Keresés

Részletes keresés

Zellem Estelen Creative Commons License 4 órája 0 0 33514

Érdekes, mert nekem az jött át az írásaid kapcsán, hogy már jól kezeled.

Előzmény: Nick & Nick (33511)
Nick & Nick Creative Commons License 4 órája 0 0 33513

Nekem van egy munkatársam aki évekig b@sztatott, tűrtem,

de annyira felhalmozódott bennem a feszültség, hogy egyszer majdnem

elborultam és kis híján nem ütöttem le.

Ezt magamban nehéz volt megemésztenem , mert nem vagyok agresszív, ezután lépnem kellett

mert nem akartam ilyen közegben lenni napi 8 órát,....verbálisan felvettem a kesztyűket,

és meghúztam neki a határokat, most egész jó a viszonyunk, de már soha

nem fogok bízni benne.

Ja, és az önismeret is számít, mert néha még van burkolt beszólás, de ha nem

ingem nem veszem magamra, ha meg ingem azt felvállalom.

Előzmény: füegy (33507)
Nick & Nick Creative Commons License 5 órája 0 0 33512

"összes életenergiája elmegy egy más, fontosabb dologra,"

Ez nem mentség a viselkedésére,..nem te mented fel evvel hogy ne kelljen

konfrontálódnod?

Nem biztos hogy passzív agresszió ez az attitűd, lehet hogy csak azért csinálja

mert megteheti, szerintem ne legyél türelmes vele, küld el az anyukájába,

akkor abbahagyja.

Vagy szembesítsd azzal amit művel. Ha nem lépsz ki fog csinál.

Előzmény: Barátocska :) (33509)
Nick & Nick Creative Commons License 5 órája 0 0 33511

Neked más a személyiséged, te nyitott vagy a társasági életre, feldob

energiával tölt fel, engem meg lemerít a társas

interakció és feszültség van bennem, ilyen az introvertált, nem tudok mit tenni.

De itta fórumon ez teljesen más.

Előzmény: Zellem Estelen (33506)
füegy Creative Commons License 7 órája 0 0 33510

És a környezet hogy viseli? Főleg a bántottak? 

Előzmény: Barátocska :) (33509)
Barátocska :) Creative Commons License 9 órája 0 0 33509

Nekem van egy ismerősöm, aki azért csinálja ezt, mert az összes életenergiája elmegy egy más, fontosabb dologra, a többieket pedig éppen csak elviseli. Már nem marad energiája udvariasnak lenni, türelmesnek lenni, és minden frusztrációját, rossz érzését a körülötte lévő emberekre zúdítja. Ehhez persze kell az is, hogy magát jobbnak, ügyesebbnek és okosabbnak gondolja mindenkinél, így hát minden második mondatával bánt és aláz, mert türelmetlen, haragos és frusztrált. Egy angyal türelme kell hozzá. De mivel kevés köztünk az angyal, ezért aztán az élete tele van harccal, veszekedéssel, de még így is jobb neki, mintha hallgatna.

Előzmény: csakcsendbenn (33468)
babi :-) Creative Commons License 20 órája 0 0 33508
füegy Creative Commons License 20 órája 0 0 33507

" Egy-két való életbeli, jóval zavaróbb eset/ember miatt kérdeztem. "

Én mindjárt a fórumra gondoltam, ha ez egy közelebbi, mondjuk kollegális viselkedés, akkor jóval nehezebb a képlet.

Az nagyon lélekölő tud lenni napi 8 órában.

Előzmény: csakcsendbenn (33503)
Zellem Estelen Creative Commons License 24 órája 0 0 33506

Látod én ezek közül éppen hogy szívesen kerestem a lányok, asszonyok társaságát, barátságát.

Ma is jó pár kedves hölgy áll közel hozzám, és mindig élveztem a "másságukat";-)

Elmondhatom, sosem okoztak szenvedést számomra, annál inkább sok örömet, és kellemes időtöltést.

Sosem tartottam tőlük, és épülésemre vált a kapcsolat velük.

Nem tudom nálad mi okozhatja a távolságtartást.

Előzmény: Nick & Nick (33499)
Zellem Estelen Creative Commons License 24 órája 0 0 33505

Nyilván ez a sokak által feltételezett is, sokaknál lehet vita tárgya.

Ahogy látom, a történelem ködében sok figurának adtak a szájába szöveget, mert CSAK akár ő is mondhatta volna.

Erre Jézus figurája is példa, mivel egy betűt sem jegyzett le, de még a környezete sem.

És maguk a figurák is lehetnek kreáltak, pl. a "három királyoktól" mondjuk Dugovics Títuszig.

Az ókori, "ősi bölcsességek" lehettek hasznosak, adhattak vezetést a maguk idejében, mára azonban parabolákká váltak nagyrészt.

Más korok, más erkölcsök, más morál, más megítélése a dolgoknak.

Bizony, nem sok minden építhető rájuk, és messze sem vezet az ismeretük.

Közelebbi gondolatokkal és tanításokkal kéne inkább építkezni.

Előzmény: Nick & Nick (33498)
csakcsendbenn Creative Commons License 26 órája 0 0 33504

"akinek nem inge nem veszi magára"

Ez jogos. De annak, aki tartósan benne van egy ilyen szitációsorban, át-áthatol a védelmi rendszerén a bántás és képes felülírni a sok negatív kritika vagy jól időzített lekicsinylés a világát, az önmagáról való tudását, magabiztonságát. És ebbe bele lehet roppanni.

Előzmény: Nick & Nick (33500)
csakcsendbenn Creative Commons License 27 órája 0 0 33503

Szerintem meg igazából nem.

A maga kreálta világban ideig-óráig (és sajnos évekig akár) valóban sikerként könyvelődik el a felülkerekedés, de egy idő után egyre gyakrabban jelez neki a belső csengő, hogy valami nem stimmel. Hogy egyre többen elfordulnak, eltávolodnak tőle, nem veszik figyelembe, negligálják.
Más kérdés, hogy addig mennyi kárt okoz, hány jóravaló embert tesz esetleg áldozattá. Illetve, hogy ha jelez a csengő, tud-e vele kezdeni bármit is, képes-e változtatni.

Egyébként bocsánat, ha félrevezettelek. Ez itt, bár persze igazságtalan, bosszantó, unalmas, fárasztó meg mittudomén, de mindemmellett csak apropó volt. Egy-két való életbeli, jóval zavaróbb eset/ember miatt kérdeztem. Mert szeretném érteni, ha már egyszer betolakszik ilyesmi az életünkbe. Meg nyilván szeretnék segíteni annak, akit (akár itt, akár ott) érint.

Előzmény: füegy (33493)
csakcsendbenn Creative Commons License 27 órája 0 0 33502

Ebben az interjúban hallottam (46. perc, de az egész jó).

https://youtu.be/LJ2kdeyKMdc?si=R-f13tLyJ1hB5LAS

Előzmény: füegy (33494)
embim Creative Commons License 1 napja 0 0 33501

Szerintem vannak természetes vágyak is, amik -a fogalmaddal- valódi természetünk részei. De szerintem nem erre gondoltál. Óvd magad. Horrort én se nézek. 

Tudom, írtad többször, hogy szeretsz egyedül lenni. Ne zárkózz be úgy. 

Előzmény: Nick & Nick (33499)
Nick & Nick Creative Commons License 2 napja 0 0 33500

Nem jó annak aki ilyen tesz, de meg kell tudni különböztetni

az építő kritikát a rossz szándéktól.

Mondhat bárki bármit, az egy dolog, de:

"akinek nem inge nem veszi magára"

Előzmény: csakcsendbenn (33491)
Nick & Nick Creative Commons License 2 napja 0 0 33499

Nem sóvárgok olyan dolgok után mint amit a 18 karikások

tartalmaznak, nők, drogok, perverzitás, hatalomvágy, erőszakos hajlam,

szadizmus, gazdagság, ezek a tartalmak kiégeti a lelket és megbetegíti az elmét,

...tisztelet a kivételnek akire nincs hatással.

Nem ez a valódi természetünk, az sokkal közelebb van a gyermeki

lélekhez, de a szocializáció ami a világban van kegyetlen, elferdíti

a gondolkodást, és szenvedéshez vezet.

Köszönöm én nem kérek ebből, talán ezért is szeretek egyedül lenni,

...önmagamnak  vagyok a legjobb társasága... 

Előzmény: embim (33489)
Nick & Nick Creative Commons License 2 napja 0 0 33498

Ezt a szutrát feltételezik Buddhának, a többi hozzá körített történet nagy eséllyel mese,

...eleve egy dúsgazdag herceg aki feladja az életét és

beáll koldusnak, az nem éppen életszerű, de a tömegek megvezetésére

és lenyugtatására jó lehetett Indiában, hogy magasztos  szintre emelték a nélkülözést.

"És vajon milyen messzire juthat el korunk embere, ha esetleg nem ismeri?"

Szerintem ugyan olyan messzire, mint aki ismeri,

....mert ezek a szövegek hasonló funkciót tölthettek be, mint nálunk nyugaton

a pszichológusok ténykedése,  ha valami lelki gondjuk volt, vígaszt találtak

a tanításban.

Előzmény: Zellem Estelen (33488)
Barátocska :) Creative Commons License 2 napja -1 0 33497

Nagyon szép ima :)

Előzmény: csakcsendbenn (33490)
babi :-) Creative Commons License 2 napja 0 0 33496

Ezzel a "piszkatúrázással" kapcsolatosan még annyit, hogy: 

Általában az ilyen piszkatúrázás egy olyan nyelvezettel történik, amit én nem értek és nem is akarok érteni. Az ironikus, cinikus, furmányosan összetett szavak ezer éllel vannak összerakva. Aki olvasta anno az írásaimat, azok tudják, hogy ezekben az esszékben még véletlenül sem folyamodtam ilyesmihez és a mai napig zéró érdeklődésem van irántuk. A normális irodalmi magyar nyelvet tanultam meg, nem értem ezeket a mai, sokszor rosszindulatú "köpködéseket". Nem is olvasom sehol a hozzászólásokat, mert legrosszabb álmomban sem tudnék hasonlóakat gyártani. 

Tehát egyrészt nem ér el hozzám a szó legszorosabb értelmében. Sem írásban, sem a való életben. 

Ha pedig valahol ezt megérzem, onnan lelépek, mert az odafigyelésemet nem éri meg. Sajnálom rá az időt és az energiát pazarolni. Megítélésem szerint ma egy olyan korban élünk, ahol számtalan, ezerféle dolog történik naponta és rendkivül fontos, hogy képesek legyünk a számunkra selejtet megkülönböztetni attól, ami számunkra előrevivőt, értéket képvisel. 

Tehát ha ilyesmire nem reagálok, az nem pusztán azt jelenti, hogy "csakazértis hallgatok". Szó szerint keresztül nézek rajta, mint az üvegen és megyek tovább olyan területre, ami számomra valódi érték 

Előzmény: csakcsendbenn (33468)
babi :-) Creative Commons License 2 napja 0 0 33495

Tegnap este a Kígyótojás c. filmet néztem, igen kemény film. Közben el is szontyolodtam, mert olyan érzésem volt, mintha a mai társadalmak - világviszonylatban - hasonló helyzetbe vergődték magukat (1920-as évektől a második vh.-ig) ... Remélem tévedek... 

Na mindegy, most Maria Callas került elém. Olvasom, tájékozódok, hát elég szívszorító, amilyen magasságokba és mélységekbe kellett hullania, vagy hullajtotta önmagát. Soha nem értettem egyet a tehetség önsorsrontó hullámaival ... 

"Azt írtad, hazafi voltál (vagy). Hazaleány.;-)"

Igen, kisebb- és nagyobb ismeretségi körben elismert hazafi, hazalány voltam. Persze senki nem tudta, hogy bizonyos dolgok miatt mit forgatok a fejemben és szívósan készülök, hogy eljövök ide. Nem mondtam avilágon senkinek, csak hirtelen megtörtént. Édesanyám aztán postán küldött nekem nemzeti színű szalagot, hogy kokárdát tudjak készíteni magamnak. 

Aztán itt, már az elején megkülönböztetésben volt részem, az angol iskolában, később a franciában is. Ugyanis már az első órán kiosztották a diákoknak egy A4-es lapot, amin fel volt tüntetve, hogy kiknek a legnehezebb megtanulni a nyelvet. A magyar mindíg az első helyen szerepelt, tehát úgy itélték meg, hogy nekünk, magyaroknak a legnehezebb mind az angolt, mind a franciát megtanulni.

Itt szinte minden ország fiai és lányai jelen vannak, magyarokkal elég ritkán találkoztam. Ha szóba került egy-egy munkahelyen, hogy magyar vagyok és történetesen a jelenlévők előzetesen már találkoztak magyar emberekkel, egyöntetűen az volt a véleményük, hogy a magyar emberek nagyon keményen dolgoznak, felelősségteljesek, megbízhatóak. Röviden, az évtizedek alatt egyetlen egyszer sem kellett szégyenkeznem az miatt, hogy magyar vagyok. 

Viszont büszkeséget sem éreztem soha. Nem kiváltságnak, hanem ténynek éreztem, hogy magyar vagyok és minden körülmény között igyekeztem a legjobbat kihozni magamból. Soha nem kötöttem össze az itteni embereket a származásuk alapján. Mindíg a jelen teljesítménye számított és számít. Ha új, épp nem rég érkezett, a nyelvet sem tudja, akkor azonnal úgy érzem hogy segítenem kell neki. Ez itt egy természetes hozzáállás. Természetesen vannak kivételek, akik nem ezt csinálják. De a többség igen. Odafigyelés, segítségnyújtás. Nem is lehet másképp. Kanadában is és USA-ban is ugyanezeket tapasztaltam. Odafigyelés, segítségnyújtás. Mindenki érkezett valamikor valahonnan. És mindenkinek jól esik az odafigyelés és segítségnyújtás. Ilyen szempontból az élet itt egy másvilág ... 

Vannak international napok, amikor a nemzetek felsereglenek, mindenki bemutatja a legjobbat az országából, ahonnan érkezett. (Egy ilyen napon Zseb és én is szerepeltünk a szinpadon, Zseb furulyázott, én zongoráztam és énekeltem, ma is őrzöm a köszönő levelet :-) Egyébként alap elvárás, hogy az új hazádban ápoljad a származási országod kultúráját. Az mellett, hogy közben átveszed az új hazád szokásrendjét. Ezt itt néhány sorban tényleg nehéz sokrétűen leírni, ez egy életstílus, ami a munka és családnevelés mellett még szinesebbé teszi az életet.  

Előzmény: csakcsendbenn (33492)
füegy Creative Commons License 2 napja 0 0 33494

Ezt nagyon köszönöm neked !🙏

Előzmény: csakcsendbenn (33490)
füegy Creative Commons License 2 napja 0 0 33493

Sztem igen. Most aztán jól megmondta, mert csakis nála van a bölcsek köve. 

A stílus meg, hát tudjuk, az maga az ember.

Csak ránk figyelj, ne másra, én is azt teszem  !!!! 🤗

Előzmény: csakcsendbenn (33491)
csakcsendbenn Creative Commons License 2 napja 0 0 33492

"A világbeli történéseket természetesen figyelem és tökéletesen megnyugtat jelen életem és helyzetem. Kivánom mindenkinek ezt a fajta elégedett nyugalmat."

Igen, ez a nyugalom és rendezettség átjön. És jó érzést kelt...:-)

Azt írtad, hazafi voltál (vagy). Hazaleány.;-)

Volt olyan, hogy szégyellned kellett, hogy magyar vagy? Vagy hogy kifejezetten büszke voltál rá?

Előzmény: babi :-) (33477)
csakcsendbenn Creative Commons License 2 napja 0 0 33491

:-)

Ok, ez így mindenképp igaz.

Viszont vannak esetek, amikor a beszólogatás, provokáció, leértékelés túlmegy az "á, szegény csak figyelemre, elismerésre, szeretetre vágyik" szinten. Amikor valaki tudatosan bánt, aláz és sebez. Az miért jó az 'elkövetőnek'? Valódi sikerélményt érez? 

Előzmény: füegy (33472)
csakcsendbenn Creative Commons License 2 napja -1 0 33490

Köszönöm.:-) Elolvastam néhány egységet, és valószínűleg még vissza fogok térni hozzá. Megvan a maga logikája, szépsége, zamata, de... Kicsit olyan nekem, mint egyes teológiai vagy mélyfilozófiai fejtegetések: elég távol állnak a mindennapi kisebb-nagyobb kihívásoktól, amik között léteznünk adatott.
Azt hiszem, az én szintemen nekem egyelőre megfoghatóbbak vagy többet adnak az irodalmon vagy különböző pszichológiai-filozófiai gondolatokon átszűrődő, akár 'konyhabuddhista' szövegek.
Ahogy, más oldalról a teológiai eszmefuttatásoknál súlyosabb pl. egy ilyen ima:

Uram! A reggeli csendben békéért,
bölcsességért és erőért imádkozom.
A szeretet szemével akarom nézni a világot:
türelemmel, megértéssel és kedvesen.
Úgy látni gyermekeidet, ahogyan Te látod őket,
csak a jót venni észre mindenkiben.
Tégy süketté a pletykákra,
némává a rosszindulatú beszédre.
Hadd legyek olyan készséges és vidám,
hogy a közelemben az emberek
megérezzék a Te jelenlétedet.
Uram, öltöztess engem a Te szépségedbe,
hogy egész nap Téged hordozhassalak!
Ámen.

(Avilai Szent Teréz reggeli imája)

Előzmény: Nick & Nick (33486)
embim Creative Commons License 2 napja 0 0 33489

Egyetértek a lelki nyugalommal, de mit értesz az alatt, hogy megszűnnek a vágyak? Milyen vágyak szünnek meg, ha csak diznit nézel? 

Előzmény: Nick & Nick (33485)
Zellem Estelen Creative Commons License 2 napja 0 0 33488

"a valódi Szidhártha gondolata"

Vajh, ki tudja?

Vagy egy séma is lehet. Akár.

Ahogy egy "vándorló aszkéta" megjelenhet jóllakott és túlsúlyos figuraként, úgy lehetséges, hogy utólag adták a szájába a "bölcs mondatait", ahogy Jézus esetében is előfordult.

És vajon milyen messzire juthat el korunk embere, ha esetleg nem ismeri?

:-O:-P

Előzmény: Nick & Nick (33486)
füegy Creative Commons License 3 napja 0 0 33487

Nagyon helyes ! 👍

Előzmény: Nick & Nick (33485)
Nick & Nick Creative Commons License 3 napja 0 0 33486

Ha a valódi Szidhártha gondolatait szeretnéd megismerni,

ezt olvasd el, nem egyszerű megérteni.

Gyémántvágó mahájána szútra az önfelülmúló megismerésről

Előzmény: csakcsendbenn (33456)
Nick & Nick Creative Commons License 3 napja 0 0 33485

Nagyon régóta nem nézek 18 karikást, sem erőszakot, sem horrort.

Nem véletlen a tiltás a gyerekeknél sem, a felnőtteknél is károsodást okozhat az

ilyen tartalom, megváltoztatja a természetes gondolkodást.

Az alvás minőségét is befolyásolja,...pl. amikor nagyon bevacsorázok, 

mindig "A bolygó neve halál" című filmet álmodom, pedig kb. 30 évvel ezelőtt láttam,

...úgyhogy óvatos vagyok a vacsorával.

Meg van még egy előnye ezen tartalmak kerülésének, megszűnnek a vágyak,

és azt tudni kell, hogy a vágyak miatt van a szenvedés.

Nekem már csak egyetlen vágyam maradt, a nyugalom, amit nem is annyira egyszerű

megteremteni ebben a rohanó kegyetlen világban.

A tökéletes lelki nyugalom minden helyzetben.

Gondolatébresztőnek is szánom ezt a posztot. :) 

Előzmény: füegy (33484)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!