Mifelénk csak egy nagy hegy van, nagyon népszerű. Kedvenc per p, siklóernyősök is feljárnak, sipálya is van. Gyalog túra is nagy kihívás feljutni .. De mostanában elfoglalták a katonák, mindenkit lezavarnak. Állitólag onnan fognak rakétázni szilveszterkor. Pedig az egy kopasz hegy....
Hétről-hétre bizonyítja az élet, hogy mi történik egy természeti katasztrófa esetén a GSM távközléssel. Nem világvégére kell gondolni, elég agy vihar, földcsuszamlás,stb. Napokig működés képtelen. Hogyan visz agregátort a toronyhoz a hegyre, amikor minden út járhatatlan. Helikopterrel? Miközben élelem, viz és mentés nélkül vannak szerencsétlenek napokig. A családdal, barátokkal több éve ki van épitve a CB kapcsolat vészhelyzet esetén, kb 30-40km hatótávra 5-6W FM üzemmódban. 55Ah akkuval, 60W-os napelemmel és egy 7-8e Ft-s vezérlővel. Aztán ha esetleg távolabbra kell kommunikálni, ott az SSB üzemmód 60-70km-re. Messzebb meg minek.
Nem kell itt komoly technikában gondolkodni, elég egy régebbi, csak FM-es készülék is. De ez az én véleményem, tegyen mindenki saját belátása szerint.
Reméljük nem lesz rá szükség soha. De az ördög nem alszik, azért karikássak a szemei! :-))
Ez így is lenne ha bíznék benne hogy nem kapcsolják le a főkapcsolót - azaz nem a műszaki meghibásodás az elsőrendű kockázat, hanem az emberi viselkedés. Ha másvalaki kezénél a főkapcsoló, annak működésére pontosan nulla befolyásom van, azaz másvalaki dönti el hogy adott pillanatban kommunikálhatok-e vagy nem. Ennek veszélyessége természetesen függ a kommunikáció tartalmától - ami ha csak annyi hogy hány kiló krumplit vegyek az nem kritikus, de ha annyi hogy a körforgalom után felszednek a Bécs/Bukarest/Kassa/stb felé tartó autóra, az lehet élet-halál kérdése is. A tömegsírok tele vannak olyan emberekkel akik bíztak abban hogy valami nem történhet meg, bíztak abban hogy mások majd etikusan viselkednek, illetve bizonyos korlátokat nem lépnek át, úgy ahogyan a kultúra mákonya azt harsonákkal hirdeti minden rezsimben.
A legtöbb kultúra ezt a belé fektetett bizalmat próbálja erősíteni az emberekben azért, hogy manipulálni tudja őket, de a prepper elsőrendű feladata nem elhinni azt és túlélni. Egy privát kommunikáció ha bármilyen alacsony de nullától magasabb hatékonyságú, akkor a GSM-el együtt per def több mint a GSM önmagában. A legrosszabb eset az lehet hogy valaki teljesen fölöslegesen vásárolta meg a fostalicska UV5R kütyüt, mert ott a sokkal hatékonyabb GSM. A baj akkor kezdődik amikor nincs ott ... Ilyenkor mindenki más a vállát rándítja, hogy hát így jártál, oszt jónapot.
Ugyanez a helyzet az elektromos gépjárműveknél is (a villanyvonatnál is), amiktől egy bicikli is többet ér ha nincs villany a töltéshez, ha meg van, akkor mindenki egyszerre szeretne tölteni és utazni.
Telefon, internet, tömegközlekedés, Tesco, villanyhálózat, gáz ...stb, olyan mint a kutya vacsorája.
Valamennyire másra való, aztán most erdő széléről rendőr mindenféle csevegő csoportba rakott képeket és Face élő videózott, vagy éppen sima GSMel szórakoztunk ide-oda. Egyik fele teljesen hájtek, mondok egy fél szigszámot és lekérdeztek, iktattak egy kütyün, utána meg hétszer mondom el ugyanazt, ide-oda kapcsolnak és nincs kinek képet/koordinátát küldeni vagy nem is szabad, de azért a telszámom négyzethálós papírra írják fel a két különböző formátumú koordináta mellé meg hát jajj itt ugye lesz tér meg erő? Mondom lesz hát, ne parázzatok már mindenen, gumibotod legyen kéznél mert lehet még azt is kölcsönkérem ha ütni kell, többi nem számít :-D
Egy GSM bázisnak a hálózati betáp. kiesése esetén akkumulátorról legalább 8 órát kell tudni üzemelni. Nem az újságban olvastam, ezen a területen dolgozom. 8 óra alatt az országban bárhonnan, bárhová meg lehet érkezni egy aggregátorral, és meg is érkeznek a kollégák. Hogy fokozzam...... Az előre bejelentett áramszünetek esetén kb. 1 percig megy a bázis akkumulátorról, aztán az áramszünet végéig aggregátorról.
Szóval ha valami biztonságosan működik ebben az országban, és igen minimális az esély a tömeges meghibásodásra, az a GSM rendszer.
Amennyiben egy bázis mégis kiesik bármilyen okból, akkor a telefon bőven tud választani (nem választ, mert utasítást kap arra, hogy melyik csatornára méltóztasson átfáradni) a környező bázisok közül.
Összegezve: Teljesen felesleges időt, és energiát arra fordítani, hogy saját távközlő hálózatot építsen az ember világvége esetére.
Mint "úri közönség", úton voltam én is, a munkámat végeztem. Még Veszprém előtt voltam, amikor már hallottam a "jó híreket" az említett frekin, félreálltam, hívtam a csoportvezetőnket, aki annyit mondott, azonnal visszafordulni! Még pont jókor. Hazaútban is végig hallgattam a "közép 40-et", ekkor mondtam, behozta az árát a 706-os!
Este már a QTH-n, kandalló melegénél, amikor jött az előbb említett SMS. Irreleváns volt, hogy működik-e a mobilhálózat!
Pont ez a lényeg ! A GSM nem állt le, mégha esetleg néhány bázis ki is eshetett, bár az sem valószínű.
A 2013 03. 15.-i hóesés sem volt extra, és ha az úri közönség épp nem akart volna mindenáron kielégülést a konzumidióta vágyainak, akkor az utakon sem lett volna extra mennyiségű jármű..... De menni kell sielni, meg autóból nézni a hóesést....... Nem az állami hírközlés nem működött, hanem a közlekedés, mert a sok egyszerű lélek felesleges forgalmat generált annak ellenére, hogy az időjárás jelentés világosan jelezte a jelentős havazást.
Gondolom, ha valaki az M7-en ült a hóban, akkor ha rádiózni tudott sokkal gyorsabban kimentették......
Ja nem, mert a behavazott autó halmokat meg sem tudták közelíteni, rádió ide, vagy oda.....
Azokon a napokon reális esélye lett volna jónéhány fagyhalálnak, mert egyszerűen fizikailag lehetetlen volt hosszabb ideig megközelíteni a hóban elakadt autókat.
A sivatagból szeretne kommunikálni valahogyan. Ebben kért segítséget.
Egy szóval nem mondta, hogy atomtámadás után akar cq-zni.
El akarod hitetni a szerncsétlennel, hogy más maga az ötlet is egy hülyeség, miközben pl a Bamako-sok, napi szinten hazakiabálnak egy mezei CB rádióval.
Ellenállomás?
Nyilván az is lenne, hiszen a telefonddal sem magaddal beszélsz, hanem fölhívsz egy "ellenállomást".