Keresés

Részletes keresés

gauloises Creative Commons License 2000.12.22 0 0 56
Az.
Magamtól találtam ki. :-)

Egyszer már le akartam ezt így írni.
Olyan jól hangzik, nem? :-)

Na, akkor süllyedhetünk tovább...

Előzmény: re_mi (55)
re_mi Creative Commons License 2000.12.21 0 0 55
És az sem szól Mocsai ellen, hogy a lányok a tűzbe mennének érte, szó nélkül megcsinálják amit mond,

Nem akartam már ehhez a topichoz hozzászólni, de muszály megkérdeznem, hogy ezt magadtól találtad ki, vagy valaki mondta? Mert sajnos ennek valóságtartalma csekély. Az lehet, hogy megcsinálják amit mond (LL-nek már ennyit sem tettek meg, mert ha megteszik ma eggyel kevesebb olimpiai érmünk van), de hogy tűzbe mennének érte. Üres frázis.

Előzmény: gauloises (43)
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.12.21 0 0 54
Az eredményesség még egy-egy időszak válogatottjainak összehasonlításánál sem biztos, hogy a legjobb szempontnak minősül. (szintén röpis példa: az /egyébként agyalágyult/ FIVB-szavazók /jogosan/ a 90-es évek olasz férficsapatát választották meg az évszázad legjobb gárdájának, akik egy olimpiát sem nyertek.) Mindig figyelni kell a mezőnyt, a bíráskodást, az esetleges sérüléseket, egyéb körülményeket.

Ezen belül található az a halmaz, hogy mennyire jó az adott válogatott. És azon belül csak egy szelet(sokszor csak szeletke), hogy mennyire jó edző-kapitány irányítja azt. Valóban vannak olyan egyéniségek, akik tényleg meghatározóak országuk válogatottjára nézve (játékrendszert alakítanak ki, úgy motiválnak, ahogy előtte senki, annyira bíznak benne a játékosok, mint senkiben addig, stb., röpis példa: Lang Ping, Velasco), vagy az egész sportágra (a nevelőbázist és kiválasztást is megreformálja: Karpol). Az ilyen edzők hatása a válogatottakra nyilván nagyobb, mint egy olyan kapitányé, aki készen kap - gyakran komplett sorokban - játékosokat a kluboktól, és "csak" annyi a feladata, hogy összecsiszolja a játékukat, és működtesse a gépezetet (meccseljen).

Nos, Mocsaival az EB alapján nem sok gondom lenne. Prefectnek voltak jó meglátásai is a csapat játéka kapcsán, de nagyrészt kényszerpályák befolyásolták a kapitányi döntéseket, így nem tudom igazán elmarasztalni a "herr professzort" ezekért. Ha az első meccset nem számítjuk (amit teljesen objektív bíráskodás mellet el is vesztettünk volna), jól muzsikált a csapat. Viszont felmerül, hogy egy aranyesélyes szituációban - ha rajta múlt volna - miért vitt volna egy (még ennél jóval radikálisabban) megfiatalított keretet? HA MOCSAIN - mint kapitányon (nem edzőn) - MÚLT VOLNA, LEHET, HOGY NEM VAGYUNK MOST ARANYÉRMESEK.

Az Olimpia teljesen más tészta, nem is akarok újra belemenni, hogy mikor mit rontott el M.L., de hogy negatívan hatott a csapat szerepléseire (taktikai húzások, csapathírdetés), az könnyen belátható.

A magyar sportdiplomáciát viszont minden dícséret megilleti. Ennyire korrekt bíráskodást még sosem kapott a csapatunk. És ez is egy szelet a sikeresség értékelésénél. Nem is kicsi.

Előzmény: tracy (53)
tracy Creative Commons License 2000.12.21 0 0 53
Valóban a szempontok kiválasztásán múlik az edző (meg egyébként mindenki) megítélése. Mivel nem értek a kézilabdához, ezért nem tudom megítélni, hogy Mocsai húzásai mennyire jók szakmailag, vagy mennyire nem. Ezért nekem nem marad más értékelési alapom, mint az eredményei, azok meg jók. Viszont versenysportoknál az eredménycentrikusság nem hiszem, hogy az én találmányom lenne.

A csapatsportokban valóban rengeteg dolgon múlik a siker, sok olyanon is, amit az edző egyáltalán nem tud befolyásolni (sérülések, személyes problémák, stb.), viszont ha ezek miatt nem sikerül valami, akkor is az edző a felelős. Ugyanakkor, cserében ezért, a sikerekkel meg büszkélkedhet.

Mi konkrétabb az eredménynél? A taktikai húzásokat is csak abból a szempontból lehet megítélni, hogy mennyire jöttek be...

Az olimpiai szereplés objektíve nézve siker, annak ellenére, hogy a döntőt eladtuk. Viszont egy meccsből (legyen az az osztrák vagy a döntő) nem lehet az edzőt megítélni, csak hosszabb távon.

A tévedéseket meg tényleg beismerhetné, ebben teljesen igazad van...

Előzmény: Marcus Aurelius (52)
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.12.21 0 0 52
Épp ezért logikátlan az egész "eredmény=jó edző" felvetés. Remek példát is adtál rá.

Egy labdajátékban (különösen nőknél) 100.000 apró dolgon múlik a siker és nagyon nehéz lemérni belőle, mennyi az edző érdeme, akinek csapatot kell építenie (csapategységben és játékban egyaránt), fizikailag fel kell készítenie a játékosokat, stb, stb. Nagyon kiterjedt ez a munka, nehezen is értékelhető a külvilág számára. És hiába végez remek munkát, ha x játékosa rosszul érzi magát, y-nak nincs kedve hozzá, z meg elfelejt rálépni a vonalra középkezdésnél, stb.

A játékosokon múlik szinte minden, hiszen ők vannak a pályán (röpis példa:a kubai válogatottal én is leverném a magyart, ülhetne akár Velasco a magyar kispadon. Akkor én jobb edző lennék mint Velasco? - fel lehet így is vetni a problémát).

Reálisabb dolog egy edzőt a konkrét dolgok (a csapata által kialakított játék képe, taktikai húzásai, egyszóval, hogy mennyi pluszt nyújtott) alapján megítélni. Mindenki eldöntheti kedve szerint, hogy az Olimpiai döntő M.L.-féle interpretációját mekkora meccselésnek tekinti.

M.L. mint szövetségi kapitány szerintem lényegesen rosszabb, mint M.L., az edző. Az Olimpiai szereplést (gyakorlatilag csak a norvég-meccs dícsérhető maradéktalanul) elég negatívan érintette, hogy balszélső nélkül mentünk ki (Lőwyt nyaralni vitte, Pigát nem készítette fel), az EB-re pedig egy még radikálisabban megfiatalított válogatottat vitt volna ki (ha rajta múlott volna - ő mondta).

És ami a leglényegesebb: tévedni emberi dolog. Az viszont baromi szomorú, hogy M.L. abszolút képtelen belátni, hogy valamiben is tévedett, sőt...

Előzmény: tracy (51)
tracy Creative Commons License 2000.12.20 0 0 51
Pedig elég nehéz lehet elképzelni más szempontot egy edző értékelésénél, mint az eredményeket. Az a feladata, hogy eredményeket érjen el a csapatával. Ha eléri őket, akkor bármilyen ellenérvre azt mondhatja, hogy íme a várt eredmény, úgyhogy hagyják őt békén.
Felelőssége van azért is amiről nem tehet, meg azért is amiről tehet, úgyhogy méltányos, hogy a sikereket is vigye, ha van benne része, ha nem. Ha a dánok nem jönnek fel az olimpián, akkor Pigniczki balszélsősködése hatalmas taktikai húzásnak számíthatna...
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.12.20 0 0 50
Egy Itáliában profiskodó labdarúgó mondta egykor, hogy 10 világklasszis edzőből 2 tud segíteni egy csapaton, 3 nem tesz hozzá semmit, és 5 csak ront rajta.
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.12.20 0 0 49
Nagyon sok mindennel nem értek egyet, ami ebben a topicban elhangzott, de ez az "edzőt csak az eredményei minősítenek" egy teljesen téves megközelítés.

Csak egy példát hadd emeljek ki: Mocsain múlt az, hogy az olimpiáról nem lógó orral távoztunk, amikor 3 perccel a negyeddöntő vége előtt az osztrákok 4 góllal vezettek és támadhattak? Megismételhetetlen csoda volt az a meccs, kiváncsi vagyok, mit mondanának a Mocsai-fanok, ha pl. Dzsandzsagava rálép arra a vonalra...

Mocsai eredményeit nem lehet máséval összevetni, hiszen teljesen más szituációban, más emberanyaggal érte el, mint a többiek. Laurencz VB-ezüstje és olimpiai bronza is csillog úgy, mint Mocsai érmei. A "Herr Professzort" a teljesen nyilvánvaló balfogásai miatt kritizálják sokan - teljes joggal. Miért ne lehetne a problémákat megbeszélni, a játékot elemezni, akár győztes meccsek, tornák esetén is?

A győztesről csak jót szabad írni, a vesztesről meg csak rosszat? Ennek mi értelme lenne?

Előzmény: turgenyev (48)
turgenyev Creative Commons License 2000.12.20 0 0 48
Számomra az a legnagyobb öröm, hogy egy ekkora siker után a "mindig elégedetlenek" mindig elégedetlenek. Az ilyen embereknek szerintem az egész élete el van b@szv@, az vigasztal, hogy ők nagyon rosszul érzik magukat. Németh Helgát én is szívesen látnám a válogatottban, de ő jobbátlövő, Fari pedig bal. Ez történik, ha a rosszindulat hozzá nem értéssel párosul.
A Mocsait illetően. Az 1997-es világbajnokságon ha jól emlékszem a következő csapat szerepelt: Meksz (Farkas A.) - Kántor, Németh H., Kökény (Siti), Kocsis (Pádár), Farkas Á., Erdős. A csapat 9. lett. Ezt nem tudom mással magyarázni, csak szakmai hibákkal. A szövetségi kapitány nem Mocsai volt.
Mocsaival 98 óta a világversenyeken 24 győzelmet arattunk, 2 döntetlen és 4 vereség mellett. Ez 83 százelékos teljesítmény. Egy edzőt csak az eredményei minősítenek.
_paha_ Creative Commons License 2000.12.20 0 0 47
megfogadtam, hogy nem írok ide többet, de hogy valaki ennyire f@sz legyen, ezt nem lehet szó nélkül hagyni...

1. Helga egy félidőt tud végigjátszani, utána ő kéreckedik le a pályáról. Ezt nem hallottam, saját szememmel láttam

2. Mintha a posztjuk sem lenne azonon Ágiéval

3. te nem vagy normális...

paha

Előzmény: Törölt nick (34)
Stimi Creative Commons License 2000.12.20 0 0 46
Igazából nem is kéne beírni, mert úgysem fogjátok felfogni, de azért 1-2 dolgot mégis leírok!!
1. Egy aranyérmet nem kell kimagyarázni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2. Nem tudom, hogy egy edző, aki 2 éve van a válogatottal, 4 világversenyenből 3× dobogón álltak miért lenne rossz!!!! És akkor a többit eredményét nem soroltam. Na akkor nagy okosok kit tennétek be edzőnek??
Ez a hülye magyar felfogás, hogy aranyat nyerünk és ahelyett, hogy örülnénk már rögtön elkezdünk szídkozódni!!
Persze, hogy sok volt a hiba, de azt nem lehet mondani, hogy sokat voltak előtte együtt a lányok!! A másik, meg gondolj bele, hogy az EB előtt bajnokság volt előtte olimpia előtte felkészülés!!
ÉS MOST MONDOM MINDENKINEK, HOGY AKI SZÍDKOZÓDIK, VALAKIT IS LEÍR, VAGY CSAK BÁRMI ROSSZ JELZŐVEL ILLET SZÉGYELJE MAGÁT!!!!!!!!!!!!!! MI KÉNE AHHOZ, HOGY VÉGRE BEFOGJÁTOK????

(ha a focisták csak kijutnának egy EB-re már nemzeti hősök lennének, vagy ha megnyernek egy meccset azok!!! a kézilabdásokat meg ba....-játok azért mert nem játszottak hibátlanul!!!!)
Részemről le van zárva!!!!

Cukorka Creative Commons License 2000.12.20 0 0 45
Bocs, fentrol kezdtem olvasni a topicot (mert ugy jon), es idaig jutottam csak el, de teljesen igazad van abban, amiket irtal! Es hanyadikak lettek most az EB-n a Danok? Na, hanyadikak: 10-edikek (ha igy kell irni...)! Azert az, hogy mi az Olimpian masodikak (inkabb igy irom) lettunk, most meg elsok, az egy baromi jo atlag (egesz pontosan 1.5), es szerintem mostanara is mar valamit javultak a "mar_csak_5_perc_van_hatra_es_csak_10_gollal_vezetunk" szindroma kezeleseben... Persze, van meg mit javulni.

Hajra Magyarok!!!

Előzmény: gauloises (43)
prefect Creative Commons License 2000.12.20 0 0 44
gauloises
Igazad van, tényleg örülni kell előbb, utána kritizálni. Úgy látszik túl hamar kiörültem magam... :)
Azonban félő, hogy a nagy öröm elaltatja a közvéleményt és megint nem kapunk igazi
magyarázatot a hibákra. Na mindegy, a magam részéről befejezem a kötözködést
(kimérgelődtem már magam :), ideje hogy a topic elsüllyedjen...
Előzmény: gauloises (39)
gauloises Creative Commons License 2000.12.19 0 0 43
Dehogynem, ő simán megtenné. :-(

F.A.: Kiváncsi lennék, hogy ki merte volna még elvállalni húsz másodperccel a vége előtt azt az átlövést...

És az sem szól Mocsai ellen, hogy a lányok a tűzbe mennének érte, szó nélkül megcsinálják amit mond, és ennek igenis meg van az eredménye.
Nagy edzőnek tartom Laurencz-et is, de nézzék meg a Mocsai-ellenesek, hogy milyen balhék voltak az ő idejében. Állítom, hogy _többek között_ ezért sem tudtunk igazi nagy világversenyt nyerni, és a társaságon belüli hangulat _is_ vezetett az olimpiai ezüsthöz és az EB-aranyhoz.

Ja és még valami:
Tudom, hogy sokaknak nem kárpótlás az EB-arany az elveszített olimpiáért. De nézzék meg, hogy a koreaiakon kívül melyik nem-európai csapat van a világelitben. Nem sokkal kisebb dolog (inkább feladat) EB-t nyerni, mint olimpiát. Csak Mo-n más az értéke. A dánok semmivel sem értékelték anno kevesebbre az EB-t, mint a VB-t és az olimpiát...

Bocs kékkirály_d, nem rád akartam végig reagálni csak így jött ki. :-)

Előzmény: kékkirály_d (42)
kékkirály_d Creative Commons License 2000.12.19 0 0 42
Tangó
Farkas Ági jelenleg az egyik legjobb kézilabdázó.
EB-Döntő:14 gól/1 akkor,amivel egyenlítettünk és kiharcoltuk a hosszabbítást.
Különben Németh Helga nem jobbátlövő?Radulovicsot csak nem tudod elküldeni...
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.19 0 0 41
És mit csinált az ukránok ellen a hajrában?
Meg a románok ellen a meccs elején?
Előzmény: gauloises (38)
Drillo Creative Commons License 2000.12.19 0 0 40
Teljesen igazad van, ez a csapat olyan szar, hogy már nem sokat lehet rajta rontani azzal sem ha Helgát tesszük balátlövőbe.
Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy rohadt nagy mákunk volt, hogy ez az ideggyenge, fakezű társulat ezzel a dilettáns szakvezetéssel az élen meg tudta nyerni az EB-t.
Előzmény: Törölt nick (34)
gauloises Creative Commons License 2000.12.19 0 0 39
A nick-ért bocs. Sosem figyelek eléggé.

Nem az én hozzászólásomra adott válaszodat fogadom el, hanem inkább amit Rostas-nak írtál.
Rendben van, hogy mindig van mit javulni, nem szabad leülni a babérjainkra, mert az a következő világversenyen visszaüthet.
Csak nem hiszem, hogy erről 1 nappal az EB győzelem után kell beszélni.
Igenis felhőtlenül meg kell ünnepelni ezt az egészet, mert akkor is nagy dolog. Főleg egy elvesztett olimpia után. Hiszen az eléggé demoralizálólag hat. Akkor volt egy rövidzárlat, ami most valószínűeg épp azért jött megint elő, mert akkor ezen nem tudtak átlépni. A Mocsainak meg már nem volt időkérési lehetősége. Ez természetesen az ő hibája. Ezt aláírom.

De valószínűleg amikor majd megejtik ennek az EB-nek a szakmai értékelését, akkor majd kitérnek a hibákra, és elemzik az edző felelősségét abban, hogy csak ilyen nyögvenyelősen tudtuk megnyerni ezt a light-EB-t (Bocs, ennyi iróniát nem bírtam kihagyni :-) ).
De szerintem várjuk meg, hogy mit mond erről a legilletékesebb, maga az edző, és aztán azt elemezgessük.

Üdv:

gauloises

Előzmény: prefect (37)
gauloises Creative Commons License 2000.12.19 0 0 38
Azért az ukránokat nem hívnám kiscsapatnak.
Elég sokat fejlődtek az utóbbi években...
Előzmény: Törölt nick (34)
prefect Creative Commons License 2000.12.19 0 0 37
rostas
Nem azért vagy bunkó mert érvelsz, hanem azért ahogy teszed (6. hozzászólás). Kár rád vesztegetni a szót...
Egyébként hidd el én is örülök a sikernek, de azért nem kell tőle annyira elájulni, van
még miben javulni...
Előzmény: Törölt nick (27)
prefect Creative Commons License 2000.12.19 0 0 36
gauloises:
Ez a Siti dolog hogy jön ide? Nekem a kapitánnyal van bajom, nem a lányokkal.
A topic-ot azért hoztam létre, mert számítottam a flame-re és nem akartam ezzel
a Kézilabda topicot terhelni. Az írásra pedig az újabb meccs végi megtorpanás,
a kapitány baklövései miatti dühöm késztetett. Lehet hogy kicsit hőbölgősre sikerült,
de nem baj. Egy ilyen "harmatos" EB-t ezzel a csapattal megnyerni nem nagy kunszt,
a döntő érdem a lányoké. A hibák viszont egy kiélezett sorozatban visszaüthetnek.
Remélem kielégít a válasz.

Ja, a nickem p_re_fect, de nem baj, már mások is elnézték. :)

Előzmény: gauloises (31)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.19 0 0 34
És hány labdát adott el, amúgy meg nem bírja el a terheket. Egánál rengeteget hibázik, csak kis csapatok ellen megy neki. Az olimpián, és itt is befuccsolt a hajrában. Nem jó versenyző tipus. Úgy, hogy lassan Farkas Ági leadhatná a szerelést.

Németh Helgát a csapatba!

Előzmény: gauloises (31)
robi25 Creative Commons License 2000.12.19 0 0 33
Beszélek Polycival is szerintem őt is érdekli a téma. Az emailcimem müködik.
Előzmény: ezekiel (32)
ezekiel Creative Commons License 2000.12.19 0 0 32
Ha megadod az elérhetőséged, én összehozlak velük! Dobre?
Előzmény: robi25 (30)
gauloises Creative Commons License 2000.12.19 0 0 31
Ezt most komolyan mondtad?
F.A. 14 gólja nem volt neked elég a döntőben?
Vagy a kb. 30 dobott büntetőből 28 gól az EB-n?

perfect:

Még a végén kitalálod, hogy Siti nem is lett az EB legjobbja, ezt csak a szemét Mocsai terjeszti.

Csak egy tiszteletteljes kérdés:

Mi volt a célod ezzel a topic-kal?
Örülnék ha erre őszintén válaszolnál!

Előre is köszönöm!

g.

Előzmény: Törölt nick (29)
robi25 Creative Commons License 2000.12.19 0 0 30
A román bírók bekaphatják!
Előzmény: Polyci (28)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.19 0 0 29
Farkas Áginak ideje lenne megköszönni az eddigi munkáját JÖJJÖN VISSZA HELGA!
robi25 Creative Commons License 2000.12.19 0 0 26
Azt hittem mást vett ki a szádból...
Előzmény: Polyci (25)
centerhalf Creative Commons License 2000.12.19 0 0 24
A QRVA ÉLETBE!!!
EURÓPABAJNOKOK VAGYUNK! VEGYÜK MÁR ÉSZRE!!!

Ki nem szarja le, hogy hogyan értük el. EZ NEM A SZURKOLÓK FELADATA! Értékeljen a szakvezetés. A szurkoló pedig verje a seggét a plafonba!

Szép volt lányok!

predicator Creative Commons License 2000.12.19 0 0 23
Sziasztok,

őszintén megmondom, hogy nem látom értelmét a topicnak, ugyanis az eredmények önmagukért beszélnek. A Csapat kiválóan szerepelt, még úgy is, hogy sérülések nehezítették a rövid felkészülést(pl. Radulovics). Jellemző, hogy sokaknak még az első hely sem elég...Mégis mit kellett volna még tenni a csapatnak és Mocsainak?
Mocsaival kapcsolatban annyit, hogy remek edző, aki mind emberileg, mind szakmailag a legjobb megoldás!

CIAO

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!