Na itten vagyok na. Korcula városon kívül nincs hasonló látnivaló, a többi városka max átutazóban lehet érdkes. Blátóban is van egy pár szép utca és tér, Vela Luka-i parti sétány pedig egy vacsora után bejárható, oszt kész.
És persze rengeteg strand, ahova egy szép napos téli napon érdemes lehet lemenni, csak úgy pihenni.
De arra számíts, hogy kihalt lesz a sziget, mindenki a családdal van, sok étterem zárva, és úgy mint itthon korán sötétedik, úgyhogy kirándulás után is el kell valamivel tölteni az időt. Javaslom a pince látogatásokat, bor és oliva kóstolást.
Át lehet esetleg még menni Hvarra, Stonra, de Dubrovnik sőt Montenegró is viszonylag elérhető onnan.
Több mint tíz éve nem frissítettem a honlapomat, de találsz rajta sok infót:
Megjegyzem, hogy tenger felé kilátás csaknem mindenhol van kisebb-nagyobb, ám az igazi látványosság maga Korcula város, a közelében olyan magaslatokkal, amelyek rálátást biztosítanak. Mint pl. itt: https://maps.app.goo.gl/6wrjQLoNM6dgKkF17
A képen látható "városi" kikötőbe érkeznek a személyszállító hajók és a vízitaxik Orebicből, ha nem akartok kompozni.
Nos mi Bosznián át szoktunk menni. Úgy még inkább hasznos, hogy végig a bosnyák határig pályán mehetünk. Ráadásul az M6-os és az A5-ös is gyér forgalmú út az M7-hez képet. Berakom a tempomatot 140-re és csak 1-1 pisiszünetre kell megállni. :)
Akartam írni róla, hogy családi program miatt el kellett menjek Rijekába/Fiumébe. Régóta birizgálta a csőröm ez az új pálya és bevállaltam. Pécsről mentem, szóval masszív kerülő volt, viszont végig pálya volt. Számomra nagy nyugalmat adott, hogy csak nyomni kellett és nem figyelni itthon és a horvátoknál a sok hülye 30/50/70/90-es táblát. Az én kocsimban lévő navi Mohács alatt meghülyült, majdnem Eszékig. Maga az út az A5/A3 csatlakozásig nyugis volt, alig-alig autó, utána az A3-as Zágrábig nyüzsisebb, több kamion, de még ez is simán kibírható. Kedvencem mikor román kamion 92-vel előzte a 91-gyel menő horvát kamiont. És nem zavart egyiket se, hogy a végére már 10-12 autó volt mögöttük :) Fura volt, mert odafelé olyan gyorsan elértem Luckot zágrábi elkerülőn, pedig ahogy néztem km-re annyira nem nagy eltérés ha Letenye felől jövök. A rijekai pálya mondjuk inkább autóút, rengeteg a 100-110-es tábla, alagút. Persze oda-vissza rengeteg autó volt, aki nagy ívben tojt a határokra. Amikor odafelé a félpályás útzárnál lelassítottam 60-ra, nem nagyon szerettek, egyszerűen muszáj volt 75-re felgyorsítanom, mert különben lenyomtak volna a rákba.
Amúgy jó volt kipróbálni, tényleg haladni lehet, akik az ország déli részén laknak (Magyarország), azoknak tudom javasolni, pénzben és km-ben nyilván többlet, időben már nem biztos. Mondjuk nyáron a szűk keresztmetszet az amúgy is Lucko.
errol hol van info, hogyan fog kinezni az uj rendszer? mert en meg arra emlekszem, hogy lesznek kapuk, es ugyanugy lassitani (esetleg ha nem jol erzekel, akkor megallni, tolatni) kell, mint most.
Na végre. A horvátok is elkezdenek átállni az elektronikus útfizetési rendszerre. Holnap kezdődik a projekt és 2026 őszétől már nem lesznek kapuk. Lehet tovább használni az ENC kütyüket, vagy a többieknek regisztrálni kell magukat az ESNC rendszerben, és használat után vonja majd le a rendszer a számláról a megfelelő összeget. Holnap kezdik installálni a kamera renszert az A3 autópályán a Popovača, Kutina, Lipovljani és Novska útvonalon.
Október 21-én kiszaladtam egy Plodine és Konzum látogatásra. Forgalom nagyjából semmi, de azóta a teherszállítás kezdi felfedezni, személyautó tegnapelőtt sem nagyon akadt.
Na ezt nem is tudtam. De végül is az a lényeg, hogy összeért a két oldal és végig pályán mehetünk a bosnyákokig. Eddig az a Pélmonostort elkerülő körforgalmakkal és 80-as táblákkal teletűzdelt szakasz amúgy sem volt a szívem csücske. :)
Ez mindenképpen jó hír. Igaz este a híradóban, csak a magyar szakaszt említették. Még gondoltam is, hogy baxhatjuk amíg az A5 nem ér végig. De ezek szerint odaát is elkészültek. :)
Átadták ma az A5 autópálya magyar határig tartó utolsó szakaszát. Holnap reggel hatkor megnyitják mindenki előtt mind az új A5 szakaszt, mind az M6 határig tartó szakaszát, végig autópályán mehetünk Boszniába.
Ezek is hűlyék a táblákkal mint mi. De ha a radar 80ra van állítva és belemész 130al az baj. Nem tudom a táblák meddig tartanak sztem feloldásig. Tele van szórva az ország radarokkal kétféle van egy fehér mikrobi és egy fekete doboz. meg a régiek.
Waze jelzi őket ami jó. Használni kell. A horvátok is használják, sok hasznos infót ad. A4es pályán és a körgyűrűn már láttam rendőrt radarpisztollyal is.
Határtól -Krk sziget Baskáig kb 8-10 radar van, a legszarabb helyeken bizony a lejtők alján keményen bele kell állni a fékbe. Az A6 ról lejöve Rijeka előtt a krk sziget bejáróig van két radar a legszarabb helyeken.
aki pályán 80-as sebességkorlátot rak, azt agyon kéne verni...
egyébként én kérdeztem már itt korábban, hogy a 110-es határok meddig tartanak? ugye kommersz úton kereszteződés, de én nem igazán emlékszem, hogy feloldó tábla volt-e, arról nem beszélve, hogy én jöttem 110-zel aztán mellettem döngettek el 140-150-el
odafelé én is mindig figyelek, de hazafelé azért 120 olyan helyeken befigyel :)