Nem pánikoltunk be, nem értettük miért mondja meg ezt nekünk, mert gondoltam nem előirás, hogy közölje velünk. úgy voltam vele, hogy majd a füvön megállunk legfeljebb, ugyse fogunk épületbe ütközni. Megszámoltam hány sor van mögöttem a vészkijárathoz.
Ahogy látom ezt a gépet a Pozsonyi bázis adta nekünk, egy reggeli Alicantei gépcsere után, a magyar crewnek peche volt, hogy erre kellet átülni Alicantéban, viszont szerencsés, hogy a gép nem Pozsonyba indult vissza, hanem a brutál hosszú futópályával rendelkező Ferihegyre. Ahogy látom még mindig áll, két nap alatt sem sikerült életet varázsolni belé. Szerdán este pedig a Larnacai és Barcelonai utasok szenvedtek el emiatt kb egy- másfél órás késéseket, mert rotálni kellet a kieső gép miatt.
A járat személyzete a végső egyenesen tapasztalta, hogy a flaps fékszárnyak ívelőlapok nem nyílnak a teljes, "full" állásba, ezért átstartoltak, és a Sülysáp közelében lévő Tápiósáp légtérben várakoztak, amíg elvégezték a szükséges ellenőrzőlistákat.Ezután a szokásosnál némileg magasabb, 166 csomós (307 km/h) sebességgel, rendben leszálltak, délután egy órakor. Marci tapasztalt pilóta, ügyesen megoldotta a helyzetet.
Nem mondják meg ilyenkor mert úgyse tudják az utasok, hogy flaps nélkül is le lehet szállni, azonban nagyobb sebességgel, mint a megszokott. A nagyobb sebességhez hosszabb kifutási úthossz tartozik, nagyobb fékezés kell. Csak bepánikoltak volna.
Mai Wizz promó email reggel: Akár 15% kedvezmény a szkopjei járatokra. Az utazásra korlátozott ideig, 2025. 12. 25. és 2026. 03. 26. között van lehetőség.
Bezzeg a Ryanairnél, ha elszurtad a foglalást, akkor 24 órán belül ingyen lehet dátumot módosítani, csak a különbözetet kell fizetni, senmi többet. Útvonalat nem lehet módosítani, de dátumot igen. Akkor van gond, ha valaki csomagot, elsőbbségit vagy ülést is vett mellé, mert ez nem megy át az gépre, azt újra kell fizetni.
Ferihegyen olyan hatalmas nagy a futópálya, hogy simán megáll a gép, még időben, nagyon nehéz tulfutni, de pl Dortmundban már izgalmasabb a helyzet, ott esély sincs megállni, nyilván ilyen esetben divertàlna a gép, valami normálisabb repülőtérre.
( Van az a Wizzair utasítás, hogy Dortmunba nem a szépségre hajtunk, hanem arra, hogy tuti ne fussunk túl, úgyhogy ott nyugodtan baszd oda gépet. ha ez szükséges, ezért emeltem ki ezt a repülőtéret).
Flexes összefoglaló: Jegyárkülönbözet: az új jegy kiszámítása úgy történik, hogy az új jegy és az eredeti jegy ár különbségét kell kifizetni. Irányonként, külön az odaút és a visszaút árára nézve. Ha az új olcsóbb, mint az eredeti akkor a különbözetet feljegyzi a rendszer. Példa: az eredeti jegy 29,99 EUR, az új meg 19,99. Ekkor a jegyet ingyenesnek fogja mutatni a rendszer, nem is hívja fel a figyelmet arra, hogy olcsóbb. A számlázási információkban megjelenik egy "Egyéb díjak" rész, és oda bekerül az a különbözet, amit nem térítenek vissza. Ha később ismét módosítod a jegyet drágábbra, pl a második 19,99-ről újra 29,99-re, akkor újabb 10 EUR-t kell fizetni. Irányonkénti példa: ha az eredeti odaút 39,99, a visszaút 29,99, és újként olyan jegypárt választunk, ami odaútra 29,99 visszaútra 39,99, akkor az odautat ingyenesnek fogja mutatni, de bukni fogunk vele 10 EUR-t, a visszaútra meg 10 EUR fizetnivalót mutat és összességben 10-et kell fizetni. A reptérre nincs megkötés, teljesen másik indulási és célreptér is választható. Csak rend kedvéért, dátum megkötés sincs. Viszont a pénznemre érdemes odafigyelni. Általánosságban az a tapasztalatom, hogy minden jegyet számontartanak a két reptér szerinti devizában, pl. egy magyar-spanyolnak van HUF és EUR ára is. Ha az eredeti jegyért forintban fizetünk és új jegynek olyat választunk, ami EUR-EUR (pl. a BUD-BCN-ért HUF-ban fizettünk, de átrakjuk az eurós BTS-BCN-re), akkor lehet hogy lesz fizetnivaló az árfolyamkülönbözet miatt, akkor is ha amúgy "nagyjából" azonos az ár. Emiatt igyekszem EUR alappal kezdeni (meg egyébként is eurós jegyeknél vannak olcsóbb Flexek). Az EUR alapú jegynél meg akkor szokott buknivaló vagy fizetnivaló jelentkezni, ha mindkét reptér nem eurós, pl az EUR jegyet át akarom tenni BUD-WAW-ra (HUF és PLN pénznemek). Lehetnek kivételek, pl. eurósnak számít Isztambul is (csak sejtem, hogy a török líra állapota miatt nem szórakoznak vele). Flexes lemondás: a foglalás lemondásakor a Flex ára nélkül 72 óra múlva visszakerül a Wizz-számlára a teljes összeg. Az egy jó kérdés, hogy az ülőhely árát visszaadják-e, ilyet még nem próbáltam, az Üzletszabályzat általánosságban azt írja, hogy a foglalás módosítása, törlése esetén az ülőhely ára nem jár vissza. A visszakapott összegnek 90 napos lejárati határideje lesz. Emiatt (szerintem) nem is érdemes a Flexes jegyet lemondani. Ekkor kb. úgy lehet elkerülni a pénz elbukását, ha újabb flexes jegyet veszünk, de akkor már egyszerűbb átfoglalni valahova, a korábbival megegyező árú járatra. Akkor érheti meg a lemondás (részlegesen), ha pl. az utastársak közül valaki mégsem utazik, akkor azt az utast ki lehet venni a foglalásból és csak ez a jegyár kerül vissza a Wizz-számlára. Itt megkötés, hogy ha a foglalást Wizz-tagsági áron foglaltuk, és azt az utast vesszük ki a foglalásból, akié a Wizz-tagsági (vagyis a "foglalást végző személy"), akkor a maradék utasokra a Wizz-tagsági és a normál ár díjkülönbözetét kifizettetik.
Köszi a választ. Én is ezt tartottam logikusnak a weblapon közzétett pár sorból. De a kekecség beleszólt amiatt, hogy az egyik sorból hiányzik a "volt". Amikor az ember ideges, akkor beleakad minden apróságba amitől negatívabbá válhat az amúgyis negatív helyzete.
"A viteldíj-különbözet az eredeti és az újonnan kiválasztott járat jegyára közötti különbség (beleértve az összes viteldíj-típust, például Basic, WIZZ Go és WIZZ Plus).
Ha az új járat jegyára magasabb mint az eredetié, a viteldíj-különbözetet meg kell fizetni. Ha az új jegy ára alacsonyabb, mint az eredetié volt, az utasoknak nem kell külön díjat fizetniük, azonban a viteldíj-különbözetetnem térítjük vissza. Ha az eredeti és az új járat árai azonosak, az utasnak nem kell fizetnie viteldíj-különbözetet."
Most már lehiggadtam, a virtuális dildót nem vettem le, mert kiérdemeltem.
Jó hogy írtad, a flex bebukásának lehetőségét, mert ez is akkor tudatosult volna bennem, amikor végig megyek a törlésen.
Tegnap elcsesztem egy foglalást. Már megvertem magam miatta vizes bőrszíjjal, és a 23-as gumi dildót is felragasztottam a homlokomra, úgyhogy kérem mértekkel hülyézzetek le. A vásárlás azért történt, mert "hú de jól beesett az ára...". A szépséghiba az, hogy csak a nap stimmel a célreptér nem. Flex van a foglalásban.
Most jön a költői kérdésem, mivel a szovegértést elvesztettem koromnál fogva: Még soha nem töröltem, soha nem írtam át járatot, mert nem volt rá szükségem. A flexes átírásnál az érték különbözet kiszámítása úgy történik, hogy az új jegyem árából levonják a tegnapi napon kifizetett hetven ezremet? (ugye az árkülönbözet nem a tegnapi foglalásom aznapi értéke amikor az átírás történik, hanem a tegnap valósan kifizetett összeg) Bééé kérdés, pedig az hogy van-e valami egyéb megkötés, hogy mely járatokra írhatom át a tegnapi baklövésemet? (a célom az ha tényleg a vágyott járatom ára esik be, akkor módosítanék)
Amúgy minek fogta ilyen hősiesen? Ha már elindult, aszhatod. A gépnek meg mindegy, rám nyitottak háromszor is csúszdát, egyszer lépcsőn, egyszer hídban (egyszer meg a szipiszupi Air France csúszdája működés helyett egyben leesett), a repülőnek egyszer sem lett baja. Mondjuk a SAS egyszer kilőtte a MD farokkúpját a hátsó csúszdával együtt (rá a takarítók buszára), ott volt egy kis fejvakarás.
Most is: "az eredetihez hasonló, másik útvonalon, az eredeti járat menetrend szerinti indulása előtt legfeljebb 14, illetve utána legfeljebb 30 napra, a rendelkezésre álló helyek függvényében."