Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
"A Windows biztonságos rendszerindítási tanúsítványának lejárata
Fontos: A legtöbb Windows-eszköz által használt biztonságos rendszerindítási tanúsítványok 2026 júniusától lejárnak. Ez hatással lehet arra, hogy bizonyos személyes és üzleti eszközök biztonságosan induljanak el, ha nem frissülnek időben."
Ugyanannál a cégnél (Telekom) tisztára lutri hogy mit fogsz ki.
Egyszer szó nélkül kiméri a vonalat és küldi a szerelőt (merthogy a szomszédban letépték a kábelt az oszlopról), egyszer inkább küld másik modemet, a meglévő hibátlan helyett...
A szupportos az esetek nem kis részében pontosan láthatná már a kérdésből* is, mennyire van képben a kuncsaft. Nemritkán legalább névről/korábbi esetekből, időnként személyesen is ismeri.
* A 'kérdés' alatt itt nyilván nem olyasmit értek, hogy 'Nem működik a rendcer, mi lehet a baj?'
Nem lekapcsolni kellett volna. Igazából nem is tudom mit akarnak néha, ami a másik érdekesség.
Vagy amikor nem fogja fel, hogy a laptopom nem okozhat baj a hálózaton,mert 500 méterrel odébb kikapcsolva hempereg és ha fel is ébredne, akkor sincs hálózat meg semmi. Régebben szinte minden napra jutott 1-2 ilyen baromság. Vagy Ő bejelentkezett a switchre és megnézte, jó a diagnosztika, switch meg csomagtartómban hever 3 kilométerrel odébb és nem fogja fel, hogy nem jó helyen keresi mert ez a doboz biztos nem az a doboz.. Vagy azonnal kapcsoljam ki a laptopot (ami ki van kapcsolva máshol) de futtassak le rajta egy programot (logikai kivétel ugye, hogy akkor most bekapcskikapcs?), amit hálózatról linkel és ne kössem hálózatra (újabb logikai kivétel). Vagy mikor képernyőképet küldök és leírom, hogy van VPN, be tudtam lépni a belső használatos weboldalra (bár a hiba leírásából ez is kiderülne, de mindent a szájukba kell rágni) és minden működik, vannak menük, hatszor újraindítottam, cache törlés, másik böngésző, satöbbi, de van egy bizonyos típusú lekérdezés aminél nem lehet megnyomni az OK gombot, vagy ha megnyomod semmi nem történik. Na, ezt ugye értelmes ember rögtön tudná, hogy ha eddig eljutok, akkor van VPN és talán jó a jelszavam is, Mit akar a másik hülye? Biztos jó a jelszó? És szó nélkül küld másikat, csak nem nekem hanem az ügyfélnek meg 2 faktor meg tököm és ott megy a pingvinezés, hátrébb kerültünk, mint voltunk mert innentől be sem tudok lépni. És anagy szájbavert bürokráciában ezek pont elvesznek, infósok csilliárdjai szívnak vele, de jóvanezígy meg olcsó meg majd a csetbot megoldja, legközelebb ember sem kell.
A supportos általában nem tudhatja, hogy aki segítséget kér, egy gyakorlott informatikus, vagy éppen a Mucika, aki a monitort is először hátulról nézné...
Ehh, ez meg a legjobb*, mikor a szupportost köll okítani... vagy legalább arra rávenni, hogy egycerüen olvassa el, mit kérdezek, és válaszoljon rá! :-(
"Ezt az egész digitális állampolgárságot + többi dolgot nem kéne annyira erőltetni."
Ez meg a másik...
Épp most futottam bele, hogy a mobilos-receptes progiba' képtelenek megoldani az ujjlenyomatos belépést. Má' 2* beállítottam, mer'ugye mindig ott van a motoszka az ember fejibe', hogy hátha először én csesztem el valamit, de hát (megint) nem... És nem, a KAÜ-s adatokat nem fogom betenni se a gugli, se a samu "széf"-jébe (is a rendes mellett)!
Ráadásukl arrafelé megy az irány, hogy szakemberek közt is ilyen állatságok vannak. Haversrác itt emlegette, hogy éppen azzal szop, hogy indián support be szeretne lépni a nem managelhető switchre, mert Ő tudja. És nem is érti, hogy nem, van egy listája, azon menne végig. A legtöbb ilyennél 6 lépéssel előbbre vagyok és ha szólunk akkor már keci nagy a baj, a tipikus "indítsd újra" nem fog működni, de elkezdi a kályhától, hogy "be van dugva?" Bazmeg leírtam a bejelntésbe hétszer, meg az egész site víz alatt van, a központi router kuka, kijött a füst, közben költözik az iroda és a szolgálatást is lemondtuk. Jó, akkor menjek oda, nézzem meg világít-e a zöld....
És itt is, 10.36.0.1 az átjáró, 10.36.5.120 az IP-m, ember be akar lépni a 192.168.0.1-re. Hát mondom olyan nem lesz. Nem is volt. De akkor bejön a gépre boomgarral, megnézi. Nahát, 10.36 az IP, akkor írjuk át távolról, de akkor netje nem lesz és hozzá lehetne adni másodiknak, de akkor sem és akkor sincs managelhető switch de ha lenne sem lenne ez az IPje, itt minden el van baszva, kurvákvérefollyonpatakokban. És itt ülsz romokban baze és errefelé tart a világ.
És ilyenek sorban napok óta szopok valami SCOM/SCCM/RSA szerverrel, folyik a vér a fülünkből, egyik segéderő megkérdezi, hogy próbáltam-e kuglizni, másik meg kinyomtat NYOMTAT egy első Reddites teljesen irreleváns találatot a témában úgy, hogy fogalma sincs róla. Az Indián megkérdezi, hogy próbáltam-e újraindítani. Agyfazs.
Na ez az. Ezt az egész digitális állampolgárságot + többi dolgot nem kéne annyira erőltetni.
Nekiáll itt 1 laikus mindenféle pontatlan leírásokat beküldözgetni; mi meg találjuk ki mi a gond.
--
Minden esetre beküldöm ide ezt régi a viccet, hátha még valaki nem ismeri:
..
Tech Support: Halló, miben segíthetek? Ügyfél: A számítógépemben füstöl a hálózati tápegység. TS: Akkor sajnos ki kell cserélnie a tápegységet. Ü: Nem kell! Csak meg kell változtatni az ini állományokat. TS: De uram egyértelmű, hogy a tápegység hibás. Ki kell cserélni. Ü: Semmi esetre. Valaki mondta nekem, hogy elég megváltoztatni az ini állományokat és rendben lesz. Én csak azt akarom öntől, hogy mondja meg a helyes parancsot. Tíz perc intenzív magyarázat után sem értette meg az ügyfél a probléma lényegét. A TS munkatárs már nem állta meg, hogy ne "feleljen". TS: Sajnálom uram. Általában ezt az ügyfeleknek nem áruljuk el, de létezik egy nem publikált DOS parancs, amely megoldja ezt a problémát... Ü: Tudtam én! TS: A config. sys végére írja be a következő sort: "LOAD NOSMOKE.COM" és minden normálisan fog működni. Utána értesítsen mi a helyzet. Kb. tíz perc múlva: Ü: Nem működik. Még mindig füstöl. TS: Rendben. Milyen verziószámú DOS-t használ? Ü: MS-DOS 6.22 TS: Akkor ez a probléma. Ez a Dos verzió nem tartalmazza a NOSMOKE.com-t. Kapcsolatba kell lépnie a Microsoft-tal, és kérni tőlük egy upgrade-et. Majd értesítsen, hogy sikerült. Kb. egy óra múlva. Ü: Ki kell cserélni a tápegységet. TS: Miért? Ü: Hát felhívtam a Microsoftot és a technikusnak elmondtam, hogy Ön mit mondott. Utána a tápegységről kérdezgetett... TS: És mit mondott Önnek? Ü: Azt mondta, hogy a tápegységem nem kompatilibis a Nosmoke.com-mal.
Amúgy, én egy időben rendszeresen használtam 15, sőt majd' 25 éves gépet is, de 20 perc egyiknél sem kellett a rendszer készre állásához...
(Valójában, ha belegondolok, most is egy 15 éves rendszert használok, eleve viszonylag nagy memóriával, csak az SSD újabb benne.)
.
Nyilván akkor, ha a lehetőségek helyben nem olyanok, hogy viszonylag közel a bolt, a szerviz (mint a nagyobb városokban), akkor az nehezebb ügy... De azért, ha javítás után a gép nem működik, csak a szervízzel kellene elintézni, hogy működjön is a javításuk!?
Aznap, amikor megérkezett a javított gép, délelőtt még a régi gépem használtam. Igaz az is 20 perc alatt kapcsolt be, de annál az normális volt az elavultsága miatt. Ennél az újabb gépnél viszont nem normális.