E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
1Hozzátok azonban, testvérek, nem szólhattam úgy, mint lelki emberekhez, hanem csak mint testiekhez, mint akik még nem nőttetek fel Krisztusban. 2 Tejjel tápláltalak benneteket, nem szilárd étellel, mert nem bírtátok el. Sőt még most sem bírjátok el, 3 mert testiek vagytok. Amikor ugyanis vetélkedtek és civódtok, nem vagytok-e testiek, és nem viselkedtek-e nagyon is emberi módon? 4 Mert amíg az egyik így nyilatkozik: „Én Pállal tartok”, a másik meg: „Én Apollóval” – vajon nem vagytok-e túlságosan emberiek? 5 Mert mi Apolló? Mi Pál? Szolgák csupán, akik által hívők lettetek, ahogy nekik az Úr megadta. 6 Én ültettem, Apolló öntözte, de a növekedést az Isten adta….
8 Az ültető és az öntöző egyek, el is nyeri mindegyik a jutalmát fáradozásához mérten.9 Istennek vagyunk ugyanis munkatársai, ti meg Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok. 10 Mint gondos építőmester, az Istentől nekem juttatott kegyelemmel megvetettem az alapot, de más épít rá. 11 A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki nem rakhat. 12 Kinek-kinek munkája mutatja majd meg, hogy erre az alapra aranyból, ezüstből, drágakőből, fából, szénából vagy szalmából épít-e. 13 Az (Úr) napja ugyanis nyilvánvalóvá teszi, mivel tűzzel érkezik, és a tűz majd megmutatja, kinek mit ér a munkája. 14 Akinek építménye megmarad, jutalomban részesül…..17Aki lerontja az Isten templomát, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az. 18 Senki ne ámítsa magát! Aki közületek bölcsnek tartja magát ezen a világon, váljék balgává, hogy csakugyan bölcs lehessen. 19 Hiszen a világ bölcsessége balgaság Isten előtt. Amint írva van: „Saját ravaszságukkal fogja meg a bölcseket.” 20 Továbbá: Tárva az Úr előtt az emberek gondolata, csupa hiúság a foglalata. 21 Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: 22 Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek. 23 Ti azonban Krisztuséi vagytok, Krisztus pedig az Istené.
7 Nem számít sem az, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak a gyarapodást adó Isten….15 De akinek műve elhamvad, az kárt vall. Maga ugyan megmenekül, de csak mintegy tűz által. 16 Nem tudjátok, hogy Isten temploma vagytok, s az Isten Lelke lakik bennetek?....
1Ezek után Pál elhagyta Athént, és Korintusba ment. 2 Itt találkozott egy Aquila nevű, pontuszi származású zsidóval, aki nemrég érkezett Itáliából feleségével, Priszcillával, mert Klaudiusz elrendelte, hogy az összes zsidó hagyja el Rómát…. 4 Szombatonként felszólalt a zsinagógában, meggyőzte a zsidókat és a görögöket. 5 Mihelyt Szilás és Timóteus megérkezett Macedóniából, Pál egészen a tanításnak szentelte magát. Bizonyítékokat sorakoztatott fel, hogy Jézus a Messiás.
6 Ellenvetéseikre és káromlásaikra ruháját rázva azt kiáltotta: „Véretek szálljon a fejetekre! Én ártatlan vagyok. Mostantól a pogányokhoz fordulok.” 7 Otthagyta őket, és egy Ticiusz Jusztusz nevű istenfélő ember házába ment, akinek háza a zsinagóga szomszédságában állt.8 Kriszpusz, a zsinagóga elöljárója azonban egész háza népével együtt hitt az Úrban. Sok korintusi is megtért és megkeresztelkedett azok közül, akik hallgatták. 9 Egy éjjel az Úr álmában felszólította Pált: „Ne félj, hanem beszélj, és ne hallgass!.... 11 Ott maradt hát másfél évig, és hirdette az embereknek az Isten szavát.
Gallió prokonzul előtt.
12 Amikor Gallió volt Achája helytartója, a zsidók egy emberként Pálra támadtak, és a törvényszék elé hurcolták, ezzel a váddal:… 14 Pál éppen szólásra akarta nyitni a száját, amikor Gallió a zsidókhoz fordult: „Ha valami törvénytelenségről vagy gonosztettről volna szó, akkor meghallgatnálak benneteket, ahogy annak a rendje van….
Visszatérés Antiochiába.
20 Arra kérték, hogy huzamosabb ideig maradjon, de nem állt rá. 21 Búcsúzáskor azonban megígérte: „Ha Isten is akarja, majd újra eljövök.” Ezzel elhajózott Efezusból, 22 s lement Cezáreába. Innét fölment (Jeruzsálembe), hogy üdvözölje az egyházat, aztán visszatért Antiochiába.
A harmadik út..
23 Egy ideig még itt tartózkodott, aztán útnak indult, sorra bejárta Galácia vidékét és Frígiát, és erőt öntött a tanítványokba. 24 Közben egy alexandriai származású, Apolló nevű zsidó érkezett Efezusba. Ékesszóló és az Írásokban igen jártas ember volt. 25 Már kapott valami oktatást az Úr igazságairól, buzgón és helyesen beszélt és tanított Jézusról, de még csak János keresztségéről tudott.26 Bátran elkezdett tanítani a zsinagógában. Priszcilla és Aquila meghallották, elhívták magukhoz, és pontosabban elmagyarázták neki az Isten útját…..
A korintusi egyház alapítása. …3 Hozzájuk költözött, s mivel ugyanazt a mesterséget űzte, náluk maradt, és velük dolgozott; sátorkészítés volt a mesterségük….. 10 Én veled vagyok, senki sem fog hozzád nyúlni vagy ártani neked, mert sok emberem van ebben a városban.”….
Gallió prokonzul előtt. …13 „Ez arra próbálja rábeszélni az embereket, hogy a törvényen kívüli módon tiszteljék az Istent.”…. 15 Ha azonban valamely tanítással, személlyel vagy törvényeitekkel kapcsolatban merül fel vitás kérdés, magatok lássátok. Ilyesmiben én nem akarok bíró lenni.” 16 Ezzel elkergette őket bírói széke elől. 17 Erre a görögök nekiestek Szosztenésznek, a zsinagóga elöljárójának, és ott a bírói szék előtt agyba-főbe verték. De Gallió mit sem törődött vele.
Visszatérés Antiochiába. 18 Pál még jó ideig ott maradt, aztán búcsút vett a testvérektől, és Priszcillával és Aquilával együtt Szíriába hajózott. Előbb azonban Kenkreában lenyíratta a haját, mert fogadalmat tett. 19 Efezusba érkezve elvált tőlük, a zsinagógába ment, és vitába szállt a zsidókkal….
A harmadik út.. …27 Mivel Achájába szándékozott utazni, a testvérek biztatták, és írtak a tanítványoknak is, hogy fogadják szívesen. Megérkezve a neki adott kegyelem révén nagy szolgálatot tett a hívőknek, 28 mert a nyilvánosság előtt ügyesen megcáfolta a zsidókat: az Írásokból bebizonyította, hogy Jézus a Messiás.
….2 Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásra. 3 Menjetek! Úgy küldelek benneteket, mint bárányokat a farkasok közé. 4 Ne vigyetek magatokkal erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit ne üdvözöljetek. 5 Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak!... 7 Maradjatok ott abban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert a munkás megérdemli a maga bérét. Ne járjatok házról házra…… 9 Gyógyítsátok meg ott a betegeket s hirdessétek: Közel van hozzátok az Isten országa! 10 De ha betértek valamelyik városba, és nem látnak titeket szívesen, menjetek ki az utcára és mondjátok: 11 Még a port is lerázzuk, ami városotokban a lábunkra tapadt, de azért tudjátok meg: Közel van az Isten országa.12 Bizony mondom nektek: Szodoma sorsa könnyebb lesz azon a napon, mint azé a városé. 13 Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidónban történtek volna a bennetek végbement csodák, már rég zsákban és hamuban tartottak volna bűnbánatot…. 16 Aki titeket hallgat, engem hallgat, aki titeket elutasít, engem utasít el, aki pedig engem elutasít, azt utasítja el, aki küldött.”
A hetvenkét tanítvány visszatérése.
17 A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza. „Uram – mondták –, nevedre még az ördögök is engedelmeskedtek nekünk.” 18 Így válaszolt nekik: „Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. 19 Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek. Nem fog ártani nektek semmi. 20 De mégse annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben.”
Jézus öröme.
21 Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben, ezekkel a szavakkal: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked….23 Majd külön a tanítványokhoz fordult, és így szólt: „Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. 24 Bizony mondom nektek, hogy sok próféta és király akarta látni, amit ti láttok, és nem látta, hallani, amit ti hallotok, és nem hallotta.”
Az irgalmas szamaritánus.
25 Egy törvénytudó felállt, hogy próbára tegye. „Mester – szólította meg –, mit tegyek, hogy eljussak az örök életre?” 26 Megkérdezte tőle: „Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?” 27 Így válaszolt: „Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, felebarátodat pedig, mint saját magadat.” 28 „Helyesen feleltél. Tégy így, és élni fogsz!” – válaszolta neki. 29 De az igazolni akarta magát, ezért megkérdezte Jézustól: „Kit tekintsek felebarátomnak?” 30 Erre Jézus átvette a szót: „Egy ember Jeruzsálemből Jerikóba ment. Rablók kezébe került. Ezek kifosztották, véresre verték, és félholtan otthagyták.31 Történetesen egy pap tartott lefelé az úton. Észrevette, de elment mellette. 32 Ugyanígy közeledett egy levita is. Látta, de továbbment. …
34 Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta….
36 Mit gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” 37 „Aki irgalmas szívű volt iránta” – felelte. Jézus így folytatta: „Menj, és tégy te is hasonlóképpen.”
Mária és Márta.
38 Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába….. 40 Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem gondolsz-e vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki? Szólj neki, hogy segítsen nekem!” 41 Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, 42 pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.”
1Ezek után az Úr kiválasztott más hetvenkettőt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni készült….. 6 Ha békesség fia lakik ott, rászáll békességetek, ha nem, visszaszáll rátok…. 8 Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak…. 14 Ezért Tírusznak és Szidónnak tűrhetőbb lesz a sorsa az ítéletkor, mint nektek. 15 És te, Kafarnaum! Nemde az égig emelkedtél? Egészen az alvilágig fogsz süllyedni!....
A hetvenkét tanítvány visszatérése……
Jézus öröme.
22 Mindent átadott nekem Atyám. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya, és hogy ki az Atya, azt csak a Fiú vagy akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.” ….
Az irgalmas szamaritánus.
33Végül egy szamariainak is arra vitt az útja. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve….35 Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked…..
Mária és Márta.
39 Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához, és hallgatta a szavait....
2 Ábrahám nemzette Izsákot, Izsák nemzette Jákobot, Jákob nemzette Júdát és testvéreit…. 5 Salmonnak született Boász, Ráchábtól. Boásznak született Jobed, Ruttól. Jobed nemzette Izájt, 6 Izáj nemzette Dávid királyt. Dávidnak született Salamon, Urija feleségétől. 7 Salamon nemzette Rechabeámot, Rechabeám nemzette Abiját, Abija nemzette Azát…. 9 Uzija nemzette Jotámot, Jotám nemzette Acházt, Acház nemzette Hiszkiját.10 Hiszkija nemzette Manasszét, Manassze nemzette Amoszt, Amosz nemzette Joziját. 11 Jozija nemzette Jechonját és testvéreit – a Babilonba való elhurcoláskor….. 13 Zerubbábel nemzette Abihudot, Abihud nemzette Eljakimot. Eljakim nemzette Acort….15 Eliud nemzette Eleazárt, Eleazár nemzette Mattant, Mattan nemzette Jákobot. 16 Jákob nemzette Józsefet, Máriának a férjét, aki a Krisztusnak nevezett Jézust szülte.17 Így a nemzedékek száma: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a Babilonba való elhurcolásig tizennégy nemzedék, és a Babilonba való elhurcolástól Krisztusig tizennégy nemzedék.
Jézus születése.
18 Jézus Krisztus születésének ez a története: Anyja, Mária, Józsefnek a jegyese, még mielőtt egybekeltek volna, úgy találtatott, hogy gyermeket fogant a Szentlélektől. 19 Férje, József igaz ember volt, nem akarta a nyilvánosság előtt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el…. 21 Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.”… 24 József erre fölébredt álmából és úgy tett, ahogy az Úr angyala parancsolta. Magához vette feleségét, 25 de nem ismerte meg, míg világra nem hozta fiát, akinek a Jézus nevet adta.
20 Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt hozzá: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van!.... 22 Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a
próféta szavával mondott: 23 Íme, a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten……
….2 „Csinálj magadnak két ezüstkürtöt, kovácsolt munka legyen. A közösség összehívására, s táborbontáskor jeladásra szolgáljanak….
4 De ha csak az egyiket fújják meg, akkor csupán a vezérek, Izrael ezreinek a fejei gyűljenek köréd….. 6 A második olyan kürtszóra, amelyet parancsszótok követ, a dél felé táborozók induljanak. A kürtszó után vezényszónak kell következnie, annak jeléül, hogy útra kell kelni. 7 A közösség összehívására azonban csupán kürtölni kell, jelszót nem kell kiadni. 8 Áron fiai, a papok fújják a kürtöt, s ez a szokás maradjon meg egyszer s mindenkorra, az eljövendő nemzedékekre is kötelező szabálynak. 9 S ha földeteken a benneteket szorongató ellenség ellen hadba vonultok, fújjátok meg a trombitákat, és adjatok vezényszókat, hogy az Úr, a ti Istenetek megemlékezzék rólatok, és megmeneküljetek ellenségeitek elől. 10 Örömünnepeitek alkalmával, ünnepnapjaitokon és újhold idején égő- és közösségi áldozataitokra fújjátok meg a kürtöket, hogy Istenetek figyelmét magatokra irányítsátok. Az Úr vagyok, a ti Istenetek.”
A menetelés rendje.
11 A második esztendő második hónapjában, a hónap huszadik napján fölemelkedett a felhő a tanúság hajléka felől.12 Izrael fiai tehát tábort bontottak, és pihenőket tartva (odébb vonultak) a Sínai pusztáról. A felhő Paran pusztájában ereszkedett le. 13 Először keltek útra az Úr parancsára, amelyet Mózes által adott. 14 Elsőként Júda fiai táborának hadi jelvénye indult, az egyik csoport a másik után. Csapatuk élén Amminadab fia, Nachson állt.15 Az Isszachár fiai törzsének csapatát Cuár fia, Netaneel vezette. 16 A Zebulun fiaiból álló törzs csapatának vezére Helon fia, Eliab volt. 17 Amikor lebontották a hajlékot, elindultak Gerson és Merári fiai, akiknek a hajlékot kellett vinniük. 18 Azután Ruben fiai táborának hadi jelvénye következett, egyik csoport a másik után; az ő csapatuk élén Sedeur fia, Elicur állt. 19 A Simeon fiaiból álló törzs csapatát Curisaddai fia, Selumiel vezette. 20 A Gád fiaiból álló törzs csapatának Reuel fia, Eljazaf volt a vezére. 21 Azután Kehát fiai indultak, akiknek a szentélyt kellett vinniük; mire megérkeztek, akkorra a hajlékot már felállították. 22 Most Efraim fiai táborának hadi jelvénye indult, egyik csoport a másik után; csapatuk élén Ammihud fia, Elisama állt. 23 A Manassze fiaiból álló törzs csapatát Pedacur fia, Gamliel vezette.24 A Benjamin fiaiból álló törzs csapatának Gidoni fia, Abidan volt a vezére. 25 Majd Dán fiai táborának hadi jelvénye következett, ez szolgált az egész tábornak hátvédül; csapatuk élén Ammisaddai fia, Achiezer állt. 26 Az Áser fiaiból álló törzs csapatát Ochran fia, Pagiel vezette.27 A Naftali fiaiból álló törzs csapatának Enan fia, Achira volt a vezére….
Izrael fiainak vezetője, Hobáb.
29 Így szólt Mózes Hobábhoz, a Midián fiai közül való Reuel fiához, aki apósa volt Mózesnek: „Készen vagyunk rá, hogy elinduljunk arra a helyre, amelyről azt mondta az Úr: nektek adom. Gyere velünk! Jóval viszonozzuk majd, hiszen az Úr boldogulást ígért Izraelnek.” 30 Ő azonban ezt válaszolta: „Nem megyek, inkább visszatérek szülőföldemre, rokonaim körébe.” 31 De (Mózes) folytatta: „Ne hagyj cserben minket! Éppen mert olyan jól tudod, hol üthetünk tábort a pusztában,
neked kell a szemünk világának lenned. 32 Ha velünk jössz, részed lesz mindabban a jóban, amelyet az Úr nekünk juttat.”
Az útra kelés.
33 Elindultak hát az Úr hegyétől, és háromnapi járásnyira (mentek) az Úr szövetségének ládája haladt a háromnapi úton elöl, hogy táborhelyet mutasson nekik. 34 S az Úr felhője lebegett fölöttük azon a napon, amelyen a táborból elindultak. 35 Amikor a láda elindult, Mózes így szólt: „Kelj föl, Uram, hogy ellenségeid szétszóródjanak, s gyűlölőid fussanak színed elől!”36 S amikor megállt, ezt mondta: „Térj vissza, Uram, Izrael ezreinek sokaságához!”
1 Azután ezt mondta az Úr Mózesnek:…. 3 Ha megfújják őket, az egész közösség gyűljön köréd a megnyilatkozás sátorának bejáratához….. 5 Ha a kürtszó után felhangzik vezényszótok, a kelet felé táborozók keljenek útra….
A menetelés rendje.
28 Ez volt a sorrend, amely szerint Izrael fiai útra keltek, az egyik csoport a másik után; így keltek útra….
23 Közben több bárka érkezett Tibériásból annak a helynek a közelébe, ahol a kenyeret ették. ….
27 De ne romlandó eledelért fáradozzatok, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre. Ezt az Emberfia adja nektek, aki mellett maga az Atya tett tanúságot.”28 Erre megkérdezték tőle: „Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot vigyünk végbe?”29 „Az tetszik Istennek – válaszolta Jézus –, ha hisztek abban, akit küldött.”….
31 Atyáink mannát ettek a pusztában, amint az Írás mondja: Égi kenyeret adott nekik enni.” 32 Jézus erre azt mondta: „Bizony, bizony, mondom nektek: Nem Mózes adott nektek kenyeret az égből, hanem Atyám adja nektek az igazi mennyei kenyeret.
33 Mert az az Isten kenyere, aki alászáll a mennyből, és életet ad a világnak.” ….
35 „Én vagyok az élet kenyere – felelte Jézus. – Aki hozzám jön, többé nem éhezik, s aki bennem hisz, nem szomjazik soha. 36 De megmondtam, hogy bár láttok, mégsem hisztek. 37 Minden, amit nekem ad az Atya, hozzám jön. S aki hozzám jön, nem taszítom el. 38 Mert nem azért szálltam alá a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem meg, hanem annak akaratát, aki küldött. 39 Annak, aki küldött, az az akarata, hogy abból, amit nekem adott, semmit el ne veszítsek, hanem feltámasszam az utolsó napon. 40 Mert Atyámnak az akarata, hogy mindenki, aki látja a Fiút és hisz benne, örökké éljen, s feltámasszam az utolsó napon.” 41A zsidók elkezdtek zúgolódni, amiért azt mondta: „Én vagyok a mennyből alászállott kenyér.” 42 Így érveltek: „Nem Jézus ez, Józsefnek a fia, akinek ismerjük apját, anyját? Hogyan mondhatja hát, hogy a mennyből szálltam alá?”43 Jézus azonban így szólt: „Ne zúgolódjatok egymás között. 44 Senki sem jöhet hozzám, ha az Atya, aki küldött, nem vonzza, s én feltámasztom az utolsó napon. 45 Megírták a próféták: Mindnyájan Isten tanítványai lesznek. Mindenki, aki hallgat az Atyára és tanul tőle, hozzám jön. 46 Nem mintha valaki is látta volna az Atyát, csak aki az Istentől van, az látta az Atyát. 47 Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van….49 Atyáitok mannát ettek a pusztában, mégis meghaltak. …..51 Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A kenyér, amelyet adok, a testem a világ életéért.” 52 Erre vita támadt a zsidók közt: „Hogy adhatja ez a testét eledelül?” 53 Jézus ezt mondta rá: „Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. 54 De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. 55 A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. 56 Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. 57 Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik.58 Ez a mennyből alászállott kenyér nem olyan, mint az, amelyet atyáitok ettek, és meghaltak. Aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él.” 59 Ezeket mondta, amikor Kafarnaumban, a zsinagógában tanított. 60 Tanítványai közül, akik ezeket hallották, többen azt mondták: „Kemény beszéd. Ki hallgatja?” 61 Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: „Botránkoztok rajta? 62 Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt!
63 A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Hozzátok intézett szavaim lélek és élet, 64 de vannak közöttetek, akik nem hisznek.” Jézus ugyanis kezdettől fogva
tudta, kik nem hisznek, és ki fogja elárulni.65 Aztán így folytatta: „Azért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha az Atya meg nem adja neki.”
Péter hitvallása.
…….67 Jézus azért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” 68 Simon Péter felelt neki: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás….. 71 Júdást értette rajta, az iskarióti Simon fiát. Mert ő lett az árulója, egy a tizenkettő közül.
Beszéd az élet kenyeréről. 22 Másnap a tó túlsó oldalán maradt népnek eszébe jutott, hogy csak egy bárka volt ott, s hogy Jézus nem szállt tanítványaival bárkába, a tanítványok csak maguk indultak el…24 Amikor a nép látta, hogy Jézus nincs ott, s tanítványai sem, bárkába szálltak, és elmentek Kafarnaumba, hogy megkeressék Jézust. 25Amikor a tó túlsó partján megtalálták, megkérdezték tőle: „Mester, hogy kerültél ide?” 26„Bizony, bizony, mondom nektek – felelte Jézus –: Nem azért kerestek, mert csodajeleket láttatok, hanem mert ettetek a kenyérből és jóllaktatok…. 30 De ők így folytatták: „Hadd lássuk, milyen csodajelet viszel végbe! Akkor majd hiszünk neked. Mit tudsz tenni?.... 34 Erre így szóltak hozzá: „Urunk, adj nekünk mindig ebből a kenyérből!” …48 Én vagyok az élet kenyere….50 Ez a mennyből alászállott kenyér, aki ebből eszik, nem hal meg.
Péter hitvallása. 66 Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, s többé nem jártak vele…. 69 Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje.”… 70 Jézus így válaszolt: „Nem tizenkettőtöket választottam ki? De egyikőtök ördög.”…
1 Jézus ezután átkelt a Galileai-tavon, Tibériás taván…. 3 Jézus fölment egy hegyre, s ott leült a tanítványaival. 4 Közel volt a húsvét, a zsidók ünnepe. 5 Amikor Jézus körülnézett, és látta, hogy nagy sereg ember tódul hozzá, megkérdezte Fülöptől: „Honnan veszünk kenyeret, hogy legyen mit enniük?”… 8 Az egyik tanítvány, András, Simon Péter testvére megszólalt: 9 „Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala, de mi az ennyinek?” 10 Jézus meghagyta: „Telepítsétek le az embereket!” Azon a részen sok fű volt. Letelepedtek hát, s csak a férfiak voltak szám szerint ötezren. 11 Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak. 12 Amikor jóllaktak, szólt tanítványainak: „Szedjétek össze a maradékot, nehogy kárba vesszen.” 13 Összeszedték, s tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékából, amit meghagytak azok, akik ettek. 14 Amikor az emberek látták a csodajelet, amelyet Jézus végbevitt, így beszéltek: „Bizonyára ez az a próféta, akinek el kell jönnie a világba.” 15 Jézus észrevette, hogy körül akarják venni, erőszakkal meg akarják tenni királynak, azért visszament a hegyre egyedül.
Jézus a vízen jár.
…19 Amikor már eveztek vagy huszonöt-harminc stádiumnyit, látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához. Megijedtek.20 De ő bátorította őket: „Én vagyok, ne féljetek!” 21 Föl akarták venni a bárkába, ám a bárka nyomban partot ért ott, ahová tartottak.
2 Nagy tömeg követte, mert látták a betegeken végbevitt csodajeleket…..6 Ezt azért kérdezte, mert próbára akarta tenni, maga ugyanis tudta, mit fog végbevinni. 7 „Kétszáz dénár árú kenyér sem elég, hogy csak egy kevés jusson is mindenkinek” – felelte Fülöp….
Jézus a vízen jár.
16 Amikor beesteledett, tanítványai lementek a tóhoz, 17 bárkába szálltak, és elindultak a tó túlsó partjára, Kafarnaum felé. Már egészen besötétedett, s Jézus még mindig nem tért vissza hozzájuk. 18 Erős szél támadt, s a tó háborgott.
13 Az angyal azonban így szólt hozzá: „Ne félj, Zakariás, mert imád meghallgatásra talált! Feleséged, Erzsébet, fiút szül neked, s te Jánosnak fogod nevezni…..15 Mert nagy lesz az Úr előtt, bort és mámorító italt nem fog inni, hanem már anyja méhében a Szentlélek fogja eltölteni…..25„ Ezt tette hát nekem az Úr – mondta – azokban a napokban, amikor rám tekintett, és ami az emberek előtt szégyenemre volt, attól megszabadított.” …..
Jézus születésének hírüladása.
31 Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni….36 Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, 37 mert Istennél semmi sem lehetetlen.”…
Mária meglátogatja Erzsébetet.
39 Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda
városába….45 Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”
Magnificat
54 Gondjába vette szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmáról, 55 amelyet atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak örökre megígért.”
Keresztelő János születése.
61 Így válaszoltak neki: „Nincs rokonságodban senki, akit így hívnának.”…. 64 Neki pedig nyomban megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent…..
Benedictus.
69 Az üdvösség erejét támasztotta nekünk szolgája, Dávid házában….
….40 Zakariás házába tért be, és üdvözölte Erzsébetet. 41 Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. 42 Nagy szóval felkiáltott: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! 43 Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? 44 Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek….
Magnificat
46 Mária így szólt: „Lelkem magasztalja az Urat, 47 és szívem ujjong megváltó Istenemben, 48 mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, 49 mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve.50 Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad.
51 Karja bizonyságot tett hatalmáról: szétszórta a szívük szándékában gőgösöket, 52 letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. 53 Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el…… 56 Mária még ott maradt három hónapig, aztán hazatért.
Keresztelő János születése.
57 Elérkezett Erzsébet szülésének ideje, és fiút szült. 58 Amikor a szomszédok és rokonok meghallották, hogy milyen nagyra méltatta az Úr irgalmában, vele örültek. 59 A nyolcadik napon elmentek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Az apja nevéről Zakariásnak akarták elnevezni. 60 De az anyja tiltakozott: „Nem, hanem Jánosnak kell hívni.”….62 Aztán intettek az apának, minek akarja, hogy elnevezzék. 63 Az írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János az ő neve.” Mindnyájan csodálkoztak….. 65 A szomszédokat mind elfogta a félelem, és Júdea egész hegyvidékén elterjedt ezeknek a dolgoknak a híre. 66 Akik csak hallották, szívükbe vésték s mondták: „Vajon mi lesz ebből a gyerekből?” Mert az Úr keze volt vele.
Benedictus.
67 Apja, Zakariás, eltelt a Szentlélekkel, és így prófétált: 68 „Áldott az Úr, Izrael Istene, mert meglátogatta és megváltotta népét….. 70 Ahogy mondta a szent próféták szájával ősidők óta: 71 megmentett minket ellenségeinktől és gyűlölőink kezétől, 72 hogy irgalmazzon atyáinknak, és megemlékezzék szent szövetségéről. 73 Az esküről, amelyet atyánknak, Ábrahámnak esküdött, hogy majd megadja nekünk, 74 hogy az ellenség kezéből kiszabadítva, félelmet nem ismerve szolgáljunk neki, 75 szentségben és igazságban színe előtt életünk minden napján. 76Téged pedig, fiú, a Magasságbeli prófétájának fognak hívni, mert az Úr előtt jársz majd, hogy
előkészítsd útját, 77 hogy az üdvösség ismeretét add népének bűnei bocsánatára, 78 Istenünk könyörülő irgalmából, melyben meglátogat minket a napkelet a magasságból, 79 hogy a sötétben és a halál árnyékában ülőknek ragyogjon, és
lépteinket a béke útjára irányítsa.”80 A gyermek nőtt, erősödött lélekben, és mindaddig a pusztában élt, míg Izrael előtt föl nem lépett.
1 Mivel már sokan megkísérelték, hogy a köztünk beteljesedett eseményeket leírják, úgy, 2 ahogy ránk maradt azoktól, akik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az Igének, 3 jónak láttam én is, hogy elejétől kezdve mindennek szorgalmasan utánajárjak, és sorban leírjak neked mindent, tiszteletreméltó Teofil, 4 hogy meggyőződjél róla, mennyire megbízhatók azok a tanok, amelyekre tanítottak.
I. GYERMEKKORI ESEMÉNYEK
Keresztelő János születésének hírüladása.
5 Heródesnek, Júdea királyának korában élt egy Abija osztályából való Zakariás nevű pap. Felesége Áron leányai közé tartozott, s Erzsébetnek hívták. 6 Mindketten igazak voltak az Isten előtt, szentül éltek, az Úr parancsai és rendelkezései szerint. 7 De nem volt gyermekük, mert Erzsébet meddő volt, és már mindketten életük alkonya felé jártak. 8 örtént mégis, hogy amikor Zakariás osztályának sorrendjében papi szolgálatát teljesítette az Isten színe előtt, 9 s a papság körében hagyományos szokás szerint rá esett a sor, hogy illatáldozatot mutasson be, bement az Úr templomának szentélyébe. 10 Az illatáldozat órájában az egész nép kint várta, és közben imádkozott. 11 Ám megjelent neki az Úr angyala az illatáldozat oltárának jobb oldalán. 12 Amikor Zakariás meglátta, zavarba jött, és elfogta a félelem…..14 Örömödre lesz, és ujjongani fogsz rajta, és sokan örülnek majd születésén…..16 Izrael fiai közül sokat megtérít Urukhoz, Istenükhöz.17 Ő maga Illés szellemével és erejével előtte fog járni az Úrnak, hogy az apák szívét fiaik felé fordítsa, az engedetleneket az igazak okosságára térítse, s így a népet előkészítse az Úrnak.” 18 Zakariás megkérdezte az angyaltól: „Miből fogom a dolgot megtudni? Mert hisz öreg vagyok, és már feleségem is előrehaladt a korban.” 19 „Én Gábor vagyok – felelte az angyal –, s az Úr színe előtt állok. Az a küldetésem, hogy ezt megmondjam neked, és adjam tudtodra ezt a jó hírt. 20 Íme, most megnémulsz, és nem fogsz tudni beszélni addig a napig, amíg ez be nem következik, mert nem hittél szavaimnak, amelyek majd, ha eljön az ideje, be fognak teljesedni.” 21 A nép egyre várta Zakariást, és csodálkozott, hogy oly sokáig ott időzik a szentélyben. 22 Ám amikor kijött, nem tudott hozzájuk szólni, s ebből megértették, hogy látomása volt a templomban. Ő intett nekik, de néma maradt, 23 s amikor leteltek szolgálatának napjai, hazament. 24 E napok után felesége, Erzsébet, gyermeket fogant, és öt hónapon át eltitkolta….
Jézus születésének hírüladása.
26 A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába 27 egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. 28 Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.”29 E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez.30 Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél….32
Nagy lesz ő, és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, 33 és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának
nem lesz vége.” 34 Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?”35 Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. …38 Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Erre az angyal eltávozott. >>>>>
1 Egy másik csodálatos nagy jelet is láttam az égen: Hét angyalt, a hét végső csapás volt rájuk bízva – ezzel lesz teljessé az Isten haragja.
2 Tűzben játszó, csillogó üvegtengert láttam. Akik legyőzték a vadállatot, képmását és nevének számát, ott álltak az üvegtengeren, a kezükben az Isten hárfája.3 Mózesnek, az Isten szolgájának és a Báránynak énekét énekelték: „Nagyok és csodálatosak a tetteid, Uram, mindenható Isten! Útjaid igazságosak és igazak, nemzetek Királya.
4 Ki ne félne téged, Uram, és ki ne dicsőítené a neved? Mert csak te vagy szent! Minden nemzet eljön és leborul színed előtt, mert ítéleteid kinyilvánultak.”……
6 A templomból hét angyal lépett ki a hét csapással. Ragyogóan fehér vászonruhába voltak öltözve, mellükön aranyöv. 7 A négy közül az egyik élőlény a hét angyalnak hét aranycsészét adott. Ezek az örökkön-örökké élő Isten haragjával voltak tele. 8 A templom megtelt Isten dicsőségének és erejének füstjével, és senki sem léphetett be a templomba addig, amíg a hét angyal hét csapása be nem teljesedett.
…..5 Ezután láttam, hogy megnyílt az égben a tanúságtétel sátrának temploma…..
Lábjegyzetek
Jel: 15:1-8 A Római Birodalmat érintő csapásokat hét angyal hajtja végre, akinek kezében csésze van. A mennyben éneklik a diadaléneket: Mózes énekét (Kiv 15,1-18) és a Bárány énekét, hogy a bűntől megszabadultak. A csapásokat végrehajtó angyalok a szent sátorból jönnek elő papnak öltözve. János a zsidó liturgiából veszi képeit. Senki sem léphetett be a templomba – ez azt akarja kifejezni, hogy senki sem tudja megakadályozni a következő csapásokat.
1Ezután négy angyalt láttam, a föld négy sarkán álltak. Feltartóztatták a föld négy szelét, hogy ne fújjanak a földön, sem a tengeren, sem semmiféle fán. 2 Majd láttam, hogy napkeletről egy másik angyal száll fel, az élő Isten pecsétje volt nála. Nagy hangon kiáltott a négy angyalnak, akiknek hatalmuk volt rá, hogy ártsanak a földnek és a tengernek:…
9 Ezután akkora sereget láttam, hogy meg sem lehetett számolni. Minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből álltak a trón és a Bárány előtt, fehér ruhába öltözve, kezükben pálmaág. 10 Nagy szóval kiáltották és mondták: „Üdv Istenünknek, aki a trónon ül és a Báránynak!”11 Az angyalok mind a trón, a vének és a négy élőlény körül álltak, arcra borultak a trón előtt, és imádták az Istent, 12 mondván: „Ámen, áldás, dicsőség, bölcsesség, hála, tisztelet, hatalom és erő a mi Istenünknek örökkön-örökké! Ámen.”…..
14 Így válaszoltam: „Te tudod, uram.” „Ezek a nagy szorongatásból jöttek – magyarázta meg –, ruhájukat fehérre mosták a Bárány vérében.15 Ezért állnak Isten trónja előtt, s éjjel-nappal szolgálnak neki a templomában. A trónon ülő közöttük lakozik. 16 Nem éheznek és nem szomjaznak többé, a nap nem égeti őket, sem másfajta hőség, 17 mert a Bárány, aki a trón közepén áll, legelteti, és élő vizek forrásához tereli őket, az Isten pedig letöröl a szemükről minden könnyet.”
….3 „Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak, míg meg nem jelöljük homlokukon Istenünk szolgáit!” 4 Ekkor hallottam a megjelöltek számát: száznegyvennégyezren voltak Izrael fiainak minden törzséből:…
A győztesek serege.
13 Ekkor a vének közül az egyik megszólított. Azt kérdezte tőlem: „Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek?” …
Lábjegyzetek
Jel:7:1-8 Itt kapjuk meg a választ az előző fejezet utolsó kérdésére: Ki állhat meg előttük? A kiválasztottaknak két nagy csoportja van Izrael fiaiból és pogányokból. A föld négy sarkán álló angyalok készülnek a föld elpusztítására. A korabeli zsidó felfogás a földet négyszögletű lapnak tartotta, melynek sarkain a káros szelek, oldalain a kedvező szelek álltak, s mindegyiküknek egy-egy angyal parancsolt. – Isten jelével, pecsétjével rendelkezik az az angyal, aki Isten híveit megjelöli. Ez a megjelölés Ezekiel jövendölésére emlékeztet, ahol a kereszt alakú tav betűt használják a megjelöléshez (Ez 9, 4 – 6), a jel Isten tulajdonjogát fejezi ki. Ennek a megjelölésnek a karikatúrája a vadállat jele (Jel 13,16).
Jel:7:9-17 Az üdvözültek serege igen nagy. Győztek, ezért vannak fehér ruhába öltözve és pálma a kezükben. A nagy szorongatás a kereszténység üldözését jelenti. – A Bárány vérének megváltó ereje van, ezért lett a ruhájuk, lelkük fehér. Isten sátort terjeszt föléjük – mondja a görög szöveg –, vagyis az ő oltalma alatt állnak.
1 Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit a szemünkkel láttunk, amit szemléltünk, és amit a kezünkkel tapintottunk: az élet Igéjét hirdetjük nektek.2 Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, amely az Atyánál volt, és megjelent nekünk.3 Amit láttunk és hallottunk, azt nektek is hirdetjük, hogy ti is közösségben legyetek velünk. Mi ugyanis az Atyával és az ő Fiával, Jézus Krisztussal vagyunk közösségben.
4 S azért írjuk ezeket nektek, hogy örömünk teljes legyen.
I. ÉLET A VILÁGOSSÁGBAN
Isten a világosság.
5 Az üzenet, amelyet tőle hallottunk és nektek hirdetünk, ez: Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. ….7 De ha világosságban járunk, ahogy ő is világosságban van, akkor közösségben vagyunk egymással, és Fiának, Jézusnak a vére minden bűnt lemos rólunk….
6 Ha azt állítjuk, hogy közösségben vagyunk vele, és sötétségben járunk, akkor hazudunk, és nem az igazságot tesszük. …..8 Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, önmagunkat vezetjük félre, és nincs bennünk igazság. 9 Ha megvalljuk bűneinket, akkor mivel jó és igazságos, megbocsátja bűneinket, és minden igazságtalanságtól megtisztít minket. 10 Ha azt állítjuk, hogy nem vétkeztünk, hazugnak tüntetjük fel, és tanítása nincs bennünk.
Lábjegyzetek
1 Ján:1:1-4 A szokásos bevezetés helyett János rögtön a tárgyra tér, és az Igéről beszél. Az a négyszeres vallomás, amit itt János tesz, az Ige fizikai valóságát akarja kifejezni. Ez az Ige a második isteni személy, az Atya Fia, emberré lett. János úgy írja le mint életet.
1 Ján:1:5-10 Jánosnak másik fő kifejezése a világosság. Rendszerint összeköti az igazsággal, és szemben áll vele a sötétség és a bűn. A világosság jelentheti magát az Istent, hisz ő ment minden tévedéstől és bűntől, de jelentheti a keresztény tanítást is, amely magában foglalja a hitigazságokat és a parancsolatokat. A sötétség az, ami szemben áll Istennel és tanításával.
1 Mert minden főpapot az emberek közül választanak, és arra rendelik, hogy az Isten tiszteletében képviselje az embereket, ajándékokat és áldozatot mutasson be a bűnökért, 2 mint olyan valaki, aki megértő tud lenni a tudatlanok és a tévelygők iránt, hiszen őrá is gyöngeség nehezedik…. 4 A tisztséget magától senki sem vállalhatja, csak akit az Isten meghív, mint Áront.
5 Így Krisztus sem önmagát emelte főpapi méltóságra, hanem az, aki így szólt hozzá: „A Fiam vagy, ma szültelek.” 6 Másutt meg ezt mondja: „Pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” 7 Földi életében hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott s könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól, és hódolatáért meghallgatásra talált. 8 Annak ellenére, hogy ő volt a Fiú, a szenvedésből engedelmességet tanult….
III. KRISZTUS FŐPAPSÁGÁNAK ELŐKÉPEI ÉS JEGYEI
Buzdítás a tökéletességre.
…12 Ha az időt tekintjük, már tanítóknak kellene lennetek, s mégis arra szorultok, hogy az isteni tanítás elemeire oktassanak benneteket. Tejre van szükségetek, nem szilárd ételre. 13 Aki tejen él, járatlan az igaz tanításban, hiszen még kisgyerek.14 A tökéletesnek viszont, aki gyakorlattal megfelelő érzéket szerzett a jó és a rossz megkülönböztetésére, szilárd eledel való.
3 Ezért a népért is, saját vétkeiért is áldozatot kell bemutatnia….
9 Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki, 10 mert az Isten őt hirdette ki főpapnak, Melkizedek rendje szerint…..
III. KRISZTUS FŐPAPSÁGÁNAK ELŐKÉPEI ÉS JEGYEI
Buzdítás a tökéletességre.
11 Erről még sok mondanivalónk volna, de nehéz nektek kifejteni, mert közömbösen hallgatjátok….
Lábjegyzetek
Zsid:5:1-4 Ezekben a versekben a szerző az ószövetségi főpap hivatását jellemzi. Krisztusra nem alkalmazható az a kijelentés, hogy saját bűneiért is be kell mutatnia az áldozatot, hiszen éppen előbb mondta, hogy ő „a bűntől ment maradt”.
Zsid:5:5-10 Krisztust az Atya örök rendelése tette főpappá. Amikor a Fiú emberi természetet vett magára, istenemberi mivoltában közvetítő lett az Isten és az emberek között. A 7 – 8. vers azért utal a szenvedésre, hogy igazolja valódi emberségét. Csak úgy lehetett főpapunk, ha közülünk való. A Melkizedek rendje szerint való papság jegyeit később a 7. fejezet sorolja fel. Ez a megnevezés és jelleg emeli Krisztust az ószövetségi papság fölé.
3 Pál így felelt neki: „Megver még az Isten, te fehérre meszelt fal! Ott ülsz, hogy a törvény szerint ítélkezzél, aztán a törvényt semmibe véve megveretsz.”…. 5 „Nem tudtam, testvérek – válaszolta Pál –, hogy ő a főpap, hiszen az Írásban ez van: Ne átkozd néped fejedelmét!”….
Összeesküvés Pál ellen.
15 Most hát a főtanáccsal egyetértésben jelentsétek az ezredesnek, hogy állítsa elétek, mintha tüzetesebben meg akarnátok vizsgálni az ügyet. Mi készen állunk, hogy útközben megöljük.”16 Pál nővérének a fia neszét vette a cselszövésnek, szerét ejtette hát, hogy bejusson a várba, és figyelmeztette Pált…..18 „A fogoly Pál hívatott, és arra kért, vezessem eléd ezt az ifjút, mert valami mondanivalója van a számodra.” 19 Az ezredes kezénél fogva félrevonta és megkérdezte: „Mit akarsz nekem jelenteni?” …21 De ne higgy nekik, mert több mint negyven férfi lesben áll, s ezek megátkozták magukat, hogy addig sem nem esznek, sem nem isznak, amíg meg nem ölik. Már megtették az előkészületet, és csak beleegyezésedre várnak.”…
Pált Cezáreába viszik.
34 Elolvasta (a levelet) s megkérdezte, hogy melyik tartományból való. Amint megtudta, hogy kilikiai, 35 kijelentette: „Ha majd vádlóid is megjelennek, kihallgatlak.” Megparancsolta, hogy Heródes palotájában tartsák őrizetben….
Lábjegyzetek
Csel:23:6-11 Pál ismerte mindkét párt felfogását, s hogy magáról elterelje a figyelmet, a feltámadáskérdését veti fel, hisz ő is Jézus feltámadása miatt áll előttük. Olyan parázs vita keletkezett erre, hogy az ezredes jobbnak látta, ha elviteti Pált.
Csel:23:16-22 Innen tudjuk, hogy Pálnak volt nővére, ennek felnőtt fia. De hogy Jeruzsálemben élt vagy Tarzuszban, vagy csak a fia volt Jeruzsálemben, nem derül ki a szövegből. Semmi többet nem tudunk erről a rokoni kapcsolatról.
Csel:23:23-30 Félix 52 – 59-ig volt prokurátor Júdeában. A császári udvar felszabadítottja volt. Bátyja Pallasz, Agrippina császárnő kedvence volt. Kormányzása nem a legjobb emléket hagyta maga után. Tacitusz ezt írja róla: „Királyi hatalmat gyakorolt, rabszolga lélekkel.”
Csel:23:31-35 Antipatrisz Jeruzsálem és Cezárea között van, 63 km-re Jeruzsálemtől és 40 km-re Cezáreától.
1 Pál a főtanácsra szegezte tekintetét és megszólalt: „Testvérek, férfiak! Mind a mai napig teljesen tiszta lelkiismerettel éltem az Isten színe előtt.” 2 Erre Ananiás főpap rájuk parancsolt a mellette állókra, hogy üssék szájon….. 4 A körülötte állók rászóltak: „Az Isten főpapját gyalázod?” …6 Pál jól tudta, hogy az egyik részük a szadduceusok, a másik részük a farizeusok közül való, ezért így kiáltott fel a főtanács előtt: „Testvérek, férfiak! Farizeus vagyok, farizeusnak a fia. A halottak feltámadásába vetett hitem miatt állok a főtanács előtt.” 7 Alighogy elhangzottak szavai, vita támadt a farizeusok és a szadduceusok közt, és a főtanács két pártra szakadt.8 A szadduceusok ugyanis azt állítják, hogy nincs sem feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok viszont ezt is, azt is vallják. 9 Nagy lárma keletkezett. A farizeusok pártjához tartozó írástudók közül néhányan fölemelkedtek, és hevesen tiltakoztak: „Semmi rosszat nem találtunk ebben az emberben. Hátha lélek vagy angyal szólt hozzá?” 10 A vita úgy elfajult, hogy az ezredes már félt, hogy széttépik Pált. Ezért parancsot adott, hogy jöjjön egy szakasz katona, szabadítsa ki közülük, és vezesse föl a várba. 11 A következő éjszaka megjelent neki az Úr: „Légy bátor! – mondta. – Mert ahogy tanúságot tettél rólam Jeruzsálemben, úgy kell tanúságot tenned Rómában is.”
Összeesküvés Pál ellen.
12 Másnap a zsidók összeszövetkeztek, s átok terhe alatt megfogadták, hogy sem nem esznek, sem nem isznak, míg meg nem ölik Pált. 13Több mint negyvenen voltak az összeesküvők. 14 Elmentek a főpapokhoz és a vénekhez, ezzel a kéréssel: „Átokkal köteleztük magunkat, hogy semmit sem eszünk addig, amíg Pált meg nem öljük….. 17 Pál magához kérette az egyik századost, és megkérte: „Vezesd ezt az ifjút az ezredeshez, mert valami jelentenivalója van!” Az elkísérte az ezredeshez és jelentette: ….20 Az így felelt: „A zsidók megállapodtak, hogy megkérnek, vezesd holnap Pált a főtanács elé, mintha ügyét tüzetesebben ki akarnák vizsgálni…..22 Az ezredes elküldte az ifjút, meghagyva neki: „Ne szólj róla senkinek, hogy ezeket tudtomra adtad.”
Pált Cezáreába viszik.
23Hívatott két századost, és kiadta a parancsot: „Éjjel három órától kezdve tartsatok készenlétben kétszáz gyalogost, aztán hetven lovast és kétszáz lándzsást, hogy Cezáreába induljanak. 24 Nyergeljetek fel hátas állatot is, és ültessétek fel rá Pált, hogy épségben jusson el Félix helytartóhoz.”25 Levelet is írt a következő tartalommal: 26 „Klaudiusz Liziász üdvözletet küld Félixnek, a kegyelmes helytartónak. 27 A zsidók elfogták ezt a férfit, és meg akarták ölni, erre karhatalommal közbeléptem és megmentettem, mert tudomásomra jutott, hogy római polgár. 28 Meg akartam tudni, mi miatt emelnek ellene vádat, ezért főtanácsuk elé állítottam. 29 Úgy vettem észre, hogy törvényük vitás pontjaival kapcsolatban vádolják, de nincs semmi bűne, ami miatt halált vagy bilincset érdemelne.
30 Mégis, mivel jelentették nekem, hogy merénylet készül e férfi ellen, nyomban elküldtem hozzád. Vádlóinak is tudomásukra hoztam, hogy ha vádat akarnak ellene emelni, nálad emeljenek. Jó egészséget!” 31 A katonák a parancs értelmében magukkal vitték Pált, és még az éj folyamán Antipatriszba értek.
32 Másnap a lovasokat továbbküldték vele, maguk pedig visszafordultak a várba. 33 Amikor Cezáreába érkeztek, átadták a levelet a helytartónak, s Pált is eléje állították…
1 Reggel a főpapok a vénekkel, írástudókkal és az egész főtanáccsal együtt meghozták a határozatot. Jézust pedig megkötözve elvitték, és átadták Pilátusnak. 4 Pilátus újra megkérdezte: „Nem felelsz semmit sem? Nézd, mi mindennel vádolnak!” ….9 Pilátus megkérdezte: „Akarjátok, hogy szabadon engedjem nektek a zsidók királyát?”…. 14 Pilátus folytatta: „Mi rosszat tett?” Azok annál hangosabban kiáltották: „Keresztre vele!”…
Jézus kigúnyolása.
17 Bíborba öltöztették, tövisből font koszorút tettek a fejére, 18 és így köszöntötték: „Üdvözlégy, zsidók királya!”
A keresztre feszítés. Ezután kivezették, hogy keresztre feszítsék.
25 Három óra volt, amikor keresztre feszítették. 31 A főpapok és az írástudók szintén gúnyolódtak, egymás között ezt mondva: „Másokat megmentett, magát nem tudja megmenteni…..33 Hat óra tájban az egész földre sötétség borult, egészen kilenc óráig….
Jézus temetése.
45 Miután a századostól megbizonyosodott róla, Józsefnek ajándékozta a holttestet…..
Lábjegyzetek
Márk:15:1-15 (Vö. Mt 27,1-2; 11 – 26; Lk 22,66; 23,1-5.13-23; Jn 18,28-40; 19,4-16) Csütörtök reggel tartották meg Jézus perében a zsidók az ítélethirdetést. Utána átvitték Pilátushoz, hogy hagyja jóvá az ítéletet, de itt politikai vádakkal léptek fel Jézus ellen, ezért kérdi Pilátus: Te vagy-e a zsidók királya?
Márk:15:21-41 (Vö. Mt 27,34-56; Lk 23,33-49; Jn 19,18-30) Márk Cirenei Simont úgy említi, mint Alexander és Rufusz apját, ami arra utal, hogy ez utóbbiak az evangélium olvasói előtt ismeretesek voltak. A 28. versben hozott idézet Izajás 53,12-ben van meg, de nem található meg minden kéziratban. – A fejcsóválás a megvetés jele volt. – Eloi, Eloi… az arám Eláhi átírása. – A templom függönye a szentélyt választotta el a legszentebbtől.
Márk:15:42-47 (Vö. Mt 27,57-61; Lk 23,50-55; Jn 19,38-42) Pilátus csodálkozott Jézus hamar bekövetkezett halálán. A keresztre feszítettek sokszor két-három napig is kínlódtak a kereszten, amíg bekövetkezett a halál. Pilátus hivatalos jelentést kért Jézus haláláról a kivégzést vezénylő századostól, s csak miután megkapta a hivatalos jelentést, adta ki a temetésre az engedélyt.
…2 Pilátus megkérdezte: „Te vagy-e a zsidók királya?” „Magad mondod” – válaszolta. 3 A főpapok sok vádat hoztak fel ellene….5 Jézus azonban nem válaszolt semmit. Ez meglepte Pilátust. 6 Az ünnep alkalmával szabadon szokott engedni egy rabot, azt, akit kértek tőle. 7 Volt a börtönben egy Barabás nevű rab, akit a lázadókkal együtt tartóztattak le. Ezek egy zendülés alkalmával gyilkosságot követtek el. 8 Amikor a tömeg felvonult, kérte a szokásos kegyet. ….10 Mert tudta, hogy a főpapok csak irigységből adták kezére. 11 Ám a főpapok felizgatták a tömeget, hogy inkább Barabás szabadon bocsátását kérje. 12 Pilátus ismét megkérdezte: „Mit csináljak hát azzal az emberrel, akit ti a zsidók királyának mondtok?” 13 Azok újra ezt kiáltozták: „Keresztre vele!” ….. 15 Erre Pilátus, aki eleget akart tenni a tömeg kérésének, szabadon bocsátotta nekik Barabást, Jézust pedig megostoroztatta, és átadta, hogy feszítsék keresztre.
Jézus kigúnyolása.
16 A katonák bekísérték a palota belsejébe, a pretoriumba, és egybehívták az egész helyőrséget….. 19 A fejét náddal verték, leköpdösték, és gúnyból térdet hajtva hódoltak előtte. 20 Azután, hogy így kigúnyolták, levették róla a bíbort, és a saját ruháját adták rá.
A keresztre feszítés. Ezután kivezették, hogy keresztre feszítsék.
21 Az egyik arra menő embert, a cirenei Simont, Alexander és Rufusz apját, aki éppen a mezőről jött, kényszerítették, hogy vigye a keresztjét.22 Így vezették ki egy Golgota nevű helyre, ami a Koponya-helyet jelenti. 23 Mirhával kevert bort adtak neki inni, de nem fogadta el. 24 Keresztre feszítették, majd megosztoztak ruháján, sorsot vetve, hogy kinek mi jusson.. … 26 Az elítélésének okát jelző táblára ezt írták: A zsidók királya. 27 Vele együtt két gonosztevőt is fölfeszítettek, az egyiket jobb, a másikat bal felől. 28 Így beteljesedett az Írás: „A gonoszok közé sorolták.” 29 Az arra menők káromolták, csóválták a fejüket s mondogatták: „Te, aki lerombolod a templomot, és három nap alatt felépíted, 30 mentsd meg magadat, szállj le a keresztről!”….. 32 A Messiás, Izrael királya, szálljon le most a keresztről a szemünk láttára, s akkor hiszünk!” Gyalázták azok is, akiket vele együtt fölfeszítettek….34 Kilenc órakor Jézus hangosan felkiáltott: „Eloi, Eloi, lamma szabaktáni?” Ez annyit jelent: „Istenem, Istenem, miért hagytál el?” 35 Az ott állók közül néhányan hallották, és megjegyezték: „Lám, Illést hívja.” 36 Valaki odafutott, s ecetbe mártott szivacsot nádszálra tűzve inni adott neki. „Hadd lássuk – mondta –, eljön-e Illés, hogy megszabadítsa!”37 Jézus hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.
38 A templom függönye ekkor kettéhasadt felülről egészen az aljáig.39 Amikor a százados, aki ott állt, látta, hogyan lehelte ki lelkét, kijelentette: „Ez az ember valóban az Isten Fia volt.” 40 Asszonyok is álltak ott, és messziről nézték, mi történik. Köztük volt Mária Magdolna, Mária, az ifjabb Jakab és József anyja és Szalome. 41 Ezek már Galileában is vele tartottak, és a szolgálatára voltak. Rajtuk kívül még többen is jelen voltak, akik vele együtt mentek fel Jeruzsálembe.
Jézus temetése.
42 Amikor esteledett – előkészület napja, azaz szombat előtt való nap volt –, 43 jött egy előkelő tanácsos, az Arimateából való József, aki maga is várta az Isten országát. Bátran bement Pilátushoz, és elkérte Jézus holttestét. 44 Pilátus csodálkozott, hogy már meghalt. >Magához hívatta a századost, s megkérdezte, valóban meghalt-e….46 Az pedig gyolcsot vásárolt, majd levette Jézust a keresztről, begöngyölte a gyolcsba, és sziklába vájt sírboltba helyezte, s a sír bejárata elé követ hengerített. 47 Mária Magdolna és Mária, József anyja pedig látták, hogy hová temette. >>>>
2 Ján:2:18-29……itt az utolsó óra – János ezzel nem azt állítja, hogy Jézus eljövetele a közeljövőben bekövetkezik, hanem csak azt mondja, hogy az emberiség történetének utolsó, döntő kora megkezdődött. Az antikrisztus azokat a felforgató erőket személyesíti meg, amelyek a történelem folyamán Krisztussal szembehelyezkednek. Ez a felfogás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a világ végén személyként is megjelenik az antikrisztus.
….21 Nem azért írtam nektek, mintha nem ismernétek az igazságot, hisz ismeritek és (tudjátok), hogy az igazságból semmiféle hazugság nem származik…..25 És ez az ígéret, amelyet ő maga adott nekünk, az örök élet. 26 Ezeket azok miatt írtam, akik félrevezetnek benneteket…..29 Ha tudjátok, hogy ő igaz, azt is tudjátok, hogy mindenki, aki az igazságot cselekszi, tőle való.
Lábjegyzetek
1Ján:2:1-2 Jézus itt szószólónk, közvetítőnk.
1Ján:2:3-17 A 3 – 6. versekben többször szereplő „benne” szó Jézusra vonatkozik, bár vonatkozhatna magára az Istenre is. Istent megismerni nem elméleti tudást jelent, hanem élő hitet, amely a szeretettel párosul. Benne lenni, maradni, élni – az Istennel, Jézussal való közösséget jelenti. – A levél címzettjei most: gyermekeim, apák, ifjak; ez a megszólítás magában foglal mindenkit. – A gonosz alatt a sátánt, a világ alatt az Isten ellenségeit, a sátán országát kell érteni, tévedéseivel és bűneivel együtt. Ez utóbbiak: a test kívánsága, azaz minden testtel kapcsolatos dolog; a szem kívánsága, tulajdonképpen a kíváncsiság; az élet kevélysége, vagyis az az élet beállítottság, amikor az ember gőgösen a vagyonára épít, az Istent pedig semmibe veszi.
1Gyermekeim! Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt. De ha valaki bűnbe esik, van szószólónk az Atyánál: Jézus Krisztus, az Igaz. 2 Ő az engesztelő áldozat bűneinkért, nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is.
Tartsátok meg a parancsokat!
3 Abból tudjuk meg, hogy megismertük, hogy megtartjuk a parancsait. 4 Aki azt mondja: „ismerem”, de a parancsait nem tartja meg, az hazudik, és nincs benne igazság. 5 De aki megtartja tanítását, abban Isten szeretete valóban tökéletes. Innen tudjuk, hogy őbenne vagyunk. 6 Aki azt állítja, hogy benne marad, annak úgy kell járnia, ahogyan ő járt. 7 Szeretteim, nem új parancsról írok nektek, hanem a régi parancsról, amelyet kezdettől tartotok. A régi parancs az a tanítás, amelyet hallottatok.
8 Másfelől mégis új parancsról írok nektek. Ez benne és bennetek igaz, hiszen már oszladozik a sötétség, és világít az igazi világosság.9 Aki azt állítja, hogy a világosságban él, de gyűlöli testvérét, az még mindig a sötétségben van.10 Aki szereti testvérét, megmarad a világosságban, s nem szolgál botrányul másoknak.11 Aki azonban gyűlöli testvérét, az sötétségben van, a sötétségben jár, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította. 12 Gyermekeim, írom nektek, hogy bűneitek bocsánatot nyertek az ő nevében. 13 Írom nektek, apák, hogy megismertétek azt, aki kezdet óta van. Írom nektek, ifjak, hogy legyőztétek a gonoszt.14 Írtam nektek, kedves gyerekek, hogy megismertétek az Atyát. Írtam nektek, apák, hogy megismertétek azt, aki kezdet óta van. Írtam nektek, ifjak, hogy erősek vagytok, az Isten tanítása bennetek van, és legyőztétek a gonoszt. 15 Ne szeressétek a világot, sem azt, ami a világban van! Ha valaki szereti a világot, nincs meg benne az Atya szeretete, 16 mivel minden, ami a világban van: a test kívánsága, a szem kívánsága és az élet kevélysége, nem az Atyától van, hanem a világból. 17 De a világ elmúlik a kívánságaival együtt. Csak aki Isten akaratát teljesíti, az marad meg örökre.
Óvakodás az antikrisztusoktól.
18 Gyermekeim, itt az utolsó óra, és mint hallottátok, hogy eljön az antikrisztus, most sok antikrisztus támadt. Ebből tudjuk, hogy itt az utolsó óra.19 Közülünk mentek ki, de nem voltak közülünk valók. Mert ha közénk tartoztak volna, megmaradtak volna velünk. Rajtuk kellett nyilvánvalóvá válnia annak, hogy nem mindenki közülünk való. 20 Titeket azonban fölkent a Szent, és ezt mindannyian tudjátok….. 22 Ki a hazug, hacsak az nem, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Az az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút. 23 Aki tagadja a Fiút, annak az Atya sincs. Aki megvallja a Fiút, azé az Atya. 24 Amit kezdettől fogva hallottatok, az maradjon meg bennetek. Ha megmarad bennetek, amit kezdettől fogva hallottatok, ti is megmaradtok a Fiúban és az Atyában…… 27 A tőle kapott kenet maradjon meg bennetek, és akkor nincs szükségetek rá, hogy bárki is tanítson benneteket, hiszen kenete megtanít benneteket mindenre, s ez igaz, nem hazugság. Aszerint, ahogy tanított benneteket, maradjatok benne. 28 Különösen most maradjatok benne, gyermekeim, hogy ha majd megjelenik, bizalommal lehessünk iránta, és eljövetelekor ne kelljen szégyent vallva távoznunk tőle…….>>>>>>>
……3Erre mondott nekik egy példabeszédet: 4„Ha közületek valakinek van száz juha, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a pusztában a kilencvenkilencet, hogy keresse az egy elveszettet, amíg meg nem találja? 5Ha megtalálja, örömében vállára veszi, 6 hazasiet vele, összehívja barátait és szomszédait: Örüljetek ti is – mondja –, mert megtaláltam elveszett bárányomat!....
Az elveszett drachma…….
A tékozló fiú.
23 Vezessétek elő a hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk, 24 hisz fiam halott volt, és életre kelt, elveszett, és megkerült. Erre vigadozni kezdtek…..
Lábjegyzetek
Luk:15:1-7 (Vö. Mt 18,12-14) Jézus az Isten irgalmát három példabeszédben mutatja meg: az elveszett juh, az elveszett drachma és a tékozló fiú. Ez utóbbi kettő Lukács sajátja.
Luk:15:11-32 A példabeszéd Isten irgalmát mutatja be, amelyre a megtérésre kész bűnös mindig számíthat.
1A vámosok és a bűnösök mind jöttek, hogy hallgassák. 2 A farizeusok és az írástudók méltatlankodtak miatta. „Ez bűnösökkel áll szóba, sőt eszik is velük” – mondták…. 7 Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége rá, hogy megtérjen.
Az elveszett drachma.
8 Vagy ha egy asszonynak van tíz drachmája, és egyet elveszít, nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a házát, nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? 9 És ha megtalálja, összehívja barátnőit meg a szomszédasszonyokat: Örüljetek ti is – mondja –, mert megtaláltam elveszett drachmámat! – 10 Mondom nektek, az Isten angyalai is éppígy örülnek majd egy megtérő bűnösnek.”
A tékozló fiú.
11 Majd így folytatta: „Egy embernek volt két fia. 12 A fiatalabbik egyszer így szólt apjához: Apám, add ki nekem az örökség rám eső részét! Erre szétosztotta köztük vagyonát. 13 Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét, és elment egy távoli országba. Ott léha életet élve eltékozolta vagyonát. 14 Amikor már mindenét elpazarolta, az országban nagy éhínség támadt, s nélkülözni kezdett.15 Erre elment, és elszegődött egy ottani gazdához. Az kiküldte a tanyájára a sertéseket őrizni.16 Örült volna, ha éhségét azzal az eledellel csillapíthatta volna, amit a sertések ettek, de még abból sem adtak neki.17 Ekkor magába szállt: Apám házában a sok napszámos bővelkedik kenyérben – mondta –, én meg éhen halok itt. 18 Útra kelek, hazamegyek apámhoz, és megvallom: Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened. 19 Arra, hogy fiadnak nevezz, már nem vagyok méltó, csak béreseid közé fogadj be. 20 Csakugyan útra kelt és visszatért apjához. Apja már messziről meglátta, és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, a nyakába borult és megcsókolta.21 Erre a fiú megszólalt: Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Már nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezz.22 Az apa odaszólt a szolgáknak: Hozzátok hamar a legdrágább ruhát, és adjátok rá. Az ujjára húzzatok gyűrűt, és a lábára sarut…..
25 Az idősebbik fiú kint volt a mezőn. Amikor hazatérőben közeledett a házhoz, meghallotta a zeneszót és a táncot. 26 Szólt az egyik szolgának, és megkérdezte, mi történt. 27 Megjött az öcséd, és apád levágta a hizlalt borjút, hogy egészségben előkerült – felelte. 28 Erre ő megharagudott, és nem akart bemenni. Ezért az apja kijött és kérlelte. 29 De ő szemére vetette apjának: Látod, én annyi éve szolgálok neked, és egyszer sem szegtem meg parancsodat. És nekem még egy gödölyét sem adtál soha, hogy egyet mulathassak a barátaimmal. 30 Most meg, hogy ez a fiad megjött, aki vagyonodat rossz nőkre pazarolta, hizlalt borjút vágattál le neki. – 31 Az mondta neki: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. 32 S illett vigadnunk és örülnünk, mert ez az öcséd halott volt, és életre kelt, elveszett, és megkerült.”
1 Testvéreim, ne akarjatok annyian tanítók lenni, hisz tudjátok, hogy ránk annál súlyosabb ítélet vár. 2 Mert sokban vétünk mindnyájan. Ha valaki nyelvével nem vétkezik, az tökéletes férfi, az képes egész testét is megfékezni…..4 Lám, a hajókat is, bármilyen nagyok, bármilyen erős szelek hajtják is őket, a kis kormány oda irányítja, ahova a kormányos akarja…. 6 A nyelv is tűz, a gonoszság világa. A nyelv az a tagunk, amely egész testünket beszennyezi, lángba borítja változékony életünket, maga meg a pokoltól fogott tüzet. 7 Mert az összes vadak, madarak, csúszómászók és tengeri állatok természetét meg lehet szelídíteni, s meg is szelídíti az emberi természet, 8 de a nyelvet senki emberfia nem képes megszelídíteni: az nyugtalan gonosz, tele van halálos méreggel…..11 Vajon a forrás esetében ugyanabból a nyílásból édes víz is fakad meg keserű is? 12 Testvéreim, teremhet fügefán olajbogyó vagy szőlőn füge? Nem törhet elő sós forrásból édes víz.
A bölcsesség.
…..16 Mert ahol irigység és önzés honol, ott zűrzavar van és mindenféle hitványság. 17 A felülről származó bölcsesség először is tiszta, aztán békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalom tölti el, és gazdag termést hoz, nem részrehajló, nem képmutató. 18 Az igazság gyümölcsét békében vetik el azok számára, akik békét teremtenek.
3 Ha ugyanis a lovak szájába zablát teszünk, hogy engedelmeskedjenek, akkor egész testüket irányíthatjuk….5 Ugyanígy parányi testrész a nyelv is, mégis nagy dolgokat vallhat magáénak. Nézd, milyen kicsi a tűz, és milyen nagy erdőt felgyújt!...9 Vele áldjuk az Urat és az Atyát, és vele átkozzuk az embereket, akik az Isten hasonlóságára vannak teremtve.10 Ugyanabból a szájból áldás és átok jön. Testvéreim, ennek nem volna szabad így lennie!....
A bölcsesség.
13 Van köztetek bölcs és értelmes ember? Azt a helyes életmódból fakadó, szelíd bölcsességben végbevitt cselekedetei bizonyítsák. 14 Ellenben ha keserű irigység és önzés van szívetekben, ne dicsekedjetek, és ne hazudjatok az igazsággal ellentétben.
15 Ez a bölcsesség ugyanis nem felülről származik, hanem földi, érzéki, sátáni….
Lábjegyzetek
Jak:3:1-12 A nyelv fékezhetetlen volta komoly figyelmeztetés azoknak, akik tanítók akarnak lenni. Példák egész sora mutatja be a fegyelmezetlen nyelv bűneit.
Jak:3:13-18 Az igazi bölcs nem irigy természetű, hanem tele van szeretettel. A hamis bölcsesség földi, mert nem az Istentől van.
1 Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz a prófétákban; 2 ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk, akit a mindenség örökösévé tett, aki által az időket is teremtette. 3 Mint dicsőségének kisugárzása és lényegének képmása, ő tartja fenn hathatós szavával a mindenséget. A bűntől való megtisztítást elvégezve helyet foglalt az isteni Fölség jobbján, 4 s annyival kiválóbb, mint az angyalok, amennyivel különb nevet örökölt náluk.
1 A FIÚ ÉS AZ ANGYALOK
Krisztus fönségesebb az angyaloknál.
… 6 Ám amikor Elsőszülöttét bevezeti a világba, ezt mondja: „Imádja őt Isten minden angyala.” 7 Az angyalokról így beszél: Aki követeit szelekké teszi, és szolgáit tűzlángokká.
8 A Fiához ellenben e szavakkal fordul: Isten, trónod áll örökre, királyi pálcád igazságosság vesszője. 9 Az igazságot szereted, a gonoszságot gyűlölöd, azért kent föl Isten, a te Istened, a vigasság olajával minden társad felett.
10 Továbbá: Kezdetben, Uram, te teremtetted a földet, az ég is a te kezed munkája…. 12 Akár a köntöst, úgy göngyölöd össze őket, s mint a ruha, úgy változnak meg. Ám te ugyanaz vagy, és esztendeid nem érnek véget. 13 Ugyan melyik angyalnak mondta valaha: Jobbom felől foglalj helyet, és lábad alá teszem zsámolyul minden ellenségedet? 14 Nemde ők mind szolgáló lelkek? Azok szolgálatára vannak küldve, akik majd öröklik az üdvösséget.
5 Vajon melyik angyalnak mondta valaha: „A fiam vagy, ma szültelek?” Vagy: „Én atyja leszek, ő meg a fiam.”
11 Ezek elmúlnak, de te nem múlsz el soha, mindenek elavulnak, mint valami ruha…..
Lábjegyzetek
1,1-4Az első mondat a levél fő témáját jelenti be: az újszövetségi kinyilatkoztatás és istentisztelet tökéletesebb, mint az ószövetségi, mert itt Isten már nem töredékes tanítást ad, hanem a Szentháromság második személye jelent meg közöttünk. Mint Fiú, egylényegű az Atyával; aki őt látta, az Atyát látta (Jn 14,9). Személy szerint akkor is Isten volt, amikor emberi
természetet vett magára, azért igaz, hogy az Atya a világot is általa teremtette. Emberi természete szerint is Isten felségjogainak birtokosa, ezért nevezi a levél a mindenség örökösének. Az „Atya jobbján ülni” azt jelenti, hogy valóban gyakorolja az isteni hatalmat. Méltósága tehát felülmúlja az angyalokét.
Júdás árulása.4 Elment, hogy megbeszélje a főpapokkal meg a templomőrség vezetőivel, hogyan tudná nekik kiszolgáltatni. 5 Ezek örömmel fogadták, és megegyeztek vele, hogy pénzt adnak neki.
Az utolsó vacsora előkészítése. 9 „Hol készítsük el?” – kérdezték.
Az Oltáriszentség alapítása. 18„Vegyétek, osszátok el magatok között. Mondom nektek: nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg el nem jön az Isten országa.”19 Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: „Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” 20 Ugyanígy a vacsora végén fogta a kelyhet is, és azt mondta: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amelyet értetek kiontanak….23 Erre kérdezgetni kezdték egymást, ki az közülük, aki ilyet tesz…..
Tanítás az alázatosságról. 27 Mert ki nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mintha a szolgátok volnék…
Péter tagadásának megjövendölése. 32 De imádkoztam érted, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megtérsz, te erősíted majd meg testvéreidet.”… 36 „Most azonban – folytatta – akinek van erszénye, vegye elő, ugyanúgy a tarisznyáját is. Akinek pedig nincsen, adja el a ruháját, és vegyen rajta kardot…..
Ima a Getszemáni kertben. 42 „Atyám, ha akarod, kerüljön el ez a kehely! De ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied!”….
Jézus elfogatása. 50 Egyikük mindjárt le is sújtott a főpap szolgájára, s levágta a jobb fülét. 51 De Jézus így szólt: „Hagyjátok, elég!” Aztán megérintette a szolga fülét és meggyógyította.52 Az ellene kivonult főpapoknak, a templomőrség tisztjeinek és a véneknek pedig ezt mondta: „Mint rabló ellen, úgy vonultatok ki, kardokkal és dorongokkal! 53 Amikor naponta ott voltam a templomban veletek, nem vetettetek rám kezet. De ez a ti órátok, a sötétség hatalmáé.”…. 55 Az udvar közepén tüzet raktak, és körbe ülték. Péter is közéjük ült. 57 De tagadta: „Asszony, nem is ismerem.”….
59 Alig telt el egy óra, másvalaki bizonygatta: „De igen, ez is vele volt, hiszen galileai.”….
Jézus kicsúfolása. 65 És mindenféle szitkokat szórtak rá…..
Jézus a főtanács előtt. 68 Ha pedig kérdezlek benneteket, nem feleltek….71 „Mi szükségünk van még tanúkra? – mondták erre. – Magunk hallottuk a saját szájából.”….
39 Ezután kiment, és szokása szerint elindult az Olajfák hegyére. A tanítványok is elkísérték.40 Amikor odaért, kérte őket: „Imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek!”41 Aztán odébb ment, úgy egy kőhajításnyira, és térdre borulva imádkozott:…. 43 Megjelent neki az égből egy angyal, és megerősítette. Halálfélelem kerítette hatalmába, és még buzgóbban imádkozott.44 Verejtéke mint megannyi vércsepp hullott a földre.45 Aztán abbahagyta az imát, és visszament a tanítványokhoz. Azok közben elaludtak bánatukban.46 Rájuk szólt: „Miért alusztok? Keljetek fel, és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek!”
Jézus elfogatása.
47 Mielőtt még befejezte volna szavait, egy csapat érkezett. Júdás vezette, egy a tizenkettő közül. Jézushoz közeledett, hogy megcsókolja. 48 Jézus megkérdezte: „Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?”49 Amikor a tanítványok látták, hogy mi készül, megkérdezték: „Uram, kardot rántsunk ellenük?”… 54 Elfogták, és a főpap házába vitték. Péter messziről követte…..56 Egy szolgáló meglátta, hogy ott ül a tűznél. Szemügyre vette, aztán megjegyezte: „Ez is vele volt.”…… 58 Nem sokkal ezután egy másik vette észre: „Te is közéjük tartozol” – szólt neki. Péter tiltakozott: „Ember, nem tartozom.”…. 60 „Ember – tagadta újra Péter –, nem tudom, mit beszélsz.” Még ki sem mondta, máris megszólalt a kakas.61 Az Úr megfordult, s rátekintett Péterre. Péternek eszébe jutott, mit mondott neki az Úr: „Mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor megtagadsz.”62 Kiment, és keserves sírásra fakadt.
Jézus kicsúfolása.
63 Az emberek, akik őrizték, csúfot űztek belőle és bántalmazták.
64 Befödték a fejét, és kérdezgették: „Találd el, ki ütött meg?”…..
Jézus a főtanács előtt.
66 Mihelyt megvirradt, összegyűltek a nép vénei, a főpapok meg az írástudók, és tanácsuk elé állították.67 „Ha te vagy a Messiás – szólították fel –, mondd meg nekünk.” Így válaszolt rá: „Ha megmondom is, nem hiszitek el…..69 De az Emberfia mostantól fogva Isten hatalmának jobbján fog ülni.”70 Erre egyszerre közbevágtak: „Tehát te vagy az Isten Fia?” Ő pedig ezt mondta nekik: „Ti mondjátok, hogy én vagyok.”….
1 Közeledett a kovásztalan kenyér ünnepének nevezett húsvét.2 A főpapok és az írástudók keresték a módját, hogyan ölhetnék meg, de féltek a néptől.3 A sátán hatalmába kerítette az iskarióti Júdást, a tizenkettő közül az egyiket….6 Beleegyezett, és kereste a kedvező alkalmat, hogy a nép tudta nélkül kiszolgáltassa nekik. 7 Elérkezett a kovásztalan kenyér napja. Ekkor szokták feláldozni a húsvéti bárányt.
Az utolsó vacsora előkészítése.
8 Jézus elküldte Pétert és Jánost ezzel a megbízatással: „Menjetek, készítsétek el a húsvéti vacsorát, hogy elkölthessük….…10 „Menjetek a városba – felelte –, ott találkoztok egy vizeskorsót vivő emberrel. Menjetek utána abba a házba, ahová megy,11 s mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezteti: hol van a terem, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elkölthetem?12 És majd mutat nektek egy tágas, étkezésre berendezett emeleti helyiséget. Ott készítsétek el.”13 Elmentek, s úgy találtak mindent, ahogy mondta. El is készítették a húsvéti vacsorát.
Az Oltáriszentség alapítása.
14 Amint elérkezett az óra, asztalhoz telepedett a tizenkét apostollal együtt.15 Így szólt hozzájuk: „Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek.16 Mondom nektek, többé nem eszem ezt, míg be nem teljesedik az Isten országában.”17 Aztán fogta a kelyhet, hálát adott és így szólt:…. 21 De nézzétek, az áruló keze is rajta az asztalon.22 Az Emberfia ugyan elmegy, de jaj annak az embernek, aki elárulja.”……
Tanítás az alázatosságról.
24 Majd versengés támadt köztük, hogy melyikük nagyobb.25 Erre ezt mondta nekik: „A királyok uralkodnak a népeken, s akiknek hatalom van a kezükben, jótevőknek hívatják magukat.26 Közöttetek ne így legyen. A legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha szolga volna….. 28 Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban.29 Ezért adom át nektek az országot, mint ahogy Atyám, nekem átadta,30 hogy majd asztalomnál egyetek és igyatok országomban, és trónon ülve ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse fölött.
Péter tagadásának megjövendölése.
31 Simon, Simon, a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát…..33 „Uram – felelte –, készen vagyok rá, hogy a börtönbe, sőt még a halálba is kövesselek.” 34 Ő azonban így válaszolt: „Péter, mondom neked, mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor letagadod, hogy ismersz.”35 Aztán tovább beszélt hozzájuk: „Amikor elküldtelek benneteket erszény, tarisznya és saru nélkül, szenvedtetek-e hiányt valamiben?” „Semmiben” – felelték…..37 Mondom nektek, be kell következnie annak, amit az Írás rólam mond: A gonosztevők közé számították. Sorsom beteljesedik.”38 „Uram – mondták –, nézd, van itt két kard!” Erre csak annyit mondott: „Elég.” >>>>>>>>
1 Pál, Isten szolgája és Jézus Krisztus apostola – hogy az Isten választottait a hitre és az igazság megismerésére vezesse, az istenfélelem révén 2 és az örök élet reményében, amelyet az igazmondó Isten ősidők előtt megígért, 3 s amikor elérkezett a meghatározott idő, kinyilatkoztatta tanítását az evangélium hirdetése útján, amelyre üdvözítő Istenünk rendelkezéséből megbízást kaptam –4 Titusznak, a közös hitben szeretett fiának. Kegyelem és békesség Istentől, az Atyától és Krisztus Jézustól, a mi Üdvözítőnktől!
A krétai egyház szervezése.
5 Azért hagytalak Kréta szigetén, hogy pótold, ami hiányzik, s a városokba presbitereket rendelj utasításaim szerint. 6 Olyat keress, aki feddhetetlen, és csak egyszer nősült, akinek gyermekei hisznek, s nem vádolhatók könnyelmű élettel vagy engedetlenséggel. 7 A püspök ugyanis, mint az Isten megbízottja, legyen feddhetetlen, ne legyen önhitt, ingerlékeny, iszákos, erőszakos, kapzsi, 8 hanem legyen vendégszerető, jóakaratú, megfontolt, igaz, tisztességes, fegyelmezett.
9 Álljon szilárdan a hiteles tanítás alapján, hogy éppúgy képes legyen az egészséges tanítással buzdítani, mint az ellentmondókat megcáfolni. 10 Akad ugyanis számos elégedetlenkedő, fecsegő és ámító ember, főképp a körülmetéltek sorában…..
12 Saját prófétáik közül az egyik már megállapította: „A krétaiak örök hazugok, gonosz fenevadak és falánk naplopók.”13 Ez a tanúság igaz. Ezért intsd őket szigorúan, hogy a hitben erősek legyenek!.....
15 A tisztának minden tiszta, a tisztátalannak és a hitetlennek pedig semmi sem tiszta, mert romlott az értelmük és a lelkiismeretük….
11 Ezeket el kell hallgattatni, mert egész családokat feldúlnak, s aljas haszonlesésből ártalmas dolgokat tanítanak….14 Ne hallgassanak zsidó mesékre, és ne kövessék az igazságtól elfordult emberek parancsait…..16 Hangoztatják, hogy ismerik az Istent, de tetteikkel megtagadják, mert utálatra méltók, konokok, semmi jóra nem képesek.
Lábjegyzetek
Tit:1:4 Titusz megtért pogány volt. Pál már a jeruzsálemi zsinatra is magával vitte, és leveleiben többször említi, mint egyik legbizalmasabb munkatársát. Valószínűleg ő nyerte meg a hitnek, azért nevezi fiának.
Tit:1:12 A mondást Epimenidésznek tulajdonítják (Kr. e. 6. sz.). Más forrásból is tudjuk, hogy a krétaiaknak rossz hírük volt.
Tit:1:15 Az erkölcsi rossz nem a dolgokban van, hanem az ember lelkületében.
….2 Legyetek kitartók és éberek az imában meg a hálaadásban. 3 Imádkozzatok egyúttal értünk is, hogy az Isten tárja fel előttünk az ajtót, hogy beszélhessünk, s Krisztus titkát, ami miatt bilincsbe is vertek, 4 kinyilvánítsam, ahogyan nekem beszélnem kell.5 A kívülállókkal való érintkezésben legyetek okosak. Az időt jól használjátok fel.6 Beszédetek legyen mindig szíves, sóval ízes, akkor majd helyesen meg tudtok felelni mindenkinek.
Befejezés.
7 Helyzetemről a kedves testvér, hű szolga és munkatárs az Úrban, Tichikusz majd beszámol nektek….
9 Vele megy kedves és hű testvérem, Onezimusz is, aki földitek. Ők majd elmondják mind, ami újság itt van.10 Köszönt titeket fogolytársam, Arisztarchusz és Márk, Barnabás unokaöccse; rá vonatkozó utasításaimat már megkaptátok.11 Ha megérkezik oda, fogadjátok szívesen! Köszönt benneteket még Jézus is, másik nevén Jusztusz. A zsidók közül csak ők dolgoznak együtt velem Isten országának hirdetésében; igazi vigasztalásomra szolgáltak.12 Köszönt titeket földitek, Epafrász, Krisztus Jézus szolgája. Ő állandóan küzd értetek imáiban, hogy teljesen és tökéletesen megvalósítsátok Isten akaratát.13 Tanúskodom, hogy sokat dolgozik értetek és azokért, akik Laodiceában és Hierapoliszban élnek.14 Köszönt benneteket Lukács, a kedves orvos és Démász.15 Köszöntsétek a Laodiceában élő testvéreket és Nimfát a házában összejövő közösséggel együtt!16 Ha nálatok már felolvasták ezt a levelet, gondoskodjatok róla, hogy a laodiceai egyházban is felolvassák. Ti pedig olvassátok el a laodiceaiakét.17 Archippusznak mondjátok meg: Legyen gondod az Úrtól kapott szolgálat betöltésére!...
1 Gazdák, adjátok meg szolgáitoknak, ami jogos és méltányos. Gondoljátok meg, nektek is van Uratok a mennyben…..
Befejezés.
8 Épp azért küldöm el hozzátok, hogy megtudjátok, mi van velem, és hogy megvigasztaljon benneteket….18 Itt a saját kezű köszöntésem: Pál. Emlékezzetek meg bilincseimről! Kegyelem veletek!..
.
Lábjegyzetek
Kol:4:3 Krisztus titka, mint följebb az 1,26-ban. Az a tétel, hogy az emberek mind meghívást nyertek az üdvösségre.
Kol:4:6 Sóval ízes: legyen tartalmas és legyen vonzó.
Kol:4:9 Onizemusz a Filemonnak írt levélben szereplő rabszolga.
Kol:4:10 Arisztarchuszról több ízben történik említés: ApCsel 19,29; 27,2.
Kol:4:16 A laodiceai levélen talán a mostani efezusi levelet kell értenünk, amely csak később kapta az „efezusi” címzést. De az is lehet, hogy más levél volt, amely nem maradt ránk.
Kol:4:17 Archippusz valószínűleg Filemon fia, és Epafrász távollétében a kolosszei egyház elöljárója.