Sziasztok! Már több mint 5 éve használom a Longines VHP karórámat, teljes megelégedéssel – pontos, megbízható, imádom. Most viszont úgy döntöttem, hogy beruházok, és szeretnék venni magamnak egy mechanikus órát 1500 euróig.
Számomra fontos, hogy évente legalább kétszer megyünk nyaralni, és szeretném, ha biztosan vízálló lenne, tehát bátran bele lehessen menni a tengerbe — legalább 300 m, de inkább 600 m vízállósággal.
Kinéztem magamnak egy Longines Conquest 41 mm-es modellt, de nem tudom, hogy van-e ettől jobb alternatíva ebben az árkategóriában, különösen ilyen vízállósági igénnyel.
Ebben az árkategóriában szerintetek melyik a legjobb vétel/„best value”, és ti melyik modellt ajánlanátok hosszú távra (mindennapi hordásra és nyaraláshoz)? Előre is köszi a tippeket! ⌚🙂
Sziasztok, lehet, hogy volt már, de kérdezem akkor is, hogy nektek mennyire tetszik az új Planet Ocean? Nekem nem különösebben. Lehet, hogy mindenáron akartak valami "nagyonújat", de szerintem furcsák az arányok, a fémszíj kimondottan bazári, a tok és a szíj illesztése is furcsa. A három szín is megriasztott, tolakodó még a fekete is, eltűnt az elegancia. Felesleges, de nekem hiányzik a héliumszelep is, mondjuk nem az előző verzió kúposa, hanem a hagyományos. A legszebbnek még mindig a Daniel Craig-éra lenti modelljét tartom, bánom, hogy eladtam anno.
Sejtettem hogy te fogsz válaszolni. Valóban acéltokos az óra, csodaszép a szerkezete, és működik,
meglehetősen pontosan,de nincs használatban. Szeretem a nekem tetsző órákat, és óraszerkezeteket,van néhány órám, de nem vagyok gyűjtő. Időnként a saját órámat tisztítom, és beállítom. Egyébként becsülöm a tudásodat, és ez vonatkozik ezt a szakterületet művelő társakra is.
Hetvenegy évesen nem megy profi módon az adatkeresés, és a számítógép kezelés, köszönöm hogy segítettél.
A "Datum Watch Factories" 1942 és kb: 1978 között létezett, működött, egy volt a megszámlálhatatlan, private-label órákat saját név alatt forgalmazó cégek közül. A konkrét óra meg ránézésre kora 50-es évekből származó, szerintem vélhetően valamelyik akkori AS kalapács-automata szerkezetre épülő modell, nekem acél tokosnak tűnik, és amúgy szerintem ez egy elég tisztességes és nem is filléres (hanem is luxus-kategóriás) óra lehetett anno. És elég szép állapotban is van. Komoly értéket sajnos így sem képvisel - de ha a werk jó állapotban van, akkor a használati értéke ma is töretlen.
Általában/jellemzően nem, de ha valaki nagyon savasan-erősen izzadós, annál mégis nyomot hagyhat. Elvileg nem is szokta irritálni a bőrt - de az óráknál használt rozsdamentes acél sem, aztán a gyakorlatban mégis van olyan érzékeny/allergiás bőrű, aki nem bírja, én olyat is láttam, aki még a 14/18K aranytól vagy 800-as ezüsttől is kiütést kapott - a legalább 22K aranytól vagy tiszta ezüsttől már nem... No, de ez valóban ritka kivétel.
Erősen izzadós embernél viszont nagyon átgondolandó minden, mert valójában a rozsdamentes acél sem teljesen rozsdaálló, csak "igen nehezen rozsdásodó" (és a hátlap peremei alatt aztán elképesztő rozsdásodások tudnak elindulni, amik végül be is juthatnak az órába, végleg tönkretéve a vízzáróságot), sőt, ilyen emberen nem, hogy a bronz, de a titán/alu tok is veszélyben lehet - a bronz erősen patinásodik és ilyenkor foghat, a titán/alu meg, különösen igénybevett helyeken (csat szemei, ha azok is abból vannak, a szíjkengyelek, ilyenek) olyan szinten tud erodálódni, ami néha megdöbbentő, konkrétan titán Porsche Desing/IWC órát láttam, amiről két évtizedes örökösen kíméletlenül teleizzadt hordás után az erózió okán szó szerint letört végül az egyik tokfül - és több hasonlót, ahol a titán csak végül de facto kidobható állapotig tönkrement emiatt.
Szóval ha valaki tudottan "sokat és jó savanyút izzad" - akkor legalább az izzadozós időszakokra gondolja át, hogy mit hord, rajta leginkább valami műanyag-gumi tokos-csatos óra lesz csak biztonságban, és a bőrét is ez fogja inkább kímélni. De az ilyen felhasználó nem túl gyakori - igaz, messze nem is példátlan.
De, ha valaki izzadós előfordulhat. A rozsdamentes acél króm és nikkel ötvözőitől is kiütést lehet kapni. Mostanában kevésbé divatos mint régen, de a "pilóta" szíj a legjobb megoldás, amikor csak bőrrel érintkezik a karod.