Keresés

Részletes keresés

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 30 perce 0 0 66923

Térkép szerint az Óperint utca lehet ( a végén van az evangélikus templom). Egy kebabos - elég jó - és egy pizzeria van vele szemben, gömbakácok már nincsenek 😊

Előzmény: H_G (66922)
H_G Creative Commons License 4 órája 0 1 66922

A Sylvester Nyomdával nagyjából szemben, át kellett menni a főút (asszem az a Körmendi) nyugati oldalára és felmenni egy enyhén dombos, gömbakác-soros mellékutcába aminek vagy elfelejtettem a nevét, vagy már akkor se tudtam 🙂

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66918)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 66921

Minden maradék (vesevelő, gombás aprópecsenye) felfalva,

holnap újat kell alkotni, alighanem duBarry szűzérmék kerülnek a tányérra.

ps: soha rosszabb vendéglői vesevelőt!

nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 66920

Patkós/Kerekes a '80-as évek végén játszott.

Halászkertből csak rossz emlékem van, nyári este halászlé-túróscsusza rendelés, 

a levet még kibírtam a szúnyoghad támadásával együtt, de a csuszáról lemondtam és menekültem

 

Előzmény: homerx (66919)
homerx Creative Commons License 6 órája 0 0 66919

a patkos 1024 eve bezart. en a nyaron ettem a halaszkertben.

Előzmény: nagypapi51 (66917)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 6 órája 0 0 66918

Nincs már meg. Hol volt  amúgy?

Előzmény: H_G (66914)
nagypapi51 Creative Commons License 7 órája 0 0 66917

ps: 2024-ben Patkós volt a neve, Papp Béla u-Dózsa Gy sarok.

Előzmény: nagypapi51 (66916)
nagypapi51 Creative Commons License 8 órája 0 0 66916

Legközelebb Vácon találtam étlapon vesevelőt.

('89 őszétől egy éven át szinte napi rendszerességgel jártam fel a szobi kőbányába, 

hazafelé a váci Kerék vendéglőben ebédeltem, már kérdezés nélkül hozták a rántott velőt és a pikoló sört.)

Előzmény: H_G (66914)
nagypapi51 Creative Commons License 9 órája 0 0 66915

Hát igen, a hentes haver aranyat ér - annyit is kér :)

Anno tuutuu szerezte be nekem a csepleszt, Andor nevű hentes haverjától.

Jézusom, már 7 éve hogy tuutuu elment... :(

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66913)
H_G Creative Commons License 9 órája 0 0 66914

Vesevelőt legtöbbet Szombathelyen ettem, kiváló volt a Vaskeresztesi borozó nevű helyen. Nem hiszem, hogy még meglenne. 

 

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 10 órája 0 0 66913

Anyu is készített időnként, aztán amikor elerte a szüleimet a koleszterin-vész, tiltólistára került 😔 Kár, szerettem. Én nem próbáltam még, pont a vese miatt, velőt viszont szoktam. Rántva, vagy csak egyszerűen pirítósra, szeretjük. Nem könnyű ahhoz sem hozzájutni, kellene nekem is egy hentes haver 😜

 

 

Előzmény: nagypapi51 (66912)
nagypapi51 Creative Commons License 10 órája 0 0 66912

Gyerekkoromban anyánk sokszor készítette (néha tojással), köményes főtt krumplival.

Csodálom, hogy akkoriban be tudta szerezni a komponenseket.

Manapság vagy vesét nem kapok, vagy velőt, egyidejűleg ritkán,

de szerencsére már haver a hentes. :)

Az asszony választhat, ehet is-is :) - kényes a gyomra, pesze a vesének - mint mindennek -

van egy jellegzetes íze/szaga.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66911)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 11 órája 0 0 66911

Én biztosan nem húznám a szám a vesevelőre (szentkleofás, 40 éve nem ettem!), csak azt sajnálnám,   hogy akkor a gombás szűzből nem kapok 😁

 

Itt pedig kitart a liba a héten, tegnap a szokásos körettel, ma férjem még mindig azzal vitt belőle magával, én pedig egy színessalátás, avokádós, balzsamecetes salátát raktam össze. Került bele egy kevés ecetes szilvabefőtt és kecskesajt is. Ez már tényleg a vége, kevés hús és ropogós bőr ( beraktam a grill alá ropogósodni) a faráról és szárnytövéről.

Előzmény: nagypapi51 (66910)
nagypapi51 Creative Commons License 11 órája 0 0 66910

Ahogy valamelyik Rejtő irományban szerepelt: Nekem egy dupla vodkát,

a hölgynek egy nerc keppet...

Ez csak arról jutott eszembe, hogy az Elevenből hozatok az asszonnyal vesevelőt, 

ami tkp. kettőnknek is elég, de ha húzza az orrát, kap helyette laskagombás

paprikás szűz szeletkéket.

nagypapi51 Creative Commons License 16 órája 0 0 66909

Ott libázo hibázott, hogy fogyasztott is.

Előzmény: beetee (66908)
beetee Creative Commons License 27 órája 0 0 66908

ránézni is drága? vedd le róla a szemed!

Előzmény: homerx (66907)
homerx Creative Commons License 30 órája 0 0 66907

tegnap raneztem a kadarra libaugyben. savanyu libaaprolek levest kertem ludaskasaval. mindketto nagyon rendben volt, de meg igy is draga.

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 66905

Jó a cucc! :)

Előzmény: nagypapi51 (66903)
dulci_nea Creative Commons License 1 napja 0 0 66904

Ma a Márton napi maradék.

Holnap paprikás csirke nokedlival és cékla.

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 66903

Ma a nagyobb laska kalapokat kirántom, holnap lesz a többiből a húsos verzió.

Előzmény: nagypapi51 (66899)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 66902

Figyel a hűtőben egy 60 dekás csontos pecsenye libamell, még ingadozok, hogy mivé fejlesszem... :) Birsalma piré lesz a körete, az biztos. Nem holnap, mert a laskát sem szeretném várakoztatni.

Előzmény: Popenka (66901)
Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 66901

Ez a link övön aluli volt most! ;)

Most estem haza, és hogy legyen valami Márton napi eledel, útközben beugrottam egy sparba, és vettem egy vákumozott fél libamell filét. Idei ez, ne aggódjunk.

Nemes, jó anyag, rosszabbra számítottam. Viszont ma már biztos nem állok neki egy ilyen receptnek, bármennyire is érthető. :)

Pont serpenyősre gondoltam, de megpróbálom posírozás nélkül, sütőben lassan befejezve. Hátha.

Tegnapról maradt jó adag sült almából készült egyszerű püré. Nem is kell ehhez más vacsira.

Holnap töltöttkáposzta: végre már savanyítottból. Ki kell tartania pár napig.

Előzmény: nagypapi51 (66896)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2 napja 0 0 66900

Konkrétan most a vakvarjús, születésnapi szombatra* gondoltam, de úgy sejtem, ezt te is tudod 😜

Libaságok szépen fogytak, jutott is, maradt is, nem fogunk jövőre éhezni, ha ezen múlik 😁 (Ti. Márton napján: aki libát nem eszik, egész évben éhezik.)

 

 

*Szombaton rám a veszprémi História Malomkertben főznek, érettségi találkozó okán. Szokásos vegyes tálak lesznek (liba nélkül), ami nem különösképpen érdekfeszítő, de majd a saját főzésű ír vörös és meggyes sörükkel kárpótlom magam. A somlóimat pedig eladományozom.

Előzmény: nagypapi51 (66896)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 66899

Holnap laskagombás tejfölös aprópecsenye, krokett.

A gomba már megvan hozzá :)

nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 66898

+ választék bővítésnek sajtos makaróni ropi serrano sonkával bolondítva

Előzmény: nagypapi51 (66897)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 66897

Ma zöldbab főzelék, tükörtojás

nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 66896

...Se a szombat, se a kacsa nem Márton napi...

És ha Márton napja szombatra esik? :)

Közben a Gasztro mappámban találtam egy jót, megosztom.

A kommentem ma is áll, idei (é:fiatal) libát azt szeretnék enni.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66895)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 3 napja 0 0 66895

Se a szombat, se a kacsa nem Márton napi. Jó-jó, szárnya van és vízi, de Márton napkor libát eszünk, slussz-passz 😁 

 

(Egyéb napokon mi is inkább a kacsát részesítjük előnyben, viszonylag gyakran is készítem. De ha már tartjuk a hagyományt, tegyük azt rendesen. És hát a liba is finom tud lenni 😉)

 

Madár már a tepsiben, holnap csak betolom a sütőbe. Töpörtyű finom, zsír hűl, levest mindjárt leszűröm.

Előzmény: nagypapi51 (66893)
dulci_nea Creative Commons License 3 napja 0 0 66894

Ma fokhagymás csirke, krumplisalátával.

 

Holnap Márton napi sült kacsacomb, vegyes zöldségek tepsis sütéssel (édeskömény, édesburgonya, cékla, sárgarépa) és cukormentes őszibarack kompót. 

nagypapi51 Creative Commons License 3 napja 0 1 66893

Szombaton születésnap okán a Vakvarjú főz ránk, aki akar, libát rendel, én nem biztos.

Nekem a kacsa ízletesebb, legyen akár melle, akár combja.

Hét végén azért veszek hízott kacsamájat, jó lesz az hidegen, saját zsírjában.

(száraz sherryben áztatva, borssal kiszórt terrine-be idomítva, 110C fokon 40-50perc, amíg a saját zsírja feljön, és ellepi)

Még mindig maradt egy sült csirke felső comb, felaprítom, és tócsni masszába keverve

kisütögetem, vacsora helyett :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66892)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!