Teljesen igazad van, ez egy rendszer, és ha egy elemének a működését megváltoztatom annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az egész folyamaton kell változtatni. Én próbálok a világlátásomon változtatni, szép lassan megy is, de a tudatalatti lassan reagál.
Az alvás része az életednek, tehát nem szerencsés külön kezelni az ébrenléttől,legalábbis én magamon úgy vettem észre, hogy ha jól vagyok nappal,jó az alvásom is.
A Mirtazapint nem szeretem,nem olyan hatásos,mint egy SSRI, hiába írják az ellenkezőjét a neten. Paroxetin jó lehetne számodra,az nyugtató SSRI,javítja az alvást, közben jól is lennél.
Mirtazapint írattam fel, első 3nap altatott utánna csak alig, abbahagytam. Ennyi volt eddig.
Nagyon ritkán benzo, de igyekszem távol tartani tőle magam, mert elkerülhetetlen az adag növelése egy idő után.
Lenne egy viszonylag biztonságos antidepi alvásra amit hosszan lehet használni az adott helyzethez mérten "büntetlenül", legalább megnyugtató lenne számomra.
Reu által feltöltött antidepi táblázatban épp a Mirtazapin az egyik legaddiktívabb hosszan tartó használat esetén.
Elsősorban a pozitív világnézetemen dolgozom. Másodsorban ha minden kötél szakad, jöhet az antidepi...
Én Pesten lakom,itt előjegyzéssel néhány hét alatt lehet az "állami ", TB pszichiáterhez bejutni, de ha módosítani kell az adagot,megint néhány hét,mire bejutok,telefonon nem módosít semmit a doktornő. Te szedsz valami antidepresszánst?
Pont ezért kellene a hatékony egészségügy. Mindenki máshogy éli meg a dolgokat. Egy tapasztalt orvos eleve a szakértelmével, határozottságával nagyon sok bajt megelőzhetne. Amit én látok az egészségügyben az határozottan nem ez, bár az ország más részein lehet jobb a helyzet.
Annyi előnye volt annak ami velem történt, hogy megismertem magam, látom a saját hibáimat, túlkapásaimat legfőképp a belső világomban.
Egyedül az volt nehéz a fluoxetinnél,hogy az antidepresszáns hatás 6 hét alatt alakult ki, ez az egyik "leglassabban" ható SSRI. Igaz,így utólag simán megérte várni,mert úgy tüntette el a tüneteimet,mintha soha nem lettek volna.
Illetve a fluoxetin mellé megy még 5 mg olanzapin is délutánonként, ez így együtt a nyerő kombi nálam. Ezt az Eli Lilly gyógyszergyár Symbyax néven az USA-ban így adja kombiban.
Szia,én 17 évig szedtem rivotrilt, volt,hogy 3x2mg /nap, most 8 éve frontint 1-2 mg/ nap, mégsincs semmi bajom tőle,igaz nem is gyógyította meg a depressziót.
Végül ez a 40mg/nap fluoxetin hozott egyértelmű javulást. Reu a csökkentésben,elhagyásban hisz, szerintem viszont ha pl. én elhagynám a gyógyszereket, visszaesnék a depressziós mocsárba.
Eddig is ez volt a vezérvonal, csak pár napig szedem az altatót, vagy xanaxot. Olastam olyat is, hogy 15 éve szed valaki napi 3x 0,5 mg frontint. De olyan is van akivel durván kitol a szer.
Egy biztos, inkább az antidepresszánst ajánlják általában. Nem vagyok már fiatal, a nemalvás komoly károkat okoz a szervezetemben.
Remélem elmúlik ez a kellemetlen átmeneti időjárás, és enyhül az állapotunk.
Nem tudom, miket szedtél, és mennyi ideig. Amit én látok a közösségekben, hogy a rendszeres, gyors gyógyszerváltások rengeteget tudnak rontani az emberek állapotán - az idegrenszer nem tud alkalmazkodni ilyen sebességgel. Ezek az emberek legtöbbször azzal lelnek megoldásra, ha egy darabig változatlanul hagyják a gyógyszerelésüket, és stabilizálódnak - idővel az idegrendszerük behozza a "lemaradást" és jobban lesznek. Ez néha igen hosszú időt vesz igénybe. Ezek után igen lassan elkezdik lecsökketeni a gyógyszert, amivel visszanyerik az egészségüket hosszútávon is.
Ha olvasod a fórumot, akkor bizonyára tudod, hogy én a Frontin/Xanax-tól lettem elég beteg, így csak azt tudom javasolni, kerüld a benzodiazepineket, az altatókkal egyetemben. Inkább aludj kevesebbet...
Az agomelatin (Valdoxan) egy jó szer szerintem, és megvonási jelenség (dependencia) szepmontjából előnyösebb szerekhez tartozik - hátránya, hogy a májfunkcióra lehet hatással, és rendszeresen ellenőriztetni kell a vérképet, orvossal konzultálni a többi szedett gyógyszert illetően.
Van még egy halom szer, ami segít(het)i az alvást, amit biztosan át tudsz beszélni a pszichiáterrel. Gondold át azonaban, valóban szükséged van-e ezekre a szerekre. Ne feledd, előbb utóbb bármelyik pszichiátriai gyógyszerrel szemben dependencia és tolerancia alakulhat ki, és mellékhatásaik is lehetnek.
Milyen gyógyszert/gyyógyszereket szedtél eddig ? Nekem az escitalopram nagyon sokat segit amugy a szorongáson, ha csak arra kell, szerintem egy próbát megér, de minden ember, és szervezet más, sajnos próbálgatni kell, de hosszútávra mindenképp SSRI- és semmiképpsem benzo.(személyes véleményem)
Esetleg szabad megkérdezni, szedsz-e mostanában altatót, vagy rendszeresen alváshoz Frontint? Hogyan szeded ezeket pontosan?
Sajnos előfordulhat, hogy az alvásra szedett altató/Xanax/Frontin délutánra,estére kiürül a szervezetből, vagy a szintje a vérben túlzottan lecsökken. Ilyenkor elvonási tünetek jelentkeznek a két dózis között, ami jelentkezhet erősödő fülzúgás formájában is. A "megoldást" ilyenkor a Frontin/Xanax napközbenre való egyenletesebb eloszlása jelentheti, a problémát (dependencia) pedig az igen lassú csökkentls oldja meg a későbbiekben.
Első pszichiáter rögtön Rexetin + Xanax kombóval indított (OCD). Nem akartam antidepresszánst, ezért szívtam kb 5 évet amire kijöttem ebből. Altató ilyenkor konstans 4 órát altat (amikor az idegrendszerem pánikol) amint lebomlik kipattan a szemem. Kicsit a Frontinnal jobb. Meg lehet ezt oldani, de ha az idegrendszered talál utat magának ahol tudja jelezni, hogy baj van, az megmarad. Így maradt a rossz alvás.
Az utolsó pszichiáter javasolta (kb 1éve) a Mirtazapint, alvás miatt. Most írattam háziorvossal, hosszútávra terveztem, de sajnos nem altat úgy mint kéne.
Pszichiáterhez esélytelen bejutni vidéken még magánban is,2 hónapon belül.
Voltam Fül-orr-gégén, kaptam agyértágítót (Nootropil). Egy hónap mulva kapok szteroid gyulladáscsökkentőt ha ez nem használ.
Nyugiban vagyok akkor rendben van a fülzúgás (halk) aztán egyszercsak rákezdi, inkább délután, (Nootropilt délelőtt kell szedeni, ez még lehet az oka). Szerintem idegi alapon működik, és mint említettem nekem minden az alvásra megy ezért kellene valami ütős....
Egyébként teljesn jól működök, jó a kedvem általában. Alvás az én gyenge pontom. Ez a jópár év állandó agyalás, megkeresni mit rontottam el, hogyan kellene változni sokat kivett. Megoldottam, de ez most elég leütött, tudván mit kell újra kezdeni, szóval nem szeretném.
Szerintem akkor marad a Frotin, vagy gondolokdtam a Xanax Retardon. Meg hátha alszok, de ilyen sípolás mellett.....
Már az is jó, ha kicsit kiírhatja az ember magából a baját.
Szia @Alexandri! Nagyon örülök, hogy Te is hasznosnak találod, szerintem rengeteg rendes, segítőkész ember van itt.
Ami a fülzúgást illeti, én feltétlenül elmennék orvoshoz, vagy fül-orr-gégészhez ezzel. Azért, mert a megfázásos tüneteid utalhatnak egy gyulladásos folyamatra. Akár orrmelléküreg, akár középfül-gyulladás is maradhatott Nálad, amik ezeket a fülzúgásos tüneteket okozhatja. Természetesen a stressztől is lehet, hiszen említettél egy munkahelyi konfliktust, de az előzőt feltétlenül ki kéne zárni.
Ami az alvást illeti, én kipróbálnám a klasszikus, drogériákban kapható szereket - rengeteg ilyen típusú készítmény kapható. A magnézium-biszglicinátról, CBD olajról sokan vannak jó véleménnyel, de én a Pannonhalmi feszültségoldó teáról is jókat hallottam már. A melatoninból 0,5-1 mg esténként igen hatásos lehet (nem feltétlenül kell több). Én komolyabb keszítményeket egyelőre erősen hanyagolnám, főleg így, hogy nem tudod, mi is van pontosan a háttérben, és mi nincs. A relaxációs technikák szintén sok embernek segítenek - októl függetlenül.
Konfliktushelyzetekben, stressz esetén teljesen természetes, hogy az ember nem alszik jól - ki az, aki ezt teszi, az volna a nem normális... Arra nincs semmi szükség - az én véleményem szerint - hogy csupán átmeneti, enyhe alvászavar esetén ez ember pszichiáterhez menjen, és gyógyszert kezdjen szedni. Eddig is átlendültél a problémákon, és ez most is menni fog.
Igen, kb 15 mg escitalopramnak felel meg 40 mg fluoxetin. És az is igaz, hogy ez nem olyan "tiszta" SSRI,közvetve hat a dopaminerg, noredrenerg rendszerekre,ezért aktiválóbb,mint a többi SSRI.
De nekem pont erre volt szükségem,hogy kimozdítson,felrázzon a depresszióból. Nekem,ahogy írtam, a fluoxetin a legjobb eddig,pedig szedtem sokfélét.
Szia, ha gyógyszerre gondolsz, akkor igazából bármelyik SSRI, ami neked bevállik, minden szervezet más, előre nem lehet megmondani, meg kell próbálni az egyikkel, aztán addig menni ameddig nem lesz jó, ha nem gyógyszerre gondolsz, akkor meg ezer féle dolog van, aztán hogy neked segit e az már más kérdés, nem tudom mennyire vagy pánikbeteg(ha az vagy) vagyis inkább ugvy irom, hogy mik a tuneteid, eloeleted stb stb igy nehez megmondani.
Szerintem simán el leszel azon a 40mg-on Tiger, kb 15mg Escitalopramnak felel meg, bár nyilvan teljesen más a két hatás a flluoxetin gyengébb, de hat a dopaminerg, és noradrenerg-re is, az escitalopram szinte csak szerotonerg, ezért is szedálóbb ugye, mint a fluoxetin, de lényeg a lényeg, szerintem nem lesz semmi probléma a 40mg-al, igazából amikor jól vagyok akkor nekem is nagyon jó a gyógyszer csakhát olyan vagyok mint a hullámvasút, de nem a gyógyszer miatt valszeg :D Remélem mostmár te is végig jól leszel, rád fér! Köszi Reu neked meg a tanácsokat, csak tudod milyen ez, neked nem kell bemutatni, amikor az ember lent van akkor csak keresi a miérteket és az összefüggéseket, amikor meg fent van ''semmi nem számit''.
Most jól vagy így, miért lenne bármi gond. És nem is vagy erre hajlamos.
(A fluoxetin egyébként egy csomó enzimre van hatással (blokkol) a májban, amihez még hozzájön az elég hosszú felezési ideje is, ami a többi gyógyszer szintjét a vérben szintén befolyásolja - nemcsak a Xanaxét, Olanzapinét pl., hanem egy csomó minden másét is. Sajnos, amikor felírják ezeket a szereket, ezt (sem) veszik általában figyelembe - kevesebb is elég volna belőlük)
Köszönöm a tanácsot! Szokatlan még depressziómentesnek lenni, az állandó bizonytalan rossz közérzet helyett van ez az állandó jó közérzet,optimista ,jó hangulat,jó alvás.
A 20 mg-ról 40 mg ra történő emelés 20 napja volt, remélem,nem "tol" át a mániás oldalra a gyógyszer.Bár az nálam nem fordult elő eddig.Ahogy korábban írtam, van még 5 mg olanzapin is ,az is -számomra érthetetlenül- erősíti a fluoxetin hatását. Annyira jól vagyok,hogy mindig elfelejtek frontint bevenni,pedig az is van felírva 2-3 mg/nap,szükség szerint.
@AirTiger Te már rengeteg mindent kipróbáltál és ez végre bevált Neked, én úgy látom. Én a helyedben egy darabig nem bolygatnám a dolgokat, főleg hogy a váltásaid hirtelenek voltak, itt egy új munkalehetőség, még épp csak otthagytad a tramadolt, stb, stb. Most jól vagy, kiegyensúlyozott vagy, legalábbis úgy tűnik nekem :)
Te már régóta szeded ezeket a típusú gyógyszereket - különbözőeket; a váltás a fluoxetinre teljesen logikus volt. Jó hosszú félélet - ideje is van (6-7 nap), ami előnyös lesz, ha egyszer úgy döntesz Te Magad, hogy lecsökkented, ami egyébként egy hosszútávú projekt lenne, az biztos (itt több éves lassú csökkentéssel célszerű tervezni). Az elején persze valószínűleg nagyobb léptékkel tudsz csökkenteni, 20-25 mg-nál célszerű lesz belassítani.
Az én helyzetem is érdekes lehet majd a csökkentéskor, a fluoxetin most középmagas, 40mg/nap adagban van felírva február 10-ig. Az elmúlt másfél hónapot is beleszámolva ez már jelentős változásokat okoz az idegrendszerben. Arra gondolok,fenntartó adagként biztos nem hagyja az orvosnő ezt a mennyiséget.Mi a véleményed erről?
Ádám, érdemes lehet Neked is meghallgatni annak a videónak a protracted withdrawal-ról szóló részét 13:56-tól, mert - mint ahogy említi is a végén - a pszichofarmakonokról való elhúzódó megvonási szindrómák nagyon hasonló tünetekkel és lefolyással járnak, valószínűleg esetedben sem sokban különbözik a dolog ettől. "Symptoms come and go, no rhyme or reason... just all over the place " - csak hogy idézzem, és a tünetekből is a jellemzőeket hozza fel.
A 14,5 mg kipróbálásának egyébként lehet értelme, csak tartsd utána az adagot egy jódarabig.