Ezeket a hangulatjavítókat vagy kivonják a forgalomból,vagy kábítószernek minősülnek,mint a tramadol,és kb. az addiktólógián írják fel csak,vagy erős fájdalomra. Ott is lecsökkentik, aztán már nem adják.
Pedig az alkoholnál kevésbé káros,noha erősebb a tramadol.És nincs tőle másnaposság, jól tudtam aludni , nagyon jól éreztem magam tőle. Az a baj az ópiátokkal,hogy nagyon jó közérzetet csinálnak,és hamar kialakul a függőség, én is rászoktam, pedig hátfájásra írták fel eredetileg.
A Tramadol amúgy ideális antidepresszáns lenne: 3-400 mg/nap adagnál azonnal javítja a hangulatot,közérzetet,és olcsó is. A nagy hátránya,hogy egyre több kell a hatáshoz,és függőséget okoz.
Túl van ez a xanax/frontin téma erőltetve,az elvonás kb. napi 3-4 mg adagig lassú csökkentéssel simán megoldható,de akár maradhat is, mert nem halmozódik,nem terheli különösen a májat,szívet.
Az okozott függőség is enyhébb, mint pl. a Tramadol esetében, az nekem folyamatosan hiányzik, mint egy gyerek,úgy kéregetek az orvostól, néha felírnak egy dobozzal, rendesek.
Ma Magyarországon még mindig "ciki" pszichiátriai betegnek lenni. Azt elfogadjuk, ha akármi más bajunk van, természetes, hogy azonnal szedjük is rá a gyógyszert, de depresszió, pánik, szorongás és társai, az nem. Így aztán a betegek jelentős része csak akkor jut el orvoshoz, ha már nagy a baj (másik részükből alkoholista lesz).
Itt a már eleve leterhelt TB-s orvos persze hogy élből írja a gyógyszert, hiszen egyrészt nincs ideje/lehetősége "komolyabban" foglalkozni a beteggel, másrészt a beteg már olyan állapotban van (ezt amúgy egy pszichiáter pár kérdésből meg is tudja állapítani).
Akinek van pénze/ideje/kedve, az elmehet magánhoz is, de ez sem jelent még semmit. Nekem pl. kifejezetten fárasztóak voltak a hosszú beszélgetések, tudtam, éreztem, hogy az lenne a jobb, ha adna gyógyszert és ennyi. Nyilván ez nem reprezentatív, kinek mi.
Én nem tartom szerencsésnek a pszichiátriai gyógyszerek démonizálását, a folyamatos pörgést azon, hogy bár jól vagyok velük, de le kellene tenni, hogyan kellene letenni stb. Ezek a gyógyszerek ma már nagyon súlyos állapotokat tesznek élhetővé.
Azzal sem értek egyet, hogy nincs tájékoztatás, eleve 2025-ben már minden elérhető, de még internet nélkül is ott van pl. a Xanax betegtájékoztatójában (azért elvárható, hogy a gyógyszert szedő ezt elolvassa), hogy kialakul(hat) tolerancia, így fokozatosan célszerű elhagyni. Akkor meg miről beszélünk?
Ja, és igen. Lehet ám kommunikálni az orvossal, lehet neki kérdéseket feltenni. Válaszolni fog. Ha nem kérdezel, akkor nincs mire válaszolnia...
Bár az én helyzetem még annyiból sem egyszerű, hogy még mindig hiányzik a Tramadol hangulat, és közérzetjavító hatása. Azon pedig nem segít a frontin meg a fluoxetin.
Sok a rossz felírás, a TB-s pszichiáterek leterheltek, 10 perc alatt írnak escitalopramot+frontint, azt ennyi. Viszont a másik véglet,a gyógyszerek nélkül súlyos depressziósan nem lehet működőképesnek maradni, ez meg a saját tapasztalatom.Pont ezt mondom, nem lehet egyik irányban sem kisarkítani,se a feltétel nélküli gyógyszer,sem a mindenáron csökkentés,elvonás nem jó.
Az utóbbi pár napban én is vacakul vagyok,nem használ úgy a 40mg fluoxetin,mint előtte,meg mint kéne.
Alexandri kommentjével totálisan egyetértek, nekem is ez a véleményem, ha tényleg más nem segit, kell a gyógyszer, és ha az segit akkor mindenképpen jó dolog, viszont ha valaki eljut majd ezután arra a pontra, hogy le szeretné tenni a gyógyszert, akkor nagyon nagy előny az, ha tudja hogy mit csinál, mert sajnos a csökkentéssel az orvosok nagy része sajnos egyáltalán nincs tisztában, és Reu pont ezt próbálja nyomatákositani, azzal, hogy ő saját maga hogy járt, és más ne járjon igy, tehát segiteni szeretne ezzel, ezen felül meg mindenki úgy csinálja, ahogy azt ő jónak látja, de inkább legyen elmondva, és tudd hogy valaki egyszer valamit mondott erről, ha netán veled is megtörténik, és tudd hogy mit kell csinálni, persze minden egyes ember más, szóval nem lehet senkit senkihez hasonlitani, de jó ha van tudásod minden eshetőségről! Mindenkinek azt kivánom, hogy érezze jól magát, akármilyen úton módon is éri el azt.
Ha van orvosod, és megbízol benne az nagyon jó, becsüld meg, hallgass rá. Közben figyelj saját magadra is, halld meg a saját akaratodat, lehet ennyi kell csak a jobbanléthez. Ha nem jön be marad a "B" terv be kell szedni a bogyókat. Cefet állapotban leledzeni nagyon szar nem ér annyit....
Eddig megúsztam, nem szedtem gyógyszert tartósan de ha nagyon szarul leszek, és nem tudom megoldani fejben, keresek egy jó dokit, ha azt mondja gyógyszer kell, akkor legyen. Itt jön a képbe Reu tanácsa az elhagyásról. Nem árt tudni az elhagyás okozta kockázatokról, amiről egy átlagos használó mit sem sejt.
Szerintem az olvasóra kell bízni mit tesz, mindenki nagyfiú/nagylány, saját akarattal.
Pozitívum az, hogy a téma rendesen körül van járva.
Örülök, hogy Neked sikerült. Sajnos az emberek egy részének viszont nagyon komoly gondjai adódnak. Mint ahogy Te magad is említetted, mind máshogy reagálunk ezekre a gyógyszerekre. A forrásokat, amiket beszúram, ezért még nem kellene így leminősíteni, és annak a rengeteg embernek az egyéni tapasztalatát és szenvedését sem, akik ezen mennek keresztül, és esetleg szeretnék felhívni a figyelmet a kockázatokra.
Mindig ez történik: bármilyen konkrét információt osztok meg valamiről, mert válaszolnék, forrást osztanék meg a mondandóm alátámasztására - és esetleg ne adj' megosztom az én igenis valós élményemet, ezzel vágsz vissza.
Volt ilyen javaslatom, és az álláspontom a gyógyszerek szedésével kapcsolatban teljesen tiszta, ha érted, ha nem...
frontint 2,5 mg-ról van szó-- egyik napról a másikra letettem-képzeld--elfelejtettem bevenni-semmi elvonás nem volt.
ennek lassan 4 éve.Sertralin50 mg-először 25-re aztán 12,5 mg----- amitrex 100mg-75-50-25-12,5 mg.Elvonási tünetek nélkül -- kb 1 hónap alatt.Maradt a 12,5-- amit megtartottam.a lényeg a fokozatosság.. lassan emelni-csökkenteni. Érzi azt az ember mennyi bogyótól van kényelmesen el.
Ami az "elméletemet" illeti, csak pár infó a drugs.com-ról, amit Te javasoltál:
Elvonási reakciók ...Tájékoztassa a betegeket, hogy egyes esetekben a benzodiazepineket szedő betegeknél hosszan tartó elvonási szindróma alakult ki, amelynek tünetei hetekig, akár több mint 12 hónapig is fennállhatnak. Tájékoztassa a betegeket, hogy a klórdiazepoxid abbahagyása vagy adagjának csökkentése lassú fokozatos csökkentést igényelhet.
...Egyes esetekben a benzodiazepint használóknál elhúzódó elvonási szindróma alakult ki, amelynek tünetei hetekig, akár több mint 12 hónapig is fennállnak.
Illetve: Az FDA kérésére idén készült, Amerikai Addiktológiai Társaság (ASAM) 2025-ös útmutatója a benzodiazepinek csökkentéséhez, 68–69. oldal:
Az elhúzódó tünetek tovább fennállnak, mint a benzodiazepinek szervezetből való kiürüléséhez szükséges idő (pl. 4–6 hét), és néhány beteg hónapokig, sőt évekig is szenved tőlük. A hosszú távú, magas dózisú és gyors hatású benzodiazepinek szedése növeli az elhúzódó elvonás kockázatát, de ezek a krónikus tünetek alacsony dózisú benzodiazepin leállítása után is felléphetnek.
Egyetértek veled!Sarlatán beteg oldalakat nem érdemes olvasgatni.Aki beteg szedje a gyógyszerét, ha jobban van tőle jó a bogyó.Szoktam olvasni olykor a fórumot, bár --- amikor itt egyes csopitársak---már -már professzorokat -szakorvosokat messze tulszárnyalja-bonyolult módon----magyarázzák a gyógyszerek hatásait- elhagyásait- receptorokra ide -oda hatnak stb...az nem igazán érdekel.Nem kellene ennyire belemenni itt a gyógyszerek szedése- nem szedése témába. Szedi az ember a gyógyszerét ha szükséges- vagy leteszi ha jól érzi magát nélküle!Legalábbis mindenkire másként hat minden gyógyszer. De ez csak az én véleményem.Én már olyan minimális gyógyszert szedek- nem is érdekel hogy letegyem-sőt- amitől jol van az ember élhető életet él minek letenni?12,5-sertralin-12,5 amitrex.Ennyivel elvagyok- dolgozom.Frontin van 5 szem-2 éve-hozzá se nyultam...
Racionalizálod a saját elméleteidet az azt támogató médiatartalmak idecitálásával.Ez a benzoinfo már magában onnan,hogy" report harm" ,komolytalan. Ez az első mondat az oldalon.
A linkelt videóban szereplő figura is ebből él,a gyógyszerek fikázásából. Nekem lesújtó a véleményem ezekről az ártalmas,és főleg egyoldalú,hiteltelen véleményekről.
Olvass drugs.com-ot,vagy más,hiteles oldalakat,ne ilyen sarlatánokat. a horowvicc és haverjai a fikázásból élnek,szerencsétlen betegeket elriasztva .
Szia! Pontosan így van, szeretném, hogy sokkal-sokkal lassabban hagyják el őket, és ha váltásra kerül sor, tegyék azt óvatosabban. Lényegesen kevesebb gyógyszert kellene beszedniük, ha így tennének. Valami iszonyat mennyiségű gyógyszert tolnak le az emberek torkán, sokszor teljesen feleslegesen. Azt sem ismerik fel ilyenkor, hogy elvonási tünetekkel állnak szemben.
Egészen pontosan 50 mg metoprololt szedek reggelente, körülbelül 25 éve, egy szívbillentyű hiba miatt - semmi egyebet 2,5 éve.
Persze mind csupán magánvélemény, egyéni tapasztalaton nyugszik, semmi több: Sajnos 0,25 mg Xanaxszal szemben is idővel hozzászokás alakulhat ki (ez a dózis 5 mg Seduxennek felel meg). A benzodiazepineket rövidtávú használatra ajánlja a gyártó; gyógyszertolerancia és dózisok közötti megvonási jelenség alakulhat ki a szedésük esetén, idővel. Ha van más mód, én elkerülném, ha nincs, nem szedném sokáig.
Végignéztem a videót, ezek után biztos nem hagyok el gyógyszert hirtelen. Az biztos, hogy rengeteg ember életét mentik meg, vagy teszik elviselhetővé a gyógyszerek. Viszont a használatukhoz mindeképp kell egy jó szakember.
Számomra egyre nagyobb döbbenet az orvosok hozzáállása. Sehol nem láttam/hallottam a videóban szerplő megfelelő orvosi hozzáálláshoz hasonlót sem itt Magyarországon. Nyilván sok ilyen lehet, csak nekem nem volt szerencsém,
Reu én úgy látom ezekkel a videókkal másokat próbálsz óvni a hirtelen elhagyás okozta problémáktól. Szabad tudni, akkor te most semmit sem szedsz folyamatosan intorelancia miatt?
Van táblázat arról mekkora xanax mennyiséget lehet büntetlenül szedni, vagy akár napi fél 0,25ös adagtól kialakul a hozzászokás?
Szia! Ahogy írtam, nem arról van szó, hogy démonizálnám őket. Ha jól vagy, gyógyszert szedsz, nekem azzal semmi problémám nincs és főleg közöm nincs hozzá. Látom viszont, mekkora jelentősége van ezeknek az esetleges elvonási tüneteknek, és annak is, hogyan interpretálják őket.
Az érzékenységről: Tényleg a gyógyszerelhagyás után jelentkeztek nálam először, egészen extrém mértékben, ami szerencsére enyhül. Szerencsérte ezt azóta dokumentálták mások is.
The Maudsley Deprescribing Guidelines (Wiley&Blackwell, 2024), 55. o., Kindle kiadás.
A betegek rendkívül érzékennyé válhatnak a neurológiailag aktív anyagokra a megvonási folyamat során. Ez feltehetően összefügg a stimulánsokkal szembeni megnövekedett érzékenységgel, ami a gyógyszermegvonás által okozott destabilizáció következménye, bár a mechanizmus még nem teljesen ismert.
Az emberek sokféle anyagra reagálhatnak aktivációval vagy más paradox hatásokkal, beleértve az alkoholt, neurológiailag aktív antibiotikumokat,koffeint, orbáncfüvet, és néha még specifikus élelmiszerekre, táplálékkiegészítőkre és gyógynövényekre is, a szélesebb körben elismert fény- és hangérzékenységen túl.
Az ezen anyagoknak való kitettség ronthatja a megvonási tüneteket, és hasznos lehet korlátozni az expozíciót a gyógyszermegszüntetés folyamata alatt, a klinikai körülményektől függően. Ezek az érzékenységek megszűnhetnek vagy javulhatnak, amikor a beteg felépül a megvonási folyamatból.
Nem értem,miért démonizálod az antidepresszánsokat,és azt sem, hogy szinte minden kommentedben a lényeg a letevés,elhagyás.Írtad valamikor korábban, hogy még a vitamintól is -némelyiktől- beteg vagy. Nem lehet,hogy ez a szuperérzékenység egy érzékeny lélek fizikai kivetülése? 1-2 mg xanax,vagy 50 mg szertralin egy átlagos embernek nem okoz problémát.
Örülök, hogy belenéztél, esetleg hallgasd végig, szerintem egészen hasznos :) A pszichés fejlődést én is nagyon fontosak tartom! :)
A videó lényege nem igazán az, hogy nem szabad gyógyszert abbahagyni, vagy nem szabad elkezdeni - itt nem a gyógyszerek ellenzéséről vagy támogatásáról van szó, nen is ezt szeretném mondani.
A lényeg, hogy antidepresszáns (és egyéb pszichiátriai gyógyszer) elhagyások, elhagyási kísérletek, gyógyszerváltások esetében jelentkező tüneteket a legtöbben teljesen félreértelmezik. Általában ezek több éves szedés után túl gyorsan történnek, és elvonási tünetek jelentkezhetnek, nem az alapbetegség tér vissza. A tanulmányok, amik a témában születtek, mind relatíve rövidtávú használat után készültek (pár hónap), ezért gondoljuk, hogy ezek a tünetek nem lehetnek súlyosak, és nem jelentenek problémát. Azt is félreértelmezik, mennyi ideig tarthatnak ezek a tünetek - egyeseknél hosszú hónapokig, évekig is (bár ez nem a többség, talán).
Ha az elvonás lassabban, fokozatosan történne, sokkal többen is eredményesen tehetnék le ezeket a gyógyszereket, elkerülhetnék a további gyógyszerek szedését és a mellékhatásaikat, stb.
Az én fülzúgásom a gyors elhagyás óta folyamatos, két és fél éve már...
Ezek szerint nem szabad abbahagyni ha egyszer elkezdted.
Viccet félretéve gyakorlatilag rosszabb az antidepi mint bármi más, legalább is nekem ez jött le. Bár csak az első öt percet néztem még meg, és az én angolom sem perfekt...
Komolyan mérlegelni kell, hogy valaki beszedi-e, valamint nagyon fontos a pszichés fejlődés ha már elkezdte. Van az a helyzet, hogy nem éri meg szenvedni, valamint kell egy kis szerencse is egy jó orvoshoz aki végig segíti a gyógyulást.
Teljesen igazad van, ez egy rendszer, és ha egy elemének a működését megváltoztatom annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az egész folyamaton kell változtatni. Én próbálok a világlátásomon változtatni, szép lassan megy is, de a tudatalatti lassan reagál.
Az alvás része az életednek, tehát nem szerencsés külön kezelni az ébrenléttől,legalábbis én magamon úgy vettem észre, hogy ha jól vagyok nappal,jó az alvásom is.
A Mirtazapint nem szeretem,nem olyan hatásos,mint egy SSRI, hiába írják az ellenkezőjét a neten. Paroxetin jó lehetne számodra,az nyugtató SSRI,javítja az alvást, közben jól is lennél.
Mirtazapint írattam fel, első 3nap altatott utánna csak alig, abbahagytam. Ennyi volt eddig.
Nagyon ritkán benzo, de igyekszem távol tartani tőle magam, mert elkerülhetetlen az adag növelése egy idő után.
Lenne egy viszonylag biztonságos antidepi alvásra amit hosszan lehet használni az adott helyzethez mérten "büntetlenül", legalább megnyugtató lenne számomra.
Reu által feltöltött antidepi táblázatban épp a Mirtazapin az egyik legaddiktívabb hosszan tartó használat esetén.
Elsősorban a pozitív világnézetemen dolgozom. Másodsorban ha minden kötél szakad, jöhet az antidepi...