az egy tény, hogy az utóbbi három évben kifejezetten sok előzés volt, ezek persze a pálya bizonyos pontjain, és változó körülmények között, de Monacóban, Szingapúrban ilyen esetekben sincs sok akció.
szerintem nem, az ilyenfajta nem, mert ez nem lazaság, hanem egy nárcisztikus viselkedési minta. magát a pilóta fölé helyezi azzal, hogy lekicsinylő gesztussal illeti. legalábbis a hajborzolás olyan apa-fia dolog, de ezek felnőtt emberek, látszik is rajtuk, hogy kelletlenül viselik el ezt a dolgot.
Formula 1 will visit Portimao again in 2027 and 2028, as Zandvoort exits the calendar
Ben Vinel | Published: Dec 16, 2025, 10:00 AM | Autosport
Algarve International Circuit will return to the Formula 1 calendar for the 2027 and 2028 seasons.
Located near Portimao in southern Portugal, the track will take Zandvoort’s spot as the Dutch circuit exits after just a six-year stint.
Algarve previously hosted F1 on two occasions, in the COVID-affected 2020 and 2021 campaigns. Both races were won by Mercedes’ Lewis Hamilton – with team-mate Valtteri Bottas and Red Bull’s Max Verstappen making up the podium, but not every time in that order.
Pillanat, te most azt magyarázod, hogy Cunoda miért volt szabalytalan? De hát az egész onnan indult, hogy ha Cunoda szabályos lett volna, akkor miért lett volna Lando előnyszerzése szabálytalan :D
Egyebkent ha teljesen a szivemre teszem a kezem, akkor nekem ez az egesz sztori nem ert volna meg vizsgalatot sem. Nekem teljesen belefer ez az egesz az autoversenyzes keretei koze. Csak azert szoroztem, mert az utobbi idoben elkezdtek ezt a mericskelest a versenybirok, meg a helyzetek atommagnal is kisebb reszleteire bontasat es elemzeset mindennek, amivel nem ertek egyet. Lassan oda jutunk, hogy Akhilleusz tenyleg nem tudja utolerni soha a teknosbekat (a derivalas ugyebar…).
Csakhogy Yuki még akkor is (újra!) elkezdett (még jobban) balra húzni, mikor Lando már közvetlenül mögötte volt; ekkor még volt mellette annyi hely, hogy a Mekinek az orrkúpja is vonalon belül volt (és épp elslisszolhatott volna így a RB mellett), de mire teljesen egymás mellé értek, már épp csak a jobb kerekei fértek volna el a 'rendes' pályán. Kockázd ki!
Szerintem ezt nem tartották már szabályosnak, és emiatt húzta kicsit még balra a Lando is a gépet, ami valóban picit többre sikerült az elméletileg szükségesnél, de ugye nem tudhatta, Yuki mit akar (ill. mer meg)csinálni... Mire pedig fölmér(het)te, hogy 'ja, ok, azért nem tolta fullba' a kretént', addigra már előtte volt.
"az meg csak előny már, hogy eddig mögötte volt, most meg előtte van"
Hogyne. De mi volt benne a 'jogosulatlan'? :O
Kivédett egy (lehetcséges) problémás helyzetet (elég, ha összeérnek a kerekek/szárnyvégek, ugyi), eközben és emiatt minimálisan túlment a pályahatárokon, amivel semmilyen plusz előnyt nem szerzett ahhoz képest, mint ha a jobb kerekek a vonalon maradnak. Sőt, ha nagyon aprítjuk a szőröket, akkor inkább vesztett vele, mert kb. 3 cm-rel hosszabb utat kellett megtennie! :)
Továbbá önmagában az, hogy lemegy valaki a pályáról, pláne egyenesben, senki által nem befolyásolva(!*), nem jelent azonnali büntetést, ugyi? Max. ha ezt sokszor teszi meg, és ugye tipikusan a kanyarokat belül lerövidítve...
*Nyilván 'jogosulatlan előnyszerzés' lenne egyenesben is, ha mondgyuk a pitstop miatt visszaesett élmenő egy keskeny pályán az egymást előzgetni próbáló, a pályát elfoglaló sereghajtók mellett azok mamájáról morfondírozva padlógázzal elrongyol a leállósávon, de a szóban forgó eset nem ilyen vót. (Remélem, szerinted se...)
Mert összefügg, kettő irányváltás engedélyezett, a harmadik mozgás már szabálytalan volt..amennyiben az nincs Norris simán elmegy mellette, ezért van összefüggés.
De ha megesszük a harmadikat is, azaz engedjük hogy Tsunoda menjen balra, akkor is megelőzi Norris, csak akkor jobbról...ekkor szedte egyenesbe Tsunoda az autóját, majd rögtön látta hogy Norris a bal oldalt választotta és ezért megint balra ment.
Ez tök egyszerű, szabálytalan eszközökkel próbálta blokkolni Norris támadását. A szabályok szerint Tsunoda ott sem volt, ...ennyi erővel lekörözött versenyző is blokkolhatna.
-
A másik kérdés amit én teszek fel, hogy mi is a cél? ..azért azt el kell döntenie az embernek hogy mit is akar látni. Elvárjuk az FIA-tól hogy hülyét csináljon magából hogy aztán kiröhöghessük hogy hülye? Én személy szerint azt akarom látni, hogy a szabálytalanság kifizetődő a sportban? Akár mert ütköznek, akár mert Tsunoda még egy kört nyer Verstappen-nek, melyik fér bele?
Mert ha bármelyik elfogadható akkor ne legyen kétség, hogy ez a szituáció legközelebb még elfogadottabb lesz, és az ütközés is közelebb lép valid opcióként a következő hasonló csatában. Ja, és mi tesszük azzá...
-
Mivel tudom, hogy értelmes vitapartner vagy, részleteiben az álláspontod: Norris elhagyta a pályát, mivel ez egy egyenes nyilván nem szerzett előnyt, DEpozíciót nyert, és a pályán kívül szerzett pozíció nem szabályos...de azt a pozíciót viszont Tsunoda szabálytalan módon védte. Amennyiben döntened kellene, nyilván van egy ok-okozati összefüggés. időrendiség, mi az akció és mi a reakció. Oké mindent látsz, mi a jó döntés?
Visszaadatod Norris-l a helyet, majd Tsunoda-t megbünteted 5-10másodperccel? Akkor mégis Tsunoda szabálytalanságát támogatod...hiszen A Red Bull pont leszrja Tsunoda büntetését (meg egyébként Tsunoda-t úgy ahogy van), Tsunoda mögött Norris bukja az időt majd újra próbálkozik, ami vagy sikerül vagy nem...akár jöhet még egy blokkolás is, Tsunoda kizárják?...egész következő szezonban tartalékos versenyző lesz, a döntésed hatása totál kiszámíthatatlan.
Esetleg dönthetsz úgy hogy mindkettőnek adsz időbüntetést, Tsunoda nyilván súlytalan, tehát szintén csak Norris-t bünteted, ami megint csak a szabálytalan módszert támogatja, mivel időnyereséget jelent, de akár világbajnoki címet is a Red Bull-nak.
-
A saját döntésem ugyan az lenne, ami történt, azaz nem támogatom ezt a versenyzési stílust, illetve leballagok a Red Bull-hoz, hogy a következő ilyen húzásért, amikor az egyéni bajnokságban nem érintett versenyzővel akár szabálytalan módon is akadályozom a bajnoki riválist, az 3 futamos eltíltást hoz magával amit átvisznek a következő szezonra. ...és ha már ott vagyok, szót ejtenék arról hogy mennyire használ az F1-nek az amit a Red Bull a második számú versenyzőivel csinál. A szezon közepén, vagy akár két verseny után kidobált fiatal versenyzőkről, és a versenyzés tisztaságáról csapaton belül.
Ez az ertelmezes azt feltelezi, hogy Cunoda nem tudott volna szabalyosan vedekezni, ugy hogy Norris ne tudta volna szabalyosan megelozni. A ket esemeny viszont egymastol fuggetlenul is elofordulhat. Ezert kellett kulon vizsgalni. En azzal nem ertek egyet, hogy a ketto kozott van osszefugges. Te ezt egyertelmunek veszed, ami szived joga. Agree to disagree. Ennyi a sztori.