Sziasztok!
2015 márciusában lesznek az első tesztmodellek.
Ezek már nem a régi Vitarák, csak a nevükben.
Itt várjuk a tulajdonosokat/érdeklődőket.
Remélem jó sokan vesznek ilyet!
Sajnos, a garanciával valamint a garanciális szolgáltatáshoz való hozzáállással (szervizek, vezérképviseletek részéről), rossz tapasztalataim vannak.
Amennyiben, a fedélzeti számítógép listáz minden beavatkozást (nem tudom, hogy megteszi-e, csak feltételezem, mert a rendszer elvileg alkalmas erre), úgy minden szerviz bármikor tudhatja, hogy mit, mikor és hol barkácsoltak az adott járművön.
Hát az biztos, hogy a mostani időjárásban van alkalmunk tapasztalni a működését.
Szerintem a gariba nem szólhat(na) bele...egyrészt mert ez egy "állítható lehetőség/paraméter" (ami ráadásul utalásként a kézikönyvben is szerepel (és nem egy beavatkozás/alkatrészcsere stb.), másrészt meg kb ki mondja meg, hogy "egy másik szervizben valaki átállította" esetleg "eleve így vetted át", plusz ha át tudod állítani, akkor ennyi erővel (khm, akár szervizekkor?) vissza is tudod állítani...na de nem bátorítani akarlak, mindenki belátása szerint. :) Minden esetre kicsit túl van misztifikálva ez az egész (na meg bonyolítva: ezek nem "szabályellenes" dolgok, ennyi erővel miért nem tették bele a rendes fedélzeti computer menübe az állítási lehetőségeket, miért "rejtett menüvel" kell bohóckodni, gyártói szemmel nem nagyobb dolog/"bűn" ez, mint hagyni, hogy a user kikapcsolhassa a start/stopot, vagy eco mód helyett kényelmesebbre állíthassa a keréknyomást stb.), aztán kár, hogy sok - márkaszerviz - helyen tisztában sincsenek az egésszel.
Az eddigi tapasztalatom az, ha a törlő kikapcsolt állásában állítom az érzékenységet és utána váltok önműködő állásra, normálisan működik.
Persze, az is kérdés, hogy mi a normális.
Ettől eltekintve, azért tervezem, hogy kikapcsoltatom az érzékelős működést, de az eddig felkeresett szervizekben csak bambán pislogtak a kérés kapcsán.
Megcsinálom magam, ha másképpen nem megy, bár lehet, hogy morognak majd a garancia miatt. Sohasem tudható, hogy éppen mibe kötnek bele...
A hangot ne figyeld/ne figyeljétek kérlek :)) csak egy gyors felvétel most ~fél órája apósoméktól indulva (már mozgott előtte az autó ha ez számít, udvarról kiálltam a ház elé és vártam az elektromos kaou csukódását, addit eszembe jutott, mondom, gyorsan videózok egyet), folyamatosan esett gyengén, ablaktörlő auto állásban és 2es érzékenységen.
Akkor lehet, hogy én azon kevesek közé tartozom, akik megvannak elégedve a gyári beállítású autómatikával. Elindulok 3-4-et töröl, majd ha már letörölte leáll. Ha jobban esik, akkor nekifog és töröl. Hol gyorsabban, hol lassabban. Minél gyorsabban megyek, akkor egyre gyorsabban. Amikor pedig megállok, akkor pedig szinte leáll és csak időnkét töröl. Pl. Vasúti átjáróban éppen állok, akkor a törlés is leáll. Persze néha én is úgy gondolom, hogy lehetne ritkábban is törölni, de inkább töröljön többször és legyen tiszta a kilátás. Összeségében nekem megfelel. Szerintem meglehet szokni. Én nem hasonlítgatom az előző autóimhoz. Azok azok, ez pedig.... ez.
Az utolsó mondatom félreérthető: tehát ha fél-automatára van programozva akkor száraz ablaknál "auto" állásban nem folyamatosan lassan töröl, hanem X időnként szakaszosan beletöröl, tehát a lényeg, hogy olyankor soha se áll le teljesen amíg AUTO állásban és nem az alap nyugalmi helyzetben van a világításkapcsoló.
Én továbbra se rúgtam össze a port se az eső se a fényérzékelő működésével...az egyetlen saját "issue"-m, hogy mivel a sötétedés érzékelőt "érzéketlenebbre" állítottam, mert a gyári beállításnál úgy itéltem meg, hogy tiszta időben indokolatlanul hamar/világosban felkapcsolja a lámpákat (pl.: nyár közepén este 7 fele, amikor kb 9ig világos van..), na most így reggelente (7:30) nem kapcsolja fel mert már fény szempontjából bőven világos van, de néha ha ilyen ködös/párás a reggel akkor meg határeset (a hátsó helyzetjelző...). Erre a ritka köztes állapotra írtam régebben, hogy kb csak ilyenkor nyúlok a lámpakapcsoló forgórészéhez...de azon gondolkozok, hogy lehet átállítom érzékenyebbre (és akkor "télen így, nyáron úgy" használom). Múlt hétvégén Zakopane-nál a Tátrában keringve ugyanez volt, hogy magától még nem kapcsolt a világos miatt, de ott is az erdős részeken meg a világos ellenére se hátrány ha hátul is látszódsz...kézzel felkapcsolva meg ugye a Waze is éjszakai módba vált (ha az autó kapcsol magától nappal tompítottat akkor nem), szóval jobb szeretem az automata működését > inkább azt "hangolom a télhez" :)
Írtuk már párszor, hogy ott szinte biztos, hogy valami nincs rendben, mert nekem pl tegnap kora este is ebben a hol esik, hol szemerkél, hol párás időben (2x30km) végig tette a dolgát, nem mértem stopperrel de simán volt, hogy fél percig bele se törölt...és a felső állás alatt egyel, tehát nem a leg érzéketlenebb álláson, hanem "kettesen" (Te érteni fogod a kettest, az 5-4-5 stb miatt ;) ). Igazából simán meg is áll ha nem tartja indokoltnak a törlést, tehát magatól "ki és be is kapcsol". Természetesen ki szoktam kapcsolni alapállásba a kart, minimum nap végén, hogy ne érjenek meglepetések (erről van csúnya sztorim az ásványszürkével ha érdekel), de igazából csinál mindent magától. Tegnap reggel munkába menet lekattintottam auto állásba és csak este itthon "kapcsoltam ki".
Ami még eszembe jutott: kicsi az esélye, de lehet, hogy eleve nem is volt jól beprogramozva?! Mert ugye 3 féle módon lehet bűvészkedni vele ha minden igaz. Van a teljesen automata mód (amiről én is írok, amikor meg is áll magától, ez a default elvileg), van a fél-automata mód (amikor csak az intenzitást variálja AUTO módban, de sose áll le teljesen, tehát ha lekattintod a bajuszkapcsolót száraz időben us folyamatosan lassan töröl) meg van a kézi/esőérzékelő nélküli mód.
Én is elvoltam 12 évig a Fábiával, hogy magam szabályoztam a törlés intenzítását, így nekem is ez a jobb, mint ez a kiszámíthatattlan esőérzékelős törlés.
Igen, ez van a kezelésiben (S-Cross, de detto), ennek ellenére majdnem rá merném dobni a kocsikulcsot, hogy el fognak hajtani mert nem tudják, hogy kell :D :(
Sokan vannak abban a táborban is akik elégedettek, nem panaszkodnak az esőszenzorra, és kb ugyanennyien vannak akik nem elégedettek. Esélyesen ez felhasználói szokáson is múlik, ki mit szeret, mert a gép egy program szerint dolgozik (lehet néha sz*rul)...ehhez képest a két véglet, hogy van aki két esőcsepp után is vadul törölgetné a szélvédőt, van aki meg cseppekkel telibeborítva amíg kilát nem is töröl. Én nem panaszkodok a működésére, hagyom érvényesülni, nekem használható (talán kicsit túl érzékeny gyenge érzékenységen is), inkább azt vettem észre, hogy van valamennyi késése az alkalmazkodásban (meg nem mondom mennyi, de arra célzok, hogy gyengülő esőben is töröl még vadul jó pár mp-ig és csak utána vesz vissza...és ugyanez fordítva is). Szóval talán próbáld meg azt, hogy az ingerküszöbödnél valamivel tovább vársz, hogy utána már beáll-e normális/használható működésre.
De igen: ha valaki tényleg nincs összhangban vele (vagy bármiért, akár hiba miatt, tényleg számára idegesítően működik), akkor kikapcsolható és normál szakaszos tötlésű lesz.
Közben a használati útmutatóban találtam olyat, hogy az AUTO funkciónál a Suzuki márkaszervízben át lehet programozni, hogy ne az esőérzékelő szerint működjön az automata állásban, hanem csak a szabályozó karon beállított törlési időközök szerint szakaszosan.
Na ez kell nekem, ha megyek legközelebb szervízbe, akkor kérni fogom ennek az átprogramozását.
Még nem volt Led-es fényszórós autóm, így nekem fura volt, hogy az esőcsepek miatt sötét foltok vannak a fényvetítsen az úton induláskor, lassabb tempónál.
A szakaszos ablaktörlő viszont agyrém. A 2002-es évjáratú Skoda Fabián jobb szerkezet volt, mint ezen a Vitarán. Nem tudom miért kell automata esőérzékelővel kombinálni a törlés gyakoriság kapcsolót. Sehogy nem működik normálisan. Még arra sem jöttem rá, hogy a fokozatoknál melyik a gyakoribb, vagy a ritkább törlés, mert teljesen értelmetlenül működik.
Bezzeg a Fabián volt az a kis pöcök, aminél be tudtam állítani, hogy milyen gyakori legyen a törlés. Az volt a legegyszerűbb, és legjobb szerintem.
Nem mértem meg, egyébként viszonylag könnyen le tudtam rántani, két vagy három patent kiugrott a helyéről, de nem sérült meg. Elsőre a kilincs mögötti csavart nem találtam mert a takarója nagyon jól elrejtette. Ha szét szeded akkor arra figyelj, hogy a csuszkákat fordítsd meg úgy, hogy a szélei ne érjenek össze mert eredeti helyzetébe a csúszófelülete kopása miatt a szélei összeérnek és nyilván nem szorítja meg sínt. Ha már kivetted akkor csak négy kis fülét kell kihajtani és meglátod a problémát. Utána satuban a vagy fogóval összenyomva szépen vissza lehet hajtani a füleket.
A véghatároló működött, a garázsom csak 290cm.széles. Lendűletesebb nyitásnál oda koccant. A köztes állapotban pedig semmiféle ellenállása nem volt. 160 000 km. van az autóban és a határoló csúszkái pedig egyszerűen elkoptak. A csúszkák között szó szerint lötyögöt a sin. Meglepően szerencsés voltam, mert egy patent sem tört el, a fóliát meg sikerült a patent kiszedővel lefeszegetni a ragasztóval együtt hogy sehol sem szakadt el és utána vissza is tudtam ragasztani. A másik oldalon is elég gyenge, de azt egyenlőre hagyom. A hátsók pedig viszonylag megfelelően teszik a dolgukat. Az a helyzet, hogy sokat járok vele egyedül és ezért adta meg magát az én ajtóm.
Tegnap sokadszorra ütöttem oda a bal első ajtómat a kocsitároló oldalához (párnázott) elfutott a méreg és kikaptam az ajtóhatárolót. Meglepően silány megoldás, meg minőség is. Emlékszem valaki régebben leirta a javítását, a lényeg, hogy a két kis gumi tuskó mögé raktam 1.5 mm. vastag lemezt és két megkopott csuszkát megfordítottam és már tökéletes is lett. Ha valakinek van kedve, affinítása simán megvan 10 perc alatt, persze a kárpit le - fel is hozzá jön még.