Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

KVX300 Creative Commons License 5 órája 0 0 68031
Előzmény: gobeee (68030)
gobeee Creative Commons License 10 órája 0 0 68030

Kérdés melyik tömeg mérésére érted? Vagy úgy érted hogy ritkán a teljes szerelvény (vontató+lakókocsi) teljes tömegét lemérik, de szétszedni nem szedik szét a szerelvényt hogy csak a lakót mérjék le?

Előzmény: imi 67 (68029)
imi 67 Creative Commons License 1 napja 0 0 68029

Tömeg mérés sehol nincs   legfeljebb  tengelysúly mérés nagyon nagyon  ritkán össztömeg .

Előzmény: KVX300 (68023)
gobeee Creative Commons License 2 napja 0 0 68028

Igen, pont ezt nem értem, hogy ha pusztán az eredeti összsúlyára akarja az ember visszaemelni akár részben akár teljesen, azt miért kell hatósággal engedélyeztetni, plusz ráadásul NKH vizsgáztatni, ami bizsga semmiben nem más mint egy normál időszakos vizsga, csak max megnézik hogy az új terhelhetőségi tábla pl laminált lapja fel van-e ragasztva...
Mert ugye a gyári súlyadatok könnyedén bizonyíthatók egy CoC doksi bekéréssel a gyártótól és/vagy az alváz gyártójától nyilatkozattal pl a fékrendszerről...
Ráadásul olyan ügyben, ami ha jól gondolom a hatóság mulasztásából is fakad, mert a honosításnál ők adták ki a műszaki adatlapot és forgalmit a sok esetben teljesen irreális saját tömeg és össztömeg adatokkal, amik akár pont ütik egymást...
Sztem indokolt lenne egy gyorsított/egyszerűsített eljárásban kezelni az ilyen helyzeteket, nem pedig egy fiktív átalakításról szóló engedélyeztetési cécó keretében...

Előzmény: Vag80 (68026)
Vag80 Creative Commons License 2 napja 0 0 68027

Ha meg lett volna a Holland forgalmi másolata az segítség lett volna, de az archívumban csak 10 évig őrzik az iratokat. 2006ban még honosításkor nem csináltak fotót a forgalmiról. A lakó jó állapotban van, itthon egy tulajdonosa volt.

Vag80 Creative Commons License 2 napja 0 0 68026

Hali!

Én is ebben a cipőben járok, kíváncsiságból vittem be a cégünkhöz lemérni a lakót. Meglepődtem hogy szinte teljesen üresen (csak gázpalack meg elő-sátor)690 kg, a forgalmiban 535/650 van beírva.Régi lakó fürdő nélkül.A gyári adatok 590/820.Futottam pár kört most tartok ott hogy átépítési és nkh vizsga. Még gondolkodom megéri-e? Elvileg 50.000 plusz nkh vizsga plusz új forgalmi. 

Előzmény: gobeee (68025)
gobeee Creative Commons License 2 napja 0 0 68025

Köszönöm szépen a gyors válaszokat, ezek szerint a németek és osztrákok veszik csak ennyire komolyan... :)
Közben kiderítettem, hogy ha a legális utat választja a tesóm, azaz az indokolatlanul lehúzott összsúlyt akarja felfele visszamódosítani legalább részben (pl rátenni 100 kg-ot), ahhoz is átalakítási engedélyeztetési eljárást kell indítani az NKH-nál, még úgy is hogy bizonyíthatóan jóval magasabb volt az eredeti összsúlya a lakókocsinak, ezt a gyártó által kiállított CoC-al és az alváz gyártójának (AL-KO) nyilatkozatával is, hogy a fékrendszer bírja bőven a magasabb összsúlyt... 
Szóval annak ellenére, hogy semmilyen átalakítás nem történik, pusztán a forgalmiban az összsúlyt szeretnénk valamelyest visszamódoítani felfele, így is átalakítási engedélyeztetést kell csinálni, és ha jóváhagyják (miért ne tennék ezen dokumentumok lobogtatása esetén), akkor még slusz poénként pluszban el kell vinni NKH vizsgahelyre még le is vizsgáztatni... :-)
Megeszem a kalapom ha értem miért van erre a cécóra szükség pusztán annak érdekében, hogy az eredeti magasabb összsúly fele vissza legyen módosítva a forgalmiban ez az egy adat...

Ezek alapján szerintem jogosan merül fel a kérdés mennyi értelme van ebbe a procedúrába belekezdeni, illetve hogy ennek az egész procedúrának mennyi rizikója van (pl a hatósági vizsgán...)

Előzmény: KVX300 (68023)
BiharyG Creative Commons License 2 napja 0 0 68024

Szerintetek mennyire gyakori, illetve előfordul e akár itthon akár Szlovéniában, Horvátoban, Olaszoban, hogy nem csak hogy megállítják súlyt mérni és lekapcsoltatják a vontató autót is csak a lakót megmérni??

Németországban rendszeresen látok ilyen akciót, de előfordult már Ausztriában is. Máshol még nem találkoztam ilyennel; de ez nem jelenti azt, hogy nincs...

Előzmény: gobeee (68021)
KVX300 Creative Commons License 2 napja 0 0 68023

Engem is érdekelt a téma, amit felvetettél, mert az én lakónál is nagyon kicsi a különbség (gyárilag) a saját- és az össztömeg között. Gyakorlatilag teljesen kipakolva lehet csak vontatni, hogy ne legyen túlterhelve. Namost a kutatásaim szerint - a gyakorlatban - Magyarországon csak a kamionokat mérik, bár elméletileg akárkit kirendelhetnek mérésre egy kihelyezett tömegmérés esetén. Vizsgán nincs tömeg mérés. Szóval az országon belül minimális a megbukás veszélye. Ha balesetezel, akkor még előkerülhet ez a kérdés.

Külföldön már országonként változik. Kiragadva néhány példát:

1. Ausztria, Svájc: (akár csak 1 kg) túlterhelésnél azonnal büntetnek (a rendőr hozzáállása esetleg befolyásolhatja a kimenetelt pl: megengedi neked, hogy kipakolj néhány cuccot, hogy éppen beférjél a limit alá.

2. Németország: úgy emlékszem 5%-onként ugrik a bünti mértéke, de itt is alá kell menni a limitnek, hogy tovább engedjenek. Talán 15%-ig működik ez, utána már komolyabb retorziókra lehet számítani.

Igazából én is annak a pártján állok, hogy ne legyenek túlterhelt utánfutók, lakókocsik. A probléma az, hogy az átlag állampolgárnak nem nagyon van lehetősége megmérnie a saját szerelvényének tömeg adatait, tengelyterheléseket. Én bekértem magam egy hulladékudvarba és ott mérettem le a lakót a teherautó mérlegen.

Valami hasonló rendszert kellene meghonosítani, mint ami az USA-ban van: nagyobb (főleg autópálya) benzinkutakon van egy tehermérleg és némi pénz ellenében mindenki le tudja mérni az aktuális tömegadatait. Szóval meg van teremtve az infrastruktúrális feltétele, hogy mindenki tudatában legyen a szerelvénye tömegével. Szerintem Magyarországon egy közúti ellenőrzés során sem tudnák megmondani, hogy az ember fia hol is tudta volna megméretni a kocsiját. De ettől persze még a büntetést bizonyosan kiosztanák túlterhelés esetén.

Előzmény: gobeee (68021)
outdoorfamily Creative Commons License 2 napja 0 0 68022

Mi nagyon szeretjük, sokmindenre használjuk.

(BALÁZS)

Előzmény: Veteranjames01 (68016)
gobeee Creative Commons License 3 napja 0 0 68021

Sziasztok! 

A testvérem vett egy használt lakókocsit, amit a még kettővel ezelőtti tulaj úgy honosította, hogy az összsúlyát levitte több száz kilóval egyrészt hogy tudja legálisan vontatni nem túl nagy autójával, illetve a súlyadó is jobb lett így egy picit. Viszont elkövettek (vagy ő vagy hatóság vagy így együtt) egy olyan alapvető hibát, hogy az új, csökkentett összsúly  a forgalmiban kb annyi lett mint a valóságban a lakókocsi üres súlya (Az üres súlyt pedig papíron szintén jóval lejjebb vitték, aminek persze semmi köze a valósághoz...

Emiatt a testvérem meglehetősen aggódik, hogy mi van ha kiállítják az út szélén súlyt mérni úgy, hogy a vontató autót is lecsatlakoztatják róla, hogy csak a lakókocsi súlyát le tudják mérni.

Mivel a fenti okból lehetetlen beleférni a új összsúlyba ami a forgalmiban van, vélhetően megbüntetnék, rosszabbra nem is mer gondolni...

Szerintetek mennyire gyakori, illetve előfordul e akár itthon akár Szlovéniában, Horvátoban, Olaszoban, hogy nem csak hogy megállítják súlyt mérni és lekapcsoltatják a vontató autót is csak a lakót megmérni??

Az összsúllyal nincs probléma semmiképp, tesómnak B96 jogsija van.

Köszi szépen ha elmondjátok tapasztalataitokat ezügyben!

KVX300 Creative Commons License 2026.01.03 0 1 68020

Mi egy kicsit távolabb mentünk

A probléma inkább a hazaérkezéssel, illetve a beállással volt, mert az enyhén lejtős jeges úton nem tudtam beállni a szerelvénnyel.

Előzmény: tsalis (68019)
tsalis Creative Commons License 2026.01.02 0 0 68019

BUÉK! Mi csak belementünk itt az udvaron babonából, hogy nyáron majd menni tudjunk.:)

Előzmény: KVX300 (68018)
KVX300 Creative Commons License 2025.12.31 0 2 68018

BUÉK minden kedves lakókocsizónak, lakóautósnak!

Szilveszterkor megy valaki egy szezonzáró/szezonnyitó kőrt?

érdeklődő 49 Creative Commons License 2025.11.19 0 1 68017

Sziasztok ! Van itt valakinek ( vagy jól ismeri ) a Bürstner Club 420 3853 típusú lakókocsija ??

Szeretnék az elektromos hálózatról kérdezni . Hol mennek a vezetékek ?? csőben ?? 

Veteranjames01 Creative Commons License 2025.11.13 0 0 68016

Sziasztok.

Vettem egy kínai 8KW (valójában 5KW) diesel fűtést.Harmincpárezer volt.

Az egybe épített, magas változat.  Kipróbáltam a műhelyben. Bluetoothos változat.

Ha valaki vásárlás előtt van és Szilasliget környékén lakik-jár, amíg össze van, 1-2 hétig, rakva szívesen megmutatom használat közben.

Így lehet hallani a hangját élőben,ami talán zavaró lehet lakókocsiban. 

Üdv. János

Itt elértek: https://www.ricker.hu/veteran-oldtimer-auto-felujitas-restauralas-kapcsolat/

angollora Creative Commons License 2025.10.27 0 0 68015

Köszönöm.

Előzmény: BiharyG (68014)
BiharyG Creative Commons License 2025.10.26 0 0 68014

Mivel -ahogy írtad- 25-30 éves járgányokról van szó, a típus/márka szinte teljesen lényegtelen; az előélet, az esetleges sérülések, a karbantartás ami fontos. Ezek elsődleges ellensége a beázás. Ha bárhol beázás-nyomot látsz, inkább keress másikat. Ha a padló bárhol puha, ha az ablakok körül vagy a felső sarkokban benyomható a burkolat, az is beázásra utal. A méret, az elrendezés legyen meg, a felszereltség később is módosítható.

Előzmény: angollora (68013)
angollora Creative Commons License 2025.10.26 0 0 68013

Sziasztok!

Könnyű lakókocsi vásárlásra szántam el magam.Milyen márkákat ajánlotok, gondolom ezeknél is van minőségi ill. olcsóbb kategória.Max 8-900kg-os lakókra gondoltam.Mivel 25-30 éves járgányokról lehet szó, a vásárlásnál megvizsgált, ellenőrizendő területeket is ismertessétek!Köszönöm a leírt tanácsokat!

BMWKRAFT Creative Commons License 2025.10.23 0 0 68012

Most lett meg a hiba. A rendszer egyes részei az esetlegességig vannak életben tartva.

A hiba kijavítását a rendszer teljes élettartamára tervezd.

Röviden, a bontóig.

Előzmény: _cseszo (68011)
_cseszo Creative Commons License 2025.10.21 0 0 68011

Köszi a tanácsot. Jómagam villamosmérnök vagyok, ami műszerész kollégáim szerint csak hátrány, én is inkább forrasztani szeretek de itt valami oldható kötés kellett, hogy esetlegesen az egész kábelt a steckerig le lehessen cserélni. Könnyen hozzáférhető, ha netán nem biztosÍtja a megfelelő kötést akkor vagy valami durvább késes csatlakozásra vagy forrasztásra lesz cserélve.

Előzmény: fekvőrendőr (68008)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.10.21 0 1 68010

Én egy konzervatív öreg elektronikai műszerész vagyok voltam. Én biztosan forrasztanám.

Mikor meghalt a Thetford WC öblítő szivattyúm megdöbbentem, hogy olyan rövid a vezetéke, hogy a csatlakozás a víz alatt lesz. Forrasztottam + duplán tettem rá gyantás zsugorcsövet. Már 4-5 éve bírja...

Előzmény: Atis57 (68009)
Atis57 Creative Commons License 2025.10.20 -1 0 68009

Szia!

Villanyszerelésből kiindulva?

Vannak/voltak egészen jók is amiket 20 éve raktam be.

S vannak a maiak (mivel minden kereskedésben a legalját árulják )

Ezekből 1-3 év után már cseréltem.Ha ez rezgésnek meg viznek is ki van téve--akkor , bármi lehet.?

Az autó iparban nem tilos a forrasztás. 

Előzmény: fekvőrendőr (68008)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.10.20 0 0 68008

Gondolkodtam még egy kicsit a wagoról.

Arra van tervezve, hogy egy kötődobozban biztosítsa vezetékek összekötését, nem tudom meddig bírja az állandó rezgést, mozgást, dinamikus terhelést.

Előzmény: fekvőrendőr (68007)
fekvőrendőr Creative Commons License 2025.10.20 0 0 68007

A wagoval hosszú távra egy újabb korróziós lehetőséget vittél a rendszerbe.

Forrasztás+gyantás zsugorcső szigetelés, vagy ha már minden kötél szakad, a wagot wago gél boxba kell tenni!

Előzmény: _cseszo (68006)
_cseszo Creative Commons License 2025.10.20 0 1 68006

No akkor okulásként hátha másnak segit: 

Minden de igy ahogy mondom minden egyes csatlakozó korrodált volt. Értsd ez alatt a steckert ami az autóra csatlakozik. Lecseréltem. Benn az ülés alatt egy sorkapocs és egy 9 tűs csatlakozó. A sorkapcsok kontaktspray a csatlakozó levágva és wagoval egyenként összekötve. Innen megy hátra, ahol a lökháritó burkolat alatt újabb sorkapocs és 9tűs csatlakozó. Ezeket kontaktspray tette használhatóvá. De ez még mind nem oldotta meg a problémát. Lámpákat le kellett szedni és az összes csatlakozó sarut valamint az izzó foglalatokat megcsiszolni és kontaktsprayvel kezelni. 

A rend helyreállt. Jópár órát ba...tam el evvel. A Soudal kontaktspray nem vált be csak a Contact Chemie tipusú.

fekvőrendőr Creative Commons License 2025.10.13 0 0 68005

Kontakt spray, nem WD40!

Előzmény: KVX300 (68004)
KVX300 Creative Commons License 2025.10.13 0 0 68004

Én a villamos csatlakozó kontakthibájára gyanakodnék ezesetben. Nekem is volt már ilyen. A réz érintkezők felülete oxidálódik az idő múltával és nem tudja átadni a feszültséget. Párszor össze kell dugni a csatlakozót, majd szétbontani többször egymás után. Nem árt egy kis kontakt spray sem (ha van). Ha ez sem segít én csak akkor kezdeném szétbontani a csatlakozót. Persze a csatlakozóban is meglazulhatott egy csavaros vezetékbekötés, vagy korrodálódhatott 1-1 vezeték lecsupaszított vége. De lehet még beköltöző pók, bogár. Nem egy hálás feladat a kontakthiba megtalálása, sziszi-fuszi munka, de muszáj megjavítani.

Előzmény: _cseszo (68002)
BMWKRAFT Creative Commons License 2025.10.13 0 0 68003

Szia!

Ha az auto aljzata rendben van (gondolom ezt ellenörizted  a teszterrel), akkor a következö lepes a dugvilla szetszerelese ellenörzes celjabol.

Az esetek nagy szazalekaban ott szokott lenni a gond.

Előzmény: _cseszo (68002)
_cseszo Creative Commons License 2025.10.13 0 0 68002

Sziasztok!

Adott egy Hobby 400 Deluxe easy lakó amit nemrég vettem. Mikor az eladótól elhoztuk szépen világított minden lámpa ahogy kell, de mkor átírásra vittem hátul az alsó lámpatesteken semmi sem világított. Se helyzetjelző, se index se fék. Az oldalsó helyzetjezők égnek. 13 tűs a kocsi aljzata is és a lakó csatlakozója is. Evvel a kétoldalas teszterrel megnéztem mindkettőt és a teszter szerint minden jó. Mégsem égnek....

Járt már így valaki? Esteleg valami ötlet, tipp, kapcsolási raju?

Köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!