Keresés

Részletes keresés

fitosi Creative Commons License 1,5 órája 0 0 249604

Akkor cáfold, ha józan vagy!:-)

Jelenj meg jehova 3 sec alatt, ha nem cáfoltalak. 3.2.1...

Cáfolva!

Előzmény: jablonka4 (249487)
Neperius Creative Commons License 1,5 órája 0 0 249603

Ok. (Amúgy ez egy olyan téma, amit magam se tudok a maga mélységében felfogni, és szakértő sem vagyok, nem állítom, hogy egyik vagy a másik állítás vagy magyarázat erről a helyesebb vagy sem.)

Előzmény: defhrfl (249602)
defhrfl Creative Commons License 2 órája -2 0 249602

Persze, okés. 

Az is okés, ha azt kéri egy ateista, hogy magyarázd el neki az Istent a Szentháromság alapján. 

Az nem okés szerintem, ha megpróbálod elmagyarázni, és nem elmarasztalni akartalak a szentháromságos gondolataimmal. 

Előzmény: Neperius (249601)
Neperius Creative Commons License 2 órája 0 0 249601

Azért, gondolom, tudod, hogy csak leírtam azt, amit az ókorban és a középkorban a teológusok gondoltak erről, és a problémámat ezzel kapcsolatban. Nem én találtam ki a Szentháromság teológiáját.

Előzmény: defhrfl (249600)
defhrfl Creative Commons License 2 órája -2 0 249600

Szerintem az nem biblikus, hogy Isten azt kéri tőlünk, hogy magyarázzuk el a következtetéseink alapján, hogy az Isten miből, hány darabból áll, és melyik darabja pontosan milyen.

Előzmény: Neperius (249599)
Neperius Creative Commons License 3 órája 0 0 249599

Kizárólag biblikusan (Újszövetség alapján) van értelme azt feltételezni, hogy van három isteni, kooperáló entitás egy (isteni) halmazon belül.

De a klasszikus teológiai Szentháromságban az isteni személyek nem pusztán a kooperációban egyek (ez még triteizmus), hanem eleve minden isteni attribútum egy, az értelem is, az akarat is, kivéve a személyek közti relációkat. Sajnos nehezen tudom elképzelni, hogy az Atya a születés relációjában különbözik a Fiútól, de nincs semmilyen saját gondolata, döntése, ami ne lenne a Fiú gondolata és döntése. Ez sajnos felülmúlja a képzeletemet.

Előzmény: defhrfl (249597)
defhrfl Creative Commons License 4 órája -2 0 249598

Van valami, amiről tudom, hogy igaz.

Jön a kérdés, hogy miből gondolom igaznak, amiről tudom, hogy igaz. 

"tudat alatt rendeződik" - mennyire is nyúlik vissza az azon való vita, hogy mi a tudat? Tudjuk tisztázni? Tegyük meg, aztán jöhet, hogy mi rendeződik alatta. 

Belőlem, az egykori ateistából egy pillanat alatt Isten létezését tudó ember lett. - ebből gondolom, ha nevesíteni kell, hogy miből gondolom azt, amit tudok.

Nem ismerek valóságot Isten nélkül. 

Előzmény: Siphersh (249596)
defhrfl Creative Commons License 4 órája -2 0 249597

Az "A" halmaznak lehet egyetlen eleme, és marad "A" a halmaz neve.

Ha kettő; három; kétmillió eleme van, akkor is marad "A" a neve. 

Szerintem az a baj a "Szentháromság" biblikus magyarázásának próbálkozásaival, hogy nincs szentháromság a Bibliában.

Előzmény: Neperius (249594)
Siphersh Creative Commons License 4 órája -1 0 249596

Ez jött ki agyilag, azt mondod. Full tudat alatt rendeződik le, hogy mi, merre. Nem valamiből gondolod, hanem csak úgy gondolod. Jól mondom?

Előzmény: defhrfl (249595)
defhrfl Creative Commons License 5 órája -2 0 249595

Helycsere. 

Azt találom absztrakciónak azóta, hogy nem Istent tapasztaltam meg, hanem valami káprázatot.

Átgondolom, amikor előfordul, majd helyére teszem. 

Amikor megfogom a kezemmel a kávésbögrémet, nem gondolom hogy valami egyébbel fogtam meg. Ha olykor gondoltam is, eddig sikerült elvetnem. 

Előzmény: Siphersh (249589)
Neperius Creative Commons License 5 órája 0 0 249594

"Aztán még nálatok, a megvezetettek berkeiben is folyik a vita, hogy "háromarcú Isten", vagy csak kettő. Az az egy."

Az egyházatyákra nagy hatással volt a neoplatonizmus, annak is az Egy (τὸ Ἕν) fogalma. Így jött létre az oszthatatlan, egy-értelmű, egy-akaratú, mindenható, mindentudó, részek nélküli, végtelen, egyszerű isteni lényeg fogalma és ennek az adaptálása a keresztény teológiához, a három személyhez.

A "háromarcúság" problémája az, hogy hogyan létezik három külön szubjektum, akiknek egy isteni elméje és akarata van? Erre nem találni sehol a választ.

Előzmény: Zellem Estelen (249592)
Zellem Estelen Creative Commons License 6 órája -1 0 249593

Juj de durván egyszerűsítenél, öcsém facsiga:-)

"Van Isten=hülyeség (?)"

Egyenlőre úgy néz ki, szimplán fantazmagória, mind a filós és a bibliai. Agyalni rajta azt lehet, de elhinni azt ostobaság mára.

"Nincs Isten=minden OK (?)"

Attól, hogy ismereteink szerint a fantáziált entitás, "abszolútum", "transzcendens" legyen az akár melyik régi kultúra ismeretlen v. ismert szerzőinek a kitalációja, nem lesz semmi sem, sem minden OK.

Még ha létezne sem lenne senkinek ismerete felőle, róla, hiába is nyaljátok be a régmúlt idők, más korainak, a kitalációit.

A világunk működik, a természet teszi a dolgát, de az élet attól problémákat szül, amik ellen a legjobb tudásunk szerint igyekezünk küzdeni, amíg élünk.

És pont.

Ahogy a születésünk, úgy a halálunk is tuti, mert az ilyen a természet.

Ám az nem "OK", ha hülyeségekbe ringatva lábalunk át az életünket, azoknak adjuk át magunkat, az eszünket zsibbasztva. 

Előzmény: A kis Simon (249591)
Zellem Estelen Creative Commons License 6 órája -1 0 249592

Hited alapján hiszed, a befolyásolt tudatoddal. 

Az a szomorú helyzet.

Nem ritka az ilyesmi, más vallások befolyásolt elméi, pont úgy hiszik azt vallási fantazmagóriát, amit te meg nem lennél képes.

"vice versa" :-)

A normálisan gondolkozó kisebbség. a korhű gondolkozók, meg csak nézik álmélkodva. mit is szopikáztok be, amit nagyrészt a "kész picsa, meleg málé" elve alapján hisztek.

:-O:-P

Bizony, öcsém facsiga, nem különleges eset vagy, kiütötte a józan gondolkozásodat az a mitológiai sztori, meg a mítoszi lények, amibe belepottyantál!

A favorizált főhősödnek (a mítoszi félistennek, akiből szavazással "Istent" kreáltak) is ugyan ez volt az esete, hisz' zsidónak született, azok istenét vallotta "Atyjának". 

Az meg emberek által kreált folyamat, hogy a mítoszából, egy hipotézis lett, ami a keresztényi tévtanításokat hozta, istent gyártó okostojások révén.

Ami aztán odavezetett, hogy az 1 az az egy Isten, szert tett egy magával egyidős "Fiúra"

Aztán még nálatok, a megvezetettek berkeiben is folyik a vita, hogy "háromarcú Isten", vagy csak kettő. Az az egy.

Jut eszembe öcsém facsiga!

Ha az "Isten" az három személy, akkor "Szent Szellemnek" is lehet szelleme???

:-O:-P:-)

Előzmény: A kis Simon (249588)
A kis Simon Creative Commons License 6 órája -1 0 249591

Van Isten=hülyeség (?)

Nincs Isten=minden OK (?)

Előzmény: Zellem Estelen (249590)
Zellem Estelen Creative Commons License 6 órája -1 0 249590

Öcsém facsiga, mindig akkora hülyeségekkel rukkolsz elő!

Hányszor dörgölték az orrodhoz, hogy akármennyien akármekkora hülyeséget hisznek, az nem bizonyítja hitük tárgyát, alanyát?

Sőt, egy hülyeség akkor is hülyeség marad, ha nem egy megvezetett hiszi, hanem akár milliók!

Annyira befolyásolt elme vagy, hogy a betűk sem állnak össze a fejedben, ha értelmes emberek írnak számodra?

Előzmény: A kis Simon (249587)
Siphersh Creative Commons License 6 órája -1 0 249589

Az, hogy mi mire alkalmas, az egy másik kérdés. Hanem azt mondom, hogy az az érdekes, hogy te személy szerint miből gondolod, hogy tényleg az Istent tapasztaltad meg, és nem csak az agyad produkált valami káprázatot. Függetlenül attól, hogy mások szerint milyen módszer mire alkalmas.

Előzmény: defhrfl (249564)
A kis Simon Creative Commons License 7 órája 0 0 249588

A hitem alapján tudom és a tudatom alapján hiszem Isten létét testvérem. 

Előzmény: defhrfl (249586)
A kis Simon Creative Commons License 7 órája -2 0 249587

Isten létére van bizonyíték. Ott a kinyilatkoztatás testvérem. A hívőknek bizonyíték, a hitetleneknek nem az, de nekik semmi sem az, testvérem. 

A hit teszi tehát a bizonyítékot valós értékűvé testvérem. 

Előzmény: Elminster Aumar (249576)
defhrfl Creative Commons License 7 órája -2 0 249586

Akkor ebben most egymástól függetlenül erősítettük meg egymást. 

Szabadon tudhatjuk. 

Előzmény: A kis Simon (249585)
A kis Simon Creative Commons License 7 órája -2 0 249585

Tudom, amennyire csak tudható ez, testvérem. 

Előzmény: defhrfl (249577)
defhrfl Creative Commons License 7 órája -2 0 249584

Egyáltalán nem hiszek abban, hogy Isten nem létezik. 

Előzmény: lialann (249583)
lialann Creative Commons License 8 órája -1 1 249583

Te milyen erősen hiszel abban, hogy Isten nem létezik?

Nagyon gyengén. -Különben nem nyihelődznél ezen naponta(teljesen feleslegesen és hiábavalóan) ebben a topikban.

Előzmény: defhrfl (249577)
A kis Simon Creative Commons License 8 órája -2 0 249582

Amit te mondasz, az is puszta bemondás testvérem. De legalább érzékelhető. 

Előzmény: Elminster Aumar (249579)
defhrfl Creative Commons License 8 órája -2 1 249581

Amikor pedig vizsgálgatod valahogy a bizonyítékokat, amelyek állítólag hivatottak bizonyítani valamit: honnan tudod, hogy vizsgálsz-e bármit, s nem az agyad ver át?

Hívhatsz akármennyi embert segédvizsgálónak, de honnan fogod tudni, hogy nem az agyad ver át, amikor azt látod, hogy vizsgálják? Az agyadra támaszkodva, amely simán átverhet, mint ahogy a szemed, füled, akármid?

Hogyan zárod ki, hogy egyáltalán mindenki hallucinálja a dolgokat, veled együtt?

A hozott képlettel, amit esetleg csak hallucinálsz? 

Zellem Estelen Creative Commons License 8 órája -2 0 249580

Én nem is állítom egyik hívőt sem ilyen lehetetlen feladat elé;-)

Elminster Aumar Creative Commons License 8 órája -3 2 249579

"Mi abban az ostobaság és nem bizonyított (?) testvérem, hogy Isten túl van az általunk érzékelhető valóság körén."

Az hogy ez egy puszta BEMONDÁS.

És nem mellékesen egy orbitális önellentmondás: ha túl van az érzékelhető valóság körén, akkor per definitionem NEM ÉRZÉKELHETŐ, akkor pedig következtetésképpen senkinek semmi ismerete nem lehet róla, tehát nem tehet ilyen állítást se. Kivéve ha fantáziál vagy hazudik, és az állításának semmi valóságalapja nincsen, nincsen igazságértéke, mert nem is lehet igazságértéke. Ezért ostobaság, mert aki az állítást teszi, az nem érti meg, hogy a levegőbe beszél alaptalan marhaságot.

Előzmény: A kis Simon (249575)
Zellem Estelen Creative Commons License 9 órája -3 0 249578

Bizony, öcsém facsiga, igaz az hogy Isten túl van az általunk érzékelhető valóság körén.

Nem része a kitalált főhős a valóságnak.

Így aztán senki, soha, semmi módon nem is érzékelte.

Még a "sugalmazásait" sem, hiszen csupán ismeretlen és ismerethiányos emberek kitalációja.

Nehéz is megérteni, egyáltalán miért hiszitek is a létét, ha egyszer nem is érzékelhető semmi módon.

De arról vannak jól körvonalazható elképzeléseink:-)

defhrfl Creative Commons License 9 órája -2 0 249577

Simon, tudod, hogy Isten létezik, vagy nem tudod? 

Elminster Aumar Creative Commons License 9 órája -2 1 249576

"Honnan tudod, hogy nem vagy az agyad, szemed, füled által becsapva?"

A BIZONYÍTÉKOK alapján.

Tudod, amit ez a fórumtéma is kér az istenhívőktől, hogy mutassanak BIZONYÍTÉKOT.

Csakhát nem tudnak mutatni.

Előzmény: defhrfl (249574)
A kis Simon Creative Commons License 9 órája -2 0 249575

Mi abban az ostobaság és nem bizonyított (?) testvérem, hogy Isten túl van az általunk érzékelhető valóság körén. Úgy gondolod, ez bizonyításra szorul, testvérem?

Mellesleg túl gyorsan reagáltál, amiből arra következtetek, hogy ha - tegyük fel - el is olvastad soraimat, de nem rágtad meg kellőképpen, hogy csak ilyen csípőből leadott válaszreakcióra futotta tőled testvérem.  

Előzmény: Elminster Aumar (249569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!