Keresés

Részletes keresés

LátoGató Creative Commons License 5 napja 0 0 14884

Világos és átérzem a helyzetet.
Az biztos, hogy a szakmán belül, de nemcsak optometristáktól hanem szemész szakorvosoktól, sőt professzori szintűektől is hallottam, hogy csak prizmát ne, vagy de! Na most légy okos és bízz az egyikben, vagy a másikban. Tény, hogy van akinek valóban szükséges és ez a korrekció erősségétől totál független. A másik vonal akinek tökmindegy, a harmadik meg nem bírja elviselni.
Én mindig azt szoktam mondani, hogy ha úgy érzed segít, akár néhány százalékkal is pozitív irányba mozdít és indokolt, érdemes a prizmát megtartani. De ez tényleg szubjektív.
Prizmával viszonylag kevesen foglalkoznak és azon belül JÓL, még kevesebben csinálják. Úgyhogy ha olyat találtál aki ezt valóban tudja és nem minden páciensnek nyomja a szeme elé, mert az csak jó lehet, benne érdemes megbízni.

Előzmény: Csikszereda1982 (14883)
Csikszereda1982 Creative Commons License 5 napja 0 0 14883

A vizsgálók iránti bizalom picit nehézkes tudom egy se akar rosszat de nálam az elmúlt 30-33 évben olyan ellentétes vélemények voltak, hogy szkeptikus vagyok, többek közt orvosok is mikor látják nystagmus sajnálom de nem tudok segíteni stb. Pl itt kaptam egy ajánlatot egy budapesti doktornőre el is mentem hozza mikor látta mi van azt mondja ö nem nagyon tud segíteni inkább elküld egy pasihoz Kecskemétre, az mikor meglát épp hogy csak nem menekült el a saját rendelőjéből....ő inkább nem foglalkozik sajnálja de több évet Londonba dolgozott és több ilyen esetet látott és az a tapasztalata hogy ezeken a nystagmusosokon nem lehet segíteni....

Egy optikalánc tulajdonosa mondta hogy neki egy barátja saját magának mérte ki a prizmát ...Ezt érzem én is csak így tudnám végleg elengedni mert millió helyen voltam mindenkinek van egy vizsgálati stílusa az egyik egyféleképpen a másik inkább más aspektusra figyel és komplikált eset vagyok nincs elég türelme senkinek amig a szemem beáll egy lencsére sokszor percek telnek el a következő percben már lehet jó az amit az illető már elengedett...Már azt is néztem megveszek egy mkh-s próbakeretet, LCD visustáblát egy táska próbalencsét és adjad neki, de ez nem olcsó mulatság.

Elhiszem tényleg hogy már tanácsot se mer adni az ember nehogy valami elcsússzon de persze én kell végső ponton döntsek...lehet nyugodtan bármit írni mert lehet egy valami lesz a kulcs erre a gordiuszi csomóra....ha nem jön be az én felelősségem...azt már pér éve eldöntöttem kancsalsági műtét nem kell de másra nyitott vagyok. Köszi   

Előzmény: LátoGató (14882)
LátoGató Creative Commons License 6 napja 0 0 14882

Ha a prizmánál úgy érzed egy picit komfortosabb, akkor maradjon. Ha a sima korrekció jobban esik, akkor az legyen.
Az a helyzet, hogy ez annyira szubjektív, hogy itt a neten egy bizonyos határon túl nem igazán lehet megfelelő tanácsokat adni.
Ott az érzés, a vizsgálatot végző iránti bizalom, a két korrekció közötti különbség, amit csak te tudsz megítélni, illetve tapasztalni és azok alapján dönteni.

Előzmény: Csikszereda1982 (14881)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2025.12.15 0 0 14881

Sziasztok.

Voltam vizsgálaton és ott a csajszinak az volt a véleménye, hogy teljesen fölösleges nekem a prizma mert semmi olyan panaszom nincs amin az tulajdonképpen segít és egy szimpla minuszos korrekcióval élesebben látok, a kétszemes együttlátás az nekem sose lesz mert alternáló látásom van.

Az én bajom az hogy én nem éreztem annyira rossznak a prizmákat a mindennapi használatban de az igaz ha csak a betüket nézem akkor van a prizmáknak egy olyan érdekessége hogy nem teljesen éles föleg ha távolra nézek de ez se egyforma a nap bizonyyos pontjain is változik nekem meg persze bekavar a nystagmus is a kancsalság mellé. A prizmák a szemem teljesen középre teszik de persze nekem a célom a kétszemes együttlátás elérése is lenne és valahogy nem tudom ha a két szem középen van akkor hogy nem tud a kép összeforni.... A csaj szerint szimpla korrekció is ha jól van a szemüveg középpontja az is összefogja a szemem kár fölöslegesen a prizmákkal eröltessem a szervezetem és kidobjak egy csomó pénzt. A polateszt keresztes részét szerintem túl hamar elengedte mert korábban is közelebb lehetett hozni a kereszt két részét de persze eddig még teljesen egybe sosem sikerült sajnos.

Nem tudom mit tegyek....      

opticus Creative Commons License 2025.12.05 0 0 14880

Nem magyarul van írva az ország neve ha minden igaz😬 

Előzmény: EURaklap (14877)
LátoGató Creative Commons License 2025.12.03 0 0 14879

Köszi, hogy megírtad, ötülök, hogy sikerült megoldani a problémát. :-)
Fogalmam sincs melyik üzlet, de nem is ez a lényeg. :-DDDDD

Előzmény: EURaklap (14877)
LátoGató Creative Commons License 2025.12.03 0 0 14878

Több megoldás is létezik.
Egyik a forrasztás. Ha szaküzletbe adod be javításra, ott az elveszett "pipát" is tudják pótolni.
Másik lehetőség, ha a keret még forgalomban van és vissza tudod vinni oda ahol vásároltad, a középrészt egy az egyben ki tudják cserélni.

Előzmény: Bosanac (14876)
EURaklap Creative Commons License 2025.12.02 0 0 14877

Kérted majd írjam meg mi lett a történet vége. Elkészültek az új szemüveg. Ugyanaz a Essilor Varilux XR Pro, de az új mérés történt. Mást is mértek. Az újnál az jött ki, hogy nincs szükségem távoli korrekcióra. A cilinder az kellett, de volt némi változás a fokban. Új keretbe kértem és sötétedő réteg nélkül. Ez így már teljesen más élmény. Kb. hasonlót érzek mint amit régebben írtál a Physio 3-ról: majdnem a fiatalkori látásomat adja vissza. Nyilván ez túlzás hiszen nem működik már úgy a szemünk és nem tudunk csak a szemünkkel bárhova ugyanolyn élesen nézni progresszíven keresztül.

A lényeg, hogy a progresszíveknél tapasztalható torzítás, "hintázás" itt nem annyira zavaró. A csatorna marha széles. Élesen és tisztán látok vele ahova nézek. Szinte azonnal megszoktam és ösztönösen használtam mintha nem is progresszív lenne. Szóval ezzel most elégedett vagyok és le a kalappal az optikai üzlet és a dolgozói előtt. Rendkívül türelmesek és segítőkészek voltak. Sőt! Még a munkaszemüvegből is készítettek egy másik félét (EyeZen-t), mert a másik 1+1 akcióba adfottal nem voltam elégedett. Erre is azt kell mondjam, hogy igen jól sikerült. Tökéletes munkaszemüveg a szemeim aktuális adottságaihoz.

Nem tudom írjak-e üzletet, mert nem szeretném ha bárki azt gondolná reklám szóval nem konkretizálom, de mivel te szakmabeli vagy lehet ebből kitalálod: Budapesti, a nevében szerepel az Optika és egy európai ország neve :D

Előzmény: LátoGató (14848)
Bosanac Creative Commons License 2025.12.02 0 0 14876

Szervusztok!

Van egy fém keretű szemüvegem.

Valahogy letörött az egyik műanyag orrpapucsot tartó J alakú kis fémkarocska és el is veszett.

Vállalják valahol az ilyen pótlását?
Multifokális szemüveg, nem volt túl olcsó, nem szeretném ezért kidobni.

B verzióban esetleg lehet ugyanilyen/hasonló új keretet venni, a lencse "köré"?
A márkája Ambrossi, de a pontos típusszáma már sajnos lekopott.

Köszi a segítséget.

LátoGató Creative Commons License 2025.12.01 0 0 14875

Ez egy Zeiss márkázott lencse.

Előzmény: grafiti (14873)
LátoGató Creative Commons License 2025.12.01 0 0 14874

Nem gyártanak lornyont. Ha van egy jó minőségű antik, abba esetleg lehet lencsét tenni. 
Alább, kedves kolléga vállaja az elkészítést és jó lesz! ;-)

Előzmény: egonca (14871)
grafiti Creative Commons License 2025.12.01 0 0 14873

LátoGató vagy bárki más szakmabeli, tudjátok mit jelent ez a vízjel a lencsémben ?

opticus Creative Commons License 2025.11.30 0 0 14872

Szerintem ahogy körbenéztem már nem nagyon gyártanak lornyont. 

Előzmény: egonca (14871)
egonca Creative Commons License 2025.11.29 0 0 14871

Jaj, lehet, hogy félreérthető voltam:

Szóval szeretnék egy lornyont, kb +2,0D lencsével.

Viszont nem látok "keretet", csak antik, régiség kivitelben, ami nekem nem jó.

Tehát mai, modern, lornyont keresnék, alkalmi használatra

Előzmény: opticus (14870)
opticus Creative Commons License 2025.11.28 0 0 14870

Kép van róla? Ha elkészíthető én vállalom pl☺️

Előzmény: egonca (14869)
egonca Creative Commons License 2025.11.27 0 0 14869

Lornyont készítetek optikusok?

Mai, "modern lornyon keretbe" és nem régiség kategóriájú lornyonba csiszolva. Alkalmi használathoz

LátoGató Creative Commons License 2025.11.27 0 0 14868

Pontosan ő az!
Csikszereda, ezt optikán keresztül tudod megrendelni! :-)))

Előzmény: opticus (14867)
opticus Creative Commons License 2025.11.26 0 0 14867

https://argusoptik.hu/wp/?page_id=2561

Szerintem erről beszélünk mindketten a kollégával ☺️

Előzmény: Csikszereda1982 (14866)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2025.11.25 0 0 14866

Egyébként pont egy ehhez hasonlót próbáltam fel méretre jó lett volna de sőtétített üveg volt eddig csak ilyeneket tudtam felpróbálni....és nem is tud áttetszőt rendelni....én nem értem minek eröltetik azt a variánst.....Ez ami a képen van akkor milyen márka? 

Előzmény: LátoGató (14865)
LátoGató Creative Commons License 2025.11.25 0 0 14865

Világos. Az említett márka nem ismert, csak jó. Ugye ilyen elég sok van.... :-))
Ahogy lentebb a kollégával is írtuk, nagy valószínűséggel a prizma erőssége miatt ez nem lesz teljes mértékben kivitelezhető. Viszont egy a kényelmet szolgáló, a nullánál több, a 40 perces átállást leredukáló enyhébb korrekcióra szükséged lenne.

Előzmény: Csikszereda1982 (14862)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2025.11.23 0 0 14864

Igen...Köszi a szurkolást

Előzmény: nagypal2 (14863)
nagypal2 Creative Commons License 2025.11.22 0 0 14863

csikszereda a szekelyseg fo varosa   huj huj hajra

Előzmény: Csikszereda1982 (14862)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2025.11.21 0 0 14862

Ha alapvetően vesszük szerencsére jól látok szemüveg nélkül is, csak az a gond ha egész nap rajtam a szemüveg este meg megyek uszodába mikor leveszem akkor egy jó ideig kicsit össze vannak bolondulva a szemeim (kancsalság+nystagmus), most pl az Aqua World-ba leteszteltem amig kitisztult a kép az kb 40 perc, ez viszont nem kevés mikor csak 2 órát vagyok uszodába amiből másfél óra nettó úszás.... Azt a márkát még nem halotta senki most felpróbáltam néhány szimlpla szférikust is -1,5 és -2 jóforma volt viszont sötétített lencseék voltak ami idegesít olyan mintha tükröződne minden amúgy soha nem bírtam a napszemüvegeket se azok is mindig idegesítettek...a természetes fényt nem adnám semmiért.

Amúgy én nem vagyok víz alatt úszás közben a fejem mindig kinnt van a vízből inkább a klórtól védeném a szemem a vízcseppektől és közben meg stabilabb látás lenne ez volt az elgondolás. 

Előzmény: LátoGató (14861)
LátoGató Creative Commons License 2025.11.17 0 0 14861

Én eddig gyengébb dioptiával készítettem, azzal a mai napig viseli a srác aki rendelte. 
Igazad van, a víz alatt szerintem sem kem kell tűélesen látni, így a korrekción ha másképp nem megy, picit lehetne módosítani. Persze ezt nem mi döntjük el. :-)))

Előzmény: opticus (14860)
opticus Creative Commons License 2025.11.14 0 0 14860

Ilyenbe csiszoltam én is -6-7,00 dioptriát, de azzal a gumigyűrűvel elég nehéz volt úgy belerakni, hogy 100% legyen. Szerintem nem is sikerült, szivárgott valamennyit, 2 napig próbáltam, de átszivárgott rajta a víz. 🤷🏼

Mondjuk panasz nem volt rá, lehet csak én gondoltam túl. Ennyi prizmánál azért lennének kétségeim, bár halkam megjegyzem, a víz alatt azért gondolom nem a tűéles látás a kritérium, pl magas cylinderes ha szeretne akkor simán sph-t egy kicsit megmókolva a semminél biztosan jobb.

Előzmény: LátoGató (14859)
LátoGató Creative Commons License 2025.11.13 0 0 14859

Ő az. Most, hogy kézbe vettem, nem vagyok biztos abban, hogy ilyen erősségű prizma bele fog menni. 

Előzmény: Csikszereda1982 (14857)
LátoGató Creative Commons License 2025.11.13 0 0 14858

Értem.
Ilyen erősségnél alapvetően vékonyítva szoktuk gyártatni, ami fokozható. Az említett úszószemüvegben egy dioptriázható betét van, ami viszonylag kis átmérőjű. Elképzelhető, hogy szépen és viselhetően el lehet készíteni, de a prizma erőssége miatt ezt így és itt lehetetlen előre kalkulálni. :-(

Előzmény: Csikszereda1982 (14857)
Csikszereda1982 Creative Commons License 2025.11.12 0 0 14857

Jelenleg 6-6 prizma van de ha sikerülne összehozni a kétszemes együttlátást akkor lehet még növelni is... 

Előzmény: LátoGató (14856)
LátoGató Creative Commons License 2025.11.12 0 0 14856

Gyengébb prizmát szerintem gond nélkül bele lehet tenni.
Ha 3,4, hasáb körüli, az már érdekesebb, bár megfelelő vékonyítással akár azt is. 

Előzmény: Csikszereda1982 (14854)
LátoGató Creative Commons License 2025.11.12 0 0 14855

Ja, ja, elírtam! :-D

Előzmény: opticus (14853)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!