Mindannyiunk birtokol egy ládikát. Ebben a ládikában meséket, leveleket, emlékeket, e-maileket, verseket, olvasmányokat, kérdéseket, véleményeket, gondolatokat, történeteket, képeket, „térképeket, iránytűket”, őrzünk. Kár lenne ezt a ládikót nem felnyitni.
„A képzelet és az érzelmek csodálatos világába nem azért kaptam belépőt, hogy elvesszek benne, hanem
azért, hogy azt végigjárjam és feltárjam magam és mások számára.”
(Kordován Vid)
Ebben a topikban kinyitom az én ládikómat. Ha van kedvetek, ti is kinyithatjátok. Ezt a topikot nem feltétleül beszélgetősnek (de azt is lehet), hanem inkább „kincs”olvasósnak szánom. Lesznek itt versek, idézetek, gondolatok, melyeket szépnek, vagy érdekesnek, vagy tanítónak, „iránytűnek” gondolok.
Ketni, nem értem, hogy miért ebben a topikban szítod a vita tüzét. Talán nem is olyan irányelvek vezetik az életedet, mint amilyeneket a szavaiddal mutatsz.
Nem mosolyogsz, de mesétől jó kedved lesz ma estétől. Udvarunkon a süncsalád, ott, ahol most otthont talált, télire már készülődik, avar alatt fészkelődik. Morognak még, morcoskodnak, aztán pedig ásítoznak. Levélágyat meg is vetnek, sok gondjukat elengednek. Avarkupac rakás mellett, süncsaládnak most is kellett. Belebújnak, mozgolódnak, hangosan ők sosem szólnak. Nem hallatszik csendes hangjuk, elmúlt immár a haragjuk. Megbékélnek a világgal, álmodnak egy szép virággal. Majd a tavasz ébresztgeti, ahogy veled reggel teszi. De az álmok, amik szépek, benned tovább-tovább élnek. Sünmesének ez a végre, álmod ölel, benne béke.
Eltűnik a magyar nyelvből a magázódás?Kezdjük ott, én szinte 99%-ban állítom, olyan 10, maximum 15 éven belül teljesen kikopik, eltűnik a magyar nyelvből a magázódás. És ezt végtelenül sajnálom annak ellenére, hogy tudom, talán maradi a véleményem.Több véleményt olvastam már a témáról és releváns mértékben hasonló a mai álláspont:- a magázódás idejét múlt, feleslegesÉs ilyenkor jön a szlogen, hogy magázódva és tegeződve is el lehet valakit küldeni a vérbe, ha arról van szó. Bontsuk ki azért egy kicsit jobban a témát.Steigervald Krisztián generációkutató több előadásában és a könyveiben is említette, a második Ratkó-korszak gyermekei, valamint az X-Y-generációba tartozók voltak az elsők, akiknél a gyerekek elkezdték tegezni a szüleiket. Azokat a szülőket, akik előtte a flower power és a beatkorszak fiataljai voltak és akik számára a szabadság egyik jelképe lett, hogy a saját gyerekeiket már nem béklyózták meg azzal, amit ők annyira nem szerettek. Nekik még zömmel kellett a szülőket magázni, dafke tegezhet minket a mi csimotánk.Én a nyolcvanas-kilencvenes években, amikor gyerek voltam, talán két olyan barátnőmre emlékszem, aki magáza a szüleit. Talán nem igaz, de én úgy emlékszem, az egyik barátnőm egyszer próbálta lesziázni az anyukáját, akkora pofont kapott, hogy csilingelt tőle a füle.A mai napig magázza édesanyát.Mivel szakközépiskolába jártam, a 11. év után szakmai gyakorlatra mentünk a nyári szünetben. Én egy bankba kerültem, ahol beosztottak mellém egy 25-28 körüli fiatal kolléganőt, akit magáztam (17 éves voltam), amikor bemutatkoztunk, de nem okozott gondot őt tegezni, miután erre hamar megkért. A fiókvezető, egy negyvenes férfi magázódott a kollégáival, mindenkivel, így egyértelmű volt, hogy én is magázom őt. Ami számomra furcsa volt, hogy ő is magázott engem. (Ahogyan számomra az is fura volt, hogy a középiskolában volt egy idősebb, már nyugdíjon túli tanárnő, aki magázott minket, a többi tanár tegezte a diákokat.)Visszakanyarodva a bankhoz, ahol 17 évesen voltam gyakorlaton: volt ott egy, a fiókigazgatónál idősebb(nek tűnő) hölgy, akit szintén magáztam, amikor bemutatkoztam. Azt monda nekem:- Szia!Én erre azt feleltem, hogy jó napot kívánok, mert nagyon mantráztam magamban, hogy a gyerekkoromban használt csókolomot hanyagoljam. Soha nem felejtem el, ekkor mit mondott ez a hölgy, akinek nem emlékszem már a nevére:- Petra, ha a felnőtt világban egy felnőtt letegez, minden jogod adott, hogy visszategezd.Persze, amikor 18 évesen a szomszéd Vera néni, akit én legalább ezer évesnek láttam, pedig talán 50+ volt akkoriban, azt mondta nekem, hogy most már felnőtt vagyok, mondjam neki szépen, hogy szia, azt évekig nehezen tudtam teljesíteni. Túl nagy volt a váltás a csókolom, Vera nénitől a sziáig.Az anyám 2001-ben, miután megismerte Férjet, akinek akkor még nem ez volt az utóneve, hogy Férj, egy évig tartotta magát ahhoz, hogy elvárta a magázódást leendő vejétől. Pedig őt szinte mindenki tegezte. Amikor Férj Férj lett és én is megkaptam az ő vezetéknevét, meg egy gyűrűt, az esküvőnk napján ajánlotta fel anyám a tegeződést. Férj egyébként olyan csodálatra méltóan természetesen magázódik, a nőknek például úgy köszön: kézcsók, ami nekem különösen tetszik.Itt vagyunk 2025-ben, amikor is a közösségi médiában már alap, mindenki tegeződik mindenkivel.És ez a generáció, az alfák (majd béták) számára gyakorlatilag már egyáltalán nem ismert a magázódás. Maximum az iskolában a tanárok felé magázódnak, de sehol máshol nem teszik. Sem a szomszédokkal, sem a boltba lépve, sem az internetes kommunikációban. Sőt, gyakran a tanárokkal szemben is valami mixet használnak: Tanárnő, kérem, elárulnád, hol hibáztam a dolgozatban?Eltűnik, kikopik a magyar nyelvből a magázódás, mert ennek a mostani ifjú generációnak már pont annyira hasznavehetetlen, mint a vonalas telefon.Egy gondolat erejéig viszont térjünk vissza a tisztelet kérdéséhez.Azt vallják sokan, a magázódás a tiszteletadás egyik formája. Ezzel nem igazán értek egyet, szerintem a tiszteletadásnak nincs közvetlen köze a magázódáshoz. Viszont más a pálya, ha megfordítjuk az állítást és arra gondolunk, mi volt jó pár évtizeddel ezelőtt, akár 100+ éve.Akkor, amikor a tegeződés bizony, jelentett egyfajta tiszteletlenséget, társadalmi különbséget, lenézést. Amikor a főúr elé odakeveredő paraszt piszkos gyerkőcének azt kiáltotta a nemes: menj arrébb, te gyerek! Vagy amikor az éttermi vendég magához hívatta a hegedűst: gyere ide, Bélus, húzd el az én nótámat.Ebben a megfordított példában volt különbség? Volt hát.Szóval ez az egész magázódás-tegeződés dolog egy rendkívül összetett, izgalmas téma, amit még jócskán lehet elemezgetni. Jómagam szeretem a magázódást, de én is egyre ritkábban teszem: a közösségi médiában szinte soha, az üzletbe lépve elvétve, de idegenekkel szemben még gyakorta.Arról viszont egyértelmű a véleményem, hogy félő, a magázódás belátható időn belül eltűnik és a jövő generáció számára ismeretlen lesz.
Magyar nyelv! Vándorutakon kísérőm, sértett gőgömben értőm és kísértőm, kínok közt, gondjaimtól részegen, örökzöld földem és egész egem, bőröm, bérem, bírám, borom, míg bírom és soraimmal sorsom túl a síron, kurjongó kedv, komiszközöny, konok gyász: mennyei poggyász.
Miért finnugor nyelv a magyar? Nos, azért, mert a nyelvészek ezt állapították meg. Ez bizony ilyen egyszerű. A gombák nem növények. Miért nem? Mert a biológusok ezt állapították meg. A gombák ugyanis nem tudják a szenet a levegőből fölvenni, mint a növények - tehát nem növények. Egyébként én úgy ránézésre növénynek mondanám őket, hiszen a földből nőnek ki, és nem tudnak elszaladni, de úgy látszik, az én kritériumaim nem mérvadóak. Így van ez a nyelvrokonsággal is: a nem-szakember észrevételei, kritériumai nem mérvadóak.
Érdemes lenne egy kicsit utánaolvasni a topiknak (és a topikleírásnak), mielőtt idejöttök vitatkozni valami olyanról, ami ugyan egy kicsit sem illik még a beszélgetés kategóriába sem, mert sokkal inkább vita, de legalább senki nem kérdezi meg, hogy hogy jön ide (ámde).
Utána kéne járnod, hogy mi állja meg a helyét és mi nem, kedves barátom, mielőtt marhaságokat hordasz össze!
Alaposan utánajártam annak, mi állja meg a helyét, mi nem, így aztán nem is hordok össze marhaságokat
Te valóban hülye baromságokat hordasz össze, és nem ám azért, mert nem nézel utána annak, mi állja meg a helyét, és mi nem, hanem azért, mert szar gyöknyelveskedő áltudományos fos könyvekben nézel neki utána.
fiatal nem volt még.<----- ebben deigenis igazad van.
Nem erre írtam, hogy lófaszt van igazad, hanem arra, amit belinkeltem. Amit az előbb írtál, azt NEM linkeltem be, és abban igazad van, azt nem vonom kétségbe.
Most megmutatom, idézem, hogy mire írtam hogy lófaszt van igazad.
erre itt ni:
A finnugrizmus nem tudomány, nincs bizonyítva mert nem lehet bizonyítani azt ami nincs.