Amit nem értek, hogy az Optovar PH állásában nem látom a fáziskontraszt objektívek karikáit, de ha 1.0x-os állásban egy beállító távcsövet teszek az egyik okulár helyére, akkor igen.
Újra elővettem Bálint nagyszerű fairhaveni (USA) fosszilis kovamoszat preparátumát. Találtam benne egy különleges formájú vázat, kissé ferdén beágyazódva a gyantába. Az ilyeneket kedvelem mert ezeknek könnyebb kitalálni a térbeli formájukat. A kovaváz hossza kb 100 mikron. A pórusok vagy dudorok mérete 2 mikron körüli. Az első képnél 4x projektívlencsével fényképeztem, az utolsónál nem használtam pr. lencsét. A 2. képet a 3. -ból készítettem. Kissé átrajzoltam, hogy jobban lehessen érzékelni az alakját. A felső áttetsző réteg alól több-kevesebb sikerrel "kiradíroztam" az alatta levőt . 30-as ill. 25-ös fókuszsorozatból állítottam össze a képeket. Reichert diapan DIC, 100x obj,
Elővettem az évek óta nem használt Zeiss Standard WL mikroszkópot. A talpában van valami kosz, ki kell takarítanom, de előtte leírtam egy emlékeztető leltárt. Minden tanácsot szívesen fogadok. Működik, fáziskontrasz és DIC is.
10. Optovar: PH (bertrand, phase telescope) 1.0 1.25 1.6 2.0 csúszkák közvetlenül az objektívek felett: 9. Plan 6.3/0.16, Plan 16/0.35, Plan 40/0.65, üres, Plan 100/1.25 Oil objektívek: 8. Plan 6.3/0.16, Plan 16/0.35, Plan 40/0.65, Plan-NEOFLUAR 63/0.9, Plan 100/1.25 Oel kondenzor: 7. achr. apl. 1.4 lecsavarva a felső lencsét alatta 0.32 6. tárcsa: 2 kis dupla fázisgyűrű 3 nagy dupla fázisgyűrű J üres I DIC prizma <= 16x (43 44 04) apertura <= 0.4 II DIC prizma >= 40x (43 44 05) apertura >= 0.5 III üres 5. A J, I, II, III külön apertura rekeszekkel szereltek amik együtt mozognak behajtható tartók: 4. felső: üres 3. alsó: kiegészítő kondenzorlencse, kihajtva <= 16x, nálam 16x-osnál behajtva 2. szűrőtartó a mezőrekeszen, a szűrők forgathatók, most egy polár szűrő van benne 1. mezőrekesz a talpban
Köszi, de sajnos főleg olyanokról írnak (háttérelmosás például, meg színvisszaadás), amiknek asztró képeknél nincsen sok jelentősége. Az érdekes elsősorban, hogy mennyire ad pontszerű csillagokat a sarkokig teljes vagy enyhén blendézett nyílással.
Köszönöm a képeket. Majd még informálódom csillagász honlapokon is, mert pontszerű objektumokon jön sajnos ki legjobban minden hiba. Csillagteszt, ugyebár :)
Ha nagyon vörös szűrő kell egyszer, azt szerintem meg lehet majd oldani, de örülök, hogy Lesit ezekszerint majd megkérdezhetem :)
Azt, hogy mit tud teljes nyíláson, sajnos nem tudom, mert már rég eladtam és arra nem emlékszek már többnyire, hogy régen mit mivel fotóztam. Erre a bécsi kirándulásra még emlékszek, hogy akkor az volt nálam, de a rekeszértékekre természetesen nem. De gondolom a sötét belterekben kinyitottam teljesen. Teszteket gondolom lehet találni a neten.
Ezek PS nélküli film szkennelések Minolta dimage III géppel.
Nem csak a moziban világítottak vele. Volt alkalmam szénrudat cserélni egy hasonló szerkezetben. A hosszú vastag elektróda fogy működés közben. És van egy kicsi, ami a gyújtó ívet adja. Bekapcsoláskor egy relé meghúzza és az ív átugrik.
Röviden: "szükségem" sajnos már attól tarok semmilyenre.
Hosszabban: 11 éve egy szép téli napon a Tátrában még fekete-fehér filmre fotóztam a tájat és a vörös szűrőt tekergettem a Pancolar objektívre fel - le. Aztán az egyszer csak leesett, begurult a kövek közé, és 2 perc keresgélés után feladtam. Gondoltam majd a Soósba úgyis lesz pár száz Ft-ért, ha arra járok. Aztán hiába jártam arra nem sokkal később, akkor még ott volt a magas hosszú hajú néni, felhomályosított hogy már ne kezeljem elvárásként azt, hogy pont lesz Panchromar szűrő, és majd mont olyan, ami nekem épp kell.
Azóta már a Pancolar sincs meg, filmre is régen fotóztam. Infrára átalakítottam egy gépet, ha annyira fekete eget akarok és van időm játszani vele.
De amúgy filmem, cuccom hozzá van még, remélem egyszer érkezésem is lesz.
Utánaolvastam, ez a Transformar lencse a Rectimat-C rendszer része volt, ami egy fénykép rektifikáló rendszer. Gyakorlatilag légi/űrbéli képeket alakít át kartográfiai vetületbe térképezéshez és ehhez számítógéppel vezérelték a dőlésszögét.