Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 4 órája 0 0 7320

2026 08 13./Izajás jövendölése: fej: 17 : 1-14. v

( 1-2, 4,6, 7-7, 9-10, 12-14.v) + >>> (3, 5, 11,v)

Jövendölés Damaszkuszról

1 Fenyegető jövendölés Damaszkusz ellen: Meglátjátok: Damaszkusz nem lesz többé város, hanem romhalmazzá válik. 2 Örökre elhagyottak lesznek városai, és nyájak legelői. (A nyájak) tanyáznak majd bennük és nem kergeti el őket senki….

A Seregek Ura mondja ezt.

4 Azon a napon megfogyatkozik Jákob dicsősége, és eltűnik húsának kövére. …6 Csak itt-ott marad belőle valami. Vagy amikor leszüretelik az olajfát: Két vagy három bogyó marad csak az ágak hegyén, s négy vagy öt a fa tetején….

A bálványimádás vége.

7 Azon a napon az ember majd Teremtőjéhez fordul, és szeme föltekint Izrael Szentjére. 8 És nem vet többé ügyet az oltárokra, amelyeket keze alkotott. És nem tekint arra, amit ujjai hoztak létre: a szent berkekre és a Nap-oszlopokra.

Adonisz ligetei ellen

9 Azon a napon városaid olyan elhagyottak lesznek, mint az amoriták és hivviták városai voltak, amikor elhagyták őket Izrael fiai előtt. Pusztasággá lesznek, 10 mert megfeledkeztél szabadító Istenedről, és nem gondoltál többé erősséged Sziklájára. Mert pompás csemetéket ültetsz, s idegen hajtásokkal telepíted. ..

A népek áradata

12 Jaj, zúg a népek áradata, úgy zúgnak, mint a tenger szokott zúgni. A népek moraja hallik, mint a nagy vizek háborgása. 13 [Hatalmas vizek zúgásához hasonló a népek morajlása.] De Ő megfenyíti őket, erre messze futnak, s úgy elsodródnak, mint a pelyva a hegyeken a szél előtt, s a forgatag a vihar előtt. 14 Este meglepi őket a rémület, s mire felvirrad a reggel, nincsenek többé. Ez lett a jutalma pusztítóinknak, ez lett a sorsa fosztogatóinknak.

2026 08 13./Izajás jövendölése: fej: 17 : 1-14. v

+ >>>(3, 5, 11,v)

Jövendölés Damaszkuszról

3 Vége lesz Efraim erődjének, és Damaszkusz elveszti az uralmat. Arám maradéka úgy jár, mint Izrael fiainak dicsősége.

A Seregek Ura mondja ezt.

5 Az lesz vele, mint amikor az arató összefog egy maroknyi száron álló gabonát, és letépi róluk a kalászokat. Vagy amikor kalászt szed valaki Refaim völgyében:

Adonisz ligetei ellen

11 Ha azon a napon, amelyen elülteted, megfogamzanak is, s reggelre virágba borul is ültetésed, mégis semmivé lesz aratásod szorongatásod napján, s romlásod gyógyíthatatlan marad.

11_11 Creative Commons License 19 órája -1 0 7319

2026 08 12./ Az evangélium Máté szerint : fej: 14: 1-36 v

( 1, 4-7, 9-12, 13, 16-19, 21, 23-24, 26, 28-33, v)

+ >>>  ( 2-3, 8, 14-15, 22, 25, 27, 34-36. v)

Keresztelő János halála.

1 Akkoriban Heródes negyedes fejedelem hallotta Jézus hírét….4 János ugyanis figyelmeztette: „Nem lehet a tiéd!” 5 Meg is akarta ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották. 6 Heródes születése napján történt, hogy Heródiás lánya táncolt a vendégeknek. 7 Annyira megtetszett Heródesnek, hogy esküvel ígérte, bármit kér is, megadja neki…..9 A király elszomorodott, de az esküre és a vendégekre való tekintettel megparancsolta, hogy adják neki oda. 10 Lefejeztette hát Jánost a börtönben. 11 Fejét elhozták egy tálon, odaadták a lánynak, az meg elvitte az anyjának. 12 Akkor eljöttek tanítványai, elvitték és eltemették a holttestet, aztán elmentek, és hírül adták Jézusnak.

Az első kenyérszaporítás.

13 A hír hallatára Jézus elhajózott onnan egy elhagyatott helyre, hogy egyedül legyen. De a nép tudomást szerzett róla, és gyalogszerrel utánament a városokból….. 16 Jézus azonban így válaszolt: „Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!” 17 „Csak öt kenyerünk van és két halunk” – felelték. 18 „Hozzátok ide!” – mondta, 19 s meghagyta, hogy a nép telepedjék le a fűre, majd fogta az öt kenyeret meg a két halat, föltekintett az égre, és megáldotta őket. Ezután megtörte a kenyereket, odaadta tanítványainak, a tanítványai pedig a népnek…21 Az asszonyokat és a gyerekeket nem számítva mintegy ötezer férfi evett.

Jézus a vízen jár.

23 Miután hazaküldte, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben besötétedett, s ő ott volt egymagában. 24 A bárka már jó pár stádiumnyira járt a parttól, hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt… 26 Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” – mondták, s félelmükben kiabáltak:… 28 Erre Péter így szólt: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!” 29 „Gyere!” – felelte. Péter kilépett a bárkából, és elindult Jézus felé a vízen. 30 Az erős szél láttára azonban megijedt, és amikor merülni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!” 31 Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. „Te kishitű – vonta kérdőre –, miért kételkedtél?” 32 Amikor beszállt a bárkába, a szél nyomban elült. 33 Akik a bárkában voltak, leborultak előtte, és megvallották: „Valóban Isten Fia vagy!”

Gyógyítások Genezáret földjén…..

2026 08 12./Az evangélium Máté szerint : fej: 14: 1-36 v

+ >>>  ( 2-3, 8, 14-15, 22, 25, 27, 34-36. v)

Keresztelő János halála.

2 „Ez Keresztelő János – mondta szolgáinak –, feltámadt, innen van benne a csodatévő erő.” 3 Heródes ugyanis elfogatta Jánost, bilincsbe verette, és börtönbe vetette fivére, Fülöp felesége, Heródiás miatt…8 Az – minthogy anyja előre kitanította – így szólt: „Add nekem egy tálon Keresztelő János fejét!”….

Az első kenyérszaporítás.

14 Amikor kiszállt, már nagy tömeget talált ott. Megesett rajtuk a szíve, s meggyógyította betegeiket. 15 Amikor beesteledett, odamentek hozzá tanítványai, és figyelmeztették: „Elhagyatott itt ez a hely, s már az idő is későre jár. Bocsásd el a népet, hadd széledjenek szét a falvakba, hogy élelmet vegyenek maguknak!”

20 Mindnyájan ettek, s jól is laktak. A maradékból tizenkét kosarat teleszedtek….

Jézus a vízen jár.

22 Ezután nyomban szólt a tanítványoknak, szálljanak bárkába, és evezzenek át a túlsó partra, addig ő hazaküldi a népet…25 Éjszaka, a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük….27 Jézus azonban megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!”…..

Gyógyítások Genezáret földjén.

34 Átkeltek a tavon, és Genezáretnél értek partot. 35 Az odavalók felismerték, s az egész környéken hírét vitték. Odahordták hát mind a betegeket, 36 és arra kérték, hogy legalább ruhája szegélyét érinthessék. Aki érintette, meggyógyult.

11_11 Creative Commons License 27 órája -1 0 7318

2026 08 12./  A Bölcsesség könyve : fej: 8 : 1-21. v

( 2,7, 10-11,13, 15-16, 17-21. v) + >>> (1, 3-6, 8, 9, 12, 14, v)

A bölcsességben minden jó megvan.

….2 Őt szerettem és kerestem ifjúkorom óta; azon voltam, hogy jegyesemmé tegyem, és hódolója lettem szépségének….7 És ha valaki az igazságosságot kedveli, akkor amit ő elér, az erény: mértékletességre, okosságra, igazságosságra és erősségre tanít. Ezeknél nincs hasznosabb az életben az ember számára….

A bölcsességet nem nélkülözhetik a vezetők.

….10 Tekintélyem lesz miatta a sokaság előtt, és az öregek előtt becsületem, holott ifjú vagyok. 11 A bíráskodásban éles elméjűnek találnak majd, és megcsodálnak a hatalmasok….. 13 Miatta halhatatlanságban lesz részem, és örök emlékezetet hagyok az utókorra….. 15 A félelmetes zsarnokok rettegnek, ha felőlem hallanak, hanem a nép körében kegyesnek mutatkozom, a hadban meg vitéznek. 16 Megtérve otthonomba, oldalán kipihenem magam; mert társaságában nincs keserűség, és a vele való élet nem jár bosszúsággal, hanem derű és öröm.

Salamon Istenhez fordul bölcsességért.

17 Míg ezeket fontolgattam magamban, és szívemben meghánytam-vetettem, hogy a halhatatlanság a bölcsességgel rokon, 18 a vele való barátságban tiszta öröm rejlik, a keze munkájában kimeríthetetlen gazdagság, a vele való bizalmas érintkezésben okosság, a vele való társalgásban jó hírnév; szétnéztem és kerestem, hogyan vihetném házamba. 19 Tehetséges ifjú voltam ugyan, és jó lélek jutott részemül, 20 vagy helyesebben, mivel jó voltam, tiszta testhez jutottam. 21 De mivel beláttam, hogy nem juthatok másként birtokába, csak ha Isten megadja – már az is okosság volt tudni, hogy kinek az adománya –, azért az Úrhoz fordultam, imádkoztam hozzá, és szívem mélyéből mondtam.

2026 08 12./   A Bölcsesség könyve : fej: 8 : 1-21. v

+ >>> (1, 3-6, 8, 9, 12, 14, v)

1 Erejét kifejtve elér (a világ) egyik végétől a másikig, és a mindenséget üdvösen igazgatja.

A bölcsességben minden jó megvan.

3 Nemes származással dicsekedhetik, mivelhogy együtt lakik az Istennel, és a mindenség Ura szereti, 4 mert be van avatva Isten tudásába, és a tetteit ő választja meg. 5 Ha a gazdagság kívánatos jó az életben, vajon mi gazdagabb, mint a bölcsesség, amely mindeneket alkot? 6 Hogyha az okosság valamit létrehoz, akkor ki nagyobb művész nála az egész világon? 8 Ha meg valaki gazdag tudást kíván, akkor ő ismeri a régmúltat, és feltárja a jövendőt; ért a fordulatos beszédhez és a talányok megfejtéséhez; előre tud a jelekről és a csodákról, a korok és időszakok végéről.

A bölcsességet nem nélkülözhetik a vezetők.

9 Eltökéltem hát, hogy élettársamul veszem, mert tudtam, hogy jó soromban tanácsadóm, gond és bánat közepette meg vigaszom lesz. 12 Ha hallgatok, várnak rám, ha felszólalok, figyelmesen meghallgatnak, és ha hosszabban beszélek, szájukra teszik a kezüket… 14 Népeket kormányozok majd, és nemzetek lesznek alattvalóim…

11_11 Creative Commons License 1 napja -1 0 7317

2026 08 11./ A Prédikátor könyve :fej: 2 : 1-26 v

(1-2, 5-10, 11, 16-23, 24-25.v) + >>> (3-4, 12-15, 26 v)

1 Azt mondtam magamban: Rajta! Próbálkozzál a vigassággal, és élvezd az életet! De kiderült: ez is hiábavalóság. 2 A nevetésre azt mondtam: Bolondság! És a vigasságra: Mire jó ez? ….5 Kerteket és ligeteket telepítettem, és beültettem őket mindenféle gyümölcsfával. 6 Víztároló tavakat létesítettem, hogy öntözhessem a fiatal fákat. 7 Rabszolgákat és rabszolganőket vásároltam, és voltak házamban született rabszolgáim is; jószágom is volt: rengeteg marhám és juhom, több, mint bármelyik elődömnek Jeruzsálemben. 8 Aranyat és ezüstöt is halmoztam fel magamnak, királyok és országok kincseit. Fogadtam énekeseket és énekesnőket, és megszereztem az emberek fiaitól a fölöslegüket, egyik ládával a másik után. 9 Így nagyobb és gazdagabb lettem, mint bármelyik elődöm Jeruzsálemben, s közben a bölcsességem is megmaradt. 10 A szememnek megadtam mindent, amit csak megkívánt, semmiféle gyönyört nem vontam meg szívemtől. Igen, szívem örömet merített minden fáradozásomból, és ez volt a jutalmam minden fáradozásomért.

11 És latra vetettem kezem minden művét, és a fáradságot is, amibe került. Ó, minden hiábavalóság és szélkergetés, nincs belőle semmi haszon a nap alatt! …... 16 Valóban, a bölcs emlékezete éppoly kevéssé örök, mint a balgáé. A jövőben hamarosan elfelejtik mind a kettőt. A bölcs meghal éppen úgy, mint a balga. 17 Meggyűlöltem az életet, mert bosszantónak találtam azt a fáradozást, ami a nap alatt folyik. Igen, minden hiábavalóság és szélkergetés! 18 Meggyűlöltem minden művemet, amit létrehoztam a földön, hiszen az utódomra kell hagynom. 19 Ki tudja, bölcs lesz-e vagy balga? És mégis teljesen szabadon rendelkezik majd munkám minden gyümölcsével, amire (annyi) fáradságot és okosságot pazaroltam életemben. Ez is hiábavalóság! 20 Odáig jutottam, hogy szívemet átengedtem a kétségbeesésnek amiatt a fáradozás miatt, amit magamra vállaltam a nap alatt. 21 Hisz jó néhány ember munkálkodott bölcsen, okosan és sikerrel, aztán át kell engednie szerzeményét olyannak, aki mit sem fáradt érte. Ez is hiábavalóság és nagy baj! 22 Igen, mije marad az embernek minden fáradozásából és törekvéséből, amivel emésztette magát életében? 23 Valóban: minden napja csupa szenvedés, és minden tevékenység csupa bosszúság. Szíve még éjjel sem tud megnyugodni. Ez is hiábavalóság!

24 Nem tehet jobbat az ember, mint hogy egyék, igyék és kedvét lelje a munkájában. Mert beláttam, hogy ez az Isten kezéből jön. 25 Mert az öröm is, a gond is Istentől van.

2026 08 11./ A Prédikátor könyve :fej: 2 : 1-26 v

+ >>> (3-4, 12-15, 26 v)

3 Elhatároztam, hogy testemet átengedem a mámornak, de szívemet azért megtartom a bölcsességnek; átadom magamat az esztelenségnek, míg nem látom, mi válik javára az emberek fiainak, s mit csinálnak életük folyamán az ég alatt. 4 Nagy dolgokat vittem végbe, palotákat építettem, és szőlőket ültettem magamnak.

12 Elgondolkodtam a bölcsességen, az esztelenségen és a balgaságon. Hadd lám: mit csinál majd a király utódja? Azt, amit már régen is tettek. 13 És láttam, hogy a bölcsesség felülmúlja a balgaságot, mint a világosság a sötétséget. 14 A bölcs maga elé néz, a balga vaktában megy. De arra is rájöttem, hogy egy és ugyanaz a sorsa mind a kettőnek. 15 Ekkor azt mondtam magamnak: Ha rám is a balgák sorsa vár, miért lettem akkor olyan mérhetetlenül bölcs? És így szóltam magamban: Ez is hiábavalóság! 26 Igen, annak, aki kedves előtte, bölcsességet, tudást és örömet ad; a bűnösnek meg a gyötrelmet adja, hogy gyűjtsön és halmozzon, hogy aztán olyannak adja, aki tetszik Istennek. Ez is hiábavalóság és szélkergetés!

11_11 Creative Commons License 3 napja -1 0 7316

2026 08 10./  A Zsoltárok könyve :fej: 1 : 1-6.v

(1-6. v)

1 Boldog ember, aki nem indul a gonoszok tanácsa nyomán, aki nem jár a bűnösök útján és nem vegyül a csúfot űzők közé. 2 Aki örömét leli Isten törvényében, s parancsairól elmélkedik nappal és éjjel. 3 Olyan, mint a víz partjára ültetett fa, amely kellő időben gyümölcsöt terem, és levelei nem hervadnak. Siker koronázza minden tettét. 4 Nem így a gonoszok, egyáltalán nem. Pelyvához hasonlók, amelyeket elsodor a szél a földről. 5 A bűnösök nem állnak meg az ítéletkor, sem a gonoszok az igazak közösségében. 6 Isten ugyanis őrzi az igazak útját, de a gonoszok útja pusztulásba visz.

Lábjegyzetek

Zsolt:1: Az ószövetségi kinyilatkoztatás határozott erkölcsi magatartást követel. Ez a magatartás az „út”.

Az erény egyszerűen a törvény megtartása A bűn végső büntetése már világos,.

A jók jutalmáról még csak annyit tud mondani, hogy Isten különös gondviselése alatt állnak.

11_11 Creative Commons License 4 napja -1 0 7315

2026 08 09./ Jób könyve : fej : 6 : 1-30. v

( 1-10, 13-30. v) + >>> ( 11-12, v )

Az ember csak maga tudja a baját.

1 Jób ekkor válaszolt és így szólt: 2 Ha mérlegre tudnám tenni bánatomat, és minden bajomat megmérhetném, 3 tenger homokjánál nehezebbet nyomna. Azért vétettem el szavaimat. 4 Belém fúródtak a Mindenható nyilai, lázt hozó mérgüket felitta a lelkem. Rémségei ellenem csatasorba álltak. 5 Ordít a vadszamár a kövér mezőben, takarmánya előtt bőg talán a bika? 6 Lehet-e só nélkül enni, mi ízetlen, tojásfehérjének jó talán az íze? 7 Irtózom még hozzányúlni is, betegségemben mégis ez az eledelem. 8 Ó, ha teljesülhetne kívánságom, és Isten megadná, amit úgy szeretnék! 9 Jó volna, ha Isten összezúzna, fölemelné kezét és megölne.

10 Nekem még akkor is vigaszomra volna, fájdalmam közepette is nagyot ugranék, hogy nem tagadtam meg a Szentnek a szavát……

3 És harsány hangon mondogatták egymásnak: „Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet!” (Iz: 6: 3, )

3 Közeledik az Isten Támán felől, és Fárán hegyéről a Szent. (Szünet.) Dicsősége elborítja az egeket, méltósága betölti a földet. (Hab: 3: 3,)

…13 Számomra nincs többé semmi segítség, menekülésemnek minden útja zárva? 14 Aki embertársával nem érez együtt, az az Úr félelmével is szakít. 15 Testvéreim megcsaltak, mint a patak, úgy, mint a hűtlen patakoknak medre: 16 mikor a jég zajlik, zavarosssá válnak, olvadó hó leve felduzzasztja őket; olvadó hó leve felduzzasztja őket; 17 a hőség idején aztán kiszáradnak, a nagy forróságban üres lesz a medrük. 18 Letérnek az útról (értük) a karavánok, bolyongnak a pusztán, s ott lelik végüket. 19 Tema karavánja mind utána kutat, bennük bizakodnak Sába kalmárai. 20 Reményük azonban csalódássá válik, mikor odaérnek, látják, becsapódtak. 21 Ilyenek lettetek számomra most ti is: Látva nagy bajomat, féltek tőlem. 22 Kértem-e tőletek: „Adjatok valamit, osszátok meg velem vagyonotok, 23 szabadítsatok ki az ellenség kezéből, váltsatok ki a zsarnok hatalmából!”? 24 Okosítsatok fel, akkor majd hallgatok. Adjátok tudtomra, hogy miben hibáztam. 25 Őszinte beszédem kigúnyoljátok. Vajon mit bizonyít ócsárlástok? 26 Csak korholásra gondoltok ki szavakat? A kétségbeesettnek szava olyan, mint a szél? 27 Még az árvára is sorsot vetnétek, a barátotokat is elárvereznétek. 28 Legyetek szívesek, forduljatok felém! Szemtől szemben biztos nem hazudom. 29 Forduljatok felém, de hamisság nélkül! Forduljatok felém: igazam most is áll! 30 Hazudik tán nyelvem? S az ínyem nem érezné-e a bűnt?

2026 08 09./ Jób könyve : fej : 6 : 1-30. v

+ >>> ( 11-12, v )

Az ember csak maga tudja a baját. 11  De hol vegyek erőt végső kitartáshoz? Mikor jön a vég, hogy türelmesen várjam? 12 Erős vagyok tán, olyan mint a szikla, talán kemény ércből jött létre a testem?

11_11 Creative Commons License 5 napja -1 0 7314

2026 08 08/ Zakariás könyve : fej: 4 : 1-14. v

(1-5, 6-8, 10, 12-14.v) + >>> ( 9, 11, v)

Az ötödik látomás: a lámpa és az olajfák.

1 Azután visszatért az angyal, aki hozzám beszélt, és fölébresztett úgy, mint amikor álmából keltenek föl valakit. 2 Majd megkérdezte: „Mit látsz?” Azt feleltem: „Egy színarany mécstartót látok. A tetején olajtartó van, meg hét mécses, és hét égő a mécsesek számára, amelyek rajta vannak. 3 Mellette két olajfa van, az egyik jobbról, a másik meg balról.” 4 Ekkor megszólaltam, és megkérdeztem az angyaltól, aki hozzám beszélt: „Mit jelentenek ezek a dolgok, Uram?” 5 Az angyal, aki hozzám beszélt, ezt válaszolta: „Nem tudod, hogy mit jelentenek ezek a dolgok?” Azt mondtam: „Nem, Uram.”

6 a Erre így felelt: 6 b Ezt a szózatot intézi az Úr Zerubbábelhez: Nem hatalom által és nem erőszak által, hanem az én lelkem által – mondja a Seregek Ura. 7 Mi vagy te, nagy hegy? Zerubbábel előtt síksággá változol. Ő majd fölteszi a zárókövet, s közben ezt mondják: Szép, milyen szép! 8 Az Úr ezt a szózatot intézte hozzám:….

Megjegyzések Zerubbábelről.

10 aVajon van-e valaki, aki megveti e szerény kezdet napját? Örülni fognak majd, ha látják a választott követ Zerubbábel kezében. 10 b „Ez a hét szem az Úr szeme: bejárják az egész földet.”… 12 [Ismét megszólaltam, és megkérdeztem tőle: „Mit jelent az olajfa két ága, amelyből a két aranycsövön át olaj folyik?”] 13 Azt felelte: „Nem tudod, mit jelentenek ezek a dolgok?” Azt mondtam: „Nem, Uram.” 14 Erre ő: „Ez a két Fölkent, akik az Úr előtt állnak az egész földön.”

2026 08 08/Zakariás könyve : fej: 4 : 1-14 v

+ >>> ( 9, 11, v)

Az ötödik látomás: a lámpa és az olajfák. 9 Zerubbábel keze vetette meg e ház alapját, az ő keze fogja be is fejezni. [Ti pedig megtudjátok, hogy a Seregek Ura küldött hozzátok.]

Megjegyzések Zerubbábelről. 11 Ismét megszólaltam és megkérdeztem: „És mit jelentenek az olajfák a mécstartó mellett jobbról és balról?”

Lábjegyzetek

Zak:4:1 Fához gyakran hasonlítja az embert a Szentírás (Jer 11,19; Zsolt 1,3; Jób 29,19 stb.). A két Fölkent Józsue (pap) és Zerubbábel (király).

Zak:4:6-14 Korrigált szövegromlás: a versek nem kánoni sorrendben következnek.

Zak:4:10 a A választott kő az a kő lesz, mellyel lezárul a templom építése.

11_11 Creative Commons License 6 napja -1 0 7313

2026 08 07./ Ámosz könyve : fej: 3 : 1-15. v

( 1, 2, 3-5, 7-8, 9, 11-12, 13-15, v) + >>> (6, 10, v)

II. FIGYELMEZTETÉS IZRAEL SZÁMÁRA

Kiválasztás és büntetés.

1 Halljátok az ítéletet, amelyet az Úr kimondott rátok, Izrael fiai, azokra a nemzetségekre, amelyeket felhoztam Egyiptom földjéről:

2 A föld nemzetségei közül nem ismertem mást, csak titeket; ezért megtorlom rajtatok minden gonoszságotokat.

A prófétai meghívásnak nem lehet ellenállni

3 Jár-e együtt két ember, ha nem értenek egyet? 4 Nem akkor ordít-e az erdőben az oroszlán, ha nem talál prédát? Nem akkor bömböl-e búvóhelyén az oroszlánkölyök, ha nem szerez semmit? 5 Leesik-e a madár a földre, hogyha nincsen csapda? Csattan-e a csapda, ha nincs, amit fogjon?....7 Valóban, az Isten, az Úr nem tesz semmit anélkül, hogy szándékát el ne árulná szolgáinak, a prófétáknak. 8 Ki ne félne, ha ordít az oroszlán? Ki ne jövendölne, ha szól az Úr, az Isten?

Szamária romlottsága miatt pusztul el

9 Hirdessétek Asszíria palotáiban, és Egyiptom földjének palotáiban; mondjátok: Gyűljetek egybe Szamária hegyein, és lássátok a nagy zűrzavart a városban, és benne a gyötrelmeket!.... 11 Ezért ezt mondja az Úr, az Isten: Ellenség veszi körül az országot, elragadja hatalmadat, és kifosztják palotáidat. 12 Ezt mondja az Úr: Amikor a pásztor is csak egy szárcsontot vagy fülhegyet ment meg az oroszlán szájából, ugyanígy Izrael fiai közül is (alig) mentenek meg, akik Szamáriában ágyuk mélyén ülnek, fekvőhelyükön, a párnák között.

Bétel és a fényűző lakások ellen

13 Halljátok ezt, és tegyetek tanúságot Jákob házában – mondja az Úr, az Isten, a Seregek Istene. 14 Azon a napon, amikor Izrael ellenem elkövetett vétkeit megtorlom Bétel oltárain, letörnek majd az oltár szarvai, és a földre hullanak. 15 Lerombolom a téli házat a nyári házzal együtt, elpusztulnak az elefántcsont házak, eltűnnek az ébenfa házak – mondja az Úr.

2026 08 07./ Ámosz könyve : fej: 3 : 1-15. v

+ >>> (6, 10, v)

II. FIGYELMEZTETÉS IZRAEL SZÁMÁRA

A prófétai meghívásnak nem lehet ellenállni. .. 6 Megszólal-e a kürt a városban anélkül, hogy a nép meg ne rémülne? Jön-e valami rossz a városra, amit ne az Úr hozna rá?

Szamária romlottsága miatt pusztul el. 10 Nem tudnak egyenes úton járni – mondja az Úr –, erőszakot és pusztítást halmoztak fel palotáikban.

Lábjegyzetek

Ám:3:2 Az „ismerni” szó itt magában foglalja a kiválasztás és a szeretet fogalmait is. Hasonló szövegek: Ter 18,19; Jer 1,5; Oz 13,4.

Ám:3:3-8 A próféta igazolja közbejöttének jogosságát. A próféta azért beszél hozzá, mert az Úr szólt, a próféta nem állhat ellen szavának.

Ám:3:11 Az ellenség Asszíria, melyről gyakran beszél a próféta, de nem nevezi azt nevén.

Ám:3:12 Első ízben találkozunk a „maradék” gondolatával: a nagy pusztulás ellenére egy kis csoport megmarad a választott népből. Vö. 5,15; 9,8 és Iz 4,3.

11_11 Creative Commons License 2026.08.06 -1 0 7312

2026 08 06./ Báruk könyve : fej : 6 : 41- 72. v

( 41-47, 49, 51, 55, 58-61, 64, 67-69,72.v)

+ >>> ( 48, 50, 52-54, 56-57, 62-63, 70-71, v)

5. JEREMIÁS LEVELE

41 Mégsem látják be mindezt, s nem képesek elhagyni ezeket az isteneket, mert hiányzik belőlük az értelem. 42 A szalagövet viselő asszonyok az utak mentén ülnek és tömjén módjára égetik a korpát, 43 s ha valamelyiküket egy járókelő elviszi és vele hál, akkor megveti a másikat, hogy azt nem vették észre, mint őt, és nem szakították el a szalagját. 44 Csupa ocsmányság, ami náluk történik. Hogyan hihetik és mondhatják mégis, hogy ezek istenek? 45 Kézművesek és aranyművesek készítették őket: azzá lettek, amivé készítőjük tette őket. 46 Készítőik sem érnek el magas kort: hogyan lehetnének akkor istenek az alkotásaik? 47 Az utódokra is csak csalást és szégyent hagynak....49 Miért nem értik meg tehát, hogy nem lehetnek istenek, akik magukat sem tudják megmenteni a háborútól és veszedelemtől? …..51 Ki előtt nem világos hát, hogy ezek nem istenek?..... 55 Királynak vagy ellenségnek nem képesek ellenállni…. 58 Ezért egy király, aki él a hatalmával, olyan, mint egy használható eszköz a házban, amit a tulajdonos fel is használ: többet ér, mint a hamis istenek. Az ajtó is, amely megvédi, ami a házban van, többet ér, mint a hamis istenek. A király palotájában egy faoszlop értékesebb, mint a hamis istenek. 59 A nap, a hold és a csillagok, amelyeknek az a szerepük, hogy világítsanak, engedelmeskednek. 60 Hasonlóképpen a villám is, ha felcsillan, szép látvány. Ugyanígy a szél is minden vidéken fúj. 61 S ha Isten a felhőknek megparancsolja, hogy vonuljanak végig a földön, teljesítik a parancsot. S ha a tüzet leküldik felülről, hogy perzselje föl a hegyeket és az erdőket, megteszi, amit parancsolnak neki. ….. 64 Ismerjétek el tehát, hogy nem istenek és ne féljetek tőlük! 65 A királyra nem hozhatnak sem átkot, sem áldást…. 67 Az állatok még szerencsésebbek, mint ők, mert segíthetnek magukon úgy, hogy a rejtekbe menekülnek. 68 Semmiképpen nem látjuk tehát, hogy ezek istenek volnának, azért hát ne féljetek tőlük. 69 Ahogy a madárijesztő az uborkaföldön nem őriz meg semmit, úgy vannak az ő fából való, arannyal és ezüsttel bevont isteneik is….. 72 Jobb tehát, ha az ember igaz, és nincsenek bálványai, mert így elkerüli a megszégyenülést.

2026 08 06./ Báruk könyve : fej : 6 : 41-72. v

+ >>> ( 48, 50, 52-54, 56-57, 62-63, 70-71, v)

5. JEREMIÁS LEVELE

….. 48 Ha ugyanis háború vagy csapás fenyegeti őket, a papok azon tanakodnak egymás közt, hol rejtőzködhetnének el velük együtt….

50 Mivel fából vannak, s arannyal és ezüsttel vonták be őket, azért végül is kitudódik, hogy csak hamis képek. Minden nép és király előtt nyilvánvaló lesz, hogy nem istenek, hanem emberi kéz művei, és nincs bennük isteni erő….. 52 Egyetlen ország élére sem tudnak királyt állítani, esőt sem adnak az embereknek. 53 Nem ítélkeznek az emberek fölött, és senkit nem védenek meg, akivel jogtalanság történt, hiszen tehetetlenek, mint a varjak, amelyek az ég és föld között keringenek.54 Ha pedig tűz fenyegeti a fából való, aranyozott és ezüstözött isteneket, akkor a papok ugyan kimenekülnek, de ők éppúgy odaégnek, mint a gerendák…. 56 Hogyan gondolhatja vagy hiheti hát valaki, hogy ezek istenek? 57 A fából való, aranyozott és ezüstözött istenek nem menekülhetnek sem a tolvajok, sem a rablók elől. Ezek erősebbek, mint ők, elviszik az aranyat és az ezüstöt, s a rajtuk levő ruhát is, és eltűnnek vele. Tehát magukon sem segíthetnek…. 62 Ezek (az istenek) azonban sem megjelenésükben, sem erejükben nem hasonlítanak hozzájuk. 63 Ezért nem lehet sem hinni, sem mondani, hogy valóban istenek, hiszen nem képesek ítélkezni az emberek fölött, vagy velük jót tenni... 66 Nem adhatnak jelet az égen a népek számára, s nem ragyognak, mint a nap, és nem világítanak, mint a hold…… 70 Hasonlítanak a kerti bozóthoz is, amelyre minden madár rátelepszik. Fából készült, arannyal és ezüsttel bevont isteneik hasonlítanak a halottakhoz is, akiket levetettek a sötétségbe. 71 A rajtuk tönkremenő bíborról és bisszusról is felismerhetitek, hogy nem istenek. Végül ők maguk is tönkremennek, és az ország szégyenévé válnak.

11_11 Creative Commons License 2026.08.05 -1 0 7311

2026 08 05./ Báruk könyve : fej : 6 : 21-40.v

( 1-28, 30-34, 36, 38, 40. v) + >>> (29, 35, 37, 39,v)

5. JEREMIÁS LEVELE

21Testükre és fejükre rátelepszenek a denevérek, a fecskék és más madarak, sőt a macskák is. 22 Erről ismerhetitek fel, hogy nem istenek. Ne is féljetek tőlük! 23 Arannyal vonják be őket, hogy szépek legyenek, de ha valaki nem tisztítja le róluk a rozsdát, akkor nem fénylenek. Arról sem volt tudomásuk, amikor öntötték őket. 24 Magas áron vásárolták őket, de nincs bennük éltető lélek. 25 Nincs lábuk, ezért vállon viszik őket s így megszégyenülnek az emberek előtt. Szolgáik előtt is megszégyenülnek: hiszen csak az ő segítségükkel kelhetnek fel, ha leesnek a földre. 26 Ha felállítják, akkor sem tud mozogni, s ha eldől, nem tud fölegyenesedni. Az adományukat úgy adják nekik, mint a halottaknak. 27 Amit nekik áldoznak, azt a papok a maguk hasznára eladják, más részüket asszonyaik tulajdonítják el, de nem adnak belőle semmit a szegényeknek és a betegeknek. Az áldozatokat még a havibajos és gyermekágyas nők is érintik. 28 Ebből láthatjátok, hogy ezek nem istenek. Ne is féljetek tőlük!30Templomaikban ott ülnek papjaik, megszaggatott ruhában, lenyírt hajjal és szakállal, födetlen fővel. 31 Ordítanak és kiáltoznak isteneik előtt, akárcsak némelyek a halotti toron. 32 A papok elveszik az istenek ruháit, és azokba öltöztetik asszonyaikat és gyermekeiket. 33 Akár jót, akár rosszat tesznek velük, nem képesek viszonozni. Királyt nem állíthatnak és nem tehetnek le. 34 Hasonlóképpen nem adhatnak gazdagságot, és nem ajándékozhatnak pénzt. Ha valaki fogadalmat tesz előttük és nem teljesíti, nem kérhetik számon….. 36 A vakot nem tehetik látóvá, s az embert nem szabadíthatják meg bajaitól…. 38 A fából faragott, arannyal és ezüsttel bevont istenek hasonlítanak a hegy köveihez: akik tisztelik őket, szégyent vallanak….  40 Sőt, maguk a káldeusok is tiszteletlenül bánnak velük. Ha ugyanis látnak egy némát, aki nem tud beszélni, elviszik Bélhez, és követelik, hogy oldja meg a nyelvét, mintha az istenség egyáltalán hallana.

2026 08 05./ Báruk könyve : fej : 6 : 21-40.v

+ >>> (29, 35, 37, 39,v)

5. JEREMIÁS LEVELE

29 Miért is nevezik őket isteneknek? Még asszonyok is mutathatnak be áldozatot az ezüstből, aranyból és fából való isteneik előtt….. 35 Egyetlen embert sem mentenek meg a haláltól, sem a gyengét nem védik meg az erőstől….37 Nem könyörülnek meg az özvegyen, és nem segítik az árvát….39 Hogyan hiheti és mondhatja tehát valaki, hogy ezek istenek? >>>>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.08.05 -1 0 7310

2026 08 05./ Báruk könyve : fej : 6 : 1- 20.v

( 2, 3-15, 17-18 v) + >>> ( 1, 16, 19-20.v)

5. JEREMIÁS LEVELE

….2 Ha majd megérkeztek Babilonba, ott maradtok évekig, hosszú ideig, a hetedik nemzetségig. Utána azonban békében kivezetlek onnan benneteket. 3 Babilonban majd láttok ezüstből, aranyból és fából készült isteneket, amelyeket az emberek vállukon hordoznak, és amelyektől a pogányok félnek. 4 Ti azonban vigyázzatok, ne kövessétek az idegeneket, és ne teljetek el félelemmel ezek előtt az istenek előtt, 5 amikor látjátok, hogy a tömeg előttetek és mögöttetek imádja őket. Inkább mondjátok magatokban: „Egyedül téged illet imádás, Urunk!” 6 Angyalom ugyanis veletek lesz, gondot visel életetekre. 7 (A bálványok) nyelvét a kézműves simította ki; arany- és ezüstruhát adtak rájuk, de azért csak hamis képek, és nem tudnak beszélni. 8 Fogják az aranyat, és mint a díszeket kedvelő leány számára, 9 koronát készítenek belőle bálványaik fejére. Az is megtörténik, hogy a papok titokban leszedik az aranyat és az ezüstöt isteneikről, hogy saját hasznukra fordítsák, 10 vagy hogy züllött nőknek adjanak belőle. Díszes ruhákba öltöztetik arany-, ezüst- és faisteneiket, mint az embereket, 11 de azok nem védik meg őket a rozsdától és a szútól. 12 Bíborpalást van rajtuk, de arcukról le kell törölni a ház porát, amely vastagon rájuk telepszik. 13 Jogara is van, mint az emberi uralkodónak, de senkit nem tud megölni, aki megtámadja. 14 Jobbjában kardot vagy csatabárdot tart, de magát sem tudja megvédeni, sem a háborútól, sem a rablóktól. Erről lehet felismerni, hogy ezek nem istenek. 15 Ne is féljetek tőlük! Az emberek által használt edény is értéktelen, ha egyszer eltörik. Ilyenek az ő isteneik is. ….17 Ahogy körös-körül bezárják a kapukat olyan ember előtt, aki megsértette a királyt, és akit vérpadra visznek, úgy biztosítják a papok az ajtókat zárakkal és reteszekkel, mert félnek, hogy a tolvajok ellopják (a bálványokat). 18 Mécsessel világítanak nekik, méghozzá sokkal, akárcsak maguknak, de egyet sem látnak belőlük…..

2026 08 05./ Báruk könyve : fej : 6 : 1-20 v

+ >>> ( 1, 16, 19-20.v)

5. JEREMIÁS LEVELE

1 Ez annak a levélnek a másolata, amelyet Jeremiás küldött azoknak, akiket Babilon királya fogságba akart hurcolni Babilonba. Így közölte velük, amit Isten tudtára adott. Nebukadnezár, Babilon királya, az Isten előtt elkövetett bűnök miatt hurcolt benneteket fogságba Babilonba…. 16 Ha felállítják őket a házakban, szemük tele lesz a belépők lábáról levert porral…. 19 Olyanok, mint a templom gerendái. Mondják, hogy a belsejüket kirágják a föld férgei, és megemésztik a ruhájukat is. De még azt sem érzik, 20 hogy arcukat befeketíti a templom füstje….. >>>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.08.04 -1 0 7309

2026 08 04./ Zakariás könyve : fej : 2 : 1-17 v.

(. 2-3,  5-7, 9, 10-11, 13-14, v) + >>> (1, 4,8, 12, 15-17. v)

A második látomás: szarvak és kovácsok.

2 Megkérdeztem az angyalt, aki beszélt hozzám: „Mik ezek a szarvak, Uram?” Azt felelte: „Ezek azok a szarvak, amelyek szétszórták Júdát [Izraelt] és Jeruzsálemet.”

3 Azután az Úr négy kovácsot mutatott nekem...

A harmadik látomás: a zsinórmérték.

5 Azután fölemeltem tekintetem és látomást láttam. Egy embert, akinek mérőzsinór volt a kezében. 6 Megkérdeztem tőle: „Hová mész?” Azt felelte: „Megmérem Jeruzsálemet, hogy lássam, mennyi a szélessége és mennyi a hosszúsága.” 7 Az angyal, aki hozzám beszélt, mozdulatlan maradt, és egy másik angyal jött eléje….. 9 Ezt mondja az Úr: Magam leszek a tüzes fal körülötte, és én leszek a dicsősége.”

Felhívás a száműzöttekhez

10 Jaj, jaj! Meneküljetek Észak földjéről! [– mondja az Úr –], [mert a négy szél irányába szórtalak szét benneteket – mondja az Úr.] 11 Jaj, Sion, mentsd meg magadat, aki Babilonban laksz!... 13 Nézzétek, kinyújtom kezem ellenük, és ők saját szolgáik prédájává lesznek. [Ti pedig megtudjátok, hogy a Seregek Ura küldött engem.] 14 Örülj és ujjongj Sion leánya, mert nézd, máris jövök, hogy nálad lakjam – mondja az Úr…… 

2026 08 04./ Zakariás könyve : fej :2 : 1-17 v.

+ >>> (1, 4,8, 12, 15-17. v)

A második látomás: szarvak és kovácsok.

1 Azután fölemeltem tekintetem és látomást láttam. Volt ott négy szarv.

…. 4 Megkérdeztem: „Mit fognak ezek itt csinálni?” Azt mondta: „[Ezek azok a szarvak ott, amelyek szétszórták Júdát, úgyhogy senki sem merte fölemelni a fejét.] S ezek most idejöttek, hogy legyőzzék őket, [hogy letörjék azoknak a nemzeteknek a szarvát, amelyek fölemelték a szarvukat Júda országa ellen és szétszórták]”.

A harmadik látomás: a zsinórmérték.

8 Az előző így szólt: „Szaladj, mondd el ezt annak az ifjúnak: Nem övezi majd fal Jeruzsálemet a benne lakó emberek és állatok sokasága miatt.

Felhívás a száműzöttekhez

12 Mert ezt mondja a Seregek Ura [az ő dicsősége küldött engem] a népekhez, amelyek kifosztottak titeket, [mert ha valaki hozzátok ér, olyan, mintha a szempillámhoz érne]:… 15 Sok nép az Úrhoz tér majd azon a napon és az ő népévé válik. [Ő azonban nálad marad, és te tudni fogod, hogy a Seregek Ura küldött engem hozzád.] 16 Júda az Úré lesz, mint az ő öröksége a szent földön, és ő újra kiválasztja Jeruzsálemet. 17 Némuljon el minden test az Úr színe előtt, mert ébred már és elindul szent hajlékából.

Lábjegyzetek

Zak:2:2 A szarvak a hatalom jelképei (Zsolt 75,5). Júda ellenségeit jelképezik.

Zak:2:3 A kovácsok az angyalok jelképei.

Zak:2:6 A megmérés az újjáépítést előzi meg (vö. Ez 41,13). A mérést angyal végzi.

Zak:2:8 Az ifjú angyal, aki a mérést végzi.

Zak:2:11 Sion itt a száműzötteket jelöli (Iz 51,16).

Zak:2:16 A kifejezés első alkalommal itt fordul elő az Ószövetségben. Vö. 1Mak 1,7.

Zak:2:17 Az Úr eljön égi lakóhelyéről földi templomába.

11_11 Creative Commons License 2026.08.03 -1 0 7308

2026 08 03./  Szofoniás könyve : 2 :fej : 1-15. v

(1-3, 5-7, 8-11, 14-15.v) + >>> (4, 12,13, v)

Befejezés: buzdítás a megtérésre

1 Szállj magadba, térj magadba, ó, szeretetre méltatlan nemzet! 2 Mielőtt elűznének benneteket, s eltűnnétek, mint a pelyva; mielőtt rátok zúdulna az Úr izzó haragja, [mielőtt elérkezne hozzátok az Úr haragjának napja]: 3 keressétek az Urat ti, szegényei a földnek, akik teljesítitek parancsait. Keressétek az igazságot, keressétek az alázatot, talán menedéket találtok az Úr haragjának napján.

II. A NÉPEK ELLEN

A nyugati ellenség: a filiszteusok

…..5 Jaj a tengerpart lakóinak, és a krétaiak nemzetségének! Ezt mondja az Úr nektek: „Megalázlak, filiszteusok földje, lerombollak, kiirtom lakóidat. 6 Legelő lesz belőled, tengerpart, pásztorok mezeje, és juhok akla. 7 Osztályrészül jutsz majd annak, aki megmarad Júda házából. Kihajtanak oda legeltetni, este pedig lepihennek Askelon házai között, mert az Úr, az ő Istenük meglátogatja őket, és jóra fordítja sorsukat.”

A keleti ellenség: Moáb és Ammon

8 Hallottam, amint Moáb gyalázkodott, és Ammon fiai káromkodtak: gyalázták népemet, és kérkedtek határaikkal. 9 Ezért – amint igaz, hogy élek! – mondja a Seregek Ura, Izrael Istene: Moáb olyan lesz, mind Szodoma, Ammon fiai pedig, mint Gomorra: a bogáncs birodalmává, sóhalmazzá, pusztasággá mindörökre. Népem maradéka kifosztja őket, aki fennmarad a népből, tulajdonul kapja.

10 Kevélységükért ezt kapják majd, mivel gyalázkodtak és hatalmaskodtak a Seregek Urának népe fölött. 11 Rettenetes lesz az Úr hozzájuk. Amikor majd kipusztítja a föld minden istenét, leborulnak előtte, mindenki a maga hazájában, a népek minden szigete.

A déli ellenség: Etiópia….

Az északi ellenség: Asszíria

…..14 Nyáj tanyázik benne, mindenféle állat a völgyből; a pelikán és a sündisznó is szobrai között éjszakázik. Az ablakban bagoly huhog, és a holló a küszöbön, mert cédrus(burkolat)át levették. 15 Ez volna a virágzó város, amely biztonságot élvezett? Amely így szólt szívében: „Csak én! Rajtam kívül nincsen más!” Lám, romhalmazzá vált, vadak tanyájává. Aki csak arra jár, fütyül és a kezét rázza.

2026 08 03./  Szofoniás könyve : 2 :fej : 1-15. v

+ >>> (4, 12,13, v)

II. A NÉPEK ELLEN

A nyugati ellenség: a filiszteusok

4 Gáza bizony lakatlanná válik, Askelon meg pusztasággá. Asdodot fényes nappal űzik el, Ekront pedig tövestül kitépik.

A keleti ellenség: Moáb és Ammon….

A déli ellenség: Etiópia

12 És ti is, etiópok: átjárja őket a kardom.

Az északi ellenség: Asszíria

13 Kinyújtja kezét észak ellen, romba dönti Asszíriát; Ninivét pusztasággá teszi, kiaszott sivataggá.

Lábjegyzetek

Szof:2:1-3 Az Úr napján megmenekül, aki megtér.

Szof:2.1 A verssor első felének héber szövege érthetetlen.

Szof:2:3 „A föld szegényei kifejezés magában foglal minden kis embert, gyöngét, alázatosat. A bölcsességi irodalomban elsősorban az elnyomottakra vonatkozik. A prófétáknál erkölcsi, eszkatologikus jelleget ölt a kifejezés: azokat jelöli, akik az Isten akaratának alávetik magukat (vö. 3,11köv.; Iz 46,13; 66,2; Zsolt 22,27; Mt 5,3; Lk 1,52). A Messiás a szegényeké lesz: Iz 61,1; Lk 4,18. Ő maga is alázatos és szelíd lesz: Zak 9,9.

Szof:2:12 Az etiópok itt az egyiptomiak, akik felett Szofoniás működését megelőzőleg etióp uralkodók uralkodtak (715 – 663).

11_11 Creative Commons License 2026.08.02 -1 0 7307

2026 08 02./  Ezekiel könyve : fej:10 :1-22 v

( 1-11, 14-17, 19, 20-22.v) + >>> (12-13,v )

1 Körülnéztem, s lám, az égboltozaton, amely a kerubok feje fölött volt, mintha zafírkő lett volna, s olyasvalami látszott fölöttük, mint egy trón.

2 Ekkor így szólt a fehér ruhába öltözött emberhez: „Menj a kerubok alatt levő kerekek közé, végy tele marokkal a kerubok alatt levő parázsból, és hintsd a városra!” S a szemem láttára odament. 3 A kerubok a templom jobb oldalán álltak, amikor az ember bement, és a felhő betöltötte a belső udvart. 4 Az Úr dicsősége a kerubokról a templom küszöbéhez szállt, a templom tele lett a felhővel, és az udvart betöltötte az Úr dicsősége ragyogásával. 5 A kerubok szárnyainak csattogása a külső udvarig hallatszott, mint a mindenható Isten hangja, amikor beszél. 6 Akkor ezt a parancsot adta a fehér ruhába öltözött embernek: „Végy tüzet a kerubok közt levő kerekek közül!” Erre az odament és megállt a kerék mellett. 7 A kerub kinyújtotta kezét a kerubok között levő tűz felé, vett belőle, és a fehér ruhába öltözött ember kezébe adta. Az elvette és kiment. 8 Akkor azt láttam, mintha a keruboknak emberi kezük lett volna a szárnyuk alatt. 9 Megfigyeltem: Négy kerék volt a kerubok mellett, mindegyik kerék egy kerub mellett, s a kerekek úgy ragyogtak, mint a krizolit. 10 Úgy látszott, hogy mind a négy egyforma, s mintha az egyik kerék a másikban lett volna. 11 Amikor mentek, négy irányban haladtak, s nem fordultak meg menet közben, hanem abban az irányban mentek, amerre a fej irányította őket, és nem fordultak meg menet közben……

14 Mindegyiknek négy arca volt: az első bika arc volt, a második emberi arc, a harmadik oroszlán arc, a negyedik sas arc. 15 A kerubok fölemelkedtek; ugyanaz az élőlény volt, amelyet a Kebár folyónál láttam. 16 Amikor a kerubok járkáltak, a kerekek haladtak mellettük, amikor a kerubok fölemelték szárnyukat, hogy fölemelkedjenek a földről, a kerekek ottmaradtak mellettük. 17 Amikor megálltak, azok is megálltak, amikor fölemelkedtek, azok is fölemelkedtek velük, mert az élőlény lelke volt bennük.

Az Úr dicsősége elhagyja a templomot.

18 Az Úr dicsősége elhagyta a templom küszöbét és megállt a kerubok fölött.

19 A kerubok fölemelték szárnyukat, és szemem láttára fölemelkedtek a földről, s amikor eltávoztak, velük voltak a kerekek is, és megálltak az Isten háza keleti kapujának bejáratánál, s Izrael Istenének dicsősége ott volt fölöttük.

20 Ez az az élőlény volt, amelyet Izrael Istene alatt láttam a Kebár folyó mellett, és megértettem, hogy kerubok voltak. 21 Mindegyiknek négy arca és négy szárnya volt, s emberi kézhez hasonló valami volt a szárnya alatt. 22 Arcuk olyan volt, mint azoknak az arca, amelyeket a Kebár folyó mellett láttam. Mindegyik egyenesen haladt, maga előtt.

2026 08 02./  Ezekiel könyve : fej:10 :1-22 v

+ >>> (12-13,v )

12 Egész testük, hátuk, kezük és szárnyuk, valamint a kerekek körös-körül tele voltak szemekkel, mind a négyüknek. 13 Hallottam, hogy a kerekeknek ezt a nevet adták: „galgal”.

Lábjegyzetek

Ezék:10:A város lakóinak elpusztítása után elpusztul maga a város is, tűz emészti meg. A 8–17 megismétli az 1,6–26 látomását.

Ezék:10:19 A keleti kapuról vö. 11,23.

Ezék:10:20 Ezekiel fölismeri az élőlényekben a kerubokat.

11_11 Creative Commons License 2026.08.01 -1 0 7306

A teremtés és a mindenség alkotója Isten !!!

A Zsidóknak írt levél : 3: 4 v

4. Minden házat épít valaki.  A mindenséget azonban Isten alkotta.

A Prédikátor könyve fej: 3 : 1-11.

( 1-9, v) + >>> ( 10-11. v)

A halál.

1 Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: 2 Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének. 3 Ideje az ölésnek és ideje a gyógyításnak; ideje a bontásnak és ideje az építésnek. 4 Ideje a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a táncnak. 5 Ideje a kő eldobálásának, és ideje a kő összeszedésének; ideje az ölelkezésnek, és ideje az öleléstől való tartózkodásnak. 6 Ideje a keresésnek, és ideje az elveszítésnek; ideje a megőrzésnek, és ideje az eldobásnak. 7 Ideje az eltépésnek, és ideje a megvarrásnak; ideje a hallgatásnak, és ideje a szólásnak. 8Ideje a szeretetnek, és ideje a gyűlöletnek; ideje a háborúnak, és ideje a békének. 9 Mi haszna van a munkálkodónak abból, hogy fáradozik? ….

A Bibliában a teremtés és a mindenség alkotója Isten,

A Prédikátor könyve fej: 3 : 1-11.

+ >>> ( 10-11. v)

A halál.

10 Elnéztem a vesződséget, amit Isten az emberek fiainak ad, hogy bajlódjanak vele.

11 Mindent ő tesz, a maga idejében. Adott ugyan nekik (némi) fogalmat az idő egész folyásáról is, de anélkül, hogy az ember elejétől végig fel tudná fogni, amit az Isten tesz.

11_11 Creative Commons License 2026.08.01 -1 0 7305

2026 08 01./  Judit könyve : fej : 3 : 1- 10.v

(1, 5-6, 7, 8-9, v) + >>> (2, 10. v )

1 Ezért követeket küldtek, hogy kérjenek békét. Ezek így szóltak hozzá:

….3 Majorjaink, egész földünk, vetéseink, nyájaink és gulyáink, bekerített karámaink mind szolgálatodra vannak. Használd őket, amint jónak látod.

4 Városaink és lakóik szolgálatodra állnak. Gyere, és bánj velük tetszésed szerint!” 5 Az emberek Holofernesz elé járultak, és átadták neki ezt az üzenetet. 6 Ezután seregével levonult a partvidékre. A megerősített városokban helyőrséget hagyott, aztán válogatott férfiakat szedett össze, segédcsapatnak.

7 A városok és az egész partvidék lakói koszorúkkal és dobszóra táncot lejtve fogadták.

8 Ő azonban lerombolta szentélyeiket, és kivágta szent ligeteiket. Azt a parancsot kapta ugyanis, hogy a föld minden istenét semmisítse meg, s minden nemzet csak Nebukadnezárnak szolgáljon: minden nyelv és faj úgy könyörögjön hozzá, mint istenhez. 9 Így érkezett meg Ezdrelon elé Dotaia közelébe, amely Júdea nagy hegylánca előtt terül el….

2026 08 01./  Judit könyve : fej : 3: 1- 10.v

+ >>> (2, 10. v )

2 „Szolgái vagyunk Nebukadnezárnak, a nagy királynak, és leborulunk előtted. Tégy velünk, amint tetszik.

10 Geba és Szkütopolisz között ütött tábort, és egy egész hónapig ott maradt, hogy seregének élelmet szerezzen.

Lábjegyzetek

Judit:3:7 Koszorúkkal ékesített táncolók a görög korban szerepelnek csak a Szentírásban (Sir 32,2; Bölcs 2,8).

Judit:3:8Az asszír és babiloni királyok nem követelik maguknak ezt a címet, hanem Nagy Sándor után a szeleukida uralkodóknál vált általánossá az „isten” cím.

11_11 Creative Commons License 2026.07.31 -1 0 7304

2026 07 31./ Ámosz könyve : fej: 7 : 1-17 v

(1-3, 5-6, 7, 9, 10-15, 17. v) + >>> (4, 8, 16,v)

III. A LÁTOMÁSOK

Az első látomás: a sáskák

1 Ezt mutatta nekem az Úr, az Isten: Amikor a fű sarjadni kezdett, lám, sáskák érkeztek, nagy sáskák, miután a király lekaszált. 2 Amikor az ország zöld mezejét pusztították, így szóltam: „Uram, Isten, kérlek, irgalmazz! Hogyan állhat fenn Jákob, amikor oly parányi?” 3 És az Úr megkönyörült. „Nem fog bekövetkezni” – mondja az Úr, az Isten.

A második látomás: a szárazság

….5 Akkor így szóltam: „Uram, Isten, kérlek, hagyd abba! Hogyan állhat fenn Jákob, amikor oly parányi?” 6 És az Úr megkönyörült. „Ez sem fog bekövetkezni” – mondja az Úr, az Isten.

A harmadik látomás: a mérőón

7 Ezt mutatta nekem az Úr, az Isten: Lám, egy ember állt a falon, a kezében mérőónt tartott….. 9 Elpusztulnak Izsák magaslatai, lerombolják Izrael szentélyeit, és karddal támadok Jerobeám házára.”

Ellentét Amacjával. Ámoszt elűzik Bételből.

10 Amacja, Bétel papja, ezt az üzenetet küldte Jerobeámnak, Izrael királyának: „Ámosz összeesküvést sző ellened Izrael házában. Az ország nem tűrheti tovább beszédeit. 11 Mert, lám, ezt mondja Ámosz: Jerobeámot karddal ölik meg, Izraelt meg fogságba hurcolják tulajdon földjéről.” 12 Ámosznak pedig azt mondta Amacja: „Látnok! Menj el innen! Menekülj Júda földjére! Ott edd kenyeredet, és ott jövendölj! 13 Bételben többé ne jövendölj, mert királyi szentély, és a királyság temploma!” 14 Ámosz így felelt Amacjának: Nem voltam én próféta, sem prófétának fia: pásztor voltam és szikomort gyűjtögettem. 15 Az Úr azonban elhívott a nyáj mellől. Azt mondta nekem az Úr: „Menj, jövendölj népemnek, Izraelnek!.... 17 Azért ezt mondja az Úr: Feleséged a város cédája lesz, fiaid és lányaid kard élén vesznek el, felosztják földedet kötéllel, te magad tisztátalan földön halsz meg. Izraelt fogságba hurcolják tulajdon földjéről.”

2026 07 31./ Ámosz könyve : fej: 7 : 1-17 v

+ >>> (4, 8, 16,v)

III. A LÁTOMÁSOK

Az első látomás: a sáskák…

A második látomás: a szárazság4 Ezt mutatta nekem az Úr, az Isten: Lám, az Úr, az Isten előhívta büntetésül a tüzet, amely megemésztette a nagy mélységet, és a mezőt is fölperzselte.

A harmadik látomás: a mérőón8 Az Úr megkérdezte: „Mit látsz, Ámosz?” Azt feleltem: „Mérőónt.” Az Úr így szólt: „Nézd, lemérem népemet, Izraelt mérőónnal, és többé nem kegyelmezek neki!

Ellentét Amacjával. Ámoszt elűzik Bételből. 16 Halljad hát az Úr szavát! Azt mondod: Ne jövendölj Izrael ellen, ne beszélj Izsák háza ellen!

Lábjegyzetek

Ámosz:7:1 A legjobb kaszálókról először a király gyűjtötte be saját lovai számára a szénát.

Ámosz:7:4 A tűz itt a szárazságot jelenti (vö. 1,2; 4,6-8).

Ámosz:7:7-9 A vers pontos jelentése eléggé bizonytalan. Isten lerombolja a várfalat (a népet), mert a mérőónnal lemérve ferdének (bűnösnek) találja.

Ámosz:7:17 Az idegen ország földje tisztátalan a bálványok jelenléte miatt.

11_11 Creative Commons License 2026.07.30 -1 0 7303

2026 07 30./ Ozeás könyve : fej :13 :1-15 v

(2-3, 6, 11, 12-14, v)  + >>> ( 1, 4-5, 7-8, 9-10, 15.v)

A bálványimádás büntetése

….2 S még mindig tovább vétkeznek: öntött szobrot készítenek maguknak ezüstjükből a bálványok mintájára – kézművesek alkotása! Így szólnak hozzájuk: „Áldozzatok nekik!” Borjakat csókolgatnak az emberek. 3 Ezért olyanok lesznek, mint a reggeli felhő, és mint a harmat, amely hamar tovatűnik. Mint a szérűről tovasodort pelyva, és mint a kéményből kiáramló füst.

A hálátlanság büntetése

….6 Tápláltam őket, és jóllaktak, jóllaktak, és szívük felfuvalkodott, úgyhogy megfeledkeztek rólam…..

A királyság pusztulása

11 Adtam neked királyt haragomban, de elveszem indulatomban.

A pusztulás elkerülhetetlen

12 Fel van fűzve Efraim bűne, jól el van téve gonoszsága. 13 Vajúdás fájdalmai lepik meg, de nem okos a gyermek: bár itt az ideje, mégsem hagyja el anyjának méhét. 14 Kiszabadítom őket az alvilág torkából, megmentem őket a haláltól. Halál, hol van a mérged? Alvilág, hol a fullánkod? Elrejtőzött a részvét szemem elől…..

2026 07 30./ Ozeás könyve : fej :13 :1-15 v

+ >>> ( 1, 4-5, 7-8, 9-10, 15.v)

A bálványimádás büntetése

1 Amikor Efraim szólt, félelem támadt; nagy tekintélye volt Izraelben, de vétkezett Baállal, és elpusztult.

A hálátlanság büntetése 4 Én vagyok az Úr, a te Istened, amióta elhagytad Egyiptom földjét; rajtam kívül más Istent nem ismerhetsz, nincs kívülem más Szabadító. 5 Én tápláltalak a pusztában, az aszú földön….. 7 Ezért olyan leszek hozzájuk, mint az oroszlán, mint a párduc, leselkedem az út mentén. 8 Rájuk vetem magam, mint a medve, amelytől elragadták kölykeit. Eltépem szívük kötelékét, kutyák falják fel húsukat, a mező vadjai tépik szét őket.

A királyság pusztulása 9 Elpusztítlak, Izrael; ki segíthet rajtad? 10 Hol a királyod, hogy megszabadítson? Vezetőid, hogy megoltalmazzanak? Azt mondtad: „Adj nekem királyt és fejedelmeket!”

A pusztulás elkerülhetetlen15 Efraim növekedni fog a testvérek között, de jön a keleti szél: feltámad az Úr szele a pusztában, kiszárítja ereit és kiapasztja forrásait, elpusztítja földjét és minden drága kincsét.

Lábjegyzetek

Oz.13:1Efraim politikai jelentősége valamikor nagy volt. Vö. Józs 24; Bír 8,1-3.

Oz:13: Borjú = bálványszobor.

Oz:13:10 Lehetséges, hogy a vers ironikusan Hósea királyra (732 – 24) utal, akinek a neve azt jelenti: „Az Úr megszabadít.”

Oz:13:13 Valószínűleg közmondásszerű kijelentés.

Oz:13:14 Pál a halottak feltámadására alkalmazza a verset (1Kor 15,55), mely itt az eredeti összefüggésben a nép fennmaradására vonatkozik.

11_11 Creative Commons License 2026.07.29 -1 0 7302

45 A zsidók közül, akik fölkeresték Máriát, sokan látták, amit Jézus végbevitt, és hittek benne. 46 Némelyek azonban elmentek a farizeusokhoz, és hírül vitték, amit Jézus tett…. 49 Egyikük, Kaifás, aki abban az évben a főpap volt, így vélekedett: „Nem értitek a dolgot! ….53 Ettől a naptól eltökélt szándékuk volt, hogy megölik. 54 Jézus ezért nem járt többé nyíltan a zsidók között, hanem visszavonult a puszta szélén fekvő egyik városba, Efraimba, és ott tartózkodott tanítványaival.

VII. AZ UTOLSÓ HÚSVÉT

A közelgő húsvét.

55 Közel volt a zsidók húsvétja, és a vidékről sokan fölmentek Jeruzsálembe, hogy megtisztuljanak. 56 Keresték Jézust a templomban, és tanakodtak egymás közt: „Mit gondoltok, eljön az ünnepre?” 57 A főpapok és a farizeusok ugyanis parancsot adtak, hogy ha valaki tudomást szerez hollétéről, jelentse, hogy így elfoghassák.

2026 07 29. /Az evangélium János szerint : fej : 11: 1-57. v

+ >>> ( 4, 15,17, 21, 42-43, 47-48, 50-52, v)

Lázár feltámasztása.

4 Ennek hallatára Jézus azt mondta: „Ez a betegség nem okozza halálát, hanem Isten dicsőségére lesz, hogy megdicsőüljön általa az Isten Fia.”… 15 Miattatok örülök, hogy nem voltam ott, hogy higgyetek. De most menjünk el hozzá!”…. 17 Amikor Jézus megérkezett, Lázár már négy napja a sírban volt…..21 „Uram – szólította meg Márta Jézust –, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem….

42 Tudom, hogy mindig meghallgatsz. Csak a köröttem álló nép miatt mondtam, hogy higgyék: te küldtél engem.”…. 43 E szavak után hangosan beszólt: „Lázár, jöjj ki!”

47 Erre a főpapok és a farizeusok összehívták a főtanácsot, és megkérdezték: „Mit tegyünk? Ez az ember nagyon sok csodát tesz. 48 Ha tovább tűrjük, mindnyájan hinni fognak benne, aztán jönnek a rómaiak, és elpusztítják szentélyünket is, népünket is.”…. 50 Nem fogjátok fel, hogy jobb, ha egy ember hal meg a népért, mintsem hogy az egész nép elpusztuljon.” 51 De ezt nem magától mondta, hanem mint főpap megjövendölte, hogy Jézus meghal a népért, 52 s nemcsak a népért, hanem azért is, hogy Isten szétszóródott gyermekeit egybegyűjtse…..

Előzmény: 11_11 (7301)
11_11 Creative Commons License 2026.07.29 -1 0 7301

2026 07 29. / Az evangélium János szerint : fej : 11: 1-57. v

( 1-3,5-14, 16, 18-20, 22-31, 32-41, 44, 45-46, 49, 53-54, 55-57.v )

+ >>> ( 4, 15,17, 21, 42-43, 47-48, 50-52, v)

Lázár feltámasztása.

1 Betániában, Máriának és nővérének, Mártának a falujában volt egy beteg, Lázár. 2 Ez a Mária kente meg az Urat olajjal, és törölte meg a lábát a hajával. Az ő testvére, Lázár volt a beteg. 3 A nővérek megüzenték neki: „Uram, akit szeretsz, beteg.”…. 5 Jézus szerette Mártát, a nővérét (Máriát) és Lázárt. 6 Amikor meghallotta, hogy beteg, két napig még ott maradt, ahol volt, 7 s akkor szólt a tanítványoknak: „Menjünk vissza Júdeába!” 8 „Mester – felelték a tanítványok –, most akartak ott megkövezni a zsidók, és újra odamész?” 9 Jézus így válaszolt: „Nem tizenkét órája van a napnak? Aki nappal jár, nem botlik meg, mert látja a világ világosságát. 10 Aki azonban éjszaka jár, megbotlik, mert nincs világossága.” 11 Aztán így folytatta: „Barátunk, Lázár elaludt, de elmegyek és fölébresztem.” 12 „Uram, ha alszik, akkor meggyógyul” – felelték a tanítványok. 13 Jézus Lázár haláláról beszélt, de ők azt hitték, hogy alvásáról beszélt. 14 Ezért Jézus világosan megmondta nekik: „Lázár meghalt…..16 Tamás, akit melléknevén Didimusznak hívtak, így szólt a többi tanítványhoz: „Menjünk mi is, haljunk meg vele együtt!”

18 Betánia Jeruzsálem közelében feküdt, mintegy tizenöt stádiumnyira. 19 Ezért a zsidók közül sokan elmentek Mártához és Máriához, hogy testvérük miatt vigasztalják őket. 20 Amikor Márta meghallotta, hogy Jézus közeledik, eléje sietett, Mária pedig otthon maradt. …. 22 De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked.” 23 Jézus megnyugtatta: „Feltámad testvéred.” 24 „Tudom, hogy feltámad – mondta Márta – majd a feltámadáskor, az utolsó napon.” 25 Jézus így folytatta: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. 26 Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre. Hiszed ezt?” 27 „Igen, Uram – felelte –, hiszem, hogy te vagy a Messiás, az Isten Fia, aki a világba jön.” 28 E szavakkal elment, és hívta nővérét, Máriát. Halkan szólt neki: „Itt a Mester, és hívat.” 29 Ennek hallatára (Mária) gyorsan fölkelt, és odasietett hozzá. 30 Mert Jézus még nem ért le a faluba, hanem ott volt, ahol Márta találkozott vele. 31 Amikor a zsidók, akik ott maradtak vele a házban és vigasztalták, látták, hogy Mária gyorsan feláll és elsiet, utánamentek. Azt gondolták, hogy a sírhoz megy sírni.

32  Amikor Mária odaért, ahol Jézus volt, és meglátta, e szavakkal borult a lába elé: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem.” 33 Amikor látta, hogy sírnak, Jézus lelke mélyéig megrendült. 34 „Hova tettétek?” – kérdezte megindultan. „Gyere, Uram – felelték –, és nézd meg!” 35 Jézus könnyekre fakadt. 36 Erre a zsidók megjegyezték: „Nézzétek, mennyire szerette!” 37 Némelyek azonban így vélekedtek: „Ha a vaknak vissza tudta adni a szeme világát, azt nem tudta volna megakadályozni, hogy ne haljon meg?” 38 Jézus szíve mélyéig megrendült, s odament a sírhoz, amely egy kővel eltorlaszolt barlang volt. 39 „Hengerítsétek el a követ!” – szólt Jézus. De Márta, az elhunyt nővére tiltakozott: „Uram, már szaga van, hiszen negyednapos. 40 Jézus így felelt: „Nemde azt mondtam: ha hiszel, meglátod Isten dicsőségét?” 41 Erre elhengerítették a követ, Jézus pedig az égre emelte tekintetét, és így imádkozott: „Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál…..44 S a halott kijött. Lába és keze be volt pólyázva, az arcát meg kendő födte. Jézus szólt nekik: „Oldjátok fel, hogy tudjon járni.”

>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.07.28 -1 0 7300

2026 07 28./ A Bölcsesség könyve : fej: 7 : 1-30 v

+ >>> (7, 15-16, 28-30 .v )

Salamon nagyra becsüli a bölcsességet. ….7 Ezért könyörögtem, és megkaptam az okosságot; esdekeltem, és leszállt rám a bölcsesség lelke.

Hivatkozás Isten sugallatára. …15 Adja meg nekem az Isten, hogy bölcsen beszéljek, és ahhoz méltóan gondolkodjam, aminek részese lettem! Mert ő irányítja a bölcsességet és vezeti a bölcset. 16 Hiszen a kezében vagyunk mi magunk, a szavaink, egész értelmünk és minden ügyességünk…

A bölcsesség dicsérete. ….28 Isten csak azt szereti, aki a bölcsességgel él, 29 mert az ékesebb a napnál és fönségesebb minden csillagképnél. Ha a világossághoz hasonlítjuk, még annál is különb, 30 mert azt felváltja az éjszaka, a bölcsességgel szemben azonban tehetetlen a gonoszság.

Lábjegyzetek

Böl:7,17-21A szerző felsorolásában Salamonnak tulajdonítja mindazt a tudásanyagot, melynek megszerzésére saját kora, a hellenisztikus kor törekedett (1Kir 5,9-14).

Böl:7,22 A szerző a következőkben felsorolja a bölcsesség 21 tulajdonságát. A szándékosan kikerekített felsorolás is a bölcsesség tökéletességét szemlélteti: a 21 ugyanis az ókori Kelet felfogásában a tökéletes szám (3x7). Ebben a szövegben éri el tetőpontját az ószövetségi spekuláció a bölcsességről (Péld 8,22). Képekben leírja isteni eredetét (25 – 26), tud isteni tulajdonságairól (pl. a 23. és 27. vers szerint mindenható, a 22. és a 25. szerint szent stb.). A bölcsességnek küldetése van az emberekhez (27), át kell hatnia a szellemeket (23), be kell térnie a szent lelkekbe (27). Része van a világ kormányzásában (8,1), ahogy része volt annak megteremtésében is (7,12.21; 8,6). Istennel együtt lakik, és Isten szereti őt (8,3).

Előzmény: 11_11 (7299)
11_11 Creative Commons License 2026.07.28 -1 0 7299

2026 07 28./ A Bölcsesség könyve : fej: 7 : 1-30 v

( 1-6,  8-14, 17-21, 22-27, v) + >>> ( 7, 15-16, 28-30 .v )

Salamon is csak ember volt.

1 Én is halandó ember vagyok, mint a többi; és a föld első ivadékának utóda. Anyám méhében öltöttem testet. 2 Tíz hónap alatt álltam össze a vérében a férfi magvából, az egyesülés gyönyörétől kísérve. 3 Mikor megszülettem, én is a közös levegőt szívtam, és a földre estem, mint mindenki; első hangom a sírás volt, mint a többieké. 4 Pólyában és gondok közt neveltek. 5 Mert egyetlen király sem kezdi másképp az életét. 6 Mindenki számára egy az út az életbe, mint ahogy a távozás is ugyanaz.

Salamon nagyra becsüli a bölcsességet.

….8 Többre becsültem a jogarnál és a trónnál, és hozzá mérten semminek tartottam a gazdagságot. 9 A fölbecsülhetetlen drágakövet sem állítottam vele egy sorba; mert mellette minden arany csak egy marék homok, és vele összemérve az ezüst csak sárnak számít. 10 Jobban szerettem egészségnél és szépségnél, és birtoklását a világosságnál is többre tartottam; mert a fény, amely belőle árad, nem alszik ki soha. 11 De vele együtt a többi javak is mind hozzám jöttek, mérhetetlen gazdagság volt a kezében. 12 Örültem mindennek, mert a bölcsesség volt a vezérük; nem tudtam, hogy a szülőanyjuk is az. 13 Csalárdság nélkül sajátítottam el, irigység nélkül adom tovább, nem rejtem el gazdagságát. 14 Hisz kifogyhatatlan kincs az emberek számára. Akik szert tettek rá, megszerezték Isten barátságát, mert ajánlották őket a fegyelem adományai.

Hivatkozás Isten sugallatára.

….17 Mert ő adta nekem a dolgok biztos ismeretét, hogy értsem a világmindenség szerkezetét és az elemek működését, 18 az idők elejét, végét és közepét, a napfordulat változását és az évszakok váltakozását, 19 az év lefolyását és a csillagok állását, 20 az állatok természetét és a vadállatok indulatait, a szellemvilág hatalmát és az emberek gondolkodását, a növények különbségeit és a gyökerek gyógyító erejét.

21 Mindent megismertem, ami el volt rejtve s ami látható volt; mert a mindeneket művészien alakító bölcsesség megtanított rá.

A bölcsesség dicsérete.

22 Benne ugyanis lélek van, amely értelmes, szent, a maga nemében egyetlen, sokrétű, finom, könnyed, mozgékony, átható, tiszta, világos, sérthetetlen, a jót kedveli, éles, 23 akadályt nem ismer, jótékony, emberbarát, állhatatos, szilárd, bátor, mindenható, mindent lát és áthatja a szellemet, a gondolkodó, a tiszta és a legfinomabb lényeket. 24 Mert a bölcsesség mozgékonyabb, mint bármi, ami mozog, tisztaságánál fogva mindenen áthatol. 25 Hiszen Isten erejének lehelete és a Mindenható dicsőségének tiszta kicsordulása; ezért nem érheti soha semmi folt. 26 Az örök világosság kisugárzása, és az Isten működésének tiszta tükre és jóságának képmása. 27 Bár csak egy, mindent megtehet, s jóllehet magában marad, megújítja a mindenséget. Nemzedékről nemzedékre betér a szent lelkekbe, így formálja meg Isten barátait és a prófétákat

>>>>>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.07.27 -1 0 7298

OKÉ.

2026 07 27./  A Példabeszédek könyve : fej : 4 : 1-27.v

( 1-2, 4-5, 7-9, 11-12, 17-20, 22, 24, 27. v)

+ >>> (3, 6, 10, 13 -16, 21, 23, 25-26, v)

Válaszd a bölcsességet.

1 Fiaim, halljátok atyátok intelmét, jól figyeljetek, hogy megérthessétek! 2 Mert jó a tanítás, amelyet adok nektek, az útmutatásom, csak el ne hagyjátok! ….4 Nos, tanított és így beszélt hozzám: „Őrizd meg szívedben a szavaimat, tartsd meg a parancsaimat és boldogan élsz. 5 Tégy szert bölcsességre, szerezz okosságot, ne feledd el és ne térj el számnak szavaitól…. 7 A bölcsesség kezdete: szerezz bölcsességet, minden vagyonodon vegyél okosságot! 8 Öleld magadhoz, akkor majd fölemel, tisztességre juttat, hogyha átkarolod. 9 Díszes koszorúval ékesíti fejed, és pompás koronát ajándékoz neked.”….. 11 Megmutatom neked a bölcsesség útját, egyenes lesz az út, amelyen járatlak. 12 Semmi nem gátolja lépteidet, amikor jársz, és ha gyorsan szaladsz, akkor sem botlasz meg…. 17 Amit esznek, az a gonoszság kenyere, és az erőszak borát isszák. 18 Az igaz ember útja, mint a hajnal pirkadása, egyre világosabb, míg fényes nap nem lesz. 19 A gonoszok útja olyan, mint a sötét éjszaka, maguk sem tudják, miben botlanak meg. 20 Figyelj, fiam, a szavaimra, nyisd ki a füledet a beszédemre!.... 22 Mert élet annak, aki megleli őket, gyógyulás az egész testének…. 24 Tartsd távol magadtól a száj hamisságát, távolítsd el az ajkak álnokságát!... 27 Se jobbra, se balra ne térj le az útról, és a gonosztól tartsd távol a lábad.

2026 07 27./  A Példabeszédek könyve : fej : 4 : 1-27.v

+ >>> (3, 6, 10, 13 -16, 21, 23, 25-26, v)

Válaszd a bölcsességet.

3 Hisz én is atyám gyermeke voltam, szelíd és egyetlen anyám szemében… 6 Ne hagyd el, akkor majd megoltalmaz, szeresd, akkor majd őrködik fölötted….. 10 Hallgasd hát meg, fiam, fogadd el szavaimat, akkor nagy lesz száma élted éveinek…. 13 Tartsd meg intelmemet, ne tágíts tőle! Őrizd meg, hiszen az életed! 14 Ne lépj a gonoszok ösvényére, és a gonosztevők útján ne járj!. 15 Hagyd el, s ne menj rajta tovább, kanyarodj el tőle, s úgy folytasd utadat! 16 Ha nem tesznek rosszat, aludni sem tudnak, nincs nyugtuk, ha mást tőrbe nem csalhatnak….21 Ne téveszd el őket soha a szemed elől, és őrizd meg a szíved közepében!..., 23 Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet….. 25 Egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása. 26 Egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid.

11_11 Creative Commons License 2026.07.27 -1 0 7297

2026 07 27./ 6. ZSOLTÁR. 1-11.

(4-5, 8-11. v) + >>> ( 1-3, 6-7,v)

Könyörgés

4 A lelkem mélyen megrendült. Uram, meddig késlekedel? 5 Fordulj felém, Uram, s mentsd meg életemet, irgalmasságodban szabadíts meg!....

8 Szememet a gond homályosítja, s sok ellenségem miatt őszülök. 9 Távozzatok mind, ti ámítók, mert az Úr meghallotta hangos sírásomat, 10 az Úr meghallgatta kérésemet, az Úr elfogadta imádságomat. 11 Félelem szállja meg minden ellenségem, szégyenüljenek meg és meneküljenek, tüstént érje őket megszégyenülés!

2026 07 27./ 6. ZSOLTÁR. 1-11.

+ >>> ( 1-3, 6-7,v)

Könyörgés

1(A karvezetőnek, húros hangszerre [8 hangon?] – Dávid zsoltára.)

2 Ne fenyíts haragodban, Uram, ne büntess neheztelésedben! 3 Könyörülj rajtam, Uram, mert gyönge vagyok, gyógyíts meg, hisz reszket minden tagom!.....

6 Hiszen a holtak közül ki gondol még rád, a holtak országában ki dicsőít téged? 7 Elfáradtam a sóhajtozásban, éjjelente sírástól nyirkos az ágyam, fekvőhelyem könnyel áztatom.

Lábjegyzetek

Zsol:6:4 A lélek az Ószövetségben az egész embert jelenti.

Zsol:6:6 A túlvilágról még hiányzik a kinyilatkoztatás. Az ottlevőknek csak valamilyen árnyszerű életet tulajdonítottak.

11_11 Creative Commons License 2026.07.26 -1 1 7296

2026 07 26./  Jób könyve : fej: 3 : 1-26 v.

(1-7, 8-11, 13-14, 15, 17, 20-25, v) + >>> (… 12, 18-19, 26.v )

II. PÁRBESZÉDEK

1. A VITA ELSŐ MENETE

Jób elátkozza születése napját.

1 Jób ezután megnyitotta száját, s elátkozta születése napját. 2 Így szólt:

3 Vesszen a nap, amikor világra jöttem, az éj, amelyen azt mondták: „Fiú fogantatott.” 4 Igen, legyen az a nap sötétség! Az Isten odafenn ne törődjék vele, ne is ragyogjon fel annak a napnak a fénye! 5 Borítsa éjszaka és sűrű sötétség, nehezedjenek rá gomolygó fellegek, tartsa rettegésben nappali sötétség! 6 Sötétség nyelje el! Ne soroljátok az év többi napja közé, és ne számítsák be hónapok napjának! 7 Az az éjjel meg maradjon magtalan! Ne lásson soha hangos vigadozást!

8 Átkozzák el ezt az éjt a napok átkozói, akik a Leviatánt ingerelni tudják! 9 Homály takarja el hajnalcsillagait, hasztalan várjon a világosságra! Ne láthassa meg, hogy a tavasz kinyitja szemét! 10 Mert nem zárta be előttem a méhnek ajtaját, és a kínt nem rejtette el szemem elől. 11 Hogy nem pusztultam el már az anyaméhben! Vagy miért nem haltam meg, mikor megszülettem?

….13 Most csöndben feküdnék és nyugodhatnék, elaludtam volna és békességem volna. 14 A királyok és a föld nagyjai közelében, akik sírhelyet építenek maguknak.

15 Fejedelmek mellett, akiknek volt aranyuk, akik megtöltötték házukat ezüsttel. 16 Mint koraszülött, akit mielőtt élt, már elástak, volnék, mint a magzat, amely fényt sose látott.

17 Ott a gonoszok felhagynak dühükkel, és az elfáradtak nyugalmat találnak……

20 Miért hagyta világra jönni a szenvedőt, s szomorú szívűnek miért adott életet?

21 Várják a halált, de az bizony nem jön, jobban keresik, mint az elrejtett kincset.

22 Örülnének nagyon saját sírhalmuknak, sírjuk, ha meglelnék, felujjonganának.

23 Útjavesztett embernek minek ily ajándék, annak, akit Isten teljesen körülzárt?

24 Immár kenyeremmé vált a sóhajtozás, s mint a víznek árja, ömlik a panaszom.

25 Mert rám szakadt, amitől rettegtem, és amitől féltem, osztályrészem lett.

2026 07 26./  Jób könyve : fej: 3 : 1-26 v.

+ >>> (… 12, 18-19, 26.v )

II. PÁRBESZÉDEK

1. A VITA ELSŐ MENETE

Jób elátkozza születése napját.

12 Miért fogtak föl térdek? S miért voltak emlők, hogy szopjam őket?...

18 Együtt pihennek ott mind, akik foglyok voltak, nem hallatszik többé robottisztnek hangja. 19 Egyforma lesz ott a szegény és a gazdag, és a rabszolga sem függ majd urától…..26 Nincs nekem nyugalmam, nincsen békességem, még meg sem nyugodtam, máris új baj ért.

Lábjegyzetek

Jób:3:8 Napok átkozói”: olyan varázslók, kik a közhiedelem szerint szerencsés napokat szerencsétlenekké tudnak változtatni, sőt teljes napfogyatkozást tudnak előidézni azzal, hogy felingerlik a Leviatánt, s az egy időre elnyeli a napot (vö. 7,12).„Leviatán”: őstengeri szörnyeteg neve a föníciai mitológiában (vö. 7,12).

Jób:3:12a A születés után az apa a gyermeket ölébe („térdére”) vette és ezzel a magáénak ismerte el (vö. Ter 50,23; 48,12; 30,3).

Jób:3:15„Akik megtöltötték házukat ezüsttel”: valószínűleg sírkamrájukról van szó, ahogy azt az úri királyok és a fáraók tették.

Jób:3:17 „Ott”: az alvilágban.

11_11 Creative Commons License 2026.07.25 -1 0 7295

2026 07 25./ A Bírák könyve fej : 2 : 1-23.v

(1-5, 6-8, 12-19, 20-22, v) + >>> (9-10, 11, 23.v)

Az Úr angyalának fenyegető szavai.

1Az Úr angyala fölment Gilgalból Bételbe, és így szólt: „Kihoztalak titeket Egyiptomból, és elvezettelek erre a földre, amelyet esküvel ígértem atyáitoknak. Ezt mondtam: Nem szegem meg szövetségemet soha. 2De ti se kössetek szövetséget ennek a földnek a népével, hanem pusztítsátok el oltáraikat. Ti azonban nem hallgattatok szavamra. Miért tettétek ezt? 3Aztán azt is mondtam: Nem űzöm el ezeket a népeket előletek. Szorongassanak benneteket, isteneik meg legyenek csapda a számotokra.” 4Amikor az Úr angyala elmondta Izrael fiainak ezeket a szavakat, a nép hangos sírásra fakadt. 5Ennek a helynek a Bokim nevet adták, és áldozatot mutattak be ott az Úrnak.

A BÍRÁK KORÁNAK ISMERTETÉSE

Józsue halála.

6Józsue akkor elbocsátotta a népet, Izrael fiai pedig mind elindultak, ki-ki a maga örökrészébe, hogy birtokba vegyék a földet. 7Amíg Józsue élt, s a vének életben voltak, akik túlélték Józsuét, és még látták azokat a nagy tetteket, amelyeket az Úr Izrael javára végbevitt, a nép az Úrnak szolgált. 8Józsue, Nun fia, az Úr szolgája száztíz éves korában halt meg….

A nép hűtlensége a bírák idejében.

….. 12Elhagyták az Urat, atyáik Istenét, aki kivezette őket Egyiptom földjéről, és más isteneket követtek, a körülöttük lakó népek isteneit. Ezeket imádták, az Urat pedig haragra ingerelték. 13Elhagyták az Urat, s Baálnak és Asztarténak szolgáltak. 14Az Úr haragra lobbant Izrael ellen. Rablók kezére adta, akik aztán kifosztották őket. Kiszolgáltatta őket körülöttük élő ellenségeiknek – nem voltak képesek ellenállni nekik. 15Bárhova mentek is, az Úr keze ellenük fordult, amint megmondta nekik az Úr, s amint megesküdött nekik az Úr. Így aztán végső nyomorúságra jutottak. 16Akkor az Úr bírákat támasztott nekik, és kiszabadította őket elnyomóik kezéből. 17De bíráikra sem hallgattak. Idegen istenekkel paráználkodtak, leborultak előttük: Nagyon hamar letértek arról az útról, amelyen atyáik jártak, akik hallgattak az Úr parancsaira: nem úgy jártak el, mint azok. 18Amikor az Úr bírákat támasztott nekik, az Úr a bíróval volt, és kiszabadította őket ellenségeik kezéből, amíg csak élt a bíró. Az Úr ugyanis megkönyörült rajtuk, amikor siránkoztak elnyomóik igája alatt. 19Amikor azonban meghalt a bíró, visszaestek, és még nagyobb gonoszságokat követtek el, mint atyáik: idegen istenekhez szegődtek, nekik szolgáltak, előttük borultak le, és nem hagytak föl atyáik tetteivel s megrögzött viselkedésével.

Az idegen népek Kánaán földjén.

20Az Úr haragja fellángolt Izrael ellen. Így szólt: „Mivel ez a nép megszegte a szövetséget, amelyet atyáikkal kötöttem, és nem hallgatott szavamra, 21nem pusztítok el egyet sem ezek közül a népek közül, amelyeket Józsue meghagyott, amikor meghalt”, 22hogy próbára tegye általuk Izraelt: vajon az Úr útjain járnak-e, mint atyáik jártak, vagy sem…..

2026 07 25./ A Bírák könyve fej : 2 : 1-23.v

+ >>> (9-10, 11, 23.v)

......

A BÍRÁK KORÁNAK ISMERTETÉSE

Józsue halála.

9Azon a földön temették el, amely osztályrészül jutott neki. Timnat-Hereszben Efraim hegyén a Gaas-hegytől északra.

10És amikor ez a nemzedék megtért atyáihoz, egy más nemzedék nőtt fel utána, amely nem ismerte az Urat, sem azt, amit Izraelért tett.

A nép hűtlensége a bírák idejében.

11 Izrael fiai azt tették, ami gonosznak számít az Úr szemében, és a Baáloknak szolgáltak

Az idegen népek Kánaán földjén.

23Az Úr ezért hagyta meg ezeket a népeket, nem siettette pusztulásukat, és nem adta őket Józsue kezébe.

11_11 Creative Commons License 2026.07.25 -1 0 7294

Énok könyve 72.  Melkizedek

( .2-7, 10-11.v )  + >>> ( 1, 8-9,v)

I.= 72… 2 (És egy új népességet támasztok fel, és Melkizedek lesz a főpapja annak a családnak, ahogyan Szet volt nekem az ő családjában.”) 3 És Mikáel elsietett és eljött az éj folyamán, és Nir az ágyában aludt. És Mikáel megjelent neki és ezt mondta neki: „Az ÚR ezt mondja neked, Nir: „Küldd a gyermeket hozzám; [akit] a te gondjaidra bíztam.”” 4 És Nir nem tudta, hogy a főkapitány, Mikáel beszélt hozzá, és a szíve zavarban volt, és megszólalt: „Ha a nép tudására jut a gyermek [az ő kiléte], és elfogják őt, akkor meg fogják ölni. Mert ennek a népnek igen tekervényes a szíve az ÚR színe előtt. És Nir tovább beszélt ahhoz, aki megszólította őt: „A gyermek nincs velem, és én nem tudom azt, hogy ki vagy te, aki hozzám beszélsz.” 5 És az, aki hozzám beszélt, válaszolt: „Ne félj, Nir, én vagyok az ÚR főkapitánya. Az ÚR küldött engem, és elviszem ma a gyermeket, és elmegyek ővele, és az Éden paradicsomába helyezem őt, és ott fog maradni mindörökké.” 6 És a tizenkettedik nemzedék idejében, és ezer és hetven év elteltével, abban a nemzedékben egy igaz ember fog megszületni, és az ÚR azt fogja neki mondani, hogy menjen ki arra a hegyre, ahol bátyádnak, Noénak a bárkája megállapodik majd, és ott egy másik Melkizedeket fog találni, aki hét éve él már azon a helyen, elrejtve magát a bálványimádó emberek elől, hogy ne ölhessék őt meg, és ki fogja vezetni őt onnan, és pappá lesz, és ő lesz az első királya II= Szálem városának, ennek a Melkizedeknek a rendje szerint, akivel [ez] a papság kezdetét vette. És 3432 esztendő fog eltelni addig az időig a kezdettől és Ádám teremtésétől. 7 És attól a Melkizedektől kezdődően tizenkét pap lesz majd a nagy Igumen eljöveteléig, vagyis addig a nagy vezetőig, aki mindent elhoz majd, fizikait és szellemit…..10 És amikor Nir felkelt a következő napon, bement a házába és nem találta a gyermeket, és öröm helyett nagy bánat fogta el, mert nem volt neki más fia, és úgy tekintett erre a gyermekre, mint saját fiára. 11 Nir pedig meghalt, és nem volt utána [következő] pap a népből. És attól az időtől nagy zűrzavar támadt a földön.

Énok könyve 72.  Melkizedek

+ >>> ( 1, 8-9,v)

I.= 72. 1 És miután a gyermek negyven napot töltött Nir födele alatt, az ÚR ezt mondta Mikáelnek: „Menj le a földre, Nirhez, a paphoz, és fogd az én fiamat, Melkizedeket, aki vele van, és helyezd el őt az Éden paradicsomában, mert elközeledett az idő, és minden vizet a földre bocsátok, és minden, ami a földön van, el fog pusztulni…..8 És [ekkor] Nir megértette az első álmát, és hitt abban, és Mikáelnek ekként válaszolt: „Áldott az ÚR, aki ma megdicsőített téged énelőttem, és most álld meg a te szolgádat, Nirt, mivel közelgünk az e világból való eltávozásunkhoz, és vedd a gyermeket, és tégy vele akként, ahogy az ÚR szólt felőle…..9 És Mikáel fogta a gyermeket azon az éjjelen, amelyen megjelent, és szárnyaira vette, és az Éden paradicsomába helyezte őt…..

11_11 Creative Commons License 2026.07.24 -1 0 7293

27 És az ÚR meghallgatta Nirt, és megjelent neki egy éjszakai látomásban, és így szólt hozzá: „Nir, nem viselem el tovább azt a nagy törvénytelenséget, ami a földön megtörtént számos formában, és most egy hatalmas pusztítást küldök a földre, és minden földi teremtmény el fog pusztulni. 28 De a gyermek felől ne aggódj, Nir, mert rövid időn belül elküldöm az én főkapitányomat, Mikáelt, és ő magához veszi a gyermeket és az Éden paradicsomába helyezi őt, abba a kertbe, ahol Ádám volt [az elesése előtt], hét éven át, s a menny ezalatt végig nyitva volt, az ő bűnbeeséséig. 29 És ez a gyermek nem fog elpusztulni azokkal, akik elpusztulnak ebben a nemzedékben, amint azt kinyilatkoztattam, hogy Melkiezedek mindenben szent főpap legyen, és én kijelölöm őt arra, hogy a papok papja legyen mindörökké, és megszentelem, és azon nép fölé rendelem őt, akik nagyon szentté lesznek téve [megszentelődnek a jövőben].” 30 És Nir felébredt az álmából, és áldotta az Urat, aki megjelent neki, s így szólt: „Áldott az én atyáimnak az ÚR Istene, aki beszélt nekem (az MSS verzió itt hozzáteszi: aki nem engedi, hogy alábecsültebb legyen a papságom az atyáim papságánál, amint azt megmondtad), aki nagy papot emelt fel az én napjaimban, az én feleségemnek, Szofanimának a méhében. 31 Mivelhogy nekem nem volt gyermekem az én nemzetségemből, és ez a gyermek lesz a családom helyébe, s olyan lesz, mintha saját fiam volna, és tisztelnetek kell őt, a szolgálóitokkal, a papokkal együtt, Szettel, Énokkal és Tarsidámmal, Mehalélellel, és Énossal, a ti szolgáitokkal, és Melkizedek pappá lesz, úgy, mint ez [a Melkizedek], egy másik nemzedékben…. 33 És az én fajomból számos nép fog majd feltámadni, és Melkizedek lesz a papok feje a népek között, egyedül uralkodva, téged szolgálva, ó Urunk! 34 Mert nem volt nekem más gyermekem e családban, aki pappá lehetne [utánam], csak ez a fiam, aki a te szolgád: és mindezek miatt, hatalmas ÚR, becsüld őt meg a te [korábbi] szolgáid mellett, és az olyan nagy papok mellett, mint Szet és Énos, Rusii és Almillam, és Parasidam és Bialeleil, és Szérok, és Arusan, és Aleem és Énok, és Matuzsálem, és én, a te szolgád, Nir, és Melkizedek tizenkét pap feje lesz, akik előtte éltek, és a végén mindennek (minden élőnek) a feje lesz, a hatalmas főpap, az Isten Szava, és a minden korábbit meghaladó nagy munkákat, dicsőséges csodákat meghaladó erő. 35 Ő, Melkizedek pappá és királlyá fog lenni az Akuzannak nevezett helyen, vagyis a föld közepén, ott, ahol Ádám meg lett teremtve, s ahol végül az ő sírhelye is lesz. 36 És arról a főpapról meg van írva, hogy ő is ott, a föld közepén [középső részén] lesz eltemetve, miként eltemette ott Ádám a fiát, Ábelt, akit testvére Káin megölt, s aki azoknál fogva három éven át temetetlenül feküdt ott, mígnem [Ádám] látta, hogy a csóka nevű madár miként temeti el a fiókáját. ….

Énok könyve: fej : 71: 1-37 v   

I.= 71.+ >>> ( 2, 7, 26, 32, 37.v)

2 És Szofanima már öregkorú volt, és a halálához közel megfogant a méhe, és Nir, a pap nem hált vele együtt, s nem ismerte őt [nem volt vele együtt] attól a naptól kezdődően, hogy az ÚR pappá tette őt, hogy szolgáljon a nép előtt…..7 És Szofanima így szólt Nirhez, az ő férjéhez: „Uram, öreg koromban vagyok és a halálom ideje közel van (nem volt bennem fiatalos hév) és nem tudom mikor múlt el rajtam az idő, és mikortól lett [újra] termékennyé a méhem.”… 26 És most Uram, mi a látomás, és mi lesz a megoldás, és mit tegyek én (a gyermekért), ő is velünk megy a pusztulásba?”…. 32 Mert tudom azt, hogy ez a nemzedék enyészetben végzi és mindannyian elvesznek. És Noé, az én bátyám megtarttatik azon a napon….37 Tudom, hatalmas zűrzavar jött el, és ez a nemzedék zűrzavarban végzi, és mindannyian el fognak pusztulni, kivéve Noét, az én fivéremet, aki megtarttatik, és mindazok után az ő családjából lesz a plántálás, és egy másik nép[esség] támad föl, és egy másik Melkizedek lesz a papok feje a nép fölött, aki uralkodik és szolgálja [papi rendtartást végez] az Urat.”

Előzmény: 11_11 (7292)
11_11 Creative Commons License 2026.07.24 -1 0 7292

Énok könyve : fej: 71: 1-37 v    

( 1, 3-6, 8-31, 33-36, v) + >>> ( 2, 7, 26, 32, 37.v)

71. 1 És Nir felesége, név szerint Szofanima, meddő volt, s nem szült gyermeket Nirnek…..   3 Amikor Szofanima felismerte állapotát, szégyellni kezdte magát és gyalázatot érzett, és elrejtette magát azokban a napokban, amíg megszült, és a nép közül ez senkinek nem jutott tudomására. 4 És amikor betelt a 282 nap és a szülés napja elközeledett, Nir megemlékezett a feleségéről és magához hívta őt a házba, hogy beszéljen vele. 5 És Szofanima Nirhez jött, a férje elé állt terhesen, és a szülés napjai már közel voltak. 6 És Nir meglátta őt és nagy szégyent érzett, és így szól hozzá: „Mit tettél, asszony, hogy szégyent hoztál rám a nép színe előtt? Most tehát távozz tőlem, s menj oda, ahol a méhed szégyenbe hozott téged, nehogy tisztátlanná tegyem kezeim általad, és vétkezzem az ÚR színe előtt!”…. 8 És Nir nem hitt a feleségének, s másodjára is ezt mondta: „Távozz tőlem, mert attól tartok, hogy bántalmazni foglak, és vétket követek el az ÚR színe előtt!” 9 És az történt, hogy miközben Nir a feleségéhez beszélt, Szofanima Nir lábaihoz esett és meghalt. 10 És Nir nagyon elszomorodott, és ezt mondta a szívében: „Talán szavaim miatt történt ez, mert az ember a szavaival és gondolataival vétkezik az ÚR színe előtt.” 11 Az ÚR kegyelmes hozzám; szívemben tudom az igazat, nem emeltem kezet rá. És így szólok: „Dicsőség neked, ó Uram, mert senki e földön nem tudja meg azt, hogy mi történt [velünk], amit az ÚR hozott ránk!” 12 És Nir gyorsan bezárta a ház ajtóit és Noéhoz, fivéréhez sietett, és elmondta neki mindazt, ami a feleségével történt. 13 És Noé azonnal elment Nirrel, fivérével, Nirnek a házába, Szofanima halála miatt, és miközben maguk között tárgyalták [az eseményt], látták, hogy az ő [Szofanima] méhe kész volt a szülésre. 14 És Noé ezt mondta Nirnek: „Ne legyen ez bánatodra Nir, testvérem, az ÚR ma elrejtette a szégyenünket, mert a nép közül senki nem tud erről. 15 Most pedig menjünk gyorsan és hozzuk őt el titokban, és az ÚR tartsa elrejtve ezt a szégyent.” 16 És Szofanimát az ágyra fektették, testét fekete ruhákba tekerték és a házat bezárva készültek a temetésére, és titokban ásták meg a sírgödröt. 17 És akkor egy újszülött csecsemő jött elő a halott Szofanimából, és ült az ágyon a jobb keze felől. És amikor Noé és Nir megérkeztek, látták az újszülöttet a halott Szofanima mellett ülni, annak ruháját törölgetve. 18 Noé és Nir nagy félelembe estek, mert a gyermek teste fejlett volt, mint egy három évesé; és ajkai beszédre nyíltak, és áldotta az Urat. 19 És Noé és Nir ámulva nézték; és a [gyermek] papság pecsétjét viselte a mellén, és az arca dicsőséges volt. 20 És Noé és Nir így szóltak: „Lám, az ÚR megújította a mi vérünk szerint való felszentelést, ahogy kívánta (ez az Úrtól van testvérem, és az Úr megújítja bennünk a felszentelés vérét).” 21 És Noé és Nir gyorsan megfürdették a gyermeket, felöltöztették papi ruhába, és adtak neki a megáldott kenyérből, amiből evett. És elnevezték őt Mekizedeknek. 22 Noén és Nir megfogták Szofanima testét és levették róla a fekete ruházatot és ragyogó ruhákat öltöttek rá, és ékesített sírhelyet készíttek neki. 23 És Noé, Nir és Melkizedek elmentek és nyilvánosan temették el őt. És Noé ezt mondta fivérének, Nirnek: „Vigyázz erre a gyermekre és rejtsd el őt, mert a hamis emberek fogják ellepni a földet, és megtagadják Istent, és mivel semmit nem fognak fel, megölik majd őt.” És ezek után Noé visszatért a maga lakhelyére. 24 És a nagy törvénytelenség elkezdett megszaporodni az egész földön Nir napjaiban. 25 És Nirt nagy aggodalom fogta el, különösen a gyermek miatt, és ezt mondta magában: „Jaj nekem, örökkévaló Uram! Az én napjaimban kezdett megsokasodni mindenféle törvényszegés a föld színén, és tudom azt, hogy a vég közelebb van, (mint eddig volt) és az egész földre eljön a nép törvényszegése miatt….. >>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.07.24 -1 0 7291

2026 07 24./  Náhum könyve : fej: 2 : 1-14 v

(1-3, 5-7, 9-10, 12, 14.v) + >>> (4, 8, 11,v)

1 Nézzétek, fut a hegyeken a hírvivő és hirdeti: „Szabadulás!” Tartsd meg ünnepeidet, Júda, teljesítsd fogadalmaidat, mert Béliál nem látogat el többé hozzád: mindenestül elpusztult. 2 Felvonul ellened a pusztító. Állj őrt a várfalon, őrizd az utat, övezd fel derekadat, gyűjtsd össze minden erődet! 3 Helyreállítja az Úr Jákob szőlőskertjét, és Izrael szőlőskertjét. A fosztogatók teljesen kifosztották, letördelték a vesszőket.

II. NINIVE PUSZTULÁSA

A támadás

….5 Az utakon vágtáznak a szekerek, végigszáguldanak a tereken. Olyanok, mint a tűz, mint a cikázó villám. 6 Bevetik az élcsapatot, megütköznek a hadoszlopok, megrohanják a várfalat, készen áll a védőtető. 7 Megnyílnak a folyóra néző kapuk, a palota rémüldözik. 9 Ninive olyan, mint a medence, amelyből elillan a víz: „Álljatok meg, álljatok meg!” De senki nem fordul meg. 10„Raboljátok az ezüstöt! Raboljátok az aranyat!” Kimeríthetetlen kincstár ez, tömérdek drágaság…..

Intelem Asszíria oroszlánjához

12 Hol van az oroszlánok barlangja, az oroszlánkölykök búvóhelye? Amikor útnak indult az oroszlán, a kölykökkel otthon maradt a nőstény, és nem zavarta őket semmi….  14 Lám, én szembeszállok veled – mondja a Seregek Ura –, fölégetem szekereidet, kicsinyeidet kard emészti meg. Zsákmányodat eltörlöm a földről, hírnökeid hangja nem hallatszik többé.

2026 07 24./  Náhum könyve : fej: 2 : 1-14 v

+ >>> (4, 8, 11,v)

II. NINIVE PUSZTULÁSA

A támadás

4 Harcosainak vöröslik a pajzsuk, bajnokai bíborba öltöztek, harci szekereinek vasa tündöklik, amikor a harcba bevetik, lovasai toporzékolnak….

8 Elfogják és fogságba viszik az Úrnőt, rabszolgái jajgatnak, mint a galambok, siránkoznak mellüket verdesve….

11Lopás, rablás, fosztogatás! Kihagy a szív, a térdek remegnek, rémület vesz erőt a veséken, színét veszti minden arc….

Intelem Asszíria oroszlánjához

13 Zsákmányolt az oroszlán a kölykei számára, öldökölt a nőstényeinek, odúját megtöltötte zsákmánnyal, prédával a barlangját….

Lábjegyzetek

Náh:2:6 A védőtető az ostromlók védelmére szolgáló hordozható tetőszerű hadieszköz volt.

Náh:2:8 Az Úrnő jelölheti a királynőt vagy pedig Istár pogány istennő szobrát.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!