A Los Nevados Nemzeti Park Kolumbia középső részén helyezkedik el. Az 58 300 hektáron, 2600-5300 méter tengerszint feletti magasságban fekvő park a világörökség része.
Elkelt Gustav Klimt egyik festménye a Sotheby’s árverésén, méghozzá nem is akármennyiért: a műalkotás új, anonim tulajdonosa több mint 236 millió dollárt, hozzávetőleg 78 milliárd forintot fizetett a képért. Ezzel a kalandos utat megjárt, Elisabeth Lederert ábrázoló festmény lett a világon a második legtöbb pénzért elárverezett műalkotása a The Guardian beszámolója alapján.( 19.11.2025 , Ács Anna Mária ujságírô) hat licitálót ütköztető árverés húsz percig tartott)
Az Elisabeth Lederer portréja meglehetősen nagy festmény, több mint 1,8 méteres magasságával. Az 1914 és 1916 között készült alkotás alanya a műkereskedő házaspár és egyben Klimt mecénásai, August Lederer és Serena Lederer lánya. A portré jogtalanul került a nácik tulajdonába a második világháború alatt, majd nem sokkal később majdnem tűz martalékává vált. Ezután 1948-ban visszakerült Elisabeth testvéréhez, Erich Ledererhez, aki halála előtt két évvel, 1983-ban túladott rajta. Ezután Leonard A Lauder, az Estée Lauder egyik örököse gyűjteményét képezte.
A Sotheby’s aukciójával az Elisabeth Lederer portréja lett a legdrágábban elkelt Klimt-festmény mind közül.
Földünk legnagyobb reneszánsz épületegyüttse az El Escorial királyi kolostor El Escorial királyi kolostor (Spanyolország)– bazilika – királyi palota – uralkodói pantheon – birodalmi könyvtár és gyűjtemény – kórház, valamint iskola is egyben. II. Fülöp idején épült, máig is hihetetlen módon, csak 21 év alatt (1563-1584). Bazilikájának 95 m magas kupolája alatt 48 oltár (!) előtt áldoztak (áldozhatunk) hálával az Isteni gondviselésnek. 26 spanyol király, infánsok és főhercegek sírjai hirdetik a Spanyol világ múltbéli befolyását, máig örök méltósággal néznek le ránk V. Károly és II. Fülöp szobrai, festményei. UNESCO világörökség!.San
Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostor- UNESCO világörõgség
A himedzsi várkastély Japán(többek szerint az egész világ) legszebb és legerősebb várkastélya. Messziről fehérlő falai után (melyek speciális, éghetetlen fehér agyaggal vannak tapasztva) kapta a 'Fehér Kócsag' (Siraszagi) becenevet.
Tudod, hogy házamon nincsen cégér, de ha jönnél én mindig itt vagyok. Gyere - ha nincs - meleg eleségért s puha fekhelyet is adok. Ne légy - ha nem kívánod - kóbor, eldobott levél mi szállong céltalan, és ha ajkadon régen volt már jó bor, keress meg engem - itt néha van. Én tudom, bármit adnál cserébe, de semmi az - ide nem kell zálog: nem léphet az emlékek helyére nagyobb érték e szónál: barátok. S ha eljössz, mint a gyönge tészta feldagadnak a régi napok, s úgy lesz megint minden egész, ha te mesélsz és én bólogatok. S beszéld el azt is hevesen, ki művelt belőled meghasadt farönköt, ki tudta a titkod, mit kevesen, hogy lábadról ily könnyen ledöntött. S ordítsd mint régen, igaz torokból, hogy az egész világ piszkos kátrány, azt is, hogy aki kéne nem csókol s hogy cigarettacsikkes a párkány hogy nem léteznek az úgy várt csodák hogy melléd huppant apád a fáról hogy anyád elfelejtette a vacsorát hogy minden éjjel írsz és fázol hogy oda le menni milyen jó lehet csak magától sosem váj helyet a Föld hogy hozzád szólnak a színes gyógyszerek: a kék, a piros, a sárga meg a zöld... De tudod, hogy házamon nincsen cégér és azt is tudod, hogy ott bármi állhat. Ezért ha egyszer mégis ideérnél, kopogás nélkül gyere be - ahogy én is tettem Nálad.
Az impresszionista festő, Camille Pissarro ezen művén a vidéki, éragnyi otthona közelében lévő mezőről fest idilli képet, kontrasztba állítva ezt a modern városi életről szóló festményeivel.
Laoszban manapság legfeljebb kétezer elefánt élhet, mintegy egyharmaduk háziasított. Az ázsiai elefántot nálunk indiai elefántnak is hívják, de Indiában, Srí Lankán, Nepálban és Bangladesben csupán mintegy ötven százalékuk él, a többi Délkelet-Ázsiában, így Thaiföldön, Laoszban, Myanmarban, Kambodzsában, Vietnamban, Malajziában, Indonéziában és Kína déli részén található, vagyis az ázsiai elefánt a pontosabb megnevezés.
Chengyang híd- Kína A Chengyang híd buja rizsföldek és robosztus hegyvidéki táj közepette található. Az impozáns stílusú híd a Linxi-folyón ível át a kínai Kuanghszi tartományban. Egészen bravúros, hogy a helyi dong nép hagyományait követve egy szöget sem használtak fel az építéséhez. A különösen elegáns híd tetején lévő öt pagoda mindegyike saját pavilonnal és verandával rendelkezik.