Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Volt 04-60 is, gondolom az is rövidplatós 130-as lehetett. Egy irattár-selejtezéskor, amikor a "zúzdába" vittem háát, saccper 1995-ben egy csomó papírt (és nem mertem belőle kivenni 1-2-pár dolgot) találtam régi menetlevelet, gkv nevét nem figyeltem, csak a megfelelő rovatban, hogy "FE-04-60, ZIL". Ekkor kérdeztem meg az egyik nagyöreget, hogy "volt a tévének Zilje is?" -Hogyne, jött a válasz, még Guszti bátyád (anyám bátyja, azaz a nagybátyám) is járt velük. Nem mesélt róla? -Hát de, bár úgy, hogy utálta őket, ő a Csepelt szerette". Ezek mellett ebben az időszakban voltak (lásd fentebb) D450-es, ponyvás Csepelek is. Meg 2 db 452-es is.
(meg azért mert francia autókkal kereskedett Hollandiában)
De az maradt meg bennünk - még érettségi találkozókon is felvetik az osztály társak - hogy mennyit panaszkodott azért 1967-69-ben, hogy ilyen autót kapott ajándékba.
A magyarok 90%-a akkoriban földhöz verte volna a fenekét egy ilyen ajándék láttán.
Szövevényes ügy volt. Szerintem a biztosítókon keresztül oldották meg a helyzetet.
Az árutulajdonosok a fuvarozókon követelték a káruk megtérítését, a fuvarozók a hajóstársaságon, a hajóstársaság a hajót építő gyár ellen fordult, az pedig a tengeri jártasságra való alkalmasságot vizsgáló és forgalmi engedély kiadó hatóság ellen. Európa szinte minden biztosítója érintett volt az ügyben közvetlenül vagy közvetve (viszontbiztosítás).
19 HC-s kocsi volt a hajón, Rábák, NG Mercik, F89-es Volvók és néhány vadonatúj F12-es Volvo + 2 Eurocar szerelvény magyar sofőrökkel.
Szerencsére nem volt áldozat, mindenkit kimentettek.