Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Egyik haver motorkerékpár tankját forrasztottam sárgarézzel. Telitöltöttem vizzel,előtte sokszor öblitettem,mégis durranás lett a vége. A tank ülepitő része ( később derült ki) kb 2 cm vastagságban olajsár,rozsdasárral volt berakodva. Az előttem levő mester is keményforrasztotta,mert szószerint vakrozsda volt,jobbára. A negyedik foltosztásom,nyomáspróba után az ötödik hevitéskor egy puskahang sebességű durranás,a tank felfújódott,én az ijedségen kivül,csak vizes lettem.......Hát........ja.......!
A Zeusz 4görgős,és ez nagy dolog. Iweld esetén egy fázisú gép,csak a 240-es,amiben négy görgő van,ja és ez épp 200ezressel több a zeusztól. Jó DP-s gép,de nem ér annyit,tehát jól döntesz,ha a Zeusznál maradsz......
Teljességel igazad van. A nyugdijam elég a megélhetéshez,tehát nem létfontosság ehhez hozzá dolgoznom. A jövőbeni kormány váltás,ha létre jőn,és a megszoritások tovább éleződnek,ráérek akkor elgondolkodni,hogy hogyan továb.
A 2 - 3 óra előre bejelentést a nyaraltatás,albérlet hókuszpókból vettem,vagyis ami ott folyik,az már dedó szint.
Te vállalnál e alkalmi munkát jelen világunkban.....?"
Nem, én nem vállalnék, mert engem a munkáltatóm nyugdíjba menésem után is majd ugyanolyan fizetéssel foglalkoztat mint előtte. Nemhogy megszabadulni nem akar tőlem, hanem még könyörög, hogy évekig tovább maradjak. Ezenkívül egyéni vállalkozó is pont annyi munkája után állítja ki a számlást és fizet adót mint amit elvégzett ez az előre bejelentek 2*3 órát megint egy olyan elképzelés tőled ami a saját fejedből pattant ki.
Ne erőltessük. Te valójában nem akarsz dolgozni mert akkor megtehetnéd. Viszont sokkal könnyebb azt képzelned, hogy téged megakadályoznak benne mint elfogadni, hogy csak rajtad múlik. Úgyhogy legyen, ne essen szó többet de akkor fejezd be az erről szóló panaszkodásodat.
Köszi, 119 lett most a zeus az egyik boltban. Haveromnak az iweld van néhány éve, azt láttam élöben és nagyon meg van vele elégedve. Tetszik is az a gép, de ugye majdnem 100 e ft most a különbség.
",rakjad ide a magyar közlönyt,amibe leirják,hogy itthol,alkalmi munkát vállalhatunk e 65év felett?"
Azt raktam ide.
"A szeméji adó mentességet is leirják. "
Miért írnák le? Adóznod kell utána, senki sem mondott neked olyat, hogy nem kell adóznod. Azt mondtuk, hogy az állításoddal ellentétben szabadon dolgozhatsz, és akármennyit kereshetsz nincs tiltva.
Nem tudom honnan a rák faszából vetted, hogy nem kell adózni nyugdíjas korban, valószínűleg ugyanonnan került elő ahonnan a telefonos megfigyelésed. Az meg, hogy te heti 10 óra keresetért nem emeled fel a segged az az egyéni döntésed semmi köze ahhoz, hogy akár meg is tehetnéd.
Buta ember,aki csak a minusz jelig ér fel,rakjad ide a magyar közlönyt,amibe leirják,hogy itthol,alkalmi munkát vállalhatunk e 65év felett?A szeméji adó mentességet is leirják. Sajnos ujságirók honlapjai ilyen téren hiányosak. A törvényt,azt másoljátok ide,ne a minuszolgatást. Meg áll az eszem........Sanljnos ilyen ez a világ........szerencsétlen.........!
Melyik az a nem normális,aki azthiszi,hogy heti 10óra munkáert munkahelyre járnék........?
Ez a törvényt hozók kuszaszasága,érdekes,épp úgy mint annó a legális pálinkafőtés törvénye. Hirdette a média,de félig sem hirdették a teljes követelményeket,igy sokan belevágtak,aztán csodálkoztak,hogy büntetik őket.
A pici hiány az irásodban,a 15%- ék jövedelem adózás.
Ez ugye ( nem értek hozzá) csakis vállalkozás elinditásával járhat,mert hogy is másként? Könyörgöm,egy alkalmi munka arról szól,hogy azonnal dolgozz. Ha ezt a munkát előtte nap nem tudom,igy hogy jelentsem be előre? Utólagos bejelentés nem működik,mert a prém csalást feltételez......! Ha , pl hétfőn bejelentenék ( hasamra csapok) három napból,3x2 óra munkaidőt. Ez rosszab esetben nem valósul meg,de csak 2óra sikerüljön,ez esetben a 2x2 óra jövedelemadója ment a közösbe,érdembeni munkavégzés nélkül. Ugye érzékeled,hogy itt ki az aki jóljár,és ki az aki nem.......!?
Én csak némi pár órás munkát szeretnék,mert munka nélküli élet = halál.......!
Épp most beszél a rádió a fiatal anyák életfogytig tartó szja mentességről. Könyörgöm fiatalokról van szó,és egészséges emberekről.
A nyugdijas átlagban 45 évet dolgozott életében,é adózott is utána.
A nyugdijast a jelen törvények szerint,ha dolgozna,adóztatják,az egészségkárosodottakról már nem is beszélek.......húúú.....!
Ahány ház,annyi szokás.
Ahány önkormányzat,annyi féle.
Kukkolják a mobilom kb 22éve,vagyis az egészszégügy széttárja karjait,mert nem tudja,hogy embereknek szive mitől kap elektromos betegséget. Ez egy csomó nagy M betű az EKG papiron,esetemben kb 15év éjjel nappali verejtékezés.......Könyörgöm , ez egy ördögi kör,és ezt ők akarták hogy igy legyen,mert 2004- ben elvonták a rokkantnyugdijam. Magyarán földönfutó,törvènytelenségbe kényszeritettek,mert a sz@ rt sem érő segélyük mellé megtiltották a munkavégzést......Rádbizom a történetem mérlegelését....
Tegnap történt,igy leirom,mert félelmetes.
Jártam az új háziorvosomnál. A vérnyomásom ingadozás a panaszom. ( tudni illik,hogy a kukkolóim rajtam csüngenek,mert ugye ez kiváncsi faj) Kérdeztem az új háziorvosomtól,hogy van e neki mikrócsipp olvasója.....? Tudja,olyan,mint amit a kutyáknál is használnak....!? Merevvé vált a fehérköpenyes,és értetlen formáját mutatta. Hazafele megálltam a falum patikájánál. A kukkolóim toppon voltak. Sor állt a patikusnál,de rálátni a bejárati ajtóra.Két önkormányzatos tudor állt be a sor végére. Ahogy én kerültem sorra,odaálltak mellém,figyelték a fél szatyor gyógyszerezésem,és rákérdeztek,hogy ezt mind meg is eszem.( ugye érzed a hitetlent?). Ja,belebújt a pénztárcámba,ami kiürült.....Hát ennyi röviden az értelmiség kukkolásáról,e szmog terhelésről,vagy potenciális pusztitásról.
Ha ez nem velem történt volna,nem hinném el......!
Igy közel 1.5 év nyuggerségem alatt senkinek sem vállaltam munkát,de a szomszéd falu önkormányzati képviselője a napokban munkát hozott,vagyis addig fajultak,hogy ilyen spiclis formát is eszközölnek......!
Egy kérdésem van hozzád.:
Te vállalnál e alkalmi munkát jelen világunkban.....?
A zeusz ebben az árban azért elég erös. jobb a huzaltoloja. 130 vs 225 azért nem sok kérdést vett fel. A különbözetbe belefér a palack meg plusz cuccok.
A nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban folytatott keresőtevékenységgel szerzett kereset 2026-ban is járulékmentes (nem kell fizetni a nyugdíjasnak a 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot),
viszont így a nyugdíj melletti munkavégzés jövőre sem jogosít nyugdíjnövelésre.
A nyugdíjas munkavállaló keresete mentes a jövőre is 13%-os szociális hozzájárulási adó alól is, ezért jövőre is a munkáltatók, foglalkoztatók érdekében áll a nyugdíjas munkaerő alkalmazása. A nyugdíj - a korbetöltött öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíja - mellett folytatott keresőtevékenységgel szerzett keresetet 2026-ban sem korlátozza semmi.
Egyéb ellátások melletti munkavégzés
A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás mellett folytatott munkavégzésnek 2026-ban sincs semmilyen - sem időbeni, sem kereseti - korlátozása, sem a versenyszférában, sem a közszférában. "
A Mitech gép egy buta,alapgép,ilyen nincs,hogy felfutási idő,vagy lefutási idő poti. A lábpedál,viszont produkálja. Na mindegy. Szerintem a keveseb mint egy mp,szerintem nem mérhető esetünkben,a formaegyeseknek tán van ezred mp lehetőségük,már amit mérnek.
Lézert nem veszek,ez már sok misi,már ami valamire való. De szerintem,alut az se produkál.......
Értem én,hogy villanymotor,de én még azt is tudom,hogy mitől forog......
A viccet félretéve,látjuk,hogy már sokkal több mindent,és érthető tájékoztatást irnak a kereskedők,köszönet érte.
A spot-al csak annyi a bibi (bár gyakorlatban nem próbáltam),hogy az nem cold. Vagyis a spot-nak egy mp a minimumja.Vagyis,ha feltolnám az A-ert,kiég a mm-es alu cső. Ha nem tolom fel az A-ert,nem fog hegeszteni egy mp-idő alatt. Szerintem a spot-nak az a lényege,hogy kb 15ms idő alat,odavágja a kb 150A-ert,ezért jön létre a hegesztés......
A lenti linkemben láthatsz egy fotót,0.5mm-es alu lemezre képes a cold,feltéve ha jól értelmeztem !!!!!
Az érdekessége a fotóiban rejlik. Valós lehet,hogy 0.5mm-es alut tud csak colddal.....? Ez 200A-os gép ! Érdekes. Vagy a webforditó hiteltelen ? Érdekes maga a webáruház is,nézegettem az ajánlataikat,borzasztó árakat láttam,ez is furi.
Szerintem ezt a gépet is behozták,aztán se gari,sem szerviz háttér.......!
A mastroveldes tag elmondta,hogy AC nem produkálja az alut colddal,csak hagyományosan. Próbálták átkapcsolni,és ebben a pillanatban a cold ledje kialudt.
A balansz (vagy angolul balance) a váltóáramú (AC) AWI/TIG hegesztésnél (argon-védőgázas wolframelektródás ívhegesztés) egy fontos beállítás, amely a váltóáram pozitív és negatív félperiódusainak arányát szabályozza.
Mit jelent ez?
Az AC TIG hegesztés során a váltóáram két fázisból áll:
Pozitív fázis (+): Az ív oxidréteget bont le a munkadarabról (tisztítási szakasz, főleg alumíniumnál fontos).
Negatív fázis (-): A hő túlnyomó része a munkadarabba jut, ami mély beolvadást eredményez.
Hogyan hat a balansz beállítása?
Magas balansz (több + idő):
Jobb oxidréteg eltávolítás.
Kisebb beolvadás, nagyobb elektróda terhelés.
Alacsony balansz (több - idő):
Mélyebb beolvadás.
Kevésbé hatékony oxidréteg tisztítás.
Milyen értékekkel dolgoznak?
A balanszot %-ban adják meg (pl. 70% azt jelentheti, hogy a negatív fázis 70%-ban van jelen).
Általában 60-80% közötti értékeket használnak alumínium hegesztésénél, attól függően, hogy jobb tisztítás vagy mélyebb beolvadás szükséges."
Ezt nem miattad írták be??
Egyébként spotolva meghegeszted acba csak úgy állitod be a gépet.
Szerintem a mastroweld szervizese sem ért hozzá,azt állitja,hogy csak dc cold működik az AC -DC-és gépjükben !
Akkor most mi van? Próbáljam meg kipróbáltati velük ? Megáll az eszem.
Ezért az egy funkcióért akarnám meg venni a lenti link gépjét. Szerintem elfogadható ára lehet. Néztem az Alfaweld árát,több ettől,és nincs benne cold.