Egyszer voltam Isziniken, még a hőskorban, de azt nem tudom, hogy hányadikon. De csak annyiban, hogy a családdal elmentünk Mbányára, s valami frissítőt (?) vittünk Asciimo(ék)nak. Mint kiderült, nagy jelentősége nem volt, mert neki a családból is voltak ott tagok, azaz családtagok.
Szóval engem is megérintett anno egy kicsit a szele, én meg csak hagytam, hogy hadd borzolja a hajamat. :-)
Öregszik a Stryd-em, most már épp hat éves. Sokszor nem veszi észre a töltés végét, máskor nem akart csatlakozni, leszakadozgatott. Hét elején pl. annyira megmakacsolta magát, hogy bojkottálta az órámat is. Az elmúlt két nap viszont működött rendesen.
Pontosítva 9 m az eltérés, azaz 1,7 ezrelék. Mivel kétszer is előzött egy jobb futó, az is benne lehet, illetve most nem is figyeltem a középvonal tartására.
Ma én is hatpercesben nyomtam terepen. Uis a futópályánk, kicsit felgyűrődött.
Pinyonak a Strydhoz: a múltkori futásaim miatt volt egy Stryd le erről a cipőről, most vissza. Illetve most 3 intervallumom is, a tempó difi így valamikor 3 p/km is volt. Így is 5,17 vs 5,18 km kerekítés után a két futás, a hetekkel ezelőttinél max 1 p/km volt a tempókülönbség.
Az én hétvégém egyszerűbb volt: 1.1.21 = Csepeli sík. Kulcs belterület és Kunszentmiklós külterület. Kulcs szép volt, bár pont a köd déli mezsgyéje alatt volt. Ksztm felé végig napsütésben autóztunk, s a hajdanvolt Három betyár csárdától megtett sétánk is hangulatos napnyugtában zárult.
Az Iszinik 50 fordítottja a Kinizsi 100-nak, mind az útvonal, mind az évben elfoglalt időpontja - 6 hónapra a Kinizsire rá. Így hát a neve is megfordult.
Az idők során aztán a Kinizsi 100 célja átkerült Szárligetről, de az Iszinik rajtja itt maradt.
A százas nagy falat lett volna, leginkább a térdem miatt aggódtam. Meg hát az ötvenesre a futós fiam is szívesen jött, így hát beneveztünk.
Az volt a jó, hogy egyáltalán nem nyomasztott az esemény. Egyrészt, mivel az Iszinik egy TT, azaz teljesítmény túra, nem pedig verseny. És mivel fiammal mentem, meggondolatlanul gyors tempóba sem hajszolhattam magam.
Azért a szokásos versenyek előtti időtervet, track átnézést, valamint az étkezési és felkelési praktikákat megtettem, hiszen azért egy ilyen táv nem semmi, mindig megérdemli a tiszteletet.
Vonattal utaztunk Szárligetre, szinte utolsóként rajtoltunk, egyébként is kérték a futókat, hogy nagyon későn, 9-9:15 között induljanak, lévén az ellenőrző pontok 8 km/órára nyitnak. Ezt megfogadtuk, bár mi nem voltunk annyira gyorsak.
Végig enyhe ködös időben futottunk, bár vittem a hátizsákban a karmelegítőt és egy téli hosszú ujjút, de maradtak tartalékban. A két rövid ujjú póló végig elég volt, a konstans 9 fokban erre a tempóra tökéletes volt az öltözet. Persze azért alul hosszúban voltunk.
Az emelkedőket mind megsétáltuk, az ellenőrző pontokon kivártuk rövidke sorunkat, teljesen észrevétlenül és holtpont nélkül múltak a kilométerek és az órák.
Még az amerikai hotdogos frissítést is simán bevállaltuk, ilyen tempóban talán még a csülkös pacal sem okozott volna gondot.
Végül nettó 5:08 bruttó 5:20 alatt értünk be. Nagyon light-os, mindössze 1200 m szinttel rendelkezik ez az első 50 km, csak a táv miatt nem ajánlanám kezdőknek.
A vége előtt megállapítottam, hogy ha lenne lámpám (és beneveztem volna), minden probléma nélkül folytatnám a következő 50 kilométerrel (ami azért kicsit szintesebb, 1700m emelkedést kell leküzdeni benne).
Túl nagy nyomot és fáradtságot nem okozott ez a futás, a Vulkánig még van egy hónap, már csak erőállóképességet kellene szereznem.
Kedvemre alakulnak a dolgok, egy hete szombaton futottam 100 km-t, tegnap meg egy csapatos Vérkört. Mindkét hetem 100 km feletti lett, miközben az elmúlt félévben csak havi 120-180 km-ek jöttek össze. Indul a téli alapozás, remélem tavaszra a régi formám közeléig sikerül eljutnom. Vannak futós terveim, bizakodó vagyok.
A 20 év nem blöff, közben kerestem rá bizonyítékot: https://velocompforum.com/viewtopic.php?p=13339#p13339. Én olyan 2009-2010-től követtem a céget, először 2012-ben vettem használtan meg az egyik kütyüjüket, aztán 2 év múlva eladtam, s vettem meg a ma is működő Newton+-omat.
Addig amíg nem lesznek kanalas szélmérők beépítve, nem sok esély van. :-)
Amúgy az egyik bringás kütyüm úgy működik, hogy a meredekéget nem barométer alapján méri, hanem gyorsulásmérőkkel, amit korrigál a keréknél mért sebességváltozással (ezért használok bringánként 3-5 küllőmágnest attól függően, hogy mennyi a küllőszám, s mennyi a bringám :-), azaz szét kell osztani a 8 mágnest). Na mivel ez az adat független a légnyomástól, ezért az így számolt emelkedéssel/csökkenéssel lehet csökkenteni a téves légnyomásos emelkedéseket/csökkenéseket. Amíg nem ugratsz a biciklivel, egész zárt a rendszer. :-)
"Azért a 0,01% pontosság egész jó kalibráció nem?"
kezd tűrhető lenni :)
"ma sikerült 24-32-47 méterrel többet mérni, mint az ellenkező irányú körökön."
Amíg a szél fúj, és a sebességed sem konstans, addig reménytelen a harcod a magassággal.
A kedvenc jelenségem bringás edzés alatt volt, 10-15 mp-es max effortok, 700-800 Watt-tal. Látványos volt, ahogy a 20 és 40 km/ó közti pofaszél sebesség meghülyítette a magasságmérést.
Kb. igen, de ennél nagyobb a baj, s csak nemrég raktam össze a képet, mint Poirot szokta pár perccel az összehívott ülések előtt. Erről már írtam itt az imént, hadd ne ismételjem meg, de nagyon tanulságos és szomorú:
Emellett jelzem, hogy vasárnap a jobbik felemmel elmentünk az 1.1.12 legmagasabb pontja közelébe, s onnan sétáltunk 4-5 km-t, felkeresve a (szerintem) legmagasabb pont környezetét (kerítéssel körbevett adótorony), majd átautóztunk Dunaharasztiba, ahol egy gyors ebéd után elsétáltunk a legalacsonyabbhoz. Nem vagyok merev, ez a pont már kicsit a kistájhatáron túl volt, de úgy éreztem, hogy az a fair, ha ennyi pontatlanságot megengedek, hiszen még mindig ott tart a világ, hogy az 1990-es felosztáshoz van nyilvánosan elérhető adatbázis https://novenyzetiterkep.hu/node/407. Ezt használtam anno én is 2009-ben a saját Garmin térkép készítésemhez, s vsz ezek a határok megegyeznek a 2010-es kiadás térképkivágatain lévő határokkal. Legalábbis eddig nem találtam eltérést.
Ezenkívül ma bringáztam, holnap futni fogok. :-)
S a mai bringa boldogan zárult, mert a múltkorihoz képest írd és mondd 3 méter különbséget mértem a 30,7 km-es teszt körömön, amit Vukovics körnek is elnevezett valaki. Direkt ellenkező irányba mentem, mint az utóbbi 3 alkalommal, de arra figyeltem, hogy a gumikat ugyanúgy 9 barra fújjam, illetve ma volt egy kis bringa birizgálás 500 méterre az indulás után (pörgette közben a kerekeket), s inkább újrakezdtem a kört. :-)
Azért a 0,01% pontosság egész jó kalibráció nem?
Sajnos a magasság esetén a Garmin algoritmusainak a foglya vagyok, ma sikerült 24-32-47 méterrel többet mérni, mint az ellenkező irányú körökön.
TEgnap leveleket írogattam, ma egyet kaptam, illetve beszéltem is. Mindezt a geográfusok nagyjaival, akik érintettek voltak a kistájkataszter projektben. A lényeg: egyelőre magamra maradtam.
Idén 7:30 alatt sikerült az XL táv és arra csak decemberben kezdtem készülni vagy 6 hét teljes kihagyás után, egy mázsára meghízva.
Most remélhetőleg pár kilóval kedvezőbb súlyban és jobb kondiban leszek január végén, bár ezek miatt nem leszek jelentősen gyorsabb, mert így sem tudok majd folyamatosan többet futni mint indén januárban, sok gyaloglás között időnként néhány 10 vagy 100 méter futást engednek a térdeim.
Azt pedig nem bánnám ha, azért lennék még lassabb, mert végre ismét igazi Téli Márta túra lenne, a túra napjára lehulló 30-40cm porhóban :-)
Jó időt a hétvégére! Időjárásban és teljesítésben is 🙂.
Én a vasárnapi 2,5 órás gyaloglós- kocogós túrám miatt alig tudok felállni a székből és elindulni. A lábszáramban a vádlim és a sípcsont melletti izom is sajog, és a hátsó combfeszítöm is ég, sajog minden lépésnél. Pedig reménykedtem a bringázás karbantartott valamennyire. A Polar és a Garmin is nagyon könbyű edzésnek pontozta az alacsony pulzus miatt, csak az izmaimnak nem szót senki, hogy ez nudli terhelés nem kell savasodni.
Volt kósza gondolatom a Tortúra 65 december 20-án, de így már el is hessegettem. Jó ha január végére hozzászoknak a láb izmaim a 8 órányi hegyi csavargáshoz, decemberben korai lenne a 14 -15 óra, amedig a Miskolc-Bánkút-Eger kirándulás tartana jó esetben.