Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

candle Creative Commons License 2002.02.28 0 0 42
lécci írd le, mikor vannak a rajtok
Előzmény: Senkiházy (41)
Senkiházy Creative Commons License 2002.02.28 0 0 41
A rally-túra ma már inkább egy teljesen független bajnokság. Független az MNASZ-től és független annak az osztályaitól. Harmadosztálynak már semmiképp sem nevezhető, mert bár annak indult '97-ben, ma már egyáltalán nem úgy "viselkedik" ez a bajnokság. Legalább a fél mezőny többéves tapasztalattal rendelkezik, és az autók sem akármilyenek. Más országokban is léteznek ehhez hasonló bajnokságok, főleg a briteknél.

De ha érdekel, gyere el megnézni most hétvégén a zezonnyitó versenyt, a Pilis Rallyt. (Sok köze mondjuk nincs a Pilishez.) Az egyik gyorsasági Pilisjászfalu-Tinnye (négyszer), a másik Máriahalom-Szomor (háromszor), a "nagy rajt" és a parc fermé pedig a SÜBÁ-nál lesz.

Előzmény: Lordgreg (39)
Lökdbeneky Kemény Farkas Creative Commons License 2002.02.28 0 0 40
A Rally Túra gyakorlatilag a rali harmadosztály, csak nem közvetlenül az MNASZ szervezi. Szebb, olcsóbb, jobb, mint a másodosztály :-)

csekk it:

www.rte.hu

Előzmény: Lordgreg (39)
Lordgreg Creative Commons License 2002.02.28 0 0 39
hi
Mi ez a rally túra?
Előzmény: Senkiházy (38)
Senkiházy Creative Commons License 2002.02.27 0 0 38
Hivatalosan jelenleg nem lehet beszámítani rally-túrás eredményeket, mégis sokan mehettek rally II-ben A6-ban, A5-ben vagy N2-ben élből, akik korábban rally-túrások voltak. Erre rá lehet fogni, hogy méltányosság, de tartok tőle, hogy az sem mindegy, kinek a kicsodája vagy.

Amúgy ez a feljutósdi más országokban nem ilyen nehézkes. Szerintem az abszurdum, hogy - elvileg - rally II-ben nem kezdhetsz egy A-s Ladával, vagy egy N-es 2107-essel, de kezdhetsz egy annál erősebb N-es Suzuki GTI-vel. Én csak az N4-et, az A8-at, és az A7-et kötném előtapasztalatokhoz, de ezek a kategóriák amúgyis csak rally I-ben vannak.

Amúgy szerintem rally-túrában érdemes menni, ha valaki nincs annyira eleresztve lével. Én is ott indulok. Olcsóbb, mint a rally II, bár igaz, mostanában keményebb a mezőny rally-túrában sofőrök tekintetében.

Előzmény: Törölt nick (17)
Senkiházy Creative Commons License 2002.02.27 0 0 37
Hali!

Többféle navigálás létezik, vannak tipikus és egészen egyedi megoldások. A számok a kanyar erősségét jelentik, de olyan is van, aki sebességfokozatok szerint írja fel a kanyarokat. A lényege a különböző típusú kanyarok tipizálása.

Nálam ez így fest, N-es Ladára adoptálva (inkább a kanyar tempósságához igazítom a diktálást):

Síma bal/síma jobb: negyedik fokozatban, gázelvétel nélkül, vagy gyorsításkor nem biztos, hogy negyedikben, ha nem ért el akkora tempót az autó (N-es Ladánál gyakori ¦-))), de lényeg, hogy nem kell elvenni a gázt.
Bal1/jobb1: negyedik fokozatban, de el kell venni.
Bal2/jobb2: harmadikban. Ebbe sokminden belefér, amit megjegyzésekkel pontosítunk (pl. "bal2-szigorú", ha kicsit lassabb, vagy valami miatt problémásabb "bal2-ne vedd el", ha tempósabb stb.)
Bal3/jobb3: másodikban, 90 fok körüli kanyarok. Tipikus példája egy T-elágazó.
Bal4/jobb4: 90 fok és 180 fok közötti kanyarok, másodikban, ritkán egyesben.
Bal5/jobb5: 180 fok körüli kanyarok, helyzettől függően másodikban vagy egyesben.

Emellett, mint már említettem, különböző megjegyzésekkel is lehet illetni kanyarokat az erősségi fokozat mellett. Ilyen a "szigorú", a "ne vedd el", a "levág" stb. A hosszabb ívű kanyarokat úgy szokás feldiktálni, hogy ha egy hosszú jobb 3-as kanyarról van szó, akkor jobb 33-mal jelöljük, ha szűkül, akkor jobb 34, ha tágul, akkor jobb 32.

Az egyenesek hosszát is fel szokás írni (pl. "300", ha kb. 300 méter). Emelett a "bukkan", illetve "dob" megjegyzések is fontosak, vagy az út rossz minőségére utalók ("gödör", "dobál" stb.). "ÉS"-t mondatok be két kanyar közé, ha rövid az egyenes köztük, ha pedig együtt kezelendő a két kanyar, mert pl. súlypontáthelyezéssel egyik kanyarból a másikba át lehet "fűzni" az autót, akkor egybe mondatom be: pl. bal3-jobb3.

Sok navigátor csodálkozik, hogy így diktálom a pályát. Az enyémtől sok eltérő létezik. Van, akinél a nagyobb szám a gyorsabb kanyar, és a kisebb az erősebb. A jellemző eltérés, amit észrevettem, hogy ami nálam jobb 2, az a legtöbb versenyzőnél jobb 3, ami nálam jobb 3, az sokaknál jobb 4.

Szászvári doktor pl. azt a módszert ajánlja a könyvében, hogy az adott tempóhoz viszonyítva írjuk fel a következő kanyart, és ne a kanyar abszolút jellegét, hajlásszögét nézzük. Pl. ha egy hajtűből gyorsítunk ki, és rövid az utána jövő egyenes, akkor egy olyan kanyar, ami nálam "jobb 3-ne vedd el", a Szászvári által ajánlott módszerben "síma jobb" lesz. Ő tehát "relatív" szemszögből diktáltatja a kanyarokat, én inkább "abszolút" szemszögből.

Az angolok is sokféleképpen navigálnak (ld. VB, vagy akár a számítógépes szimulátorok). Amit fentebb írtam, azok a klasszikus francia módszerből levezetett diktálások.

Előzmény: TT fan (35)
popet Creative Commons License 2002.02.23 0 0 36
TT fan!
Ha visszanéztél esetleg, írj egy mélt és nagyon szivesen válaszolok a kérdéseidre.
Előzmény: TT fan (35)
TT fan Creative Commons License 2002.02.22 0 0 35
Szasztok,

A navigálásnál mit jelentenek a beszólások? (bal 1, jobb 3, stb.) hogyan kell navigálni?
tudna valaki egy szótárat rögtönözni?

TT

Balo Creative Commons License 2001.07.02 0 0 34
Hali

R II-es licenchez R III-ban négyszer szerezz pontot, OK, de ha nincs annyi méltányossági alapon i9s ki lehet "sírni" (műszaki hiba, stb)

Ha Suzuki Kupában veszel részt akkor előélet nélkül némi "utánjárással" megkapod a licencet.

Az R II-ön belül a sima (nem GTI)Suzukik kupában vehet részt, miden célbaérkezőnek a MOL RT visszafizeti a nevezési díjat (beszállítója akar lenni a Suzukinak). Tehát N1-es Suzukival "bármikor" be lehet szállni R II-be...

Koriel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 33
Köszi skacok az infókat!Majd utána nézek ezeknek a dolgoknak,hátha okosodom! :)
És legalább ti is vitatkozhattatok ebbe a topicba,amíg a rally.hu-n nem volt jó! :)

Koriel

Pajti-1 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 32
Jó hír!!! Ismét müxik a másik fórum:))))

Pajti-1

Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 31
Érdi papa...:-))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Pajti-1 (30)
Pajti-1 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 30
Lengyel!
Ezen a WRC-s dolgon annó Érdi volt a legjobban fölháborodva.De mit lehet tenni,ha valaki végigjárta a ranglétrát és van zsé a vasra akkor had menjen!A szlalom nem biztos,hogy megoldás,mert az MNASZ nem ismeri el a szlalom eredményeket:((( Talán még az RTE-eredményeket sem,de ebben nem vagyok teljesen biztos!De ott van a rallycross ,autocross,gyorsasági,hegyi.stb... ami után nyitott az út akár RII-es nagyobb kategória felé akár RI felé!

Pajti-1

Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 29
Ezért mennek sokan pályán. Pl.: Fehér, Németh, stb. Ők a rallyban előadott mutatványukra nem kapnának egy idő után már licencet, de a pályán mindíg sikerül összehozni néhány pontot. Ha másként nem, megbeszélik, hogy ki érkezzen pontszerző helyre (1-es számú kiskapu):

"A" licenc:
Azok a versenyzők, akik részére a szakági bizottság döntése alapján, méltányosságból licencet ad. Itt szempontok lehetnek: eredményeik, illetve más szakág MNASZ I. osztályú bajnokságában pont szerzés, vagy a korábbi években I. oszt. bajnokságban prioritást szerezése, vagy kategóriájukban bajnokság.
"B" licenc:

Azok a versenyzők, akik részére a szakági bizottság döntése alapján, méltányosságból licencet ad. Itt szempontok lehetnek: eredményeik, illetve más szakág vezetőjének ajánlása, eredményeik egy nem MNASZ által rendezett sorozatban, amennyiben a sorozat rendezője a sorozat dokumentumait (nevezési listák, eredménylisták) a szövetségbe eljuttatja."

Előzmény: Lengyel (28)
Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 28
Haha! :-))))) De ha megy rallyzás előtt szlalom, és ilyesmi szerű versenyeken eredménnyel, akkor szerintem már jogosult lesz! A Ladákra visszatérve semelyik nem kezdett Suzukival, és nem is nagyon versenyzett szerintem előtte, és nem is ülne bele soha egy Swiftbe!
Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 27
egyszerű:
nem felel meg azoknak a feltételeknek, amik jogosulttá teszik ezekre a licencekre :)))
Előzmény: Lengyel (25)
Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 26
Bocs! R1-ben. Nem ugyan az!
Előzmény: Lengyel (25)
Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 25
Most meg R2-ben egy Corolla WRC-vel...:))))) Jól megy neki! De az mi is, hogy nem jogosult A és B licenszre?
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 24
benik tavaly ment R2-ben.
Előzmény: Törölt nick (20)
Pajti-1 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 23
Gabi07!
B.B.-nek volt előélete!Gokart bajnok volt meg elég sok időt töltött formula autózással.Csak ennek nem volt utózöngése!

Pajti-1

Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 22
Hogy???
Előzmény: Pajti-1 (21)
Pajti-1 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 21
kariking!!!
:))))
Győzött az igazság!!!

Pajti-1

Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 19
vitatkopzni mindíg léehet, de sajnos a szabályok ellen nincs mit tenni, hacsak nem ismersz más megoldást:)

mnasz:
"2.1.1.3 Rallye versenyzői licencek kiadásának rendje 2002. évre

Licencet rallye bármelyik osztályában csak olyan versenyző kaphat, aki legalább kétéves “B” kategóriás gépjárművezetői engedéllyel rendelkezik. (Kiállítás dátuma régebbi, mint 2000. január 31.).

"A" licencre jogosultak:

Azok a versenyzők, akik 2000. vagy 2001. évben A licenccel rendelkeztek, a 2000-es vagy a 2001-es versenyévadban az I. osztályú rallye bajnokság legalább 3 futamán elrajtoltak és az I. osztályú rallye bajnokságban abszolút, gépcsoport, géposztály vagy F2000 pontot szereztek.
Azok a versenyzők akik a 2002. évet megelőző 5 év valamelyikében az I. osztályú rallye bajnokságban abszolút 1-10. helyet, valamely gépcsoportban 1-3. helyet, vagy legalább 5 értékelhető versenyzővel rendelkező géposztályban 1. helyet szereztek meg.
Azok a versenyzők, akik a 2001. évi rallye II. osztályú bajnokság végeredménye alapján vezetőként az abszolút 1-10. helyet, vagy valamely gépcsoport 1-3. helyét, vagy valamely géposztály 1-2. helyét, illetve ha valamely géposztályban 10-nél kevesebb versenyző került értékelésre az 1. helyét szerezték meg. Amennyiben valamely géposztályban 5-nél kevesebb versenyző kerül értékelésre géposztály értékelés alapján licencet szerezni nem lehet.
Azok a versenyzők, akik részére a szakági bizottság döntése alapján, méltányosságból licencet ad. Itt szempontok lehetnek: eredményeik, illetve más szakág MNASZ I. osztályú bajnokságában pont szerzés, vagy a korábbi években I. oszt. bajnokságban prioritást szerezése, vagy kategóriájukban bajnokság.
"B" licencre jogosultak

Azok a versenyzők, akik a 2002. évet megelőző 5 év valamelyikében A vagy B licenccel rendelkeztek és ennek az időszakban valamely versenyévadában legalább 3 alkalommal MNASZ rallye bajnoksági versenyen elrajtoltak.
Azok a versenyzők, akik a 2002. évet megelőző évben C licenccel rendelkeztek és a II. osztályú rallye bajnokság futamai közül legalább kettőt értékelhetően teljesítettek
Azok a versenyzők, akik részére a szakági bizottság döntése alapján, méltányosságból licencet ad. Itt szempontok lehetnek: eredményeik, illetve más szakág vezetőjének ajánlása, eredményeik egy nem MNASZ által rendezett sorozatban, amennyiben a sorozat rendezője a sorozat dokumentumait (nevezési listák, eredménylisták) a szövetségbe eljuttatja.
"C" licencre jogosultak

Azon versenyzők, akik A vagy B licencre nem jogosultak, azonban csak Magyar Suzuki-val, vagy N 1 géposztályban indulhatnak.
2.1.1.4
Azok a versenyzők, akik 2001. évre bármilyen rallye bajnoki osztályra érvényes licencet váltottak, más rallye licencet 2001. évben még jogosultság esetén sem kaphatnak."

Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 17
ja, de lehet, hogy A6-ba is be lehet ülni rögtön. Látok ott olyanokat akik edddig még sehol, most mégis ott. De lehet, hogy ők a sok kiskapu egyikén kapták a licen-üket.
Minimumvizsga van R2-ben is.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 16
R2-ben csek N1-el lehet kezdeni. Ezek nagyrésze magyar suzuki. Érdemes is ezzel kezdeni, mert nem túl drága, és remekül vezethető. Meg lehet vele tanulni az alapokat. Itt egy remek leírás a rally-ról:
http://index.hu/totalcar/tsport/miarally/
Pajti-1 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 15
Lengyel!
Ezen az akármivel lehet kezdeni dolgon kicsit vitatkoznék Veled,de inkább utánna nézek:)))Ja és RII.-ben N1 az 90%-a Suzuki kupás!!!
Pavel!
Azt a könyvet én is akartam ajánlani csak nagyon rövid az agyam:o)))

Pajti-1

Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 14
www.rte.hu --minden érdekes információ itt van az RTE-ről! Hasznos!!!
Előzmény: Lengyel (13)
Lengyel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 13
Pajti-1:

Az szerintem nagy hüe'ség, hogy csak Buzuki kupában lehet kezdeni! Aki talán 1 évig navigál az 1. osztályban, az mehet rögtön ott versenyezni, hiába nem volt másodosztályban. Meg a másik, hogy II. osztályban azzal kezdesz, amivel akarsz. Így tudom. Ja, és az N1, az nem a Sutuki kupa, hanem a széria 1300-1400 ccm-esek kategóriája!

Előzmény: Pajti-1 (6)
Pavel Creative Commons License 2001.07.02 0 0 12
Koriel! Nagyon tudom neked ajánlani Szászvári József: Rallyeautózás c. könyvét! Szerintem ott majdnem mindent megtalálsz ami érdekel. (Versenyek lebonyolítása, navigáció, szabályok, vezetéstechnika, stb...)

Pár hónapja az Indexen is meg lehetett rendelni.

Üdv. Pavel

U.i: rally.hu fórumot egész 7végén nem tudtam elérni :(

Előzmény: Koriel (11)
Koriel Creative Commons License 2001.07.01 0 0 11
Az anyázástól nem ijedek meg! :)Nagy-kisfiú vagyok!
Megnézem azt a fórumot,és majd igyekszem felszívni az infókat.Te is oda szoktál írni?
Előzmény: Pajti-1 (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!