> Vivastar. Ismeri valaki? Na az egy érdekes találmány. Swiss product van ráírva,
Nekem is begyes a benyomásom. A 10-es dobozban egy eleve selejtes volt, le volt kaparva a fesett oldáláról a festék, és emiatt nem is lehetett írni.
Volt már olyan, hogy egy hónappal a felírás után nem lehetett elolvasni (backup diszk volt!! :-((((
Volt olyan is, hogy nem akarta sehogy sem írni. Mostanában a megmaradt pár példányt a lehetô leglassabban írtam (2x), és így ment a dolog, de még nem telt el 2-3 hónap, hogy a hosszú idejű tartósságra nézve is lehessen valamit mondani.
Mindenesetre a magam részérôl soha többé Vivastar.
A Sony színes CD-knél pedig azt tapasztaltam, hogy az íróm egyáltalán nem akarja írni azokat, amelyeknek zöldre van festve a háta, néha nem írja a sárgákat sem, de a kékeket és pirosokat írja. Az írható oldala mindnek egyforma színű!
Még annyit, hogy a CD technológia valamiért egyre silányabbnak tünik. Életem legelsö saját adat CD-je, amit kb. 6-7 éve írattam (még apróhirdetés útján) egy Kodak volt, már bonyolultabb fraktálhoz hasonlítanak a karcolások + a kosz rajta, és még mindig olvasható (bár kicsit lassabban). Ellenben a mostani CD-k, a legjobbak is meghalnak, ha van rajtuk 2 darab karcolás + 3 porszem, azonkívül a 2 éve írott CD-k (karcolás + koszmentesek) kezdenek problémássá válni, az alig használtak is. Van köztük TDK, Kodak, Maxell, BASF, noname, minden, ami a Media Markt kijárathoz legközelebbi CD polcán valaha is elöfordult.
Vivastar. Ismeri valaki? Na az egy érdekes találmány. Swiss product van ráírva, egy ismerösöm csak olyat használ, esküszik rá, merthogy olcsó és jó. Bármit hozott nekem erre a CD-re írva, az még ma is müködik. Viszont. Én vettem egyszer egy 25-ös 80 perces csomagot, majd késöbb egy 50-es 74 perces csomagot. Azt tapasztaltam, hogy pontosan 3-szor lehet öket betenni egy akármilyen olvasóba, aztán használhatatlanná válnak, többé nem ismeri fel semmi. Sem a CD író, amivel írtam, sem a DVD-ROM meghajtóm, se a normál CD, semmilyen audio CD lejátszó, az égvilágon semmi. Az adatokat egyedül a DVDROM-al tudtam lementeni, de úgy, hogy 20 megát olvastam, utána rendesen hüteni kellett a lemezt (mert felforrósodott keményen). Ha melegen visszatettem, vagy hagytam kb. 20-30 másodpercnél tovább olvasni, akkor még a Linux is a reset gombot ígényelte...
Az egyetlen dolog a CD íróm, ami közös pont. Lehetséges az, hogy ha egy CD író nem szeret egy CD típust, akkor a fenti jelenségek kíséretében írja meg??? Azaz 3-szori problémamentas lejátszás, utána elpárolog... (mármint a lemez).
Ha a tapasztalatotok széleskörűen is igaz lenne, akkor a TDK már rég beszűntette volna a d-view-k gyártását. Konkrétan hogy fest a probléma? Sehol nem olvasható/játszható le a nem Plextorral írt d-view? Milyen íróval írsz/írtok és milyen sebességgel?
Azt mondják a tapasztaltak, hogy audio CD-t célszerű minél lassabban írni, azt pedig én tapasztaltam (mint lejjebb írtam), hogy bizonyos lejátszóknak gondjai vannak a zöld CDkkel.
Zöld, TDK d-view, és 16x sebességgel írtam. Lehet, hogy ez sok volt neki? (rá van írva, hogy elméletileg bírja a 16x sebességet, de ezek szerint mégsem)
Tegnap megpróbáltam MP3 fájlokból Audio CD-t készíteni, úgy ahogy azt Szemszög ís írta. Először beraktam egy TDK CD-RW lemezt és tök jól sikerült. Ezen febuzdulva beraktam egy sima írható CD-t (szintén TDK, 700MB), és arra rányomtam egy másik albumot aminek az első fele tökéletes lett, utánna viszont kuka. A Sony CD-író, amin készült ugyan lejátsza, de a Pana asztali DVD kidobja, az autó hi-fin pedig úgy sisteregnek és recsegnek a CD második felén levő számok, mintha a Kossuth rádiót hallgatnám. Az egyik számot ráadásul csak félig vette fel.
Szerintetek elrontottam valamit? Hogyan tudnám elkerülni azt, hogy ilyen történjen? Most megpróbálom a Nero-t felrakni, eddig a B Recorder's Plus vagy milyen szoftvert használtam.
Rengeteg TDK d-view-m, Metallic-om, Reflexem van (utóbbi kettőből több éves dbok is), soha semmi bajom nem volt velük. Konkrétan miért "problémás" nálad a d-view?
Fuji: 4 év után elkezdett korrodálódni (apró lukacskák a cd felületén). Ilyet eddig csak noname cd-n láttam!
TDK d-view: problémás, nem ajánlom.
TDK Reflex, TDK Metallic, Philips: adatra használom őket, de a TDK-ra nem bíznám rá az életemet, inkább Philips.
Verbatim: többnyire jó, problémák lehetnek a beolvasással (erős színezés), nem ajánlom.
Memorex, Kodak, Traxdata, Acer: audio-t ezekre írok, beváltak, megbízhatóak, csak a Traxdata megírásához erős író kell.
Amiről még hallottam, hogy jó az a Mitsui (nem Mitsumi), de még nem próbáltam.
Most olvastam el a topicot. Érdekesek a tapasztalataitok. Én idáig, 1998 vége óta durván 5-600 CD-t írtam meg, a nagy része nem copy, hanem archivált cucc (vegyesen ROM és audio). Akár hiszitek, akár nem, idáig egyetlen olvashatatlan CD-m sincs.
Van köztük a zöld Fujitól az összes fajta TDK-n, Bestmediakon, Philips-en át a gold Kodakig minden(mondjuk noname kevés van köztük).
Azt hiszem, nem annyira a nyersanyag fontos, hanem az író. A közös ebben a nagy mennyiségű megírt CD-ben ugyanis, hogy "top" írókkal lettek megírva: két SCSI-s Plextorral. Talán ez lehet a dolog kulcsa... Igaz, a jó író természetesen arra nem orvosság, ha lejön a CD-ről a bevonat...
:-)
Irott cd- imhez keresek papirtokot Budapestrol. (pl. amilyen a Phillips multipurpose- hoz, a Traxdata- hoz, Bestmedia- hoz van)
Ha van nehany darab felesleges papirtokod, ne dobd ki, inkabb keress meg.
Ertekegyeztetéssel muanyag tokot is tudok adni cserebe.
Ha zenei CD-t irsz, akkor arra annyi perc fer fel, amennyi perces a CD. Szoval a 74 perces CD-re felmegy 74 perc zene (ekkor a WAV-ok merete kb. 740 mega).
A lemezeknel megadott 74 perc a felirhato zene hosszat jelenti, a 650 MB pedig a felirhato szamitogepes adatok meretet (ez utobbi eseten a leggyakoribb irasmodot - MODE-1 - alapul veve).
Ja, tényleg lehet, hogy nem voltam érhető. Szóval a cd-írónál beállítottam azt a funkciót, hogy audio cd-t csináljon ne datát. Tehát magyarul zeneit. A wavok pedig összesen kábé 63-65 perc voltak a gépemen, mert összeszámoltam, de együtt így is 644 mega volt, és persze az csak a szerencse volt, hogy azon az albumon 13 szám van, de ha egy 18 trackből álló albumot akarok csinálni, akkor szerintem az nem fog ráférni, márpedig hamarosan szeretnék egy ilyen albumot kiírni.
A kerdes nem teljesen egyertelmu szamomra, de:
Ha adat CD-t akarsz irni, amire WAV file-okat teszel, akkor egy 74 perces CD-re nem fer, csak kb. 67 percnyi 44,1 kHz-es, 16 bites, PCM sztereo zenet tartalmazo WAV file.
Ha zenei CD-t akarsz irni, akkor meg zenei CD-nek kell megirni, es rafer a 74 perc.
Nem vilagos szamomra, hogy miert akarnad az mp3-bol keszitett WAV-okat adat CD-re irni.
Lenne egy problémám/kérdésem, lehet hogy nem ide kéne írnom, de hátha tudtok segíteni. Szóval éppen mp3-ból wav-ot csináltam Winamppel egy albumot akartam cd-re kiírni, és 13 szám volt, kb 62 perc, namármost ez 644 mega lett, na és az a kérdés, hogy ha nekem van 74 percnyi számom mp3ban, akkor mit csináljak, hogy az wavban felférjen egy cédére?
Sziasztok!
Nekem egy Memorex TriMaxx íróm/dvd lejátszóm van (6/4/24/4). Tapasztalataim szerint a kékes színű lemezeket nem képes rendesen megírni. (Verbatim, TDK...) A Philipset, PrimeDisc-et, KODAK-ot, Freecom 80-ast nagyon szereti. Tehát, LordFinesse, elbuktad nálam azt a szín dolgot. A noname lemezeket (Hardline) szó nélkül megírja, de jelentkezik az alábbiakban is írt visszaolvasási gond. Az újraírás sima ügy, még nem volt gondom. A DVD lejátszás eleinte akadozott, de egy firmware frissítéssel ez a probléma megoldódott.
Audio írás csak max. 4x-esen mehet ezzel az íróval, ha normál lejátszóval is használni akarom; az adat az 6x-oson is jó.
Szerintem próbálgatni kell. Igaz, költséges művelet, de hosszútávon megéri! Nekem a Freecom CD bejött, szinte csak ezt használom; ha épp nincs a boltban, akkor Philips-et veszek.
Audio-ra, adatra egyaránt.
Végül DigitálOkosság:
Furcsa módon a hangminőség nálam soha nem függött a lemez típusától... :))))
d-view ügyben igazad lehet, ez egy 3 éves Yamaha SCSI. Többnyire sikerül megírni, de a visszaolvasást már csak jobb olvasóknak megy.
Vettem a Tescoban 10 csomag zacskós Platinumot, azzal most elleszek egy ideig :-)
(sok divx-es szemét nem is érdemel jobbat :)
A TDK dview cd-hez csak annyit, hogy írója válogatja. Tapasztalatom szerint az újabb írok minden gond nélkül tudnak dolgozni vele,de az 1-2 évnél idösebbek már nem nagyon szeretik. A jól megírt cd-ket pedig nekem minden cd olvasó tökéletesen olvasta, hiba nélkül. Volt, hogy egy kétszeres ösleletbe raktam bele, és az sem kifogsolta. Tehát szerintem annyira nem rossz ez a lemez.
A Sony olvasokról írt véleményedhez pedig csatlakozom. Nekem jó tapasztalatom mg nem volt velük. A legroszabb amit kapni lehet a boltokba!
Nemtudom, de nekem eddig a legolcsóbb zacskós Platinum és Eurodata lemezek jöttek be, igaz szinte kizárólag divx-re használtam őket.
A zöld TDK dview viszont egy tragédia. Volt úgy, hogy 5-ből 3 rossz lett. Elvileg hibátlanul meg lett írva, semmi error, aztán visszaolvasni meg nem lehet, vagy csak nagyon kevés olvasóval (emiatt vettem újat).
Ja, és a Sony CD-olvasói a legrosszabbak amivel valaha találkoztam.
Úgy látom viszonylag ritkán látogatott ez a fórum,de gondoltam megírok 1-2 tapasztalatot..
Először is tegyünk helyre néhány dolgot: Ez az említett 90perces írás..nos az a helyzet,hogy a Platinum 90-es hátuljára ráírták a kipróbált ill. támogatott írókat ill. olvasókat, sőt még azt is, hogy Nero v50xx-el, hogy kell megírni. Csak németül kell(ene) tudni.
Arról, hogy melyik lemez jó és melyik rossz: Összetett probléma. Próbálkozni kell.. Olyan is előfordul, hogy azonos gyártótól származó, azonos típusú CD-k is más minőségüek (Éljen az Európai unio.., mostmár azt sem írják rá,hogy hol készül a lemez valójában.PL: made in E.U. lehet =made in Germany, de lehet épp Portugália is.Egyébként lehet, hogy amúgysem írnák rá,de mind1). Ja, és nem beszélhetünk csak külön a lemezről, mert van amelyik író könnyebben ír az egyikre, mint a másikra.Egyébként előfordul, hogy kis hazánkban a leleményes boltosok (egyes Hipermarketek is..) a másutt eladhatatlak szar TDK-t (mármint hibás szériát) "megveszik" és idehaza teljes áron v. akcióval, jó márkanévvel fedezve adják el. Ezért célszerű nagyobb helyeken -és olyan helyen ami csak elektronikai cikkel foglalkozik- vásárolni, pl: Media Markt. Egyébként csak ezzel kapcsolatba jegyezném meg, hogy most konkrétan tudom (Nézzétek meg Ti is!) a "Fujifilm 650MB CD-R 1x-12x" a Westendes MM-ban 230Ft míg a Budaörsiben 200Ft.
Ezt azért tudom,mert én ezt használom kb. 40db-t már megírtam belőle és elégedett voltam vele. Mondom ez csak az én tapasztalatom, de akinek ilyen írója van (YAMAHA 16x10x40 -IDE) annak ajánlom, hogy próbálja ki a fent említett CD-t. Pusztán csak azért mert az ára és a ráírt sebességgel szemben Audiot lehet rá írni 16x-an is és 76perc minden erőlködés nélkül ráfért, lehet kicsivel több is menne, de nekem ez is elég volt. (Egyébként az író könyvében az audiot max 8x sebességet javasolnak ehhez). Megjegyzem ezzel a márkával, mármint a "Fujifilm CD-R"-el jártam pórul kb. 1,5éve. Akkor egy 4x4x24x-es IOmega-m volt és vettem egyetlen db CD-t a Határ úti Media Marktba, azzal semmi gond nem volt, megírta, olvasható is volt. Vettem egy 10-es csomaggal az Auchanba (mert olcsóbb volt kb 5Ft-tal..) és abból egyet sem tudtam megírni úgy, hogy utána olvasható legyen. Mondjuk ez nem pontosan igaz.. az író nem olvasta, Sony32x,Asus24x,Sony4x, asztali audio CD lejátszó nem olvasta,...,...stb csak egy bóvli 24x-es Cyberdrive és egy Technics deck.Plextor íróval gond nélkül volt írható ugyanabból a dobozból való lemez.Erről ennyit...
És kérlek ilyeneken ne szenvedjetek, hogy melyik íróproginak melyik a legújabb verziója. Meg kell nézni a cégek weboldalán PL: Nero-nak www.ahead.de
Egyébként olcsó író is lehet jó, de az olcsó lemez is. Csak célszerű észben tartani, hogy egy dolog az írás.. utána még a legócskább hordozható magnónak is olvasnia kell az audio CD-t. És számít a tartósság is. Ugyebár kedves Hardline CD gyártók.. (magyar gyártmány ha vk nem tudná) Nem is tudom 100 vagy 200 év garanci szerepel rajta, eleve csak 2x-en lehetett írni (ez már akkor volt amikor 6x író is akadtak szép számmal) és tartott kb egy hónapig a ráírt cucc. Ja, eddig az olyan CD amire NAGY BETŰVEL volt ráírva ez a adatvédelmi gari ált. 1-2hónap után bemondták az unalmast. Persze ez megint csak az én tapasztalatom és lehet,hogy eztán nem így lesz (van, volt..)
Egy két apróság: Lehetőleg friss íróprogit használjatok -főleg az új írókhoz, mert lehet, hogy a régi verzió fel sem ismeri. A Firmware frissités sokat elárul egy íróról, mielőtt írót vesztek járjatok utána, hogy az adott cég aki gyártja az áhitott darabot a megjelenés óta milyen gyakorisággal frissit az író belső vezérlő programját, azaz az előbb említett Firmware-t. (ezzel azt lehet lemérni, hogy a gyártó mennyire foglalkozik a vásárlók reális igényeivel és nem csak az író dobozára tudja irogatni a hangzatos reklámszövegeket, mert nincs az a Firmware ami elsőre tökéletes.. főleg a konkurenciaharcban kínjukban megjelenő darabokra igaz ez)
1. A CD-írás hőskorszakában gond volt a CD-írók, CD-lemezek és még a CD-olvasók kompatibilitásával is. Tehát amikor egy lemezt nem sikerült megírni/olvasni, nem lehetett tudni, hogy ez az író, a lemez vagy az olvasó hibája-e. Végülis ez odáig vezetett, hogy írók forgalmazói a hibát a lemezekre fogták, a lemezek forgalmazói a meghajtókra, vagy azok kezelőire. A készülék feltételezett hibája esetén a szerviz többnyire eldöntötte a kérdést, de a lemezeknél olyan helyzett alakult ki, hogy a kereskedők nem vették vissza a hibás lemezeket, mert azt látták, hogy az ügyfél olyan lemezt reklamál (folyamatosan), amelyre többi ügyfele esküszik, vagy legalábbis nem panaszkodik.
Mára már az ismertebb márkák látszólag közel azonos paraméterekkel rendelkeznek, már csak azért is, mert sokak forrása ugyanaz, és azért csak látszólag, mert amit ma megírsz, azt többnyire szeretnéd még két év múlva is elolvasni és akkor esetleg kiderülhet, hogy kedvenc lemezed megvetemedett... Ezt különben úgy ellenőrízheted, hogy megnézed mennyire hajlik egy CD-lemez. A hajlékonyabb lemez inkább ki van téve a vetemedés veszélyének. Érdekes dolog az is, hogy amíg például a Maxell a Ritek-kel (is) dolgzik, addig a lemezei alapanyaga (merevsége) eltér a többi Ritek-származéktól. Tehát Ritek és Ritek között is van különbség, függően a gyártó minőségi elvárásaitól.
2. Az újabb generációs CD-írókkal már kevesebb a probléma, gyártóból sem szaladgál több száz. CD-lemezeket viszont még mindig sokan gyártanak, különböző minőségben. A Philips-nek van egy újítása (TBW - Thermo Balance Writing), amely azt a célt szolgálja, hogy kiegyenlítse az egyes lemezek közötti minőségi különbséget. Állításuk szerint, a Philips 12x8x32x írókkal -újításuknak köszönhetően- a gyengébb lemezeket is jól meg lehet írni. Újdonságról van szó, sok tapasztalat még nincs, de valakinek érdemes lenne egyszer kipróbálni. Mindenesetre az új generációs írójuk tudhat valami, hamár 2 év garanciát mertek rá adni...
3. A PrimeDisc-re voltak többen kiváncsiak.
A termékről a www.primedisc.com oldalon lehet többet megtudni. A cég a Philips és a Ritek németországi vegyesvállalata. Nemcsak PrimeDisc, hanem a Philips lemezek egy része is itt készül.
Minőségéről csak annyit mondhatok, hogy ha a hír igaz, akkor 20x sebességgel is megírhatók. Tavaly két németországi CD-író tesztet nyertek meg (Stereoplay 10/2000, PC DIRECT 12/2000 - rajta van lemezek dobozán). Nem mondanám gagyinak (de náluk is lehet selejt, ha peches vagy és kifogod, akkor biztos más a véleményed. Ez is részben Ritek!
Elnézést ha hosszúra sikeredet, lehet, hogy némelyeteket untatalak, de lehet, hogy volt akit érdekelt...
Hi mindenkinek!
90 perces PLATINUMOT nem tudtam megirni én sem!
Philips 4*4*24 írom van.
Én meg voltam elégedve a FUJIVAL a TDKVAL a SIEMENSSEL és a PHILIPSSEL is.
A platinumokkal,traxdatával és a noname CD-kel vannak gondok.Másoláskor ,( CD COPY-nál) hogy csak az íróm tudta elovasni a lemezt (valami japán csoda lemez volt)8 rommal próbáltam :(((
Tud valaki olcsó megbízhazó lemezt?
Beerss
Halál olcsó, műanyag tokos CD -t találtam vmelyik kis számtek-cégnél, narancs-fekete design, AMS névvel. 10 -ből 6 rossz volt, egyikben meg másfajta lemez volt (B.O.S.) Óvakodjatok tőle!
Még van lelőhelyem, ahol még mindig tudok venni Silver Premium Philipset 8x max -ot. (Vhol láttam már 16x -et de még nem próbáltam) Mert sztem az a legjobb. (Igaz győri philips íróm van, bár nem hiszem, hogy azért)
Öregecske író végülis és egyre kényesebb, pl. Metallicot már 10 -ből ötször ír meg 4x -el, amúgy magától 2x -el írja (bár ugyanúgy 4x -et jelez a szoftver, valójában csak 2x). Az említett Philips lemezzel viszont nem.
Help: 4/4/24 IDE CD-R/RW Nero 5 óta csak 2x és 4x -et enged (régebbi nerok 1x -el is írták) pedig audiot utálok 2x -el írni. Konfig változatlan, mi lehet az oka?
Ja, zöld Fuji: soha semmi pénzért, egy igazi semmirevaló szar. Bár üzletben már rég találkoztam vele. Szerencsére. (1 évesen már csak 1 scsi plextor tudott vele mit kezdeni, az is csak részben, így a fele elveszett a tartalmának. Illetve sok már íráskor kihal, és nemcsak nekem...)
A Maxell -t SPARban vettem és tuti jó sztem. (sötétkék)