1966 októberében a dátum fontos, tessék megjegyezni alighogy leszerelt a katonaságtól, lopott egy kerékpárt. Szokatlanul kevés körültekintéssel dolgozott, mintha szántszándékkal hagyott volna nyomokat maga után, már másnap este bekopogtak hozzá a rendőrök. Megtalálták a kerékpárt, de ha már ott vannak, gondolták, kutatnak egy kicsit tovább. Nála az ilyen fáradság be szokta hozni a maga hasznát. Mit ad isten, a matracában alig-alig elrejtve, találtak egy pisztolyt. Ez feltűnt a rendőröknek, szigorú hangon megkérdezték:
Ezt maga lopta?
Nem, kérem, én ezt a pisztolyt kaptam.
Kapta? Milyen célból?
Tetszik tudni, most van 1956 októberének tízéves évfordulója, és egy kis szervezkedést készítettünk elő.
Igen? És ki vezette ezt a szervezkedést?
A volt laktanyaparancsnokom, X. alezredes elvtárs.
És még ki vett részt benne?
Y. főhadnagy elvtárstól, a volt századparancsnokomtól kaptuk a dollárt, de majdnem mindig lent volt Z. hadnagy elvtárs, a volt szakaszparancsnokom is.
Ezzel elvitette az összes volt tisztjét, két nap múlva kiderült, hogy szó sem volt semmiféle szervezkedésről, a tiszteket kiengedték, és kapott két évet rágalmazásért.
Azzal együtt megérte mondta később, mikor összefutottunk egy kocsmában. Nemcsak azért, mert megtapogatták a maguk tégláját a Fő utca falában, de azért is, mert amíg élnek, nem mosdanak ki belőle.
Ezt hogy érted?
Az emberek mindig a legrosszabbat jegyzik meg mindenkiről. Ma még tudják, hogy én csak malotáztam az alezredest meg a főhadnagyot, de ez hamar elkopik. Két-három év múlva ebből már csak annyi marad, hogy az alesnek meg a főhadnagynak valami 1956-os ügye volt. Senki sem tudja pontosan, hogy micsoda, mégse kopik le róluk, és ilyen kis dolgokon nagy dolgok múlhatnak: előléptetés, kitüntetés.
Egy másik érdekes történet az átlagszámításról, szintén egy egyetemi prof csinálta, hogy próbáljuk ki a szocializmust kicsiben, mostantól minden héten ZH-t fogunk írni és az átlagot fogom nézni és mindenki ezt az osztályzatot kapja. Eleinte még 4-es meg 5-ös körül mentek aztán félév vége felé már lement a béka segge alá és mindenki bukott volna. Na látjátok ez volt a szocializmus hibája is. Eleinte még mindenki tanult több-kevesebb ideig, aztán látva, hogy az is 5-öst kapott, aki egy betűt nem tudott az anyagból már ő sem eröltette meg magát majd később már a másik sem, inkább elment a másik két társával ő is bulizni és ő is karót írt, a végén már szinte senki mert majd a másik úgyis tanul és majd ő húzza fel az átlagot.
Főiskolán statisztika órán ( utolsó matek kínzás analízis 1-2 után és szigorlat előtt) is tananyag volt, ha egymás után 99x fejet dobtál mennyi az esélye, hogy a 100. írás lesz? Ugyanannyi 50%, a már bekövetkezett események nem befolyásolják, a jövőt.
Valamelyik egyetemen ki is próbálta az egyik oktató a sok száz fős hallgatóságot kétfelé osztotta, egyik csoport papíron írta random, hogy fej vagy írás, a másik csoport meg ténylegesen dobálta a pénzérmét és az eredményeket írta. Egész ment egy közös stócba és Találomra kiszedett papírokat és ránézésre megmondta, hogy, ténylegesen dobált vagy találomra írta. Óra végén elmondta, hogy akik tényleg dobáltak ott mindig volt hosszabb összefüggő sorozat, a csak tippre írkálók meg nem írnak hosszú sorozatot.
Végtelen féle ilyen volt és végtelen féle lesz még, mert azt még mindig jó sok embernek be lehet mesélni, hogy van ingyenpénz. Csak mindig új mese van, hogy miből is jön az ingyenpénz. Még olyanok is bedőlnek, akik már több ilyen évszázad üzletén is hatalmasat buktak.
Aztán maguk a becsapott emberek védelmezik a jóságos céget, aki mindenkinek megadja a meggazdagodás lehetőségét. Még akkor is, mikor a piramis már kezd összedőlni. És "természetesen" nem azért dől össze, mert fenntarthatatlan, hanem az irigy, gonosz, negatív kommentelők, és az ostoba, az egészhez semmit sem értő pénzügyi hatóságok miatt. (Gyakori kérdések, kiszámoló blog kommentjei, emgoldex, kairos, lionsgate témák)
Téves feltérelezés: Egy esemény valószínűsége függ a korábbi, tőle független seményektől. ("Az előző piros volt, most biztos fekete lesz!")
"Részben ezen az érvelési hibán alapszik a Martingale-módszer, amikor egyre nagyobb összegekkel fogad valaki a vesztes kimenetelre." (Wikipédia/Szerencsejátékosok tévedése)
Legalább olyan megbízható mint a régen mindenhol emelgetett tétduplázós Martingale módszer, amivel mindig nyersz, fogadj kétesélyes kimenetelre ha elbukod akkor duplázd a tétet és ismét fogadj aztán visszanyered, amit elbuktál és lesz egy kis nyereséged is. De mivel nincs végtelen pénzed avagy van maximum tét idővel bukni fogsz. Lásd. ruletten ha mindig a feketére teszel 1 dollárt, 10 bukta után már 2048 dollárral kéne fogadni, hogy visszanyerj mindent és legyen 1 dollár hasznod.
A 19. században volt egy orosz boltos, aki először árult a faluban biciklit, 10 rubelbe került a bicikli, de ha 13 rubelért vetted kaptál hozzá 5 kupont, amit ha valaki visszahozott, akkor visszakaptál egy rubelt, így terjeszd a bolt hírét és beszélj rá mindenkit a biciklire, hogy az milyen jó. Az első pár ember, jól jár vele, de a sokadik vevő, már nem tudja kinek odaadni a kupont, mert már mindenkinek van biciklije.
Volt egy francia faszi, aki úgy nyúlt le sok pénzt még régebben ,hogy alapított egy reklám kincstár nevű céget, és mikor adófizetési idő volt az adóhivatalokban voltak előre megírt csekkek államkincstár névre és a számlaszámmal. Ezeket cserélte ki a saját csekkjeire, mert a reklámkincstár és az államkincstár hasonlított egymásra, csak pár betű különbség volt. És ameddig nem jöttek az első reklamációk a felszólítólevelekre, hogy de hát mi fizettünk, itt a csekkszelvény addig nem derült ki, és addigra már a cég és az ember is eltűnt
Tőlem bukott kongói "miniszter" kért segítséget, 9 millió dollárt ígért. Nem segítettem. Felmérések szerint 1000-ből talán 7-en dőlnek be, de így is minimális befektetés mellett, óriási bevétel.
Volt egy lelkésznő, aki a református közösségtől sikkasztott, a pénzt a szerelmének, Richard Armitage -nek (Tölgypajzsos Thorin) adta kölcsön, aki kicsit megszorult két szuperprodikció között. Még kérte is, hogy a színészt idézzék be tanúként a tárgyalásra. A bírónő teljesen komolyan meg is kérdezte, hogy tud magyarul, vagy hívjunk tolmácsot?
Meg volt egy öregasszony, akinek egy amerikai katonatiszt udvarolt, na a rokonok fogták a képet, behúzták a keresőbe - ekkor kiderült, hogy nem is az a neve és már meghalt - de a néni így se hitte, higy átverték, csak a rokonok irigyek, negatívok, rosszindulatúak stb.
Tegnap youtube -on keresgéltem, és rátaláltam az évszázad újabb hatalmas üzletére: Cryptex/Bytnex. Eddig sosem hallottam róla, rákattintottam, fél perc alatt leesett, hogy piramisjáték. Na, akkor rákerestem, hogy pontosan mi ez. Már évek óta működik. A lényeg, hogy befizetek 100 dollárt, 3 èv múlva 30 ezer dollárt kapok vissza. (Vagy többet, ha több pénzt teszek be, több időre) Persze van hozzá egy mese is, miből lesz a pénz. Több videót, fórumot megnéztem.
"Aki egy kicsit is ért a kriptóhoz és/vagy van egy kis józan esze, az hamar rájön, hogy átverés" - meg vannak promóterek, akik elmesélik, hogy ez mekkora üzlet ide be kell szállni, és meggazdagodsz semmittevéssel és gúnyolódnak a piramisjátékot, átverést emlegetőkön. Persze sokan csak azt látják, hogy bemegy 100 dollár, kijön 30 ezer és a mesében ott a Bitcoin, na akkor ezzel biztos meggazdagszom.
De ez a Cryptex/Bytnex egy amatőr csapat. A fakebookon láttam: "Kereskedj kriptóval! Egy dollárból egy hét alatt 100 dollár!"
A tendencia az átrázások durvulása felé mutat. Az ember lassan már nem lehet biztos abban, hogy nem valamiféle modern Kaspar Hauser-e. Egy nap arra ébrednék, hogy az egész rendszerváltást és következményeit csak nekem vetítették: antikultúrális sok: "Akkor nem is létezik az internet? Nem volt covid? Dúl a hidegháború? De Rubik kocka - az csak van? Mert ha nincs, azonnal feltalálom!" :o)
Krematóriumi régi legenda, hogy hamvasztás közben izom összehúzódáskor felült a halott, valószínűleg tényleg csak legenda, eleve hely se lenne hozzá a kemencében, hogy felüljön.
Manapság már Facebookon mennek az álprofilok híres sztárok képével csalnak ki pénzt. És hát volt ott olyan idióta öregasszony, aki elhitte, hogy Brad Pitt belé szeretett és vízumra kell neki több millió. Bezzeg 20 éve még csak nigériai hercegek kértek segítséget vagyon kicsempészésbe.
Sőt még az internet korszak előtt DPG-s E-mailek korában is volt már ilyen, hogy otthon végezhető egyszerű munka, amivel jól lehet keresni csak küldj 900 ft-ot ide és ide csekken és küldöm a részleteket. Ha volt humorérzéke a feladónak még vissza is írhatott, hogy ez a módszer, csak küldj ki sok e-mailt és jönnek a 900 ft-ok.
Petőfivel az volt a baj, hogy túl sok is volt belőle Segesvár után. Egy különösen pofátlan ál-Petőfi szerepel Jókai Az új földesúr regényében. Krúdynak is van ilyen regénye.
1880-ban esett meg Győr városában, hogy egy bizonyos Takács János túlélte a kivégzését. Másnap halt meg a kórházban, közben egy pillanatra se tért magához, de mégis sokan tudták, hogy felébredt, jókedve volt, még jól be is vacsorázott. Mások úgy tudták, hogy mikor felébredt, azonnal nekiesett az orvosoknak, ápolóknak, tört-zúzott, hat embernek kellett lefognia, és le kellett kötözni. Sokan úgy tudták, higy szabadlábra helyezték és pár évvel később összeesküvők gyilkolták meg. Pedig akkor még nem volt se Fakebook, se bulvársajtó, de ismerősöm ismerőse (aki ismert valakit, aki hallotta valakitől, aki látta..... stb.) már akkor is lehetett.
Petőfi haláláról is van pár mendemonda. Erdélyben sokan tudták, hogy túlélte a csatát, élve dobták a tömegsírba, de ő kimászott, mire a temetésre kivezényelt román parasztok agyonverték. (Lehet, hogy magával Petőfivel volt bajuk, lehet, hogy a magyarokkal, de az is lehet, hogy - a vámpírtörténetek miatt - csak úgy gondolták, hogy egy rendes halott nem mászkál, hanem nyugszik békében.) Petőfi még ez után is eljutott egy környékbeli magyar családhoz, akik befogadták, elbújtatták, ápolták és náluk halt meg. Éjjel titokban eltemették. Állítólag az utódaik még manapság is mutogatják a sírját. Tehát kétszer is eltemették, mégis elvitték Szibériába, természetesen ott is van több sírja is, pedig a holttestét már 1918-ban megtalálták Erdélyben és ünnepélyesen újratemették.
Egyszer láttam, hogy ha jól emlékszem talán ifj. Albert Flóriánt nem engedték be a VIP szektorba. Ide nem lehet csak úgy bejönni, igazolvány kell! Amúgy ő maga ezen nem vitatkozott, szó nélkül megmutatta, így bejutott, miközben a közelben álló szurkolók már üvöltöztek a biztonsági emberekkel, hogy "Hogy lehettek ilyen hülyék, hogy nem ismeritek fel? NB I-es focista, itt játszik a Fradiban!"
A totókirály meg annak idején úgy jutott be stadionokba, klubházakba, öltözőkbe is, hogy odament és lazán megkérdezte a portást/biztonsági őrt hogy pl. "A Misit keresem, hol találom?" - és a biztonsági ember meg nem azon gondolkodott ki ez és miért akar bejönni, hanem azon, hol lehet a Misi. Miközben egy újságírót, akit még ismert is, elzavart, mert nem volt nála igazolvány.
Amúgy ezt a művész néven adat kitöltést az Animal Cannibals is megcsinálta egyszer igaz ők poénosnak gondolták csak a portás nem volt vicces kedvévben. Egy kábeltévéhez mentek interjúra portásnál lejelentkeztek, hogy ittvagyunk az Animal Cannibals Qka MC és Ricsi Pí. Örvendek én pedig a portás vagyok, és adta a papírt, amin be kell jelentkezni, és Névhez ők is odírták, hogy Qka MC stb. A portás meg laza mozdulattal tépte ketté a lapot és adta a másikat, hogy a polgári név kéne.
Ill. egy Balaton parti nyaralónál is ahol házibuliztak fiatalok, két random csaj odament, hogy szióka bemehetünk? A kapuban álló faszi meg közölte, hogy nem itt ők buliznak.
De én Zsófika vagyok a Való Világból ( vagy valami hasonló)
Szintén HardNoise írta le akkor ugyanott, hogy a Scooter egyik mixét lenyúlta. Mikor ittvolt egyszer a Scooter koncerten HP-nek megmutatta az egyik dalát, hogy ezt nézd nemrég csináltam, megdicsérte, hogy qrva jó, és később Scooter számban benne is volt.
Retro Kendermag történet, ha jól emlékszem a V-Tech együttes egyik tagja küldte be Hardnoise néven írogatott akkoriban Scene körökben is így ismerték.
Debrecen, egy irodaházban sajtótájékoztató ahová egy akkori népszerű fiúzenekar egyik tagja megy nyilatkozni, mélygarázsba beparkolt egy autóval, gizdázva higany mozgással kiszállt, majd látva, hogy nincs senki abba is hagyta, és elgyalogolt a lifthez, ahol egy biztonsági őr volt.aki a belépőkártyákat osztogatta ehhez pedig kellett a neve is. Közölte, hogy ő a Julian vagy valami hasonló. De a rendes anyakönyvi neved kéne, ami a személyidben van. De azt nem használhatom, managerem megtiltotta. Akkor ezt a bejáratot sajnos nem nyithatom ki neked. Ekkor a mobilt vette elő, de rögtön jött az infó az őrtől, hogy itt nincs térerő. Ekkor már az őr is tudta, hogy a péntek esti sztori megvan. Odanyomta a fejét a plexilaphoz és bevetette az utolsó adut: Hát nem ismersz meg, én az XY Boys együttesből vagyok. Sorry akkor sem, egyébként civilben rocker vagyok a trendi fiú zenekarokat nem ismerem, de ha ismernélek sem engedhetlek be kártya nélkül. Akkor telefonálj fel a manageremnek. Nem tudok, erről a telefonról itt, csak a biztonsági központot lehet hívni, és azzal nem zaklatom az őrparancsnokot, hogy ittvan valaki, be akar jönni és nem hajlandó a nevét megmondani.
Itt megtört a sztár és bemondta a polgári nevét, de megeskette az őrt, hogy soha nem mondhatja el senkinek, hogy őt így hívják.
"A horvát illetékesek visszakövetelték azt a közel egymillió dollárt, amelyet az utolsó, meg nem valósult fegyverszállítmányért előre átutaltak. Az ügyet 1997-ben vizsgálta az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága, amelynek jelentése szerint a pénz vélhetőleg bűncselekmény következtében tűnt el. Az ügyészség 1999-ben hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a Technika Külkereskedelmi Vállalat volt vezérigazgatóját, akit végül bűncselekmény hiányában felmentettek a vádak alól."
Márpedig valaki igen jól járt. Közérdekű adat volna az, hogy ki.