Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 8 órája 0 0 6947

2025 12 18 / A Korintusiaknak írt második levél: fej : 5 : 1-21 v

( 1-2, 4-5, 7-8, 10-11, 14, 16-21 v) + >>> ( 3, 6, 9, 12-13, 15, v)

Az örök élet reménye.

1Tudjuk ugyanis, hogy ha földi sátrunk leomlik, Istentől kapunk lakást: örök otthont a mennyben, amit nem emberi kéz épített.2 Azért is sóhajtozunk itt, mert szeretnénk beköltözni mennyei otthonunkba…..4 Amíg tehát e sátorban lakunk, szorongva sóhajtozunk, mert nem azt akarjuk, hogy levetkőztessenek, hanem hogy felöltöztessenek, s így ami halandó, azt elnyelje az élet.5 Maga Isten készített erre elő, a Lelket adva nekünk foglalóul…..

7 A hitben élünk, a szemlélet még nem osztályrészünk.8 Ám bizalom tölt el bennünket, így jobban szeretnénk megválni a testtől, és hazaérkezni az Úrhoz…..10 Mindnyájunknak meg kell ugyanis jelennünk Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megkapja, amit testi életében kiérdemelt, aszerint, hogy jót vagy gonoszat tett-e.

Az apostol felelőssége.

11 Mivel az Úr félelme átjár bennünket, igyekszünk meggyőzni az embereket, hiszen az Isten ismer minket, és remélem, hogy a ti lelkiismeretetek előtt is tisztán állunk…..14 Mert Krisztus szeretete ösztönöz minket, hiszen arra a meggyőződésre jutottunk, hogy ha egy mindenkiért meghalt, akkor mindenki meghalt…..16 Ezután tehát nem ismerünk senkit emberi szempontból. Ha Krisztust azelőtt emberileg ismertük is, most már nem úgy ismerjük.17 Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg.18 De ezt Isten viszi végbe, akit Krisztus kiengesztelt irántunk, és aki minket a kiengesztelődés szolgálatával megbízott.19 Isten ugyanis Krisztusban kiengesztelődött a világgal, nem tartja számon vétkeinket, sőt ránk bízta a kiengesztelődés igéjét.20 Tehát Krisztus követségében járunk, maga az Isten int benneteket általunk. Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!21 Ő azt, aki bűnt nem ismert, „bűnné” tette értünk, hogy benne „Isten igazságossága” legyünk.

2025 12 18 / A Korintusiaknak írt második levél: fej : 5 : 1-21 v

+ >>> ( 3, 6, 9, 12-13, 15, v)

Az örök élet reménye.

3 Ha beköltözünk, többé nem látszunk ruhátlannak….

6 Ezért tölt el a bizalom minket, s nem feledkezünk meg róla, hogy míg e testben vándorként élünk, távol járunk az Úrtól…. 9 Ezért is igyekszünk kedvében járni, akár közel vagyunk hozzá, akár távol járunk tőle….

Az apostol felelőssége.

12 Ezzel nem akarjuk magunkat nektek ismét ajánlani, csak arra nyújtunk módot, hogy velünk dicsekedhessetek, s így azoknak, akik látszatra ugyan dicsekedhetnek, belsőleg azonban nem, legyen mit felelnetek. 13 Ha ugyanis nem vagyunk eszünkön, az Istenért nem vagyunk, s ha eszünkön vagyunk, értetek vagyunk…. 15 És ő azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, ne maguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt….

Lábjegyzetek

2Kor:5:1-4 Földi sátrunk a test, égi lakásunk a feltámadt test.

2Kor:5:6-10 A szemlélet, a színről színre látás az üdvözültek kiváltsága.

2Kor:5:13 Talán célzás arra, hogy az apostolnak a különleges kegyelmekre való hivatkozásait némelyek dicsekvésnek vették.

2Kor:5:21„Bűnné tette”, mert Krisztus magára vállalta a világ bűneit, és áldozatul adta magát a bűnök levezeklésére.

11_11 Creative Commons License 1 napja -1 0 6946

2025 12 17 /  Péter második levele : 2 fej: 1-22 v

( 1-3, 7-14, 17-19, 21, v) + >>>( 4-6,  15-16, 20, 22. v)

A tévtanítók.

1 De akadtak a nép körében hamis próféták is, ahogy a ti körötökben is föllépnek majd hamis tanítók, akik romlásba döntő tévtanokat terjesztenek, s még megváltó Urunkat is tagadják, s ezzel gyors pusztulást vonnak magukra.2 Sokan követik majd őket erkölcstelenségükben, s miattuk szidni fogják az igaz vallást.3 Kapzsiságukban megkísérlik, hogy hízelgő szavakkal becsapjanak majd titeket. De már rég kimondatott az ítélet, s pusztulásukat nem kerülik el…..7 Ugyanakkor megmentette az igaz Lótot, aki ezeknek a gonoszoknak kicsapongó életmódja miatt annyira szenvedett.8 Az igaznak ugyanis, aki köztük élt, napról napra látnia és hallania kellett a törvénysértő tetteket, s ez vallásos lelkének nagy gyötrelmet okozott.9 Ért hozzá az Úr, hogy az Isten szerint élőket kiragadja a kísértésből, a gonoszok büntetésével pedig várjon az ítélet napjáig,10 főként azokéval, akik szennyes testi vágyakat hajszolnak és (Isten) felsőbbségét nem ismerik el. Vakmerők, önhittek, nem félnek káromolni (az égi) hatalmasságokat,11 noha a náluknál erősebb és hatalmasabb angyalok igazságtalanul nem vádolják őket az Úr előtt.12 De ezek, mint az oktalan állatok, amelyek természetüknél fogva megfogásra és levágásra valók, azt káromolják, amit nem ismernek. Mint azok, ezek is elpusztulnak,13 az igazságtalanok az igazságtalanság bérét kapják. Élvezetnek tartják világos nappal a dőzsölést, szenny- és piszokfoltok, kéjelegnek az élvezetekben, amikor veletek együtt lakmároznak.14 Szemük tele van azzal, akivel házasságot törnek, és éhes a bűnre. Csábítgatják az állhatatlan lelkeket, szívük hozzá van szokva a kapzsisághoz: az átok gyermekei!..... 17 Kiszáradt források, szélvész kergette fellegek, akikre a sötétség homálya vár.18 Mert nagyhangú, üres szólamokkal buja testi vágyakra csábítják azokat, akik éppen csak hogy kiszabadultak azok közül, akik tévúton járnak.19 Szabadságot ígérnek nekik, jóllehet a romlottság rabjai, hisz mindenki annak a rabja, aki legyőzte……21 Mert jobb lett volna nekik, ha nem ismerték volna a nekik adott szent parancsokat, mint hogy aztán hűtlenek lettek hozzájuk….. >>>>

2025 12 17 /  Péter második levele : 2 fej: 1-22 v

+ >>>( 4, 15-16, 20, 22. v)

A tévtanítók. 4 Mert Isten az angyaloknak sem kegyelmezett, amikor vétkeztek, hanem az alvilág sötét mélyébe taszította őket, hogy maradjanak őrizetben az ítéletre,5 és a régi világnak sem kegyelmezett, hanem csak Noét, az igazság hírnökét mentette meg nyolcadmagával, amikor az istentelen világra rázúdította a vízözönt,6 vagy amikor Szodoma és Gomorra városát elhamvasztotta, és végpusztulással büntette, hogy példát adjon a későbbi korok bűnöseinek. …15 Az egyenes utat elhagyták és eltévelyedtek, Beor fiának, Bileámnak útjain járnak, aki igazságtalan bérre vágyott,16 de igazságtalansága miatt kapott feddést: a néma teherhordó állat emberi hangon szólalt meg, és megakadályozta a próféta esztelenségét….. 20 Mert akik a világ romlottságából

kimenekültek az Úrnak és Megváltónak, Jézus Krisztusnak megismerése útján, aztán újra belemerültek és hatalmába estek, azoknak ez az utóbbi állapotuk rosszabb, mint az azelőtti volt…. 22 Illik rájuk, amit a közmondás mond: „Visszatért a kutya a hányadékához”, és: „A megfürdött disznó pocsolyában hentereg.”

Lábjegyzetek

2 Pét:2:1-22 Ebben a fejezetben a szerző szembefordul a hamis tanítókkal. Péter levele itt nagyon hasonlít – még szókincsében is – Júdás apostol leveléhez.

11_11 Creative Commons License 2 napja -1 0 6945

2025 12 16 / A Korintusiaknak írt első levél :fej: 9 : 1-27 v

( 2, 5, 7-10, 15-16, 19-21, 23, 25, v)

+ >>> ( 1, 3, 6, 11-14, 17-18, 22, 24, 26-27, v)

Az apostol példája és önzetlensége….2 Ha másoknak nem volnék is apostola, nektek az vagyok, hiszen apostolságomnak ti vagytok a pecsétje az Úrban…..

5 Nincs jogunk ahhoz, hogy asszony nővért magunkkal vigyünk, mint a többi apostol és az Úr testvérei vagy Kéfás is teszi?..... 7 Ki katonáskodik saját költségén? Ki ültet szőlőt, és nem eszik a terméséből? Ki legeltet nyájat, és nem issza a nyáj tejét? 8 Talán csak emberi megfontolásból mondom ezeket, nem így nyilatkozik a törvény is? 9 Hiszen Mózes törvényében ez áll: „Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!” Talán az ökörre van az Istennek gondja,10 s nem inkább értünk mondja ezt? Kétségtelenül értünk írták meg, hogy aki szánt, reménykedve szántson, s aki csépel, abban a reményben csépeljen, hogy részesedik a termésből……15 Én azonban mindebből semmit sem élveztem. De nem azért írom, hogy ezután így legyen, hiszen jobb meghalnom, semhogy valaki lerontsa jóhíremet.16 Hogy az evangéliumot hirdetem, azzal nem dicsekedhetem, hiszen ez kényszerű kötelességem. Jaj nekem ugyanis, ha nem hirdetem az evangéliumot…..19 Bár mindenkitől független voltam, mégis mindenkinek szolgája lettem, hogy minél többet megnyerjek.20 A zsidók előtt zsidóvá váltam, hogy megnyerjem a zsidókat. A törvény alá rendeltek között a törvény alárendeltje lettem – noha magam nem vagyok a törvénynek alárendelve –, csak hogy megnyerjem azokat, akik a törvény alárendeltjei. 21 Azok közt, akikre a törvény nem vonatkozik, olyan lettem, mint aki a törvényen kívül áll – pedig nem állok Isten törvényén kívül, hanem Krisztus törvényének vagyok alárendelve –, csak hogy megnyerjem a törvény alá nem rendelteket…..23 Mindezt az evangéliumért teszem, hogy nekem is részem legyen benne…. 25 A versenyzők valamennyien megtartóztató életet élnek, minden tekintetben. Ők hervadó koszorúért, mi pedig hervadhatatlanért…..

2025 12 16 / A Korintusiaknak írt első levél :fej: 9 : 1-27 v

+ >>> ( 1, 3, 6, 11-14, 17-18, 22, 24, 26-27, v)

Az apostol példája és önzetlensége. 1 Vajon nem vagyok szabad ember? Nem vagyok apostol? Nem láttam Urunkat, Jézust? Nem vagytok-e az én művem az Úrban?... 3 Ezzel igazolom magam azok előtt, akik felelősségre vonnak. 4 Nincs jogunk az evéshez és iváshoz?.... 6 Csak nekem és Barnabásnak nincs jogunk mentesülni a kétkezi munkától? …11 Ha lelki javakat vetettünk köztetek, nagy dolog az, hogy majd anyagi javaitokat aratjuk? 12 Ha mások rendelkezhetnek veletek, nekünk nincs több jogunk hozzá? De nem élünk jogunkkal, hanem elviselünk mindent, csak hogy gátat ne vessünk Krisztus evangéliumának. 13 Nem tudjátok, hogy akik a templomban szolgálnak, a templomból is élnek, s akik az oltárnál szolgálnak, az oltárról részesednek? 14 Éppen így rendelte az Úr is, hogy az evangélium hirdetői az evangéliumból éljenek…… 17 Ha önszántamból teszem, jutalmam lesz, ha nem önszántamból, csak megbízott hivatalnok vagyok. 18 Mi tehát a jutalmam? Az, hogy mint az evangélium hirdetője, ingyen nyújtsam

…. az evangéliumot, s ne éljek az evangéliumban gyökerező jogommal….. 22 A gyöngék közt gyönge lettem, hogy megnyerjem a gyöngéket. Mindenkinek mindene lettem, hogy mindenkit üdvözítsek. ….24 Nem tudjátok, hogy a pályán küzdők mind futnak ugyan, de a díjat csak egy nyeri el? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek!.... 26 Én is futok, de nem céltalanul, az ökölvívásban nem a levegőt csapkodom, hanem megzabolázom,27 és rabságba vetem testemet, hogy míg másokat tanítok, magam méltatlanná ne váljak.

Lábjegyzetek

9,5Egyes apostolok, különösen amíg zsidó területen működtek, igénybe vették jámbor női csoportok szolgálatát, mint ahogy azt Krisztus esetében is láttuk. Bár az „asszony nővér” az apostolok feleségét is jelentheti.

9,9MTörv 25,4.

9,13Az Ószövetségben az áldozat egy része az oltár szolgáinak jutott (Szám 18,8-32). – 16. Az apostol megtérésekor külön parancsot kapott az evangélium hirdetésére. A nagyobb mennyei jutalom vágya hajtja, hogy a földön lehetőleg ne fogadjon el semmit fáradozásaiért.

9,20Külső életmódjában is alkalmazkodott azokhoz, akik között működött.

9,26Az egyéni önfegyelmezés alól nem ment fel a közösségi munka sem.

11_11 Creative Commons License 3 napja -1 0 6944

2025 12 15 / A Titusznak írt levél : fej: 3 : 1-15 v

( 1-2, 4-15. v) + >>> (3 ,v)

Elöljárók és embertársak. 1 Figyelmeztesd őket, hogy vessék alá magukat a fölöttes hatóságoknak, engedelmeskedjenek, és legyenek készen minden jóra.

2 Senkit ne szidalmazzanak, legyenek békeszeretők és barátságosak, s tanúsítsanak kellő szelídséget mindenki iránt…..

4 Amikor azonban üdvözítő Istenünk kinyilvánította jóságát és emberszeretetét, megmentett minket.5 Nem azért, mert igazak voltak tetteink, hanem irgalmasságból, s a Szentlélekben való újjászületés és megújulás fürdőjében,6  akit Üdvözítőnk, Jézus Krisztus által bőven árasztott ránk,7 hogy kegyelmével megigazuljunk, s az örök élet reménybeli örököseivé váljunk.8 Igaz beszéd ez, s kívánom, hogy erről megbizonyosodj: Akik hisznek az Istenben, igyekezzenek a jóban példát adni. Ez válik az embereknek javukra és hasznukra.9 Kerüld azonban az oktalan vitát, a nemzetségfákat, a veszekedést, a törvényen való szóharcot, mert ez hiábavaló és haszontalan dolog.10 Az eretnek embert néhány figyelmeztetés után kerüld,11 hiszen tudod, hogy az ilyen ember megromlott, bűnben él és saját magát ítéli el.

Befejezés. 12 Ha majd elküldöm Artemászt vagy Tichikuszt, azonnal gyere hozzám Nikopoliszba, mert az a tervem, hogy a telet ott töltöm.13 Zénászt, a törvénytudót és Apollót lásd el mindennel az útra, hogy ne szenvedjenek hiányt semmiben.14 Tanulják meg a mieink is, hogy másokkal a kényszerítő szükségben jót tegyenek, különben gyümölcstelenek lesznek.15 Köszöntenek mindnyájan, akik itt vannak. Köszöntsd azokat, akik szeretnek minket a hitben!Kegyelem mindnyájatokkal!

2025 12 15 / A Titusznak írt levél : fej: 3 : 1-15 v.

+ >>> (  3 ,v)

Elöljárók és embertársak. 3 Hiszen egykor mi magunk is balgák, engedetlenek és tévelygők voltunk, mindenféle szenvedély és gyönyör hatalmában tartott bennünket; gonoszságunk, irigységünk miatt utálatra méltók voltunk, és gyűlöltük egymást.

Lábjegyzetek

Tit:3:4 Az Atya Krisztusban irgalmas szeretetét akarta véglegesen kinyilvánítani. Viselkedése is tükrözte a jóságot és a szeretetet.

Tit:3:5 Az újjászületés fürdője a keresztség (vö. Jn 3,5).

Tit:3:7 A kegyelem valóságos megigazulást ad, Isten gyermekévé tesz, az örök élet tapasztalható bírását azonban csak reméljük.

Tit:3:13 Apolló – vö. ApCsel 18,24-19,1; 1Kor 1,12; 3,4-6.22; 4,6; 16,12.

11_11 Creative Commons License 4 napja -1 0 6943

2025 12 14 /  A Timóteusnak írt második levél : fej : 2 : 1-26 v

( 1-10, 14-18, 21, 23-24,v) + >>> ( 11-13, 19-20, 22, 25-26,v)

Az apostoli munka jutalma. 1 Légy hát, fiam, Jézus Krisztus kegyelmében erős,2 s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak. 3 Vállald velem együtt a nehézségeket, mint Krisztus Jézus hű katonája. 4 Aki harcol, nem bonyolódik bele az élet mindennapi dolgaiba, különben nem vívja ki vezére elismerését.5 A versenyző is csak akkor nyeri el a babérkoszorút, ha szabályszerűen küzd.6 A fáradozó földműves is elsőnek részesül a termésből.7 Gondold át jól, amit mondok, az Úr majd megadja neked, hogy mindent meg is érts. 8 Ne felejtsd, hogy Jézus Krisztus, Dávid sarja feltámadt a halálból, ahogy evangéliumom hirdeti, amelyért meghurcoltak,9 sőt mint valami gonosztevőt, még bilincsbe is vertek, de az Isten szava nincs megbilincselve.10 A választottakért tehát mindent eltűrök, hogy az örök dicsőségben ők is elnyerjék az üdvösséget Krisztus Jézusban…..

Az evangélium tanítójának feladatai. 14 Ezeket idézd emlékezetükbe, és hívd Istent tanúul, nehogy üres szóharcba bocsátkozzanak. Nem jó az semmire, csak a hallgatók tönkretételére.15 Törekedj rá, hogy az Isten színe előtt megbízható maradj, munkás, akinek nincs miért szégyenkeznie, s aki az igazság hirdetésében a helyes úton jár.16 A haszontalan, üres szócsépléstől azonban óvakodjál. Ezek ugyanis egyre inkább belesodornak az istentelenségbe,17 s fecsegésük úgy terjed, mint a rákos daganat. Közéjük tartozik Himeneusz és Filétusz is,18 akik eltévelyedtek az igazságtól, mert azt állítják, hogy a feltámadás már végbement, s ezzel nem kevés embert megzavartak hitében…..21 Aki tehát távol tartja magát az ilyen dolgoktól, az megtisztelő rendeltetésű edény lesz, gazdájának megszentelt, hasznos és minden jóra alkalmas eszköze…..23 Az oktalan és értelmetlen viták elől térj ki, hisz tudod, hogy csak veszekedéssé fajulnak.24 Márpedig az Úr szolgája ne veszekedjék, inkább legyen mindenkihez barátságos, a tanításban ügyes és türelmes…..

2025 12 14 /  A Timóteusnak írt második levél : fej : 2 : 1-26 v

+ >>> ( 11-13, 19-20, 22, 25-26,v)

Az apostoli munka jutalma. 11 Igaz kijelentés ez: ha meghalunk vele, majd élünk is vele;12 ha tűrünk vele, uralkodni is fogunk vele. Ha azonban megtagadjuk, ő is megtagad minket,13 de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg.

Az evangélium tanítójának feladatai. 19 De azért az Isten alapköve szilárdan áll, s ez van ráírva: „Az Úr ismeri övéit.” Továbbá: „Aki az Úr nevét hívja segítségül, szakítson a bűnös élettel.” 20 Egy nagy házban nemcsak arany- és ezüsteszközök vannak, hanem fa- és cserépedények is akadnak: azok megtisztelő, ezek alantas használatra. 22 Kerüld az ifjúkor vágyait, törekedj igaz életre, hitre, szeretetre és békességre azokkal egyetemben, akik tiszta szívvel hívják az Urat segítségül. 25 Ellenfeleit szelíden intse, hátha megadja nekik az Isten a megtérést, felismerik az igazságot,26 és kikerülnek az ördög kelepcéjéből, aki foglyul tartja őket, hogy alávessék magukat akaratának.

Lábjegyzetek

2Tim:2:2Hivatkozás az egyházkormányzás átadására. Timóteusnak is így kell további vezetőkről gondoskodnia.

2Tim:2:3-7A tanítás és az egyház vezetése egész embert kíván, nem lehet megosztott lélekkel csinálni. A katona, a versenyző, a földműves csak akkor ér el eredményt, ha egész erejét beleadja vállalkozásába.

2Tim:2:19Szám 16,9 és Iz 26,13. Isten vigyáz Egyházára, hogy feladatát az emberi gyarlóságok ellenére is teljesítse.

11_11 Creative Commons License 5 napja -1 0 6942

2025 12 13 / Az evangélium János szerint :fej: 20 : 1-31 v

+>>> (1, 6-7, 9-11, 15-16, 18, 21, 24, 26-27, v)

VIII. A FELTÁMADÁS NAPJA

Az üres sír. 1 A hét első napján, kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment a sírhoz. Észrevette, hogy a követ elmozdították a sírtól. 6 Nem sokkal később Péter is odaért, bement a sírba, és ő is látta az otthagyott gyolcsot 7 meg a kendőt, amellyel a fejét befödték. Ez nem a gyolcs közt volt, hanem külön összehajtva más helyen. 9 Eddig ugyanis nem értették az Írást, amely szerint föl kellett támadnia a halálból. 10 Ezután a tanítványok visszatértek övéikhez

Jézus megjelenik Mária Magdolnának. 11Mária ott állt a sír előtt és sírt. Amint így sírdogált, egyszer csak benézett a sírba. 15 Jézus megkérdezte: „Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Abban a hiszemben, hogy a kertész áll mögötte, így felelt neki: „Uram, ha te vitted el, mondd meg, hova tetted, hogy elvihessem magammal.” 16 Jézus most nevén szólította: „Mária!” Erre megfordult, s csak ennyit mondott: „Rabboni”, ami annyit jelent, mint „Mester”. 18 Mária Magdolna elment, és hírül adta a tanítványoknak: „Láttam az Urat, s ezt mondta nekem.”

Jézus megjelenik a tanítványoknak. 21 Jézus megismételte: „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” 24 A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Didimusz, nem volt velük, amikor megjelent nekik Jézus.

26 Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, s Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett, megállt középen, és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” 27 Aztán Tamáshoz fordult: „Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd kezemet! Nyújtsd ki a kezedet, és tedd oldalamba! S ne légy hitetlen, hanem hívő!”

Lábjegyzetek

Ján.20:1-10A hét első napján, azaz vasárnap, mely szombat után következett, Mária Magdolna több jámbor asszonnyal együtt kora reggel a sírhoz sietett (vö. Mt 28,1; Mk 16,1; Lk 23,55-24,8). János itt csak Mária Magdolnát említi. A két tanítvány látta a lenvásznakat, külön helyen a fejkendőt összehajtva. Ebből rögtön következtethettek arra, hogy Mária tévedett: nem lopták el a sírból Jézus holttestét.

Ján:20:11-18(Vö. Mk 16,9-11) Mária Magdolna, miután megvitte a hírt az apostoloknak, visszatért az üres sírhoz. Mária csak akkor ismeri meg Jézust, amikor megszólítja.

Ján:20:19-23Jézusnak az itt elbeszélt megjelenését leírja Márk (16,14) és Lukács is (24,36-49). De csak János számol be arról, hogy ez alkalommal adta meg apostolainak a bűnbocsátó hatalmat.

Ján:20:24-29Jézus megjelenik Tamásnak. Az eseményt csak János evangéliuma írja le.

Ján:20:30-31Ezek a szavak világosan és félreérthetetlenül megadják az evangélium célját, de ugyanakkor be is fejezik azt. A 21. fejezetet – mint kiegészítést – később függesztették az evangéliumhoz.

Előzmény: 11_11 (6941)
11_11 Creative Commons License 5 napja -1 0 6941

2025 12 13 / Az evangélium János szerint :fej:20 : 1-31 v

( 2-5, 8, 12-14, 17, 19-20, 22-23, 25, 28-31.v )

+>>> (1, 6-7, 9-11, 15-16, 18, 21, 24, 26-27, v)

VIII. A FELTÁMADÁS NAPJA

Az üres sír…..2 Erre elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit kedvelt Jézus, és hírül adta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, s nem tudni, hova tették.”3 Péter és a másik tanítvány elindult, és a sírhoz sietett.4 Mind a ketten futottak. De a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és hamarabb ért a sírhoz.5 Benézett, s látta a gyolcsot, de nem ment be…..8 Most már a másik tanítvány is bement, aki először ért oda a sírhoz. Látta, és hitt…..

Jézus megjelenik Mária Magdolnának. 12 Látta, hogy ott, ahol Jézus teste volt, két fehér ruhába öltözött angyal ül, az egyik fejtől, a másik lábtól.13 Megszólították: „Asszony, miért sírsz?” „Mert elvitték Uramat – felelte –, s nem tudom, hová tették.”14 E szavakkal hátrafordult, s látta Jézust, amint ott állt, de nem tudta róla, hogy Jézus…..17 Jézus ezt mondta neki: „Engedj! Még nem mentem föl Atyámhoz. Inkább menj el testvéreimhez, és vidd nekik hírül: Fölmegyek Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, Istenemhez és a ti Istenetekhez.”…..

Jézus megjelenik a tanítványoknak.  19 Amikor beesteledett, még a hét első napján megjelent Jézus a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, bár a zsidóktól való félelmükben bezárták az ajtót. Belépett, megállt középen, és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” 20 E szavakkal megmutatta nekik kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat….22 Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket!23 Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.”…..

25 A tanítványok elmondták: „Láttuk az Urat!” De kételkedett: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem.”…. 28 Tamás fölkiáltott: „Én Uram és Istenem!” 29 Jézus csak ennyit mondott: „Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek.” 30 Jézus még sok más csodajelet is mutatott tanítványai előtt, amelyeket nem jegyeztek föl ebben a könyvben.31 Ezeket azonban följegyezték, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, s hogy a hit által életetek legyen az ő nevében.

>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 6 napja -1 0 6940

2025 12. 12 / Az evangélium Máté szerint :fej: 4 : 1-25 v

( 3-8, 10, 12-16, 19-20, 22, v) +>>>> ( 1-2, 9, 11, 17-18, 21, 23-25 v)

Jézus megkísértése. …3 Odalépett hozzá a kísértő, és így szólt: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.”4 Azt felelte: „Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” 5 Most a szent városba vitte az ördög, és a templom párkányára állította.6 „Ha Isten Fia vagy – mondta –, vesd le magad, hiszen írva van:Parancsot adott angyalainak,a kezükön hordoznak majd,nehogy kőbe üsd a lábad.” 7 Jézus így válaszolt: „Az is meg van írva: Ne kísértsd Uradat, Istenedet.” 8 Végül egy igen magas hegyre vitte az ördög, s felvonultatta szeme előtt a világ minden országát és dicsőségüket…..10 Jézus elutasította: „Távozz, ördög! Meg van írva: Uradat, Istenedet imádd, s csak neki szolgálj!”….

Jézus Kafarnaumban. 12 Amikor Jézus meghallotta, hogy Jánost börtönbe vetették, visszavonult Galileába.13 Elhagyta Názáretet, és a tenger melletti Kafarnaumba költözött, Zebulun és Naftali vidékére.14 Így beteljesedett Izajás próféta szava:15 „Zebulun és Naftali földje,a tenger menti út a Jordánon túl,a pogányok Galileája,16 a nép, mely sötétségben ült,nagy világosságot látott.Világosság támadt azoknak,akik a halál országábanés árnyékában ültek.”…. 19 Megszólította őket: „Gyertek, kövessetek, s én emberek halászává teszlek benneteket!” 20 Azon nyomban otthagyták hálójukat, és csatlakoztak hozzá…..22 Rögtön otthagyták a bárkát apjukkal egyetemben, és a nyomába szegődtek.

A galileai működés……

…….

2025 12. 12 / Az evangélium Máté szerint :fej: 4 : 1-25 v

+ >>>> ( 1-2, 9, 11, 17-18, 21, 23-25 v)

Jézus megkísértése. 1 Akkor a Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy az ördög megkísértse. 2 Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. 9 „Ezt mind neked adom – mondta –, ha leborulva imádsz engem.” 11 Erre otthagyta az ördög, és angyalok jöttek a szolgálatára…..

Jézus Kafarnaumban. 17 Ettől fogva Jézus elkezdett tanítani. „Tartsatok bűnbánatot – hirdette –, mert közel van a mennyek országa!” 18 Amikor Jézus a Galileai-tó mellett járt, látott két testvért, Simont, másik nevén Pétert és testvérét, Andrást. Halászok voltak, s épp hálót vetettek a tengerbe. ….21 Útját folytatva megpillantott két másik testvért is, Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Épp hálójukat javítgatták a bárkában, apjukkal, Zebedeussal. Őket is hívta.

A galileai működés. 23Jézus bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógákban, hirdette országa evangéliumát, s gyógyított minden betegséget és fogyatékosságot a nép közt. 24 Híre elterjedt egész Szíriában. Elvittek hozzá minden szenvedőt, olyanokat, akiket különféle betegségek és bajok gyötörtek, ördögtől megszállottakat, holdkórosokat, bénákat, és meggyógyította őket. 25 Csapatostul kísérték, Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról.

Lábjegyzetek

4,1-11(Vö. Mk 1,12-13; Lk 4,1-13) Jézus megkísértése szándékos az Isten részéről, mert a Lélek vitte ki a pusztába – a Jeruzsálem és Jerikó közt lévő kopár hegyre: Dzsebel Qaranatálra –, ahol találkozott a sátánnal, a messiási ország ősellenségével (sátán = ellenség). A kísértéseknek az a célja, hogy Jézust szembeállítsák messiási küldetésének az Atya terve szerinti megvalósításával. Az első kísértés abban áll, hogy csodatevő erejét használja fel a mindennapi testi szükségletek kielégítésére. A második kísértés azzal a hiedelemmel függ össze, hogy a Messiás feltűnő jelek kíséretében fog megjelenni és úgy fogja igazolni magát. A harmadik kísértés minden földi messianizmus kísértése: politikai hatalommal, gazdagsággal megvalósítani a világmegváltás tervét. Jézus elutasítja mindezeket, és ingadozás nélkül halad küldetésének azon az útján, amelyet úgy ismert fel, mint az Atya akaratát.

4,12-17(Vö. Mk 1,14-15; Lk 4,14) Jézus Keresztelő János letartóztatása után jött Názáretbe, illetve Kafarnaumba. Ez a galileai városka lett működésének a középpontja. A város a Genezáreti-tó É-i partján feküdt.

4,18-22(Vö. Mk 1,16-20; Lk 5,1-11)

4,23-25Ez a rész Jézus galileai működését foglalja össze, Szíria alatt a Hermon Di részén elterülő vidéket kell érteni, amelyet Dávid szerzett meg.

11_11 Creative Commons License 6 napja -1 0 6939

2025 12 12 /  Tóbiás könyve : fej: 2 : 1-14,v

( 2-3, 5-6, 8-9, 11-14 v) + >>>( 1, 4, 7, 10, v)

A vakság…..2 Elém tették az ételt, különféle fogásokat hoztak. Azt mondtam Tóbiásnak, a fiamnak: „Eredj, gyermekem, aztán ha nélkülözőre akadsz a testvérek körében, akiket ide hurcoltak Ninivébe, hozd ide, s ha derék ember, neki is jut az ételből. Megvárlak fiam, amíg visszatérsz!” 3 Tóbiás el is ment, hogy testvéreink közt egy szegényt keressen, de visszajött, s így szólt: „Apám!” „Na mi van, fiam?” – feleltem neki. „Apám – folytatta –, valakit megöltek a mieink közül, megfojtották, aztán odadobták a piactérre, még most is ott fekszik.”…. 5 Aztán hazamentem, megmosakodtam, és szomorúan ettem a kenyeremet.6 Eszembe jutott, amit Ámosz próféta Bételről mondott: „Ünnepeitek gyásszá változnak és ujjongástok siratóénekké.” Sírva fakadtam…..8 A szomszédok kicsúfoltak, és azt mondták: „Na, ez már megint nem fél? [Nem szabad elfelejteni, hogy ilyenek miatt díjat tűztek ki a fejemre.] A múltkor el kellett menekülnie, és lám, most már megint temeti a halottakat!” 9 Éjszaka megfürödtem, kimentem az udvarra, és lefeküdtem a fal tövébe. Mivel meleg volt, nem takartam be a fejemet…..11 Akkor a feleségem kétkezi munkába fogott: gyapjút font, vásznat szőtt,12 megrendelésre dolgozott, és pénzt kapott érte. Egyszer március hetedikén elkészült az egyik darabbal, és átadta a megrendelőknek. Ezek mind kifizették, amivel tartoztak, aztán ráadásul még egy kecskegidával is megajándékozták.13 Amikor a közelembe ért, elkezdett mekegni. Szóltam a feleségemnek, és megkérdeztem tőle: „Honnan van a gida? Talán csak nem lopott jószág? Add vissza a gazdájának! Lopott jószágot nem szabad megenni.” 14 Azt felelte: „Ráadásul kaptam, a munkámért járó pénzen kívül.” De nem hittem el neki, és ráparancsoltam, hogy vigye vissza a gazdájának. [Egészen kipirultam a méregtől.] De ő sem maradt adós a felelettel: „Mire mentél az alamizsnáddal és a jótéteményeddel? Csak rád kell nézni, és meglátszik, mennyit értek!”

2025 12 12 /  Tóbiás könyve : fej: 2 : 1-14,v

+ >>>( 1, 4, 7, 10, v)

A vakság. 1 Asszarhaddon uralkodása idején visszatértem házamba, és visszakaptam feleségemet, Annát, meg fiamat, Tóbiást. Pünkösdkor [a hetek ünnepén] jó ebéd volt. Leültem enni….. 4 Nem kellett az étel, fölkeltem, elhoztam az embert a térről, és bevittem egy házba, hogy ha majd lenyugszik a nap, eltemessem….. 7 Napnyugta után aztán elmentem, sírt ástam és eltemettem….. 10 Nem tudtam, hogy verebek fészkelnek fölöttem a falon. Meleg ürülék hullott a szemembe. Fehér foltok keletkeztek rajtam, úgyhogy orvoshoz kellett fordulnom. Minél több kenőcsöt használtam el, annál vaksibbá váltam a foltoktól, végül egészen megvakultam. Négy évig nem láttam, sajnáltak is nagyon a testvéreim. Két évig Achikár gondoskodott eltartásomról, amíg Elümaiszba nem ment…..

Lábjegyzetek

Tób:2:3 Vö. Ám 9,10.

Tób:2:10 A Vulgata Jóbhoz hasonlítja Tobit türelmét: „Ne beszéljetek így, szentek ivadéka vagyunk, és azt az életet várjuk, amelyet az Isten azoknak ad majd, akik nem szegik meg iránta való hűségüket.”

11_11 Creative Commons License 2025.12.09 -1 0 6938

Anyag és Szellem szint.

Ez  arra vonatkozik, hogy mindig is létezik egy megfelelési szint az Anyag és Szellem között. Mikor az egyik fenn van, a másik lent, és fordítva. Az ember ennek függvényében képes tanulmányozni és megtapasztalni a legfelsőbb szellemi szintet…… Mindig van cselekvés, egy tett, ami reakciót vált ki. Vannak civilizációk, amelyek nagy hatalommal bírnak, de idővel hanyatlani kezdenek, és a kisebb, gyengébb civilizációk kerekednek majd felül.

8 Az Úr azonban előtted vonul, veled lesz, nem hagy el, és nem hagy cserben. Ne félj és ne csüggedj!” 5 Mózes 31:8.

22 Most azonban felszabadultatok a bűn alól, és Isten szolgái lettetek. Gyümölcsötök a megszentelődés, célotok az örök élet. Róma 6:22.

A törvény rendeltetése.

23 Mielőtt a hit elérkezett, a törvény fogott össze és őrzött meg minket a hitnek, amelynek kinyilatkoztatása a jövőre várt. 24 Így a törvény nevelőnk lett Krisztusra, hogy a hitben megigazuljunk. 25 A hit eljövetelével azonban kikerültünk a nevelő keze alól.26 Hiszen az Isten fiai vagytok a Jézus Krisztusba vetett hitben. 27 Mert mindannyian , akik megkeresztelkedtetek Krisztusban, Krisztust öltöttétek magatokra.28 Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban. 29 Ha azonban Krisztuséi vagytok, akkor Ábrahám utódai is, s az ígéret szerint örökösök. (Galata:3:23-29 v)

Jézus és az Atya. 2 Atyám házában sok hely van, ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Azért megyek el, hogy helyet készítsek nektek.János 14:2.)

„Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket;” (1. Péter 2:9)

11_11 Creative Commons License 2025.12.09 -1 0 6937

2025 12 9 / A Tesszalonikaiaknak írt második levél :fej: 1 :1-12. v

( 2-4, 6-10, 12.v ) + >>>> ( 1, 5, 11, v )

Köszöntés és a hit dicsérete….

2 Kegyelem nektek és békesség az Atyaistentől és Urunktól, Jézus Krisztustól! 3 Folytonos hálával tartozunk értetek az Istennek, testvérek, mégpedig méltán, mert hitetek nőttön-nő, és a kölcsönös szeretet mindnyájatokban gyarapszik. 4  Dicsekszünk is veletek Isten egyházaiban: állhatatosságotokkal és hitetekkel, amelyet tanúsíttok a sok üldözés és zaklatás közepette….6 Méltányos egyébként, hogy az Isten üldözőiteknek üldözéssel fizessen meg. 7 Nektek, üldözötteknek pedig velünk együtt megnyugvást adjon, amikor Urunk Jézus eljön hatalmas angyalseregével a mennyből,8 s lobogó tűzzel megbünteti azokat, akik Istent nem ismernek és Urunk Jézus evangéliumának nem engedelmeskednek. 9 Örök kárhozattal fognak bűnhődni: eltaszítva az Úr színe elől és távol fönséges hatalmától,10 azon a napon, amikor majd eljön, hogy dicsőségét megmutassa szentjeiben, és csodálatos hatalmát bennetek, hívőkben. Ti ugyanis tanúságtételünket hittel fogadtátok…..12 Így dicsőül meg Urunk, Jézus neve bennetek, és ti is őbenne, Istenünknek és Urunknak, Jézus Krisztusnak kegyelméből.

2025 12 9 / A Tesszalonikaiaknak írt második levél :fej: 1 :1-12. v

+ >>>> ( 1, 5, 11, v )

Köszöntés és a hit dicsérete.

1 Pál, Szilvánusz és Timóteus a tesszalonikaiak egyházának, amely az Atyaistenben és Urunkban, Jézus Krisztusban áll fenn….

5 Ezeket elviselitek az Isten igazságos ítéletének előjeleként, hogy majd méltók legyetek az Isten országára, hiszen szenvedtek érte…..

11 Ezért állandóan imádkozom értetek, hogy Istenünk méltóvá tegyen benneteket a meghívásra és tökéletessé a jóra való törekvésben s a hitből fakadó tettekben…..

Lábjegyzetek.

2Tesssz:1:6-10Az apostol Isten igazságos ítéletével vigasztalja a nehéz helyzetben levő hívőket. A 8. versben a lobogó tűz az ítélet jelképe. Isten az igazak megdicsőítésével kinyilvánítja hatalmát, hiszen kimenti őket a földi kísértésből, zaklatásból, és nyugalmat, boldogságot ad nekik.

11_11 Creative Commons License 2025.12.08 -1 0 6936

2025 12 8 / A Korintusiaknak írt második levél: fej:  1 : 1-24 v

( 1-4, 6-9, 11-12, 14, 16-19, 21-24. v)

Címzés és üdvözlet. 1 Pál, Isten akaratából Jézus Krisztus apostola és Timóteus testvér Isten korintusi egyházának és egész Achájában minden szentnek.2 Kegyelem és békesség nektek Istentől, Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól!3 Áldott legyen az Isten, Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene! 4 Ő megvigasztal minket minden szomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassuk azokat, akik szomorúak, azt a vigasztalást nyújtva nekik, amelyet ő nyújt nekünk….6 Mert ha szenvedünk, az a ti vigasztalásotokra és üdvösségetekre szolgál, ha vigasztalásban van részünk, abból is ti nyertek bátorítást azoknak a szenvedéseknek türelmes elviselésére, amelyeket mi is szenvedünk. 7 Szilárd tehát veletek kapcsolatban a reményünk, hiszen tudjuk, hogy nemcsak a szenvedésben vesztek velünk együtt részt, hanem a vigasztalásból is hozzánk hasonlóan részesültök.8 Nem szeretném, testvérek, hogy ne tudjatok arról az üldöztetésről, amely Ázsiában ért bennünket: módfelett, szinte erőnkön felül ránk nehezedett, úgyhogy már életünkről is lemondtunk.9 Sőt magunkban már a halálos ítéletet is elfogadtuk, hogy ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat…..11 De ti is segítsetek: imádkozzatok értünk, hogy a nekünk jutott kegyelemért sokak ajkáról szálljon fel hála a nevünkben.

I. VISSZATEKINTÉS

Védekezés a gyanúsításokkal szemben.

12 Csak azzal dicsekedhetünk, amiről lelkiismeretünk tanúskodik: hogy Istennek tetsző módon, szentül és őszintén, nem evilági értelemben bölcsen, hanem Isten kegyelmében éltünk a világban, kiváltképpen tiköztetek…..14 Remélem, hogy majd még egészen megértetek, amint részben már meg is értettetek minket, hogy Urunk Jézus napján mi vagyunk a ti büszkeségetek, s ti a mienk…..16 Tőletek akartam átmenni Macedóniába, s Macedóniából ismét vissza akartam térni hozzátok, hogy ti kísérjetek le Júdeába.17 Talán könnyelmű voltam, hogy ezt terveztem? Vagy nálam a tervek csupán földi szándékból születnek, és nekem az „igen” és a „nem” mindegy?18 Isten a tanúnk, hogy szavainkban, amelyeket hozzátok intéztünk, nem mindegy az „igen” és a „nem”.19 Az Isten Fia, Jézus Krisztus ugyanis, akit mi – én, Szilvánusz és Timóteus – köztetek hirdettünk, nem volt „igen” is meg „nem” is, hanem az „igen” valósult meg benne……21 Isten az, aki minket veletek együtt megerősít és fölken Krisztusban.22 Pecsétjével megjelölt minket, és foglalóul a szívünkbe árasztotta a Lelket.23 Istent hívom tanúul magam mellett: csak azért nem mentem el eddig Korintusba, hogy kíméljelek titeket.24 Nem mintha uralkodni akarnánk rajtatok hiteteken keresztül, nem, inkább örömötökben szeretnénk közreműködni. A hitetek ugyanis szilárd.

Lábjegyzetek

2Kor.1:5Az Isten országáért elviselt fáradalmakat és szenvedéseket mondja Krisztus szenvedésében való részvételnek. A híveknek javára válik, mert az apostol felajánlhatja értük mint áldozatot, azonkívül épülhetnek türelmén.

2kor:1:8Valószínűleg Efezusban az ezüstművesek zendülésére utal, amikor élete is veszélyben forgott (ApCsel 19,23-40).

2Kor:1:12-22Titusz bizonyára hírül hozta az apostolnak, hogy némely ellenfele, akik a zsidó szertartás elvetésében sem értettek egyet az apostollal, kétségbe vonták nyíltságát, és azzal vádolják, hogy könnyelmű ígéreteket tesz látogatására vonatkozólag. Amit eddig írt és tanított, mindenért vállalja a felelősséget. Hívei iránt való szeretete sem engedett volna neki kétszínű magatartást. Az igazi keresztényhez azért sem illenék a kétszínűség, mert a Szentléleknek, az igazság Lelkének pecsétjét kapta.

11_11 Creative Commons License 2025.12.07 -1 0 6935

2025 12 7 /  A Rómaiaknak írt levél :fej : 15 :1-33 v

( 2, 4-10 , 12-14, 16, 19-21, 23-24, 27-33 v) + >>> ( 1, 3, 11, 15, 17-18, 22, 25-26 v)   

Előzékeny szeretet. …..2 Törekedjék mindegyikünk embertársa javára és épülésére

….4 Amit hajdan megírtak, azt tanulságul írták, hogy az Írásból türelmet és vigasztalást merítsünk reményünk megőrzésére.5 Adja meg nektek a béketűrés és vigasztalás Istene, hogy Krisztus Jézus akarata szerint egyetértsetek,6 hogy egy szívvel, egy szájjal magasztaljátok az Istent, Urunk, Jézus Krisztus Atyját.7 Karoljátok fel tehát egymást, amint Krisztus is felkarolt benneteket Isten dicsőségére.8 Állítom ugyanis: Krisztus vállalta a zsidóság szolgálatát, hogy bebizonyítsa Isten igazmondását, és valóra váltsa az atyáknak tett ígéreteket.9 A pogányok pedig irgalmasságáért magasztalják Istent, amint írva van:Azért magasztallak a pogányok között,és zsoltárt zengek nevednek.10 Majd pedig:Örüljetek népével együtt, ti pogányok!.... 12 Izajás meg ezt mondja:Sarja támad Izájának, aki a népek uralkodójává emelkedik. Benned bíznak majd a nemzetek.13 Töltsön el benneteket a reménység Istene teljes örömmel és békével a hitben, hogy a Szentlélek erejével bővelkedjetek a reményben.

Személyes üzenetek. 14 Meg vagyok róla győződve, testvéreim, hogy tele vagytok jóindulattal, s bővelkedtek minden tudással, hogy egymást figyelmeztessétek…..

16 Krisztus Jézus szolgájának kell lennem a pogányok között, és Isten evangéliumának szent szolgálatát kell ellátnom, hogy a pogány népek a Szentlélektől megszentelt kedves áldozati ajándékká legyenek…..19 Így jártam be az egész vidéket Jeruzsálemtől Illíriáig, és hirdettem Krisztus evangéliumát.20 De önérzetbeli dolognak tartottam, hogy ne ott hirdessem az evangéliumot, ahol Krisztus nevét már ismerték, s ne a mások rakta alapra építsek, hanem ahogy írva van:21 Akiknek nem hirdették, majd meglátják,s megértik majd, akik hírét sem hallották. ….23 De minthogy ezen a tájon már nem akad tennivalóm, s már több éve készülök hozzátok, remélem, hogy amikor átkelek Hispániába,24 átutazóban láthatlak benneteket, és útbaigazítást kaphatok tőletek, ha majd egy kissé felüdülök köztetek…..27 Jónak látták, de tartoznak is vele nekik, mert ha lelki javaikban osztoznak a pogányok, kötelesek anyagiakban segítségükre lenni. 28 Amikor ezt befejezem, és a gyűjtött adományt átadom nekik, Hispániába utazom. 29 Meg vagyok róla győződve, hogy amikor elmegyek hozzátok, Krisztus bő áldásával érkezem. 30 Kérlek benneteket, testvérek, a mi Urunk, Jézus Krisztusra s a Szentlélek szeretetére, legyetek segítségemre: imádkozzatok értem Istenhez, 31 hogy megszabaduljak a júdeai hitetlenektől, és hogy a szentek szívesen vegyék Jeruzsálemnek tett szolgálatomat.32 Akkor, ha Isten akarja, örömmel mehetek hozzátok, hogy körötökben felüdüljek.33 A békesség Istene legyen mindnyájatokkal! Ámen.

2025 12 7 /  A Rómaiaknak írt levél :fej : 15 : 1-33 v

+ >>> ( 1, 3, 11, 15, 17-18, 22, 25-26 v)  

Előzékeny szeretet. 1 Nekünk, erőseknek az a kötelességünk, hogy elviseljük a gyengék gyarlóságát, és ne a magunk javát keressük. 3 Hiszen Krisztus sem a maga javát kereste, hanem ahogy írva van róla: „Gyalázóid szidalmai rám hullottak.” 11 S ismét:Dicsőítsétek az Urat, ti népek, mind,magasztaljátok minden nemzetek!

Személyes üzenetek. 15 Helyenként merészebben írtam nektek, hogy egyet-mást emlékezetetekbe idézzek az Istentől kapott kegyelem alapján.

17Ezzel tehát dicsekedhetem Jézus Krisztusban Isten előtt. 18Nem merek ugyanis beszélni, csak arról, amit Krisztus vitt végbe általam szóval és tettel a pogányok megtérítésére, jelek és csodák hatásával és a Szentlélek erejével. 22 Ez gátolt sokszor benne, hogy hozzátok menjek. 25 Most azonban Jeruzsálembe indulok a szentek szolgálatára. 26 Macedónia és Achája ugyanis jónak látták, hogy gyűjtést rendezzenek a jeruzsálemi szegény hívek javára.

Lábjegyzetek:  15:8Krisztus személy szerint a zsidók között működött, ezzel vállalta a szolgálatukat. Ők hordozták a messiási jövendöléseket, az evangéliumot nekik kellett először felajánlani. A pogányok azzal nyertek irgalmasságot, hogy külön ígéret nélkül kapták az evangéliumot.

15:10 MTörv 32,43.

15: 11 Zsolt 11,1.

15:12 Iz 11,10.

15:16-21 Az Egyház feladata az emberiség megszentelése és üdvözítése. Az apostol a megszentelt áldozati adomány képét alkalmazza a megigazult emberekre. Pál mindenütt az úttörő szerepét vállalta. Igyekezett minél több helyen megszervezni egy kis keresztény egyházközséget, hogy az kovász legyen a további térítő munkában. Iz 52,15.

15:23 Hispánia a mai Spanyolország.

11_11 Creative Commons License 2025.12.06 -1 0 6934

2025 12 6 /  Az Apostolok Cselekedetei : fej: 16 : 1-40 v

+ >>> ( 1, 10-12, 16, 24-25, v)

A kisázsiai út. 1 Eljutott Derbébe és Lisztrába is. Itt találkozott egy Timóteus nevű tanítvánnyal, aki egy hívő zsidó feleségnek és egy görög apának volt a fia…. 10 A látomás után rajta voltunk, hogy mielőbb útra keljünk Macedóniába, mert biztosak voltunk benne, hogy az Isten rendelt oda minket, hirdetni az evangéliumot.

Pál Filippibe érkezik. 11 Troászban tengerre szálltunk, és egyenesen Szamotrákiába tartottunk, majd másnap Neápoliszba,12 onnan pedig Macedónia körzetének legfontosabb városába, egy kolóniába, Filippibe. Néhány napig ebben a városban maradtunk.

Pál és Szilás bebörtönzése. 16 Egyszer, ahogy az imádkozóhely felé tartottunk, találkoztunk egy jós szellemtől megszállt leánnyal, aki jóslásaival nagy hasznot hajtott gazdáinak. 24 Ez a kapott parancs értelmében a belső börtönbe zárta őket, és a lábukat kalodába szorította.

Pál és Szilás kiszabadulása. 25 Pál és Szilás éjfélkor imádkoztak és zsoltárt énekelve dicsőítették az Istent, a foglyok meg hallgatták őket.

Lábjegyzetek

16:1-5Pál újra bejárja azokat a helyeket, ahol előbb, első útján járt. Lisztrába érve magával viszi Timóteust, aki mindvégig kedves tanítványa marad. Mivel a zsidók között is kell működniük, Timóteus felveszi a körülmetélést.

16:6-10Frígia és Galácia meglátogatása hosszabb időt vett igénybe. A Szentlélek azonban nem engedte Pált, hogy még északabbra menjen, hanem Európa felé irányította. Innen kezdve a leírás többes szám első személyben van, ez az első „mi” rész.

16:11-15Szamotrákia sziget Troász és Neápolisz között félúton. Neápolisz Filippi kikötője volt. A kikötőből a Via Egnatia nyugat felé vezetett, egészen Durazzóig. Ezen az úton indult el Pál Filippibe, amely 12 km-re volt a kikötőtől. Pál itt, Filippiben alapította meg az első európai keresztény egyházközséget.

16:16-24Filippiben Pál találkozott egy rabszolganővel, akiben jós szellem, vagy mint a görög szöveg mondja: Piton szellem lakott. A görögök a jóslást Apolló istennek tulajdonították, mert a monda szerint legyőzte a Piton kígyót, és ezért ez a mellékneve. A szöveg megszállottnak mondja. Mivel anyagi kár érte gazdáit, ezért jelentik fel a bíróságnál, illetve a város vezetőségénél. A bírák nem vezetnek le rendes peres eljárást, hanem minden különös ítélethozatal nélkül a liktorokkal megvesszőztetik, mert vándor, csavargó embereknek tartották az apostolokat.

16 :25-34Isten földrengés révén szabadítja meg apostolait.

16:35-40Másnap titokban el akarják őket bocsátani, Pál azonban római polgárjogára hivatkozva az elöljáróktól elégtételt követel. Ezek megadják a kért elégtételt. Pál nem akar Európa földjén úgy megjelenni, mint börtönviselt, mert ez nem használna az ügynek, melyet képvisel.

Előzmény: 11_11 (6933)
11_11 Creative Commons License 2025.12.06 -1 0 6933

2025 12 6 /  Az Apostolok Cselekedetei : fej: 16 : 1-40 v

( 2-9, 13-15, 17-23, 26-40 v) + >>> ( 1, 10-12, 16, 24-25, v)

A kisázsiai út….2 A lisztrai és ikóniumi testvérek jó véleménnyel voltak róla.3 Pál magával akarta vinni útitársul, ezért a környékbeli zsidókra való tekintettel körülmetéltette, hisz mindenki tudta, hogy az apja görög volt.4 Ahogy sorra járták a városokat, lelkükre kötötték, hogy tartsák meg a határozatokat, amelyeket az apostolok és a presbiterek hoztak Jeruzsálemben.5 Így az egyházak megerősödtek a hitben, és a hívők száma napról napra nőtt. 6 A Szentlélek megtiltotta, hogy Ázsiában hirdessék az Isten szavát, ezért Frígia és Galácia felé vették útjukat. 7 Amikor Míziába értek, megkísérelték, hogy Bitiniába utazzanak, de Jézus Lelke nem engedte meg nekik. 8 Ezért átvágtak Mízián, és lementek Troászba. 9 Éjszaka Pálnak látomása volt: Egy macedón férfi állt előtte, és kérte: „Gyere át Macedóniába, és segíts rajtunk!”

Pál Filippibe érkezik…..13 Szombaton kimentünk a kapun kívül a folyóhoz, mert úgy véltük, hogy ott van az imádkozóhely. Leültünk, és beszélni kezdtünk a körénk gyűlt asszonyokhoz.14 Volt a hallgatóságban egy Tiatíra városából való, Lídia nevű, istenfélő bíborárus asszony. Ennek megnyitotta szívét az Úr, hogy hallgasson Pál szavaira.15 Egész háza népével együtt megkeresztelkedett, aztán kért minket: „Ha nézetetek szerint az Úr híve vagyok, térjetek be házamba, és maradjatok nálam.” És erővel rá is vett erre minket.

Pál és Szilás bebörtönzése…..17 Pál után és miutánunk szaladt, és így kiáltozott: „Ezek az emberek a fölséges Isten szolgái, s az üdvösség útját hirdetik nektek.”18 Ezt több napon át megismételte. Pál már bosszankodott miatta, hátrafordult, és rászólt a lélekre: „Parancsolom neked Jézus Krisztus nevében, menj ki belőle!” Ki is ment akkor mindjárt.19 Amikor gazdái látták, hogy nem húzhatnak belőle több hasznot, megragadták Pált és Szilást, és a fórumra hurcolták, az elöljárók elé.20 Bírák elé állítva így vádolták őket: „Ezek a zsidó emberek zavart keltenek városunkban,21 olyan szokásokat hirdetnek, amelyeket mi – rómaiak lévén – nem fogadhatunk el, és nem követhetünk.”22 A nép is ellenük fordult. A bírák lehúzatták róluk a ruhát, és megvesszőztették őket.23 Sok ütést mértek rájuk, majd börtönbe vetették őket, s megparancsolták az őrnek, hogy jól vigyázzon rájuk…..

Pál és Szilás kiszabadulása….26 Hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy a börtön alapjai megremegtek. Az ajtók mind kinyíltak, és mindenkiről lehullott a bilincs.27 Amikor a börtönőr felriadt álmából, s meglátta, hogy a börtön ajtai tárva-nyitva vannak, kihúzta kardját, s meg akarta magát ölni, mert azt hitte, hogy a foglyok megszöktek.28 Pál hangosan rászólt: „Ne tégy kárt magadban, hisz mind itt vagyunk!”29 Az őr világot kért, berohant, és remegve Pál és Szilás elé borult,30 aztán kivezette őket, s megkérdezte: „Uraim, mit kell tennem, hogy üdvözüljek?”31 „Higgy Jézus Krisztusban, és üdvözülsz te is, a tieid is!” – válaszolták.32 Aztán hirdették neki és egész háza népének az Isten szavát.33 Az pedig még akkor magához vette őket, éjszaka kimosta sebeiket, s rögtön megkeresztelkedett, hozzátartozóival együtt.34 Aztán házába vezette őket, asztalt terített nekik, s örült egész háza népével, hogy az Isten híve lett.

35 Virradatkor a bírák hivatali szolgákat küldtek ezzel az üzenettel: „Engedd szabadon azokat az embereket!”36 A börtönőr ezt rögtön hírül vitte Pálnak: „Üzenték a bírák, hogy engedjelek benneteket szabadon. Menjetek hát, távozzatok békében!”37 Pál azonban így válaszolt: „Ítélet nélkül nyilvánosan megvesszőztettetek és börtönbe vetettetek minket, jóllehet római polgárok vagyunk, s ráadásul most titokban akartok minket elbocsátani? Azt már nem! Jöjjenek, és kísérjenek ki maguk minket!”38 A törvényszéki szolgák jelentették e szavakat a bíráknak. Azok meghallva, hogy rómaiak, megijedtek,39 odasiettek, kikísérték őket, kérve, hogy hagyják el a várost.40 A börtönből kiszabadulva Lídiához tértek be, viszontlátva megvigasztalták a testvéreket, és útra keltek.

>>>> 

11_11 Creative Commons License 2025.12.05 -1 0 6932

2025 12 5 / Az Apostolok Cselekedetei: fej: 17 : 1-34 v

+>>> ( 1, 5-6, 9, 25 28-29, 32,34, v)

Pál Tesszalonikában. 1 Áthaladva Amfipoliszon és Apollónián Tesszalonikába értek, ahol a zsidóknak volt zsinagógájuk. 5 Ám a zsidók irigységükben összeszedték a börtöntöltelék népséget, és csődületet támasztva felizgatták a várost. Felvonultak Jázon háza elé, és megkísérelték, hogy a nép elé vezessék őket. 6 De nem találták meg őket, ezért Jázont néhány testvérrel együtt a városi elöljárók elé hurcolták, s közben ezt kiabálták: 9 Előbb biztosítékot kértek Jázontól és a többiektől, s csak akkor bocsátották őket szabadon.

Pál Bereában………

Pál Athénban……….

Pál beszéde az Areopáguszon. 25 Nem kívánja emberi kéz gondoskodását, mintha szüksége volna valamire, hisz ő ad mindennek életet, levegőt és mindent. 28 Mert benne élünk, mozgunk és vagyunk, ahogy költőitek is mondják: „Mi is az ő nemzetségéből valók vagyunk.” 29 Ha tehát az Isten fiai vagyunk, nem szabad azt gondolnunk, hogy az istenség aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz vagy a művészet, az emberi elme valamilyen alkotásához hasonló. 32 A halottak feltámadásának hallatára néhányan kigúnyolták, mások meg azt mondták: „Majd még meghallgatunk máskor is erről.” 34 Néhányan azért csatlakoztak hozzá, köztük Areopagita Dénes és egy Damarisz nevű asszony, és még mások is.

Lábjegyzetek

17:1-9Amfipolisz és Apollónia két kis város Tesszalonika előtt; a Via Egnatia mentén feküdtek. Tesszalonikának nagy kikötője volt, lakossága kevert, sok zsidó volt benne. Jázonról közelebbit nem tudunk, de ismert személynek kellett lennie. – Hogy miben állt a biztosíték, nem tudjuk, lehetséges, hogy Jázon bizonyos pénzösszeget helyezett letétbe.

17:10-15Berea Tesszalonikától délnyugatra, szintén macedón város, nagy lakossága volt.

17:16-21Athén politikai és kereskedelmi szempontból nem számított. Ellenben bölcseleti iskolái nagyon sok ifjút vonzottak még Rómából is. Bölcselői közül Lukács megemlíti az epikureusokat: anyagelvű bölcselők voltak, akik az élet élvezetére helyezték a súlyt; a sztoikusokat: panteisztikus bölcselők, akik nagyra értékelték a kötelességteljesítést, és az életet az ész irányítása alá rendelték. – Areopágusz (Ares dombja) egy kis kiemelkedés az Akropolisz alatt. Mivel itt volt a legfőbb bíróság, mely vallási ügyekben is ítélt, azt is így nevezték.

17:22-34Pál beszédének bevezetőjében az athéniek vallásosságát dicséri. Az első gondolat, amit hangoztat, hogy az Isten teremtő, aki nem lakik a kézzel épített templomokban, mert szellemi lény. A másik gondolat, hogy az Isten minden élet forrása. És csak ezután tér át Krisztusra, akit az Isten feltámadása által igazolt. A beszédben idézeteket is hoz. Az első egy pogány oltár felirata: Az ismeretlen istennek.Benne élünk, mozgunk és vagyunk. Idézetnek látszik, mely a Kr. e. VI. században élt krétai Epimenidésznél fordul elő. – Az ő fiai vagyunk, három költőnél is előfordul ez az idézet, mégpedig Arátosznál (Kr. e. 315 – 240) és Kleantésznél (Kr. e. 260), valamint Pindarosznál (Kr. e. 480). A pogányok is tanították, hogy az egyes népek saját isteneik gyermekei, de Pál itt az Isten egyetemességére akar rámutatni.

Előzmény: 11_11 (6931)
11_11 Creative Commons License 2025.12.05 -1 0 6931

2025 12 5 / Az Apostolok Cselekedetei: fej: 17 : 1-34 v

(2-4, 7-8, 10-24, 26-27, 30-31, 33, v) +>>>( 1, 5-6, 9, 25 28-29, 32,34, v)

Pál Tesszalonikában….. 2 Pál szokása szerint bement hozzájuk, és három szombaton beszélt nekik az Írásokról.3 Azt fejtegette és tanította, hogy a Messiásnak szenvednie kellett, és föl kellett támadnia a halálból: „Ez a Messiás az a Jézus, akit én hirdetek nektek.”4 Néhányan hittek közülük, ezek Pálhoz meg Sziláshoz csatlakoztak egy sereg göröggel és jó pár előkelő asszonnyal együtt….7 „Azok a világfelforgatók itt is megjelentek, és Jázon szállást adott nekik. Szembeszállnak a császár parancsaival, hangoztatták, hogy más a király, Jézus.” 8 Meg is tévesztették ezzel a népet és az elöljárókat, úgyhogy hallgattak rájuk….

Pál Bereában.  10 A testvérek Pált és Szilást azonnal, még akkor éjszaka útnak indították Bereába. Mihelyt megérkeztek, elmentek a zsidók zsinagógájába.11 Ezek már nemesebb lelkűek voltak, mint a tesszalonikaiak. A tanítást igen készségesen fogadták, naponta forgatták az Írásokat, hogy csakugyan úgy van-e.12 Sokan megtértek közülük, és az előkelő görög asszonyok és férfiak közül is igen sokan.13 Amint a tesszalonikai zsidók megtudták, hogy Pál Bereában hirdeti az Isten szavát, elmentek, és ott is felizgatták a tömeget, és nyugtalanságot szítottak.14 A testvérek Pált nyomban elkísérték egészen a tengerig, de Szilás és Timóteus ott maradtak.15 Pált kísérői egészen Athénbe vezették. Mielőtt visszafordultak volna, azt az utasítást kapták tőle Szilás és Timóteus számára, hogy minél előbb menjenek utána.

Pál Athénban. 16 Míg Athénban várt rájuk, Pálnak megrendült a lelke a bálványokkal tele város láttán.17 A zsinagógában beszélt a zsidókhoz és az istenfélőkhöz, de a téren is mindennap azokhoz, akiket épp ott talált.18 Néhány epikureus és sztoikus bölcselő vitatkozni kezdett vele. Mások megjegyezték: „Mit akarhat ez a szószátyár mondani?” Vagy: „Úgy látszik, idegen isteneket hirdet.” Tudniillik Jézust és a feltámadást hirdette nekik.19 Erre az Areopáguszra vitték, s megkérdezték: „Megtudhatnánk, mi az az új tanítás, amit hirdetsz? 20 Mert valami szokatlant hirdetsz. Tudni akarjuk hát, hogy mi az.”21 Az athéniak meg az ott tartózkodó idegenek semmi mással nem töltötték az időt, csak azzal, hogy újdonságot mondjanak vagy halljanak.

Pál beszéde az Areopáguszon. 22 Pál az Areopágusz közepére állt, és elkezdett beszélni: „Athéni férfiak! Látom, hogy minden szempontból igen vallásosak vagytok.23 Amint szétnéztem, és megtekintettem szentélyeiteket, ráakadtam egy oltárra, amelyen az a felírás állt: Az ismeretlen istennek. Nos, én azt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül tiszteltek.24 A világot s a benne találhatókat teremtő Isten nem lakik emberi kéz emelte templomokban, hiszen ő az ég és föld Ura…..26 Ő telepítette be az egy őstől származó emberiséggel az egész földet. Ő határozta meg itt lakásuk idejét és határát.27 S mindezt azért, hogy keressék az Istent, hogy szinte kitapogassák és megtalálják, hiszen nincs messze egyikünktől sem….. 30 Az Isten eddig szemet hunyt a tudatlanság kora felett, de most tudomására hozza az embereknek, hogy mindenütt meg kell térnie mindenkinek.31 Mert kiválasztott egy napot, s ezen igazságos ítéletet ül a világ fölött egy arra rendelt férfi által, aki mellett mindenki előtt tanúbizonyságot tett azzal, hogy feltámasztotta a halálból.”…. 33 Pál erre eltávozott körükből….. >>>

11_11 Creative Commons License 2025.12.04 -1 0 6930

2025 12 4 /  A Tesszalonikaiaknak írt második levél : fej: 2 : 1-17.v

(1-4, 6-7, 9-17 v) + >>>> ( 5, 8, v)

Krisztus eljövetelének előzményei.

1Van még egy kérésünk: Urunk, Jézus Krisztus eljövetelét és vele való egyesülésünket illetően ne veszítsétek el rögtön józanságotokat,2 és sem lelki kinyilatkoztatás, sem állítólag tőlünk eredő mondás vagy levél ne ijesszen meg benneteket, mintha az Úr napja már küszöbön állna. 3 Semmiképpen meg ne tévesszen valaki titeket, hiszen előbb be kell következnie az elpártolásnak, és meg kell mutatkoznia a bűn emberének, a kárhozat fiának, az ellenségnek,4 aki mindenek fölé emelkedik, amit Istennek és szentnek neveznek. Sőt, Isten templomában foglal majd helyet, és istennek akar látszani…..6 Tudjátok azt is, mi késlelteti föllépésének idejét. A gonoszság titka már munkálkodik,7 csak annak kell még az útból eltűnnie, ami még késlelteti…..9 Megjelenését a sátán erejéből mindenféle feltűnő tett, jel és hamis csoda kíséri, meg mindenféle gonosz csábítás is,10 azok vesztére, akik elkárhoznak, mert nem voltak fogékonyak az igazság szeretetére, ami üdvösségükre szolgált volna. 11Azért szolgáltatja ki őket az Isten a kísértés hatalmának, hogy higgyenek a hazugságnak. 12 Így azok, akik nem hittek az igazságban, hanem a gonoszságban telt kedvük, mind ítéletet vonnak magukra.

Buzdítás az állhatatosságra.

13 Folytonos hálaadással tartozunk az Istennek értetek, testvérek, akiket szeret az Úr, mert az Isten kezdettől kiválasztott benneteket, hogy a Lélek megszentelő erejéből és az igazságban való hit által megváltást nyerjetek.14 Evangéliumunk által épp azért hívott meg benneteket, hogy részetek legyen Urunk, Jézus Krisztus dicsőségében. 15 Legyetek hát állhatatosak, testvérek, és ragaszkodjatok a hagyományokhoz, amelyeket tőlünk élőszóban vagy levélben kaptatok.

16 Urunk, Jézus Krisztus pedig és Isten, a mi Atyánk, aki szeretett minket, s kegyelmével állandó vigasztalást és jó reménységet ajándékozott nekünk,17 vigasztalja meg szíveteket, és szilárdítson meg benneteket minden jótettben és szóban.

2025 12 4 /  A Tesszalonikaiaknak írt második levél : fej: 2 : 1-17.v

+ >>>> ( 5, 8, v)

Krisztus eljövetelének előzményei.

5 Nem emlékeztek, hogy minderről beszéltem nektek, még amikor nálatok voltam?

8 Akkor majd megjelenik a gonosz, de Urunk, Jézus elsöpri szája leheletével, és megsemmisíti jövetelének tündöklésével.

Lábjegyzetek

2 Tessz:2:2Úgy látszik, némelyek félreértették az apostol előbbi tanításának vagy levelének valamelyik részletét, s azt hitték, hogy Krisztus megjelenése közel van.

2 Tessz:2:3Az apostol itt körülbelül ugyanazt mondja, amit Krisztus hangoztatott (Mt 24; Mk 13), hogy az Egyháznak a világ vége előtt még küzdelmes földi története lesz. Számolni kell azzal, hogy lesz hitehagyás és szakadás az Egyházban, sőt a gonoszság néha nyomasztólag felülkerekedik. Az utolsó időkben ezek a jelek még feltűnőbbek lesznek. A „bűn embere”, a „kárhozat fia”, az „ellenség” lehet egy ember vagy egy intézmény, amely az Istenellenes hatalmat képviseli. Viselkedésének leírása emlékeztet az Iz 14,14; Ez 28,2; és Dán 11,36-ra.

2 Tessz:2:7A gonoszság titka a bukott angyalok kísértő hatalma. Eszközül felhasználhatja az emberek ösztönét és szenvedélyét. A „bűn embere” alatt kétségtelenül olyasvalakit vagy valakiket kell értenünk, akikben ez a befolyás hatásosan érvényesül. Teljes erejű fellépését valami még késlelteti. Az apostol élőszóval kifejtette, hogy mi ez, de tanítása nem maradt ránk. Csak gyaníthatjuk, hogy a feltartóztató erő az Egyház igehirdető és kegyelemközlő tevékenysége.

2 Tessz:2:8Az Úr szájának lehelete és jövetelének tündöklése jelképes kifejezés arra, hogy az igazi hatalom mégis nála marad. Isten országának végső győzelme tehát biztos.

11_11 Creative Commons License 2025.12.02 -1 0 6929

2025 12 2 / A Filemonnak írt levél :fej : 1: 1-25 v

( 1-6, 10, 12-16, 19, 21, 23-24,v) + >>> (7-9, 11, 17-18, 20, 22, 25. v)

Címzés és üdvözlet.

1Pál, Krisztus Jézus foglya és Timóteus testvér Filemonnak, kedves munkatársunknak2 és nővérünknek, Appiának, küzdőtársunknak Archippusznak, és a házadban összejövő egész egyháznak. 3 Kegyelem nektek és békesség Istentől, az Atyától és Urunktól, Jézus Krisztustól! 4 Hálát adok Istenemnek mindig, amikor imádságomban megemlékezem rólad, 5 mivel hallom, mekkora hittel és szeretettel vagy Krisztus Jézus és valamennyi szent iránt.6 A hitben való közösség legyen benned hatékony mindannak a jónak felismerésére, amit Krisztusért kaptatok….

A menekült rabszolga ügye

…..10 Fiamért, Onezimuszért könyörgök, akinek bilincseimben adtam életet…..12 Úgy küldöm vissza hozzád, mint saját szívemet.

13 Szerettem volna magam mellett tartani, hogy helyetted szolgáljon nekem fogságomban, amelyet az evangéliumért viselek,14 beleegyezésed nélkül azonban mégsem teszem, hogy jótéteményed ne kényszerből fakadjon, hanem önként vállald. 15 Hiszen talán épp azért hagyott ott egy időre, hogy egyszer s mindenkorra visszakapjad,16 de már nem mint szolgát, hanem mint többet, mint szeretett testvért, mert nekem teljesen az, de neked még inkább: test szerint is, az Úrban is…..19 Én, Pál saját kezűleg írom: Én térítem meg. Nem is beszélek arról, hogy te többel tartozol nekem: saját magaddal…..21 Engedelmességedben bízva írok neked. Tudom, hogy többet is teszel, mint amit mondok…..23 Epafrász, fogolytársam Krisztus Jézusban,24 és munkatársaim: Márk, Arisztarchusz, Démász és Lukács köszöntenek.

2025 12 2 / A Filemonnak írt levél :fej : 1: 1-25 v

+ >>> (7-9, 11, 17-18, 20, 22, 25. v )

Címzés és üdvözlet.

7 Nagy örömömre és vigasztalásomra szolgált ugyanis, testvér, a szereteted, mert a szentek szíve enyhülést talált benne.

A menekült rabszolga ügye.

8 Ezért bár Jézus Krisztusban parancsot is adhatnék rá, hisz kötelességed megtenni, 9 mégis a szeretetre hivatkozva inkább kéréssel fordulok hozzád, én, az öreg Pál, aki most Krisztusért fogságot szenvedek….11 Egykor haszontalan volt számodra, most pedig számodra is, számomra is hasznos…. 17 Ha tehát együtt érzel velem, fogadd őt úgy, mint engem. 18 Ha megkárosított vagy tartozik valamivel, írd az én terhemre…. 20 Igen, testvér, szeretném, ha örömömre szolgálnál az Úrban: teljesítsd hát szívem vágyát Krisztusban…. 22 Egyúttal készíts szállást is nekem. Remélem ugyanis, hogy imádságotokra ajándékul visszakaptok. 25 A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen lelketekkel! Ámen.

Lábjegyzetek. File:1,2Appia bizonyára Filemon felesége, Archippusz pedig a fia volt. Ez utóbbit a Kol 4,17 is említi mint egyházi elöljárót.

.File:1,9Az apostol már túl lehetett a 60. évén. A küzdelmes, fáradságos élet következtében öregebbnek is látszhatott.

File:1,10Onezimusz nevének jelentése: hasznos. Amikor gazdájától megszökött, haszontalanná vált számára. De most visszakapja mint keresztény testvért; lelkileg is érték lesz számára, nem csupán munkája révén. Az apostol fiának nevezi, mivel ő térítette meg. Érdemes megfigyelni azt a közvetlen, gyengéd hangot, amellyel az apostol a rabszolgáról beszél.

File:1,13A kereszténység kezdettől fogva nem tett különbséget a szabad ember és a rabszolga között.

File:1,19A vers értelme ez: Filemon örülhet annak, hogy Isten irgalmat gyakorolt vele, amikor elvezette a hitre. Örüljön most annak is, hogy egy szolgája megkapta ezt a kegyelmet. Örömében el kell felejtenie az esetleges anyagi kárt, annál is inkább, mert az apostol térítette meg őt, így új életével Pálnak adósa.

File:1,23Epafrász a kolosszei egyház elöljárója volt (vö. Kol 1,7; 4,12). Önként maradt az apostol mellett, mintegy megosztotta vele fogságát, azért nevezi fogolytársának.

11_11 Creative Commons License 2025.12.01 -1 0 6928

>>>>>>

Lábjegyzetek

Róm:11:26Nem kell minden pogány megtérésére gondolnunk, hanem csak az Egyház terjedésének arra a teljességére, amelynek Isten terve szerint meg kell valósulnia. Erre utal a 15. vers. Az apostol a zsidók megtéréséről szóló kitételben bizonyára Krisztus jövendölését tartja szem előtt. Mt 23,39;Iz 59,20; Jer 31,33.

Róm:11:29-32Isten nem változik és nem csalódik, ő előre látott mindent. Az ember, azáltal hogy befogadja vagy visszautasítja a kegyelmet, változik.

Róm:11:34-35Iz 40,13; Jób 41,3.

Előzmény: 11_11 (6927)
11_11 Creative Commons License 2025.12.01 -1 0 6927

2025 12 1 / A Rómaiaknak írt levél :fej : 11 : 1-36 v

+ >>> (1-2, 9-10, 12, 16-18, 21-22, 24-27, 33 v)

Isten tervének végső kibontakozása.

1 Kérdem tehát: vajon Isten elvetette népét? Szó sincs róla. Hiszen én is Izrael fiai közül való vagyok, Ábrahám véréből, Benjamin törzséből. 2 Isten nem vetette el népét, amelyet előre kiválasztott. Nem tudjátok, mit mond az Írás Illésről, amikor Isten előtt felszólalt Izrael ellen:… 9 Dávid is ezt mondja:Asztaluk változzék fogótőrré,csapdává, botránkozássá és megtorlássá. 10 Homályosodjék el a szemük, ne lássanak,és nyomorítsd görbére a hátukat….

12 Ha mármost vétkük gazdagítja a világot, és megfogyatkozásuk nyereség a pogányok számára, mennyivel inkább az lesz majd teljes számuk…. 16 Ha szent a búza zsengéje, szent lesz a kenyér is, s ha szent a gyökér, szentek az ágak is.

17 Ha letört is némely ág, s te vad olajfa létedre beoltattál, és részese lettél az olajfa gyökerének és nedvének, ne kérkedj az ágak rovására. 18 Ha mégis kérkednél, tudd meg: nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged….. 21 Ha Isten nem kegyelmezett a természetes ágaknak, neked sem kegyelmez. 22 Értsd meg tehát Isten jóságát és szigorát: szigorát a vétkesekkel szemben, irántad meg Isten jóságát, feltéve, hogy megmaradsz a jóban, különben téged is lenyesnek….. 24 Ha téged ugyanis levágtak a természetes vad olajfáról, s a természet rendjén felülemelkedve beoltottak a nemes olajfába, mennyivel inkább beoltják majd azokat saját olajfájukba, akik természet szerint is oda valók. 25 Nem szeretnélek benneteket tájékozatlanul hagyni, testvérek, e titok dolgában, nehogy egyéni véleményetekre hagyatkozzatok. A megátalkodottság csak részben érte Izraelt, amíg a pogányok teljes számban meg nem térnek,26 akkor majd egész Izrael elnyeri az üdvösséget az Írás szerint: Sionból  jön a szabadító és eltörli Jákob gonoszságát. 27 Ez lesz velük a szövetségem,amikor megbocsátom bűneiket.

33 Mekkora a mélysége az Isten gazdagságának, bölcsességének és tudásának!Mily kifürkészhetetlenek szándékai,mily megfoghatatlanok útjai!.....

Lábjegyzetek

Róm:11:31Kir 19,10-14.

Róm:11:41Kir 19,18.

Róm:11:8Iz 29,10.

Róm:11:9Zsolt 69,23-24. A zsoltáros leírja Isten ellenségeinek büntetését. Az „asztal” Keleten földre terített szőnyeg, amibe a lábuk könnyen beleakad, és elesnek. A hát meggörbítése teherhordást, szolgaságot jelent.

Róm:11:11-12A zsidók hitetlensége miatt az apostolok hamarabb mehettek a pogányok közé, ez lett a pogányok nyeresége. Megtérésük, tisztult vallásosságuk a zsidó népet is versengésre indíthatja, hogy elfogadják Krisztusban a Megváltót. Az apostol kifejezi reményét a zsidó nép megtérésére.

Róm:11:17-24A szent gyökér az ószövetségi pátriárkák és az igazak, akik hűségesen hordozták a kinyilatkoztatást. Az Újszövetség Isten örök terve szerint a pogányoknak is szólt. Az apostol csak azért mondja, hogy a letört ágak helyére oltódtak be, mert a zsidók távolmaradása miatt valóban előbb került sor meghívásukra. Pál fordítva használja az oltásról vett hasonlatot: nemes gyökérbe oltják a vadhajtást.

Előzmény: 11_11 (6926)
11_11 Creative Commons License 2025.12.01 -1 0 6926

2025 12 1 / A Rómaiaknak írt levél :fej : 11 : 1-36 v

( 3-8, 11, 13-15, 19-20,  23, 28-32, 34-36, v)

+ >>> (1-2, 9-10, 12, 16-18, 21-22, 24-27, 33 v)

Isten tervének végső kibontakozása.

…..

3 „Uram, prófétáidat megölték, oltáraidat feldúlták, csak én maradtam meg, de nekem is életemre törnek?” 4 S mit felelt rá az isteni szózat? „Meghagytam magamnak hétezer férfiút, aki nem hajtott térdet Baál előtt.”5 Így most is akad valamennyi a kegyelmi kiválasztás alapján.6 S ha kegyelem alapján, akkor nem tettek fejében, különben a kegyelem már nem volna kegyelem.7 Hogyan állunk hát? Amit Izrael keresett, nem érte el, de a választottak elérték. A többiek megátalkodtak, 8  ahogy írva van: Isten mindmáig érteni nem tudó lelket és nem látó szemet, nem halló fület adott nekik….

11Kérdem tehát: Azért botlottak meg, hogy elessenek? Egyáltalán nem. Vétkükből inkább üdvösség fakadt a pogányoknak, hogy vetélkedésre sarkallja őket….13 Nektek, pogányoknak meg azt mondom: Mint a pogányok apostola, nagyra tartom szolgálatomat,14 hátha vetélkedésre sarkallom véreimet, és néhányukat elvezetem az üdvösségre.15 Mert, ha már elvetésük megbékélése a világnak, mi más lesz fölvételük, ha nem élet a halálból?....

19 Mondhatnád ugyan: Letörtek az ágak, hogy én oltódjam a helyükbe.20 Ez igaz. A hitetlenség miatt törtek le, te meg a hit által állsz. Ne légy hát fennhéjázó, hanem félj!.... 23 S ők is beoltatnak, ha nem maradnak meg hitetlenségükben, mert Istennek van hatalma, hogy újra beoltsa őket…..28 Ők az evangéliumot tekintve ellenségek, a ti javatokra, de a kiválasztás szerint kedvesek, az ősökért.

29 Isten ugyanis nem bánja meg kegyelmi adományát és meghívását.30 Amint egykor ti sem engedelmeskedtetek Istennek, most azonban az ő engedetlenségük következtében irgalomra találtatok,31 úgy ők is hitetlenek lettek az irántatok tanúsított irgalmasság miatt, hogy egykor majd irgalomra találjanak.32 Isten ugyanis minden embert az engedetlenségben fogott össze, hogy mindenkin könyörüljön….

34 Vajon ki látta az Úr gondolatait,s tanácsot ki adott neki?35 Ki kölcsönzött neki,hogy visszakövetelhetné tőle?36 Minden belőle, általa és érte van. Dicsőség neki mindörökké! Ámen.

>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2025.11.30 -1 0 6925

2025 11 30 / A Korintusiaknak írt második levél : fej: 6 : 1-18 v

(1-11, 13-15, 17-18, v) + >>>( 12, 16 v)

Az apostol áldozatos élete.

1 Az ő munkatársaként figyelmeztetünk titeket is: ne vegyétek hiába az Isten kegyelmét.

2 Azt mondja ugyanis:A kellő időben meghallgatlak,s az üdvösség napján segítek rajtad. Nos, most van a kellő idő, most van az üdvösség napja!

3 Senkinek sem okozunk semmiféle botrányt, hogy ne becsmérelhessék szolgálatunkat.

4 Ehelyett mindenben úgy viselkedünk mint Isten szolgája:nagy türelmet tanúsítva a megpróbáltatásban,a szükségben, a szorongattatásban;5 ha vernek, fogságba vetnek, fellázadnak,ha elfáradunk, virrasztunk, böjtölünk;6 tisztaságban, megértőn, béketűrőn és jóságosan,a Szentlélekben és az őszinte szeretetben megmaradva;7 az igazság hirdetésében kitartva,az Isten erejével,az igazság támadó és védő fegyverzetében,8 akár dicsőség, akár megszégyenülés,akár gyalázat, akár jó hírnév jut osztályrészül;mint csalók, mégis igazat mondók,9 mint ismeretlenek, mégis jól ismertek,mint akiket halálra szántak, mégis élnek,mint megkínzottak, de belé nem haltak;10 mint szomorúak,mégis mindig vidámak,mint szűkölködők,mégis sokakat gazdagítók,mint akiknek semmijük sincs,mégis mindenük megvan.

11Megnyílt nektek az ajkunk, és kitárult felétek a szívünk, korintusiak….

13 Mint gyermekeimhez szólok: ti is tegyetek úgy, mint én, tárjátok ki ti is a szíveteket!

14 Ne húzzatok egy igát a hitetlenekkel! Mi köze az igazságnak a sötétséghez?

15 Hogyan hozható össze Krisztus Beliállal? Vagy mi köze a hívőnek a hitetlenhez? ….

17 Ezért távozzatok körükből,és különüljetek el tőlük – mondja az Úr –,s tisztátalant ne illessetek. Akkor fölkarollak benneteket 18 és atyátok leszek,ti meg a fiaim és a lányaim lesztek– mondja az Úr, a Mindenható.

2025 11 30 / A Korintusiaknak írt második levél : fej: 6 : 1-18 v

+ >>>( 12, 16 v)

Az apostol áldozatos élete.

12 Nem mi zárkóztunk el előletek, hanem ti nem nyitottátok ki a szíveteket…

16 Hogyan fér össze Isten temploma a bálványokkal? Márpedig mi az élő Isten temploma vagyunk, ahogy Isten mondja:Közöttük lakom majd és közöttük járok,az Istenük leszek, ők meg a népem…..

Lábjegyzetek

2Kor:6:2Iz 49,8. A megváltással beköszöntött az üdvösség ideje.

Kor:6:7Szó szerint: Jobbról és balról az igazság fegyverzetében. A római katona jobb kezében a támadó fegyvert, baljában a védő pajzsot tartotta. A hívő így készüljön fel az igazság védelmére és a kísértés elleni küzdelemre.

2Kor:6:14A pogányok életmódjának utánzásától óvja az apostol a híveket.

2Kor:6:15Beliál az ördög neve az ószövetségi Szentírásban. Jelentése: Semmirekellő.

2Kor:6:16Lev 26,11-12.

2Kor:6:17Iz 52,11.

2Kor:6:18Jer 32,28.

11_11 Creative Commons License 2025.11.29 -1 0 6924

2025 11 29 / A Tesszalonikaiaknak írt második levél : fej: 3 : 1-18 v

( 3, 5-8, 10-13, 15, 17-18 v) + >>> (1,2, 4, 9, 14, 16 v )

Intelmek.

…3 Az Úr azonban hűséges, megerősít benneteket, és megoltalmaz a gonosztól….5 Az Úr vezérelje szíveteket Isten szeretetére és krisztusi türelemre! 6 Urunk, Jézus Krisztus nevében meghagyjuk nektek, testvérek, kerüljetek minden olyan testvért, aki kifogásolható módon él, és nem ragaszkodik a tőlünk kapott hagyományhoz. 7 Hiszen tudjátok, hogyan kell minket követni. Nem éltünk tétlenül közöttetek; 8 senki kenyerét ingyen nem ettük, hanem keserves fáradsággal, éjjel-nappal megdolgoztunk érte, hogy senkinek ne legyünk terhére…..10 Már amikor nálatok voltunk, meghagytuk nektek, hogy aki nem akar dolgozni, ne is egyék. 11 Most mégis azt halljuk, hogy némelyek rendetlenül élnek, semmit sem dolgoznak, hanem haszontalanságra fecsérlik idejüket. 12 Az ilyeneknek megparancsoljuk, figyelmeztetjük őket Urunkban, Jézus Krisztusban, hogy békésen dolgozva a maguk kenyerét egyék. 13 Ti pedig, testvérek, ne unjatok bele a jótettekbe….15 De ne bánjatok vele úgy, mint ellenséggel, hanem feddjétek meg mint testvéreteket…..17 A köszöntést saját kezemmel írom: Pál. Minden levelemben ez a jel, ez a kézírásom. 18 A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen mindnyájatokkal!

2025 11 29 / A Tesszalonikaiaknak írt második levél : fej: 3 : 1-18 v

+ >>> (1,2, 4, 9, 14, 16 v )

Intelmek.

1Végül, imádkozzatok értünk, testvérek, hogy az Úr szava terjedjen, és dicsőségre jusson, mint nálatok is,2 és hogy megszabaduljunk az ártó és gonosz emberektől. A hit ugyanis nem mindenkié…. 4 Bízunk az Úrban, hogy megtartjátok, amit meghagytunk nektek, és a jövőben is meg fogjátok tartani…. 9 Nem mintha nem lett volna rá jogunk, hanem mert példát akartunk nektek adni, hogy kövessétek…. 14 Ha valaki nem engedelmeskednék a levélben adott tanításnak, azt jegyezzétek meg, és kerüljétek a társaságát, hogy észre térjen…. 16 A békesség Ura adjon nektek mindig és minden körülmények között békét! Az Úr legyen mindnyájatokkal!

Lábjegyzetek

2Tessz:3:2 A hit nem mindenkié, nem mindenki fogadja el ugyanis a kinyilatkoztatást. Isten mindenkinek felajánlja a kegyelmet, de azt vissza is lehet utasítani.

2Tessz:3:10 Bizonyára akadtak olyanok, akik a világ vége várása miatt elhanyagolták mindennapi munkájukat.

2Tessz:3:14 A szeretetközösségből való kizárás büntetés és figyelmeztetés egyszerre.

Leslie07 Creative Commons License 2025.11.28 -1 0 6923

Izrael Istene a Kőszikla, az  istenek között a Khtisztosz Isten.

1. Kor. 4:1.Nem akarom pedig, hogy ne tudjátok, atyámfiai, hogy a mi atyáink mindnyájan a felhő alatt voltak, és mindnyájan a tengeren mentek által;2.És mindnyájan Mózesre keresztelkedtek meg a felhőben és a tengerben;3.És mindnyájan egy szellem eledelt ettek;4.És mindnyájan egy szellem  italt ittak, mert ittak a Szellemből a Kősziklából, amely követi vala őket, e Kőszikla pedig a Krisztus volt.5.De azoknak többségét nem kedvelé az Isten, mert elhullának a pusztában.6.Ezek pedig példáink lőnek, hogy mi ne kívánjunk gonosz dolgokat, amiképpen azok kívántak.7.Se bálványimádók ne legyetek, mint azok közül némelyek, amint meg van írva: Leüle a nép enni és inni, és felkelének játszani.8.Se pedig ne paráználkodjunk mint azok közül paráználkodtak némelyek, és elestek egy napon huszonháromezeren.9.Se a Krisztust ne kísértsük, amint közülök kísértették némelyek, és elveszének a kígyók miatt.10.Se pedig ne zúgolódjatok, miképpen ő közülök zúgolódának némelyek, és elveszének a pusztító által.

4. Mózes 14:2.És mindnyájan zúgolódának Mózes ellen és Áron ellen Izráel fiai, és monda nékik az egész gyülekezet: Vajha megholtunk volna Égyiptom földén! vagy ebben a pusztában vajha meghalnánk!3.Miért is visz be minket az Úr arra a földre? hogy fegyver miatt hulljunk el? feleségeink és a kicsinyeink prédára legyenek? Nem jobb volna-é nékünk visszatérnünk Égyiptomba?4.És mondának egymásnak: Szerezzünk előttünk járót, és térjünk vissza Égyiptomba.21.De bizonnyal élek én, és betölti az Úr dicsősége az egész földet.22.Hogy mindazok az emberek, akik látták az én dicsőségemet és csudáimat, amelyeket cselekedtem Égyiptomban és e pusztában, és megkisértettek engemet immár tízszer, és nem engedtek az én szómnak:23.Nem látják meg azt a földet, amely felől megesküdtem az ő atyáiknak; senki nem látja azt azok közöl, akik gyaláztak engem.24.De az én szolgámat, Kálebet, mivelhogy más lélek volt vele, és tökéletességgel követett engem, beviszem őt arra a földre, amelyre bement vala, és örökségül bírja azt az ő magva.26.Szóla annakfelette az Úr Mózesnek és Áronnak, mondván:27.Meddig tűrjek e gonosz gyülekezetnek, amely zúgolódik ellenem? Hallottam Izráel fiainak zúgolódásait, akik zúgolódnak ellenem!28.Mondd meg nékik: Élek én, azt mondja az Úr, hogy épen úgy cselekszem veletek, amiképpen szólottatok az én füleim hallására!29.E pusztában hullanak el a ti holttesteitek, és pedig mindazok, akik megszámláltattak a ti teljes számotok szerint, húsz esztendőstől fogva és azon felül, akik zúgolódtatok ellenem.30.És nem mentek be arra a földre, amelyre nézve felemeltem az én kezemet, hogy lakosokká teszlek abban titeket; Kálebet, a Jefunné fiát és Józsuét, a Nún fiát kivéve.31.De kicsinyeiteket, akik felől azt mondtátok, hogy prédára lesznek; őket beviszem, és megismerik azt a földet, amelyet megútáltatok.32.A ti holttesteitek azért a pusztában hullanak el.33.A ti fiaitok pedig, mint a pásztorok, bujdosnak e pusztában negyven esztendeig, és viselik a ti paráználkodásitoknak büntetését, míglen megemésztetnek a ti holttesteitek e pusztában.

5. Mózes 10:16.Metéljétek azért körül a ti szíveteket, és ne legyetek ezután keménynyakúak;17.Mert az Úr, a ti Istenetek, Isteneknek Istene, és uraknak Ura; nagy, hatalmas és rettenetes Isten, aki nem személyválogató, sem ajándékot el nem fogad.

Józsué 22:21.Felelének pedig a Rúben fiai, a Gád fiai és a Manassé fél nemzetsége, és szólának az Izráel ezereinek fejeihez:22.Az Istenek Istene az Úr, az Istenek Istene az Úr: ő tudja, és az Izráel is megtudja. Ha pártütésből és ha az Úr ellen való vétekből van ez: ne tartson meg minket e napon!22.Az Istenek Istene az Úr, az Istenek Istene az Úr: ő tudja, és az Izráel is megtudja. Ha pártütésből és ha az Úr ellen való vétekből van ez: ne tartson meg minket e napon!

Izrael fiainak sorsvetés által az istenek közül a Felkent Isten jutott, a Felkent az istennek fiai közül.

Amikor megjelenik Mózes és Illés, hogy tanúskodjon az Istenek Istenéről a Felkent Istenről,a Róma

háromság istenét magukévá tevő egyházak által félrevezetett föld lakosai el akarják majd őket hallgattatni.Amikor nem tudják elhallgatatni, a három az egyben istenmodellt imádó egyházak 

vezetői és híveik  eucharisztikus kongresszusra gyűlnek össze, hogy felkönyörögjék az Abüsszoszból 

A vadállatot,hogy hallgattasa el Mózest és illést.

Jelenések 11:3.És adom az én két tanúbizonyságomnak, hogy prófétáljanak, gyászruhákba öltözve, ezer kétszáz hatvan napig.4.Ezek az a két olajfa, és a két gyertyatartó, amelyek a földnek Istene előtt állanak.5.És ha valaki akar nékik ártani, tűz származik az ő szájokból, amely megöli az ő ellenségeiket; és ha valaki akar nékik ártani, úgy kell annak megöletni.6.Ezeknek van hatalmuk arra, hogy bezárják az eget, hogy az ő prófétálásuknak idejében eső ne legyen; és hatalmuk van a vizeken, hogy azokat vérré változtassák, és megverjék a földet akármi csapással, valamennyiszer akarják.7.És mikor elvégezik az ő bizonyságtételöket, a mélységből feljövő fenevad hadakozik ellenök, és legyőzi őket, és megöli őket.8.És az ő holttesteik feküsznek ama nagy városnak utcáin, amely lélek szerint Sodomának és Égyiptomnak hivatik, ahol a mi Urunk is megfeszíttetett.9.És a népek és ágazatok, és nyelvek és nemzetek közül valók látják azoknak holttestét három és fél nap, és azoknak holttestét nem engedik sírba tenni.10.És a földnek lakosai örülnek és örvendeznek rajtok, és ajándékokat küldenek egymásnak; mivelhogy e két próféta gyötörte a földnek lakosait.

Az öröm azonban ürömre változik, amikor látják e két tanúbizonyság holtestét feltámadni és felemelkedni az Égbe.

11.De három és fél nap mulva életnek lelke adaték Istentől ő beléjök, és lábaikra állának; és nagy félelem esék azokra, akik őket nézik vala.12.És hallának nagy szózatot az égből, amely ezt mondja vala nékik: Jőjjetek fel ide. És felmenének az égbe felhőben; és láták őket az ő ellenségeik.13.És lőn abban az órában nagy földindulás, és a városnak tizedrésze elesék; és megöleték a földindulásban hétezer ember neve; és a többiek megrémülének, és a menny Istenének adának dicsőséget.

Majd amikor az Istenek Istene megveti a lábát a Földön, az Istenek Istene ellenségei a hároma az egyben istent imádó egyházak vezetői és híveik gyorsan az antikrisztus oldalára állnak,aki az Istenek

Istene ellen fog harcolni.

Jelenések 16: 13 És láték a sárkány szájából és a fenevad szájából és a hamis próféta szájából három tisztátalan szellemet kijőni, a békákhoz hasonlókat; 14 Mert ördögi szellemek azok, akik jeleket tesznek; akik elmennek a földnek és az egész világnak királyaihoz, hogy egybegyűjtsék azokat a mindenható Isten ama nagy napjának viadalára. 16 Egybegyűjték azért őket a helyre, amelyet zsidóul Armageddonnak neveznek.

Dániel 11:36.És a király a maga tetszése szerint cselekszik és felfuvalkodik és felmagasztalja magát minden isten felett, és az Istenek Istene ellen is vakmerőn szól, és szerencsés lesz, mígnem betelik a harag; mert ami elhatároztatott, az végre is hajtatik.37.Nem gondol atyáinak isteneivel, nem gondol az asszonyok kedvencével, és egy istennel sem; hanem mindennek fölibe magasztalja magát.

A harag pedig betelik, mert az Istenek Istene megveti a lábát az olajfák hegyén és harcolni fog 

Felkentje a Földre visszatérő Messiás oldalán.

Zakariás 14:3.Mert eljön az Úr, és harcol azok ellen a népek ellen, amint harcolt vala ama napon, a harcnak napján.4.És azon a napon az Olajfák hegyére veti lábait, amely szemben van Jeruzsálemmel napkelet felől, és az Olajfák hegye közepén ketté válik, kelet felé és nyugot felé, igen nagy völgygyé, és a hegynek fele észak felé, fele pedig dél felé szakad.5.És az én hegyem völgyébe futtok, mert a hegyközi völgy Azálig nyúlik, és úgy futtok, amint futottatok a földindulás elől Uzziásnak, Júda királyának napjaiban. Bizony eljő az Úr, az én Istenem, és minden szent vele.

12.És ez lesz a csapás, amelylyel megcsapkod az Úr minden népet, amelyek Jeruzsálem ellen gyülekeznek: Megsenyved a húsok és pedig amíg lábaikon állnak, szemeik is megsenyvednek gödreikben, nyelvök is megsenyved szájokban.13.És azon a napon lesz, hogy az Úr nagy háborúságot támaszt közöttök, úgy, hogy kiki a maga társának kezét ragadja meg, és a maga társának keze ellen emeli fel kezét.15.És éppen olyan csapás lesz a lovakon, öszvéreken, tevéken, szamarakon és mindenféle barmokon, amelyek e táborban lesznek, amilyen ez a csapás.16.És lészen, hogy akik megmaradnak mindama népek közül, amelyek Jeruzsálem ellen jőnek: esztendőről esztendőre mind felmennek, hogy hódoljanak a királynak, a Seregek Urának, és megünnepeljék a sátorok ünnepét.17.És lészen, hogy aki nem megy fel e föld nemzetségei közül Jeruzsálembe, hogy hódoljon a királynak, a Seregek Urának: nem lészen azokra eső.

Majd az Istenek kötött a Felkent(Khrisztosz) átadja a hatalmat a föld királyságai felett az emberek között Felkentnek(Khrisztosz) ezer évre. Előtte a megkötözött Sátánt bezárják a Föld mélységeibe 

ezer évre, hogy az ezer év lalatt ne tudja elhitetni az embereket,akik megmaradnak a Földön.

Jelenések 20:1.És láték egy angyalt leszállani a mennyből, akinél vala a mélységnek kulcsa, és egy nagy lánc a kezében.2.És megfogá a sárkányt, azt a régi kígyót, aki az ördög és Sátán, és megkötözé azt ezer esztendőre,3.És veté őt a mélységbe, és bezárá azt és bepecsételé ő felette, hogy többé el ne hitesse a népeket, míg betelik az ezer esztendő; azután el kell néki oldoztatni egy kevés időre.4.És láték királyiszékeket, és leülének azokra, és adaték nékik ítélettétel; és látám azoknak lelkeit, akiknek fejöket vették a Jézus bizonyságtételéért és az Isten beszédéért, és akik nem imádták a fenevadat, sem annak képét, és nem vették annak bélyegét homlokukra és kezeikre; és éltek és uralkodtak a Krisztussal ezer esztendeig.

Előzmény: 11_11 (6920)
11_11 Creative Commons License 2025.11.27 -1 0 6922

2025 11 27 / Sámuel első könyve :fej: 2:1-36. v

( 2-17, 20, 22-23, 25, 27-28, 32, 34-36 v)

Hanna hálaéneke….

…2 Nincs más szent, csak az Úr,[mert rajtad kívül senki sincs].Nincs olyan szikla, mint Istenünk.3 Ne szaporítsátok, gőgösök a szót,hivalkodás ne hagyja el szátok. Mert mindentudó Isten az Úr,latra vet minden tettet.4 A hatalmasok íját széttöri,a botladozókat erővel övezi. 5 Elszegődnek kenyérért a jóllakottak,az éhezők meg nem dolgoznak tovább. Hét gyermeket szül a meddő,a sokgyermekes anya meg elhervad.

6 Az Úr adja a halált és az életet,letaszít az alvilágba, és felhoz onnan.

7 Az Úr tesz szegénnyé és gazdaggá,megaláz és fölemel.

8 Fölsegíti a porból a gyöngét és kivezeti a szennyből a szegényt. A fejedelmek mellett ad nekik helyet,díszhelyet jelöl ki nekik. Az Úr tulajdona a föld minden pillére,ő helyezte rájuk a világot.9 A hűségeseknek oltalmazza lépteiket,a gonoszok meg elpusztulnak a sötétségben,[mert az ember nem győzhet a maga erejéből].10 Aki ellene lázad, azt az Úr eltiporja,a Mindenható megremegteti az eget. Az Úr ítéletet tart a föld határai fölött,hatalmat ad királyának,s fölemeli fölkentje fejét.”11 Aztán hazatért Rámába, a fiú meg ott maradt, hogy Éli pap felügyeletével szolgálja az Urat.

Éli fiai.

12 De Éli fiai semmirekellő emberek voltak, sem az Úrral nem törődtek,13 sem azzal, hogy a néptől mi jár a papnak. Ha valaki áldozatot mutatott be, amikor a hús még főtt, odament a pap szolgája, kezében háromágú villát tartva,14 belenyúlt az üstbe vagy a fazékba, a tálba vagy a lábasba, és ami a villára akadt, azt a pap mind elvette magának. Így tettek Izrael minden fiával, aki csak Silóba ment.15 Sőt, még mielőtt a hájat elégették volna, már ment a pap szolgája, és azt mondta annak, aki az áldozatot bemutatta: „Add ide a húst, hadd süssem meg a papnak. Nem fogad el tőled főtt húst, csak nyerset.”16 S ha ez az ember azt felelte: „Előbb el kell égetni a hájat, aztán elveheted, amit csak akarsz”, akkor azt válaszolta: „Nem, add ide most rögtön, különben elveszem erőszakkal.”17 Így nagyon súlyosan vétkeztek a fiatalok az Úr színe előtt, mert az Úr áldozatát semmibe vették.

Sámuel Silóban.,…

20 Ilyenkor Éli áldást adott Elkanának és feleségének e szavakkal: „Ajándékozzon neked az Úr ettől az asszonytól más fiút kárpótlásul ahelyett, akit átengedett az Úrnak.” Aztán visszatértek otthonukba….

Éli intelmei fiához.

22 Éli nagyon megöregedett. Amikor hallott felőle, mit műveltek fiai egész Izraellel,23 ezt mondta nekik: „Miért tesztek olyat, amit hallanom kell az egész néptől?.... 25 Ha az ember a másik ember ellen vét, akkor Isten ítél köztük. De ha az ember Isten ellen vét, ki lehetne a bírája?” De nem hallgattak atyjuk szavára, mert az Úr elhatározta, hogy elpusztítja őket….

A büntetés hírüladása.

27 Isten egy embere fölkereste Élit, és így szólt hozzá: „Ezt mondta az Úr: Hát nem megnyilatkoztam atyád házának, amikor még szolgák voltak a fáraó házában?28 És Izrael minden törzse közül kiválasztottam őket a papi szolgálatra, hogy

fölmenjenek oltáromra, tömjént égessenek, és viseljék színem előtt az efodot. És atyád házára bíztam Izrael fiainak minden égőáldozatát is….

32 Akkor majd mint valami irigy ellenség, úgy nézed mindazt a jót, amit Izraelnek teszek, a te házadban azonban nem lesz soha többé éltes korú….. 34 Ezek szolgálnak majd jelül arra, ami két fiaddal, Hofnival és Pinchásszal történik. Mind a ketten meghalnak, ugyanazon a napon.35 Hűséges papot rendelek magamnak, aki szívem és szándékom szerint jár el. Házat építek neki, tartósat, s mindig fölkentem színe előtt fog majd járni.36 Akkor az, aki házadból megmarad, elé járul, s leborul előtte, hogy aprópénzt vagy egy darab kenyeret kolduljon tőle e szavakkal: Adj valami munkát valamelyik papod mellett, hogy legyen egy darab kenyerem, amit egyem.”

Lábjegyzetek

2,1A Hanna név kegyelmet jelent.

2,10Szó szerint: fölemeli „szarvát”. A szarv az erőnek, hatalomnak a kifejezője.

2,13A törvény meghatározta, hogy mi jár az áldozatot bemutató papoknak, Éli fiai ezen tették túl magukat.

2,18Az efod a papok kötényszerű ruhája volt, fajtáiról: Kiv 28,6 jegyzet.

2,27Elővételezése a 3,11-14-ben tett jövendölésnek.

11_11 Creative Commons License 2025.11.27 -1 0 6921

2025 11 27 / A Zsidóknak írt levél: fej: 9 : 1-28 v

(3-8, 11, 13-17, 19-24, 27-28.v) + >>> (1-2, 9-10, 12, 18, 25-26 v)

Az ószövetségi áldozat fogyatékossága ….3 A második függöny mögött állt a legszentebbnek nevezett sátorrész,4 itt volt elhelyezve az illatáldozat aranyoltára és a szövetség ládája, amelyet minden oldalon arany borított. A ládában őrizték a mannát tartalmazó aranyvödröt, Áron kivirágzott vesszejét és a szövetség tábláit.5 Fölötte a dicsőséges kerubok beárnyékolták az engesztelés lapját. Ezekről egyenként most nem szükséges szólnom.6 Amióta ezt így elrendezték, az első sátorrészbe mindig beléptek a szolgálatot végző papok.7 A másodikba azonban csak a főpap lépett be egyszer egy évben, azzal a vérrel, amelyet a maga és a nép bűneiért ajánlott föl.8 A Szentlélek ezzel azt jelezte, hogy addig, amíg az első sátor fennáll, a legszentebb szentélybe vezető út nem nyílik meg….

Krisztus áldozata tökéletes. 11Krisztus azonban a ránk váró javak főpapjaként jött el, s belépett abba a nagyobb és tökéletesebb sátorba, amelyet nem ember keze alkotott, vagyis nem ebből a világból való…..13 Ha ugyanis a bakok és bikák vére meg az üsző hamva a tisztátalanokra hintve külsőleg tisztává teszi őket,14 mennyivel inkább megtisztítja lelkiismeretünket a holt cselekedetektől Krisztus vére, aki az örök Lélek által saját magát adta tiszta áldozatul az Istennek, hogy az élő Istennek szolgáljunk.15 Ezért ő új szövetség közvetítője. Előbb azonban a régi szövetség korában elkövetett bűnök megváltásáért el kellett szenvednie a halált, hogy a meghívottak elnyerjék az örökké tartó örökséget.16 Ahol ugyanis van végrendelet, előbb bizonyítani kell a végrendelkező halálát,17 hiszen a végrendelet csak halál esetén jogerős; addig, amíg a végrendelkező él, nem érvényes….19 Miután ugyanis Mózes – a törvény előírása szerint – minden rendelkezést felolvasott az egész nép előtt, vette a bakok és borjak vérét a vízzel, majd vörös gyapjúval és izsóppal meghintette magát a könyvet és az egész népet 20 e szavakkal: „Ez annak a szövetségnek a vére, amelyet az Isten veletek kötött.”21 Azután meghintette vérrel a sátort és az összes istentiszteleti edényt is. 22 Sőt a törvény szerint majdnem mindent vérrel tisztítanak meg, és vérontás nélkül nincs bűnbocsánat. 23 A mennyekben levők előképeinek így kellett megtisztulniuk, maguk a mennyeiek azonban ennél kiválóbb áldozatot követeltek.

24 Krisztus ugyanis nem kézzel épített szentélybe lépett, amely a valódinak csak előképe, hanem magába a mennybe, hogy most az Isten színe előtt közbenjárjon értünk….. 27 Amint az ember számára az a rendelkezés, hogy egyszer haljon meg, és utána ítéletben legyen része, 28 úgy Krisztus is egyszer áldozta fel magát, hogy sokak bűnét elvegye. Másodszor nem a bűn miatt jelenik meg, hanem azok üdvözítéséért, akik rá várnak.

2025 11 27 / A Zsidóknak írt levél: fej: 9 : 1-28 v

+ >>> (1-2, 9-10, 12, 18, 25-26 v)

Az ószövetségi áldozat fogyatékossága. 1 Mindenesetre az előző szövetségnek is megvolt a maga istentiszteleti rendje és földi szentélye:2 egy sátor. Ennek első részében ott állt a mécstartó és az asztal, rajta a felajánlott kenyerek. Ezt nevezték szentélynek….. 9 Ez úgy fogható fel, mint utalás a jelen időkre, mert hisz ott olyan ajándékot és áldozatot mutatnak be, amelyek a bemutatót lelkileg nem tehetik tökéletessé;10 tudniillik csak testi szertartások, amelyek ételből, italból és különféle lemosásokból állnak, és kötelező erejük csak az újjárendezés idejéig tart…….

Krisztus áldozata tökéletes. 12 Nem a bakok vagy borjak vérével, hanem saját vérével lépett be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök megváltást szerzett…. 18 Ezért az első szövetséget sem kötötték vér nélkül. 25… Nem azért lépett be, hogy többször áldozza fel magát, mint ahogy a főpap minden évben idegen vérrel belép a legszentebb szentélybe,26 hiszen akkor a világ kezdete óta már többször kellett volna szenvednie. Így azonban az idők végén egyszer s mindenkorra megjelent, hogy áldozatával eltörölje a bűnt….

Lábjegyzetek

Zsid:9:1-10Az ószövetségi szent sátor és később a jeruzsálemi templom két részből állt: a szentélyből és a legszentebből (szentek szentjéből). Az utóbbiba csak a főpap mehetett be évenként egyszer az engesztelés napján, kezében az áldozati vérrel. Ez a korlátozás jelképe volt annak, hogy Krisztus kereszthalála előtt a mennyei szentély nem állt nyitva az emberek előtt.

Zsid:9:11-14A régi áldozat csak külső megtisztulást adott, azaz csak a mózesi törvényben előírt istentiszteletre tette alkalmassá az embert. Krisztus áldozata ellenben magát a kegyelmi valóságot közvetíti, amelynek erejében az ember megtisztul a bűntől, és az Isten fogadott gyermeke lesz. A 14. versben az „örök Lélek” Krisztus isteni természete. Keresztáldozata azért volt végtelen értékű, mert emberségét megszentelte az Istennel való személyes egység.

Zsid:9:16Az új szövetségnek végrendelet jellege van, azért az ember hűtlensége miatt nem veszti hatályát. Viszont érvényéhez szükség volt a végrendelkező halálára. Krisztusban a második isteni személy, a Fiú halt meg emberi természete szerint. Vére pecsételte meg az új szövetséget, mint ahogy Mózes is vérrel pecsételte meg a régi szövetséget (Kiv 24,3köv.).

Zsid:9:23-28Krisztus vére tökéletes megszentelést ad, azért áldozatát nem kell megismételnie. Kereszthalála meghozta a bűnök bocsánatát.

11_11 Creative Commons License 2025.11.26 -1 0 6920

2025 11 26 /  A Kivonulás könyve :fej:  17: 1-16, v

(1-2, 4-8, 10-14, v)   + >>> ( 3, 9, 15-16, v)

A sziklából fakasztott víz.

1Ezután Izrael fiainak egész közössége az Úr útmutatása szerint Szin pusztájában táborról táborra haladt tovább, majd Refidimnél álltak meg. Itt nem volt ivóvíz a nép számára.2 A nép nekitámadt Mózesnek, és így szólt: „Adj nekünk ivóvizet.” Mózes ezt válaszolta: „Miért támadtok engem? Miért kísértitek az Urat?”….

4 Mózes ilyen szavakkal fohászkodott az Úrhoz: „Mit tegyek ezzel a néppel? Kevés híja és megkövez.”5 Az Úr ezt válaszolta Mózesnek: „Haladj a nép előtt, vedd magadhoz Izrael véneit, fogd kezedbe a botodat, amellyel a Nílusra rácsaptál, és menj.6 Én odaállok eléd a sziklára a Hórebnél. Üss rá a sziklára, víz folyik majd belőle, hogy igyék a nép.” Mózes úgy is tett, Izrael véneinek a jelenlétében.7 A helyet Masszának és Meribának nevezte el, mivel Izrael fiai ott zúgolódtak, és kísértették az Urat. Ezt kérdezték ugyanis: „Köztünk van-e az Úr vagy nincs?”

Harc Amalekkel.

8 Közben az amalekiták előrenyomultak, hogy Refidimnél megküzdjenek Izrael fiaival…..10 Józsue úgy tett, ahogy Mózes parancsolta, s kivonult, hogy megütközzék az amalekitákkal. Mózes közben Áronnal és Hurral fölment a domb tetejére.11 Ameddig Mózes a kezét kitárva tartotta, az izraeliták fölényben voltak, de ha leeresztette a kezét, az amalekiták jutottak fölényhez.12 Mózes karja végül is elfáradt. Ezért vettek egy követ, odavitték és ráültették. Áron és Hur pedig a karját tartotta, egyik az egyik oldalon, a másik a másik oldalon. Így a karja napszálltáig kitárva maradt.13 Józsue kardélre hányta az amalekitákat és hadi népüket.14 Ezután az Úr így szólt Mózeshez: „Írd le ezt emlékül egy könyvbe, és közöld Józsuéval, hogy az amalekiták emlékét kitörlöm az ég alól.”… ..

2025 11 26 /  A Kivonulás könyve :fej:  17: 1-16, v

+ >>> ( 3, 9, 15-16, v)

A sziklából fakasztott víz.

3 A nép azonban szomjas volt, azért tovább zúgolódott Mózes ellen: „Miért hoztál ki bennünket Egyiptomból – kérdezték –, talán azért, hogy gyermekeinkkel és állatainkkal együtt szomjan haljunk?”

Harc Amalekkel.

9 Mózes így szólt Józsuéhoz: „Válassz ki magadnak férfiakat, és holnap szállj harcba az amalekitákkal. Én pedig Isten botjával a kezemben kiállok a domb tetejére.” 15 Mózes oltárt épített, és Jahve-Nisszinek nevezte,16 mivel – úgymond – az Úr hadijelvénye a kézben!, az Úr háborút visel Amalek ellen nemzedékről nemzedékre.

Lábjegyzetek

Kiv:17:1 Refidim… völgy a Sínai-hegységben. A Szám 20,1-13 szerint Kádes környékén hasonló csoda történt. A két csodát együtt vagy külön több helyen említi az Ószövetség.

Kiv:17:7 Massza = próbatétel; Meriba = pörlekedés.

Kiv:17:8 Harc az amalekitákkal, akik a Szeir-hegységben laktak. Horma ezen a vidéken lehetett.

Leslie07 Creative Commons License 2025.11.25 -1 0 6919

5.Mózes 10:17.Mert az Úr, a ti Istenetek, Isteneknek Istene, és uraknak Ura; nagy, hatalmas és rettenetes Isten, aki nem személyválogató, sem ajándékot el nem fogad.

Józsué 22:22.Az Istenek Istene az Úr, az Istenek Istene az Úr: ő tudja, és az Izráel is megtudja. Ha pártütésből és ha az Úr ellen való vétekből van ez: ne tartson meg minket e napon!

Zsoltárok 50:1.Asáf zsoltára. Az Istenek Istene, az Úr szól, és hívja a földet a nap keltétől lenyugtáig.

Zsoltárok 82:1.Aszáf zsoltára. Isten áll az Istennek gyülekezetében, ítél az istenek között.6.Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:

Dániel 5:14.És aki felől hallottam, hogy az isteneknek szelleme  van benned, és értelem és tudomány és kiváló bölcseség találtatott te benned?

Dániel 11:36.És a király a maga tetszése szerint cselekszik és felfuvalkodik és felmagasztalja magát minden isten felett, és az Istenek Istene ellen is vakmerőn szól, és szerencsés lesz, mígnem betelik a harag; mert ami elhatároztatott, az végre is hajtatik.

Ki vette a fejébe azt a hazugságot, hogy az Égben csak egy Isten létezik?

Aki azt állítja, hogy csak egy Isten igaz Isten létezik az Égben, az mind a Diabolosztól van.

11_11 Creative Commons License 2025.11.25 -1 0 6918

2025 11 25 / A Kivonulás könyve :fej :20 :1-26 v

(1-3, 5-7, 10, 18-20, 24-26,v) +>>> (4, 9, 11-17, 21-23. v)

A tízparancsolat.

1 Az Úr ezeket jelentette ki: 2„Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.3 Senki mást ne tekints Istennek, csak engem….

5 Ne borulj le ilyen képek előtt, és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon.6  De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek és megtartják parancsaimat.7 Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki a nevét hiába veszi.8 Gondolj a szombatra és szenteld meg…..10 A hetedik nap azonban az Úrnak, a te Istenednek a pihenő napja, ezért semmiféle munkát nem szabad végezned, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek….18 Az egész nép hallotta a mennydörgést, a villámlást, a harsonazengést, és látta a füstölgő hegyet. A nép félt, remegett és távol maradt.19 Így szóltak Mózeshez: „Te beszélj hozzánk és meghallgatunk. Isten ne szóljon hozzánk, nehogy meghaljunk.”20 Mózes így felelt a népnek: „Ne féljetek! Isten azért jött, hogy próbára tegyen, és felébressze bennetek az iránta való félelmet, s így elkerüljétek a bűnt.”…..

2. A SZÖVETSÉG KÖNYVE

Az oltár törvénye…..

…24 Földből építs nekem oltárt, azon mutasd be az égőáldozatot és a közösségi áldozatot, amelyeket juhaidból és szarvasmarháidból hozol. Eljövök hozzád, és megáldalak minden helyen, amelyet kiválasztok, hogy nevemről megemlékezzenek.25 Ha kőből építesz oltárt, ne építsd faragott kövekből. Ha megdolgozod vésővel, közönségessé válik.26 Az oltárhoz ne gyere fel lépcsőkön, nehogy meztelenséged látható legyen.

2025 11 25 / A Kivonulás könyve :fej :20 :1-26 v

+>>>  (4, 9, 11-17, 21-23. v)

A tízparancsolat.

4 Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt…. 9 Hat napig dolgozzál, és végezd minden munkádat…. 11 Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napon azonban megpihent. Az Úr a hetedik napot megáldotta és megszentelte. 12 Tiszteld apádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked. 13 Ne ölj.14 Ne törj házasságot.15Ne lopj.16Ne tégy hamis tanúságot embertársad ellen. 17 Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem …szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé.” 21 A nép távol állott, Mózes azonban bement a sötét felhőbe, ahol Isten volt.

2. A SZÖVETSÉG KÖNYVE

Az oltár törvénye. 22 Az Úr így szólt Mózeshez: „Közöld Izrael fiaival: Magatok láttátok, hogy az égből beszéltem hozzátok. 23 Ezért ne csináljatok mellettem még ezüstisteneket, és ne készítsetek magatoknak aranyisteneket….

Lábjegyzetek

Kiv:20:1 A tíz szó vagy tíz parancs két változatban maradt meg: az itteni és a MTörv 5,6-21. Tartalmilag átfogja az egész vallási és erkölcsi életet, hiszen az ember alapvető kötelességeit fejezi ki Isten és embertársai iránt, azért Krisztus is hivatkozik rá.

Kiv:20:8 A szombat, a „szabbat” = pihenni, nyugodni szóból származik. A hetedik nap megszentelése régi hagyomány, de a fogság idején a törvénynek új jelentősége lett. A szombat megtartása ismertető jel, és a nép összekötő kapcsa volt.

Kiv:20:22 A szövetség könyve: ide illesztették be, mivel valójában a tízparancsolatot fejti ki. A Szövetség könyvének nevezett törvénygyűjtemény (20,22-23,33) a Kiv 24,7 alapján kapta a nevét: Mózes vette a szövetség könyvét és felolvasta a nép előtt. A gyűjtemény különböző fajtájú (vallási, szociális) és formájú törvényeket tartalmaz. Nem ismeri a királyt, a hivatalos bírákat és a papságot. A királyságot megelőző időszakra utal, de feltételezi a letelepedett életmódot, a földművelést és a nagy, jószágokon alapuló gazdaságot. Ezért magját a királyságot megelőző korból vagy a kora királyság időszakából (9 – 8. sz.) eredeztetik. Találhatók benne későbbi eredetű törvények, illetve feldolgozás és továbbírás nyomai is. A törvénygyűjteményt a Sínai szövetségkötéssel az a meggyőződés hozta összefüggésbe, hogy Izrael jogszolgáltatása, amely Isten népe erkölcsi, szociális, társadalmi és vallási életét szabályozza, alárendelt Isten szövetségkötő akaratának, és abból is ered.

Kiv:20:24 Itt még több istentiszteleti helyet emleget. A MTörv 12,11 csak egyet ismer el.

Kiv:20:26 Aki az áldozatot bemutatta, egyiptomi rítus szerint egyszerű kötényt viselt. Innen a veszély, hogy meztelensége botrányt kelt.

Előzmény: 11_11 (6916)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!