Ahogy a cartársak már céloztak rá: jó ideje a jelenkori (benzin)motorok trendje (sőt kb ez is kifutóban van) a turbó, közvetlen befecsi, sokaknál még EGR-el, kettőstömegű lendkerékkel, GPF-el stb is megspékelve. Nyilván ez mind "hibaforrás", de ezen belül a Suzuki motorjai még mindig a kifejezetten tartósak/problémamentesek közé tartoznak. Tehát első körben Neked kell eldönteni, hogy "felszállsz erre a vonatra" vagy sem (csak innen nézve ha nem akkor valóban max kisautóban találsz még egyszerűbb technikát, vagy kb az MZS-nél az 1.5 szívóbenzint - kérdés a Swiftben van automata? szerintem max robotizált kéziváltó, attól jobban fáznék...a Suzuki bolygóműves Aisin nagyon jó/kiforrott darab). Az is kérfés milyen ligában (mennyit szánsz rá) és mennyi időre tervezel? Párévig kb bármelyik új kibírja (ha problémás akkor az értékvesztésed lesz szopi rossz hírű használtként, mondjuk 5 évesen...), ha hosszabb távra tervezel, és/vagy használtból akkor megint más a fontossági sorrend. Szóval ha (!!!) modern turbóbenzinben gondolkozol akkor bátran vágj bele a BoosterJet-be, mert jó eséllyel nem/kevés fejfájást fog okozni (az én K10C-m 250k után köszöni jól van, torpanásról nem is hallott stb.). Ha használt, akkor ahogy írták > talán a 2019 előtti EGR és GPF nélküli 140 lovas legalább annyira jó pedigré, mint a fiatalabb, de "bonyolultabb" 129Le-s, nálam egykutya lenne.
Ui.: ha mindenképp használt és ennyire sarkos/egyedüli szempont a parafaktor, akkor itt lehet kapok érte, de szerintem célozz meg egy M16A automata váltós Vitarát, az 1.6 szívó, automata, szóvál kb teljesül az elvárásod (cserébe legalább 7-8 éves...) szvsz, mint autó/használati tárgy picivel jobb "csomag" az S-Cross, de ezzel a kérdésed méregfogát kihúzod
Koksz: scross nem háklis egr gondokra, toyotát rendszeresen pucolni kell, hűtőköz is.
Scross turbó jó, egyet szeret: forogni. Ez nem azt jelenti, hogy taposni kell, csak nem lent erőltetni, hagyni lassan felforogni.
Scrossból ültem át prius plusba (sajnos kellett a 7 személyes autó). Mondjam el milyen érzés? Nem megy suzukihoz képest, futómű gyak ugyanaz, kezelőszervek gyak ugyanazok, majd minden ugyanott van benne. Ha nem Toyota logó lenne rajta lehetne gondolkodni mi ez xd de még az ülés is szinte ugyanaz, de ebben szerencsére van gerinctámasz, ez sokat dob rajta.
Autópályáztunk ma vele, hát nem fő területe, itt scross nagyságrenddel jobb, hiába 140 ló ebben is, nem tudom hol van xd
Testvérmárka, nem mostanában kezdtek összedolgozni, 2013-ban már bőven megvolt, de korábbi modellekben is vannak hasonlóságok bőven.
Ha sokat mész városban jobb a Toyota hibrid, de vannak karbantartások, amik kellenek. Nagyon rövid távon scross kevesebbet evett, mint prius (3km), ha megy fűtés, ellenben a köv 3km alatt behozza. Ha meleg vicces látni, hogy városon belül elvan a 1.5 tonnás taxis prius 4-4.5 literrel, de evvel nem fogsz száguldozni. Ha sietek ugyanitt max 5.
Tiporva lehet menni vele, de olyan a hangja, hogy nincs kedved tolni neki xd
Ülj bele mind a kettőbe, menj legalább pár km-et velük és az alapján dönts. Ezt is szeretem használni, de scrosst is imádtam, mind a kettő remek autó, de én már papásan megyek. Scross 4wd 140le nekem vidéken evett 5-5.5 litert, sztem ez mindent is elmond a stílusról xd
szerintem azt a picivel kevesebb fogyasztást egyszerűen túl drágán adja a toyota.
és ott meg a nagy aksi kérdéses, mert egy mild aksit még csak ki lehet esetleg cserélni ha úgy érzi az ember, de egy toyota aksi az sokkal drágább. oké, javítható, de nem is egy ismerősöm van aki már döglött aksis priust használ.
szóval a toyota hibriddel is van problémás részletkérdés.
valahol olvastam, hogy nem igazán éri meg a legkisebb autókba ezt a bonyolult technikát beépíteni, mert fogyaszt 1-1,5 literrel kevesebbet ugyan, de a kezdeti befektetést számolva ez soha nem térül meg.
a toyota nem is bonyolítja, nincs hibrid és benzines yaris, nehogy valaki ezt a fentebbi számolást elvégezze,
és ne vegyék meg a hibridet
ezzel együtt is a toyota lehetséges választás, azzal sem igazán lehet mellényúlni.
azért a hatásfok az számít, pl ugyan az a teljesítmény diesellel kevesebb üzemanyag, meg a turbó meg a direkt injektor javítja a hatásfokot. a szívócsőbe injektálás az rosszabb hatásfok. de koksz se lesz, aztán a vásárló dönthet hogy melyiket veszi meg.
persze ugyanazzal a motorral a nagyobb teljesítmény az több üzemanyag.
Semmi baj nincs a boosterjettel. Ha használtat keresel, a sima 140 lovas fickósabb, az újabb mild hibridek viszont városban jó fél literrel kevesebbet esznek (ha rendesen használod a motorféket). Más különbség csak a vezetéstámogató rendszerekben van.
Azért nagy ritkán befujon őket egy kicsit WD-40-el, hogy ne rozsdásodjanak be.
Egyszer régen zsírspray-vel fújtam be a csavarokat, a legközelebbi kérek cserénél a teleszkópos kerékkulccsal is alig bírtam kilazitani őket (aztán győztem letisztitani a zsírt) .
Én rendszeresen kontakt spray-vel (WD-40) fújom az elektromos csatlakozásokat (az akku sarukat is), soha nem volt még egyiken sem kiválás, vagy korrózió.
beleolvastam a topicba hogy mit vegyek, nos a topic szerint s-crosst vagy vitarát:)
mindenki másutt azt mondja hogy suzuki vagy toyota legyen, a többit engedjem el. itt a topicban vannak toyota költségesség tekintetében észrevételek, nehéz a döntés.
az van, hogy 50-60 városi kilométerem lesz naponta, és most épp egy m32 váltós (ettől eltekintve jó) Opelom van.
automatát szeretnék, mert ez a fent említett váltó meg a sok váltás indokolja.
a suzuki swift is elég akár méretben, és eddig az is volt a szimpatikusabb mint a nagytestvérek. merthogy az még nem direkt injektoros, ott nem félnék a koksztól, az s-cross esetén már csak ez a hipertúltolt boosterjet választható, az meg szerintem(és a sajtó szerint) is "esetleg" kokszosodhat.
a swift meg azért elég drága, nyilván a japán gyártás megemeli ezt.
valamelyik automata váltónak tudtok gondjáról? (mert az máris kiütné azt a modellt)
Az is jó. A lényeg, hogy legyen bevonva valamivel az ólom.
Én rézpasztát használok. Ez védi és javitja a kontaktot is.
Egyik munkatársam vett egy elektromos autót használtan munkábajárásra. Panaszkodott, hogy sokszor nehezen tudja a töltőkábelt bedugni mert olyan "reszelős" hangja van és hol kevésbé hol erősebben lagyosodik a dugasz.
Megnéztem neki, kifújattam az aljzatot mert sok rézpor volt benne a száraz dörzsölődéstől.
Kicsit megkentem a dugasz pólusait pasztával és szép puhán be lehet tolni a dugaszt. Nem hallani a száraz hangot és nem is melegszik olyan mértékben töltéskor.
Még annó a vasúton a targoncák töltőcsatlakozóját kellett hasonló pasztával kenni a dörzsölődés és a jobb kontakt végett.