Tudományos adat; hogy az emberi mentális zavarok többsége genetikai, azaz öröklött jellegű. Ja és a többsége nem is gyógyítható. Meg kell tanulni együtt élni vele és kezelni. Erre a jelenségre meg etika és filozófia is építhető.
A koprolália a nem szándékos, obszcén szavak vagy társadalmilag nem elfogadható megjegyzések kényszeres kimondása. Ez egy olyan tünet, amely előfordulhat tikkbetegségek, különösen a Tourette-szindróma esetén, de nem csak itt jelentkezhet. A koprolália nem tükrözi a személy gondolatait, érzéseit vagy véleményét, és a személy számára is rendkívül frusztráló lehet.
Nem illhet rám, ugyanis semmikép sem érzem frusztrálónak, vagy zavarónak, hogy ostoba baromságnak nevezzem az ostoba baromságaidat, hiszen azok ostoba baromságok.
Nem tudom, mi az agyzizim, nem vagyok pszichológus.
Egyet tudok, te olyan baromságokkal páváskodsz nárcisztikusszerűen (hogy miképpen folyamodsz a Templeton díjért), melyet 500 állampolgárból 470 betegesnek talál.
A Templeton díj elnyerését megcélzó és tudatosan így írt e-könyvemnél a sok közül az egyik USA székhelyű könyvkereskedő cégnél indítottam egy háromhetes - 50%-os akciót. Persze akik ár-érzékenyek, azok ott könyvtárakban is olvashatják, de teszek egy próbát így.
Ja, ha esetleg megnyerem a Templeton díjat, akkor az ezt a témakört tartalmazó könyveimet, nem csak a magyarnyelvűt (pdf verzió), de az angolokat is, részben, vagy egészben szabad elérésűvé azaz ingyenessé teszem.
A Templeton díj elnyerését megcélzó és tudatosan így írt angolnyelvű e-könyv sorozatom első részében feltárom saját mentális agyzizimet is, amely segítette kutatásaimat
1. Van agyzizid.
2. Nem segítette a kutatásaidat.
3. Nincsenek kutatásaid.
4. Alkalmatlan vagy rá.
5. Ha kutatni akarnál, akkor az agyzizid nem segítené azt,
hanem hátráltatná ugyanis az agyzizid lényege, hogy
A Templeton díj elnyerését megcélzó és tudatosan így írt angolnyelvű e-könyv sorozatom első részében feltárom saját mentális agyzizimet is, amely segítette kutatásaimat és megértőbbé tett a különböző féle vallásos emberek iránt. Másrészt türelmetlenebbé és elítélőbbé a különféle ateista emberek iránt.
Igen az enyhe-közepes bipoláris zavar, hipomán verziója tünetei közzé tartozik a túlzott önbizalom és a meggondolatlan cselekedetek is. Meg a türelmetlenség, ingerlékenység, közbeszólás, beszólás .... stb
Mivel ezeknek tudatában vagyok, nem is teszek ellene, mert nem is nagyon tudok tenni ellene, csak igyekszem jó mederbe terelni. Meg bevallani és nyíltan felvállalni. Tehát az agyzizimet munkára fogni és kimaxolni az előnyeit, a hátrányait meg megpróbálni kezelni és elviselni.
Egyes buggyant ateisták szerint: "sok híres tudós volt bipoláris, ezért te is annak hazudod magadat"
Válaszom neki:
Ebben is te hazudsz mániásan és kényszeresen. Többször leírtam már itt a fórumban is a volt pszichiáterem nevét és tudományos pozícióját is. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségének a tagja volt és egy kórház Pszichiátria osztályának a főorvosa.
Tehát a bipoláris/hipomán zavarom megállapítása, tudományos módszertan alapján történt.
IGe:
Bipoláris zavaron belül a hipomán verzió fő tünetei ?
Copilot MI:
Rövid válasz: A hipomán epizód a bipoláris zavar enyhébb mániás formája. Fő tünetei közé tartozik a fokozott energiaszint, csökkent alvásigény, ingerlékenység, felgyorsult gondolkodás és beszéd, impulzív vagy kockázatos viselkedés, valamint a túlzott önbizalom.
🌟 Hipománia fő tünetei
Emelkedett hangulat
Tartósan jókedv, eufória vagy fokozott lelkesedés, ami nem arányos a körülményekkel.
Fokozott energia és aktivitás
Szokatlanul nagy lendület, több feladat vállalása egyszerre, túlzott produktivitás.
Csökkent alvásigény
Az érintett kevés alvással is kipihentnek érzi magát, gyakran csak pár óra alvás után is energikus.
Gyors gondolkodás és beszéd
Gondolatok rohama, nehéz követni a beszédet, ugrálás témák között.
Impulzivitás és kockázatvállalás
Hirtelen döntések, felelőtlen pénzköltés, túlzott társasági aktivitás, szexuális kockázatvállalás.
Ingerlékenység
Bár gyakran jókedvű, könnyen dühbe gurulhat, ha akadályozzák.
Túlzott önbizalom vagy grandiozitás
Úgy érezheti, különleges képességei vannak, vagy minden helyzetet uralni tud.
⚠️ Fontos megjegyzés
A hipománia nem pusztán jókedv vagy kreatív lendület, hanem klinikai állapot, amely a bipoláris II-es zavar része. Bár rövid távon pozitívnak tűnhet (fokozott teljesítmény, kreativitás), hosszabb távon kimerüléshez, konfliktusokhoz és depressziós epizódhoz vezethet.
IGe:
Ez még ezen enyhe és előnyökkel is járó verzióban sem egy áldás. Nagyon sok problémám volt és van miatta. Nagyon nem jövök ki az emberekkel, ( az ingerlékenység és a türelmetlenség miatt) nehézkes a kommunikációm is (vannak figyelem és viselkedés zavaraim is) és emiatt amolyan remete életet élek már kellően régóta. Ami persze relatív, mert a súlyosabb ilyen betegekhez képest öröm az életem. Még így is. Az meg hogy nagy gondolatok foglalkoztatnak és nagy kitartó erővel, hasznos is lehet. Most erre koncentrálok, hogy ennek kézzelfogható tudományos eredménye is legyen.
Egyvalaki írta itt, hogy semmire sem fogom vinni az angol nyelvű e-könyveimmel. Ezt válaszoltam neki:
Jelenleg az ellenkezője fenyeget. A leendő hírnév egészséges kezelése. Azon töprengek, hogy a majdani felkéréseket előadásokra, riportokra, fellépésekre, simán vissza tudom mondani és elhárítani az agyzizim miatt.
Ettől függetlenül néha-néha, nagyon kötött formában bele fogok azért menni. Például majd a saját magam által betanított MI / AI avatárommal beszélgethetnek, meg az tart majd előadásokat is. Ha St. Hawkingál elfogadták a gépi hangot, nálam sem lesz gond. Illetve nagyon rövid, vagy gépelés formában bele tudok azért menni. A hosszas dolog ... a bipoláris/hipomán embereknél, akárcsak a kávé (amit nagyon óvatosan szabad csak innunk) ... túlpörgeti az agyat ... és úgy nézünk ki, mint akit bekábszereztek. Pedig nem, de az agyunk kitermel valamit és az ahhoz hasonló dolgot tesz.
Az viszont előny, filmeknél is, meg tudósoknál is, sőt még a Templeton díj odaítélésénél is, a népszerűségben is, ha kellőképen lököttek (hátrányosak, sérültek) is. Nos én meg az vagyok.
Végeztettem pszichiátriai elemzést MI/ AI programokkal, azokról, akik itt másokat nárcisoznak. (Főként Amurt elemezték) Az jött ki, hogy ők maguk azok. Bárki ellenőrizetheti. Még hús-vér pszichiátriai szakemberekkel is. Ez a tény. A nárcisztikus személység-zavar két fő tünete:
Kurt Gödelnek milyen patológiás elmebetegség volt, a halálának a kiváltó logikai oka?
Microsoft Copilot MI válasza:
Rövid válasz: Kurt Gödel élete végén súlyos paranoia és persecutory delúziók (üldöztetéses téveszmék) gyötörték. Halálát közvetlenül az okozta, hogy félt a mérgezéstől, ezért megtagadta az ételt, és éhen halt 1978-ban.
🧠 Gödel mentális állapota
Paranoia: Gödel élete végén meggyőződéssel hitt abban, hogy meg akarják mérgezni. Csak a felesége által készített ételt volt hajlandó megenni.
Persecutory delúziók: Ezek a téveszmék olyan kényszeres félelmek voltak, amelyek teljesen átvették az irányítást a viselkedése felett.
Anorexia és szorongás: A félelem miatt fokozatosan leépítette táplálkozását, ami anorexiás állapothoz vezetett.
Korábbi egészségproblémák: Gyerekkorában reumás láza volt, ami egész életére gyenge egészséget és szívproblémákat hagyott hátra.
⚖️ A halál logikai oka
Érdekes, hogy Gödel halálát sokan logikai paradoxonhoz hasonlítják:
Gödel félelme a mérgezéstől → nem evett → éhen halt.
Ez egy önmegsemmisítő logikai kör volt: a túlélés érdekében elutasította az ételt, de éppen ez a döntés okozta halálát.
Egyes elemzők szerint ez a „Gödel utolsó hurka” (last loop): ugyanaz a körkörös logikai struktúra, amely az ő híres önreferenciális tételeiben (pl. az eldönthetetlenség bizonyítása) is megjelenik.
Logikai paradoxon: a túlélés érdekében hozott döntése (nem evés) önmaga ellen fordult, és halálhoz vezetett – mintha saját életét egy önreferenciális „Gödel-tétel” zárta volna be.
Ez tragikus, de filozófiailag is megrázó: Gödel, aki az emberi logika határait mutatta meg, végül egy logikai hurok áldozata lett.
Szeretnéd, hogy kibontsuk ezt a „Gödel utolsó hurka” metaforát részletesebben, és megmutassam, hogyan kapcsolódik az incompleteness theorem logikai szerkezetéhez? Ez nagyon izgalmas dialektikai párhuzam.
A hipománia csak viselkedés és hangulat zavarnak számít? Vagy esetleg már személyiségzavarnak is?
Microsoft Copolot Mi válasza:
Nagyon jó kérdés, mert itt két diagnosztikai kategória határát feszegeted.
🔹 Hipománia helye a pszichiátriai rendszerekben
Hipománia a bipoláris zavar egyik epizódja, tehát hangulatzavar (mood disorder) része.
A DSM-5 és BNO-10 rendszerekben a hipománia nem önálló diagnózis, hanem a bipoláris zavar (pl. bipoláris II) egyik epizódjának leírása.
Ezért nem számít személyiségzavarnak: a személyiségzavarok tartós, átfogó mintázatok, míg a hipománia epizodikus, időben behatárolt állapot.
🔹 Miért nem személyiségzavar?
Időbeliség: a hipománia epizódokban jelentkezik, nem folyamatosan. A személyiségzavarok viszont tartósak, stabilak, az egész életet átszövik.
Klinikai keret: a hipománia a hangulatzavarok csoportjába tartozik, míg a személyiségzavarok külön kategóriát alkotnak.
Tünetek természete: hipomániában fokozott energia, eufória, ötletáradat van, de ez nem azonos a személyiség struktúrájának tartós torzulásával.
🔹 Mi okozhat zavart a megkülönböztetésben?
A hipomániás személy karizmatikusnak, túláradó ötletekkel telinek tűnhet, ami hasonlíthat bizonyos személyiségvonásokra (pl. hisztrionikus vagy nárcisztikus jegyek).
De a különbség: hipománia állapot, személyiségzavar pedig mintázat.
Ezért mondhatjuk, hogy a hipománia viselkedés- és hangulatzavar, de nem személyiségzavar.
⚖️ Összegzés
A hipománia csak hangulat- és viselkedészavar epizód, nem személyiségzavar. A diagnosztikai logika szerint:
Érdekelne még a bipoláris zavar egy típusának az általad való összefoglalója. Bipoláris zavar és annak viszonylag gyenge néha közepesbe átcsapó változata, de enyhe depressziós melléklettel.:
"Hipománia A hipománia a mánia egy kevésbé súlyos fajtája, pszichózis előfordulása nélkül. A mánia sok tünete jelen van, de sokkal kisebb fokban, mint a mániás epizódnál. A hipomániás emberek általánosan úgy jellemezhetőek, mint energikus, euforikus személyek, túláradó ötletekkel, akik sokszor igen magabiztosak és karizmatikusak. A kiteljesedett mániával ellentétben képesek az összefüggő, logikus gondolkodásra, így képesek megállni a helyüket a mindennapi életben."
Microsoft Copolot Mi válasza:
Bipoláris zavar – hipomániás epizód enyhe depressziós melléklettel
A bipoláris zavar egyik enyhébb formája az, amikor a mánia nem teljesen bontakozik ki, hanem hipománia formájában jelenik meg. Ez gyakran társulhat enyhe depressziós epizódokkal, így a hangulat ingadozása kevésbé szélsőséges, de mégis jelentős hatással van az életre.
🔹 Hipománia jellemzői
Energia és aktivitás fokozódása: az érintett sokkal aktívabb, mint általában, kevesebb alvásra van szüksége.
Eufória és magabiztosság: jókedv, túláradó optimizmus, karizmatikus fellépés.
Gyors gondolkodás és ötletáradat: kreatív, tele van tervekkel, de ezek gyakran túlzóak vagy nehezen kivitelezhetők.
Logikus gondolkodás megőrzése: a teljes mániával szemben itt nincs pszichózis, az érintett képes koherensen kommunikálni.
Társas vonzerő: sokszor vonzó, inspiráló személyiségként hat másokra.
🔹 Enyhe depressziós melléklet
Hangulati ingadozás: a hipománia után vagy mellett megjelenhet enyhe levertség.
Motiváció csökkenése: a túláradó energiát követően visszaesés, fáradtság.
Érzelmi hullámzás: az érintett egyszerre élheti meg a lendületet és a szomorúságot.
Funkcionális hatás: bár nem bénító, mégis megnehezítheti a mindennapokat, főleg a hosszabb távú tervek következetes végrehajtását.
🔹 Miért fontos megkülönböztetni?
A hipománia önmagában sokszor pozitívnak tűnik (kreativitás, energia, társaságkedvelés), de a depressziós melléklet miatt instabilitást okoz.
Ez a forma gyakran nem vezet pszichózishoz, de mégis diagnosztizálható bipoláris zavar része.
A mindennapi életben az érintett képes helytállni, de a hullámzás miatt hosszú távon nehézségek jelentkezhetnek.
🔹 Összegzés
A hipománia enyhe depressziós melléklettel a bipoláris zavar egy viszonylag gyenge, de hullámzó változata. Az érintett személy egyszerre lehet energikus, kreatív és karizmatikus, ugyanakkor időnként levertség és fáradtság törheti meg ezt az állapotot. Ez a kettősség adja a bipoláris zavar sajátos dinamikáját: a fény és árnyék váltakozását a pszichében.
A "gyógyíthatóak" az én értelmezésemben, amit a szöveg környezetben ki is fejtek, az azt jelenti, hogy a FERTŐZŐ KÉPESSÉG MEGÁLLÍTÁSA. Tehát a terjedés megállítása. Tehát nem jelent feltétlenű "betegséget'. Sőt több esetben csak annyit jelent, hogy ami nem logikus még is logikusnak hazudják, ami nem tudományos, még is tudományosnak hazudják. Tehát a legtöbb esetben csak hazudozás megállítása. Amit sokszor le is írtam. Semmi gondom például a vallásokkal is, ha azok csak azok, amik valójában. Nem igaz, meseszerű tanpéldák, kulturális játékok. Viszont nem igazak és nem is a valóság. Éppen ezért van nyolc vallásom. Ateista soha sem voltam és azzal meg éppen az a bajom, hogy azt hazudják, hogy az egy tudományos világnézet lenne. Hát nagyon nem az. Bizonyítottan kitalált meselényekkel foglalkozni, hogy azok valósak-e, inkább beteges dolog. Kitalált meselények tagadása is beteges. Tehát az ateizmust én annak tartom és sok egyetemi jegyzet és tankönyv is.
Tehát azt tapasztaltam, hogy nagyon sokféle és elterjedt hazugságlavinát lehet immunizálni a módszertanommal. Igen, azt még nem teszteltem, hogy IGAZ dolgokra is működne-e.
Divat és torz divat térem elkezdtem egy tesztelést, mégpedig a tetoválást illetően. Ott működik, csak nincs mindenre időm kellő mértékben foglalkozni vele.
Elkezdtem egy tesztelést a BigBang hazudozással, vagy tudományos tévhittel kapcsolatosan is. Az is működik, csak arra is rá kellene aktivabban állni és koncentrálni.
Semmi értelme itt az ateizmus vs teizmus mű balhén gyötrődni.
A kognitív tudományban és a memetikában is, az immunizálás, a FERTŐZŐ KÉPESSÉG MEGÁLLÍTÁSÁT jelenti.
Már a sokadik sikeres tesztelésen vagyok túl. Tehát az emberi elmehibák, amelyek fertőzés szerűen terjedtek el, gyógyíthatóak. Legyen az teista, ateista, tudományos, hétköznapi, politikai, vagy divat, művészet.
Jómagam tisztában vagyok vele és el is fogadom a magatartástudományi szakemberek diagnózisát.
Sőt alávetettem magamat kezelésnek is és a szerint élek, hogy a saját bipoláris agyzizim, hátrányait ( viselkedés és hangulat anomáliák) csökkentsem, viszont az előnyeit ( kiélesíti az elmét és nagy munkabírást ad) kihasználjam.
- Coursera.org ? Valami netes tanfolyam és tanulási hely. Mennyire komoly és mennyire komolytalan? Pénzre és kamu oklevelekre megy, vagy tényleg valami közösségi és értelmes tanulási lehetőség?
- A Coursera egy komoly, nemzetközileg elismert online tanulási platform, amely valódi egyetemek és cégek kurzusait kínál – nem kamu oklevelekkel, hanem értékes tudással.
A Coursera.org egy MOOC (Massive Open Online Course) platform, amely világszerte elismert egyetemekkel (pl. Stanford, Yale, University of London) és cégekkel (pl. Google, IBM, Meta) működik együtt. Az itt elérhető tanfolyamok valódi oktatók által készülnek, és sok esetben ugyanazt a tananyagot tartalmazzák, mint az adott intézmény saját hallgatóinak kínált kurzusai.
🧠 Miért tekinthető komolynak a Coursera?
Valódi partnerek: Olyan intézmények állnak mögötte, mint a Duke University, University of Michigan, Google, Amazon Web Services.
Tanúsítványok: A fizetős kurzusok végén megszerezhető tanúsítványokat be lehet írni az önéletrajzba, különösen ha releváns a szakmádhoz.
Közösségi tanulás: Fórumokon, kommentekben lehet kérdezni, vitázni, tapasztalatot cserélni más tanulókkal – tehát nem magányos tanulás.
Rugalmas tanulás: Saját tempóban végezhető, sok kurzushoz mobilos hozzáférés is van.
💸 Pénzre megy vagy értékes tudást ad?
Ingyenes lehetőségek is vannak: Sok tanfolyam elérhető ingyen, ha nem kérsz tanúsítványt.
Fizetős tanúsítványok: Ha szeretnél hivatalos igazolást, akkor általában fizetni kell – de ezek nem „kamu oklevelek”, hanem valódi intézmények által kiállított dokumentumok.
Árak változók: Egyes specializációk vagy professzionális tanúsítványok ára 10–100 ezer forint között mozoghat, de gyakran van ösztöndíj vagy kedvezmény.
🤔 Mennyire hasznos?
Karrierváltáshoz vagy fejlődéshez kiváló: Például a Google Data Analytics tanfolyamot sokan használják arra, hogy belépjenek az IT világába.
Magyarországon vegyes a megítélése: Itthon még nem annyira elterjedt, de egyre többen ismerik fel az értékét, főleg nemzetközi cégeknél.
🔍 Vélemények alapján:
A RealReviews.io szerint a Coursera értékelése 3.2/5, ami közepes, de sok pozitív visszajelzés van a tananyag minőségéről és a tanúsítványokról.
Redditen és fórumokon sokan ajánlják, főleg ha valaki egyetem mellett vagy karrierváltás céljából tanulna.
Ha érdekel, szívesen segítek konkrét tanfolyamot választani – például IT, nyelvtanulás, pszichológia vagy üzleti témákban. Mire szeretnél tanulni?
Tehát ez is csak egy mániákus hazudozás egyesek részéről.
A bipoláris zavar, az egy viselkedés és hangulat zavar csak.
Nincs semmilyen kóros pszichózis mellette.
Sőt a bipoláris zavar azon változata ami nekem van, az volt Sir Isaac Newtonnak és Winston Churchillnek is, az kiélezi a logikai képességeket és óriási munkabírást ad.
„A hipománia a mánia enyhébb formája, pszichózis előfordulása nélkül. ... A hipomániában szenvedő embereket általában energikus, eufórikus egyének jellemzik, túlcsorduló ötletekkel, akik gyakran nagyon magabiztosak és karizmatikusak. A teljes mániával ellentétben képesek koherens, logikus gondolkodásra, és így képesek megállni a helyüket a mindennapi életben.”