Keresés

Részletes keresés

Fuly Creative Commons License 2002.07.06 0 0 8
Köszönjük, az első 12 liter(!) anyatejet az Eszterlánctól kaptuk, azóta nemigen van onnan.

A szoptatási tanácsokat köszönjük, azon már túl vagyunk.

Üdv
Fuly

Előzmény: bigabatka (7)
bigabatka Creative Commons License 2002.07.06 0 0 7
Rózsa Ibolya, 06 30 482-9342,
LLL, Szoptatási Szaktanácsadó
bigabatka Creative Commons License 2002.07.06 0 0 6
A babaneten írta Emese:

Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit az "Eszter-lánc" Anyatej Misszió nevében!
Az Anyatej Misszió azért jött létre, hogy megteremtse a kapcsolatot anyatejet adni tudó és anyatejet kereső édesanyák között országos méretekben egy központi adatbázison keresztül.

Az alapítvány létrehozásának apropója az volt, hogy 1 éves kislányom 11 hónapja más édesanyák tején él, több száz liter anyatejet kaptunk/vettünk neki, és kiderült, hogy rengeteg "felesleges" anyatej keletkezik, csak ezügyben egyik félnek sincs kihez fordulnia, se annak aki keres, se annak aki adni tudna.

Meghoztuk a jó hírt: mostantól van kihez fordulni, mert megkeressük azt, akitől tejet kaphatnál, vagy azt, akinek szüksége van a tejedre!!! És mindezt nem üzleti, hanem segítségnyújtási alapon.

Minél többen jelentkeztek, annál biztosabban tudunk segíteni!

Elérhetőségeink:
Tel: (1)3510028
Email: anyatejmisszio@axelero.hu

Ezen telefonszámon lehet érdeklődni az anyatej tárolásával, felhasználásával, pasztörizálásával kapcsolatban is!

Sok szeretettel várjuk hívásodat vagy leveledet!

Szini Emese
"Eszter-lánc" Anyatej Misszió

Ui.: Ha ismersz valakit, akinek szüksége van anyatejre, vagy anyatejet tudna adni, kérjük, hogy továbbítsd neki ezt az információt!

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.23 0 0 5
Fuly!
Vartalak tegnap!
MuTeR
Előzmény: Fuly (4)
Fuly Creative Commons License 2002.05.23 0 0 4
Ez sajnos nem megy nálunk, mert nem elég erős a baba szopóreflexe (az első 6 hétben elég kevesett szopott).
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.23 0 0 3
Kedves Füli!

Nem tudom érdekel-e, de egyszer kaptam egy leírást, hogy lehet szülés nélkül szoptatni.
Ide ollózom:
"Szoptatni szülés nélkül is lehet. A Magyaroszágon minden bizonnyal meglepő kijelentés többezer éve ismert tény. Ehhez a hagyományhoz nyúltak vissza Dél-Afrikában is nemrégiben, ahol AIDS-es kismamák aránya igen magas, ezért a kisbabákat a nagymamák szoptatják. Szaknyelven ezt nevezik relactációnak. Szülés nélküli szoptatás azonban nem csak úgy képzelhető el, hogy a korábban, akár évtizedekkel azelőtt szült nő az unokájának is felkinálja a melleit. Meddő nőknek is van tejük, még ha soha nem is szültek. Ennek az örökbefogadásnál van jelentősége. A meddő nők tejelválasztását indukált lactációnak hívják, de lényegében ugyanazon a mechanizmuson alapszik, mint bármilyen szoptatás. A tejmirigy - működését tekintve - olyan mint a könnymirigy. Ha inger éri, akkor termelni kezdi a váladékot. Ha a meddő nő a mellére teszi a kisbabát, akkor a tejelválasztás előbb vagy utóbb meg fog indulni. A meddő nő teje is ugyanolyan értékes, mint azé, aki szülte a babát, tehát betegségektől védheti meg, az immunrendszer kialakulásában szerepe van. De legalább ennyire fontos, hogy a szoptatással intim kapcsolat alakul ki a mama és a baba közöttk, ami az összetartozás érzését méginkább erősíti.
Mióta a szoptatás ismét kezdi visszaszerezni jelentőségét, s ezzel párhuzamosan az örökbefogadásoknál egyre inkább lehetőség nyílik arra,hogy csecsemőkorú gyerek kerüljön a családokhoz, a meddők nők tejelválasztása is fontos lett. Főleg Amerikában és Angliában terjedt le. Nem így nálunk. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy Magyarországon hányan ismerik ezt a lehetőséget és hányan alkalmazzák. Ismerek lelkiismeretes csecsemőorvost, aki nem is hallott erről a biológiai jelenségről. De próbált már lebeszélni - egy próbaképpen megkeresett - internetes orvos is, abban a hiszemben, hogy gyógyszeres beavatkozásra van szükség. Beszéltem örökbefogadással foglalkozó szervezetekkel, amelyek döbbentem hallották a hírt arról, hogy meddő nő is tud szoptatni. Azok, akik hallottak a lehetőségről, azoknak sem volt tapasztalatuk e téren és nem tudtak tanácsot adni. Ismerek anyukákat, akik megpróbálták, de mivel nem tudtak kihez fordulni gondjaikkal, próbálkozásaik kudarcba fulladtak. Pedig az anyatejgyűjtő állomások sem tudják fedezni korlátlanul az igényeket, a babák előbb-utóbb tápszerre szorulnak.
Az inducált lactációról legtöbbet a Szoptatásért Magyar Egyesületben tudnak. Dr. Sarlai Katalin az egyesület elnöke, egyúttal a Szent István Kórház szoptatási ambulanciájának vezetője szerint a tejelválasztás megindulásához semmilyen gyógyszerre nincs szükség. Több hetes fizikai stimulálás - kézi vagy gépi fejés - előzi meg azt, amíg a babát az anya mellére teszik és gyakori, hogy a szopás ellenére is csak hetek múlva kezd jönni a tej. Az így keletkezett mennyiség általában nem elég önmagában a kisbaba táplálásához, kiegészítésre van szükség, de bizonyos védelmet nyújt így is a betegségek ellen. Sarlai doktornő egy olyan magyar anyukát ismer, aki három örökbefogadott gyermeket szoptatott, de ő is Németországban él.
Paradox módon a legtöbb közvetlen információt az internetről szerezhetjük. A La Leche League nevű, a szoptatás híveként megismert nemzetközi szervezet amerikai honlapjain anyukák mesélik el sikereiket és kudarcaikat. Például azt, hogy már a baba érkezése előtt hogyan tudtak felkészülni, milyen technikai segítséget használtak, és kiknek a tanácsára számíthattak. Az amerikai példa azt mutatja, hogy leghatékonyabb segítséget azok az önkéntesek tudják nyújtani, akik maguk is hasonló cipőben járnak és akár naponta rájuk csöröghetünk telefonon, ha megakadtunk. A La Leche oldalain több olyan anyuka van, aki meddőként is négy-öt gyereket táplált az emlőiből, nem egy esetben több hónaposan kapták a babát, mégis sikerült az üveges táplálásról átszoktatni a szopásra.Volt olyan anyuka is, akinek majdnem egy éves volt a gyereke, amikor hozzá került,mégis rá tudta venni a szopásra. Elbeszéléseikből az látszik, hogy elhivatottság, türelem, kitartás kell az eredményhez, s nagyon sok szeretet.
A liga magyarországi szervezetének elnökasszonya , Martinovichné Debulay Bianca öt örökbefogadó magyar édesanyáról tud, aki sikerrel szoptatta a gyerekét. Valamennyien boldogan számoltak be a sikerről, amit nem feltétlenül a termelődött tej nagyságával lehet mérni, hanem magának a szoptatásnak az örömével. A liga tervei között szerepel, hogy ezeket a tapasztalatokat is hozzáférhetővé teszik az érdeklodok számára, de pillanatnyilag nekik is csak egy angol nyelvű kiadványuk van. A 2143309-es telefonon azonban már jelentkezhetnek azok, akik segítséget kérnek.
Sarlai doktornő szerint fontos, hogy reális képet adjunk az indukált lactációról. Szerencsére már vannak vizsgálatot az örökbefogadás után szoptatással kapcsolatban. Egy Newcastle- i felmérésbe 240 mamát vontak be. A babák 75 százaléka már az első hét után hajlandó volt szopni. A mamák több mint háromnegyede pozitív érzésekrol számolt be. Ami a tej mennyiségét illeti: a mamák egynegyedének annyi teje volt, hogy a babák nem szorultak kiegészítésre. 63 százalékban a kiegészítés mértéke napi 480 ml-nél nem volt több. Az anyukák a szoptatás élményét egyértelműen többnek értékelték, mint azt, hogy volt tejük. Ahogy egy mama fogalmazott az Interneten a szoptatás után: nem kétséges, hogy ő az én kisbabám és én vagyok az anyukája. A szoptatás az anyaság szinonímája, ami neki is megadatott."

Nekem sikerült.Bár én szültem., de egy erős lázas állapot miatt a 4hónapos babám mellett elment a tejem. 6hónaposan újra szoptattam.

Sok sikert Noémihez!

Meastick

Törölt nick Creative Commons License 2002.05.12 0 0 2
Fuly!

Mail ment!

MuTeR

Előzmény: Fuly (1)
Fuly Creative Commons License 2002.05.07 0 0 1
Kedves MuTeR!

Nagyon köszönjük!

Amint lehet, beszéljünk a részletekről.

Fuly

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.07 0 0 0
Szia!

Epp ma jelentkeztem tej-adonak, ami azt jelenti, hogy holnap kezdek el nagyuzemben fejni, remelem, par nap alatt mar jelentos mennyiseget le tudok fejni pluszban.
A melyhutonkben minimalis mennyiseg van (kb. 1 liter), attol nem szivesen valnek meg, ki tudja, mikor kell.
De amint megindul a "nagyuzem", jelentkezem! :-))

MuTeR

Előzmény: Fuly (-)
Fuly Creative Commons License 2002.05.07 0 0 topiknyitó
Kedves errejárók!

1 hónapja nevelőszülőként befogadtunk egy hathetes kislányt.
Mivel nálunk a legkisebb gyerek már 2,5 éves, Ildinek alig van teje, meg a baba különben is tápszert kapott, tehát nemigen tud szopni.

Egy hónapja tehát megkezdtük a nagy anyatejbegyűjtő szervezkedést, sikerrel, Noémi 4 hete csak anyatejet eszik!
Ez nem kis dolog, mert napi 8-9 deci tejről van szó.

Pillanatnyilag kezdünk kifogyni, ezért kérek mindenkit, akinek van lefagyasztott anyatej a mélyhűtőben, és már nem látja szükségesnek megtartani (esetleg eladja), kérem értesítsen!

Minden mennyiség (kicsi és nagy) érdekel! :))

Ja, lehetőleg Budapesten és környékén élők jelentkezését várom.
A tejért természetesen elmegyek!

Köszönettel
Fuly (és Fulildi és Noémi)

Ps: a nevelőszülőségről és a babáról nyitok egy külön topicot.
Ide, ha lehet, az anyatejet felajánlók és esetleg más anyatejet kérők írjanak!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!