Én speciel szeretem ha nem úgy néz ki a portám, mintha nem lakna ott senki sem, ha hó van van lapátolás is.:)
Panelhuszároknak könnyű, nekik nincs gondjuk a hólapátolással.
Apropó hó/lapátolás.....hiánycikk lett nálunk az egész városban, és környékén az útisó+hólapát, egy gramm útisót sem lehet kapni, és nem is lesz.
Nekem van még+lapátjaim is vannak, de vettem volna mindkettőt ha már erre+arra jártam, de sehol semmi sem.
Viszont az utak meglepően jól járhatóak attól függetlenül, hogy ca. 20-25 cm hó esett néhány nap alatt, a főút sónedves, a városi utak is nagyon jól járhatóak, na jó kisebb utcákban ahol nem takarítanak van hó, de lehet közlekedni.
Néhány éve ha leesett 10 cm hó szinte megállt az élet.
A Hankook téli még erre a szezonra jó lesz, de a következőre már nem nevezek be ezzel hiába lenne még elég a profil.
Volt hely a telken. A utcai homlokzat is elég széles volt.
Hátrahúztuk a házat vagy 10 méterrel az utcafronttól, készitettünk 3 garázst lapos tetővel, mellé egy egy gyalog kaput és egy autós kaput és még maradt 1.3 méter a villany és a gázórának. Így csak a garázsok elötti járdát kell ellapátoljam, ami majdnem 1.5 méter széles, plusz a kaup előtt is.
Anno, minden télen elég nagy hó volt. Aztán késöbb készitettem egy 8x 4méteres betonozott felületet a utcai kapu után, hogy még egy autó be tudjon állni (vagy mosni - takarítani az autókat), most erről is el kell takarítani a havat. Ez is van 80 nm. Ha sok hó esik, taligával hordom el halmokba, be az udvarra.
Gyártásnál kellene mindkét oldalra tenni a DOT számot, nem csak az egyikre.
Én a vadiúj Laufenn G Fit 4S-t teszteltem, mentem már vele 250km-t hóban, latyakban. Kiváló, nálam eddig ez a legjobb gumi a diszkont szegmensben. Hatalmas profilja van újonnan.
Én ma leteszteltem a 2020-as Kleber Krisalp HP3 gumikat, 15-20 centis szűz hóban is simán elindul, de a kapumból elhányt 30-40 centisben is ment. Pedig a C-HR eleje is elég alacsony, ahhoz képest, hogy SUV-nak nevezik. Ja, és hogy megnéztem a gumikat most, kiderült, hogy ez egy SUV jelű gumi, amit nem nagyon tudok értelmezni, szerintem parasztvakítás.
Ja és a jobb oldalon belül van a DOT szám. Valaki írta itt korábban, hogy rendes gumis kívülre teszi, de ezt nem is lehetne másképp, mert forgásirányos.
Majd egy hét múlva, mert addig folyamatosan fagyni fog. De most már úgy tűnik, sokkal töb nem fog már esni. Én is körbelapátoltam kétszer a házat, meg kétszer kiástam az autót, jó régen volt már utoljára ilyen. A fényképeim között 2018. december 4. az utolsó teljesen behavazott autóval.
Igen, eljött az igazság pillanata, mit tudnak valójában a gumik a leírt tesztek mennyire életszerűek.
Mint fentebb már írtam, Fieta 1,4 TDCi 175/650 első generációs több éves Michelin Crossclimate gumikkal, kb. 4 mm profilmélységgel.
Akkor az igazi kihívás tesztelni, ha előző nap kicsit megolvad a hó, kásás-hóbarázdás lesz, ez éjjel megfagy és ráadásul még esik is rá néhány centi hó is. A mi belső utcánkban szokás szerint nincs hókotrás, csak az amit az autók napközben lejárnak. Enyhén emelkedős, de van benne egy 25-30 méteres szakasz, ami meredekebb. Ezen a részen gyalogosan életveszélyes most járni. Nos kellő óvatossággal mégis csak tél van, simán elindult az autó, megállni is simán megállt, nem csúszott meg, nem kellett jóval előbb már megkezdenem a fékezést, persze nem satu fékezve és nem padlógázzal indulva.
Pénteken hajnalba indulunk sízni, 1650km a távolság. Box nincs az autón. Befér minden a kocsiba. Nagykanizsán fogunk megszállni, az tölünk 900km.
Utána marad még 750km, Slovánián keresztül az olaszokhoz. Szlovénia végén is van egy nagyon szeles hegyi hágó. Dugót kapok Budadapestnék és esetleg Ljubljanában, bele van számolva ez is. Az utolsó 110km egy hegyi út, a végén egy 2100m méter magass hegyi hágó, egy kb. 20km szerpentin felfele és ugyanannyi lefele.
Ezzel az autóval kb. 20x vezettem le ezt a távot, a dízel skodákkal még 25x. Mert egy szezonba 3x kimegyünk. Mindig odaértem. Visszafele egy nap alatt vezettem le. Kb. 19 óra az út, ebédeléssel és több megállással. Visszafele kb. Siófóknál már sötét lesz.
Innen kb. 800km vezetek hazáig. Ilyenkor csak arra figyelek, hogy a vezetni jól tudó söförök ne üssenek el. És nagyon siető Octavia 4- céges kocsikat engedjem el.
"A régebbi modeleknek volt még motorfékük, ezekeknem már nincs, a károsanyag kibocsájtás miatt. "
Hogy miiii? Azt értem, hogy a kisköbcentis turbósokat nem úgy fogja meg a motor mint egy 2.0 dizelt, de, hogy nincs, az túlzás.
Régebben 2000-es dizelem volt, nem értettem, hogy júzer előttem az enyhe lejtőn miafaszér nyomja a féket. Most már értem, nekem is 1,2 turbóm van. Ja és az adaptív tempomattal akkor is fékez, ha én nem.
Arra válaszoltam, hogy a 8éves 4S gumival kiprobálták a fékezést friss hóban és minden okés volt.:)
Ti síkvidéken laktok, én hegyvidéken.
Az említett útszakon legalább 500x mentem végig. Ki@aszott 300km ingázok minden héten. Azért vettem ilyen autót.
A kocsi mindent meg kéne oldjon, de nem tudnak olyan gumikat gyártani, amik a picit lefagyott útra (ami előzőleg teljesen le volt tisztiva és kezelve) lehullótt fél centis friss hóban ne csússzanak úgy mind a franc.
A régebbi modeleknek volt még motorfékük, ezekeknem már nincs, a károsanyag kibocsájtás miatt. Becs szó, ilyen útviszonyok mellett biza kell gépeszkedni egy ekkora batárral.