A különösen hőálló kártya akkor lehet fontos, ha pl. 3 csatornás az autós kamera, belső kamera is van és 4K felbontás is van pl. az első kamerán. A melegtől lassulnak a kártyák, van amelyik kevésbé, így az jobb a több kamerás rendszerekhez. De a gyárilag mellékelt kártyák általában bírják a hőt.
Teljesen kezdő vagyok a témában. Sok mindenre választ kaptam itt a fórumban, olvasgatás közben. Egy valami még kimaradt. A tűző napon álló autóban hogyan viselkedik a kamera? A drágábbak bírják az extrém hőhatást, gondolom. De azok milyen árkategóriában vannak? Azt is olvastam egy neves webshop oldalán, hogy külön hő ellenálló sd kártya is kapható náluk. Ez mennyire lehet fontos?
"Miért fontos az aktuális földrajzi koordinátákat és sebességet rögzíteni?"
Nem feltétlenül és nem mindenkinek fontos, én azt gondolom, vitás esetben pl. a sebességadat jól jöhet (persze vissza is nyalhat a fagyi, ha az eseménykor vagy közvetlen előtte túlléptem a megengedett sebességet). Ezek rögzítése kikapcsolható.
"Ha a hardwire kitre van kötve a kamera a parkolóőr funkció miatt, akkor is kell még a szivargyújtóba dugni a kamerát?"
Miért fontos az aktuális földrajzi koordinátákat és sebességet rögzíteni?
Ha a hardwire kitre van kötve a kamera a parkolóőr funkció miatt, akkor is kell még a szivargyújtóba dugni a kamerát?
Olyat szeretnék venni a lányomnak ami első kamera + hátsó kamera szett és a hardwire kit + SD kártya megvételével nem nagyon haladja meg a 100 000 forintot.
Az első kamera legyen min. 2K-s, tudja a H.265 codec-et, éjszakai látásmódot, supercapacitatoros, G-senzoros, parkolóőr funkciós és törölje a régi felvételeket hogy ne teljen meg az SD kártya.
WDR, HDR nem kötelező és jó lenne ha a mobilba nagyítani lehetne a rendszámot.
Azért örültem meg ennek a tükrösnek, mert az első kamera éles képet ad és van benne tolatókamera is, mert a lányom autójába nincs kép tolatáskor csak szenzor sípol és így könnyebb a tolatás, de nem ragaszkodom hozzá.
Ez is 4:3-as képarányú videót rögzít elöl (2592 x 1944 felbontás), mint ahogy az előző HSZ-emben az A500-ról is írtam. Az appjában nem lehet szerkesztgetni meg lassítani stb. a videókat, csak megnézni és törölni. Ha wifin keresztül akarod a felvett fájlokat letölteni a telefonodra, az soká fog tartani, csak 2.4 GHz-es Wifit tud, a WiFi 5 sokkal gyorsabb fájlátvitelt tud.
A parkolóőr funkcióhoz kell a hardwire kit (külön kell megvenni) + a biztosítéktáblára bekötni szakszerűen.
Nem írja, van-e beépített GPS modul benne (vagyis rögzíti-e az aktuális földrajzi koordinátákat és sebességet) - én biztosan nem vennék olyan kamerát, ami ezt nem tudja.
Az alábbiak meg nagyjából minden hasonló dizájnú (=tükörre szerelhető fő kamerás + tolatókamera módú hátsó) szettre igazak:
A hátsó kamerája így a képek alapján inkább külső felszerelésre van kitalálva (valahova a rendszámtábla fölé szokták biggyeszteni) és ránézésre nem "öntapadós" / kétoldali ragasztóval felerősíthető, hanem csavarozni kell (akár kívül, akár belül), lásd még a termékleírást "70mai RC13 hátsó kamera + beépítő kábel + csavarok"
A tolatókamera funkció segédvonalakkal szintén extra bekötést igényel (a tolatólámpára lehet valahogy kötni, így ha hátramenetbe kapcsolják a kocsit, a visszapillantó - a kamera képernyője - automatikusan hátsó kamera nézetre + segédvonalakra vált). Ha nincs tolatókamera az autón, akkor ez jó megoldás lehet, de mindenképp több figyelmet/szakértelmet igényel a felszerelése, és valószínűleg fúrni kell a kasztnit a felszereléséhez.
Láttam hasonló fazonú (nem 70mai) kamera tesztet, ahol a tesztelő szerint a kamera kijelző passzív módban (kikapcsolt képernyővel) nem adta ugyanazt az érzést/tükörképet, mint az eredeti visszapillantó (túl sötét, vagy túl csillogó visszaverődés, már nem emlékszem), általában lehet aktív módban is üzemeltetni ezeket (vagyis a hátsó kamera képét kitenni a kijelzőre), de ott meg más a perspektíva, hiszen a hátsó kamera egész más pozícióban van, mint az eredeti belső tükör, valószínűleg legalábbis megszokást igényel, ha így használja az ember.
De amúgy rengeteg teszt van jutyúbon, ha van adott kiszemelted, érdemes megnézni őket, akkor is, ha esetleg nem magyarul van, az automatikus fordítóval a lényeg azért átjön, illetve a menüjét, képét, a hozzá adott extrákat lehet bennük látni.
Első körben szerintem azt kéne eldöntened, milyen megoldást akarsz: -"klasszikus", szélvédőre erősíthető csak első kamerát -"klasszikus", szélvédőre erősíthető első kamera+hátsó kamera szettet -tükörre erősíthető fazont (ezek általában komplett első-hátsó szettek) -kell-e parkolóőr funkció (legtöbb esetben ez valamilyen úgynevezett "hardwire kitet", azaz bekötőkészletet igényel)
Ekkor lehet keresni, hogy mi fér bele a rá szánt összegbe, és csak azután elmerülni a részletekben és meghozni a döntést.
Mindkettővel egyetértek, a következő kocsimhoz a kamera Viofo lesz, az előző dashcam szettem a 70mai A500 volt, elégedett voltam vele, kivéve, hogy az első kamerával csak 4:3-as képarányt lehetett beállítani, kocsi váltáskor a kamera szet ment az előző autóval, és megint 70mai lett. Ez 2024. februárja, ekkor az A800 már kifutó modell volt, már lehetett az A810-est is kapni, és jó árban volt valami webshopban az A800 szet.
A 70mai A510-zel sem lehet mellélőni. Duo (első+hátsó kamerás) konfigurációban szerintem ár/érték arányban az egyik legjobb a piacon. Mondom ezt úgy, hogy szerintem is a Viofo a legjobb, legelőremutatóbb cucc.
"A mobilalkalmazásban levő kamera videókat, rögtön lehet megnézéskor lassítani és kinagyítani is vagy ahhoz külön program kell?"
Ahány gyártó, annyi féle app és mód van a videók megnézésére, szerkesztésére "házon" belül, az egyik ok lehet adott gyártó mellett megállapodni, hogy milyen a szoftver hozzá. Bármelyiket is választod, a fájlokat a memóriakártyáról Windowsos vagy almás gépre másolva, tetszőleges programmal lehet nézegetni, szerkeszteni, ha épp ez valaki szíve vágya.
"Melyik ad élesebb képet?
FullHD 60 fps vagy 4K 30 fps?"
Rossz kamera 4K-s képe lehet rosszabb, mint egy jó kamera Full HD-s képe.
A "fullHD" meg a "4K" pusztán a felvett videó felbontását határozza meg, elvileg a nagyobb jobb ("élesebb"), az "fps" a frames/second, azaz a másodpercenként rögzített képkockák számát adja meg, a nagyobb nyilván itt is jobb, a mozgás sokkal "folyamatosabb" lesz, nem lesz "élesebb" a kép.
A lenti videók alapján én semmiképp nem vennék olyan fullHD-s kamerát, ami csak H.264 codec-kel rögzít, tudja legalább a H.265-öt. A 4K-sok szerintem eleve H.265-el tömörítenek.
Nagyjából a rászánt pénz határozza meg, mit fogsz végül venni, hamarost jön majd a "minden_szar_viofo_blackvue_alatt" topiktárs, ha va rá pénzed, azokkal valóban nem lősz mellé, az olcsóbb modelljeikkel sem.
A H.265 codec jobb minőséget adása ugyanolyan fájlméret mellett azért itt jól látszik, a hátsóéról belinkelt felvétel is H.265-ös codecet használ, ott nem olyan szakaszosan és kockásan tömörít, de a kép nem csak az apró kamera optikája/szenzora miatt rosszabb, hanem emellett az említett sötétített és erősen döntött ablakon át készülés miatt is.
Majd megnézem a High compression + 1080p kombót is legközelebb az elülső kamerán, de nagyjából úgy kéne kinéznie, mint a 4K-s felvételt 1080p-ben nézve a tubén :)
Be kell olvasnia az adatot, számolással tömörebbé tenni, ki kell írnia a tömörítvényt kártyára. Mindezt minimális energiafogyasztással. Alapos technikai kihívás.
Már régóta le akartam tesztelni, eme hozzászólás/kérdés ürügyén most kipróbáltam 2 módot a kamerán. 70mai A800s első-hátsó, frissen mosott szélvédővel, jó látási viszonyok közt.
A "Low compression" (alacsony tömörítés) beállítás mellett csak 1920x1080 felbontást engedélyez, "High compression" mellett 4k, 1440p és 1080p is választható. Az elnevezés, és hogy csak full HD elérhető, azt sugallná, hogy ugyan kisebb felbontás mellett, de kevésbé tömörített, azaz jobb minőségű lesz a felvétel, de nem, az 1080p-s felvétel sokkal "kockásabb" a gyors mozgásoknál, sokkal rosszabb, mint amire számítottam. S hogy miért? A low compression valójában azt takarja, hogy H.264 codecet használ, a high compression pedig H.265-öst. Így sajnos nincs 1080p-s felvételem a H.265-ös codec-kel, de addig is lehet kikockázni és összehasonlítgatni az alábbi videókat. A youtube-ra feltöltés (szemre) nem rontott a minőségen, a fullHD-s az eredetiben is ilyen.
A hátsó kamera felbontása fix 1920x1080p, sötétített és döntött hátsó ablakon keresztül (Hyundai i30 Fastback).
Full HD 1920x1080 "Low compression". Eredti fájlméret 143 MB.
Ha nem ott nyílna, 1:30-tól ugyanaz az útvonal, mint a 4K-s felvétel, hogy az álló autók rendszámait lehessen kikockázni és zimme-zoomolni. https://youtu.be/ls3w7KqjVlc?t=90
Sziasztok! Szeretnék a lányomnak vásárolni autóskamerát és ezért érdeklődnék tőletek, mert a sok bemutató és teszt videó után van pár kérdésem, hogy jobban tudjak választani közülük.
Az értem, hogy a 2-4K élesebb képeket készít mint a FullHD, de sajnos a videókban kitakart rendszámokat mutatnak és így nem tudom összehasonlítani, hogy a FullHD-s kamerán mennyivel nehezebb leolvasni a rendszámot baleset esetén.
A 2-4K-s kameráknál elmondják, hogy nagyobb távolságról is jól látható a rendszám, de nem tudom, hogy ez a távolság a FullHD-nál mennyivel csökken.
Valaki lenne szíves felrakni képeket félig kitakart rendszámokkal, hogy lássam a különbségeket a 2-4K-s és a FullHD között?
Legközelebb itt szereltess, és az applikációt is megmutatják, akkor is, ha nem ott vetted a kamerát. Mondjuk ott 40.000 a szerelés, de az is olcsónak számít. https://car-audio.hu/hu/
Sziasztok! Korábban már volt autós kamerám, de a belógó töltőkábel idegesített, ezért egy idő után nem használtam. A kábel kulturált elvezetését sem sikerült igazán megoldani, randán mutatott az autóban. Így most akkumulátoros kamera beszerzésén gondolkodom. Arról viszont nem találtam infot, hogy ezek a kütyük teljesen feltöltött állapotban hány óra után merülnek le. Erről van tapasztalat? Esetleg javasolt típus? Max. 50-60 ezret szánnék a kamerára ...
Valóban, nincs parkoló módom, az autó nincs napi használatban és nem "ridegtartáson", hanem a ház alatti mélygarázsban tartom, így könnyebben mondtam róla le, mintha belvárosban, utcán parkolnék és naponta mennék vele.
Bár a kettővel ezelőtti autómmal is hasonlóan, bérelt mélygarázsban parkoltam, abban semmilyen kamerám nem volt, és valamelyik "kedves" parkolószomszéd (persze nem hagyott kontaktot) tolatott neki a lökhárítónak egyszer, próbálta ugyan eltüntetni a nyomokat - visszagyömöszölni a lökhárítót -, de a motorháztető kinyitása nélkül ez nemigen sikerült neki, szóval még ez sem garantálja, hogy nem húzzák meg, de a parkoló mód is 24-48 órát bír csak, így ha átlagosan heti 1-2x veszem elő az autót, akkor is csak az első egy-két napra lennék "lefedve" otthon.
A menetrögzítő viszont elengedhetetlen szerintem, amikor megyek a kocsival, leginkább autópályázom meg nagyvárosban, és elképesztő a vezetési morál (hiánya) az utakon, tavaly 6-szor voltam Németországban, ott sem jobb a helyzet, mint a cseheknél vagy Magyarországon.
mild hibrid kocsinál a mild hibrid akksiról megy-e a parkoló mód vagy a normálról
Ha jól kötik be, akkor természetesen a munka akkuról (12V) fog menni a parkoló mód, nem a mild-hybrid rendszerről. (szép is lenne)
Tehát a hardwire kit általában valóban azért van, hogy biztosítsa, hogy a kamera ne merítse le az autó akkumulátorát, ha a kocsi parkol, tehát olyan intelligens áramkezeléssel rendelkezik, ami figyeli az akkufeszültséget és leválasztja a kamerát, ha az a meghatározott szint alá csökkenne. De megértem a döntésedet is Lehet, hogy a szerviz nem akart foglalkozni vele, vagy nm akart bonyolult kérdésekre válaszokat adni, különösen a mild-hybrid rendszerek esetén. A szervizek, különösen a márkaszervizek, hajlamosak inkább biztonságra törekedni, és ha nem biztosak valamiben, akkor inkább nem végzik el a munkát, és inkább a biztosabb utat választják, és lehet hogy ezért nem vállalták be.
Egyébként a véleményem szerint a A 11.6 V vagy 11.8 V-nál történő lekapcsolás nem tesz kárt az akkumulátorban. 27 éve fo Így viszont feltételezem, hogy nincs parkoló módod.