Keresés

Részletes keresés

Claude Léon Creative Commons License 2002.01.24 0 0 5
hmmm... tartósító? még csak "ízfokozónak" olvastam
Előzmény: consciousless (4)
consciousless Creative Commons License 2002.01.24 0 0 4
vmi husiz-szeruseg. Harom eve meeg vita volt, hogy valoban azonos-e az emlitett tartosito izevel-e, de ha nagyon erdekel, a pecsi POTE elettanon kiserletezgettek vele, dobj nekik egy emilt.
Előzmény: Translator (1)
vajaid Creative Commons License 2002.01.17 0 0 3
Találtam erre vonatkozóan egy érdekes cikket. Most közkinccsé tenném.
"A kutatók már hosszú ideje gyanították, hogy a négy alapíz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett léteznie kell egy ötödiknek is, és most sikerült is rábukkanni erre. Nirupa Chaudhari és kollegái (Miami School of Medicine) a négyféle ismert emberi ízlelőbimbó mellett megtalálták az ötödiket is, amely az "umami" nevű ízre, vagyis az MSG-re (monosódium glutamát) érzékeny, amely ízt az ázsiai konyha hosszú ideje előszeretettel használja. A szervezet rendkívül érzékeny a glutamátra, és az mGluR4 nevű protein segítségével érzékeli, ám eddig kérdéses volt, hogy pontosan miként is teszi ezt, mert az mGluR4 olyan erősen reagál az egészen kis mennyiségű monosódium glutamátra is, hogy elvileg el kellene nyomnia minden más ízt. Most azonban kiderült, hogy az ízlelőbimbónk az mGluR4 egy "lebutított" változatát használja, és így érezhetünk mellette édeset, sósat, savanyút vagy keserűt is. Az umami számos proteint tartalmazó ételben jelen van, így aki immár tudatosan is meg akar ismerkedni azzal az ízzel, amit a tudomány csak most fedezett fel, noha mi mindig is éreztük, az egyen például szardellát."(Focus)
Abulafia Creative Commons License 2001.12.05 0 0 2
En ugy tud0m, hogy a glutamat nevu aminosav okozza es a nyelv izlelobimbojin az agyban talalhatokhoz hasonlo specifikus glutamatreceptorok vannak.
Es a keleti konyhak elegge rajatszanak erre.

A.

Előzmény: Translator (-)
Translator Creative Commons License 2001.12.05 0 0 1
Szerintem ez ugyanaz, mert az umami japán név. Milyen íze van? Vagy kóstoljak levesport?

Otthon finom házikosztot eszek, így nem nagyon jutok hozzá :)

Translator

Előzmény: tcs (0)
tcs Creative Commons License 2001.12.05 0 0 0
Umami-ról nem hallottam, de egyesek a kinaiak által vejcsi-nek nevezett m0n0nátrium-glutamátot vélik ötödik ízként felfedezni. Ez már régóta a levesporok egyik kedvelt összetevője, de újabban megállapították, hogy egyesek - nem is kis százalékban - érzékenyek rá, és rosszul lesznek tőle. Ezért vannal ma már vejcsimentes kínai ételek is.
Előzmény: Translator (-)
Translator Creative Commons License 2001.12.05 0 0 topiknyitó
Tud valaki valamit róla?

Translator

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!