Keresés

Részletes keresés

Domestos Creative Commons License 2000.12.15 0 0 13
Sziasztok!

Jézus többször is beszél az örök tűz büntetéséről (ahogy az örök életről is), de én sem igazán értem, sem a módját, sem a miértjét, csak elfogadom, hogy Jézus ezt mondta.

üdv: Domestos

angio Creative Commons License 2000.12.15 0 0 12
Kedves Canis!
Én se állítottam, hogy az emberi lélek természeténél fogva örökkévaló, ami arról az oldalról tekintve, hogy teremtmények vagyunk elég evidens is. A fennmaradást illetően pedig megint csak nyilvánvaló, hogy Isten megvonhatja az életet a lélektől is, vagy fordítva: csak Isten tarthatja fenn az életet (és Ő ezt folyamatosan meg is teszi), de hogy miért tartja fenn ezt az örök kárhozatra is az bizonyos szempontból rejtély.
Viszont ha mindent megérthetnénk eme legnagyobb misztikumot illetően, akkor talán mi lennénk az isten, amit azért nem gondolnék, még ha bizonyos szellemi irányzatok nagyon is ezt hangsúlyozzák.
Valahol azt mondja az Ige: a titkok az Istené, mienk pedig a kinyilatkoztatott dolgok.
Ha a kinyilatkoztatás kb. annyi amit korábban is vázoltam, mit tudunk akkor tenni?
Üdv:
Angio
Előzmény: Canis (10)
Canis Creative Commons License 2000.12.15 0 0 11
Kár, hogy más nem fejti ki a véleményét... pedig tényleg kíváncsi lettem volna.
Canis Creative Commons License 2000.12.15 0 0 10
Kedves angio!

A barátom ugyanilyen meggyőződéssel állítja, hogy ne ringassuk magunkat abba a tévhitbe, hogy a lélek örökéletű. Szerinte ez csak a hellenizmusból beszivárgó tévhit.

Viszont Isten lényegéhez nem csak a szeretet, hanem az igazságosság,
Pont ezt szokta ő is mondani :-)

Üdv:
Canis

Előzmény: angio (9)
angio Creative Commons License 2000.12.13 0 0 9
Kedves Canis!
A gyehenna lényegében az örök kárhozat. Sajnos ezen nincs sok magyarázni való. Sokan úgy gondolják, hogy lehetetlen, hogy Isten bárkit is időtlen ideig szenvedésben és kárhozatban tartson, ezért vagy azt mondják, hogy végül is mindenki üdvözül, vagy azt mondják, hogy a kárhozatban Isten ténylegesen megsemmisíti az illetőt.
Viszont Isten lényegéhez nem csak a szeretet, hanem az igazságosság, és az igaz mondás is hozzátartozik, tehát ha Ő azt mondja, hogy van örök kárhozat, akkor semmi okunk kételkedni benne.
Üdv:
Angio
Előzmény: Canis (8)
Canis Creative Commons License 2000.12.13 0 0 8
Szia angio!

Sok újat mondtál. Az egyik barátom - hivatkozva arra, hogy a lélek halhatatlansága téveszme - mindezt így értelmezi:
Az ember meghal, és öntudatlan állapotban tölti el az utolsó ítéletig az időt. Akkor két csoportra oszlik: üdvözültek, akik Isten országát fogják alkotni és a kárhozottak, akik meg fognak halni.

Csakhogy én ebbe ott kötöttem bele, hogy Jézus is említi a gyehennát - a koldus Lázárról szóló példázatban, ill. a latornak a keresztfán azt mondja, hogy még ma együtt lesznek a paradicsomban.

A te magyarázatod sokkal kiérleltebbnek tűnik - noha ezt a gyehenna-ügyet te sem tisztáztad: Ha valaki nem Krisztusban halt meg, akkor várja az utolsó ítéletet, amikor is eldől, hogy örök életre vagy örök kárhozatra kerül.

Üdv:
Canis
Ps: a katolikusok szerintem értik a Post mortem kifejezést, csak satya eléggé bizalmatlan velem, mert nem vagyok meggyőződve az ereklyék pl. a torinói lepel hitelességéről :-(

Előzmény: angio (5)
angio Creative Commons License 2000.12.12 0 0 7
Kedves Noway!
Úgy, hogy az evangélium megértése világossá teszi azt, hogy dönteni kell: vagy elfogadom, vagy nem.
Nagyon is sokan vannak, akik megértik az evangéliumot, mégse mondanak igent, mert az az ÉN feladásával jár, és igen nehéznek tűnik, de sorolhatnék még sok más, sokkal pitiánerebb okot is.
Az, hogy megértem, hogy valami jó nekem, nem jelent automatikus elfogadást nagyon sok más területen se.
Üdv:
Angio
Előzmény: noway (6)
noway Creative Commons License 2000.12.12 0 0 6
Kedves angio!

"b, ha az illető hallotta (és megértette) az evangéliumot, de nem fogadta el azt, akkor kevés esélyt látok arra, hogy ne az örök kárhozat legyen az osztályrésze."

Szerinted hogyan lehetséges az, hogy valaki megérti az evangéliumot, de visszautasítja?

Előzmény: angio (5)
angio Creative Commons License 2000.12.12 0 0 5
Kedves Canis!
A téma azért problémás kicsit, mert túl sokat kérdezel, pontosabban bizonyos kérdések nem is úgy függnek össze, ahogy azt Te kérdezed: pl. Isten országa - utolsó ítélet.
Azért igen röviden megpróbálok válaszolni legjobb tudásom és hitem szerint, és úgy gondolom ez egyezik talán lényegileg az általános protestáns gondolkozással is.
Purgatórium: az nincs. (bővebben akkor, ha ezt valaki vitatja.)
- Ha valaki Krisztusban hal meg, rögtön Krisztushoz kerül, ezzel nincs gond, persze van még un. Krisztus ítélőszéke, de ez már a megmenekült-megváltott hívők "belső ügye".
- Ha valaki nem Krisztusban halt meg, akkor várja az utolsó ítéletet, amikor is eldől, hogy örök életre vagy örök kárhozatra kerül.
a, ha nem volt valakinek lehetősége arra, hogy megismerje és elfogadja az evangéliumot, akkor lehet esélye arra, hogy a szeretet általános törvénye alapján (lelkiismeret), megmeneküljön - persze csak ha úgy élt -, és örök élete legyen.
b, ha az illető hallotta (és megértette) az evangéliumot, de nem fogadta el azt, akkor kevés esélyt látok arra, hogy ne az örök kárhozat legyen az osztályrésze.
Ennyi.
Angio
U.i. talán az is baj lehet, hogy a post mortem jelentését nem mindenki tudja.
Előzmény: Canis (-)
Canis Creative Commons License 2000.12.12 0 0 4
kicsit talán túl "entellektüel" lett ez a cím - előfordulhat, hogy a topic elhalálozik még mielőtt a címzettek idetalálnak...;-))

:-DDDDDDDDDD

Nem baj, a Jézus és a latort már túlszárnyaltuk a hozzászólások számában. :-) És én bízok Biga Cubensisben, Nanban, CSerfában, satyában és udvariban is (látod udvari, te is jöhetsz!).

Előzmény: Ravenblack (3)
Ravenblack Creative Commons License 2000.12.12 0 0 3
De, könnyen lehet, ugyanis nemsokára hemzsegni fognak itt a bibliaidézetek, és azt nem nagyon bírom.

Egyébként attól tartok, hogy kicsit talán túl "entellektüel" lett ez a cím - előfordulhat, hogy a topic elhalálozik még mielőtt a címzettek idetalálnak...;-))

Raven

Előzmény: Canis (2)
Canis Creative Commons License 2000.12.12 0 0 2
Nem baj, ez is egy válasz volt. Ugye ez nem jelenti azt, hogy nem térsz vissza soha már?:-)
Előzmény: Ravenblack (1)
Ravenblack Creative Commons License 2000.12.12 0 0 1
Most veszem észre, hogy ez a topic a keresztény felekezetekhez szól...

Bocs, hogy belerondítottam.

Előzmény: Ravenblack (0)
Ravenblack Creative Commons License 2000.12.12 0 0 0
Mindenkivel az történik, amit életében gondolt, hogy történni fog:))
Előzmény: Canis (-)
Canis Creative Commons License 2000.12.12 0 0 topiknyitó
Egyszer már próbálkoztam hasonlóval - totális kudarccal. A Jézus és a lator topicom 4 hozzászólásig jutott, talán most túlszárnyaljátok.

Szóval a kérdés, minden keresztény felekezettől:

Mi történik halálunk után? Pokol-purgatórium-paradicsom? Hogy jön emellé az utolsó ítélet? És Isten országa?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!