Keresés

Részletes keresés

Jani301 Creative Commons License 4 napja 0 0 54895

Az alsó hajtókar ,nagyobbik feje is csak fél , a mérhetőség miatt van rajta a másik .

A tolómérő hát az is nyomi , csak, megközelítő értékre van ,nem kell sajnálni . Van még néhány ha valaki fikázni szeretné .

Hajtókar elvileg van megfelelő méretű rendelhető ,dugattyú csak egy milivel kisebb átmérőben eddig . 48 as volt benne 47 rendelhető amit találtam . A külön excenteres főtengelysonka , hajtókar csaja is kopott természetesem , azt csak kisebb csappal láttam még .

Na persze már kifundáltam hogyan tudom egyszerűen négypofás tokmányban felszabályozni  egy közdarab készítésével .

Meg hogy már tudom a hajtókar hosszát ,valami jobb alu ötvözetből azt sem nagy gond kifaragni . Kisebb nagy hajtókar fejjel . Az hogy lesz é belőle valami ,hát az a nagy dilemma :)

Átmérő 50 es henger viszont van egy jó dugóval ,de másféle tűgörgős hajtókarral ,ami még rövidebb is . Az alá viszont szintén közdarab kellene mert jobban belógott . 

Hab a tortán ? Lányoméknak megadta egy ilyen villamosan magát , de ott tudták hagyni a boltban ahol vettek újat :)

Most mondta hogy írtam neki az új szerzeményemről . Egyik szakmája egyébként motorkerékpár szerelő . De már turbina alkatrész gyártás irányításában érdekelt .

Előzmény: Jani301 (54886)
tycon2 Creative Commons License 4 napja 0 0 54894

Kis szegélynyírómon elfüstölt a motor, nem volt védelme. Az Achanba egy kontérbe összeszedtek szint kilós árban ezt azt. Volt benne törött szegélynyíró 3 ezerért. Nyertem. A Tekercselő meg csak csóválta a fejét, jaj, tekercselni, azt nem akar. Ha igen azért veszek 2x 8 ezres gépet, újat.

Előzmény: tycon2 (54891)
tycon2 Creative Commons License 4 napja 0 0 54893

Ott most babra ment a játék!

„Nem a bor volt a jó. Hanem a borozás…” – idézte Márai Sándor író gondolatát alpolgármesterünk, kifejtve, hogy a babfőzőfesztiválon. mert most volt.

Előzmény: tycon2 (54892)
tycon2 Creative Commons License 4 napja 0 0 54892

Mohácson.

Előzmény: Jani301 (54889)
tycon2 Creative Commons License 4 napja 0 0 54891

Ja, olyannak én is örülök, ha egy szinteingyen roncsban meglátom azt ami nekem kell belőle. Most éppen küzdök az erősítő-dvd lejátszómmal, a befujkálástól elment az egyatomos féligáteresztő tükör belőle. Most azon agyalok, hogy lehet egy lábkisujj körömnyi féligáteresztő ablakfóliát keríteni rá.

Előzmény: Jani301 (54888)
mérnökferi Creative Commons License 4 napja 0 0 54890

Köszönöm, erre rá nem jöttem volna, pedig ilyen ólom vízvezetékcső darabot nem régen váltottam ki!

Előzmény: jamesz64 (54865)
Jani301 Creative Commons License 5 napja 0 0 54889

Most nemrég többért vacsoráztunk ketten mohácson mint amit a kompresszorért adtam .

Megérte , ha legalább a motor jó ,de még nem forgattam meg ,csak szemrevételezésre néz ki jónak .

Na , pécs belvárosában a menü ebéd megvolt 5 ezerből ,de a kis drága a zöldborsó főzeléket visszaküldte ,tényleg nem volt nagyszám . Én a levest elvitelre kértem ,de az is rögtön folyt .. ott hagytam ,de egy szerencsétlen annyira elborzadva kérdezte ott hagyják ?, hát odavittem neki ,ki volt fizetve ...

Nyaraltunk ma :)  Megnéztük mohácson a cigányzátonyt , néhány ember van csak ,érdemes lemenni .

Előzmény: Jani301 (54888)
Jani301 Creative Commons License 5 napja 0 0 54888

Nem úgy árulja :) Méhbe vettem tudtam hogy rossz .

Előzmény: tycon2 (54887)
tycon2 Creative Commons License 5 napja 0 0 54887

A Lidl így árulja? Vidd vissza. Nekem egy kis-közepes eszterga kellett volna mindig, a cégemnél egy Emcomat 7-el dolgoztam. Itthon egy esztergadarabom van. Álló báb. De néha mozog még. Minden megcsinál majdnem.

Előzmény: Jani301 (54886)
Jani301 Creative Commons License 5 napja 0 0 54886

Vettem tegnapelőtt egy kéthengeres prakside kompresszort .  Az egyfázisú motorja miatt . Mindkét hajtókar eltörve , dugók a hengerbe szorulva , forgattyúsház két helyen kiütve ...

Régóta van egy háromfázisú is ,annak egyik hengere hajtókarja jó ,most kiderült még tűgörgős is a hajtókar a főtengelyen . Gondoltam cserélgetek ezt azt és majd egy hengerel legalább lesz egy egyfázisú 50 literes tartállyal .

Hogyne , nincsen két egyforma alkatrészük .....

A motoron kétféle módon rögzül a levehető excenter sonka . Mindkettőn kopott a hajtókar csap is ...

A  prakside hasított szorítós megoldású az könnyen is cserélhető ,szerelhető .

A másik megoldás viszonylag szoros illesztéssel egy sima hengeres rápréselt excenter sonka .

Na ezeknek a közepében van egy balmenetű imbusz csavar biztosításnak .

Na ,a háromfázisú préseltnek néz ki ,viszont át sincsen fúrva ,biztosító csavarnak ...

Órákat kerestem a jútún , végül is brazil videó sok van ,elég részletesek .

Na de olyan ahol nincsen semmi rögzítése a sonkának ,hát olyat nem találtam .

Naivan azt hittem átcserélem az állórészt kompletten ,és a háromfázisú egy hengerrel legalább üzemképes lesz ,de semmi nem egyforma , még a hajtókar hossza sem .

Praksidén a hengerek ,hengerfejek hibátlanok , de hát cseszhetem :)

Annyi hogy legalább a hörgőszelepeknek csak kétféle megoldása van .abból akkor van tartalék alkatrész :)

Van régóta egy egyfázisú kompresszor rész egyhengeres komplett ,de az sem megy fel átalakítás nélkül még a felfogatása sem ,meg az tekergetve szelepesnek néz ki . Viszont a forgattyús házban minden jó lehet .

No .úgy néz ki marad a régi "berúgós" kompresszorom :)

Csuhás Creative Commons License 5 napja 0 4 54885

Van egy ős öreg szerszámélező köszörűm, amit gyakran használok sík köszörűként, de ezzel voltak gondjaim.

Zavart, hogy a főorsó csapágyazásánál fura módon önbeálló csapágyat tartalmazó két "kupak" volt az öntvény fejben szimplán egy egy csavarral oldalról beszorítva. Ez eleve nem tetszett, de legfőképpen ha sík köszörülni akartam nem volt elég a korong kinyúlása, hosszú kőaggyal pedig vibrált a gép. Próbáltam egy konzolra szerelt plusz csapággyal stabilizálni, de az sem volt az igazi. Erre kitaláltam hogy van egy békebeli furatköszörű fortunám amiből leesztergálva pár mm-t betolható volt a gyári tengely csapágyazás helyére. Az öntvényt felhasítottam és csavarra összehúzva stabilabb megfogást kaptam mint az eredeti kis hernyó csavarok szorítása. Így megvolt a kinyúlás, viszont ez túl nagy volt az élezésekhez, állítani pedig nem tudtam mert az oszlopban feljövő hajtószíj nem engedte meg a tengelyirányú mozgatást. Végül azt találtam ki hogy elhagyom a lenti motort és egy másik motort felrakok a fejre a fortuna mellé, és egy hosszbordás szíjjal hajtom meg a korongot. Így a fortuna simán ki/be tolható a motorral együtt. Már csak egy tengely reteszelést kellet rá építeni hogy szerelhető legyen a korong. Már majdnem készen vagyok, még keresek egy plexi lapot és készítek egy porvédő szíj burkolatot, illetve beépítem a frekiváltót a gép elektromos részei közé. A átalakításról teszek fel pár képet ide:   https://photos.app.goo.gl/zF7nhGP49DRfWhiP9

jalpar Creative Commons License 6 napja 0 0 54884

Jó lett! Ügyes ötlet volt a késsel való jó mély bekarcolás.

bázis felület nélkül csak más eljárással sikerülhetett volna.

Akartam is javasolni, hogy ha nincs jó bázis a pozicionálása, akkor célszerű ideiglenesen rácsavarozni vagy ráragasztani valamit a tengelyre.

Előzmény: szakmókus (54883)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.04 0 1 54883

Excenrtikusan befogva:

Sajnos kicsit elszámoltam az új csúcs helyét igy eltolódott az excenter ami nem baj, az nagyobb lenne ha nem lenne az eredeti tengellyel párhuzamos.

Előzmény: szakmókus (54882)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.04 0 2 54882

Az excenter központ jelöléshez...

A satuba fogott tokmányban a munkadarabot megfogva a két belemart ékpálya élét használva bázisfelületként (az asztalra állított derékszöghöz képest) A mérőóra csúcsa csak érdeklődésképpen volt rajta.

A tengely felsőpontjához nulláztam a kos számtárcsáját. Ez egy törött menetfúró köszörült élével történt ami egyben az árkot is képezi majd.

Már csak vissza kellett számolni (tekerni) a számított magasságot ahol az új központ csúcs lesz.(ezt elszámítottam egy kicsit, fél mm is számított volna)

Érintő és fogás...

Megfordítva a tengelyt ugyanez a művelet. A függőleges véset a már meglévő vonalhoz szemre lett beállítva.

Eredmény:

A pontozó megtalálta a metszéspontot mint ahogy a központfúró is. Ezen a fűrészelt felületen a karctű csak citerázott volna és a pontozót is levezette volna valamely barázda.

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, bázis felület nélkül csak más eljárással sikerülhetett volna.

Előzmény: szakmókus (54798)
szakmókus Creative Commons License 2026.08.04 0 0 54881

Akkor a vége fényes csak a fotón látszik sötéten. Jól néz ki...

Előzmény: Csuhás (54880)
Csuhás Creative Commons License 2026.08.03 0 0 54880

A sínen csak a szokásos MÁV rozsda volt. Flexel lesorjáztam a vágási felületet, majd drótkoronggal lekeféltem a rozsdát, végül egy olajos rongydarabbal áttöröltem a felületeket. 

Előzmény: szakmókus (54867)
tycon2 Creative Commons License 2026.08.02 0 0 54879

Jó, tehát nem. Akkor kidobom. Felrakom a kuka tetjére.

Előzmény: tycon2 (54878)
tycon2 Creative Commons License 2026.08.01 0 0 54878

Nem kellene valakinek egy háztartási elektromos húsdaráló gép, fogaskerékhibás. Dobozban, ki akarom dobni. Motorja jó, megy előre, hátra. Ha van érdeklődés keresek róla képet. AFK MG 1.1.

Előzmény: rferi (54877)
rferi Creative Commons License 2026.08.01 0 0 54877

kb olyan hat centitől tízenpár centiig

Előzmény: mosogep-szerelo (54875)
jamesz64 Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54876

Használok indukciós hevítőt /gyárit/ , a tekercseket 6mm-es lágy rézcsőből hidegen, üresen készítem, a kisebb átmérőjű /15mm-es/ tekercsekhez már kell segédeszköz. 

Nincs értelme 10mm-es csövet használni, kisebb átmérőkre képtelenség roggyanás, ellapulás mentesen tekercselni.

A gyári hevítőre 8 mm-es kúpos réz csőcsonkkal, hollanderes csavarkötéssel csatlakozik, majd a tekercs része   6mm-es réz csőből készül. Elegendő az a víz ami kering benne. 

Előzmény: rferi (54874)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54875

Mekora átmérőjű tekercset hajtottak belőle?

Előzmény: rferi (54874)
rferi Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54874

A hobbycnc fórumon egy időben sok indukciós hevítő készült, edzéshez.

Annak is 10mm átmérőjű rézcsőből csinálták a tekercsét, a csőben a hűtővíz keringhetett.

A formára hajlítást pont így eszközölték: víz bele, irány a fagyó, majd másnap hajlítás.

Előzmény: szakmókus (54869)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54873

Varrott zártszelvényt láttam,rendre a varratnál szétnyílva. Húzott anyagnál lehet megvan rá a technika ami így működhet részletekbe nem lettem beavatva.

A kipufogó cső több irányba lett hajtva így betéttel nem lehetett ellátni illetve nem akarták több idomból összehegeszteni az íveket. Úgy emlékszem bevált nekik.

Előzmény: Jani301 (54871)
tycon2 Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54872

Kerítésoszlop, műanyag. fa záróelem nélkül.

Előzmény: Jani301 (54871)
Jani301 Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54871

Érdekes ötlet ...

Láttál már zártszelvényt amibe  belefagyott a víz ?

Előzmény: szakmókus (54869)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54870

Ja! Rendszerint nincs lefogatva csak oldalról kitámasztva, hogy ne vándoroljon le. A porrá aprózódott reve is jó befoglaló anyag.

Előzmény: szakmókus (54868)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54869

Valamely ismeretterjesztő csatornán láttam ahol vékonyfalú csőből kipufogó idomot hajlítottak. A deformációt úgy csökkentették hogy ledugózták és vízzel töltötték meg amit lefagyasztottak így hajlították meg jelentős behorpadás nélkül. 

Előzmény: Vetesi75 (54836)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54868

"Tetszenek a síncsavarok - ilyen mód alternatív használatára még nem gondoltam."

Én úgy tudtam hogy az üllő általában nincs rögzítve, a fa emelvényen homokágyon nyugszik ami elnyeli az ütéseket így nem sétál el a tőke, üllő, nem viszi át a padlóig az energiát így csendesebb is gondolom.

Előzmény: Vetesi75 (54813)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54867

A sín felülete hogyan lett kezelve mert nem ilyen patika állapotban hozzák lefektetni. 

Így elsőre mintha kapott volna egy citromsavas fürdőt majd passziválva valamivel.

Előzmény: Csuhás (54852)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2026.07.31 0 0 54866

45 éve volt nekem! :)

Előzmény: mérnökferi (54864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!