Nem is olyan rossz ötlet az UV-sugárzás, de akkor gyakorlatilag állandóan meg kell(ene) világítani vele a cuccokat.
Ózon? Azzal is szoktak fertőtleníteni ám :)
Persze tényleg le kéne a páratartalmat nyomni 75% alá. Ez relatív páratartalom, szóval értelmesebb lenne a helyiség hőmérsékletét növelni. Megoldható?
Még valami: ugye a berendezés nincs nagyon közel a falhoz?
Na, most ket hetig nem voltunk lent, kivancsi vagyok, kifejlodtek-e intelligens letformak odalent.
A vizesedes megszuntetesehez az kene, hogy ne folyjon be az egesz pincebe a viz. Ehhez meg kene egy rendes ajto, amit beigert a tulaj mar fel eve.
Ugyhogy addig is szivas van, csak atmeneti megoldasokkal operalhatunk.
Nektek az okot kéne megszűntetni (ami a vizesedés).
Az UV nem fogja megölni a gombák jó részét, a levegőben szállingózó spórákat egyáltalán nem, ráadásul minden egyes alkalommal, amikor bárki belép a pincébe, jön vele az új generáció.
1. Szerintem a párolgás mértéke a nedves felület nagyságától függ, ez esetben ez nem éppen nagy. Egy lavór tutira kevésbé párolog, mint ugyanennyi víz a falon.
2. Az edényben lévő vízfelület felett ott van a páraelszívó hatású CaCO3. Víz onnan kifelé nem nagyon jön, inkább visszacsöpög.
3. Próbáltam. Uff. :)
4. Ki lehet önteni hébe-hóba. Mondjuk nem tudom, hogy valójában mekkora mennyiségű vízről is lehet szó, brutálisabb mennyiségeknél tényleg megfeküdhet a módszer (de mondjuk azt az egy lavórnyit így is csapdába ejthetitek). :)
Kéne csinálni egy ilyen közlekedőedényes megoldást. :)
A CaCO3 gyorsabban szívja magába, mint amilyen gyorsan kicsöpög és ráadásul gondolom ez egy hűvös pincehelyiség? Ott pláne lassabb a párolgás. Plusz ne lavórba csöpögjön, hanem egy szűk szájú tartályba, így lehetne a párolgó vízfelületet minimalizálni :)
A földre kiszórt izé olyan szinten jó megoldás volt, hogy a levegő érezhetően szárazabb volt tőle, és ha a gombásodást nem is állította meg, de legalább kellemesebb közérzetet biztosított.
A vízcsöpögtetős megoldás pedig zseniális, de mit kezdünk azzal a lavórral, amibe a víz csöpög? Abból tudniillik párolog is vissza a levegőbe, és hurrá. Nem nagyon van ott ember, hogy kétóránként kiöntse a vizet.
Hasonló elven működő cuccost én láttam annak idején háztartási boltban. Műanyag doboz, középen vízszintesen rács, fölötte hálóban CaCO3 (asszem), alul vízgyűjtő edény. Pontosan erre a célra szánták, viszont drága volt.
Akartam múltkor szólni, hogy szerintem a földre kiszórt izé nem éppen zseniális megoldás. Ha jól sejtem, ez úgy működik, hogy porózus a szerkezete a cuccnak, ezért beszívja a nedvességet (vagy más miatt...). De a víz ettől nem szűnik meg létezni, csak máshol lesz, ezáltal a hely nem lesz szárazabb.
Megoldás: a vízszívó anyagot vmi rácsszerű (vagy ruhaszerű) dologra kell rakni, alá pedig vmi edényt, amibe csöpög a víz.
- Nyirkosságot jó lenne véglegesen megszüntetni, ehhez szükséges lehet a teljes vakolat leverése, újravakolás (erősen perlites anyaggal -- jó nedvszívó képessége miatt), meszelés (gondolom téglafal). Újravakolás előtt esetleg megkereshető, hogy van-e a szobának szigetelése (földszinti, esetleg pince-helységre tippelek), annak hiánya esetén szigetelés pótlása. Újravakolás előtt, kapható egy spray, kifejezetten penészes falak kezelésére (pontosabb nevet nem tudok, de festékboltban tudniuk illene, hogy miről van szó), azzal a sarkok, illetve 'élek' befujása (alul-felül). Említett spray tüneti kezelésként alkalmazható vakolatverés nélkül is, csak úgy nem hatásos (pár hónap, míg egyébként 4-7 év).
- Személy szerint nem néztem, de az indexnek van építkezős fórumja, nem hiszem, hogy ott ne kapnál ennél pontosabb választ
Az a nagy helyzet, hogy kicsiny egyuttesemmel berelunk egy kenyelmes, de nyirkos probahelyet, es kezd teljesen bepeneszedni. Nem a falak a problematikusak, azt elvegre le lehet meszelni. De sajnos a penesz megtelepedett az erositok muanyag(!) boritasan, es felo, hogy elobb-utobb kikezdik a membrant, ami pedig papirbol van, tehat eleg erzekeny szerkezet.
Szoval kene valami olyan gombairto, ami:
-boltban normalisan kaphato (vagy valahonnan legalisan beszerezheto), ar nem szamit, csak mindenfele engedely nelkul beszerezheto legyen
-mivel allatok nincsenek a kornyeken, meg novenyek sem, ezert nem baj, ha kicsit kemenyebb, mint egy atlagos, kerti hasznalatra ajanlott szer
Ha valaki tud segiteni, orok halam fogja uldozni, es fizetek sort, es ha tetszik a zenenk, kap tiszteletjegyet is a koncertjeinkre :)