Keresés

Részletes keresés

Ilhilla Creative Commons License 2 napja 0 0 531

vanda62 Creative Commons License 2 napja 0 0 530

Pedig a Jelenést nagyon sokra tartom, szerintem a könnyű zene egyik kiemelkedő alkotása, zenei tartalma, szövege is nagyon míves. Egy igazán jó énekes nagyon értékes produkciót tudna belőle létrehozni. Mondjuk az állami tévében Caramel valószínűleg most persona non grata. 

Előzmény: schanc (529)
schanc Creative Commons License 2 napja 0 0 529

Nem, Carameltől a Lélekdonort és a Szállok a dallal-t dobták eddig be a műsorba.

Előzmény: vanda62 (528)
vanda62 Creative Commons License 2 napja 0 0 528

Elérkeztünk az utolsó húsz év slágereihez.

https://hirado.hu/kultura/cikk/2026/01/05/a-2000-es-evek-legjavaval-zarul-a-csinaljuk-a-fesztivalt-valogato-forduloja No ezek az Autó a szerpentinen és az Elég volton  kívül nem azok, amik nekem tetszettek. Nem tudom, hogy a Jelenés volt már valaha?

vanda62 Creative Commons License 2 napja 0 0 527

Az Esküvő jó, a zenéje, szövege is szatíra, nagyon ismert, sokan szeretik. Emlékszem volt olyan ismerősöm, aki az első sorral és az ünnepi öltönye képével tette közzé a Facebookon, hogy megnősül :-) 

Nem jön álom a szememre pedig egy súlytalan semmi. Szerintem.

Előzmény: Ilhilla (526)
Ilhilla Creative Commons License 2 napja 0 0 526

Tartották magukat a "slágert keresünk" szlogenhez. Azt gondolom, az Esküvő és a Nem jön álom a szememre közül utóbbit lehet slágernek tekinteni, az Esküvőt nem. 

Előzmény: Mazsola0070 (525)
Mazsola0070 Creative Commons License 2 napja 0 0 525

A legdurvábban az Esküvő című számot pontozták le, szerintem az évad legalacsonyabb zsűripontszámát (30-at) kapta Korda-Balázs egy-egy 7-esével (mert hogy szerintük az nem igaz, hogy a házasságok sok esetben kihűlnek, unalomba fulladnak, jobb esetben a szerelem szeretetté nemesül, ahogy mondani szokták) , Bereczky és Janza pedig 8-at adtak rá (nem tudom, hogy nem értették meg a dal szövegét, vagy nem akarták megérteni)....

Úgy tűnik itt Dobrády 12 egy tucat tingli-tanglija kell, simán megkapta a 40-es zsűrimaximumot és a zsűri (még a menni is elég korlátozottan tudó 87 éves Korda is) úgy őrjöngött rá, mintha tizenévesek lennének..... 

Előzmény: shadoe (524)
shadoe Creative Commons License 3 napja 0 1 524

Nekem herótom van a Nem jön álom a szememre c. szerzeménytől, ki is hagytam, akárcsak az Álomhajót. 

A többi 8 előadást megnéztem, Ákos durván lepontozták, akár a KFT-t múlt héten, abszolút méltatlan volt, ahogy a másik 31 pontossal egy ligában küzdött.

Patocska Olivér is eléggé periférián mozgó előadó, a Dal c. műsor minden évben tökig van a szerzeményeivel, ott jópofizik meg próbál vicces lenni a kamera előtt a riportok során, de maradandó nemigen lesz abból, amivel kiáll, a rádiók pedig egy dalát se kezdik el játszani sose.

Előzmény: schanc (521)
vanda62 Creative Commons License 3 napja 0 0 523

Na most látom, Patocska Olivér:-(

vanda62 Creative Commons License 3 napja 0 0 522

Már nem is emlékszem, hogy ki volt.az elkövető, de a hangja és kifejező ereje is teljesen méltatlan volt a dalhoz, hamis, volt, erőtlen, vacak. Erről a dal nem tehet, de a zsűri, a nézők is mindig értékelik az előadást is. Egyáltalán nem.mindegy, hogy ki adja elő a dalt, és hogyan. 

schanc Creative Commons License 3 napja 0 0 521

Vagy esetleg itt utólag is jól lehet követni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csin%C3%A1ljuk_a_fesztiv%C3%A1lt!_(tizenegyedik_%C3%A9vad)

A Nem jön álom a szememre tényleg akkora fantasztikus dal? Nekem abszolút limonádénak tűnik, de megkapta ugyanúgy a 40-et a zsűritől, mint a Hajnali szél.

Amúgy a zsűriből Bereczki volt egyedül nem szívbajos lepontozni Tóth Gabit :)

Érdekes még, hogy az Ákos-dalt is inkább lepontozták, pedig az az életművének kb. 5 legjobbja között van.

Előzmény: Ilhilla (520)
Ilhilla Creative Commons License 4 napja 0 0 520

Nem mondják egyenként, hogy melyik zsűritag hány pontot adott, de a képernyő jobb oldali részén lévő táblán néhány pillanatra látható ki, hány pontot adott a produkcióra és az mennyit tett ki összesen. Gyorsan "elkapják" a képet, ezért nagyon kell figyelni. 

Előzmény: shadoe (519)
shadoe Creative Commons License 4 napja 0 0 519

Az mindenféleképp visszalépés a műsor történetében, hogy az idei évadban ráénekel a zsűri a dalokra, és ezt mutatják (engem is zavar), de azt sem tartom korrektnek, hogy nem mutatják meg a végén a zsűri pontszámait egyenként (ezt pedig kicsit sunyi megoldásnak érzem). Nem is szoktam megvárni a végeredményt, a 10. dal után kikapcsolom, bár most a 10. dal pont nem érdekelt, csak a 9.-ig bírtam.

Ilhilla Creative Commons License 4 napja 0 0 518

Emlékeim szerint nem volt így, de nem is "produkálták" ennyire magukat. Igaz, mindig sok volt a felesleges "duma", de legalább nem énekeltek bele a produkciókba. 

Előzmény: derek (517)
derek Creative Commons License 4 napja 0 1 517

Az , hogy a zsűri mikrofonját bekapcsolva hagyják a produkciók alatt idei találmány vagy már a korábbi évadokban is így volt? Mert rohadtul zavaró és idegesítő!

vanda62 Creative Commons License 4 napja 0 0 516

Nem tudom. Szerintem nem való oda, nagyon "színész". Biztos vagyok benne, hogy Charlie szerepébe nagyon bele tudta élni magát, mert Charliet minden magyar ismeri, szereti, mindenkinek sokat jelent. De a sztárban sztárban időnként annyira idegen feladatokat is kapna, amibe semmilyen körülmények között nem tudná beleélni magát. Ott vannak pl. a szoknyaszerepek. Biztos, hogy el tudná játszani Janis Joplint, vagy akár Kovács Katit. De most mit kezdene Baricz Britney Spears, vagy Dua Lipa szerepével? 

Előzmény: Ilhilla (515)
Ilhilla Creative Commons License 4 napja 0 0 515

Nem tudom, Baricz volt-e már a Sztárban sztár c. műsorban, szerintem ott lenne a helye! ...és mennyivel jobban, fiatalosabban nézett ki most, mint azzal a "pópaszerű" szakállal. Igaz, még fiatal, de az a szakáll dobott rajta 15 évet. 

Előzmény: vanda62 (513)
vanda62 Creative Commons License 4 napja 0 0 514

Én talán egyszer próbáltam megnézni a teljes adást, de csak pár percig sikerült, csak a dalokat tudom elviselni, azt se mindet. Évek óta úgy nézem, hogy a dalokat visszanézem a műsor you tube csatornáján. Azt se szoktam tudni, hogy ki jutott tovább, ha újra előkerül a egy dal, ami tetszett, akkor örülök neki.:-) 

Előzmény: schanc (512)
vanda62 Creative Commons License 4 napja 0 0 513

Igazad van, Pély Barna helyett a Thália Színház egy fiatal művésze énekelte a Keserű mézet. Sajnos ehhez a dalhoz a fiatal Pély hanganyaga és énektechnikája kell, az ifjú szinész kevés volt hozzá. 

Nagyon sajnáltam Galambos Dorinát, jó volt a dal a Dél-Amerika, az élő zenekar, Dornia éneklése, és a magyar állami tévében nem volt egy hangmérnök, aki ezt élvezhető és hallgatható módon össze tudta keverni. 

Tetszett Kardos-Horváth és az Esküvő. Főleg a dal, de az előadás is jó volt. 

A legjobban Baricz tetszett és a Hajnali szél. Baricz teljesen színészi módon oldotta meg a feladatot. Olyan volt, mintha azt képzelte volna, hogy ez Charlie életrajzi színdarab, vagy film, és neki el kell játszani Charliet. Pontosabban azt, amitől Charlie, Charlie. Nagyszerűen sikerült neki. Remélem egyszer lesz Charlie film, és abban Baricz lesz a címszereplő. 

Két előadást nem láttam, sem Tóthot, sem Palcsót nem vagyok hajlandó nézni, még két percig sem

Előzmény: shadoe (509)
schanc Creative Commons License 4 napja 0 1 512

Én csak két részletet kerestem vissza az adásból, mert bár zenei mélypontként emlegetik a 90-es éveket, nekem volt két "szívem csücske"-dal a felhozatalban, az Álomhajó és a Fújja el a szél (jöhetnek a kövek :))

Az Álomhajóban Iza nekem nagyon nem tetszett, a Crystal-dalt viszont Márkóék szerintem egész jól megcsinálták, nagyon jó szólamokat találtak ki rá.

Rókusfalvy Lilire szavak nincsenek, én nem tudom, ez a nő hogyan lehet képernyőn. Se nem természetes, se nem vicces, se nem szép, se nem stílusos... Lehet, Janza Katától tanul, mert ő is egy manírkirálynő.

Bereczki meg sokat öregedett, hát ez van :)

Én a TNT-dalon leakadtam azért, hogy ennyire elöl jutott tovább.

Előzmény: Mazsola0070 (511)
Mazsola0070 Creative Commons License 4 napja 0 1 511

Őszintén szólva nekem a zsűri és a két műsorvezető (különösen a túlmozgásos "nagyon sok" Rókusfalvy lány) rohadt idegesítő, már-már nézhetetlenné teszik a műsort.

Gondolom rendezői koncepció (ugyanis ha nem az lenne, egyszerűen lekevernék a dalok előadása alatt a mikrofonjukat és nem őket mutatnák indokolatlan mennyiségben), de én tiszteletlenségnek érzem az előadókkal és a nézőkkel szemben is, hogy a zsűri (különösen Balázs és Janza érez erre kényszert, de az is lehet, hogy ki van adva nekik, nem tudom) folyamatosan ráóbégat az aktuális előadásra. (Azt nem mondanám, hogy együtt énekelnek az aktuális előadóval, mert az szerintem nem ilyen.)

Biztosan sokaknak ez remek poén, én nem érzem annak.

A másik, ahogy a 87 éves Korda és a 74 éves Balázs folyamatosan azt demonstrálják, hogy ők mekkora hajde nagy lángoló szerelemben élnek 40 valahány év házasság után is.

Biztosan a mai napig lángoló szerelem van köztük, imádják egymást, nem erről van szó, de miért kell ezt mindíg látványosan demonstrálni a külvilág felé? Enélkül nem tudják szeretni egymást?

És hogy jön ez az itteni szerepükhöz? Pl. miért kell egy eléggé találó szövegű dalt (amely a cukormázas habos-babos "álomesküvőket" karikírozta) durván lepontozni amiatt, mert hogy szerintük a hatalmas lángoló szerelem sosem múlik el?  

Ilhilla Creative Commons License 4 napja 0 0 510

Én nem voltam elájulva ettől az adástól, a zsűri idegesített a nagy rajongásával és a dalok sem voltam túlságosan kedvemre valók, ehhez hozzájárultak az elóadók is. 

Mivel a dalok nem kötötték le annyira a figyelmemet, volt időm és lehetőségem a külsőségekre is figyelni: 

- Széles Iza legalább annyit hízott, mint amennyit dr. BRS lefogyott, mindkettőt alig ismertem meg. A semmilyen kis dalocskából azért kihozták, amit lehetett.

- Betty és Feri sokat öregedett és visszahízta majdnem az összes leadott kilóját, pedig igen szépen lefogytak pár évvel ezelőtt. Ráadásul Betty nemcsak a csillagokat, de Ferit is leénekelte. Nem is értem, hogyan lehetett második a Megában. 

- Gabi haja sokat "nőtt" a Megasztár óta (:D), de a homloka nagyon "felcsúszott", érthetetlen, miért nem fésültet magának valami frufrut. A dalt nem ismertem, nekem nagyon úgy tűnt, le akarták koppitani Demjén dalát, de nem sikerült, hétköznapi és közhelyes.. Anno a filmet nem láttam, de nem is nézném meg. 

- Palcsó Tomi hangja elég gyengécske volt, szerencséjére az egyik legjobb dalt kapta. 

- Arany Tmi -akit korábban kiátkoztak az X faktorból- igenis tud énekelni és tánconi, aranyos volt, Márkóval együtt.

- Dorina és Olivér még a végén megtanul rendesen és jól énekelni. 

- a két általam nem ismert előadó srác felejtős volt. 

shadoe Creative Commons License 5 napja 0 0 509

Nagyon tartottam ettől az adástól. Amikor az elején beharangozták, hogy "na most bulizunk", meg szó esett az akkori fiú- és lánybandákról, akkor már úgy voltam vele, na mondom, ezt kapcsolhatom is ki az első percben, feltartózhatatlanul jön a Kozsó-istálló, a Picasso Branch-színvonalú zenék.

A nem túl erős kezdés után viszont hallottam 3-4 olyan komoly dalt egymást után, hogy maradtam a tévé előtt, és nem bántam meg. Le a kalappal a szerkesztők előtt, hogy ebből a borzalmas évtizedből ilyen szinten össze tudták válogatni az értékesebb és komolyabb dalokat. Nem lehetett könnyű.

Az előadások nagy része rendben volt, kivéve a United dalt hozó "énekest", mert én ilyen borzalmas előadást még ebben a szériában nem hallottam, sőt komolyan kételkedem, hogy egyáltalán énekes ment -e fel a színpadra. Korda és Bereczki Zoltán arcára rá volt írva, hogy kb. annyira szenvednek az előadástól, mint én... Egy megasztár vagy X-Faktor válogatón úgy vágták volna ki ezt az énekest ezzel a teljesítménnyel, hogy abban nem lett volna köszönet.

szuszetti Creative Commons License 2026.01.01 0 1 508

A kilencvenes években vonultak be a kortársaim, és ha himnuszuk nem is volt a dal, discokban az épp bevonulók-leszerelők cukkolására rendre felhangzott, szóval, épp nem tévedett nagyon az AI :) Persze csak a ballaga_katona sor, nem volt ott az amúgy szép mögöttes mondandó...

És, jól értettük, eredetileg FELE volt a lány :)
Tizenhat még nem volt a legényke,
Mikor azt, az ukászt kapta, hogy védje,
A királyát, s fele lányát, óó. (R-GO oldal)

BÚÉK mindenkinek :)

Előzmény: Ilhilla (494)
vanda62 Creative Commons License 2026.01.01 -1 0 507

Mi szerencsére kertes részen lakunk, szerencsére egyik szomszédunk se csinált zajt, mindenhol van kutya, cica, sok helyen tartanak baromfit. A környékbeli utcákból pedig nem nagyon hallatszott ide. A cica hallotta egyedül, úgyhogy ő elbújt a takaróm alatt. 

Igen, régen a tánc zene nagyon fülbemászó volt, és igyekeztek jól memorizálható, énekelhető szövegeket írni. Olyan sokat hallgattuk őket, hogy jól eltárolta őket az ember memóriája. Abban az időben még kiadták a táncdalok kottáját, az ügyesebbek el tudták énekelni, vagy el tudták játszani gitáron, zongorán. Nekem is volt barátnőm, aki tanult gitározni és megvolt neki egy csomó divatos sláger kottája. 

Előzmény: Ilhilla (506)
Ilhilla Creative Commons License 2026.01.01 -1 0 506

Én az éjjel lepődtem meg nagyon a "memóriámon"! Éjfél után (a szemem elfáradt) már nem tudtam nézni sem a tévét, sem a net-et. Az "öregemmel" Szilvesztereztem, de neki sem volt kedve tovább "bulizni", megittuk a kölyökpezsgőt és elmentünk a tollasbálba. 

Gondoltam elalvás előtt hallgatok valami zenét a rádióban, mert a "tüzijátékháború" nem akart szűnni a környékünkön, aludni nem lehetett. Természetesen csak tuc-tuc, vagy csim-bumm, vagy macskazene volt és a Kossuth Rádiónál kötöttem ki. Arra nem emlékszem, mikor hallgattam ezt az adót utoljára. 

Könnyűzenei válogatást adtak reggelig, de én szerencsére 2 óra körül elaludtam. 

Na és a lényeg: a 60-as, 70-es évek zenéiből válogattak és elcsodálkoztam magamon, hogy szinte szóról szóra emlékeztem pl. Korda, Kovács Kati, Harangzó Teri és Zalatnay dalaira, amelyeket azóta sem hallottam, viszont előtte napi szinten többször is, mert nálunk állandóan szólt a rádió anno.

Előzmény: vanda62 (505)
vanda62 Creative Commons License 2025.12.31 -1 0 505

Köszönöm a kitűnő elemzést. Valóban én is úgy érzem, hogy a popzene elvesztette a korábbi 1960-1995-ig tartó aranykor színvonalát. Nagyon ritkán hallok külföldi zenéket, és még ritkább az, ami tetszik. Megváltozott a mód is, ahogy a zene eljut az emberekhez. Szerintem ma már az on line formák és az élő koncert a fő platform. Emiatt nagyon szétaprózott a piac. Egyszer mondtam, hogy pl. Taylor Swift nevét, arcát ismerem, de nem tudnék hozzá zenét kötni. Valahogy olyan súlytalan, jelentéktelen, technikailag, elektronikusan felturbózott, összerakott szórakoztató semmiségeket hallok, ha véletlenül hallok. Ma már nincsenek olyan bravúr számok. Egy kortárs szerző, Dinnyés Daniel mondta, hogy olyan darabot szeretett volna, amiben minden hangszercsoportnak jut "egy kis terpesz, nagy szóló." A könnyűzenében a régi nagy bravúros hangszerszólók helyét átvette az elektronika. Ha az ember meghallgat egy régi Generál felvételt, egyszerűen nem hiszi el, mennyire gazdag, virtuóz ének és hangszerszólók  voltak benne. Gyerekkoromban az első könnyűzenei lemez, amit megvettem,a Nem tudom a neved volt. Ma szerintem nincs olyan billentyűs, aki egyáltalán értelmezni tudná a kottáját, nemhogy lejátszani a benne lévő virtuóz szólót. Nekem pl. nagyon hiányzik a virtuóz hangszerjáték a mai könnyűzenéből. 

Előzmény: shadoe (504)
shadoe Creative Commons License 2025.12.31 -1 0 504

Érdekes dolog ez a memória, mert 1980-2000 között évre pontosan meg tudom mondani, melyik dal mikor volt sláger, de 2000 után minden összemosódik és keveredik.

Hogy Rihanna, Lady GaGa vagy Katy Perry adott slágere mikori, már meg nem tudnám mondani. De ezzel együtt ennyivel is süllyedt a nemzetközi könnyűzene színvonala is 40-50 év alatt, ma szinte már csak feldolgozásokból élnek pont a 80-as, 90-es évekből.

Nagyon érdekes, amit írsz a magnós rádiókról, mert új, trendi külföldi zenét tényleg más hullámsávokon lehetett hallani először, mint ahol a Petőfi, Kossuth és az akkori 3. műsor (mai nevén Bartók Rádió) szólt. Sokan a Szabad Európa vagy BBC adásaiból voltak képben az új zenékkel, a rövidhullámú sávokról.

Borzalmas ebbe belegondolni, de 40-50 év alatt se változott a helyzet! A mai magyar országos rádiók nagyon kevés új külföldi, trendi zenét játszanak, sőt meg sem ismerhetőek ebből az országból azok a zenék, amik külföldön tényleg népszerűek. (Tisztelet a kivételnek, néhány helyi adó és online rádiók, de itt most a hagyományos rádiókészülékekről írok.)

Máshova is beírtam, itt is aktuális, az, hogy a közmédia két olyan országos könnyűzenei rádióval áll ki, amelyik kizárólag magyar zenét hajlandó játszani, és abból az egyik mulatós, ez mindent elmond a mai állapotokról. Nem változott itt semmi, 40 éve ugyanez volt a helyzet, ahogy te is írtad, David Bowie, az angol újhullámosok szinte csak külföldi adón ment (ha pedig magyar rádión mégis, akkor nagyon nagy késésekkel, és erősen megszelektálva, mint ma...), idehaza meg jutott nekünk a Modern Hungária.

Előzmény: vanda62 (500)
vanda62 Creative Commons License 2025.12.31 -2 1 503

El van nézve :-) Ugorjunk! 

Én sose szerettem a bulizós zenéket, igaz soha nem is jártam buliba. Rengeteget tanultam mindig, utána jött a gyerek, a munka, a munka melletti tanulás, a házépítés. Másra kellett az idő. 

Megváltozik az ember ízlése. Én hatalmas LGT rajongó voltam, nagyon szerettem, de most nem tudnám végig hallgatni egyetlen lemezüket sem. Egyik másik kor zenéje, én is egy másik korban vagyok, és annyira meg nem jó, hogy az évtizedek távolából meg tudjon szólítani. Van, ami közel 400 év távolából is, de ők már negyven évéből sem. 

Nagyon érdekes, hogy a dzsesszt én gyerekkoromtól szeretem, egykori ötödikes énektanárnőmnek és egyben osztályfőnökömnek köszönhetően. Minden hónapban hűségesen elmegyek a dzsesszklubba, meghallgatom a koncertet. A rádióban azonban nagyon ritkán szoktam hallgatni. Sokat hallgatok zenét, de csak a Bartók rádióban.

Előzmény: Ilhilla (502)
Ilhilla Creative Commons License 2025.12.31 -2 1 502

Be kell vallanom: akkoriban én kedveltem Szikora zenéjét (ami semmivel sem rosszabb, mint az akkori kortársai zenéje), újat, frisset hozott és máig megvan az összes R-Go kazettám és én úgy emlékszem, nem létezett házibuli ahol ne hallgattuk volna ezt a dalt is. 

Lehet, hogy "fura" ízlésem volt, ma már nem szeretem Szikorát, mint embert, nem tudok vele egy nézeten lenni, de a dalok a fiatalságomat idézik, ezért nem is tudom azokat "megtagadni"!

Legalább Te nézd el nekem ezt a tévedést a 90-es évekkel kapcsolatban, hiszen EBBEN A KORBAN már felejt az ember és nem emlékezhet mindenre pontosan! :-)

Előzmény: vanda62 (500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!