Szeretném, ha ide mindenki szabadon leírhatná, mit gondol a Bibliában szereplő állításokról. Lehet ellenvélemény, beszélgetés, vita, bármi. Senkit nem szeretnék kitiltani, letiltani, dirigálni egyet nem értés esetén, durvább vélemények is beférnek. Egymás személyét viszont kérném tiszteletben tartani.
Majd egy gondolatot kiragadva, kifejted a bűn egyházi és világi szétválását, megítélési szempontjait, ami nyilvánvaló az egyház hatalomból kiszorítása okán is. Okán is, mert gyakorlatilag a Biblia írása idején MINDENRE ráhúzták az "Isten fogalmát" a mezőgazdasági tevékenységtől, az egészségügyig.
Meglátásom szerint, az "Örökké való (???))-ra történő "hangolódás nélkül is, a hívőtől a renitensig csupán ebben a keretben ítélték meg, mert az az a kor volt!
És a római jog az egy tejesen más kultúra, és istenek hatósugarának a terepe.
Jó, persze a kereszténység államvallássá tevésével új helyzet állt elő.
Ám ott meg azt nem szabad elfelejteni, hogy a döntés inkább reálpolitikai volt, nem pedig vallási!
Nem alulról jövő igény volt az.
/Mondjuk megér egy misét, hogy a kereszténység miként harapott rá a lehetőségre, cirka 50 év alatt felépítve a saját hierarchiáját...vagy a fúzióját a hatalommal...
Erőlteted a bibliai dogmák és a bűn megítélését.
Lehet ezen polemizálni, de akkor érdemes kitekinteni más vallások történetére is!
A kereszténységnél egyedül álló az "eredendő bűn" fikciója, és érdekes, hogy az istenüket kreáló zsidók nem vallják, noha az Ószöviből lett kibontva.
A judaizmus elutasítja az eredendő bűn keresztény fogalmát. A zsidó hit szerint minden ember ártatlan, tiszta lélekkel születik a világra, és képes szabad akaratával a jó vagy a rossz között választani.
De tudjuk, hogy a zsidó szekták hitelemeiből majd 400 év alatt kreálták koncepciózusan a teoretikusaik a vallási hipotéziseiket...
Az utolsó bekezdésed az csupán a befolyásolt elméd futtatása, feltételezéshalmaz.
Ilyeneket össze lehet hordani pro és kontra.
A "mintacsaládban" élő sorozatgyilkostól, a politikai ideológiák kitermelte tömeggyilkosokig, és azok lelki profilozásától a pszichológiai háterükig.
Miközben egy átlag ember is ölhet a családi indulat, a kocsmai vita, a szexuális gerjedelem, közlekedési baleset, de még egy rossz mozdulat v. hanyag munka okán, következményeként is.
Ez mind bűn, és minden bűn perszonálisan és szituációban eltérő.
De vallási v. világi alapon a házasságtörés, a családon belüli erőszak, az alkoholizmus....e.t.c.
Mára már fel sem vetődik a bibliai értelmezés a tenger eset során, EZEK A HÍVŐKNEK JELENTHETNEK EXTRA TERHET.
Vagy hozzak példát amikor a hívő elkövető a gyónás, megbánás révén történő meneküléssel igyekszik a bűnét feloldani?
A Szentírás számozott verseiben először az 1Mózes 4-dik fejezetében található meg a "עון" [avon] (magyarul bűn) szó, és a torzult (zavart működésű) lelki állapotra utal. "
Jó hogy előhoztad ezt a kérdést. A magyar bűn, bűnös szavunk a törvénykezés, bíráskodás terméke.
A Szentírásban az általad is idézett 1. Mózes 4:7-ben egészen más jelentésű kifejezés fordul elő az eredeti szövegben. A magyar bibliafordítóknak meg volt a megfelelő szavuk,az ott jelenlévő ἥμαρτες (hēmartes) kifejezés mindenki számára érthető formában történő lefordítására,ennek ellenére a semmit mondó bűn kifejezést használták, holott nagyon jól tudták, hogy az eredeti kifejezés megfelelő jelentése vétkezni,elvéteni, célt téveszteni. Az sem számított nekik , hogy az 1. Mózes 4:7-ben a kifejezés igei alakja van jelen, és nem a főnévi. Isten nem azt mondotta Kainnak, hogy a bűn leselkedik az ajtó előtt, vagy ott fekszik , ahogyan más félműveltebb fordító fordította, hanem azt,
hogy a vétkező leselkedik az ajtó előtt ,ezért álljon ellent annak.
Isten előre látta, miután Kain haragra gerjedt, hogy a gonosz számára sebezhető célponttá vált,
és fel fogja akarni őt használni Ábel megölésére.
1.Mózes 4: 6 Ekkor azt kérdezte Kaintól az ÚR: Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejed? 7 Hiszen ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz. Ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta. 8 Egyszer azt mondta Kain a testvérének, Ábelnak: Menjünk ki a mezőre! Amikor a mezőn voltak, rátámadt Kain a testvérére, Ábelra, és meggyilkolta.
Semmiféle bűn nem leselkedett az ajtó előtt. Az ajtó előtt aki vétkező, leselkedett és Ábelre vágyódott,hogy őt gonosz tettre indítsa.
Érdekes, hogy ugyanezt a kifejezést a 3. Mózes 22:16-ban Károli már vétkesnek fordítja,
tehát Károlinak tudnia kellett, hogy mi a fordítandó kifejezés valóságos jelentése.
Ugyanezt a módszert használták az egyházak bibliafordítói, amikor az Úr Jézus mintaimájában az ott előforduló : ὀφείλημα(opheiléma) kifejezést is bűnnek fordították. Évszázadokon keresztül szándékosan elferdítették az Úr Jézus szavait,amikor imádkozni tanította a tanítványait.
Ferenc Pápa figyelmeztetetett a problémára,hogy haladéktalanul ki kell javítani a Máté 6:12
szövegét, ugyanis a helyes szövegnek magyar nyelven így hangzik: "Engedd el nekünk az adóságainkat,miként mi is elengedtük a nekik adósaknak.
Hogy miért hamisította meg a Róma Főpapja által vezetett egyház és változtatta az adósságot, zálogot
jelentő kifejezést bűnre, azt a bűnbocsátó cédulák árusításának és a gyóntatási és feloldozási gyakorlat bűnesetével magyarázható. Én a bűneset kifejezést reájuk nézve a szó bírói gyakorlatban használt cselekményre értetem.
Ellenben használták a "drágák" a bűn kifejezést a Mózesi Törvény fordításánál is trükközésre, a valós jelentés elhomályosítására.
Mert ugyebár nem imádkozhattak úgy az egyház pápái, papjai, püspökei, hogy engedd el adósságainkat,ha mi is elengedjük felebarátaink adósságait, miután adósok börtönébe zárták a szerencsétlen szegényt, aki nem fizette be az egyházadót? Sőt a feloldozást is pénzért árulták szegénynek gazdagnak, mintha ők lennének az isten, hogy feloldozzanak bárkit is az Istennel szembeni adósságaik alól.
Én köszönöm neked, hogy ezt a bűn kérdést behoztad ebbe a topikba.
A hozzászólásod közepén található az alábbi mondat. Egyszerűbben fogalmazva: hiszünk-e a teremtésben és a bűnbeesésben.
Úgy gondolom, hogy a hozzászólásodnak ez a lényege, és ezért erre válaszolok. A válaszomat azzal kezdem, hogy a #2880 számú hozzászólásban már írtam, hogy a Szentírás keletkezésének idejében azt az embert jellemezték a hívő szóval, aki azért hangolódott rá az Örökkévalóra, hogy teljesítse az Örökkévaló akaratát. Ezért a tőled idézett mondatot az alábbira módosítom.
Egyszerűbben fogalmazva: volt-e szerintünk teremtés és bűnbeesés.
A #2380 számú hozzászólásban már írtam az embernek arról a természetes vágyáról, hogy ismerje a saját létezésének az okát, és hogy erre a természetes emberi vágyra adnak egy választ a teremtés mítoszok, valamint a Szentírásban lévő teremtés mítosz sajátosságairól. A bűnbeesés témájáról viszont érdemes még szólni; amit azzal kezdek, hogy a Szentírás alapvetően a számozott versekből áll, és minden egyéb nem számozott része (például a fejezet cím) már kommentárnak minősül. A Szentírás számozott verseiben először az 1Mózes 4-dik fejezetében található meg a "עון" [avon] (magyarul bűn) szó, és a torzult (zavart működésű) lelki állapotra utal. Ezért az első említés elve szerint a bűn a lelki életet megzavaró érzelem. Jól látható, hogy a bűn fogalmát a később keletkező római jogban másként értelmezik; mert ott az a bűn, ami büntetést érdemel. A későbbiekben zavart is okoz a fogalom értelmezésének ez a változása; és ezért is kellett a későbbiekben kimondani, hogy a bibliai értelemben vett bűn magában hordozza büntetését, és ezért a külön büntetésük már indokolatlan; ami persze nem teszi indokolatlanná a jogi értelembe vett bűn büntetését. Elvileg ezért vált ketté az egyházi és a polgári bíróság; aztán a történelemből tudható, hogy a gyakorlatban ennek egészen más következménye lett.
Ezért a kérdésedre visszatérve azt a választ találtam, hogy már történt olyan, hogy valakinek a tette a lelki életet megzavaró érzelmeket keltett (megsebezte a lelket). Azt is tudni lehet, hogy az elszenvedett szeretetlenség sebzi meg a lelket, és a megtapasztalt szeretet gyógyítja a lelki sebeket. Továbbá azt is tudni lehet, hogy a sebzett lelkű emberek könnyebben megsebzik másoknak a lelkét; aminek következtében egy sebzett lelkű ember könnyen megsebzi a gyermekének a lelkét, aki pedig könnyen megsebzi az unokának a lelkét, és így tovább; és így egész dinasztiák válhatnak sebzett lelkűvé; és erről szól a sokak által félreértett "áteredő bűn".
Olvastam, de bár úgy indítottad "Zellem Estelen írta, hogy a Szentírást "helyén illene kezelni", nem nekem írtad.
És eleve nem látom a "helyén kezelés" témáját.
Az kétségtelen tény egy mai korhűen gondolkozó embernek, a legsúlyosabb problematikája az, ha valaki elhiszi a "szent" írásba foglaltakat.
A "szív" írása kapcsán sem nyilvánvaló részedről, hogy költőien kezeled, vagy csakugyan elhiszed a hidraulikus zsigeri izompumpa "egyéb" feladatait:-O:-P
Kettőnk közül nem én vagyok aki a vallási mémmel bír, így nem is értem az utalásodat itt... a "témától idegen mém" is rejtély.
Megmagyarázhatod, ha gondolod!
A pszichológia kínál magyarázatokat arra a jelenségre, hogy az emberek miért hisznek a Szentírásban vagy más vallásos szövegekben, még a modern korban is. Jeleztem is már az írásaimban, nekem nem kell ahhoz maslow piramis. Ezt az emberi elme működése, a társas viselkedés és a lelki szükségletek felől közelítik meg.
Nyilván adott ki mennyire befolyásolható, hiszékeny, vagy épp rendelkezik-e szkepticizmussal, kritikus vénával...
Akikbe belé-nevelik, az sokszor egyenes út, hiszen a gyermekek nem kialakult személyiségek, isszák az infót még ha az nyilvánvaló hülyítés is.
Szerintem sok felnőtt a hibás életvezetése okán kerül a hit hálójába, hiszen az egyházaknak nagy rutinjuk és megfelelő fedő szervezeteik vannak erre. (kórházak, karitatív tevékenységek, de néha elég a szoc.hálóból kiesnie a delikvensnek, és már megy is megnyerése, hitetése)
Vagyis sok múlik az alanyon!
Minél fiatalabb annál jobb, és persze a lecsúszott, kapaszkodni igyekvő is könnyebben markol rá az "isten lábára".
Egyes pszichológiai elméletek szerint a hit kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos kognitív mechanizmusok, például a mintázatok keresése, a szándékosság észlelése a természetben, vagy a tekintélyszemélyek (például vallási vezetők) szavainak elfogadása.
És nem szabad elfeledni, a Biblia az "egyszerűeknek" magyaráz, így az ikulájtosabb népeket megfogja a "mese", mivel más úton sokaknak nehéz átvinni az erkölcs v. morál kérdését, hiszen még definiálni sem tudnák. Nem szép de roppant igaz, de azért megjegyzem, van akire meg úgy hat, szellemi tornaként boncolgatva , fejtegetve találódik meg, az erkölcsi dilemmákkal és a hősök személyiségével pepecselve.
Sokan a saját tapasztalataikat és problémáikat (például a szégyenérzetet vagy a bűntudatot) látják visszatükröződni a bibliai elbeszélésekben, ami segíti a személyes azonosulást és a feldolgozást.
Összességében a pszichológia a hitet egy természetes emberi jelenségként kezeli, amely számos pszichés funkciót tölt be az egyén életében. Ugyanakkor a valláspszichológia vizsgálja azt is, amikor a hit nem védelem, hanem veszélyforrás, vagyis a valláskárosodás jelenségét is.
Sokféle választóvonal van az emberi gondolkodásban, de az egyik legmarkánsabb különbség az, hogy az identitásunkat meghatározó vonatkoztatási pontokat a lelkünkön belül, vagy a lelkünkön kívül keressük-e. Ez pedig összefügg azzal az előzetes világnézeti döntéssel, hogy hiszünk-e egy eredeti tervben és szándékban, illetve hiszünk-e abban, hogy a belső világunk eltérhet egy ilyen előzetes tervtől és szándéktól. Egyszerűbben fogalmazva: hiszünk-e a teremtésben és a bűnbeesésben.
A pszichológia mai dominanciája részben arra vezethető vissza, hogy a huszadik századi nyugati ember elveszítette a hitét mindkettőben, a teremtésben is és a bűnbeesésben is. Okkal, hiszen ismereteink meghaladták, így csupán egy talmi dilemmává redukálódott azoknak, akik nem ókori fantazmagóriákban keresik a "válaszaikat".
Az életfeladatunk az: meghatározni, hogy ki vagyunk, vagy hogy kik szeretnénk lenni, és hogyan.
Ehhez nem régi tanmesékben való molyolással, hanem a világunkban, a saját korunkban való eligazodással nyerünk talajt.
Itt, nálunk, a keresztény hit (amibe belecsöppen az alany, és ahhoz igazodik ha a kultúra, a tradíció, és a konvenció azt tolja számára!!!) viszont mára már nyilvánvaló talmi meggyőződésre épül, ami könnyedén elvethető, és teljes életet lehet élni nélküle.
És még segítséget is kaphatnak azok, akiknek problémát okoz a vallási életből való kilábalás.
A pszichológusok tudnak és támogatnak vallásukban csalódott, vagy vallási krízist átélő embereket. A pszichológia, különösen a valláspszichológia és a pasztorálpszichológia, foglalkozik a vallási és spirituális élmények, krízisek és traumák feldolgozásával.
A vallási csalódás vagy a hit elhagyása, nehéz érzelmeket, például magányt, bizonytalanságot vagy zavarodottságot hozhat magával, de lehetőséget ad a személyes növekedésre és a reziliencia (ellenálló képesség) fejlesztésére is.
Vannak olyan pszichológusok, lelkigondozók és mentálhigiénés szakemberek, akik speciális teológiai vagy vallástudományi képzettséggel is rendelkeznek, így még jobban tudják kezelni az ilyen specifikus problémákat.
Mert ez nem vicc, én látok olyan ideírókat, akiknél függőséget vélek felfedezni, hisz napi 24 órában ontja totál borult elképzeléseit a Bibliáról.
"A függőség alatt olyan viselkedési formát értünk, amikor a függés kezdi uralni a személy életét, ami jelentősen károsítja az egyén életvitelét, egészségét (mind testi, mind lelki értelemben), környezetét és kapcsolatait, valamint a neki szánt társadalmi szerepeknek sem tud ilyenkor eleget tenni az egyén. Vallásfüggőségről akkor van szó, amikor a vallásgyakorlás patológiássá válik, az egyén tevékenysége beszűkül és csupán a vallási tevékenységekre koncentrálódik. "
Gyorsan ennyit a Szentírás és a pszichológia kapcsolatáról:-)
Megírtam a #2944 számú hozzászólásomat; amiben utólag vettem észre, hogy az utolsó bekezdésében benne maradt két fölösleges és az szövegértést nehezítő szó. Ezért indokoltnak láttam, hogy megismételjem javítva ezt a bekezdést, de ha már a #2950 számú hozzászólásban ezt megtettem, akkor kiegészítettem még két érdekesnek tűnő gondolattal is a szemléltetéséről. Nem azért nem válaszoltam a #2945 számú hozzászólásodra, mert ignorálnálak, hanem azért, mert a témától idegen mémeddel nem tudok mit kezdeni. Ha viszont a Szentírás és a pszichológia kapcsolatához szólsz hozzá, akkor arra válaszolni fogok. ☺
Én szenvedek ha írsz nekem, mert nem lehetek őszinte az irányodban, a moderátorok miatt.
Bántani sem akarlak, meg minek is, nem ismerlek.
De TE olyan bicskanyitogató faszságokat hiszel és terjesztesz, hogy amíg nem olvastalak, fel sem tételeztem, hogy ilyesmi manapság létezik.
Most tényleg annyit nem vagy képes felfogni, hogy én nem hiszem az ókori fantazmagóriát?
Csak és csupán, mint az emberi értelem csapdája, egy ókorból származtatott, ismereteink által túlhaladott, mitológiai műként kezelem a Bibliát, ami nektek a történelem különös fintoraként "szent" könyv.
Lehetetlen "élő Isten" nyomára bukkanni benne.Még arra is képtelen vagy, hogy "anyagtalan entitás"-ként, miként nyilváníthatnád "élő"-nek, azt aki/ami semmi emberi szervvel nem létezik, a definíciótok szerint maga a "semmi".
Nincs hatással rám. Ellenben elborzasztasz, és elborzasztotok, minő hülyeség halmazzal bírtok.
Te fel vagy mentve a korod ismereteiből, és ignorálod is azt.
Kozmológia, geológia, biológia.... mind és mind odaveszett az "egykönyves" hited révén.
Korunk, normális gondolkozója, profánul hülyének, bolondnak néz ezek révén.
Ez az igazság.
Én leszarom a gyehannát, a démonjaidat, az angyaloktól az ördögökig az összes meselényedet.
Te ne gyere nekem "Igazságról" aki hülye fantazmagória hatása alatt szövegel nekem!
Szellemi eltompulásotok, és kretén hipotézisitek taszít, egyben elszomorít.
Haladjál az "Uraddal", aki rátelepedett az elmédre, és oda lett a józan eszed!
Nem akarlak és nem is szándékom megbántani.
De a kiskutya orrát is a szarba kell dörgölni, ha nem érti mi a szobatisztaság, így veled is illene őszintének lennem, mert másképp nem érteted, értheted meg, mennyire taszít a hülyeség és ostobaság, megvezethetőség, és befolyásolhatóság miatti fantazmagóriátok.
Ha érted, akkor érdemes volt leírnom.
Ha nem. akkor legyen annyi, ne kóstolgass a hülye vallási hipotéziseiddel!
Jeremiás 17,9: Mert a szív mindennél körülményesebb, és gyógyíthatatlanul sérült. Ki tudja megismerni?
A héber "עקב" [ikev] szó alapjelentése "sarok", de ebben a mondatban melléknévi jelentéssel szerepel; de itt lényegesen eltér a magyar nyelvi és a héber nyelvi értelme a "sarkos" szónak. Magyarul ugyanis a (bántóan?) kemény kijelentéseket tartják sarkosnak, amitől eltérően a héber nyelvben a kerülő úton célba-érő kijelentéseket nevezik sarkosnak. Ezért amikor itt a "עקב" szót magyarra akarjuk fordítani, akkor talán a körülményes szó használata a legpontosabb, de fordíthatjuk bonyolultnak, vagy komplexnek is. A "nem egyenes", "álnok", "csalárd" szavak használata pedig inkább ferdítés, mint fordítás. Egyébként a Jeremiás 17,9 vers teljes összhangban van a Prédikátor 7,29 verssel.
Prédikátor 7,29: Vedd észre, hogy az Isten által becsületesnek alkotott ember túl sokfelé akar megfelelni!
Az is érdekes, ha az emberi szükségleteket a Maslow-piramis alapján csoportosítjuk, mert az a tapasztalat, hogy akik nem képesek arra, hogy felismerjék a Maslow-piramis legmagasabb szintjén lévő szükségleteiket, azok szívesen válnak követőivé azoknak, akik képesek erre, és tesznek is az így felismert legmagasabb szintű szükségleteiknek a kielégítéséért (a céljuk eléréséért). Így válnak az utóbbiak vezetővé, és az előbbiek a követőikké; és minél többen tudnak azonosulni a vezető céljaival, annál többen válnak a vezető követőivé. Ez utóbbi esetben az okozhat problémát, hogy a követők úgy azonosulnak a számukra szimpatikus célokkal, hogy azok nem tökéletesen illeszkednek az ő szükségleteikhez, aminek következtében egy idő után úgy érezhetik, hogy valami hiányzik az életükből, és ez a hiányérzet megzavarja a lelki életüket.
Amikor egy vezetőnek a céljaival azonosul valaki (és a követőjévé válik), akkor ezt azzal szokták szemléltetni, hogy a vezetőjének a cipőjében jár; és láttam már olyan előadót, aki nagyon viccesen mutatta be azt, hogy milyen az, amikor valaki másnak a cipőjében akar járni. Ehhez az egyébként nagyon jó szemléltetéshez csak annyit tennék hozzá, hogy más embernek a célja ritkábban illik valakire, mint más embernek a cipője.
amit te is tévessen valami kohéziónak tartasz, a szellem, lélek, stb. szavakat, az egy filozófiai fogalom, semmi másra nem adatott, mint különbséget tenni a lényegülések között.
Tudod a vizeket a vizektől elválasztani, mint a levegőeget a folyóktól, kissé más lenne, ha a tüdő vizeket llélegezne, nem?
Ki lehet próbálni, fulladozna e a hívő, vagy sem?
Az anyagtalan nem beszél, hangja sincs, nem kommunikál, sem nem ad energiét, akkor mireföl ez a nagymellényű butítás?
Sokan tévesen azt hiszik,hogy az életet az ember anyagi része hordozza magában, a belső szervek által. A valóság az, hogy a belső szervek csak a test életben maradását, működőképességét biztosítják, de a test szerveinek a működését a testben lévő szellem biztosítja. Már önmagában az a tény, hogy a Teremtő Isten az ember szívébe helyezte bele az ember szellemét bizonyítja a szellem fontosságát.
Amikor a Messiás Jézust által szögezték és már a lelke is elhagyni készült a testét, arra kérte Atyját és Istenét, hogy vegye magához a szellemét.
Lukács 23:45 És meghomályosodék a nap, és a templom kárpitja középen kettéhasada. 46 És kiáltván Jézus nagy szóval, monda: Atyám, a te kezeidbe teszem le az én szellememet. És ezeket mondván, meghalt. 47 Látván pedig a százados, ami történt, dicsőíté az Istent, mondván: Bizony, ez ember igaz volt. 48 És az egész sokaság, mely e dolognak látására ment oda, látván azokat, amik történtek, mellét verve megtért. 49 Az Ő ismerősei pedig mind, és az asszonyok, akik Galileából követték Őt, távol álltak, nézvén ezeket.
Zellem Estelen írta, hogy a Szentírást "helyén illene kezelni".
Jeremiás 17,9: Mert a szív mindennél körülményesebb, és gyógyíthatatlanul sérült. Ki tudja megismerni?
Ezt a verset Sigmund Freud szavaival így fordítanám: Mert a szív mindennél komplexebb, és gyógyíthatatlanul sérült. Ki tudja megismerni?
A szív azért körülményes (komplex), hogy elkerülje az együttműködési zavarokat; és ezért különféle együttműködési szabályokat alkot. Aztán a működőképesnek tűnő együttműködési szabályokat nyilvánosságra hozza, és elég széleskörű egyeztetés és elég nagy társadalmi elfogadottság esetén írásba is foglalja; és így keletkeznek a jogszabályok. Elvileg ezzel a módszerrel elkerülhetőek az együttműködési zavarok, de a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy gyakran nem sikerül elkerülni az együttműködési zavarokat; aminek sokféle oka lehet, és aminek egyik nyilvánvaló oka a szívnek (a szándékoknak, a vágyaknak) a sérültsége (betegsége). Akkor beteges egy vágy, ha olyasmire irányul, amire valójában nincs szükség.
Az emberi szükségleteket akár az ösztönök fajtái alapján is csoportosítani lehet; aminek azért van jelentősége, mert a létfenntartás ösztönéhez kapcsolódó szükségletek kielégítésénél az együttműködés csak opció; mert ha valaki olyan helyen él, ahol nem kapni a boltban kenyeret, akkor végül is megsütheti magának azt a kenyeret, amire szüksége van. Ezzel szemben a fajfenntartás ösztönéhez kapcsolódó szükségletek kielégítésénél az együttműködés már szükségszerűség; és ezért aki képtelen ezen a téren együttműködő társat (partnert) találni, az úgy érezheti, hogy hiányzik valami az életéből, és ez a hiányérzet megzavarhatja a lelki életét. Ezért is talált Freud korrelációt a lelki élet zavarai és a fajfenntartás ösztön megélésének zavarai között.
Az is érdekes, ha az emberi szükségleteket lehet csoportosítani a Maslow-piramis alapján csoportosítjuk, mert az a tapasztalat, hogy akik nem képesek arra, hogy felismerjék a Maslow-piramis legmagasabb szintjén lévő szükségleteiket, azok szívesen válnak követőivé azoknak, akik képesek erre, és tesznek is az így felismert legmagasabb szintű szükségleteiknek a kielégítéséért (a céljuk eléréséért). Így válnak az utóbbiak vezetővé, és az előbbiek a követőikké; és minél többen tudnak azonosulni a vezető céljaival, annál többen válnak a vezető követőivé. Ez utóbbi esetben az okozhat problémát, hogy a követők úgy azonosulnak a számukra szimpatikus célokkal, hogy azok nem tökéletesen illeszkednek az ő szükségleteikhez, aminek következtében egy idő után úgy érezhetik, hogy valami hiányzik az életükből, és ez a hiányérzet megzavarja a lelki életüket.
Vívd meg velük, hogy melyiktek teóriája a nyerő, pláne ha egy mű alapján hisztek.
Semmi jelentősége."
Ez azért van, mert még kevés az igaz hitre tért zsidó.
DE mire megérkezik a zsidó Messiás a Földre - amit az ortodox egyházak mind tagadnak - sok
zsidó megtér a Mózes Istenéhez, az Istenek Istenéhez.
Ti pedig majd kapaszkodnátok ruhájuk szélébe könyörögve ,hogy velük mehess , mert beláttad, hogy velük van az Isten, miközben rám fogsz majd gondolni.
Zakariás 8:1.Majd szóla a Seregeknek Ura, mondván:2.Ezt mondja a Seregeknek Ura: Nagy gerjedezéssel gerjedeztem a Sionért, és nagy haragra gerjedtem ellene.3.Ezt mondja az Úr: Megtértem a Sionhoz, és Jeruzsálem közepette lakozom, és Jeruzsálem igazság városának neveztetik, a Seregek Urának hegye pedig szent hegynek.4.Ezt mondja a Seregeknek Ura: Agg férfiak és agg nők ülnek majd Jeruzsálem utcáin, és kinek-kinek pálca lesz kezében a napok sokasága miatt.5.És megtelnek a város utcái fiúkkal és leányokkal, akik játszadoznak annak utcáin.6.Ezt mondja a Seregeknek Ura: Ha ez csoda lészen e nép maradékának szemei előtt azokban a napokban, vajjon az én szemeim előtt is csoda lészen-é? így szól a Seregeknek Ura.7.Ezt mondja a Seregeknek Ura: Ímé, én megszabadítom az én népemet a nap keltének földéről és a nap nyugtának földéről.8.És elhozom őket és Jeruzsálemben lakoznak, és népemmé lesznek, én pedig Istenökké leszek hűséggel és igazsággal.9.Ezt mondja a Seregeknek Ura: Erősödjenek meg kezeitek, akik hallottátok e napokban e beszédeket a próféták szájából, akik szóltak, mikor megvetteték a Seregek Ura házának alapja, hogy megépíttessék a templom. 12.Mert a vetés békességes lészen, a szőlőtő megadja gyümölcsét, a föld is megadja termését, az egek is megadják harmatjokat, és örökössé teszem mindezeken e nép maradékát.13.És lészen, hogy amiképpen átok valátok a pogányok között, oh Júda háza és Izráel háza: azonképpen megszabadítlak titeket, és áldássá lesztek. Ne féljetek! Erősödjenek meg kezeitek!
20.Ezt mondja a Seregeknek Ura: Még lesz idő, amikor népek jőnek el, és sok városoknak lakói.21.És egyiknek lakói a másikhoz mennek, mondván: Menten menjünk el az Úr orcájának engesztelésére, és a Seregek Urának keresésére; én is elmegyek!22.És eljőnek sok népek és erős nemzetek Jeruzsálembe a Seregek Urának keresésére, és az Úr orcájának engesztelésére.23.Ezt mondja a Seregeknek Ura: E napokban lesz az, hogy a minden nyelvű pogányok közül tíz ember ragad egy zsidó férfiúba s ragad annak ruhája szélébe, mondván: Hadd menjünk veletek, mert hallottuk, hogy veletek van az Isten!
A zsidók nem hisznek abban, hogy Jézus volt a messiás, mivel:
nem teljesítette a messiásra vonatkozó próféciákat"
Már hogyne teljesítette volna. Épp azzal teljesítette be, hogy végül megölték.
Akkor ,annyinak kellett telkesedni, és nem többnek.
Az előttük álló években pedig beteljesedig a többi. Igaz akkor már nem fogod kétségbe vonni
azt, hogy korábban is minden, amit a próféták megírtak róla,beteljesedett.
Akkor is igaz hitű zsidók ezrei fogadták be, és lettek tanítványaivá. hasonlóan most , visszatérése előtt néhány évvel világszerte hirdetik egyházakon kívüli, az igaz Isten által elhívottak a valóságos Jézus
visszatérését és uralmának elkezdését a Föld nemzetei felett.
Persze a dolog igazi rákfenéje az, amikor valaki ilyesmit elhisz:
"Akkor Isten azt mondotta Ezsdrásnak"
Isten azt mondotta...
Csakhogy a létezését kijelenteni is ostobaság, mert mi alapján is teszik?
Bizony!
Legyen is akárki Ezsdrás, a történet annyi, hogy Ezsdrás azt mondta, hogy Isten mondta neki.
És az is roppant nehezen hihető, és kétségekre ad okot azoknak, akik bemondásra nem nyalnak be kijelentéséket.
A hívők meg megelégszenek azzal, hogy "meg vagyon írva".
De azt sosem teszik hozzá, hogy rohadt sok minden meg van írva, de attól nem igaz.
Viszont a Biblia sok olyasmit ír ami nem igaz, nem lehet igaz, vagy nem úgy történt, de a hívők kritikátlanul benyalják, nem törődve vele, hogy ismerethiányos és ismeretlen emberek elképzeléseit hiszik.
Elfelejted, hogy a művet évszázadokon át gyurmázták, alakítgatták?"
A Messiás megjelenése előtt ugyanazt tartalmazta Dániel próféta könyve, amit most tartalmaz.
A Messiás Jézus utalt Dániel próféta írására.
Szóval az történt, hogy évszázadokkal a Messiás megjelenése előtt közel ötszáz évvel, Dániel kinyilatkoztatást kapott az égiektől a Izrael népének jövőjét illetően , amely arról szólt, hogy a Jeruzsálem újjáépítéséről kiadott szózat megjelenésétől (I.e.455) a Messiás megöletéséig hatvankilenc évhétnek, azaz 483 évnek kell eltelnie.
Dániel 9:1.Dáriusnak, az Asvérus fiának első esztendejében, aki a Médiabeliek nemzetségéből vala, aki királylyá tétetett vala a Káldeusok országán;2.Uralkodásának első esztendejében én, Dániel, megfigyeltem a könyvekben az esztendők számát, amelyről az Úr ígéje lőn Jeremiás prófétához, hogy hetven esztendőnek kell eltelni Jeruzsálem omladékain.3.És orcámat az Úr Istenhez emelém, hogy keressem őt imádsággal, könyörgéssel, bőjtöléssel, zsákban és hamuban.4.És imádkozám az Úrhoz, az én Istenemhez, és vallást tevék, és mondám: Kérlek, oh Uram, nagy és rettenetes Isten, aki megtartja a szövetséget és a kegyességet azoknak, akik őt szeretik és teljesítik az ő parancsolatait.5.Vétkeztünk és gonoszságot míveltünk, hitetlenül cselekedtünk és pártot ütöttünk ellened, és eltávoztunk a te parancsolataidtól és ítéleteidtől.6.És nem hallgatánk a te szolgáidra, a prófétákra, akik a te nevedben szóltak a mi királyainknak, fejedelmeinknek, atyáinknak és az ország egész népének.20.És még szólék és imádkozám, és vallást tevék az én bűnömről, és az én népemnek, az Izráelnek bűnéről; és esedezésemet az Úr elé, az én Istenem elé terjesztém az én Istenemnek szent hegyéért.21.Én még az imádságot mondom vala, mikor ama férfiú, Gábriel, akit elébb a látomásban láttam vala, sebességgel repülvén, megillete engem az estvéli áldozat idején.22.És értésemre adá, és szóla nékem és monda: Dániel, most jöttem ki, hogy értelemre tanítsalak.22.És értésemre adá, és szóla nékem és monda: Dániel, most jöttem ki, hogy értelemre tanítsalak.23.A te esedezésed kezdetén egy szózat támadt, és én eljöttem, hogy megjelentsem; mert te kedves vagy: vedd eszedbe azért a szózatot, és értsd meg a látomást!24.Hetven hét szabatott a te népedre és szent városodra, hogy vége szakadjon a gonoszságnak és bepecsételtessék a bűn, és hogy eltöröltessék a hamisság és elhozassék az örök igazság, és bepecsételtessék a látomás és a próféták, és felkenettessék a Szentek szente.25.Tudd meg azért és vedd eszedbe: A Jeruzsálem újraépíttetése felől való szózat keletkezésétől a Messiás-fejedelemighét hét és hatvankét hét van és újra megépíttetnek az utcák és a kerítések, még pedig viszontagságos időkben.26.A hatvankét hét mulva pedig kiirtatik a Messiás és senkije sem lesz. És a várost és a szenthelyet elpusztítja a következő fejedelem népe; és vége lesz mintegy vízözön által, és végig tart a háború, elhatároztatott a pusztulás.27.És egy héten át sokakkal megerősíti a szövetséget, de a hét felén véget vet a véres áldozatnak és az ételáldozatnak, és útálatosságok szárnyán pusztít, amíg az enyészet és ami elhatároztatott, a pusztítóra szakad.
Ez a prófécia pontról pontra beteljesedett,amikor a Messiást I.sz. 28 tavaszán a pászka napján kivégezték. A prófécia ellenben 70 évhétről szól. Egy évhét és annak eseményei akkor nem teljesedtek,mégpedig a következők:
24.Hetven hét szabatott a te népedre és szent városodra, hogy vége szakadjon a gonoszságnak és bepecsételtessék a bűn, és hogy eltöröltessék a hamisság és elhozassék az örök igazság, és bepecsételtessék a látomás és a próféták, és felkenettessék a Szentek szente.
Akkor a hatvankilenc évhét elteltével nem szakadt vége a gonoszságnak a földön, nem pecsételtetett be a bűn és nem töröltetett el a hamisság és nem jött el a korszakok(aion) igazsága.
Ami a korszakok és a korszakok végét jelenti, arról szintén négy évszázaddal korábban egy másik próféta, akit Ezsdrásnak hívtak kapott kinyilatkoztatást. Isten nemcsak azt nyilatkozta ki Ezsdrásnak, hogy 12, ezer éves korszakra van felosztva az Isten által megszabott idő,hanem azt is, hogy a Dániel próféciájából az utolsó a 70. évhét az utolsó azaz a 12. ezer év utolsó hét évében fog beteljesedni.
Akkor Isten azt mondotta Ezsdrásnak, hogy a 12 ezer éves korszakból akkor már eltelt kilenc és fél
korszak. Ami azt jelentette, hogy a Messiás megöletésével zárult a 10. ezer éves korszak,és kezdődött
el a hátramaradt utolsó két évzred, ami azt jelenti, hogy 2028 pászkájától kezdődik az utolsó hét éve
az utolsó ,azaz a 12. ezer éves korszaknak, amennyiben az idő számítását Pontius Pilátus regnálását és a Messiás megölését követően nem rontották meg, azaz, ha valóban 2025 év telt el napjainkig időszámítás kezdetétől.
A próféciának az is része volt, hogy ebben az utolsó évhétben - ami ha nem rontották meg napjainkig az időszámítást - 2028 és 2035 közötti hét év kell ,hogy legyen - megjelnik az antikrisztus,aki azt véli,hogy megváltoztatja az időket, azaz megpróbálja átírni az időszámítást.
Dániel 7:25.És sokat szól a Felséges ellen és a magasságos egek szenteit megrontja, és véli, hogy megváltoztatja az időket és törvényt; és az ő kezébe adatnak ideig, időkig és fél időig.26.De ítélők ülnek és az ő hatalmát elveszik, hogy megrontassék és végleg elvesszen.27.Az ország pedig és a hatalom és az egész ég alatt levő országok nagysága átadatik a magasságos egek szentei népének; az ő országa örökkévaló ország, és minden hatalmasság néki szolgál és engedelmeskedik.28.Itt vége lőn a beszédnek. Engemet, Dánielt pedig az én gondolatim igen megrettentének és az én ábrázatom elváltozék rajtam; de e beszédet megtartám szívemben.
Elfelejted, hogy a művet évszázadokon át gyurmázták, alakítgatták?
Az események az irodalmi műben visszafelé is datálhatóak?
Eleve más szitu az Ószövi, ami céljában sem egyezik az Újszövivel, hiszen az egy mítosz amit a mitológiai műre ültettek, teljesen más koncepció alapján.
Ja, és az Ószövi bír egy saját időfolyammal, persze mitológiai alapon, míg Joshuáról már azt sem tudja még a pápa sem, hogy mikor született egyáltalán.
/de még a halála napján és annak eseményein is folyik a vita.
Az "evangéliumok" ellentmondásosak, a szerzők ismeretlenek szintén, ám legalább az írásuk sorrendje is vitatott...
A hívők persze ész nélkül elhisznek mindent, de a magyarázattal sok félével bírnak.
Amire te is jó példa vagy, mert olyanokat szűrsz le a Bibliából, amit még hozzád hasonlóan kattantaknak sem tudsz eladni.
Az külön téma, hogy a "kereszténység" az amit kb. 400 év alatt kitaláltak, még a zsidók kreálta "teremtő" személyét is lecserélte:-)
És persze a zsidók nem hogy nem tekintik Joshuát "messiásnak" de egyenesen istenkáromlásnak tartják még a figuráját is!
Igen, a görög mitológia isteneit már nem nyalják be, de nem is értelmezi át senki:-O:-P:-)
Inkább a hozzád hasonlóan befolyásolt elméknek terítgesd a koncepcióidat, őket térítgesd, ők legalább sok képtelenséget és mesefigurát elhisznek.
Engem hiába oltasz a bibliai elképzeléseddel, sosem fogom hinni.
Na, meg így is 10x annyi időt fordítasz rá, mint amennyit kéne, mivel értelme az kevesebb, mint kempingsajtban a sátorlap.
Te meg ilyen fantazmagória halmaz révén vallasz és hiszel ostobaságokat.
Olyasmiről nyilatkozol, amiről még ha létezne is, akkor sem lenne fogalmad!
Ami a hangot illeti, a hang nem más, mint a hallószervünk által érzékelt, valamilyen rugalmas közegben (például levegőben, vízben vagy szilárd anyagban) terjedő rezgés.
Nyilván roppant hiányos ismeretekkel bírsz, mert másképp nem tudnál hinni ostobaságokat.
Ami kis ismereted van az is téves, miközben a tudományt ignorálod.
Most szerinted, nekem, mi értelme ebben a témakörben bármit is írnom számodra?
Isten közölte Dániel prófétával előre a zsidók történelmének alakulását.
Dániel 9:22.És értésemre adá, és szóla nékem és monda: Dániel, most jöttem ki, hogy értelemre tanítsalak.23.A te esedezésed kezdetén egy szózat támadt, és én eljöttem, hogy megjelentsem; mert te kedves vagy: vedd eszedbe azért a szózatot, és értsd meg a látomást!24.Hetven hét szabatott a te népedre és szent városodra, hogy vége szakadjon a gonoszságnak és bepecsételtessék a bűn, és hogy eltöröltessék a hamisság és elhozassék az örök igazság, és bepecsételtessék a látomás és a próféták, és felkenettessék a Szentek szente.25.Tudd meg azért és vedd eszedbe: A Jeruzsálem újraépíttetése felől való szózat keletkezésétől a Messiás-fejedelemig hét hét és hatvankét hét van és újra megépíttetnek az utcák és a kerítések, még pedig viszontagságos időkben.26.A hatvankét hét mulva pedig kiirtatik a Messiás és senkije sem lesz. És a várost és a szenthelyet elpusztítja a következő fejedelem népe; és vége lesz mintegy vízözön által, és végig tart a háború, elhatároztatott a pusztulás.
A Jeruzsálem újjáépítése engedélyezésére a szózatot(határozat) i.e.455-ben adták ki.
Hatvankilenc évheten, azaz 483 éven belül valóban megöltél a zsidó Messiást a Názáreti Jézust.
Erre i.sz. 29 niszán hónapban,a pászka napján került sor. Az ítéletet regnáló Pilátus hozta meg.
Nos ez a különbség a Szentírás és a görög mitológia között.