Ameddig nincs tartós béke (ami nem a papír aláírásától fog számítani, hanem a drónrajok teljes leállításától) az orosz klubcsapatok nem valószínű, hogy részt fognak venni a nemzetközi klubkézi életben. Nem sok olyan ország van, amelyik jelenleg javasolja állampolgárainak az Oroszországba való utazást és elnézve egy-két esetet (lásd Brittney Griner amerikai kosárlabdásét) nem teljesen légből kapottak ezek a félelmek. Szerintem a játékosok annál nagyobb biztonsági garanciákat szeretnének látni, mint hogy “cserkészbecsszóra” megígérik nekik, h nem lesz semmi gond.
De vajon meddig éri meg a skandinávoknak nyakaskodniuk, miközben hanyatlik a női kézilabda? Őket is érinti a folyamat, lásd Vipers. Oké, a Viperset vszeg az orosz részvétel se mentette volna meg, de a skandiknak sem mindegy, hogy szűkül vagy tágul a mezőny, kerül-e több pénz a női kézibe vagy folyamatosan csökken.
Én ezt nem tartanám rossz megoldásnak. Sőt, arra az átmeneti időszakra, amíg nem lesz békekötés / tartós tűzszünet koreai mintára, szóval amíg nem tudnak rendes hazai pályán játszani, addig kifejezetten észszerű lenne, addig is megkezdődhetne a visszaintegrálódásuk az európai kézilabdába.
Mivel a tűzszünetet az oroszok egy éve kategorikusan elutasítják (jó okuk van rá), az efféle hírek (nem csak a kézilabdasportból!) azt jelezhetik, hogy valami megmozdult a háttérben, és közeledtek a harcoló felek álláspontjai a békekötést illetően.
Majd valamelyik NER-lovag felajánlja neki a helyi sportcsarnokot hazai pályának és meg is van oldva a beutazás. Ne legyenek illúzióink, az MKSZ lesz az első aki tövig nyal nekik (is).
Szerintem az EHF engedékenyebb lesz a többi sportági szövetségnél. Legalábbis a józan ész ezt diktálná, mert nagyon kell a női mezőnynek minden olyan csapat, amely képes stabilan működni ÉS BL szintet hozni.
Tavasszal újra átbeszélik ezt a kérdést és aztán szeptembertől jönnének megint az orosz csapatok.
A női kosárlabda válogatottunk már két felkészülési meccset is játszott az oroszokkal novemberben. OK, az nem vb vagy EB, de ezek szerint felkészülési meccsek már nem tilosak. Legalábbis bizonyos sportágakban.
Érdekes lesz, ha visszaengedik jövőre az EHF-nél az oroszokat. Vége lesz az akciós, önbefizetős BL-helyeknek, de még az európa ligában is teperni kell majd a Final4-ért. Nem mintha olyan nagy sikerünk lett volna ott mostanában..
Nem számítottam rá. Julia Maidhofban reménykedtem egyébként. Kobylinskával kapcsolatban vegyesek az érzéseim, de a bizalom részemről mindenképp megvan.
Ozzy valóban távozik nyáron, helyes döntésnek tűnik. Remek képességű játékos, de a konzisztencia fájóan hiányzik belőle, és gyakran a legfontosabb meccseken nem tudott hozzátenni.
Talán délután az utódja is be lesz jelentve, legalábbis ebben bízok.