Keresés

Részletes keresés

KLiNg0n Creative Commons License 2001.07.12 0 0 1
nekem kulonosen a vegezene tetszik, meg az vegeanimacio. hogy a manok osszecsomagoljak a varost, vagy mi. szep.

kling

Tintás Barnes Creative Commons License 2001.07.12 0 0 0
1999. JÚNIUS 7,HÉTFŐ
-----------------------------------------------------------------
Döbrentei Ildikó és Levente Péter voltak a vendégek

Égből pottyant mesék, óvónőknek

Vajon tudnak-e gyermekeink játszani, nevetni?

Bár az óvodák többsége törekvésként állítja nevelési programja központjába a játékot, a szomorú igazság az, hogy valójában délelőttönként feladatlapos iskola-előkészítés folyik, ahol a fegyelmezés azt jelenti, legyen csendben a gyerek!
TARNAMÉRA - Ez abszolút életkor-idegen. Így sommázta s egyben alaphangként is szánta gondolatait Palotás Sándorné, a tarnamérai házigazda vezető óvónő legutóbbi szakmai tanácskozásukon. A konferencia célja az volt: minél szélesebb körben váljon ismertté a gyermeki személyiség fejlesztésének igaz útja, melynek gyakorlati megvalósítása a helyi óvodában évek óta történik.
Az "Óvodai nevelés játékkal, mesével" program itteni apostolai közel egy évtizede kaptak zöld utat a Soros Alapítványtól olyan tanfolyamok rendezésére, ahol óvodapedagógusok, óvónők újabb alternatív módszerekkel ismerkedhetnek meg, s találkozhatnak a fejlesztés neves szaktekintélyeivel. Az elmúlt évben a játék és tanulás viszonyát elemezték itt neves előadókkal.
Legutóbb az ország minden részéből megjelent több mint száz résztvevő a téma prominens képviselőivel, Döbrentei Ildikóval és Levente Péterrel találkozhatott.
Levente Péter nemcsak gondolatait osztotta meg a játékról és mesékről a jelenlévőkkel, hanem a helybeli óvodásokkal el is játszotta mindazt, amit elméletben már ismertetett a megjelent szakemberekkel.
- Magam is rendkívül fontosnak tartom a kisdedóvóban a játékot. Sajnos, sokszor korosztály-idegen dolgokat tapasztalok - szögezte le a népszerű televíziós művész a Hírlap azon kérdésére: Vajon tudnak-e a gyermekek játszani? - Majd hozzátette:
- Minden gyerek egyforma eséllyel születik a földön. Ez az élet egyik nagy csodája. Csak az a kérdés, milyen géneket örökölt a gyermek, milyen példát lát a viselkedéskultúrában a szülőktől, az őt körülvevő felnőttektől, s milyen társadalomban él.
Az "Égből pottyant mesék" atyja szerint a játéknak és a mesének döntő szerepe van abban, hogy felnőttként ne ösztönlény módon tengessük, s ne észlényként harácsoljuk össze javainkat, hanem társas lényként, értelmes, hasznos ember módjára éljünk együtt a bennünket körülvevő természettel.
(cs. b.) - Heves Megyei Hírlap - http://www.agria.hu/(kastely,magyar)/hmhirlap/archiv/1999/0607/pottyant.html

Egyébként meg egy nagy O :-)

confessor Creative Commons License 2001.07.12 0 0 topiknyitó
Elsősorban az érdekelne, hogy van-e valaki, aki szerepelt benne. Milyen belülről? Milyen arc volt Gryllus és Levente? Meg minden más élmény, leszólás, dicshimnusz, minden. Szóval elő a farbával!:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!