Ha választhatsz, akkor mindenképpen 60 feletti és 100 alatti villát válaszd. A 60 alattiak, így az 51-52 villák előtt a part kb. 80 cm-t szakad, koralldarabos part (kb. 30-40 cm!!) majd öklömnyi kövek vannak a víz alatt a fenéken kb. 20-25 m keresztül, utána lesz homokos rész először halott korallokkal, majd élőkkel. A 6 os kijárat környékén ez az öklömnyi köves rész már nincsen, és halott korallok is elenyészőek, 10 m a parttól már élők vannak a derékig érő vízben. Mi inkább elsétáltunk oda.
Hú de jókor írtál. Mi is már vágjuk a centit Fili-re és nagyon érdekelne a part.
Mi 15 éve voltunk ott és az áramlatok azóta lehet, hogy majdhogynem az egész szigetet is képesek voltak áthelyezni.
Akkor a bungisor elejétől (nem tudom hol kezdődik a számozás, talán 16-nál?) egészen a 90-ig egyforma jó volt az egész, nem volt sok diffi (mi a 39-ben, barátaink a 45-ben voltak).
90 felett pedig az erózió pedig eléggé elmosta a partot és oda már nem szerettem volna kerülni.
Most mi a helyzet hosszában a parttal?
Illetve írtad, hogy a szoba Dubai után visszalépés volt. Mik voltak a tapasztalatok (persze a hangyás csapon kívül)? 15 éve az volt a benyomás, hogy nem egy luxusszállás, de azért nem kell tőle világgá szaladni, egy hétre semmi baj vele. Most esetleg kell kompromisszumkészség hozzá?
Eddig nem volt időm írni, mert a nejem lefoglalja az otthoni gépet, mert megnézi az elmaradt sorozat részeket :-), a melóhelyen meg csak most lett időm. Vasárnap kora délután megérkeztünk rendesen, az összesen 6 repülés (4 Emirates és 2 hidroplán) sima volt szerencsére. Az első 4 éjszakát Dubajban a Central Royal Hotel the Palm-ban töltöttünk, ami szuper volt. Mivel a család másik két tagja nem nagyon akart kimozdulni a hotelből, ezért arra a 3 teljes napra, amit a hotelben töltöttünk vettem AI csomagot. Az ételek és a kiszolgálás fantasztikus volt, a víz is jó volt nagyon, szinte nem is hullámzott, hiszen felfogja a Pálma sziget a tenger hullámait. A hotelben megcsináltam az Imugát négyünknek.
Az utolsó éjszaka 0:30-ra jött értünk a transzfer, hogy időben kint legyünk a 4:20-as Malé járathoz. Itt volt egy kis malőr a géppel (először a sztyuvik mászkáltak előre, hátra, majd jött a vezető stewardess, végül az egyik pilóta. A jobb hátsó vészkijárat ajtaja nem záródott. Végül hívták az ottani „Józsi bácsit a lakatosműhelyből a szerszámos ládájával”, aki megcsinálta, majd egy végső ellenőrzés és útnak indultunk 1 órás késéssel (ha ez az elsőre tervezett 9:25-ös járattal történik, akkor lekéstük volna az utolsó hidroplánt).
Megérkeztünk Maléba, természetesen az Imugát nem is kérték. Amikor megérkeztünk a kijárathoz minden resort képviselője táblával állt, persze a Filitheyo-é nem. Gyorsan vettünk a Dhiraagu boltban két SIM kártyát, amit be is üzemeltek. Ezt követően végül csak megtaláltuk a képviselőt, aki intézte a csomagjainkat és elkísért minket a hidroplán reptérhez.
Ott 12:40-kor indult a gépünk, 3 szigetre, FIR volt a második. Egy kicsit tartottam a hidroplántól, de nagyon élvezetes volt, persze fotóztunk, videóztunk. Kb. 1 óra múlva megérkeztünk az International Airport-ra, ahol felszedett minket a hajó, majd irány a sziget, ami már messziről is gyönyörű volt. Persze mindenki nagyon kedves volt. Megérkezésünk után a recepcióról a welcome drink után rögtön az ebédlőbe invitáltak, mert már nem sok volt hátra az ebédidőből. Ezt követően kitöltöttük a bejelentkezési papírokat (fiúk zöldet, csajok rózsaszínűt), ami elég macerás volt, ráadásul a lányok (asszonyok) már fáradtak voltak, ami tudjuk mit jelent.
A negatívumok:
Megkaptuk a bungalónkat, ami az 51/52 számú volt, hiába kértünk nagyobb számút emailben. Hát nem valami jó volt előtte a part, ezért gyorsan végig szaladtam előre (még hosszú nadrágban, kipakolás előtt), hogy hátha van üres bungaló, de mindegyik foglalt volt már, így maradtunk a helyünkön. A bungaló, olyan amilyet vártunk, de a dubaji szállás után egy kicsit visszalépés, de hamar beleszoktunk. Bementünk, elhelyezkedtünk, ekkor ért a másik két negatív meglepetés: az egyik csapból nem víz folyt, hanem sütnivaló méretű fekete hangyák másztak elő pár vízcsepp kíséretében, majd egyből próbáltak menekülni a különböző réseken (végül ezt a csapot nem is használtuk az ott létünk alatt 😊) A nejem közben le akart zuhanyozni, de nem jött a csapból semmilyen víz, de ez később rendbe jött magától.
Rendbe szedtük magunkat, kipakoltunk, picit fürödtünk a bungi előtt, majd elmentünk vacsizni.
Sajnos a nejemnek nem valami sok felelt meg (én már sejtettem ezt indulás előtt), mert nem bírja az erőset, a curry-t és nem szereti a halat :-). Azért sikerült neki is enni valamit, majd fáradtan eltettük magunkat másnapra.
Másnap reggeltől már minden rendben volt, kipihenten már mindenki jobban érezte magát és mivel mindannyian szeretjük a macskákat (sőt a nejem macska őrült) nagyon örültünk a bunginknál megjelenőjószágoknak. Reggelinél már csomagoltunk is nekik kaját (5 USD ellenében szemet hunyt a pincérünk) plusz az odavezető út mellett üldögélő többi macseknak is.
Az óceán és a vízalatti világ pazar, a víz jó meleg, enyhe szellő a szigetnek ezen a részén, így nem nagyon voltak szúnyogok (bár minden este irtották őket). A homok már reggel 8 körül tűz forró a napos részeken. Napközben felfedeztük a sziget többi partját is, a prémium bungalók előtt nagyon jó volt a víz, de persze nekem a kb. 60. bungitól számítva volt tökéletes, képeslapszerű a part. A reefről annyit, hogy olyan, amilyennek itt leírtátok, csodálatos, olyan mintha az ember egy akváriumban állna. Hihetetlen ennyi és ilyen változatos formájú halat egyszerre látni és úgy, hogy nem félnek, inkább kíváncsiak ránk.
Sajnos hamar eltelt ez az összességében 4 teljes nap a szigeten, az idővel szerencsénk volt, végig szinte felhőtlen napsütés volt, így szépen lebarnultam a Beach Barban a medencében állva sörözgetve és koktélozgatva (az óceánban rajtam volt az UV szűrős hosszujjú poló). Ami furcsa volt, hogy aki a szobánkhoz volt rendelve srác, azt alig-alig láttuk, inkább az étterem és a Beach Bar-ban dolgozókkal voltunk jóban. Lehet, hogy azért, mert nem volt semmi plusz kérésünk.
Hazafelé már nem kaptunk ebédet, a hidroplán késett és fájó szívvel indultunk haza.
A hidroplán reptéren az érkezés káoszos volt (nemcsak nekünk), ugyanis senki nem mondta, hogy itt milyen a rendszer. Amikor megérkezik a hidroplán, akkor a csomagokat -a kisebb kézitáskákon és hátizsákokon kívül- elviszik, majd mindenkinek fel kell szállnia bármelyik ott lévő kis buszra, ami elviszi a normál reptérre. Ott vár a sziget képviselője, aki segít összeszedni a csomagokat, majd végig kísér a becsekkolásig (ezt sehol sem olvastam és az utazási iroda sem írt róla semmit a tájékoztatójában). Utána már simán ment minden. Aludtunk egy éjszakát Dubajban egy reptér melletti hotelben, majd másnap délelőtt irány haza.
Összességében tökéletesnek nevezhető nyaralás volt minden szempontból, ha lenne lehetőség ezen a szombaton indulnék vissza.
Köszi mindenkinek az itteni fórumon található infókat és bocs a hosszú elbeszélésért, talán nem volt uncsi.
Maga a sziget egyébként tényleg páratlanul szép volt. És amiért vegyesek az érzelmeim az az, hogy a felújítás után még kapunk egy luxusszigetet, luxus árakon. És így egyre kevesebben engedhetik meg maguknak egy Maldiv nyaralás élménye. Szoktam otthon maliciózusan emlegetni, hogy ha igazak a KSH adatai, akkor én marhaára nem panaszkodhatok itthoni viszonylatban, mégis kezdem azt érezni, hogy egyre inkább záródik be Maldiv még előttem is, egyre inkább ároldalon. Persze ez nagyon szubjektív, de az én értékítéletem szerint így van.
Ami az új sziget képeit illeti, megnézegettem. Hát kapott új bútort és máris 5*-os. Nem tudom van-e szájhúzós smiley...
A fürdőszoba például az én ízlésemnek - oké, hogy a régi tényleg olyan volt, mint otthon, amikor 15-20 év után az egykor nagyon szép és "csettintős" fürdőszobára ránézel és megállapítod, hogy "hát igen, a feleségem már nem véletlenül rágja a fülemet..."– kár volt ezért a felújításért, mert szar lett... Az 5*-hoz képest mindenképpen.
Vannak közösségi terek a képeken (recepció, bár?) amiket nem tudom hogy fényképeztek, vagy AI az egész. Mert mind a két létesítmény előtt ott volt a mangrove, amikor ott voltunk, most a képeken meg kiülsz a bár fotelébe és bambulhatod az óceánt. De most akkor kiírtották a mangrovét? Ne már... Ha meg nem írtották ki, akkor meg a kép AI, azt meg szintén hagyjuk is...
Egy jó hír azoknak, akik már jártak ott, közel 2 éves átépítés és tulajdonosváltás után 2025 december 18-án újra megnyit a Reethi Beach Resort, bár most már más lesz a neve: "NH Collection Maldives Reethi Resort". Korábban 3-4*-os volt, a felújítás után 5*-os lesz, és így persze az árak is jóval magasabbak lesznek, mint korábban.
Mi még 2013-ban jártunk ott, és nagyon tetszett. Teljesen körbesétálható, igazi dzsungel feeling, közel van a house reef, nagyon gazdag a víz alatti élővilág. és talán a legszebb fehérhomokos partja van az összes maldív sziget közül, ahol jártunk.
Több új szobakategória is van, további infók elérhetőek itt:
De jó, hogy mások is így várják!!!nálam ez már kóros. Éjszakánként a tableten maldív veideókat nêzek. Tavaly februárban mi kikaptunk az egyhetes esőt, de ott még az is jó volt. Már csak 77nap. Egy örökkévalóság. Bő 3hét a paradicsomban.reméljük nem lesz annyi eső mint tavaly.
Biztos járunk arrafelé, feleségemmel sokat szoktunk sétálni naponta többször kerülünk szigetet, szerintem jobban, egyszerűbben lehet napozni séta közben. Én nem tudok feküdni a napon, ha lehet árnyékba húzódom, de a séta megteszi jótékony barnító hatását! Majd dokumentálom a villa állapotát minden rendben van e :)
Mennénk mi is már január vége felé lenne az igazi, viszont tapasztalatok alapján akkor még nem ideális. Mostanában tényleg kiszámíthatatlan mikor esik még mikor nem. Idén résztvettünk Február végén abban a hatalmas esőzésben amit kaptak a szigetek, szerencsére 1-2 nap volt és az sem teljes nap. Számomra búvárkodás miatt is jobb a minél később, mert lezajlik a plankton virágzás tisztul a víz márciusra. Az elmúlt pár utazáson már könnyebben eresztem a szigeteket hazafelé mint eleinte, de azért ilyenkor már nagyon hiányzik!
Biztos elmész a 427-es Beach villa mellett, ott laktunk tavaly. A jópofa szakács embernek is az üdvözletünket küldjük a Koamas étterembe aki minden reggel és este frissen készíti a jobbnál jobb ennivalókat. Vissza vágynánk, de azok a fránya anyagiak..............
És igen, mi is számoljuk a mérföldköveket. Mikulás (az unokák miatt ez fontos), karácsony, aztán már rá is fordultunk az utazásra. Már csak egy búvárszemüveget kell vennem, mert a régi tönkrement:(
Valahogy nekünk ez egy sarokpont amikor ennyi van hátra a következő csodáig. Aztán a Karácsony a köv. időpont amikor már hu de közel van. Utána jön az eszméletlen hosszú Január-Február, nagyon lassan telik az idő :) Már minden Youtube videó megnézve, lassan a csomagok is összerendeződnek! Ismerős valakinek?
Sziasztok! Lassan közeledik a Maldívi utazásunk Filitheyo-ra. Én fogom mobilról intézni Dubajból az IMUGA-t, a kérdésem az, hogy milyen fényképet kell feltölteni? Elég, ha mobillal készítek egy arcképet, amit leméretezek a megfelelő méretre? Vagy van valami különleges dolog ezzel kapcsolatban (pl. nem lehet mosolyogni a képen)?
Szia! Nekünk már csak 110 nap!!! Végre megvettük az utolsó szakasz jegyét is. Sharjah- Budapest Pegazussal. Dubaj-bud helyett. Male-Gan jegy is lefoglalva. Már csak számolni kell a napokat. Te mikor mész legközelebb a Maldívra?
Kisgyerek témához csak annyi, hogy nekem több ismerősöm is volt a maldívon egész pici gyerekkel, és közülük senki nem bánta meg utólag, hogy így utaztak.
Az elmúlt több, mint 20 évben számtalan pici gyereket láttunk a szüleivel a maldívon, néhányszor még pár hónapos babákat is, de egyszer sem láttuk vagy tapasztaltuk, hogy a gyerkőcök rosszul érezték volna magukat, vagy nyűgösek lettek volna.
Még egy mondatodra szeretnék reagálni, azt írod, hogy a maldívon "kizárólag" a vízi élőilág az attrakció. Hát én ezt nagyon nem így gondolom.
Aki viszont így gondolja, annak szerinten nem érdemes a maldívra utaznia, és jobban jár, ha a maldív helyett inkább pl. Egyiptomba, a Vörös-tengerhez utazik.
(Én egyébként nagyon szeretek Egyiptomba is utazni a Vörös-tengerhez, jártam ott is sokszor. De oda gyakorlatilag tényleg "csak" a vízi élővilág miatt utazom. A maldív az nekem teljesen más, és sokkal több, mint a vízi élővilág.)
Filitheyo biztos nagyon klassz lesz, mi négyszer is jártunk ott 2006 és 2022 között, és nagyon szeretjük.
Mezítlábas sziget, igazi maldív hangulattal, teljesen rendben lévő szolgáltatásokkal, a trópusi növényzet pazar, a reef pedig csodás!
Ha az Emirates foglaláson belül visszafelé a Dubai-Bp szakaszon a FlyDubai gépén utaztok, akkor nektek a kaja benne van az Emirates repjegy árban, miközben azok az utasok, akik a FlyDubai-nál foglaltak, azoknak fizetni kell a kajáért. Nekünk legalábbis így volt tavaly júniusban, amikor ugyanígy utaztunk. A légiutaskísérők pontosan tudják (van róla listájuk), hogy kik azok, akiknek jár az ingyen kaja.
A kisgyerek+tengerpart témára: (te hosszan fogalmazol, én kockán, sry)
Utazási egyszeregy kisgyermekeseknek:
Tapasztalat: 3-4 éves korig semmire nem emlékszenek. Ez a tény. A személyiségfejlődés nem a földrajzi helytől függ.
Tengerpart:
Napsütés+kisgyerek=napolaj.
Napolaj+homok=beleragad.
Kisgyerek+napolajos homok=kidörzsöli a combját, hónalját
Kidörzsölt bőrű kisgyerek+tengeri sós víz=NEM JÓ!
Próbáld ki, érezni fogod, hogy csíp.
Repülés: kibírja? Ki. De sok esetben utálni fogja (akár maradandóan), mert még picik a légútjai és légnyomásváltozás rá fájdalmasan hathat a fülben. Van kivétel? Persze. De a legtöbb gyerek ezért sír/ébred fel/stb.
Ráadásul ott a jetlag, az első pár napban ez komoly diszkomfort érzés ami síráshoz vezet.
Kis szigeten gyerekmedence: akkor egyikőtök ott lesz vele pancsizni, a másik a tengeren? Háát…
Valljuk be őszintén: ez az egész nem a gyerekről szól, hanem a szülőről. A gyerek csak elszenvedője.
Ezt persze én sem hittem el annak idején, kipróbáltam, ígyjártam.
(egyébként ha a pici nem tud snorizni, nem látja az élővilágot, akkor mit keres egy olyan helyen, ahol kizárólag a vízi élővilág az attrakció? fura dilemma ez)
De itt nézd meg ha mindenáron vállalod: Villa Nautica Paradise, ez kifejezetten családosoknak készült.
Úgy néz ki, hogy mindenképpen elutazunk most november végén december elején, ezért nagy üzemben nézelődünk már, hogy melyik lenne nekünk a tökéletes resort.
Westin eddig elképesztően szimpatikus, viszont nincs 1 árva szó se róla a fórumon, ami részben érthető, mert 2018-ban nyitott, de azért azóta csak eltelt 7 év.
Van esetleg itt olyan aki járt márt ott, csak nagyon jól titkolta :D? Vagy olyan aki nem járt, de hallott róla esetleg bármit is?