Üdv.mindenkinek! A Rapid spacebackhoz nem adtak pótkereket, mert az akkumulátor van a helyén. Némelyik típusban van az akkun mankókerék, így szeretném megoldani, de nem találok olyan padlólemezt, ami ezekre ráillik. A szervízben alvázszám alapján keresnék, de ennek az alvázszámára nem hozza fel a robbantott rajz.Ahhoz kérném a segítséget, hátha valaki találkozott ilyennel, vagy tudja, hogy lehet beszerezni. Köszi.
Termosztátház és a motor között el tud tűnni nyom nélkül, pont a kipufogócsonkra csepeg. A két termosztátfél között pedig le a sötétbe. Értem hogy új, de a Vika/VAG (utóbbi az új Vika) melegen kilágyul és elengedheti a folyadékot. A csövek is huszonpár évesek, hűtő és radiátor dettó.
VAG szervizben vagy jobb utcaiban is van hűtőkör nyomáspróbához szett, kiegyenlítőtartályra kell rádugni. A nyomásesést is megmondja és a szivárgás is látszani fog, ha kívülre szivárog.
Meg aztán lehet hogy eleve hiányzott belőle pár deci.
Ennek a motornak lehet olyan hibája, hogy vagy a fagyálló megy az olaj felé (ekkor fogy a fagyálló és trutyis az olajbetöltő sapka), vagy az olaj a hűtőrendszerbe, de egyébként nincsenek hengerfejes tünetek. Nekem anno az utóbbi volt. Doniék tették rendbe.
(Az olajbetöltő sapka rövid utak után is tud trutyis lenni.)
Emlékeim szerint a motorblokk oldalán van pár, talán a hegerfjen is van 1-2 kisebb méretű. Valami távoli emlékképem azt mondja, hogy mintha a szelepfedél alatt is lenne a hengerfejen, de erre tényleg nem tenném fel az életed :-)
Halihó Csoporttagok! Rég jártam már erre. Kérdezhetek? 2001-es Fabia 1.4MPI motoros (Skoda motoros) autón vajon hol találom a fagydugót? Sajnos olybá tűnik, hogy fogyogat a víz, de nem forralja, nem trutyis a betöltő nyílás teteje, de gondoltam, ránézek, hátha onnan folyik, ahonnan nem számítok rá. A nagy hidegek után jelzett vissza a vízszint jelző, jól meg is ijedtem először, viszont most úgy tűnik, hogy tartja a szintet, de még annyira hosszan nem mentem vele. Tavaly volt benne cserélve termosztát házzal, de azóta jó volt, most kezdte el újra ezt produkálni. Remélem nem HF-es lesz. :(
Váltó rudazat (Bowden) nem pont ugyan úgy áll.. Lehet szabályozni a váltókar oldalirányú mozgásátnak hatását a váltón. (alaphelyzetbe kell állítani.) az előre/hátra mozgást is , a másik bowdennel.
Sziasztok! Javítással kapcsolatban valakinek valami tippje hogy miért csinálja a az 1,2-es htp AZQ motoros autó menet közben a motor váltásnál benyomott kuplungnál picit felpörög és lassan ejti vissza a fordulatszámot a motor. Alapjáratom rendesen van gázadásra reagál. Álló helyben nem csinálja akkor rendesen esik vissza a fordulatszám.
Adott egy 1.4 pd fabia. Komplett kuplung szett (Luk) csere után valamiért nehezebben veszi az 1-es fokozatot, a többi fokozattal nincs ilyen gond. Miért lehetséges ez a probléma? Előre is köszönöm a segítségeteket!
nezopont kerdese. nyilvan egy szamarrol magas a lo.. .amin meg a zsiraf rohog...
mit tehet a user megelőzésképpen azon túl, hogy szétszedeti és megfúratja a házat a csapágy mögött az olajtér felé - ""
"azon tul "... nyilvan a woodoo varazslat hatasosabb lehet..netan a szinten tartas.. ( mit keresel ?)
a hoterheles valos lehet, de ennek az okozoja a kenes hiany. szvsz nem masodlagos okokra kellene fokuszalni, hanem az elsodlegesre.. ami kenes hiany.. errol szolt a logic fault.. nem a lórol.. =========================
Az nem kérdés, hogy tervezési hiba, a kérdés az, hogy mit tehet a user megelőzésképpen azon túl, hogy szétszedeti és megfúratja a házat a csapágy mögött az olajtér felé - ezt csapágycserekor nyilván meg kell tenni. De addig is, ha van körülötte akár nem áramló olaj is az biztosan jobban elvezeti a hőt mint a levegő.
ami elso sorban tervezesi hibara utal, az az hogy beleraktak az olajterbe ketto 2rs tomitettsegu csapagyat. ( holott ott van korulotte masfel liter olaj ) ez egy. a ketto az. hogy az 5. fokozat olajtere nem cserelodik, -nem tud, mert nincs also atereszto pont - de feltoltodni is csak max szinten tud .. (ehez felorat kellene varni.. ),
szvsz mindegy mit olvasol. a teknika van elbasszal.. .
Jelen esetben meg pont mindegy cserélnek vagy sem, azt a két csapágyat nem az olaj keni. Zárt csapágyak, saját kenőanyaggal.
Az olaj nem keni, viszont hűti kívülről ezeket, nem? Azaz ha alacsony az olajszint, vagy nagyon szennyezett az olaj, akkor könnyebben kialakulnak lokális hőgócok ennél a csapágynál. Én úgy olvastam, hogy a tartós nyári nagy autópályatempó nyírja elsősorban ki ezt a két csapágyat, ami elsősorban túlzott hőterhelésre utal.
Nos! Nekem is jó lenne tudnom, hogy a váltóolaj cserélgetése mennyire előírás, ajánlott, vagy épp nem tanácsos, mert még valaki olyanra cseréli, ami akkor se előrelépés ha friss, a gyári pedig 18éves. Az autó könyve nem említi még csak a fajtáját se, nem a cserét sajnos. Régebbi autóknak olyan jó, összeszedett útmutatói voltak, hogy az ember átpörgetve is megtalálta azt amit keresett, ezek meg vastagok, de pont a lényeget nem írják rendesen.
Közbe beszéltem egy váltó felújítással foglalkozó emberrel. Sajnos igen, nem nagy durranások ezek a váltók, 200.000.km környékén előfordulnak gondok. Előre nem tudni pontosan mindent, de kb. 180.000.ft. a javítás. Kérdeztem az olajat, hogy milyent tegyek ha cserélném, illetve ők mivel töltik. Szerintük nem kell számokat nézegetni 75W90 castrol a gyári olajuk.
Aztán mégiscsak próbáltam olyan olajat keresni amin fel van tüntetve ez a szám. Egyik nagy autóalkatrész üzlet hosszas böngészés után arra jutott, hogy nincs olyan olajuk amin fel van tüntetve, de ettől még ugyanazt tudja pár általuk forgalmazott. Konkurens üzlet pedig egyet talált amin fel van tüntetve, vettem is két litert, de a neve számomra nagyon ismeretlen. Azért a pult mögött ülő emberke megnyugtatott, hogy ő a saját autójába is ezt teszi :) Kicsit idegesítő már ez a szöveg....
Aztán dilemma, hogy egyáltalán lecseréljem-e, mert egyrészt a hang amit én hallottam, nincs kizárva, hogy klíma kompresszor, vagy ventilátor hangja, hajlamos vagyok túlaggódni a dolgokat.... Másrészt meg nem Castrol. Bár lehet többet tud mint az....
Ez az olajcsere mindig hitkérdés, van amelyikben előírás a csere, míg másokban nem*. Jelen esetben meg pont mindegy cserélnek vagy sem, azt a két csapágyat nem az olaj keni. Zárt csapágyak, saját kenőanyaggal. Ne kérdezd miért ilyen, én sem tudom és nem is értem miért ilyen.
* amitől persze akit az nyugtat meg, az cserélheti kedvére, baj nem lesz belőle, ha a bele való olajat tölti bele. Mármint akkor, ha van a váltón leeresztő nyílás. Sok esetben az sincs.
Sápadt arcú testvérem! Én vagyok a múltba látó indián, Emlék Szem.
Emlékszem arra, hogy a Nagy Szellem egyszer hozzásegített egy OFF - három gyémánt - autóhoz. Kiváló sebességváltója volt, mintha nem is a szomszéd törzs wigwamjában gyártották volna. De előírás volt, hogy 30.000km vágtázás után cseréljék bennne az olajat.
Na most ennek fényében a Te mondatod, miszerint: "Őszintén, ha nem megy el a váltója 180.000.km.t a saját olajával akkor mennyire jót gyártott, miről beszélünk?" picit talajt veszett, nem?
Manitu vezessen utadon!
UFF
(Teljesen komolyra ne vedd, csak szeretném elütni a vita élét egy picit. Nem ördögtől való, hogy olajat kell cserélni egy váltóban. Láttam szétbontott Mitsubishi váltókat, ahol az emlegetett csereperiódust elegánsan elfelejtették. Többe került már akor is a felújítás, mint egy adag, megfelelő olaj.)