Keresés

Részletes keresés

aszaly Creative Commons License 2001.11.03 0 0 9
Bobojszának van igaza!
Urby Creative Commons License 2001.10.27 0 0 8
Az autó hűtőrendszere is tönkremegy, ha telerakod cukorral.
:-)
Előzmény: Törölt nick (-)
olajbaro Creative Commons License 2001.10.25 0 0 7
Miért fáj egy olyan fog, aminek látszólag semmi baja sincs?
Bobojsza Creative Commons License 2001.09.18 0 0 6
Szerintem a legegyszerübbet kihagytátok.

Az ozmotikus nyomást. Mert biz az okozhat ám fájdalmat, miközben hat, már nem emlékszem, de kb. 50-60 attmoszféra.
Ha meg tiszta víz van az ember szájában, akkor ugye a cukor mars a leghígabb közeg felé, és csökken a fentemlített nyomás.

Amúgy a hőmérséklet közömbös, bár saját tapasztalatom szerint a hideg az jobban iritált, nyilalt tőle ám rendesen. A langyos víztől fél perc alatt elmúlt a fájdalom.

Silan Creative Commons License 2001.08.30 0 0 5
És a fogtündérrel mi van?
Előzmény: rolling (4)
rolling Creative Commons License 2001.08.30 0 0 4
Igazad van, én sem értem, mit akar Silan ezzel a gyulladás-hűtéses magyarázattal... :-) A dolog azért persze bonyolultabb. Mint ahogyan az egész testben, a csontok idegeiben is bioáramok folynak. A fogak esetében ez a FNR-X típusú bioáram (a Fogmosás Nélkül Ráfázol szindrómából képezett mozaikszó), ahol az X a napi fogmosások számára utal. Ha X=0, óriási a valószínűsége az indító hozzászólásban leírt jelenségnek. Amennyiben a fogban egy méretes lyuk keletkezik, a bioáram nem tud tovább haladni, s az áram az ideg végén idegesen rángatózik. Ezt érezzük a jólismert lüktetésként. Ha víz jut be a fogba, ez újra zárja az áramkört, így az áram az így "megpatkolt" idegen tovább tud folyni. A cukros oldat azért nem jó, mert ennek hatására egy idő után elektrolízis indul meg, s a keletkező kóbor (bio)áramok az ideg működését még fokozottabban megzavarják, ami akár a TAKI szindrómához is elvezethet (hosszabb megnevezésben: nem bírTA KI).
Előzmény: Raphael (3)
Raphael Creative Commons License 2001.08.30 0 0 3
Menj mar ezzel az osdi altudomanyos dumaval, itt valodi termeszettudomanyos modszerekrol van szo :)
Előzmény: Silan (2)
Silan Creative Commons License 2001.08.29 0 0 2
Először is: sürgősen menj el fogorvoshoz!

Másodszor: nincs a fogadnak hűtőrendszere. Ha szuvas a fogad, akkor mindenféle külső hatás irritálja a fogban lévő ideget, továbbá a fogbél gyulladásba jön, ami vérbőséget okoz és fájdalmat. A hideg pedig csökkenti a vérkeringést, összehúzza az ereket, ezáltal érzéstelenít és csillapítja a gyulladást.

Az pedig, hogy cukor hatására fájni kezd a fogad, szerintem arra utal, hogy a lyuk elérte a fogbelet, és a cukros oldat irritálja az ideget. Azonnal menj fogorvoshoz, gyökérkezeléssel talán még megmenthető a fogad.

Előzmény: Törölt nick (-)
Labor Creative Commons License 2001.08.29 0 0 1
Nem tudom, talán az ép fog hőszigetelő képessége akadályozza meg, hogy hőhatás érje az idegeket, és ez a képesség veszik el nyilvánvalóan, ha lyukas.
Bár megmondom őszintén, én az alkoholos kúrát szoktam alkalmazni.
Előzmény: Törölt nick (-)
Ficium Creative Commons License 2001.08.29 0 0 0
Lehet, hogy a hűtőnek is fáj ha cukor van benne.
Nulla.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.29 0 0 topiknyitó
Az elmúlt időszakban többször fájt a fogam, és észrevettem, hogyha jeges vizet iszom ilyenkor egy időre megszümteti a fájást, érzéstelenít.
Mivel szeretem a tudományos gondolkodásmődot, megpróbálkozom egy ezen a módon adott válasszal. A fagyos víz belecsorog a szuvas részbe, ahol alacsony hőmérsékletével hatást fejt ki. Adódik tehát, hogy e mesterséges megoldás előtt volt egy ugyanilyen természtes is, mégpedig a fogam saját hütőrendszere. Ez hibásodott meg lukadáskor, myilván elfolyt a hütővíz.
Arra viszont nem tudok magyarázatot adni, hogy miért kezd el újra és újra fájni, ha cukrot eszem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!