Keresés

Részletes keresés

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 1,5 órája 0 0 233561

A 23-24 méter miatt viszont legyen meg az a jóérzésed, hogy 1 évvel mindig előrejársz. Tehát ha valami közbejönne, van még 365 (vagy 366) napod pótolni). Ilyen a jó (vagy rossz) edző, leveszi a nyomást a sportolóról.

Előzmény: Asztrofizikus (233556)
O/O Creative Commons License 4 órája 0 0 233560

Ha nem jön össze a tervezett többnapos program szilveszterre, akkor megyek futni! Ez csak 1-2 nappal előtte fog kiderülni. Viszont ha futok, akkor 50 kört megyek én is ;)

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 20 órája 0 0 233559

Megint egy tök jó dolog, ahol a szívem vinne, mármint az 50 körre is. Az eszem meg nem, max 5-10-re.

Nem tudom, hogy a gyüttmentek adatait is nézted-e, de én becsülettel beírtam ide 

(https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enHU1170HU1170&q=Nagy-t%C3%B3%20k%C3%B6r%C3%BCli%20s%C3%A9t%C3%A1ny%20%C3%A9s%20fut%C3%B3p%C3%A1lya%20V%C3%A9lem%C3%A9nyek&rflfq=1&num=20&stick=H4sIAAAAAAAAAONgkxIxNLA0MbA0MzWwMDAxNzAyNzIxsdjAyPiK0dwvMb1St-TwZoXsw9uKDu_JyVQoPryy5PDCvEqFwyuLFdJKgXIFhxfmVCYqhB1emZOae3hlXmVq9iJWcnUCAIaoM_2PAAAA&rldimm=10940965080470272448&tbm=lcl&hl=hu&sa=X&ved=0CAoQ5foLahcKEwjgr9CdnMKRAxUAAAAAHQAAAAAQCg&biw=1920&bih=1077&dpr=1&safe=active&ssui=on#lkt=LocalPoiReviews&arid=ChZDSUhNMG9nS0VJQ0FnSURteXNYLVdREAE )

hogy 1023-1024 m a becsült adatom.

RRROKA

Nagy duma volt, nekem nagyon tetszett. Én még integetnék is a töksötétben, hátha a sajtósok jó képet csinálnak rólam :-)

Pinyo Creative Commons License 25 órája 0 0 233558

Elsőre azt olvastam, hogy vendégem egy sörre :)

rrroka Creative Commons License 25 órája 0 0 233557

Egyrészt HBD, jól tartod magad! :) másrészt éjfélkor kéne kezdeni, akkor azt mondhatod, hogy tűzijáték az indulásnak szól! :)

Asztrofizikus Creative Commons License 1 napja 0 0 233556

Gyerekkoromban még jópofa dolognak tűnt január 1-jén születni. Ahogy öregedtem, rájöttem, hogy szilveszter másnapja mégse annyira jó buli. Mióta futok, azóta pedig a szülinapi évfutások okoznak nehézséget emiatt. (*)

De a dátumon változtatni már így utólag nem tudok.

2026. január 1-jén pedig 50 éves leszek, és ezt, ha törik, ha szakad, muszáj évfutással fogadnom. A pilisvörösvári Nagy-tó körüli (jó közelítéssel) 1 km-es futópályán tervezek 50 kört futni. Ha bárkinek volna kedve és lehetősége rá, az a vendégem egy körre - vagy 50-re :)

10:30-as kezdést tervezek, hogy az elképzelt 5,5-6 órás teljesítés még beleférjen sötétedésig.

Gyertek!

(*: amióta meg tájfutok is, azóta bosszant, hogy egy évvel később léphetek idősebb korcsoportba, mintha egy nappal előbb születtem volna.)

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 3 napja 0 0 233555

A dokitól igen, de a testem egy sétát sem kívánt ma. Pedig fejben lejásztottam az egész utat.

Előzmény: Pinyo (233554)
Pinyo Creative Commons License 4 napja 0 0 233554

Remélem, szabad pályát kaptál!

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233544)
Szajrés Creative Commons License 5 napja 0 0 233553

Legalább futni tudtam már egy hét után, mígnem 3 hónappal később a lábam is megmakkant. :-)

Előzmény: rrroka (233552)
rrroka Creative Commons License 5 napja 0 0 233552

az de faszán hangzik! áááá!

Előzmény: Szajrés (233547)
Szajrés Creative Commons License 5 napja 0 0 233551

Konkrét diagnózis csak a részleges ínszakadásról van. A gyógytornász szokta kifelé rángatni és felfelé is tolni/lökni a karomat. Az a baj, hogy a landolásom nincs is meg. Onnan, hogy felemelkedett a támasztó ág és elindult a létra velem odáig, hogy a tett színhelyétől kb 40 méterre szembe találkoztam a feleségemmel kiestek a dolgok.

Köszi a felajánlást, egyelőre (ha már kondiba járok) bringázás után tárogató gépen próbálom minimális súllyal minél hátrébbról indítva a mozdulatot csinálni a tárogatást (fokozatokra állíthatók a gép karjai), hogy próbáljam növelni a mozgás tartományt. Első órán a két kezembe adott a gyógytornász egy seprűnyelet, hogy emeljem a fejem fölé és tegyem a nyakam mögé. Én kb a fejem tetejének a közepére tudtam volna tenni. :-)

Előzmény: O/O (233549)
O/O Creative Commons License 5 napja 0 0 233550

Ja igen! :) Ahogy hullok szét, úgy szednek össze és este otthon összerak az asszony. :)

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233548)
O/O Creative Commons License 5 napja 0 0 233549

Akkor nálad még az ütközési szindróma is felléphetett, ez még nehezítheti az egész gyógyulási folyamatot. Ezt is diagnosztizáltak nálad??

Az az! A buzogány modern neve lett ez a macebell  Bár nekem a buzogány kifejezés inkább a nagy nehéz és hamar vastagadó, nehezedő eszközt jelenti. A macebell, amiket én csináltam és használok, azokat inkább a hosszabb nyél és a végén lévő kisebb 3-4 kg súly jellemzi. tapasztalatom, hogy ezek a leghatékonyabbak a váll mobilizálásában. A nehezebb és rövidebb eszközökkel szűkebb a mozgás, meg persze veszélyesebb a használat. Minél nehezebbek, annál nagyobb a sérülésveszély ezek használatakor, ami a környezetünket is fenyegeti :)

Fiam megy az ünnepek környékén Szeged irányában, ha szeretnéd, csinálok neked is egy macebellt ;)

Bár már azt hiszem mutattam, ilyesmiket használok, jelenleg ez a készlet :)

Utoljára egy birkózó kis srácnak csináltam valami űrszikla, kisbolygó, vagy üstökösre hajazót :)

Előzmény: Szajrés (233547)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 6 napja 0 0 233548

Erre valók a “nem legerősebbek”. Mármint hogy utánad összeszedjék a leszakadt izmaidat. Azt talán csak elbírják ők is. :-)

Előzmény: O/O (233546)
Szajrés Creative Commons License 6 napja 0 0 233547

Én jó 3 méter magasan álltam létrán motorfűrésszel a kezemben, amikor a létra eldőlt alattam. A supraspinatus inán keletkezett kis szakadás az UH lelet alapján még július elején, aztán a fájdalom miatti erősen csökkentett használatból eredően jól be is fagyott a vállam. A gyógytornász is 2-3 hónapra teszi, hogy újra mobilizálja. Először megpróbált feladatokat adni, amit meg sem bírtam csinálni, úgyhogy áttértünk arra egyebek között, hogy ő feszegeti a vállamat. Persze van sok egyéb kezelése emellett. Az orvos 3 kollagén injekciót tolt a vállamba, hogy hidratálja a kötőszöveteket. Úgyhogy tényleg kínlódós. Gyógytornászom tegnap említette "buzogány" beszerzését ami lehet azonos a macebellel. 

Előzmény: O/O (233546)
O/O Creative Commons License 2025.12.10 0 0 233546

A vállal kapcsolatban, akár a befagyott váll vagy rotátor köpeny problémák, szerintem teljesen más terület, mint egy futónál a láb sérülése. 50-év felett elég gyakori, környezetemben szinte mindenkinél jelentkezett a vállízület beszűkülése, részleges izomszakadás miatt, több hónapos keserves felépülés. Éjszaka is útban van a kezed, bárhogy fekszel fáj, nem tudod a fejed fölé emelni a karod stb.

Akinél ezek vannak, annak részvétem, akinek még nincs és ha szeretné ezeket elkerülni, jó szívvel ajánlom, macebell-t. Régebben már írtam róla, házilag könnyen elkészíthető eszköz, napi 10-20 perc bőven elég és ennyitől már férfiasabb lesz a kézfogásod is :) Jól mobilizálja a váll ízületet, rotátor köpeny izmait erősíti, formában tartja. Tricepszre és marokerőre zseniális eszköz.

Rotátor köpeny sérülései gyakran csak egy ártatlan rossz mozdulat, ilyenkor leszakad egy izom, vagy részleges szakadás történik, ami nagyon fájdalmas és nagyon lassan gyógyul. A szakad rész nem nő vissza a maradéknak kell megerősödnie, hogy átvegye a teljes eredeti funkcióját az izom. 

Nekem 3 ilyen sérülésem volt az elmúlt 1-2 évben. Mind fizikai munka közben, kitekert testhelyzetben, hirtelen mozdulat, nagy súllyal. Sajnos még nem tudom elengedni, azt hiszem, hogy én vagyok a legerősebb a családban, a munkahelyen, mindenkit félretolok és hősködve megmutatom, hogy nekem simán megy. Közben meg leszakad itt-ott egy pár izom :)

Előzmény: Szajrés (233545)
Szajrés Creative Commons License 2025.12.10 0 0 233545

Köszönöm!

Igen, arról a Bemer terápiáról van szó. Azóta én is olvasgattam a témában. Legfőbb hatásmechanizmusaként azt említik, hogy aktivizálja a mikrokeringést. Nem igazán értem, hogy egy évtizedek óta rendszeresen sportoló embernek hogy lehet rossz a mikrokeringése, hacsak nincs érszűkülete. Ugyanúgy az ereket aktivizálja Win Hof úr napi rendszeres hideg zuhanya is, amit egy hónapja kezdtünk alkalmazni a gyerekkel. :-) Tegnap voltam a gyógytornász manuálterapeutámnál is, vele is megvitattuk a dolgot, de ő is annak ellenére, hogy az említett orvos rendelőjében is dolgozik nem fogalmazott meg konkrét ajánlást a Bemerrel kapcsolatban. Ő úgyis szétszedi hetente egyszer a vállam mellett a vádlimat is, hogy majd odarondítok a gyönyörtől. Úgyhogy arra jutottam, hogy ha nincs valakinek egy határozottan és egyértelműen a Bemerhez köthető gyógyulási sztorija, akkor hanyagolom a dolgot. 

Az orvos helyzet megdöbbent, hogy egy klinikai városban nem lehet egy megbízható szakembert találni. A mostani orvosomhoz is azért mentem, mert amellett, hogy sportorvos, ortopéd orvos, traumatológus még kung-fu edző is, tehát aktív sportoló makulátlan google értékeléssel. Abban bíztam, hogy nem csak meggyógyít, de esetleg ötlete is van ezek az időröl-időre eltérő helyeken visszatérő izomsérüléseim okára vonatkozóan. Sokszor azt érzem, hogy a nyugati orvoslás megrekedt valahol a középkor szintjén. 

Mindegy is, jelenleg legalább sportolok, aztán hátha nem soká futni is tudok majd. :-)

Előzmény: O/O (233541)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233544

Annyira mondod itt, hogy kedvet csináltál hozzá. Számomra ez rengeteg szint, de csak a 3,5 km/h-s átlagot kell hozni, ahhoz meg csak kitartás kell.

Még gondolkodok rajta. Remélem, a doki azt mondja pénteken, hogy szabad a pálya.

Előzmény: Pinyo (233543)
Pinyo Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233543

Áááá, ma lementem bokát próbálni. 1,15 km-t futottam, aztán le kellett állni. Lehet hogy lesz egy futásom ilyen címmel, hogy hogyan nem mentem tizensokadszorra sem a Vulkánra.

Előzmény: O/O (233542)
O/O Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233542

Köszi, pudingok! :)

Előzmény: Pinyo (233539)
O/O Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233541

Ha ez a Bemer terápia egy mágneses matracból, meg egy testre erősíthető résszel egy komoly irányító egységgel rendelkező valami, akkor én már próbáltam ilyet. Egyszer a Vérkör TT céljában népszerűsítették, akkor regeneráció gyorsítása miatt lehetett kipróbálni. Volt a trigger masszőrömnél is ingyenes próba időszak, ott is használtam. Jó futós dokikat csak itt a környéken tudok. ha esetleg erre jársz Székesfehérváron a Sportopédus gyarmati Eriket tudom ajánlani, nála is van Bemer és sok más fajta kezelés is. Fut a doki és nagyon jól diagnosztizál szerintem. Tatabányán Szász Tamást is tudom ajánlani, akihez mankóval mennek be és szaladva jönnek ki. Szinte minden mozgásos dologban jártas és tud segíteni, több évtizedes sport gyógyító tapasztalattal. Keleti gyógyítás nagy szakértője és szintén jól diagnosztizál. Nála is van Bemer. Mindketten sérülés függően ajánlják a hozzá a terápiás készüléket. Bemert úgy tudom bérelni is lehet, többen összeállva egy hónapra lehet érdemes lenne, ha valóban segít. Igazából én abban hiszek, hogy a szervezet gyógyítja meg magát, ezt az öngyógyítást kell ezekkel a készülékekkel beindítani, segíteni.

Jobbulást! Addig fuss néha hátrafelé, mondjuk a vádlit kicsit terheli, de másként, mint az előre........ :)

Előzmény: Szajrés (233540)
Szajrés Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233540

Van valakinek, vagy ismerősötöknek tapasztalata Bemer terápiával kapcsolatban?

Orvosom most ezzel a tippel állt elő vádli sérülésemmel kapcsolatban, melynek oka ismeretlen, bár tünetei másfél hónap pihenés és kötőszöveti kezelés hatására teljesen megszűntek, de a harmadik 3 kilométeres kocogásomnál visszatértek.

Mivel úgy tűnik Szegeden nincs egy orvos, aki egy ilyen vádli fájdalom okát hitelt érdemlően diagnosztizálni tudná, ne adj isten meg is gyógyítaná, így saját tapasztalataimra próbálok hagyatkozni. Vettem egy kondi bérletet, és elkezdtem két naponta egy órát szobabiciklizni 140-es pulzus körül, ami abszolút nem erősíti a tüneteimet, sőt... Tervem az, hogy amellett, hogy a tétlenségtől és a kilátástalanságtól romokban heverő közérzetem helyre áll, s egy újabb hónap múlva megpróbálom a bringa idejét fokozatosan átváltani futópados futásra bízva abban, hogy bármi van is a lábammal, a mozgás okozta fokozott keringés segít regenerálni.

Így, hogy már több mint kétszázezer forintot elköltöttem a rotátor köpeny és vádli sérülésem megjavítására mondhatni fél sikerrel (vállam fokozatosan javul, de van még vele bőven tennivalója a gyógytornásznak), kicsit szkeptikus vagyok egy újabb fajta megosztó kezeléssel szemben. 

Pinyo Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233539

Egészségedre :)

Előzmény: O/O (233537)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233538

Ja, én is néztem, hogy milyen fasza volna edzetlenül, közvetlenül  a varratszedés után, a hét egyetlen igazán szeles napján kocogni egyet a legalább nulla fok feletti hőmérsékletben. :-)

Előzmény: O/O (233537)
O/O Creative Commons License 2025.12.09 0 0 233537

Lesz még idén topik tókör? Most vasárnap lenne még alkalmas időpont, lehet lemegyek futni egy kört ;)

O/O Creative Commons License 2025.12.08 0 0 233536

Nekem éppen meglett a 2000 km.

Előzmény: rrroka (233534)
Pinyo Creative Commons License 2025.12.08 0 0 233535

Ha tartottam volna a novemberi tempót, akkor összejött volna a 2500, de mindegy is, az éves mennyiségre nem megyek rá.

Előzmény: rrroka (233534)
rrroka Creative Commons License 2025.12.08 0 0 233534

javulj!

nekem csökkent a futókedvem év végére, 2500_nál tartok és kb egy százas lesz még 

Előzmény: Pinyo (233533)
Pinyo Creative Commons License 2025.12.07 0 0 233533

És még mindig nem jó, ejnye no.

Előzmény: Pinyo (233532)
Pinyo Creative Commons License 2025.12.04 0 0 233532

most épp megfájdult a lábam sajna.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!