A 4 ajtós sedanok (legyen az Astra, Focus, meg bármi) szerintem az adott típusban a legszebbek.
Majd ha sportkocsit veszek, az lehet 3 ajtós. De ha egyszer is esély van rá, hogy beül valaki hátra, akkor 5 ajtós legyen.
SZVSZ pedig a csavarodási szilárdság balesetkor nem elég nyomós ok: elenyészően fordul elő olyan eset, hogy 5 ajtós kocsival valami baja lett valakinek, és 3 ajtóssal nem lett volna SZVSZ
Engedd meg, hogy néhány sorban reagáljak hozzászólásodra.
"Te aztán nagy tapló vagy."
Szerintem nem vagyok az. Oda is írtam a hozzászólás végére, hogy ez csak az én véleményem. Nem kell vele egyetérteni, megharagudni meg végképp nem.
"Ez a fajta beszólás a 9x években mejgelent újgazdag anyuci-apuci kölykeire jellemző. Akinek ötezressel törölték ki a fenekét az oviban, érettségigire meg megkapta a "szép kupéját". ... Egyébként Neked milyen autód van?"
Sajnos nem ötezresekkel törlöm a fenekemet. Nekem egyébként egy 17 éves Ford Sierrám van. Azt sem érettségire kaptam, én vettem.
"Az fel sem merült benned, hogy valaki azért vesz ilyen rusnya kisautót, mert nem tellett nagyobbra? "
Őszintén szólva nem. Amikor valaki kocsit vesz, eldönti, milyen kocsira van szüksége, mennyi pénze van rá, és ez alapján választ. Ha valakinek van pl. 3M Ft-ja, vehet érte új kisautót (nem is a legrosszabbat), vagy pl. '94 körüli E-osztályú Mercedest is. Van, aki ennyi pénzből ilyet vesz. Megint más mondjuk 2-3 éves VW Borát. Ha valaki tehát kisautóval jár, az valószínűleg úgy döntött, hogy olyan lkell neki, mert egy új kisautó árából pl. 2 Opel Calibrát is vehetett volna.
Mielőtt bárki félreértene, én nem azt mondom, hogy akinek "csak" kisautóra van pénze (csak? örülnék én annyi pénznek!), az ne vegyen új autót. Csak ha azt vett, valószínűleg azért, mert arra volt szüksége.
Az egész előző hozzászólásomnak csak az volt a lényege, hogy ha kisautót veszunk, SZERINTEM (!) nem érdemes csak esztétikai szempontok miatt 3 ajtósat venni, mert SZERINTEM (!) az 5 ajtós se rondább sokkal (vagy a 3 ajtós se szebb sokkal - nézőpont kérdése).
Ha annyira az esztétika az elsődleges, vegyünk inkább használtan egy szép kupét UGYANANNYI PÉNZÉRT, ha meg a praktikum is számít, és új kocsit akarunk venni, vegyünk 5 ajtósat. Ennyi volt a hozzászólásom lényege.
Remélem, azóta már megnyugodtál. Üdvözlettel:
robmester
"leginkább a Stilo, ami 5 ajtóval hányás, 3 ajtóval viszont kurva jól néz ki"
Ez így is van. De ez a Fiat f@szsága. Nem értem miért nem lehet az 5 ajtósat is "dögösebbre" csinálni, mire jó ez a konzervatív stílus. :-(((((( Szvsz több Stilo is fogyna.
Most egy 3 ajtós Suzukim van, szerintem szebb minta az 5 ajtós. Hátra nem ülök:) amúgy tényleg kicsi a hely, viszont az ülés kényelmesebb mint az 5 ajtósban.
Hátsó ablak kibillenthető, szerintem jobb mint egy tekerős.
Viszont a bébiülést meg a bébit nehéz berakni, imho a következő nem 3 ajtós lesz. Ja a kor...
Akkor én leírnám miért vettem háromajtósat:
1, ketten vagyunk az aszonnyal és nem tervezünk gyereket egyenlőre
2, marha nagydarab vagyok (197cm/130kg) és a 3 ajtóson akkora ajtó van, hogy nem kell magamat bepéselnem
3, semmire nem kell a hátsó két ajtó nekem, szinte soha sem volt nálunk nyitva akkor meg minek fizessek + százezer froncsót
4, jobb a kaszni csavarodás állosága, ergo késöbb fog zörögni, nyiszorogni stb.
5, szebb
6, nem akarom eladni, hoszabbtávra terveztem így az nehezebb eladás nálam nem szempont.
7, 2 lityis Trend Focus csak 3 ajtósban létezett (ha jól emlékszem)
Nekem 3d civic-em van. Nekem az nagyon tetszik. A szükösség hátul nem érdekel(én elöl ülök). 5d-vel meg szerintem nem is nézne ki olyan jól. Egyébkeént a pro/kontra érvek mind mind helytállóak. SZVSZ azt gondold át, hogy mire fogod használni. Ha gyerek is van akkor 5d.
Jeriko
"...A kiskocsik ígyis-úgyis rondák..."
"...nem szabad ilyen rusnya kisautókat venni, hanem egy szép kupét..."
Te aztán nagy tapló vagy.
Ez a fajta beszólás a 9x években mejgelent újgazdag anyuci-apuci kölykeire jellemző. Akinek ötezressel törölték ki a fenekét az oviban, érettségigire meg megkapta a "szép kupéját".
Az fel sem merült benned, hogy valaki azért vesz ilyen rusnya kisautót, mert nem tellett nagyobbra?
Szerintem az 5 ajtós szinte mindig jobb. A kiskocsik ígyis-úgyis rondák. Ne mondd nekem, hogy pl. egy Clio 3 ajtóval szebb, mint 5 ajtóval. Vagy hogy egy Corsa 3 ajtóval szép. Nem az. Ronda. Ígyis-úgyis. Akkor meg minek szenvedjünk?
VEGYÜNK 5 AJTÓSAT!
Kivételek persze vannak. A kupék. Pl. Opel Calibra, Ford Probe, vagy 406 coupe, stb. Dehát ezeket nem is gyártyák hátsó ajtókkal. Talán nem véletlenül. Abban a GTI-dologban is van igazság.
De minden más esetben szerintem, plána ha néha hátul is fognak utazni, 5 ajtósat kell venni. Ha meg nem számít a praktikusság, hátul nem nagyon ül senki, az autó inkább élvezet, akkor nem szabad ilyen rusnya kisautókat venni, hanem egy szép kupét.
Ez az én véleményem.
Szevasztok, hej!
A 3-ajtós előnyei:
- Szebb (szubjektív)
- Masszívabb karosszéria, vertikális és oldalirányú terhelésre (fejreállsz vagy belédjönnek oldalról, bár ezt még nem próbáltam ) :-)
- Bazi nagyra nyitható ajtók, szinte csukott szemmel be tudsz vetődni az ülésbe, még full síruhában is.
- Nem kell hátsó ajtó küszöböt mocsoktalanítani (a hátsó takarításhoz sem kell fejreállni ha az első üléseket előre húzod)
- Nem esik ki hátulról senki
Hátrányai:
- A hátsó ablak hiánya, ha nyáron nincs klíma
- Ha passzentosan berakod a kocsit két autó közé, akkor féregmozgással tudsz kijönni.
- Piros lámpás kiugrás hátulról nehézkes.
- Nem is menekül ki senki hátulról ha gáz van (bár ha beszorul a hátsó ajtó, akkor sem)...
Szóval engem egyáltalán nem zavar a 3 ajtó. Évekig vezettem Trabantot. Na abba külön mutatvány volt beszivárogni hátulra... (ebben talán csak a Kispók múlja felül (alul)) :-)
Ahhoz képest a mai kisautókban pikk-pakk bennt vagy.
A masszívságot úgy értem, hogy amikor féloldalasan áll a kocsi (egyik oldali kerék-pár, akkor a csomagtértajtó nehezebben záródik, és a járdára való felhajtáskor nyöszörög a kasztni.
A többi kifogásom tényleg ízléstől függően változik. Amúgy egy Felicia kombim van, aminek praktikusságával tényleg meg vagyok elégedve, és néha jól jön az öt ajtó, de pl. az ez előtti Twingom nagyon jól kihasználható volt 3 ajtóval is, és szerintem a csavarodási merevsége is jobb volt, mint a Skodámé, aminek féloldalas parkolásnál szintén nehezen csukódik a csomagtérajtaja.
A "vita" amúgy felesleges, vegye mindenki azt, ami neki praktikusabb. Én pl. akkor is a 3 ajtósat venném egy autóból, ha az ugyanannyiba kerülne, mint az 5 ajtós. Egyszerűen jobban tetszik. A 2 hátsó oldalajtó az eleve lépcsőshátúnak tervezett autókra való szvsz.
Suzuki 3 ajtóval nem való családi kocsinak! Nagyon kicsi hátul. A többi felsorolt megfelelőbb 3 ajtósan is, ha nem zavar az ülésdöntögetés. Ha a praktikusságot nézed, feltétlenül öt ajtó kell. Ha nem igazán zavar az a kis árkülönbözet, akkor ne is gondolkodj ilyesmin szerintem.
Nekem 3 ajtós Uno-m van, azon egész jól megoldották a problémát: az egész ülés billen előre, így vagy 50 ceni helyed van hátraszállni.
Nem tudom, milyen ülés billenthető előre egy mozdulattal, én még csak olyat láttam, ahol alul piszkálni kellett valamit ehhez :) Az enyém előrehajtásához pedig két kéz kell. Egyenes úton visszabillen...
Sokkal jobb megoldás a hátsó ajtót nyitva szépen, kényelmesen bepakolni...
"szebb (jó példa erre szvsz a 206-os Pug), ami 3 ajtóval messze jobban néz ki. "
Szerinted. Szerintem meg éppen nem :)
"- masszívabb a karosszéria, nem csavarodik annyira. Pl. 5 ajtós 206-os járdára való felállásnál nagyon csavarodik. (tapasztalat). A tesztelők szerint a 3 ajtós merevebb. "
Neked miben nyilvánul meg az, hogy csavarodik? Nem tudod kinyitni az ajtót, vagy mi? :)
Nekem ez nagyon mondvacsinált érvnek tűnik... Ha csak annyi, hogy nyikorog egy kicsit, az elég mosolyogtató :)
"- Sportosabb a 2/3 ajtós verzió. Pl. Xsara, Mégane, Golf (szvsz idétlen a GTI 5 ajtóval), Yaris, Corolla, Astra, Punbto, de leginkább a Stilo, ami 5 ajtóval hányás, 3 ajtóval viszont kurva jól néz ki szvsz. "
Erre vannak a kupék. Ráadásul egy alsó-közepes autónál sem a kinézet, sem a csavarodás nem lehet már komoly érv. Sem a lentebbi...
"A nagyobb első ajtó, kényelmesebb tud lenni, mert aki nagyon magas, az egy 5 ajtósnál a B oszlopba veri a seggét/hátát beszálláskor, mert az ülése háttámlája a B oszlop mögé került. "
190 cm vagyok, az elég magas? :) Szintén a minikategória kisebb darabjainál látok csak egész enyhe rációt ebben...
Tulajdonképpen eddig csak a kinézet elfogadható érv, az sem a saját ízlésem szerint...
Tom boy, sajnos nem értek egyet veled, hogy a Clio 5 ajtósban ronda, szerintem inkább 3 ajtósban az. Ezt azért mondom, mert én már a 2. Cliomat koptatom, és mindkettő 5 ajtós, és sokkal harmonikusabbak a vonalai így 5 ajtóval. Elötte egy 3 ajtós Suzukim volt, minimális hátsó hellyel, idegesítő ülésdöntögetésekkel. Szóval én az 5 ajtó mellett teszem le a voksom!
Kit érdekel az esztétika.
ÉN bennt ülök, bennt vezetek, ott kell jónak lenni. A kinti közönség meg kit érdekel?
A biztonság már sokkal fontosabb kérdés! Szerintem EZ dönt.
3 ajtósnál lényeges, hogy a hátsó traktus hogyan szellőztethető. Ha mondjuk sehogy, vagy rendkívül kényelmetlenül, hamar megunod a "sportos"-varázst...
A 3 ajtós Sierrában nagyon szerettem, hogy amikor vásároltam valamit, nem kellett plussz ajtót nyitni, csak az enyémet. Ülés egy mozdulattal elörebillent, bazinagy hátsó lábtérbe csomag bedob, ülés visszabillent (szintén 1 mozdulat) és mehet az ótó.
Persze csak ezért nem vennék 3 ajtóst...
Szvsz általában ugyanabból a típusból jobb a 3 ajtós, mert
- szebb (jó példa erre szvsz a 206-os Pug), ami 3 ajtóval messze jobban néz ki.
- masszívabb a karosszéria, nem csavarodik annyira. Pl. 5 ajtós 206-os járdára való felállásnál nagyon csavarodik. (tapasztalat). A tesztelők szerint a 3 ajtós merevebb.
- Sportosabb a 2/3 ajtós verzió. Pl. Xsara, Mégane, Golf (szvsz idétlen a GTI 5 ajtóval), Yaris, Corolla, Astra, Punbto, de leginkább a Stilo, ami 5 ajtóval hányás, 3 ajtóval viszont kurva jól néz ki szvsz.
-A nagyobb első ajtó, kényelmesebb tud lenni, mert aki nagyon magas, az egy 5 ajtósnál a B oszlopba veri a seggét/hátát beszálláskor, mert az ülése háttámlája a B oszlop mögé került.
- Olcsóbb az utólagos központizár.
- Nem gáz egy alapmodellnél, hogy nincs hátsó elektromos ablak
Ezektől persze még a felsorolt hátrányok egy része tényleg fennáll.
Sosem értettem, hogy MIÉRT jó a 3-ajtós? Csak egyetlenegy érvet mondjon valaki! /és ne azt, hogy olcsóbb ötezer forinttal/
Hátrányokat tudok:
- parkolásnál a nagyobb ajtóméret miatt szűk helyen nehezebb kiszállni, könnyen odaverjük az ajtót a szomszéd kocsijához/falhoz;
- bemászás, nekem rendszeresen van egynél több utasom, GÁZ. Ülés hátulja, biztonsági öv összetaposva, "fedélzeti cuccok" karlendítéssel behajítva, gyors "kipattanok a lámpánál" nem megoldható;
- mivel ajtó nincs, ezért általában lehúzható ablak sincs hátul, további komfortcsökkenés;
- takarítás, mondhatom, nagyon kényelmes fejen állni :)
Biztos van még más is, így hirtelen ennyi. Nem elég? :)