Egy dolgot tudnék mondani, amiben az Indy jobban felkészít az F1-re, mint az F2, F3, F-3000, GP2, GP3 stb.: a nevelőszériákban kisebbek a tapasztalatbeli különbségek, a csúcskategóriákban viszont jóval tapasztaltabb pilótákkal is meg kell küzdeni mind a pályán, mind azon kívül a bekerülésért és bentmarafásért.
Na ma is sikerült meglepődnöm,...a nézőket és az F1 belső világában dolgozókat általában nem mosom össze, de az hogy egy csapat alkalmazottja a közönséget hergeli a nemtetszés kinyílvánítására az meglepett..
Azért az Indy nem nevezhető egy az egyben "amerikai F1"-nek, még ha kétségkívül jól használható tapasztalatot is jelent (oda-vissza, lásd Mansell).
Például az F1 első évtizedében hiába volt az Indianapolis 500 hivatalos WDC-futam, minimális volt az átjárás. Pedig akkoriban az F1 élmenői még előszeretettel ruccantak át másfajta versenyekre.
Az a pár pont is számíthat, de annál már többel vezet Norris. És az a pár pont abszolút nem járt Piastrinak, a csapat bénasága miatt hullott az ölébe.
De ha ezért megtört, akkor ne is legyen vb! Lando motor elfüstölése lélektanilag sokkal nagyobb pofon volt, és sokkal nagyobb pont hátrány. De ő ebből felállt.
De mint már elmondtam, én nem hiszek abban hogy PIA megtört.Ez a vérpiastrisok elmélete, akik szerint PIA egy zseni, Lando meg béna senki. Csak ez egy orbitális fasság, és amit most látunk az az igazság. Lando is ugyan olyan gyors ha rendesen fekszik neki az autó. És Oscar gondjai is valahogy Norris szenvedésére hajaznak. Amikor a mezőny sűrűjéből indul és a rajtnál nem tud elhúzni, akkor valahogy ő sem csinál csodát.
gondolhatod úgy, de attól még Villeneuve akkor idegenebbül mozgott az f1 közegében, mint most Antonelli vagy Bearman, az autója persze a legjobb volt aktuálisan. a 25 éves kora pedig pont annyi volt, amennyi mondjuk Alesié, amikor debütált. a jégkorong nem hinném, hogy a legjobb párhuzam, ott a legjobbak találkozhatnak egymással ligákon kívül is.
Én azt gondolom, h egy felnőtt, aki megnyerte a tengerentúl ow csúcsát, az nem mérhető egy 20 éves fiúval.
A másik h egy f2, vagy akkor forma-renault az pusztán egy utánpótlás sorozat. A champcar nem volt az. (Ha vili még a válás előtti ic-t nyerte, akkor pláne nem tekinthető up sorozatnak.)
miért ne lett volna újonc Villeneuve? mindenki versenyez f1 előtt valahol, ilyen alapon akkor az f2-esek se újoncok, hiszen sok pályán már mentek, párszor f1-es autóval is, hivatalos hétvégéken.
"Magát az újonc fogalmát is elkezdték rugalmasabban értelmezni idén"
Ez szerintem nem most kezdődött. Vilit lehetett újoncnak nevezni 96-ban? Lehetett, de ez hülyeség.
Kb, mint 88-ban (vagy 89-ben) az nhl-ben Sergei Makarov lett az év újonca. Jogos, hiszen akkor szerződött oda. Ja, hogy pályája csúcsán érkezett és kétszeres olimpiai bajnok volt már akkor és a nyeretlen kétévesként, abban az évben draftolt 18 éves Modano-val kellett megküzdeni? Nehéz az élet. :-)
Mondjuk, utána kapcsolt az nhl és változtattak a szabályon, definiálták a rookie fogalmát.
Milyen szempont szerint? (Nem hiszek a "minden idők" kezdetű összehasonításokban.
Senna-t kivéve. :-) Pl. hogy azzal a fostalicskával dobogót, pontokat szerzett, az _szerintem_ felér azzal, h mondjuk Vili vagy Ham vb 2 lett a mezőny legjobb paripájával.
Monzaban volt, amikor az elb.szott kerékcsere miatt visszadatták pia-val a pozit? Akkor megtört a faszi. Persze, lehet mondani, h keménynek kell lenni. De ha így kéne lennie, akkor Norris már tavaly vb lett volna azzal az autóval.
Azért nem mindegy, hogy a mostanihoz hasonló sima győzelemmel lesz-e wdc, vagy nem, s mindez az utolsó futamon vagy nem; egyáltalán Piastri magára talál-e, sok variáció van.
Pl. Piastri támadja a Norrist támadó Verstappent, magát és Verstappent kiüti, ezért Norrisnak megnyeri a wdc-t. Vagy egy nagyobb torpedózás és Antonelli futamot nyer, amikor még Hamilton is felfér a dobogóra.