Ne haragudj, de miután 16 évig volt ilyen Octavia-m ezzel a motorral, 0 km-től, meg kell hogy cáfoljalak.
Az i30 tempósabb induláskor szintén balra húzta el a kormányt. Nem hiba, feature. Minden elsőkerekes tudja.
Az i30 beltéri anyagai mélyen az Octavia2 anyagai alatt vannak minőségben. A biztonsági öv csatja is olyan érzetű, mintha krómhatású bevonattal ellátott műanyag lenne. A motortérben az egyik fontos alkatrész olyan műanyagból van, amit a leggagyibb kínai műanyag termékekhez használnak: kemény, rideg, fényes, csúszós. Ami ha leejted, ezer darabra törik szét. És ebből készült a hűtőrendszer egyik legfontosabb alkatrésze, az ITM modul. Ami már újkorában sem képes szivárgásmentes maradni, 0 km-től ereszti ki a fagyálló gőzt, ha éppen úgy sikerült legyártani. A csavarok, tömítések alól, a motorblokk illeszkedésnél.
Az i30 lemezei sokkal vékonyabbak. Karosszéria illesztések alig stimmelnek, össze van hajigálva csak az autó. Cseh gyártmány pedig.
Az az O2 egy végletekig leharcolt, nulla karbantartású darab ami annyi km-t tett meg így is, amit egy 1.4-es Hyundai G4FA motor csak három felújítással tud megtenni.
Az enyém is ette az olajat. De mindenkinek ette. Ez ilyen.
Ha csak gyűrűzték a motort, akkor miért csodálkozol, hogy eszi az olajat?
Check engine: nyilván kellene egy új katalizátor vagy legalább egy lambdaszonda. 370e km! Nem 37e. Exnejem KIA Rio-jában (Hyundai i20) már 40e km-nél megpurcant a szonda. Nem sokkal később pedig megrepedt a leömlő is, csak úgy mondom. A kocsiban most sincs 60e km de 400e Ft volt már csak ez a 2 hiba. 0 km-es szalonautó, nem visszatekert.
VAN motorfékje az 1.6-os O2-nek, teljesen normális mértékű. Mitől ne lenne, mikor szívómotor mindenféle bűbáj nélkül? Ahhoz képest a turbós benzinesnek nincs motorfékje, pláne a duplakuplungos automatának. Nem is értem, hogy írhatsz ilyet, mikor pont ilyen i30-ad van. Nekem is turbós benzines van most, duplakuplungossal, annak sincs motorféke az O2 1.6-hoz képest. Ettől azért objektívebb látásmódot vártam tőled... Vagy ennyire nincs már kompresszió és akkor fogyasztás, olajevés, nem menés, csekkendzsin is meg van magyarázva.
Ereje? '90-es évekből származó motor, amelyet nincs értelme forgatni, mert 8 szelepes és EU4 miatt le lett gyengítve. De, az 1.5 DPi i30 csak éppen eléri a dinamikáját 6 fokozattal, 16 szeleppel és 8 injektorral. Elmondom, hogy a magyar Octavia1 és Octavia2-k nagyon nagy része 1.4 16V motorral lett megvásárolva a vevők csórósága miatt, szóval ettől gyengébben motorizált Octaviák futkosnak nagy számban az utakon, hegyes-völgyes vidékeken is.
Sokat fogyaszt? 1.6 8V, 30 éves konstrukció, 5-ös váltó. Ismert róla. De könnyű és olcsó életben tartani, nem kell hozzá akkora szaktudás, nem kell dióhéjazni, mint a Hyundai 1.0 turbót kell majd 80e km körül. Otthon is cserélhető rajta csomó minden, és simán mehet bele a gáz!
A korabeli 1.6-osok mind hasonlóak voltak. Én örülök, hogy az Octavia2-be még betették ezt a motort, és talán nem véletlen, hogy az oroszoknál az Octavia3 is készült ezzel a motorral! Egy igénytelen igásló minden máshoz képest.
A facelift-es O2-nek a ködlámpa foglalata elcseszett konstrukció, azzal oldották meg a kanyafényt és a DRL-t is, de normál izzókkal. Nem bírta a tartós meleget. A facelift előttinek semmi baja. Elektromos hibája pedig egy 15 éves autónak már simán lehet, pláne, ha ennyi km-t futott.
Annak az autónak kellene egy normális motorfelújítás, egy motor- és váltótartó bak csere, első lengőkar csere, meg kellene nézni a kormányművet is, és futóművet állítani (a hátsót is kell! Mert akkora egy fos autó, hogy egy normális hátsó futóművet kapott, amit se előtte, se utána nem kapott meg Octavia, a 3. generációból a 140 LE-nél erősebbek kapták csak meg).
Ki kellene cserélni a tutira lyukas kartergáz visszavezető csövet, a tutira repedt levegőcsövet ami a lészűrőháztól a pillangószelepig vezet. És ez csak az, amit olvasás alapján meg tud róla állapítani egy nem autószerelő.
Tán már írtam, hogy kolléganőmék vettek egy öt éves Cliót Pécsen.
(Az én bátorításommal, felhívva figyelmet, hogy nagyon nézzék vagy egy évig az összes olaj, víz tömítést, szimeringet, ne ijedjenek meg elektromos hibáktól, stb.)
Emeletes ház tip-top garázsából.
Az üléseken, műszerfalon még rajta volt fólia, az ajtókéderek összetapadva, kifehéreredve az összetapadásokmál, 1700 kilométeres óraállás.
(Az eredeti tulajok megint vettek új autót)
Nem ütöttem el.
Miskolcra hazaérve lépett át az autó 2000 km-en.
A biztonság kedvéért trélerrel mentek érte; mit lehet tudni, de nem volt rá szükség, szépen hazajött.
Ez volt tavalyelőtt, azóta is köszöni szépen, hibátlanul megy a napi 2X4 kilométeren.
(Figyelem a következő sor arra érzékenyeknél a nyugalom megzavarására alkalmas.)
Lehet, hogy ezen az autón most kezdi "megbosszulni" magát, hogy fél évet állt a kereskedésben a szabad ég alatt 10000 km-esen, 2023. augusztustól 2024. februárig, bár a Picantón is 4 év és 80000 km után előjött ugyanez a probléma (az i30-on ~65000-nél), pedig az végig garázsolva volt.
Pár napja már nem azzal* dolgozok leginkább (munkahelyi gazdasági döntés, nem rólam szól, de nem kommentálom az észszerűségét), hanem egy 2011-es, kézi váltós, 1.6 benzines Octaviát kaptam cserébe.
Nem velem szúrtak ki..."
*Elektromos Golf.
De velem is kiszúrtak, mert fáj a bal csípőm és térdem a kuplungolástól.
De munkavállaló a státuszom, hát ez van...
Viszont a kollégával szúrtak ki igazán, mert a Golfba nem fér be semmi rendesen, amit szállítania kell (összekötő autó; hűtőtáskák, gyógyszerek, orvosi műszerek, tolókocsik, raktári anyagok stb.), ráadásul az úgy 20 kilométerre lévő szatellit kisvárosi kórház és a központ között csak max. kétszer tud fordulni, mert ennyit bír az akksi ebben a hidegben...
Naponta tölteni kell 60 km-es maradék hatótávtól csurig. Hogy meddig fogja bírni?
Na szóval Skoda Octavia 1.6 benzin, 2011-es évjárat, 370000 km.
De a legszebb, hogy kapott egy igazi költségvetési intézmény szemléletű motorfelújítást; csak gyűrűzték a motort.
Nincs motorfékje.
Mondjuk ereje sem...
Annyira semleges lett a karakterisztikája, mintha Atkinson ciklusban múködne ;-)
De azzal ellentétben legalább fogyaszt. Sokat.
Városban 10 alá nem megy le.
De nem csak annyira nincs motorfékje, mint az 1.0 T-GDI DCT-nek.
Hanem gyakorlatilag mintha üresbe dobálnám a váltót. Enyhe lejtőn kettesben motorfékkel gyorsul...
Úgyhogy át kellett állnom a vezetési stílusban.
Nem pl. 1-2-3 s a 4. már motorfék, vagy pl. 1-2 és a 3. már motorfék, hanem 1-2 motorfék, vagy 1-2-3 motorfék, stb.
Mindezt ugye úgy, hogy elképesztően rövid a végáttételezés (Lásd még Golf IV, Seat Altea XL 1.6).
Rendre lenézek a váltóra, hogy tudok e még rakni egyet, vagy kettőt?
Hogy nem harmadikban vagyok, hanem ötödikben?
Ötödikben 60-nál már 2000-et forog.
Igen; az 1.0 T-GDI DCT is, de ott még van két fokozat ;-)
Tisztára, mint amikor a 80-as években gyerekként szájtátva hallgattam apám sofőr ismerőseit, akik rendre sztorizták, hogy amikor az M7-esen jártak, akkor a nyugati autók sofőrjei az érdi emelkedőn rendre felmutatták a legendák szerint, hogy még van két fokozat.
Végül is...nagyon szerettem vezetni ismerősöm MB W124 260 E kézi váltós autóját.
S arra emlékszem, hogy városban sokszor még 4.-ket sem kapcsoltam. (LPG-s volt).
A nyolcadik másodpercre megfogalmazódott bennem, hogy mi lenne, ha kézzel megpróbálnál rásegíteni?
De aztán továbbnéztem ;-)
Azért ez elég szomorú, hogy már négy éves autókon romlanak el olyan dolgok, amiknek nem kéne még 10 év felett sem.
Merthogy egy KGST autón már ilyen korban minden is el tudott romlani (s tényleg; a használtan, lelakottan, 3 évesen vett Nagypolszkimon csapódott mindig beljebb a tükör, ha szembejött országúton egy busz, vagy teherautó.)
Hurrá, az utasoldali tükör motoros ki-be hajtása is elkezdett rakoncátlankodni, csak ez ráadásul nem is nyílik ki teljesen...legalább nyugodt szívvel kérhetem a szerviztől, hogy mindkét oldalt nézzék és csinálják meg...
Vasárnap mostam a kocsit, azáta nem mentem vele, ma is csak azért mentem le a garázsba, hogy megnézzem, kiszáradt-e már a bal oldali :(
Ha már a világítás meg a világítástechnika a téma, nem i30 specifikus, de elképesztő, mennyi "vakegér" rója az utakat ebben a korán sötétedő és nyálkás, párás vagy vagy ködös időkben.
Az lerágott csont, hogy a nappali menetfény, főleg a 20+ éves fostalicskákra (=nix automata mód a világításra) utólagosan applikált elülső Temus ledcsíkok a hátulról láthatóságra milyen jótékonyak szürkületben meg esőben, de emberünk abban a boldog tudatban autókázik, hogy ő teljesíti a törvényes kötelezettségét, mert elöl világít, de spórol évente pár centiliter üzemanyagot meg izzókat, amiket mondjuk fél-egy, esetleg 2 évvel később kell cserélnie.
De persze nem cserél, merthogy elég sok "félszemű" jár (egyik oldalon teljesen sötétek, jobb esetben a helyzetjelző azért pislákol), meg rengeteg autón az egyik oldal egyszerűen csak látványosan gyengébb vagy már csak a színhőmérsékletük alapján is nyilvánvalóan teljesen különböző izzók vannak benne.
Nem ez az adás/csatorna/videó volt, amire gondolok, de itt is kb. a 15. perctől demonstrálják a dolgot. OK, Osram által szponzorált videó, de a Göbi azért nem egy jöttment senki jutyúber, aki az anyját is meg hát pár fityingért.
Én azt gondoltam, gyári LED-es fényszórók csak a 2021-es facelifttől kezdve voltak az i30-hoz a magasabb felszereltségi szinteken. Ha esetleg valami kicioccó kínai csak be lett pattintva a halogénes H7 helyére, lehet, az lesz a ludas. Valamelyik égéstérben talán, szakértővel egy egész órás műsorban mentek végig a világítástechnikán, a viharlámpától kezdve egészen a legmodernebb lézeres/LED mátrixos technikákon, asszem ott ki is hangsúlyozták és demonstrálták is, hogy a lámpatest kialakítása, állapota mennyire fontos, illetve milyen különbségek tudnak lenni a gagyi meg a minőségi LED-es fényforrások közt.
Én is várom, hogy olyan valaki szóljon hozzá, akinek LED-es fényszórója van (Nekem sima H-7 izzós).
Így teljesen szürreális - főleg a mai fejlett világítások korában.
Engem speciel kiváncsíságból érdekelne egy (pl. falra vetített, vagy garázsajtóra) vetítési kép, hogy ez hogyan is néz ki.
Hogy legyen valami kép is a hozzászólásban (H-7 ugye :-), ma kifotóztam távolról az Octaviából (Na ez is egy érdekes, hogyan lett az elektromos Golfból 1.6 benzines, kézi váltós, 14 éves Octavia, de talán majd máskor) az I30-asomat, mert mellette parkolt egy ProCeed.
Szóval távoli a kép (nem volt időm szöszölni), így átkereteztem, amire felajánlotta telefon a korrekciót, most megint átméreteztem, így lett egy kissé AI-is maszat a kép...
Sziasztok! 2017-es Hyundai i30 fényszórókérdésben szeretnék segítséget kapni. LED-es lámpákról van szó, az egyik oldalt tavaly cserélték ki gariban. A tompított kb. 20-30 m-re világít el, kb. 2 sávelválasztó csíkot világít csak be (lentre hord), így éjszaka veszélyes vezetni vele. A műszeres beállításnál a szervizben (kettőben is) azt mondták, hogy a szabvány szerinti lehető legnagyobb magasságra van állítva, nem lehet magasabbra állítani, mert akkor már kivilágítaná a szembejövőt. (prizmás beállítás képeit láttam, aszerint rendben van) Volt-e valakinek hasonló, van-e bármi megoldása, ötlete rá? Köszönöm!
Ezt elengedtem elsőre, mert nem vagyok textilipari szakértő - se.
Viszont az AI szerint:
"A "130 grammos szövésű" kifejezés arra utal, hogy az anyag súlya 130 gramm négyzetméterenként, ami egy sűrűbb, tömörebb szerkezetet jelöl. Ez a mértékegység gyakran használatos olyan anyagoknál, mint a padlószőnyeg vagy a geotextília, ahol a sűrűség fontos a tartósság és a funkció szempontjából.
Sűrűség: A 130 g/m2130 g/m squared130 g/m2 sűrűség azt jelenti, hogy az anyag tömörebb és strapabíróbb, mint a könnyebb szövésű társai.Felhasználás: Ez a fajta szövés kiválóan alkalmas olyan helyekre, ahol a tartósság és a kopásállóság a legfontosabb, például padlószőnyegek esetében.Geotextília: A geotextíliáknál is használják ezt a méretezést, ahol a sűrűség (a 130 g/m2130 g/m squared130 g/m2-es súly) a szűrőképességet és a mechanikai ellenállást befolyásolja"
A dömper igen, a sofőr a kormányoszlopra rögzített üléssel megfordult, ( a kormányoszlop volt az ülés tengelye) megfogta a másik kormányt, kapcsolt hátra menetbe. Sportosan megindult, és (ahova le akarta billenteni a rakományt) előtte satu fékezett, és a plató hátra billent 90°-ot. Mikor üres lett a plató, magától vissza billent a helyére.
Tehát volt egy nagy garázs sablon, abba öntötték a betont.
De emlékeim szerint a beton eljuttatása nem szállítószalagon történt, hanem egy szakadt, Csepel motoros(már megint!) Dutra dömper* gurult el alkalmanként pár tíz métert ahhoz a keverőhöz, ami külső kiszállításra is keverte a betont.
Úgy látom ezek a garázsok még előre gyártott ház gyáriak. Csak az alapot kellett betonból előkészíteni, és jött a speciális Liaz magára húzta a garázst, és a rendeltetés helyére szállította, majd letette az alapra. Ezek kisebbek mint az enyém.
A tükröt nekem be kell hajtani, mert az előző autómnál már lehorzsoltam a festéket hol ezt-hol azt az oldalt. A garázs szomszéd már kicseréltette a garázs ajtaját, mert nem fért be a Nissan SUV. Az előző írásomhoz szeretném hozzá tűzni, hogy a műanyagot is lehet zsírozni LZS 2 lítium tartalmú zsírral. (1980-ban vásárolt magnó deck műanyag fogaskerekei is be voltak kenve gyárilag. Meglepődtem amikor első alkalommal szét szedtem.)
A Picantón dedikált gomb volt a tükrök elektromos behajtásra, az pont az eladás előtt kezdte el ugyanezt csinálni 80000 km-nél, csak a jobb oldalon. Evvel együtt adtam el, bár a szervizből mikor elhoztam a nyárigumi-szettet, megemlítettem és jó fejek voltak, elvitték és állítólag adtak neki kenést, picit jobb volt eladáskor, de nem tökéletes.
Pont ezért vaciláltam annak idején; szűken, de belefért volna anyagilag egy hibrid Clio. A hajtáslánc megoldása kifejezetten tetszik, ki is próbáltam egy új tesztautót, konkrétan elkezdtem gyilkolászni a hajtásláncot, de nem hibázott (ismerős az értékesítő)
Viszont hiába ugyanolyan széles kívülről, mint az I30, de belül ahhoz képest egy keskeny bunker. Ráadásul balra egy utcába kanyarodva, egy nyomvályún keresztülhaladva akkorát bakugrott a hátsó futómű, hogy a párom beverte a fejét hátul az oldalüvegbe.
Ilyen buta reagálást utoljára Trabanton tapasztaltam.