A költséghatékony müködtetés és a zajártalom csökkentése úgy érzem igen is fontos dolog. Talán itt közép-európában még nem, - csödközeli légitársaságunk müködik még addig amig tömik a zsebét pár milliárd Ft-vel - de a világ több részén mérnökök százai dolgoznak a repülés érdekében. A rendszert egyébként a kanadai illetőségű Pelorus cég közösen az amerikai Honeywell céggel fejlesztette ki. Két rendszer müködik jelenleg is a világon: az SLS/2000 és az SLS/3000. Az ICAO Special Category-I ként tartja nyilván 2001-töl Satellite Landing System-ként.
Ha nem állja meg a helyét a topic külön akkor majd beteszem a légiirányításhoz.
Nemcsak Frankfurtban van ilyen, hanem peldaul Amszterdamban is. Ott Q (quiet) megkozelitesi eljarasnak hivjak, pont az altalad leirtak miatt.
Az en kerdesem meg az, hogy Ferihegyen mikor fognak, nem quiet, de barmilyen erkezesi eljarast letrehozni?
Ezen topicot azon oknál fogva szertném indítani, hogy tanulhassunk mások - amerika és németország - fejlesztő mérnökeitől. Történ a minap, hogy kezembe vettem az Aeromagazin egyik számát. Fellapozva azt olvashattam benne, hogy a németországi Frankfurt repterén egy új megközelítési eljárást alkalmaznak annak érdekében, hogy a gépek kevesebb üzemanyagot használjanak. Magyarán nem lépcsős sülyedést alkalmaznak, hanem folyamatost. Igy a gépek hajtóművei a célreptérig szinte alapjáraton járnak és csak a végső manőver alatt térnek el ettől.
Kisebb üzemanyag felhasználás, kevesebb környezeti zaj stb. és mindenki örül :))
Ezen túl a repülőgépgyártó cégek is kezdik felismerni az igényt a kisebb fogyasztású, alacsonyabb környezeti zajt termelő gépek iránt. A viágon müködtetett gépek nagy része mégis régi több tiz éves konstrukciójú gép, amit "csak" gazdaságtalanúl lehet üzemeltetni.