Keresés

Részletes keresés

Tharkus Creative Commons License 11 órája 0 0 161413

tényleg nem lehet már nem látni ezeket, ha valaki bármit is csinál, amihez az élővilágnak köze van. ha csak kertészkedik vagy kirándul, már látja.

Előzmény: Bencuc (161412)
Bencuc Creative Commons License 12 órája 0 0 161412
Tharkus Creative Commons License 1 napja 0 0 161411

zum riziken und neberwirkungen... (mirelit)

öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 161410

Most szerencsére több napos csendes eső volt, az nem leszalad, hanem beszivárog a talajba.

Előzmény: Popenka (161405)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 1 161409

a gombáknak azért alapvetően a talaj felső 20 cm-e számít, meg a termőtestképzési idő alatti páratartalom. a télen 100%-ra feltöltődő talajból sem feltétlenül következik egy tavasz végi vargányahullám, ha május elején fúj egy hétig egy jó meleg főnszél, ropogósra szárad minden. a régi, klasszik medárdi esős időszak tökéletes lenne, de azóta már új világ van erre, egyelőre úgy fest, hogy attól alapvetően elköszönhetünk (kivétel mindig lehet).

de az biztos, hogy jó lenne, ha tél végére 100%-ra tudnának töltődni a talajok, és ez a legutóbbi két nagy eső úgy kellett, mint egy falat kenyér.

Előzmény: Zolcsi67 (161406)
Zolcsi67 Creative Commons License 2 napja 0 0 161408

Talán ha az ismétlődő felhőszakadások és villámárvizek helyett (aminerk ideje nincs elnyelődni a talajban) áztató, „medárdos”, 40 napos eső lett volna, megfulladnak. Talán itt az eleve nedves talaj és a nem hideg, hirtelen, gyors lefolyású csapadék volt a döntő.

Előzmény: nagypapi51 (161407)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 1 161407

Aztán persze van az a helyzet is, amikor a sok csapadéktól a micélium megfullad

Előzmény: Zolcsi67 (161406)
Zolcsi67 Creative Commons License 2 napja 0 0 161406

A magam kis egyszerű ismereteivel (és minimális gombászkodásommal) úgy foglalnám össze, hogy az ősztől tavaszig a talajt átáztató nedvesség (és ebben benne van az őszi meg a tavaszi eső, valamit a téli hó) adja meg a löketet a gombáknak, persze ha ezek után jön egy csapadékos nyár, még jobb az összkép.

NB: 1999 a nagy hegyi árvizek nyara volt (Kemencei kisvasút lepusztítása, homokzsákok az M3-as vadonatúj szakasza – Gyöngyös–Polgár – mentén), a bükki természetvédelmi táborban is egy hétig esett az eső egyfolytában. DE:

– soha annyi rókagomba nem volt egy rakáson (szinte csak a kezünket kellett a sátorból kinyújtani érte);

– szedtünk pl. királytinórut, ami se azelőtt, sem pedig azóta nem volt igazán jellemző a környékre;

– óriás csiperke is volt, szintén egyedi alkalomként;

– gyönyörű óriás pöfetegek nőttek a fennsíkon;

– stb. :-)

És ezt nemcsak a júliusi csapadékrekord hozta, hanem hogy egy eleve nedves talajra jött az özönvíz. Miközben a hegyek között egy hétig ömlött az eső, Egerben ragyogó napsütés volt, amikor lementünk.

Bükki források:

– az Imó-kői barlangból háromnegyed szelvényben dőlt a víz;

– a Vörös-kői embermagas szökőkutat produkált;

– vígan folyt a Fekete-len is, ahol általában csak a kék mérőhenger belsejében tudnak a szakértők vizet találni.

A rétegvízi forrásokat (Tamás-kút, Hárs-kút, Lénárt-forrás) nem is említem :-)

Előzmény: Popenka (161405)
Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 161405

Mifelénk az a mondás járja, ha nincs téli csapadék, akkor nincs nyári vargánya. Meg semmi se.

A nyár eleji esők az itteniek szerint kevesebbet érnek, mint a téli hó. Egymás nélkül nincs szezon.

Különösen a téli hó jelenlétét tartják biztatónak, hiszen a lassú olvadás még jobb.

Minden cseppnek örülni kell.

Előzmény: öreg_néne_b (161399)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 161404

A Balaton szintjén még inkább csak az látszik, ami közvetlenül a tóra esett, a befolyókon keresztül lassabban töltődik.

Előzmény: bükkk (161402)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 161403

melyik országrészre érted? nézegetve a historikus adatokat, sok helyen rosszabb évek is voltak mostanában, itt a vh-nál 2022. és 2021. is, például.

Előzmény: bükkk (161402)
bükkk Creative Commons License 2 napja 0 0 161402

https://www.metnet.hu/terkepek?map=prec_y&date=2025

Még nincs vége az évnek,de valószínüleg ilyen kevés csapadék utóljára 2011-ben esett éves szinten.

A Balatonból úgy fél méternyi víz hiányzik,de második napja emelkedik a vízszint 1-1 cm-ert.

morel_whisperer Creative Commons License 3 napja 0 0 161401

Sőt, a kucsmák tenyészteste a hidegebb, őszies időszakban a legaktívabb, azt olvastam egyszer. A megfelelő felmelegedésen kívül a megelőző őszön, télen is sok múlik. De amilyen általános talajvíz hiány van, tőlük függetlenül is bármikor jól jön néhány hét vízzel telített időszak. Talán még a gyökérkapcsoltak is fejlődnek ilyenkor.

Tharkus Creative Commons License 3 napja 0 0 161400

mindenképp, töltődjön az a talaj!

öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 0 161399

Vegetációs időszakban tényleg jobb lett volna, de most is jobb, mint soha.

Előzmény: Tharkus (161398)
Tharkus Creative Commons License 3 napja 0 0 161398

82 mm a saját mérőnk szerint a november. igen, sajnos a szezonnak már vége, a fák is alszanak. jó hitvány egy ősz volt ez errefelé :(

Előzmény: Lactarius Curtis (161397)
Lactarius Curtis Creative Commons License 3 napja 0 0 161397

Sokra megyünk a kétnapi 50+ mm-rel, novemberben szerintem 100mm jöhetett le...későn.

Előzmény: Tharkus (161391)
Tharkus Creative Commons License 3 napja 0 0 161396

nem kimondottan a csapadéktérképen éppen esőt alig kapó szűk részre gondoltam, nem írtam ilyet. sajnos nem csak a homokhátság sivatagosodik, illetve az ország legjobb termőföldje is el tud sivatagosodni, ha nem kap csapadékot.

Előzmény: homerx (161394)
morel_whisperer Creative Commons License 3 napja 0 0 161395

Szó szerint homokdűnék. Inkább a Kunság, mintsem a Viharsarok az, ami sivatagos. Bár utóbbi is eléggé rosszul áll e szempontból. Pont egy éve voltam Kecskeméten, Helvéciánál szándékosan bolyongtam egy kicsit a tanyavilágban. Oké, hogy homoktalaj, meg minden, de még így is csak lestem, hogy milyen állapotok vannak ott.

Előzmény: homerx (161394)
homerx Creative Commons License 3 napja 0 0 161394

az a legvilagosabb resz az orszag legjobb termofoldje. amirol beszelsz, az a duna-tisza kozotti homokdunek.

Előzmény: Tharkus (161393)
Tharkus Creative Commons License 3 napja 0 0 161393

nem tudom, hogy "megállítható-e" az elsivatagosodása annak a résznek, valószínűleg nem. hivatalosan is félsivatag már emlékeim szerint. :(

Előzmény: öreg_néne_b (161392)
öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 0 161392

Gomba szempontjából kevésbé érdekes, de megint a legszárazabb Dél-Kelet Alföld maradt ki az égi áldásból. :(

Előzmény: Tharkus (161391)
Tharkus Creative Commons License 3 napja 0 0 161391

komoly mennyiségű szaft jött le itt-ott:

Bencuc Creative Commons License 4 napja 0 0 161390

:DDD

Előzmény: homerx (161388)
Popenka Creative Commons License 4 napja 0 0 161389

2024 januárjában volt ilyen víz utoljára a közeli patakban.

Kellene valami tó itt fent, ami megfogja. Mert egyelőre csak a lentebbi házam pincéje fogja, abban áll a víz, míg ki nem seprem. Nem mértem, de a hóval együtt 100 körül lehet már szombat óta. Öröm és boldogság.

Egész évben nem volt ennyi.

homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 161388

kepzeld jozska, a doki ezsot irt fel nekem

es, kivaltottad mar?

a, meg fent van a felhoben.

Előzmény: Bencuc (161386)
morel_whisperer Creative Commons License 4 napja 0 0 161387

Az igazi flexelés az volna, ha hozzátennéd, hogy közvetlenül normál tarifás óra mögül. :)

Előzmény: Bencuc (161386)
Bencuc Creative Commons License 4 napja 0 0 161386

Mert én a hálózatról locsolok mintha nem lenne holnap.

Előzmény: öreg_néne_b (161385)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 161385

na ezt a vizet ilyenkor kellene megfogni

Én miért nem fogtad meg? :D

Előzmény: Bencuc (161384)
Bencuc Creative Commons License 4 napja -1 1 161384

Ez kicsit olyan mint mikor 2022 után 2023 tavaszán mikor sok eső volt március környékén beírtam, hogy na ezt a vizet ilyenkor kellene megfogni. Ment a hőbörgés hogy miről beszélek, hülyeség, majd esik. Aztán mi lett belőle. Sokan nem fogják fel ezeket a dolgokat. Csak mikor már tényleg menthetetlen a dolog.

Én ezen a talajszelvényen nem vagyok amúgy meglepődve, itt mifelénk évek óta ez van. Pl. mikor volt szeptemberben az az esős időszak, még a hónap eleje fele vagy már nem is tudom mikor, mikor az első nagyobb felhőzet átment az országon, voltam egy olyan szegletében az országnak, ahova eső után másnap kimentem és porzott a talaj. Szó szerint. Tehát még a kiterjedt esőzés sem garancia sok helyen, kialakulhatnak vízszegény foltok. 

Előzmény: Tharkus (161383)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!