Keresés

Részletes keresés

Bencuc Creative Commons License 4 órája 0 0 161436

Bármi amivel takarózni lehet tüzifa ügyben, arra rá fognak repülni. 

Előzmény: Tharkus (161435)
Tharkus Creative Commons License 7 órája 0 0 161435

https://xforest.hu/fentrol-miert-nem-latjak-a-fatol-az-erdot/

 

itt már elhangzik a fő félelmem: a "bükkösöket le kell cserélni" agymenés :(

(öröm az ürömben, hogy a visegrádi-hegységben ma már a szálalás a domináns. szóval ultrarossz helyett közepes rossz)

morel_whisperer Creative Commons License 5 napja 0 0 161434

Azt én is úgy szoktam. Ott azért direktben éri a jóval forróbb olaj, egységnyi idő alatt nagyobb hőátadás valósul meg, mint a rizspárolóban (ami nagyon nem egyenlő gőzbefúvással). Viszont olajban kisütésnél is a töltelékbe kerülő *kg darabok előtte kapnak egy külön dinsztelést nálam.

Előzmény: homerx (161433)
homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 161433

en mondjuk csinaltam mar ugy rantott hkg-t, hogy nem hokezeltem elotte.

 

Előzmény: morel_whisperer (161431)
Bencuc Creative Commons License 6 napja 0 0 161432

Ebben mondjuk van valami. 

Előzmény: morel_whisperer (161431)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.12.05 0 0 161431

Azért én a süvegeket is csak alapos hőkezelés után használnám fel. Simán megsütném serpenyőben, nem lenne semmi baja. Csináltam már így, simán meg lehet tölteni. És akkor gyakorlatilag minimalizálva van az esetleges negatív hatás esélye. A 10 perc gőz szerintem nem elégséges, legalábbis elvi síkon.

Előzmény: Bencuc (161430)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.05 0 0 161430

A rizs az nekem sajnos nem erősségem. Pedig jó gombás ételek készíthetőek vele. Én télen még ezt akarom megcsinálni, volna is hozzá anyagom:

https://www.youtube.com/watch?v=T9tNv703GWM

Előzmény: Tharkus (161429)
Tharkus Creative Commons License 2025.12.05 0 0 161429

ha már átcsúsztunk főzősbe, nálunk ördögszekeres rizottó volt tegnap. asszonypajtás erős rizs/rizottó vonalon, a gomba tavalyi aa+ minőség, és bár tudom, hogy nagyon szeretem az ördögszekeret, de még így is meglepődtem, hogy mennyire jó gomba. az illata talán #1 a klasszikus "barackos" rókagombaillat mellett, ám ez utóbbiból egy jobb szezonban hamar telítődök, míg az ördögszekér illata megunhatatlan.

 

faterom egyébként friss őzláb dobverőket talált két napja pilisxy környékén, szóval még felénk is lehet értelme keresgélni a ráérőknek.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161428

Kamionosok is dícsérik, úgyhogy ma sem lehet rossz - igaz, a poszt 2022-es.

Előzmény: nagypapi51 (161427)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161427

Ha már átcsúsztunk főzősbe: mindig van kéznél üvegbe gyömöszölt friss trákonylevél,

felöntve borecettel, ezt használom + szírított tárkonylevél of course...

kakastöke: itt írtam a helyről (most Kék Lóca) Béla a babgulyást

lestyánnal (is) fűszerezte, otthon tessék kipróbálni!

(pacal, velő, kakastöke vonalon az abonyi Mászáros legendás volt, majdnemmindigfriss kemencés libatöpörtyűs pogácsájával, sajnos bezárt, jó is, hogy Szolnok felé nincsen munkánk, sűrűn reggeliztem itt)

Előzmény: Popenka (161426)
Popenka Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161426

A tárkonyos ragulevesekbe kötelező a citrom. Főleg mikor kakastökét is süllyesztek a lébe. :)

Én pontosan úgy vagyok az ecettel, mint Bencuc! Kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt. Helyette citrom. Én is szoktam gombalevest készíteni citrommal savanyítva. Vegyes gombából, de vargánya is kerül bele, mivel abból van betárolva a legtöbb.

Előzmény: morel_whisperer (161425)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161425

Nekem nincs bajom az ecettel, de pl. a citromot úgy szoktam enni, hogy merek hozzá egy kevéske tárkonyos csirkeragulevest. :)

Ránézésre a gombával meredeknek tűnik, ahogy pl. a csípős vs. vargánya is annak tűnt. De ma rájöttem, hogy a szárított vargánya + jalapeno nagyon jó együtt, csak kell közéjük cheddar, amolyan mediátornak.

Előzmény: Bencuc (161422)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.03 0 0 161424
Előzmény: Bencuc (161423)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.03 0 0 161423

Kínai gombalevesek ilyenek. Egyszer japánban is ettem, nekem kellett megcsinálni, olyasmi gombából mint a gombostű, vagy 10 darab, plusz forró víz

 

Előzmény: nagypapi51 (161417)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.03 0 0 161422

Egyszerűen nem szeretem az ecetet :D

Előzmény: morel_whisperer (161418)
IWAS Creative Commons License 2025.12.03 0 1 161421

A fagynak kevésbé kitett helyeken még nő egy s más:

 

morel_whisperer Creative Commons License 2025.12.01 0 0 161420

Nyilván azokat nem gondoltam komolyan. Valószínűleg a narancssárga is sárgarépa. Egy hete adjusztálom a puncsreceptemet, aztán most mindenről az jut az eszembe elsőre. :)

Előzmény: öreg_néne_b (161419)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.12.01 0 0 161419

Az első kettőt kizárnám, mert hagyma van benne.

Előzmény: morel_whisperer (161418)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.12.01 0 1 161418

Nem bántásból, kíváncsiságból: ez bólé, puncs vagy kocsonya? :) Vagy leves, és citrommal adsz neki savasságot?

Előzmény: Bencuc (161416)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.01 0 0 161417

Van itt víz! :)

Előzmény: Bencuc (161416)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.01 0 0 161416

Ám addig is míg eljön a jövő évi aszály, fogyasszunk egy kis gombát!

 

Előzmény: Tharkus (161415)
Tharkus Creative Commons License 2025.11.30 0 0 161415

hát igen, itt felénk ez dívik, automata locsolórendszer és a többi tipikus dolog, mintha kötelező lenne. amikor pár éve vízhiány volt nyáron, ment a méltatlankodás, hogy ő aztán nem fogja hagyni a több milliós pázsitját veszendőbe menni, úgyhogy ment éjjel a locsolója, nappal meg nem jött semmi a csapból egyikünknek sem.

Előzmény: homerx (161414)
homerx Creative Commons License 2025.11.30 0 0 161414

a zabaj, hogy ha mas kerteszkedik helyette, akkor ott a gyep az mindig szep zod. nincs itt semmi latnivalo, oszojjanak.

Előzmény: Tharkus (161413)
Tharkus Creative Commons License 2025.11.29 0 0 161413

tényleg nem lehet már nem látni ezeket, ha valaki bármit is csinál, amihez az élővilágnak köze van. ha csak kertészkedik vagy kirándul, már látja.

Előzmény: Bencuc (161412)
Bencuc Creative Commons License 2025.11.29 0 0 161412
Tharkus Creative Commons License 2025.11.28 0 0 161411

zum riziken und neberwirkungen... (mirelit)

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.28 0 0 161410

Most szerencsére több napos csendes eső volt, az nem leszalad, hanem beszivárog a talajba.

Előzmény: Popenka (161405)
Tharkus Creative Commons License 2025.11.27 0 1 161409

a gombáknak azért alapvetően a talaj felső 20 cm-e számít, meg a termőtestképzési idő alatti páratartalom. a télen 100%-ra feltöltődő talajból sem feltétlenül következik egy tavasz végi vargányahullám, ha május elején fúj egy hétig egy jó meleg főnszél, ropogósra szárad minden. a régi, klasszik medárdi esős időszak tökéletes lenne, de azóta már új világ van erre, egyelőre úgy fest, hogy attól alapvetően elköszönhetünk (kivétel mindig lehet).

 

de az biztos, hogy jó lenne, ha tél végére 100%-ra tudnának töltődni a talajok, és ez a legutóbbi két nagy eső úgy kellett, mint egy falat kenyér.

Előzmény: Zolcsi67 (161406)
Zolcsi67 Creative Commons License 2025.11.27 0 0 161408

Talán ha az ismétlődő felhőszakadások és villámárvizek helyett (aminerk ideje nincs elnyelődni a talajban) áztató, „medárdos”, 40 napos eső lett volna, megfulladnak. Talán itt az eleve nedves talaj és a nem hideg, hirtelen, gyors lefolyású csapadék volt a döntő.

Előzmény: nagypapi51 (161407)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.11.27 0 1 161407

Aztán persze van az a helyzet is, amikor a sok csapadéktól a micélium megfullad

Előzmény: Zolcsi67 (161406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!